Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
dobar,ti?

#2351 Re: Teretana

Post by dobar,ti? »

E sad imal ko pametan da mi kaze smijem li uzimat kreatin sa hemorage-om ? :D ja mislim da bi moglo jer hemorage u ovoj maloj mjerici ima mozda 1-2 grama kreatina, pa ne bi bilo nesto pretjerano.
hljebarnik

#2352 Re: Teretana

Post by hljebarnik »

Probaj.. Svako reaguje razlicito, mozda ce ta kombinacija tebi biti perfektna :D

@motorola

Kod mene pise 10g dnevno.
dobar,ti?

#2353 Re: Teretana

Post by dobar,ti? »

motorola01 wrote:
dobar,ti? wrote:Ja sam jedno vrijeme uzimao dva puta dnevno, 5 grama prije i 5 poslije treninga i super mi je djelovao. Poslije treninga sam uzmiao jos i whey, a kreatin mjesao sa glukozom. A sasvim je dovoljno jednom dnevno uzimati.
Ne znam zasto pijes 10 gr. ako pise da se pije 5 gr. :shock: ???Hoces bez bubrega da ostanes zbog obicnog sranj...

Ja sam pio i manje od 5 gr. zato kazem da mu moze biti 7-9 mjeseci,a vidio sam napredak i to dobar napredak.Nije sve ni do kreatina,samo odradi trening kako treba i bice sve ok(naravno uz normalnu ishranu,a ne da mislis kako ce whey i kreatin odraditi sve)...

hljebarnik:ako pise da s epauza pravi,onda je napravi i ako treba malo produzi,nije zgoreg..Samo se vi zahebavajte sa tim,necete daleko stici.N eznam zasto onda ne predjete na steroide kad imate toliku zelju da "nadodjete" :D ..Polako ljudi,pomalo proteina i kreatina i malo jace ishrane uz dobar trening i ne treba vam nista vise....Pomalo :)
Moze se bez problema uzimat i 10 grama dnevno bez ikakvih posljedica, naravno da moze stetno djelovat na nekog ko ima slabe bubrege, ali ovako je siguran. Ja znam masu ljudi koji uzimaju 10 grama. Ja ga ne uzimam tokom cijele godine, nemam para toliko, a nema ni potrebe. Bubrezi rade normalno, radio testove ;-)
motorola01

#2354 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Evo sad citam ovaj tekst sa onog linka i ne mogu da vjerujem..Ne znam otkud sad ovo,ali znam da je prije bila faza punjenja 4x5 grama dnevno x 5 dana,a onda narednih 7 sedmica po 2 grama.
PA u zadnje vrijeme je bilo ne treba faza punjenja,nego samo 5 grama x 8 sedmica pa pauza od 2 sedmice.

Sad vidim pucaju sasvim drugu pricu gdje se kreatin pije dnevno ne onom cajnom kasicicom,nego haman pa onom velikom kutljacom :shock: :lol: ...Ovo nije normalno....

Sacekajte vi buraniju,pa neka vam on to fino objasni i preporuci,jer ja se ne bih smio usuditi uzimati ovolike kolicine kreatina,koliko spominju u onom tekstu...

EDIT:ja zadnji koji sam uzimao je bio ON-ov kreatin i koliko se sjecam,na kutiji je pisalo da se uzima 5gr.dnevno..Cak sam nedavno pola kutije bacio jer mu je prosao rok :D ...
motorola01

#2355 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Evo ljudi,ja stvarno ne znam sta vi pijete i ko vam govori koliko da uzimate :?: :-) ..Ako ste slabi sa engleskim,imate google translate(nemojte se za ovo ljutiti i nije mi namjera da nekoga uvrijedim nego samo da vam pomognem,ako ikako mogu :) )

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Directions For Micronized Creatine Powder: Add 1 rounded teaspoon of Micronized Creatine Powder with a glass filled with 8-12 oz of cold water or fruit juice. Then mix it up with a spoon. TIP: Power-up protein, meal-replacement, and weight-gainer shakes with a rounded teaspoon of Micronized Creatine Powder .

SUGGESTED USE:
Creatine Loading: Take 1 rounded teaspoon of Micronized Creatine Powder with morning, afternoon, and evening meals and 1 additional rounded teaspoon before going to bed for 4-5 days to help saturate your muscles with creatine.
Creatine Maintenance: Take 1 rounded teaspoon of Micronized Creatine Powder with a meal or immediately after training with your post workout protein shake. TIP: Drink at least eight glasses of water daily when supplementing with creatine. Consuming simple carbohydrates with creatine may help improve overall effectiveness.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fino vam pise da se doza(5gr.) mijesa sa 2,4-3,6 dcl. vode ili soka...Faza punjenja postoji i to se uzima uz dorucak,rucak,veceru i jednu dozu prije spavanja i tako 4-5 dana...NAkon tih 4-5 dana UZIMA SE PO JEDNA DOZA I TO NAKON TRENINGA(NAJBOLJE UZ PROTEIN SEJK KAKO SAM VAM GORE I NAPISAO U NEKOM OD POSTOVA) :!: :!: :!:

Ovo vam je preporuka za ON-ov kreatin...Znaci po tome sto vi govorit da uzimate,vi se UBIJATE KREATINOM I nemojte se vise zahebavati,jer to je za vase dobro..Ubuduce kad nesto hocete kupiti,prov dobro sve provjerite,sta i kako pa tek onda u kupovinu i konzumiranje...Ja sma ispao iz fazona,pa haman opet bolje znam od vas koji bi trebali biti u toku :-)
skafiskafsnjak

#2356 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

pa eto cini mi se da sam rekao iznad negdje da planiram 4 puta dnevno kad je punjenje , a kasnije 2-3 puta ... Npr. ujutro i sto sam ja kontao, prije treninga...a et ispade sad poslije .
motorola01

#2357 Re: Teretana

Post by motorola01 »

L00d wrote:pa eto cini mi se da sam rekao iznad negdje da planiram 4 puta dnevno kad je punjenje , a kasnije 2-3 puta ... Npr. ujutro i sto sam ja kontao, prije treninga...a et ispade sad poslije .
Jest,ali punjenje traje 4-5 dana,a poslije dnevno JEDNOM poslije treninga,a ne 2-3 puta kako si rekao i napisao u postu. JEDNOM :) ..I ne zaboravi piti dosta tekucine u toku dana(kazu litar i pol najmanje)..

I procitaj sta ti pise na kutiji kako da uzimas..Ne bi trebalo nesto da odstupa od ovoga,ali procitajk jer nisu dzabe lijepili onaj papir :) ..
skafiskafsnjak

#2358 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

s tim nemam problema. Ionako samo za trening popijem bar 1l :D a u toku dana 3-4l :P

EDIT: E ovi su giganti. Uzimati 3gr na dan u trajanju od 6 tjedana :x
sitna.buranija

#2359 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

ubijanje kreatinom :-)

1. Punjenje nema smisla raditi, radi se o triku proizvodjaca suplemenata da sto vise potrosite i prije kupite novi paket
2. Kreatin nije nikakva supstanca visokog rizika, ako ga uzimate, nema potrebe i za kakvog pauzom - ni po kojem parametru ne remeti homeostazu (osim nalaza kreatinina, sto je irelevatno ako se zna da je uzrok kreatin)
3. 2l vode dnevno bi trebalo da bude obaveza svakog odraslog covjeka, a kamo li sportiste
4. Svaki kreatin je manje vise isti, s obzirom da je CreaPure monohidrat pod licencom, dolazi iz iste fabrike
5. Previse ocekujete od pogresnih stvari umjesto da se posvetite necem konkretnom
skafiskafsnjak

#2360 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

sitna.buranija wrote:ubijanje kreatinom :-)

1. Punjenje nema smisla raditi, radi se o triku proizvodjaca suplemenata da sto vise potrosite i prije kupite novi paket
2. Kreatin nije nikakva supstanca visokog rizika, ako ga uzimate, nema potrebe i za kakvog pauzom - ni po kojem parametru ne remeti homeostazu (osim nalaza kreatinina, sto je irelevatno ako se zna da je uzrok kreatin)
3. 2l vode dnevno bi trebalo da bude obaveza svakog odraslog covjeka, a kamo li sportiste
4. Svaki kreatin je manje vise isti, s obzirom da je CreaPure monohidrat pod licencom, dolazi iz iste fabrike
5. Previse ocekujete od pogresnih stvari umjesto da se posvetite necem konkretnom
Okej, punjenja nema. Svaki dan piti 3gr do 5gr. A ja ne ocekujem nista spektakularno, ali ako me pogura 5kg vise na benchu zadovoljan sam 8-)
motorola01

#2361 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Lakse meni naci na netu,nego tebi procitati sta pise na kutiji :-)

Faza punjenja 4-5 dana 4x5 grama,a nakon toga uzimati jednu dozu(znaci 5 gr) do dvije maximalno..Dvije doze trebaju uzimati samo oni koji su tezi od 225 poundsa,a to bi mislim trebali biti ljudi koji su tezi od 110 kg...Za ovo nisam siguran,jer ne znam kakav je odnos kg i pounds-a :D ,ali mislim da je negdje oko 1:2...

Eto i vidis li ti sad sta bi ti sebi uradio????Ili sta drugi sebi rade!!!Sreca pa si postavio ovdje onu sliku da si uzeo kreatin,pa se pokrenula ova prica,inace bi u buducnosti bilo svega...
skafiskafsnjak

#2362 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ajd ne mislim da je bas tako strasno da sam poceo uzimati 4 puta dnevno, pa kasnije 1 ili 2 puta. Prijatelj mi oduvijek tako radi i ziv je evo ... ahahah. A sigurno nema 110kg :)

EDIT: Ali evo, drug buranija kaze da ne treba punjenje raditi pa i necu onda ... Uzimam jednom dnevno 3 do 5 gr :)

I ne bih zelio da neko misli da pametujem i da ne citam postove... citam i poslusat cu, bez obzira sta sam planirao ... Ali tu smo da citamo i diskutujemo .
Last edited by skafiskafsnjak on 27/11/2011 01:26, edited 2 times in total.
motorola01

#2363 Re: Teretana

Post by motorola01 »

sitna.buranija wrote:ubijanje kreatinom :-)

Izraz je vise namijenjen opisu tome da se uzima jako mnogo u odnosu na onoliko koliko bi trebalo..

I na kutiji ne pise preporuceni nacin uzimanja onako iz zahebancije i da se popuni onaj papir...

edit:kontradiktoran si sa ovim boldiranim sto pises...Nema potrebe raditi punjenje jer je to samo marketinski trik da bi se sto vise prodalo,a u nastavku pises da nema potrebe praviti pauzu,a na kutiji fino ljudi napisali da treba praviti pauzu od dvije sedmice.

Eh sad ako kazu da trebas raditi fazu punjenja(kako kazes da bi se brze kutija popila)zasto ti onda kazu da napravis pauzu i da "stedis" na kreatinu...Da vrijedi to sto kazes da je to trik da prije potrosis(faza punjenja),onda ne bi pisali da pravis pauzu,jel tako?!
sitna.buranija

#2364 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Mozes ti piti 30g dnevno svaki dan, ali zaliha u kontraktilnom misicu je oko 5g (ovisi o individui), a s obzirom na dosta kratak poluzivot kreatina, neke eksesivne kolicine su uzaludne - samo proleti kroz tebe. Tih 5 grama je "sweet spot" po pitanju efikasnosti - sto apsorpcije, sto troska. Prestani dizati hajku "otkazat ce ti bubrezi" i slicno, to je rekla-kazala prica iz frizerskog salona.

Malo nauke:
http://www.springerlink.com/content/m570621w6534k1l4/
http://www.springerlink.com/content/t53405x65841411l/

Randomizirane, dvostruko-slijepe, placebo-kontrolirane studije (valjda znas sta sve ovo znaci) sa relevantnim brojem uzoraka su pokazale da NEMA znacajnih utjecaja kreatina na zdravlje organskih sistema. Slobodno se pozovi na relevantno naucno istrazivanje koje dokazuje suprotno, meni se ne da raspravljati sa nekim ko je procitao par ambalaza i na tom bazira svoje znanje.

Zivio.
motorola01

#2365 Re: Teretana

Post by motorola01 »

sitna.buranija wrote:Mozes ti piti 30g dnevno svaki dan, ali zaliha u kontraktilnom misicu je oko 5g (ovisi o individui), a s obzirom na dosta kratak poluzivot kreatina, neke eksesivne kolicine su uzaludne - samo proleti kroz tebe. Tih 5 grama je "sweet spot" po pitanju efikasnosti - sto apsorpcije, sto troska. Prestani dizati hajku "otkazat ce ti bubrezi" i slicno, to je rekla-kazala prica iz frizerskog salona.

Malo nauke:
http://www.springerlink.com/content/m570621w6534k1l4/
http://www.springerlink.com/content/t53405x65841411l/

Randomizirane, dvostruko-slijepe, placebo-kontrolirane studije (valjda znas sta sve ovo znaci) sa relevantnim brojem uzoraka su pokazale da NEMA znacajnih utjecaja kreatina na zdravlje organskih sistema. Slobodno se pozovi na relevantno naucno istrazivanje koje dokazuje suprotno, meni se ne da raspravljati sa nekim ko je procitao par ambalaza i na tom bazira svoje znanje.

Zivio.
Naravno da ne znam sta to znaci,a sto se tice uzimanja 30 gr i njegovog nikakvog ucinka na bubrege,to bas i nisma siguran...Valjda bi i proizvodjaci na kutiji napisali rokajte se ljudi sa po 50 grama dnevno,samo da mi imamo profit veci i sve ce te ispisati jer jebes tih 50 gr sto ce ti ih bubrezi pretvoriti u kreatinin...A to sto su ti bubrezi non stop pod opterecenjem to nista..Ali nema veze,valjda cujem sutra koju
pametnu u frizerskom salonu kako ti kazes ;-) .I naravno da se nema sta vise raspravljati,jer je sve receno.Neka uzimaju koliko hoce i umisljaju da od toga rastu,jer od toga s ene raste,raste se od kile teletine,piletine i ostalog,a onda odjednom se postavi pitanje,a sta cemo sa ovolikim stomakom :dance:
AdNaN88

#2366 Re: Teretana

Post by AdNaN88 »

Ja uzimam prije treninga 4 grama i poslije treninga isto tako 4 grama+gainer, dakle 8 grama dnevno tj. dvije "mjerice", nema nikakvog punjenja itd. U ovih 500grama kreatina imam 125 "mjerica" od 4 grama i trajat ce tacno 2 mjeseca. Momci su mi striktno naglasili da nakon ta dva mjeseca odmaram mjesec dana pa da dodem opet kupiti kreatin ako hocu, znaci ciscenje tj. neuzimanje nikakvog kreatina makar mjesec dana. I moja ti je preporuka odmaraj kad potrosis makar 15-30 dana od kreatina, nisu mi to sigurno daba rekli, mogli su reci dodi za dva mjeseca po jos samo da prodaju :)
sitna.buranija

#2367 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Jedan simpatican fenomen raje po teretanama je sto imas stalnu cirkulaciju rekla-kazala prica, odnosno tzv. "broscience".
Jedna plasirana glupost daleko moze odjeknuti medju hrpom neznalica (koeficijent odjeka je proporcionalan nabildanosti), pa bili oni super-nabildani likovi ili zgoljavci koji to zele postati, stvar je ista. Svega se moze cuti, tipa "od prepelicjih jaja se pravo nabildas", "bas osjetim ovaj kreatin, lud sam pravo", "odbij sipku od prsa, bit ces jaci" i slicne stvari. Ti sto prodaju suplemente nisu daleko od toga, i sami su zrtve istih gluposti, pa tako vjerovatno misle da su odigrali ulogu doktora svjetske klase kad su te spasili od uzimanja kreatina u kontinuitetu od 61 dan...

Znanje je moc, informisite se ;-)
hljebarnik

#2368 Re: Teretana

Post by hljebarnik »

buranija :thumbup:
roki

#2369 Re: Teretana

Post by roki »

Ima jedan momak koji se bavi prodajom suplemenata,onako nabildan pravo.Kad god njemu odes da nesto kupis uvijek napomene da on to sad uzima i da mu pravo radi.Tako me je navukao i za Weiderov kreatin pa kad mu ponovo otiđoh da se pozalim kaze mi da je to jako nekvalitetna stvar.A tek kad mi htjede prodati Efedrin za 100KM "jer je nestasica na trzistu,zaplijenili posiljku na granici" :x a isti kupim za 30KM.Zato,kako buranija kaze,ne vjerujte svakome.Internet u ruke i pročitajte review-e korisnika sa različitih strana svijeta.
skafiskafsnjak

#2370 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Zivio drug buranija :) Bez punjenja i jednom dnevno :P
mokra_carapa

#2371 Re: Teretana

Post by mokra_carapa »

Ja sam jednom vidio lika koji je ušao u teretanu sa 3-4 banane, sve to pojeo prije i trening odradio umjesto vode sa jogurtom od 1.5L :run:
skafiskafsnjak

#2372 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Banana je dobra kao trenutna energija,to znam.Ali sad 3-4 banane..hmm hmm ...
U jogurtu kao ima proteina ali meni vodu nista ne moze zamjeniti . Popijem je bar 1l uz trening zimi...
mokra_carapa

#2373 Re: Teretana

Post by mokra_carapa »

Ma tip je standardna bilderska pojava nabijene ruke, prsa, tanke nožice i pivski stomak..... :lol:
skafiskafsnjak

#2374 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

meni mnogi "seru" sto radim i noge ali ja se drzim svog :) Sve radim :P
Mustang1

#2375 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

I meni govori vecina sto radim noge i sto radim bocni misic posebno :D Ne obazirem se :D
Post Reply