Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
luna09

#2351 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

alkalna_baterija wrote:Moj Frki je negdje pokupio 3 krpelja, 2 uspješno izvađena, trećem ostala glava :(

sestra mu ih vadila kad me nije bilo i odmah belaj napravila :roll:

na njemu ne primjećujem nikakve promjene, jede, spava, igra se, lovi, osim da se nenormalno češe... postoji li neki prah, tablete ili nešto slično za liječenje? U pitanju je mačak od 10ak mjeseci...
Krpelj macanu ne mogu ništa......rekao mi veterinar kad se taj gad zakačio jednoj maci uz samo oko :? a buhice itekako mogu.Poslušaj Katarinu i kupi frontline, nakapaj mu na dio gdje se spajaju vrat i glava da ne može lizati a sutra ako imaš kakvu četku počešljaj ga. Bit ćete oboje mirni par mjeseci sigurno. :izet:
alkalna_baterija

#2352 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by alkalna_baterija »

buhe mislim da nema, ali kako je pokupio krpelja, može i buhe... sutra pravac apoteka, hvala vam puno :thumbup:
Haman

#2353 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Haman »

Ovdje mozes opsirnije procitati o krpeljima na mackama i psima. Ja sam imao problem sa krpeljom na velikom crnom snauceru.

Image

Cim sam primijetio da je pas bezvoljan, da stalno lezi, da mu mokraca ima drukciju boju otisao sam kod veterinara. Nakon primljene vakcine sve je bilo dobro. Pas se brzo vratio u normalno stanje, ali ako nema vakcine u veterinarskoj stanici, a pas je inficiran, onda je sigurno da ce uginuti.

http://veterinaronline.blogspot.com/201 ... pelji.html

:novine: :novine: :novine: :novine:
alkalna_baterija

#2354 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by alkalna_baterija »

Već pročitala, ali hvala na trudu. :)

Izvađeni krpelji i sad je, čini mi se, sasvim ok.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#2355 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Jimmy McNulty »

KatarinaKosaca wrote:Pa, šta bi @Jimmy, javi, jel se omacila? :)
Omacila se jeste, maca je dobro ali nije nazalost kod kuce se omacilo nego negdje drugo pa ne znam kako su mačići, koliko ih je i u kakvom su stanju, nadam se da će ih donijeti kada malo porastu...a maca naleti svaki dan jednom ili dvaput da jede i odmah ide njima, pokušao sam je upratit ali neda se pratit, pametnija od mene. :D
Mantis

#2356 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Zna li neko gdje se može odnijeti mačka na obdukciju???

Nestane mi mačka u nedjelju, večeras je nađemo mrtvu 200m dalje od kuće na livadi. Krv na nos, jedno oko zatvoreno drugo otvoreno, nema vidljivih vanjskih ozljeda, mislim da je neko udario kamenom ili nešto slično. Mačka bila sterilisana, vakcinisana, većinu vremena provodila u kući ali eto šta je tu je.
Cholina_Lokica

#2357 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Mantis wrote:Zna li neko gdje se može odnijeti mačka na obdukciju???

Nestane mi mačka u nedjelju, večeras je nađemo mrtvu 200m dalje od kuće na livadi. Krv na nos, jedno oko zatvoreno drugo otvoreno, nema vidljivih vanjskih ozljeda, mislim da je neko udario kamenom ili nešto slično. Mačka bila sterilisana, vakcinisana, većinu vremena provodila u kući ali eto šta je tu je.
Veterinarski fakultet radi obdukcije
Mantis

#2358 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Hvala, zna li neko koliko košta?
Cholina_Lokica

#2359 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Za stene psa je 90km, tako da je vjerovatno je tako nesto i za macu. Usput, zao mi je :(
Mantis

#2360 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Hvala ti.
mefistofilis

#2361 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

ma ljudi su cudo.
meni komsija udari macku ispred kuce, jos ja tu. jes da je bila tek dosla kod mene pa mozda nije znao ali svejedno, sve da je lutalica.
kazem mu ja: sta ti je jesi normalan, sta bi ti meni rek'o da ti kcerku nabijem nogom onako iz cista mira?
kaze halali otkud sam znao da je tvoja :-)
VenomousV

#2362 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

imam zlocestu, zivahnu mladu macku koja ganja i pojede svaku muhicu i bubicu koju stigne :D
moze li joj to naskoditi?
mefistofilis

#2363 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mefistofilis »

VenomousV wrote:imam zlocestu, zivahnu mladu macku koja ganja i pojede svaku muhicu i bubicu koju stigne :D
moze li joj to naskoditi?
ma moj pojede sve zivo :D
sve i da mu skodi ja mu tu nista ne mogu :lol:
VenomousV

#2364 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

mefistofilis wrote: sve i da mu skodi ja mu tu nista ne mogu :lol:

a znam :-)
al' reko bolje da pitam pa ako skodi makar kad je u mom prisustvu da je pokusam sprijeciti (i to bi vjerovatno bilo bezuspjesno :D )
Brkooo

#2365 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Brkooo »

ne skodi joj... sve su to proteini

HAKUNA MATATA !

(cast izuzecima ak naleti na kavku mutiranu bubu) :D
Cholina_Lokica

#2366 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Dzontra Volta wrote:Imam malu macu, staru 10 ak dana, koju je mama ostavila...Hranim je običnim mlijekom iz tetrapaka pomjesanim sa mlakom vodom,pomocu šprice... Kupio sam i neki whiskas junior (meso), ali nece da to jede, ili ne zna.. Da li je dovoljno samo mlijekom ga hraniti, i šta još treba da radim ?? HELP :-D
Uzmi mlijeko 0,9 mlijecne masti, pola litre, jedno zumance i kasiku meda, to ugrij na temperaturu tijela i tim hrani, samo mlijeko im ne odgovara. Ne moze jos jesti hranu normalnu. Tu smjesu moras praviti svaki dan, ne smijes davati vise zbog jajeta da ne fasuje sta
Cholina_Lokica

#2367 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

I da, poslije jela mu lagano masiraj stomak. Najbolje da uzmes pamucnu krpu, pokvasis malo mlakom vodom i time masiras
dalmatinka

#2368 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dalmatinka »

Dzontra Volta wrote:Hvala na savjetu, evo upravo sam ga kupao jer se smoto nekako ukakao, i sada spava pored vatre :-)
Prije puno godina sam podigla na šape tri mačića kojima je mamu zgazilo auto isto tako na špricu , u posno mlijeko sam umiješala malo čokolina, ali samo malo da ostane rijetko, međutim u apotekama za kućne ljubimce imaš kupiti mlijeko u prahu za mačiće, dolazi u paketu s mini dudom, to bi ti bila najbolja opcija.
P.S. Mačić je predivan. :D
dalmatinka

#2369 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by dalmatinka »

Dzontra Volta wrote:Ma problem je sto zivim u manjem gradicu i nema takvih trgovina, pa moram improvizirati, evo i recimo ovaj pijesak, jel ima neki specijalni ili mogu ovaj obicni ubaciti
Dok je mali može ti poslužiti i obični. Međutim kad malo naraste a to će biti jako brzo moraš kupiti pijesak za mačke jer taj pijesak napravi grudice oko vlage i lako se čisti tj. pokupiš tu grudu sa specijalnom lopaticom, a suhi pijesak ostane u posudi. Obični pijesak ne stvara grude koje možeš lako pokupiti pa se zbog toga vrlo brzo stvori smrad.
Cholina_Lokica

#2370 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Ma ne treba ti mlijeko u prahu za njih, skupo a kratak rok trajanja ima :) ovaj recept sto napisah je othranio macica i kucica k'o u prici, i veterinari ga koriste. Ako imas u apoteci kupiti onu cijev za infuzije, na kraju ima ona smedja guma sto spaja cijev i iglu, skines i stavis na spricu, vjeruj bolje od bilo koje cucle za njih sto se moze kupiti :D
Amazonka27

#2371 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Amazonka27 »

Uzmi tufercic i pokvasi ga sa malo tople vode i ocisti joj okice, i po tijelu (onako kako bi je mama kupala jezikom)...takodjer, citala sam negdje da se i guza tako cisti i podstice mace da izvrsi nuzdu. Mace je vec progledalo...mislim da ima vise od 10ak dana... Mislim da je premal za pijesak...nece mu skoditi :D ali da tako malecki bas i ne moze da ga koristi... Ova moja macka je cistila iza svojih macica..ali cim su mogli da hodaju iz sobe u sobu, stavila sam ih u pijesak i to je bilo to :).
Bolesni Doktor

#2372 Re: Odg: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bolesni Doktor »

E ovako.
Zivim u zgradi,i iza zgrade ima malo dvorista,trave i parkinga,a tu stalno budu nekakve mačke,samo što se uvijek mjenjaju,neke odu,neke dođu.
Ima ta jedna crna,sitna,ona već duže vrijeme ne ide nigdje,uvijek je tu,samo što nije pitoma,tj. boji se ljudi.
Uglavnom,mi tim mačkama uvijek bacamo ostatke hrane,uvijek se nađe nešto za njih,naučile su se pa uvijek stanu ispred našeg balkona pa mjaukaju,to je čudo.
Ta crna je prije stvarno bila pljašljiva,sad nije toliko,prije joj nisi mogao doći na 10 metara,sad ako ideš polako,možeš doći na 1,5-2 metra.
Mene zanima eto,ima li neki način ili formula da se ona skroz pripitomi,da je mogu dodirnuti bar,da se ne boji ljudi u neposrednoj blizini?
Hvala,pozz
holowey

#2373 Re: Odg: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by holowey »

Bolesni Doktor wrote:E ovako.
Zivim u zgradi,i iza zgrade ima malo dvorista,trave i parkinga,a tu stalno budu nekakve mačke,samo što se uvijek mjenjaju,neke odu,neke dođu.
Ima ta jedna crna,sitna,ona već duže vrijeme ne ide nigdje,uvijek je tu,samo što nije pitoma,tj. boji se ljudi.
Uglavnom,mi tim mačkama uvijek bacamo ostatke hrane,uvijek se nađe nešto za njih,naučile su se pa uvijek stanu ispred našeg balkona pa mjaukaju,to je čudo.
Ta crna je prije stvarno bila pljašljiva,sad nije toliko,prije joj nisi mogao doći na 10 metara,sad ako ideš polako,možeš doći na 1,5-2 metra.
Mene zanima eto,ima li neki način ili formula da se ona skroz pripitomi,da je mogu dodirnuti bar,da se ne boji ljudi u neposrednoj blizini?
Hvala,pozz
i tako ti je pripitomis, prestane se plasiti ljudi i naidje papak nabije je nogom... mozda je bolje sto se plasi... pogan vakat, jos poganiji narod... ne kazem da je tvoj komsiluk takav ali svasta sam se nagledao...

macku mozes pripitomiti ali treba vremena, mozda i sedmicu dvije... recimo hranom, dobacis joj malo mesa... pa onda dobacis jos malo ali blize tebi... da se navikne da od tebe dolazi hrana... i nakon nekog vremena hrpicu mesa spustis odmah pored sebe... kada pridje da jede, pomazis po glavi... vidis reakciju... budes strpljiv... nakon nekog vremena ce se privici na tvoje prisustvo i dodir
Bolesni Doktor

#2374 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Bolesni Doktor »

Hvala ti :D
agent_001

#2375 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by agent_001 »

Mačak ima perut, da li je moguće? Dlake otpadaju, valljda mjenja, al perut? zna li neko više o ovome?
Post Reply