Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Sir Amel

#2351 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

Sir Amel wrote:Evo sta mene muči.
1. Ako je Bog stvorio Ad(e)ama i Evu (Havu) kao prve ljude, je li to znači da ljudski rod posljedica incesta?
2. Ako je evolucija pogrešna kako onda postoje rase, tj. raličiti ljudi po boji kože i fizionoimiji?
3. Sta je stvoreno prije ljudi ili zivotinje?

Ma pustite bolan sjemene tecnosti, ima kakvih odgovora za mene? :D :D :D
Ateista

#2352 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Ateista wrote:
nuraH wrote:

repromaterijal" iliti tekucina, od koje nastaju spermići izlazi (prvobitno nastaje) iz kicme muškarca, a tekucina od koje se fomira jajna celija zene izlazi iz grudi,
Rekao si da nastaje iz kicme, to tamo nigdje ne pise, nije cak ni blizu kicme.

Razumijem sta hoces da kazes, da to "izmedju kicme i grudi" predstavlja metaforu za obje tecnosti, kao jedna nastaje u grudima, a druga iz kicme.
Osim sto smo dosli do zakljucka da sperma uopste ne nastaje u kicmi i da nema nikakve veze sa kicmom, dalje ne znam ni za podatak da jajne celije nastaju u grudima.

Da ne govorimo o tome koliko je to subjektivno i slobodno tumacenje, ni blizu precizno, mogla se smisliti puno bolja i tacnija metafora kojom bi bilo objasnjeno zacece, samo sto to u ta doba naravno niko nije znao kako nastaje pa i nije mogao.
# Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali; #
# onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali; #
# onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. #
# Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti. #
# Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno – opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati. #
# Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema. #
Ne znam ni sto sam se ponovo ukljucivao u ove rasprave, bolje da se vratim Guinness-u... :-)

Ako je ovo odgovor onda ne vidim poentu u nastavku razgovora.
Ateista

#2353 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Sir Amel wrote:
1. Ako je Bog stvorio Ad(e)ama i Evu (Havu) kao prve ljude, je li to znači da ljudski rod posljedica incesta?
2. Ako je evolucija pogrešna kako onda postoje rase, tj. raličiti ljudi po boji kože i fizionoimiji?

Zato sto nema odgovora. :D
Ateista

#2354 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Ili treba vremena dok se pregledaju kreacionisticke stranice, da se vidi kakav odgovor Harun Yahya ima na to. :D
ri0

#2355 Re: Pitanje ateistima

Post by ri0 »

Mene zanima sljedece pitanje :

Ako se djavo/sotona/sheitan/ilitinekidruginaziv predstavlja kao biche sa svinjskim nogicama-kopitama :D a ako znamo da je djavo nast'o prije svinje, zar nije logichnije da kazemo da svinja ima djavolje noge :evil: :lol: :lol: a ne djavo svinjske...

Shala mala, nemojte me uzimati za ozbiljno :D
nuraH

#2356 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:
Sir Amel wrote:

Zato sto nema odgovora. :D
ima odgovor za sve!
al mi je mrsko vise raspravljat se, pitanja postaju sve gluplja i gluplja!
a pored svega, tema se zove 'pitanje ateistima' a ne 'pitanje vjernicima'
a posto vidim da je i ovo pitanje upuceno vjernicima, evo pokusat cu ti odgovoriti.

1. nema pojasnjenja da je Hava u krvnom srodstvu (sto incest podrazumijeva) s ademom, receno je samo da mu je zena a NE sestra!!!
dalje ne bih uopste da razmisljam o tome, a kamoli da raspravljam!
2. Islam objasnjava postojanje ljudi razlicitih boja koze, ne znam na pamet citirati niti ajet niti hadis, a sad mi je mrsko traziti..
a uz to pojasnjava i postojanje razlicitih jezika (govora)... pa eto i to potrazi malo pa procitaj
3. Allah je stvorio covjeka NE znam da li prije ili poslije zivotinja, ali znam da je prije nego sto ga (covjeka) je ucinio namjesnikom na Zemlji,
prvo upitao planine i brda pa onda zivotinje pa tek onda covjeka ... da li zeli da bude namjesnik na Zemlji. samo je covjek odgovorio DA!
i odma da ne bude zabune to je se desilo nakon sto je covjek protjeran iz raja.

i molim vas nemojte se nadovezivat s novim pitanjima... ako imate potpitanja... imate lijepo google pa izvolite!
ako vam moj odgovor nije dovoljan - recite - nije logicno nemojte povjerovat i zavrsite s tim!

a vrijeme je i da ucinimo ovu temo onakvom kakva je i predvidjena 'pitanje ateistima'

vec sam jednom upitao, i sam jedan mi je odgovorio!
da li se slazete da su ateisti doista na gubitku!
ja sam vjernik - zivim isti zivot kao i ateiste - uzivam u njemu koliko i ateista.
ako ja budem u pravu da Bog postoji i da nakon ovog zivota bude i drugog svijeta i drugog zivota - za ateiste je to veliki gubitak, a za mene ima nade pa da mi se Bog smiluje i uvede me u Raj.
a ako ateisti budu upravu - pa nakon smrti nema nista!
onda smo na istome - prozivili smo isti zivot - a ja nista nisam propustio u tom zivotu, a ateista nista bolje od mene nije uzivao u njemu.
kada se oboje uzme u obzir - samo su ateisti na gubitku!
ajmo ateisti - sta mislite o ovome ???

P.S. bio sam na pauzi, pa me zato nije bilo!
bez_ideje

#2357 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

Ja pored nacina prilagodbe ljudi i zivotinja stanistu u kome zive.....ne mogu da sumnjam u teoriju evolucije

nuraH-zasto mislis da su na gubitku? Ateiste se ne nadaju necemu pa i nemaju sta izgubiti,a ti ako zivis svoj zivot kao ateista (pretpostavljam da si pogresno formululisao ovo pa te necu hvatat da to automatski znaci da negiras Boga,a to je ono jedino sto se ne smije jel....)sigurno cinis stvari koje te po tvom vjerovanju salju na razanj :-)
Last edited by bez_ideje on 10/12/2009 14:06, edited 2 times in total.
dr.Gonzo

#2358 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Ateisti su na gubitku po pitanju Allaha, isto koliko si i ti na gubitku po pitanju Zevsa ili Odina. Brine li te to?
Ako Zevs fakat postoji, mozda mu se nece svidjeti to sto ti radis. Nije te hastra?
Last edited by dr.Gonzo on 10/12/2009 14:04, edited 1 time in total.
MufljuzMali

#2359 Re: Pitanje ateistima

Post by MufljuzMali »

nuraH wrote: .....
1. nema pojasnjenja da je Hava u krvnom srodstvu (sto incest podrazumijeva) s ademom, receno je samo da mu je zena a NE sestra!!!
......

nije logicno nemojte povjerovat i zavrsite s tim!
adem i hava naprave hrpu djece, koja su braca i sestre. to naravno nije incest ako A&H nisu u srodstvu.
svako slijedece dijete koje nastane je iz incesta jer imaju de facto 3 opcije. musko dijete i zensko dijete (brat i sestra), adem i njegovo zensko dijete (otac kcerka) i hava i musko dijete (majka i sin). mozemo se dogovoriti sta je pravno ili moralno incest u raznim drustvima, odnosno tacna definicija od kojeg "koljena" i koji odnosi se smatraju incestoidnim, ali su ova gore tri navedena SIGURNO u svim sistemima.

ps - posto je ne logicno ja nema sanse da povjerujem :run:
nuraH

#2360 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

bez_ideje wrote:Ja pored nacina prilagodbe ljudi i zivotinja stanistu u kome zive.....ne mogu da sumnjam u teoriju evolucije
naravno da postoji evolucija... jednocelijski organizmi - visecelijski - ... itd.
samo tesko je to sve dokazat!
a posebno tesko: majmun - covjek !!!
sve priznajem osim toga!
Ateista

#2361 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
bez_ideje wrote:Ja pored nacina prilagodbe ljudi i zivotinja stanistu u kome zive.....ne mogu da sumnjam u teoriju evolucije
naravno da postoji evolucija... jednocelijski organizmi - visecelijski - ... itd.
samo tesko je to sve dokazat!
a posebno tesko: majmun - covjek !!!
sve priznajem osim toga!
Pa nije bas majmun-covjek, puno je slozenije od toga.
nuraH

#2362 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

MufljuzMali wrote:
......

adem i hava naprave hrpu djece, koja su braca i sestre. to naravno nije incest ako A&H nisu u srodstvu.
svako slijedece dijete koje nastane je iz incesta jer imaju de facto 3 opcije. musko dijete i zensko dijete (brat i sestra), adem i njegovo zensko dijete (otac kcerka) i hava i musko dijete (majka i sin). mozemo se dogovoriti sta je pravno ili moralno incest u raznim drustvima, odnosno tacna definicija od kojeg "koljena" i koji odnosi se smatraju incestoidnim, ali su ova gore tri navedena SIGURNO u svim sistemima.

pa nije me pitao za djecu! pitao me je za njih dvoje!
a za djecu ima potpuno objasnjenje!
prve prinove su im bili bizanci brat i sestra!
druge također blizanci brat i sestra!
Allah im je naredio da mlađi brat za ženu uzme stariju sestru, a stariji brat mlađu sestru - i tako je i bilo - Allah zna najbolje zasto je tako.
Međutim, stariji brat je bio toliko ljubomoran da je na kraju ubio svog brata - nakon cega je se pokajao!
zatim je Allah poslao dvije vrane. jedna je ubila ovu drugu pa je zakopala - te je Allah naredio starijem bratu da uradi isto i da zakopa svog mlađeg brata!
i to vam je ljudi prvo ubistvo u historiji covjecanstva! - za vise detalja imate Internet!
Sir Amel

#2363 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

ima odgovor za sve!
al mi je mrsko vise raspravljat se, pitanja postaju sve gluplja i gluplja!
a pored svega, tema se zove 'pitanje ateistima' a ne 'pitanje vjernicima'
a posto vidim da je i ovo pitanje upuceno vjernicima, evo pokusat cu ti odgovoriti.

2. Islam objasnjava postojanje ljudi razlicitih boja koze, ne znam na pamet citirati niti ajet niti hadis, a sad mi je mrsko traziti..
a uz to pojasnjava i postojanje razlicitih jezika (govora)... pa eto i to potrazi malo pa procitaj
3. Allah je stvorio covjeka NE znam da li prije ili poslije zivotinja, ali znam da je prije nego sto ga (covjeka) je ucinio namjesnikom na Zemlji,
prvo upitao planine i brda pa onda zivotinje pa tek onda covjeka ... da li zeli da bude namjesnik na Zemlji. samo je covjek odgovorio DA!
i odma da ne bude zabune to je se desilo nakon sto je covjek protjeran iz raja.

1. Nisi odgovorio na pitanje. Ako Adem napravio Havi djecu, a to nije incest (logično), sta je daljnji slijed događaja?
Postoje samo 3 mogućnosti:
a) Da je Adam svojoj ženskoj djeci pravio djecu.
b) Da su njegova muška djeca pravila sebi bracu i sestre.
c) Da su Adem i Hava imali musku i zensku djecu koja se su između sebe, da prostis.

2. Nema odgovora. Svaki odgovor u biti nije odgovor. Mora biti razuman.

3. Kakav je ovo odgovor. Je li ti stvarno vjerujes da brda pričaju?
dr.Gonzo

#2364 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Znao sam da postoji objasnjenje sto je ovolko ljudi sirom svijeta retardirano :mrgreen:
Ateista

#2365 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
MufljuzMali wrote:
......

pa nije me pitao za djecu! pitao me je za njih dvoje!
a za djecu ima potpuno objasnjenje!
prve prinove su im bili bizanci brat i sestra!
druge također blizanci brat i sestra!
Allah im je naredio da mlađi brat za ženu uzme stariju sestru, a stariji brat mlađu sestru - i tako je i bilo - Allah zna najbolje zasto je tako.
Međutim, stariji brat je bio toliko ljubomoran da je na kraju ubio svog brata - nakon cega je se pokajao!
zatim je Allah poslao dvije vrane. jedna je ubila ovu drugu pa je zakopala - te je Allah naredio starijem bratu da uradi isto i da zakopa svog mlađeg brata!
i to vam je ljudi prvo ubistvo u historiji covjecanstva! - za vise detalja imate Internet!
To nije nikakvo objasnjenje kako je vrsta mogla da nastane samo od srodnika.
Koliko se ja razumijem u genetiku, potreban je odredjen minimalni broj jedinki koje nisu u krvnom srodstvu da bi se mogla razviti vrsta.
nuraH

#2366 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

ljudi nista se vi nesekirajte, kad dodje TAJ DAN, SVE CE VAM SE SAMO KAZAT!!!
tad nece bit potrebe da se raspravljamo!
vi cete se i sa NJIM raspravljat...
Sir Amel

#2367 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

nuraH wrote:ljudi nista se vi nesekirajte, kad dodje TAJ DAN, SVE CE VAM SE SAMO KAZAT!!!
Ne sekiram se ni najmanje. Što bih?

I još nešto, pravilno je: AKO DOĐE TAJ DAN, MOŽDA ĆETE S NJIM RASPRAVLJATI.
nuraH

#2368 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote: To nije nikakvo objasnjenje kako je vrsta mogla da nastane samo od srodnika.
Koliko se ja razumijem u genetiku, potreban je odredjen minimalni broj jedinki koje nisu u krvnom srodstvu da bi se mogla razviti vrsta.
da li ti imas uzorke krvi tih ljudi, da li imas uzorke genetskog koda tih ljudi - NEMAS! tako da ne mozes ni da dokazes nista bez toga!
Bog je Mudar i samo On zna kako se to desilo!
poznato je da ljudi u tom vremenu nisu isti kao ljudi koji zive u ovom vremenu tako da o njima nista ne znamo!
da li su uopste imali ista krvna svojstva i genetski kod kao i danasnji ljudi i da li je uopste njihova reprodukcija ista kao i kod danasnjih ljudi.
NE ZNAMO!
prema Kur'anu Adem a.s. je bio visok oko 25 metara!
Sir Amel

#2369 Re: Pitanje ateistima

Post by Sir Amel »

nuraH wrote:
Ateista wrote: To nije nikakvo objasnjenje kako je vrsta mogla da nastane samo od srodnika.
da li ti imas uzorke krvi tih ljudi, da li imas uzorke genetskog koda tih ljudi - NEMAS! tako da ne mozes ni da dokazes nista bez toga!
poznato je da ljudi u tom vremenu nisu isti kao ljudi koji zive u ovom vremenu tako da o njima nista ne znamo!
da li su uopste imali ista krvna svojstva i genetski kod kao i danasnji ljudi i da li je uopste njihova reprodukcija ista kao i kod danasnjih ljudi.
NE ZNAMO!

Aha.

Brda pričaju, životinje pričaju, misteriozna reprodukcija ljudi, čovjek od 25 metara. Ti stvarno vjerujes u ovo, onako bespogovorno?
Ateista

#2370 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
NE ZNAMO!

Ne znam da je ikada pronadjen ljudski skelet te velicine. :? :?
HAVANA

#2371 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

nuraH wrote:ljudi nista se vi nesekirajte, kad dodje TAJ DAN, SVE CE VAM SE SAMO KAZAT!!!

Ja se usr,o :-?
bez_ideje

#2372 Re: Pitanje ateistima

Post by bez_ideje »

oš se ti Havana raspravljat :lol: :lol: :lol: :lol:
vidis da treba samo vikat yes :mrgreen:
nuraH

#2373 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:
nuraH wrote:
NE ZNAMO!

Ne znam da je ikada pronadjen ljudski skelet te velicine. :? :?
da ali su nadjeni skeleti velicine 3 metra - a pretpostavlja se da je to bilo 10.000 godina!
a Zemlja je nastala prije nekoliko miliona godina!
a kad je Adem a.s. zivio - prije koliko godina ??? - Ne znamo!
a poznato je i da je u vrijeme Nuha a.s. potopljena citava planeta!
pri cemu su unisteni svi ljudi osim Nuha a.s. i njegove porodice!

strasno je to koliko vi ljudi NE VJERUJETE!
STRASNO!
kukuruz_kokicar

#2374 Re: Pitanje ateistima

Post by kukuruz_kokicar »

Hava pitas za gubitke. Dobro pitanje...
Ja mislim da si ti na gubitku i na ovom kao i na drugom, trecem, cetvrtom i petom svijetu. Za sesti i sedmi nisam siguran.

Gubici na domacem terenu iliti na ovom svijetu su uzrokovani time sto zdrava razuma negiras istinu i gradis svijet kockicama koje ti je neko dao i 'prodao' ih pod ekskluzivno-bozije kockice. A za odbranu 'istine' mogu posluziti i ljudi od 25 metara, dzini i salivene strave. A taj svijet koji gradis je puno vise od svijeta cvijeca, dobrote i ljubavi. U toj matrici koju trebas slijediti pored moralno lijepih propisa ima i 'malo' rata, uputa o brizi o roblju i ubijanju nevjernika gdje god ih stignes, visezenstvu i tako to....
I tako moj Hava propustas sansu da skines koprenu sa ociju i vidis i naucis o puno stvari koje dokazano postoje tu pored tebe. Takodjer propustas sansu da budes mozda i bolja osoba jer zahvaljujuci predrasudama (ti to zoves vjeri), neke ljude bi trebao da stavljas u kos onih manje vrijednih tacnije najgorih zlikovaca odn. nevjernika. Pa onda kao pravi vjernik, takve ljude treba da mrzis i njih se klonis. Po potrebi i ubijes. A mozda to i ne radis, pa ako sa njima drugujes, onda se svaku noc u krevetu prevrces i molis Boga ti da mudrosti da se ubuduce klonis nevjernika. A ako sa nevjernicima 'ratujes', onda se tjesis da je Bog znati prepoznati na onom svijetu ko je chafir a ko nije, ali eto ipak i ti si covjek ... pa oprostice ti Bog ako se bez osnove gnusas onih koji ne citaju istu literaturu kao ti. Ja mislim da ti takve propuste nece oprostiti ni brojni ljudi, a ni Bog ako ga ima.

Za ove druge - onosvjetske i puno strasnije gubitke u gostima ti necu reci. Otkrices sam :-D. Ukratko, kazne su sadomazo naravi. Pa ako to volis, mozda ti se i svidi.
nuraH

#2375 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Allah, dž.š., je svakom čovjeku dao savjest i slobodnu volju da se odluči za put ‎kojim želi ići u svom životu. Svakom čovjeku su ponuđene dvije alternative: ispravna i ‎pogrešna, istina i laž, tako da može slobodno da donese svoju odluku. ‎

"Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ‎ćeš danas ti isto tako biti zaboravljen“ (Ta-Ha: 126);
“Danas ćemo mi ‎vas zaboraviti kao što ste vi zaboravili da ćete ovaj vaš Dan doživjeti, vatra će vam ‎prebivalište biti i niko vam neće moći pomoći“ (El-Džasije: 34);
„Kojima je vjera ‎njihova bila igra i zabava i koje je život na Zemlji bio obmanuo. „Sada ćemo Mi ‎njih zaboraviti, zato što su zaboravili da će na ovaj Dan pred nama stajati i zato ‎što su dokaze Naše poricali“ (El–A'raf:51).
„I kad se tog Dana primakne Džehennem; tada će se čovjek ‎sjetiti – a na što mu je sjećanje?! – I reći: „ Kamo sreće da sam se za ovaj život ‎pripremio!“ (El-Fedžr: 23,24).‎

„Ali oni koji se pokaju i poprave i koji čvrsto Allaha prihvate i vjeru svoju u ‎Allaha iskreno ispolje, bit će s vjernicima, a Allah će sigurno vjernicima veliku ‎nagradu dati. Zašto bi vas Allah kažnjavao ako budete zahvaljivali i vjerovali? ‎Allah je blagodaran i sveznajući“ (En-Nisa': 146,147).‎
Locked