Velika Britanija, zato i stize tako brzo, ja jednom narucio nesto preko ebay-a iz UK, doslo za samo 6 dana, stvarno brzo stizu posiljke iz UKSir Charles wrote:Sve pohvale za zavvi. Narucivao vec nekoliko puta. Postarina je u nekim slucajevima bila 1 funta, ali je uglavnom besplatna, pogotovo ako se kupuje vise stvari. Vrlo brza dostava. Najduze sam cekao usb stick, 12 dana, inace sve stize za 7-10 danasplend wrote:jel ko narucivao sta sa ove stranice http://www.zavvi.com ?
jel salju u bosnu, ja kako sam skontao i postarina je dzaba, pa bih volio, da ako ima neko, ko je vec narucivao ostavi svoj utisak.
Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2351 Re: Internet kupovina iz inostranstva
-
lucatoni05
#2352 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Posto planiram sebi naruciti neki mobitel iz Kine sa bangood-a i placanje se vrsi preko paypal-a, sad me zanima koja mi je kartica najbolji izbor da uzmem jer ovo prvi put radim? Ja sam mislio uzeti iz raiffeisen banke Visa Electron debitnu karticu, ali opet ne znam jesu li oni najbolji jer citam da neki naplacuju mejsecno 1-2KM neke njihove usluge i plus naplacuju one izvode od racuna sto salju kuci ili na e-mail ili sms porukom
- dinooh
#2353 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ja koristim vizu debitnu od raiffaisen banke vec dugo (istice mi sljedeci mjesec). Sa njom kupujem preko ebay-a. Sto se tice troskova, mjesecno uzima 2KM za vodenje racuna. Ja bi ti preporucio tu karticu jer sa njom mozes koristit i e-pay tj., elektronsko placanje u BiH.lucatoni05 wrote:Posto planiram sebi naruciti neki mobitel iz Kine sa bangood-a i placanje se vrsi preko paypal-a, sad me zanima koja mi je kartica najbolji izbor da uzmem jer ovo prvi put radim? Ja sam mislio uzeti iz raiffeisen banke Visa Electron debitnu karticu, ali opet ne znam jesu li oni najbolji jer citam da neki naplacuju mejsecno 1-2KM neke njihove usluge i plus naplacuju one izvode od racuna sto salju kuci ili na e-mail ili sms porukom
- seoBIH
#2354 Re: Internet kupovina iz inostranstva
@lucatoni05 svejedno koja kartica. Ne trebaju ti dodaci kao SMS i slicno.
Obrati paznju da ces na telefone skuplje od 50$ platiti cairnu. Telefon oko 100KM carina bude oko 50-60KM
(po njihovoj logici).
Inace ide ovako:
carina 10%
pdv na taj iznos 17%
takse oko 15KM
Obrati paznju da ces na telefone skuplje od 50$ platiti cairnu. Telefon oko 100KM carina bude oko 50-60KM
Inace ide ovako:
carina 10%
pdv na taj iznos 17%
takse oko 15KM
-
lucatoni05
#2355 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Znam da cu platiti PDV i carinu ali opet se isplati uzeti jer mobitel je 146$=oko 213KM + 27%(PDV+carina)=270+ 15KM=285KM a dobije se mobitel koji je po performansama slican Galaxy S3 i HTC One X
A za ovo sto naplacuju vodjenje racuna mjesceno mene zanima ukoliko na kartici imam 0,00KM kako ce onda naplacivati to vodjenje racuna ako se ne moze ici u minus sa ovom karticom(Visa Electron- Raiffeisen Banka)
Ovo je taj mobitel: http://www.banggood.com/CUBOT-GT99-4_5- ... 77689.html
i ima kupon od 10$ koji se ukuca prije placanje tako da je cijena 146$
Jos me zanima posto oni paket prvo salju iz Kine za Svedsku i u Svedskoj na paket zalijepe naljepnicu tako da izgleda da paket stize iz Svedkse a ne iz Kine i zbog toga u RH ne placaju PDV i carinu, pa me zanima ako ja pri placanju napise komentar ovoj prodavnici da na apket napisu da je unutra MP4 player i da je vrijednost 20$ pa tako poksam izbjeci placanje PDV-a i carine da li bih ja imao problema zbog toga ako oni otvore paket i vide da je u pitanju mobitel i da je veca vrijednost?
A za ovo sto naplacuju vodjenje racuna mjesceno mene zanima ukoliko na kartici imam 0,00KM kako ce onda naplacivati to vodjenje racuna ako se ne moze ici u minus sa ovom karticom(Visa Electron- Raiffeisen Banka)
Ovo je taj mobitel: http://www.banggood.com/CUBOT-GT99-4_5- ... 77689.html
i ima kupon od 10$ koji se ukuca prije placanje tako da je cijena 146$
Jos me zanima posto oni paket prvo salju iz Kine za Svedsku i u Svedskoj na paket zalijepe naljepnicu tako da izgleda da paket stize iz Svedkse a ne iz Kine i zbog toga u RH ne placaju PDV i carinu, pa me zanima ako ja pri placanju napise komentar ovoj prodavnici da na apket napisu da je unutra MP4 player i da je vrijednost 20$ pa tako poksam izbjeci placanje PDV-a i carine da li bih ja imao problema zbog toga ako oni otvore paket i vide da je u pitanju mobitel i da je veca vrijednost?
- seoBIH
#2356 Re: Internet kupovina iz inostranstva
To sto si napisao izbrisi
Em je protuzakonito em ce neko pokusat pa ce se uvaliti u probleme. Osim sto bi ti paket bio oduzet dobio bi i novcanu kaznu.
To sto se salje iz Svedske nama ne igra ulogu jer mi nismo u EU.
- holowey
#2357 Re: Internet kupovina iz inostranstva
ne mozes otici u minus svojevoljno ali ce ti banka to zavesti kao negativan saldo pa ce prilikom prvog priliva sredstava da oduzmu sto si duzan... pa jos ako nemas redovan mjesecni priliv sredstava peglace te telefonom do besvijesti da namiris duglucatoni05 wrote: A za ovo sto naplacuju vodjenje racuna mjesceno mene zanima ukoliko na kartici imam 0,00KM kako ce onda naplacivati to vodjenje racuna ako se ne moze ici u minus sa ovom karticom(Visa Electron- Raiffeisen Banka)
- JanuaryJones
#2358 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Preporuka za stranicu za kupovinu vitamina i dijetetskih dodataka sa minimalnom poštarinom za BiH (osim iherb.com)?
-
lucatoni05
#2359 Re: Internet kupovina iz inostranstva
123456789 wrote:To sto si napisao izbrisiEm je protuzakonito em ce neko pokusat pa ce se uvaliti u probleme. Osim sto bi ti paket bio oduzet dobio bi i novcanu kaznu.
Koje je protuzakonito i sta da izbrisem?
A da li postoji neka banka koja ne naplacuje ovu mjesecnu naknadu za vodjenje racuna, jer nemam redovne mjesecne prihode, uplacivao bih novac na nju samo kad bih htio nesto kupiti preko interneta
-
rangarok
#2360 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Kolega iz Poljske mi salje neku Jaknu za jesen iz Poljske kao poklon, da li i na to vrse carinu?
-
joe_cole
#2361 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Unicredit bankalucatoni05 wrote:123456789 wrote:To sto si napisao izbrisiEm je protuzakonito em ce neko pokusat pa ce se uvaliti u probleme. Osim sto bi ti paket bio oduzet dobio bi i novcanu kaznu.
Koje je protuzakonito i sta da izbrisem?
A da li postoji neka banka koja ne naplacuje ovu mjesecnu naknadu za vodjenje racuna, jer nemam redovne mjesecne prihode, uplacivao bih novac na nju samo kad bih htio nesto kupiti preko interneta
- dinooh
#2362 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ako vrijedi vise od 50KM hoce, jer ce najvjerovatnije otvorit paket s obzirom na velicinu.rangarok wrote:Kolega iz Poljske mi salje neku Jaknu za jesen iz Poljske kao poklon, da li i na to vrse carinu?
-
lucatoni05
#2363 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Isao sam provjeriti za ovu karticu i trebao bih cekati 7-10dana da je dobijem, sad mene zanima posto moja mama ima tu karticu ali na nju prima platu da li bi ona imala nekih problema kasnije ako bih ja platio sa njenom karticom
- seoBIH
#2364 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ne bi imao, ali cekaj svoju akrticu radi sigurnosti 
-
lucatoni05
#2365 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ok, hvala ti puno na svim odgovorima
I ja sam mislio da je najbolje da sacekam svoju tako da se ne brinemo kasnije da li ce slucajno biti neki problem
Sutra idem da predam zahtjev
I ja sam mislio da je najbolje da sacekam svoju tako da se ne brinemo kasnije da li ce slucajno biti neki problem
Sutra idem da predam zahtjev
-
lucatoni05
#2366 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mozete li mi reci koje su prodavnice pouzdane za narucivanje nove jeftine odjece sa besplatnom dostavom osim ebay-a i amazon-a?
- dinooh
#2367 Re: Internet kupovina iz inostranstva
http://www.banggood.com/lucatoni05 wrote:Mozete li mi reci koje su prodavnice pouzdane za narucivanje nove jeftine odjece sa besplatnom dostavom osim ebay-a i amazon-a?
http://dx.com/
-
lucatoni05
#2368 Re: Internet kupovina iz inostranstva
http://www.banggood.com/
http://dx.com/[/quote]
Hvala, ako imaju jos neke bio bih vam zahvalan ako bi mi preporucili
Jos me zanima u vezi velicina kako da odaberem pravu velicinu na ovim kineskim stranicama, ako nosim velicinu M po nasim standardima?
http://dx.com/[/quote]
Jos me zanima u vezi velicina kako da odaberem pravu velicinu na ovim kineskim stranicama, ako nosim velicinu M po nasim standardima?
- dinooh
#2369 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Jos me zanima u vezi velicina kako da odaberem pravu velicinu na ovim kineskim stranicama, ako nosim velicinu M po nasim standardima?[/quote]
Imas na bangood tabele u kojima pisu velicine u cm. Evo npr http://www.banggood.com/Wholesale-Fashi ... 51503.html
Ja sam kupovao neku duksericu i isao po ovim tabelama. Jos nije stigla pa ne mogu reci da li su tabele tacne. Ali tu je to u centimetar
-
lucatoni05
#2370 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Imas na bangood tabele u kojima pisu velicine u cm. Evo npr http://www.banggood.com/Wholesale-Fashi ... 51503.htmldinooh wrote:Hvala, ako imaju jos neke bio bih vam zahvalan ako bi mi preporucili
Ja sam kupovao neku duksericu i isao po ovim tabelama. Jos nije stigla pa ne mogu reci da li su tabele tacne. Ali tu je to u centimetar[/quote]
Kad si je narucio i koliko se treba otprilike cekati, ja sam mislio uzeti neku laganu jaknu ili neki kaput i probati da vidim kakve su im one hlace?
Ako je vrijednost do 50KM=oko 34$ onda ne placam carinu i PDV?
- dinooh
#2371 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ja sam kupio duks 22.8 i jos je nema. Ako je do 50KM ne bi trebalo biti carine, ali ce vjerovatno otvoriti paket na carini i to ce kosati oko 3,5KMlucatoni05 wrote:dinooh wrote:
Kad si je narucio i koliko se treba otprilike cekati, ja sam mislio uzeti neku laganu jaknu ili neki kaput i probati da vidim kakve su im one hlace?
Ako je vrijednost do 50KM=oko 34$ onda ne placam carinu i PDV?
-
daramo
#2372 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zar BH Pošta uzima 3,5 KM za pregled, plaćate li u uplatnicu 1 KM, koliko vas ukupno izađe pregled 3,5 ili 4,5 KM?
Mene HP Mostar uvijek odere za 5 KM (4 KM pregled i 1 KM uplatnica).
Neki su govorili da je do veličine paketa ali nije nego toliko uzmu za pregled bio paket veličine koverte ili ogromni paket.
Mene HP Mostar uvijek odere za 5 KM (4 KM pregled i 1 KM uplatnica).
Neki su govorili da je do veličine paketa ali nije nego toliko uzmu za pregled bio paket veličine koverte ili ogromni paket.
- Edinz
#2373 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ima li iko iskustva da li carine iznose tipa 52 ili 53 KM ?
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2374 Re: Internet kupovina iz inostranstva
SVE PREKO 50KM SE CARINI!Edinz wrote:Ima li iko iskustva da li carine iznose tipa 52 ili 53 KM ?
Napisano je jedno 325654386543865 miliona puta, i opet pitate...
Ako carinici procjene da je vrijednost ispod 50KM onda neces platiti carine ni PDV-a, samo 3.50KM (2,50KM za otvaranje i 1KM za uplatnicu)
- Big Ben
#2375 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Vozdra raja!
Dosta sam naručivao robe (pretežno odjeće i video igre za PS3) iz UK. Mislim da nikada ništa nije bilo preko 100 KM, tako da nikada nisam platio PDV+carinu. Najviše što sam izletio je onaj carinski pregled 2,50 KM + 1 KM provizija.
Eh sada, odvažio bih se i možda (zavisi od vaših informacija) naručio PlayStation Vitu i to sa Amazona. Poprilično sam noob kada je u pitanju Amazon, ali sam našao pre-povoljnu cijenu na njemačkom Amazonu + njemci odbijaju svoj njemački porez, tako da je cijena, čak i sa dostavom, smiješna.
Može li mi neko pomoći da otprilike izračunam najgori mogući scenarij?!
PS Vita košta 169 Eura. Kada njemci odbiju svoj porez i dodaju cijenu dostave (12 Eura), PS Vita bi me izašla nekih (cca.) 155 Eura.
Dalje...Amazon nudi opciju pakovanja pošiljke (lijepo umotano kao poklon). Svjestan sam da to možda ne prolazi kod naših, ali vrijedi probati. U tom slučaju, Amazon ne stavlja cijenu pošiljke. Da li je to dobro ili loše? Da li je bolje da naši vide cijenu ili da je ne vide. Strah me je ako ne vide cijenu, da bi je možda mogli procjeniti na puno veći iznos od onog kojeg bi ja platio.
Zahvalan sam za bilo kakav input i savjet.
Dosta sam naručivao robe (pretežno odjeće i video igre za PS3) iz UK. Mislim da nikada ništa nije bilo preko 100 KM, tako da nikada nisam platio PDV+carinu. Najviše što sam izletio je onaj carinski pregled 2,50 KM + 1 KM provizija.
Eh sada, odvažio bih se i možda (zavisi od vaših informacija) naručio PlayStation Vitu i to sa Amazona. Poprilično sam noob kada je u pitanju Amazon, ali sam našao pre-povoljnu cijenu na njemačkom Amazonu + njemci odbijaju svoj njemački porez, tako da je cijena, čak i sa dostavom, smiješna.
Može li mi neko pomoći da otprilike izračunam najgori mogući scenarij?!
PS Vita košta 169 Eura. Kada njemci odbiju svoj porez i dodaju cijenu dostave (12 Eura), PS Vita bi me izašla nekih (cca.) 155 Eura.
Dalje...Amazon nudi opciju pakovanja pošiljke (lijepo umotano kao poklon). Svjestan sam da to možda ne prolazi kod naših, ali vrijedi probati. U tom slučaju, Amazon ne stavlja cijenu pošiljke. Da li je to dobro ili loše? Da li je bolje da naši vide cijenu ili da je ne vide. Strah me je ako ne vide cijenu, da bi je možda mogli procjeniti na puno veći iznos od onog kojeg bi ja platio.
Zahvalan sam za bilo kakav input i savjet.