Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
TheMule

#2351 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote:
TheMule wrote:...
Znas da se u ratu tamo negdje 94. suskalo da su sletjela dva borbena aviona negdje na cestu, ne sjecam se gdje. Kazu, posjekli su drvece oko ceste da se ne slome krila. Babe su cudo
Koliko god da je ovo veliki off-topic, ali moram navesti kao odgovor vašem izrugivanju da su mi poznata najmanje dva slučaja da je naš laki transportni avion CASA C-212, sletio i poletio sa pravca koji se pruža na (tadašnjoj) brzoj cesti M-5 na potezu pored Bilješeva, na dionici između Kaknja i lašvanske petlje.
:roll:

E tako su i snajperisti bili borbeni, sa: M48, PAP, i ponekom lovackom sa snajperom. Cast izuzecima, u jedinicama koje su formacijski imale snajperiste koji su obuceni za posao koji su radili. A njih mozes na prste ruku da prebrojis.
Upravo tako. Zna se da je bilo transportnih aviona, jel ono jedan Italijanski bio srusen? Ali razlika izmedju toga i borbenog je ogromna.

I sa snajperistima je tako. Kad citas neke Srpske izvjestaje, stotinama srpskih civila su poginuli na "slobodnoj teritoriji" od nasih snajpera. Smjesno
Ramzess Veliki

#2352 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

direstraits0078 wrote:
E tako su i snajperisti bili borbeni, sa: M48, PAP, i ponekom lovackom sa snajperom. Cast izuzecima, u jedinicama koje su formacijski imale snajperiste koji su obuceni za posao koji su radili. A njih mozes na prste ruku da prebrojis.
Da ... ima tu istine. Da napomenem da niko ko je radio te zadatke ne želi da se o tome i o njemu priča. Takva popularnost nije nešto što bi neko volio da nosi na svojim plećima. Recimo ja sam ostao bez dobrog posla u NATO-u, jer su mi pronašli dosije. Kad je Papa dolazio u Sarajevo meni na kafu došao viši inspektor. Znači - htio ne htio, obilježen si, iako to više ne radiš, iako si samo obavljao dužnost prema formacijskom rasporedu, manje-više časno, jer možeš ti govoriti da si se držao pravila rata, dođe majmun sa tandžarom i rokne babu - svi kažu snajperista. Na tebi je teret svakog drugog koji je pao na drugoj strani. Ja sam znao provesti i po dva mjeseca na osmatračnici, upisujem kretanje jedinica, brojim kamione, a kad siđem sa krova svi govore - "Ovaj ubije po trojicu četvericu svaki dan, a samo ćuti ... "
Bio sam u stvarnom snajperskom ratu, i preživio sam ga. I to je po mom mišljenju vrh našeg djelovanja u Sarajevu - mi smo na sebe navukli snajperiste sa druge strane, jer dok smo se lovili između sebe, oni nisu imali vremena da pucaju na civile. To je naš i moj najveći lični uspjeh.
insomnia78

#2353 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

E uspjeli ste svaka vam cast

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ramzess Veliki

#2354 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

insomnia78 wrote:E uspjeli ste svaka vam cast

Da, uspjeli smo. Snajperista koji nije blokiran mogao je dnevno da eliminiše na našoj strani po dvadesetak ljudi. Mi smo išli ciljano u lov na svakog koji se pojavi i zatvarali smo ga. Govorim o Dobrinji.
O Sarajevu - nije bilo ekipe koja je kvalitetno pokrivala Jevrejsko, niti ostale pravce. Od našeg odjeljenja je pred kraj rata formirano korpusno snajpersko odjeljenje i tad su mi momci govorili da prema Jevrejskom nije postojalo niti jedno ozbiljno uređeno snajpersko gnijezdo dok oni nisu došli. Tu su civili bili ostavljeni na milost agresorskim snajperistima, a kako i ne bi, komandanti kriminalci i šverceri.
Meni se dešavalo da siđem u svoju ulicu, a komšije komentiraju - "Šta je ovo danas - ni jedan metak nije opaljen niz ulicu ... " Ljudi šetaju, djeca se igraju, i niko ne zna razlog, misle primirje. A ja danima čekam da mi onaj sa druge strane smjesti kuglu u čelo da je ja ne smjestim njemu. Osam sati dnevno. Oči se navikle pa prestali kapci treptati.

Zato nemoj mi tog cinizma. A nismo svi ni bili isti.
kosava

#2355 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Ja znam da smo mi imali pusaka sa optikom ali da nismo imali treniranih snajperista cak ni nesto sportskih strelaca nego ako pogodi pogodi ko kad prica moj porucnik da mozes sa PASP-om pogoditi covjeka na kilometar , moze puska ali tesko naci strelca koji je to ustanju :roll:
Dozer

#2356 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

O Sarajevu - nije bilo ekipe koja je kvalitetno pokrivala Jevrejsko, niti ostale pravce. Od našeg odjeljenja je pred kraj rata formirano korpusno snajpersko odjeljenje i tad su mi momci govorili da prema Jevrejskom nije postojalo niti jedno ozbiljno uređeno snajpersko gnijezdo dok oni nisu došli. Tu su civili bili ostavljeni na milost agresorskim snajperistima, a kako i ne bi, komandanti kriminalci i šverceri.
:roll:
Najradije ovo ne bih komentarisao...ali, eto...moram...
Ukratko - ovo gore je vrhunska glupost. Bez zamjerke.
O tim korpusnim "snajperistima" radije ne bih ovdje, mozda nekad kad sjednemo negdje, pa ti pojasnim kako su oni "radili", sta su "znali" i koliko su bili sposobni. Samo jedan detalj - dok su se oni "pojavili" '93, a ne znam jesu li to ti tvoji ili neki drugi, ali jesu bili korpusni, na Jevrejskom, u Metalci, Lavu, Mesari, Elvir&Sons neboderu, Roma zgradi, Ljubljanskoj, itd. nista nije odradjivano. Ljudi s nase strane su to sve uredno posmatrali i biljezili u notese :D

Onda se pojavise oni, dodjose jednom dvojica, napucani, usminkani, kao - da ONI vide sta je i kako je tu. Odvedose ih moji gore, i vratise se nakon 15 min. - jedan od ove dvojice umalo nije zijanio. Dobio takme kroz rukav na ramenu :D :D
"Uredjeni snajperski polozaji"? Zajebavas se? Koji snajperista je toliko imbecilno glup da uredjuje polozaj u totalno izgorenom i razrusenom objektu? Pa sam takav objekat je najuredjenije snajpersko gnijezdo :D
smurf

#2357 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Malo je Ramzess Veliki pretjerao, vjerovatno izrevoltiran prethodnim cinicnim postom. Dobar je to momak i vrijedan, ja ga znam zafrkavati na forumu jer on mene ne zna a ja njega znam (po nick-u) :D
Svakakve shushe su bili "snajperisti", najlakse je bilo uzeti pusku sa optikom, usminkati se i biti "faca". Po tome smo sigurno bili znatno brojniji od suprotne strane, ali smatram da je nasa sreca pa su se oni samo manekenisali i nisu koristili te paklene naprave za slaganje "recki" u vidu ubijanja civila... Ma to smo vec milion puta ovdje napisali, nego, evo jedna pricica neiskusnog balavca koji je prva vatrena krstenja dozivio na Dobrinji pa je svaki teren tako posmatrao. Nekada '93. ja odem na kobilju glavu i nadjem se u cudu. Svega domaceg za pojesti i popiti, baste fino uredjene, u kucama prave peci i sporeti u kojima se loze prava drva. Ja se beli zijanio, ali i koristio priliku da se obzderem :D Druzio se ja tako sa jaranicom i vazda sam dolazio i odlazio po mraku. Jednom prespavam, zatekne me dan i hajde da malo prosetamo prema Baricama, kad na jednom brdu vidim prodje auto. Kontam to su nasi, taj teren nisam poznavao, nastavljamo neobaveznu pricu o muzici i koje kakvim stvarima nevezanim za rat, ali malo-malo pa prodje neko vozilo. Ma blizu je to, cca 300-400 m vazdusne linije i neda meni djavo mira pitam ja ko drzi ono. Malo mi neobicno, previse sumovito okolo a poznato je bilo da kada idemo da uzmemo neku liniju, upada udarna grupa, pa ekipa sa sjekirama i pilama, pa onda ekipa za cuvanje linije :D Helem nejse, rece meni jaranica hladno da su to cetnici a ja :shock: Hocu odmah da se vratimo do telefona da zovem jarana da nam dovuce puske i da im se najebemo matere kad ce ona "Jesi li ti normalan, pa imaju nase naselje kao na dlanu, sravnit ce nas sa zemljom!" Ja sjedoh, zapalih, prokontah, pa fakat je tako, mi cemo oplesti po jednom eventualno dva vozila i ode moja kota za "odmor" te se manim corava posla.
Repetitor

#2358 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Ali si zato kasnije napao na ''crnu goru'' ? Jesi li barem nju pogodio kako treba? :lol: :lol:
smurf

#2359 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

:lol: :lol: Pa da sam opleo po "koridoru" vjerovatno bi i "crna gora" pala jer ne bi mogla mrdnuti, 'vako fula debela :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2360 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote: :roll:
Najradije ovo ne bih komentarisao...ali, eto...moram...
Ukratko - ovo gore je vrhunska glupost. Bez zamjerke.
O tim korpusnim "snajperistima" radije ne bih ovdje, mozda nekad kad sjednemo negdje, pa ti pojasnim kako su oni "radili", sta su "znali" i koliko su bili sposobni. Samo jedan detalj - dok su se oni "pojavili" '93, a ne znam jesu li to ti tvoji ili neki drugi, ali jesu bili korpusni, na Jevrejskom, u Metalci, Lavu, Mesari, Elvir&Sons neboderu, Roma zgradi, Ljubljanskoj, itd. nista nije odradjivano. Ljudi s nase strane su to sve uredno posmatrali i biljezili u notese :D

Onda se pojavise oni, dodjose jednom dvojica, napucani, usminkani, kao - da ONI vide sta je i kako je tu. Odvedose ih moji gore, i vratise se nakon 15 min. - jedan od ove dvojice umalo nije zijanio. Dobio takme kroz rukav na ramenu :D :D
"Uredjeni snajperski polozaji"? Zajebavas se? Koji snajperista je toliko imbecilno glup da uredjuje polozaj u totalno izgorenom i razrusenom objektu? Pa sam takav objekat je najuredjenije snajpersko gnijezdo :D
Ovi su koje znam tek '94-te otišli sa Dobrinje u grad. Ja sam oktobra '93-će prekomandovan u Hercegovinu, a jedinicu iz koje sam prekomandovan rasformirali su '94-te. Dugo nakon toga sam sreo jednog lovca (lovac, ne strijelac) koji je išao na Jevrejsko i tako mi je prenio svoje viđenje. E sad o uređenom položaju - na Dobrinji smo sve trikove isprobali već prve godine, u prvih nekoliko mjeseci smo imali poginulih i dosta ranjenih zbog pucanja sa prozora - navuče te na odraz u poliranoj tacni, pomjeriš zavjesu i dobiješ kuglu. Nakon toga smo počeli da se ukopavamo u dubini objekta, radili grudobrane, sami štemali rupe u zidovima veličine dovoljne da se sa pola optike vidi traženi pravac da otežamo kolegi sa druge strane lagan pogodak, u zidu iza leđa kredom označavali nove rupe od metaka, imali smo iscrtane fasade i označene prozore i otvore brojevima i uvečer vodili evidenciju o promjenama na njima kako bismo upratili šta se koristi a šta ne. Imali smo kartu naselja gdje smo ucrtavali mjesta gdje je neko pogođen pa tražili pravce odakle je pucano u dubinu.
Ramzess Veliki

#2361 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

O tom razlogu ukopavanja u dubinu - agresor je imao osmatračke položaje iz kojih su nas pratili, i kad te pronađe gađali su te granatom iz tenka. Jednom me je neka cura pozvala na kafu, i ja siđem a tenk rasturi sobu. Kopali ispod razvaljenih ormara tražeći me, a ja kahvenišem sa curom. :lol:
Dozer

#2362 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Zaboravio sam dodati - jedan od ove dvojice korpuslija je nakon 2-3 mjeseca hajrovo kuglu medju oci, na rupi. Drugog i danas vidjam po gradu. Prezivio.
Ramzess Veliki

#2363 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Bio jedan lik na Dobrinji, nosio karabin sa optikom, izvede neku tetku koju je smotao na svoje laži - na balkon usred naselja odakle se linija ni ne vidi, i puca li puca, i dernja se pred njom kao dvojicu pogodio ... niđe veze. Mislim da nikada nije nogom kročio na položaj, ali je zato dobio Ljiljana. :novine:
Bilo je takvih koliko hoćeš. Da ne pričam kad čitava smjena zbriše sa položaja kad pomisle da će biti gusto ...
ob433

#2364 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ob433 »

i ja kazem , on to ko u filmu ,fol oni se lovili ovo ono , ovo postaje vec pricanje supljih , mogu jedino ova dijasporska djeca povjerovati :-D
Eborg

#2365 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Sto se tice "ganjanja", je li to onda bukvalno znacilo da je snajperista satima osmatrao sve prozore i otvore na suprotnoj strani trazeci odsjaj, bljesak ili nesto sto bi izgledalo sumnjivo pa onda prodje i par dana bez ispaljenog metka? I je li to uvijek radio sa iste pozicije ili se stalno mijenjalo?
Ramzess Veliki

#2366 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

ob433 wrote:

i ja kazem , on to ko u filmu ,fol oni se lovili ovo ono , ovo postaje vec pricanje supljih , mogu jedino ova dijasporska djeca povjerovati :-D
Jadan bio, pa nisam ništa ni napisao. Sačekaj da popijem koju, zadnji put sam do osme klipače skoro pa sam deblokirao Sajevo. :mrgreen:
Ramzess Veliki

#2367 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Eborg wrote:Sto se tice "ganjanja", je li to onda bukvalno znacilo da je snajperista satima osmatrao sve prozore i otvore na suprotnoj strani trazeci odsjaj, bljesak ili nesto sto bi izgledalo sumnjivo pa onda prodje i par dana bez ispaljenog metka? I je li to uvijek radio sa iste pozicije ili se stalno mijenjalo?
Pozici se uvijek mijenja, ne smiješ se duže zadržavati na jednom mjestu.
Ne možeš vidjeti odsjaj jer je duboko u sjeni, možeš uočiti dim nakon ispaljenog metka ili neku promjenu - pomjeren predmet, sjena ... znači sjediš i buljiš danima, nauči se to ako te ne trefi kugla.
Najčešće pucaš uprazno sa pretpostavkom da je na tom mjestu, a to su i sa druge strane radili.
Tako ustvari nikada ne znaš da li si ga pronašao ili ne, ali bar mu daš do znanja da je pronađen i tjeraš ga da postane oprezniji a tad se rjeđe javlja.

Pretpostavljam da je to tako. :mrgreen:
Eborg

#2368 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Mijenjala se pozicija dnevno ili svakih par sati? I koliko se moglo pratiti odjednom, jedna-dvije zgrade?
Ramzess Veliki

#2369 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Eborg wrote:Mijenjala se pozicija dnevno ili svakih par sati? I koliko se moglo pratiti odjednom, jedna-dvije zgrade?
Pa zavisi u kojoj zgradi je bilo više zgodnih komada. :lol:
Zamijeniš poziciju kad pronađeš na zidu iza leđa novu rupu od metka. Igra slična ruskom ruletu. :mrgreen:
felsh

#2370 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Satorsko krilo obavezno(haman),pokupiti otpatke obavezno,strpljeljenje obavezno.Ja konto obucavaju me za pikninne i hebavanje na istom.Kad sam dobio malu fajtaricu za peglanje sa vodom tad sam se zamislio ili je pederluk u pitanju na pikniku ili cu morati naredniku peglati nesto.Sreca rekose odmah za kvasenje zzone da prasinu ne dizem.Ja prasinu nisam ni mogao dici kad metka nisam u cijev ubacio al eto haj:)
felsh

#2371 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Sreca pa se nije ratovalo poslije toga jer sam spreman bio jedino za kakvog teferica i to pod uslovom da nema pucanja i psovki na istom.
medjutim

#2372 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by medjutim »

@felsh hahahaha. Ako nista naucio si bitnu stvar, a to je da se u rat bez fajtarice ne moze.
Ramzess Veliki

#2373 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

felsh wrote:Sreca pa se nije ratovalo poslije toga jer sam spreman bio jedino za kakvog teferica i to pod uslovom da nema pucanja i psovki na istom.
Joj i ja mrzim to pucanje i dreku ... meni su najdraži teferiči uz šahovsku tablu, rakijica i konzerva ribe, kud ćeš bolje ... :thumbup:
Repetitor

#2374 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

http://www.youtube.com/watch?v=w_4y0DAj0-o#t=1161

Šta da vam pričam...Ne znam jeste li gledali ovaj video.Propaganda i laž se nastavlja.

Dozer,šta ti kažeš na ovaj video?

Bio si prisutan tim dešavanjima,zar ne?Konkretno vezano za Holiday Inn...
karanana

#2375 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

jebo nju. njena reputacija i istorija dovoljno govore ko je i sta je.
cuj prica bila da su iz unisovih nebodera pucala ta dvojica pa ih doveli u holiday inn.
Post Reply