Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
duh_sa_sjekirom

#2351 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by duh_sa_sjekirom »

prolaz456 wrote: Dasta. Ko ce za sebe reci da je nacionalista. Osobno sam za to da Hrvati iz BIH ne glasuju za Sabor RH. Populisticko i malogradjansko-sovinisticko handrenje na temu hercegovci i sandzaklije je izborni folklor. Sto se tice hercegovaca u RH inace im je drama lose. Od Slavonije, Dalmacije preko ZG. Samo pogledaj imena lijecnika po vodecim hrvatskim bolnicama, profesora po sveucilistima itd....tiha ceznja da ce sad lijeva Hrvatska drzati svijecu Zlatku u akciji protiv Hrvata u BIH je komicna. Sto se tice vanjske politike RH prema BIH mozes ocekivati otprilike Josipovicev kontinuitet....to je daleko od ukidanja drzavljanstva...
Nisam znao da Zlatko vodi neku akciju protiv BH Hrvata....
Hvala ti velika na informaciji i prosvjetljenju....
Last edited by duh_sa_sjekirom on 05/12/2011 17:41, edited 1 time in total.
sinuhe

#2352 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

To u vezi Hercegovaca su sarajevski(srednjobosanski) pogledi na BiH, Hrvatsku..... Uvijek pogresni
gost iz ZG

#2353 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by gost iz ZG »

Dozer wrote: ... pitanje novinara "Do kad ce Hrvatska imati vise glasaca nego stanovnika", cime se aludiralo na glasace iz BiH.

Odgovor je bio da je to prva stvar koja ce se rijesiti, i to po mjestu prebivalista.
Mislim da će se "problem" rješiti djelimično tzv. Zakonom o prebivalištu; uvjeren sam da (zasad) neće biti ukidanja "dvojnog državljanstva"
Zašto?
Za izglasavanje najavljenog Zakona o prebivalištu, dovoljna je obična Saborska većina, koju Milanović i Kukuriku već debelo imaju.
U današnje vrijeme (21 stoljeće) dobrom informativnom bazom podatka - na jednostavan i jeftin način može se spriječiti zloupotreba falsificirane/lažne "adrese stanovanja"
Već i vrapci na grani znaju za slučajeve pograničnih sela u HR (blizu Imotskog i Vrgorca) koja službeno imaju 80-100 stanovnika, a na dan izbora čak do 800 ! 8-)
Ukidanje dvojnog državljanstva i "zabrana" glasanja Hrvatima iz dijaspore - to već zahtijeva izmjenu Ustava RH, a s time i potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru.

Mislim da Kukuriku neće ulaziti dublje, jer imaju puno važnijih problema za rješiti.Image
duh_sa_sjekirom

#2354 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sinuhe wrote:To u vezi Hercegovaca su sarajevski(srednjobosanski) pogledi na BiH, Hrvatsku..... Uvijek pogresni
a najispravniji su, dakako, (zapadno)hercegovački pogledi u vezi Hercegovaca...
duh_sa_sjekirom

#2355 Re: Desavanja u Hrvatskoj

gost iz ZG wrote: Mislim da će se "problem" rješiti djelimično tzv. Zakonom o prebivalištu; uvjeren sam da (zasad) neće biti ukidanja "dvojnog državljanstva"
Zašto?
Za izglasavanje najavljenog Zakona o prebivalištu, dovoljna je obična Saborska većina, koju Milanović i Kukuriku već debelo imaju.
U današnje vrijeme (21 stoljeće) dobrom informativnom bazom podatka - na jednostavan i jeftin način može se spriječiti zloupotreba falsificirane/lažne "adrese stanovanja"
Već i vrapci na grani znaju za slučajeve pograničnih sela u HR (blizu Imotskog i Vrgorca) koja službeno imaju 80-100 stanovnika, a na dan izbora čak do 800 ! 8-)
Ukidanje dvojnog državljanstva i "zabrana" glasanja Hrvatima iz dijaspore - to već zahtijeva izmjenu Ustava RH, a s time i potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru.

Mislim da Kukuriku neće ulaziti dublje, jer imaju puno važnijih problema za rješiti.Image
:shock:
:lol: :lol:
sinuhe

#2356 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

duh_sa_sjekirom wrote:
sinuhe wrote:To u vezi Hercegovaca su sarajevski(srednjobosanski) pogledi na BiH, Hrvatsku..... Uvijek pogresni
Trebas znati da je to stvar izmedju njih.
hercegovac_pravi

#2357 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by hercegovac_pravi »

prolaz456 wrote:
Dozer wrote:Prvo - ja nisam nikakav nacionalista, a pogotovo ne bosnjacki.

Drugo - stvar sam postavio namjerno kako jesam jer vrlo dobro znam sta o toj tematici misle ljudi u ZG, a i u svakom vecem mjestu u HR. Ukratno, nimalo ne mirisu hercegovce, a pogotovo se osipaju na one koji nikada nisu imali cak ni rodbine u HR, jer su im svi rodjeni u BiH, a sjede im u Sabor i odlucuju o njihovim zivotima.

To je vrlo slicno odnosu bosanaca i sandzaklija, gdje prvi nikako ne mirisu druge.

U svakom slucaju, ostaje da se vidi sta ce se desiti. Ja mislim da bi se masa BH Hrvata mogla i te kako razocarati u bracu iz HR.
Dasta. Ko ce za sebe reci da je nacionalista. Osobno sam za to da Hrvati iz BIH ne glasuju za Sabor RH. Populisticko i malogradjansko-sovinisticko handrenje na temu hercegovci i sandzaklije je izborni folklor. Sto se tice hercegovaca u RH inace im je drama lose. Od Slavonije, Dalmacije preko ZG. Samo pogledaj imena lijecnika po vodecim hrvatskim bolnicama, profesora po sveucilistima itd....tiha ceznja da ce sad lijeva Hrvatska drzati svijecu Zlatku u akciji protiv Hrvata u BIH je komicna. Sto se tice vanjske politike RH prema BIH mozes ocekivati otprilike Josipovicev kontinuitet....to je daleko od ukidanja drzavljanstva...
Mozes ti zatvarati oci koliko god zelis. To ti nece promijeniti realnost. Mada se slazem da nece doci do ukidanja dvojnog drzavljanstva. Gledat ce se drugi nacin da se "hercegovci" eliminisu iz politickog miljea Hrvatske.

Dalje, ta prica o "izbornom folkloru" i "malogradjanskom handrenju" je utjeha koja pojedincima omogucuje slatke snove. Mali milion puta sam bio licni svjedok raznovrsne pljuvacine po "hercegovcima", kako od strane malih obicnih ljudi tako i od strane uglednijih licnosti iz javnog zivota Hrvatske. O medijima da i ne govorim.

Sto se tice vanjske politike Hrvatske u narednom periodu (a to je ono sto vas najvise intrigira, zar ne), mozete ocekivati iskljucivo debakle. Tvrdim ti (sacuvaj ovaj post i procitaj ga za nekih 1-2 godine) da ce politika "kukurikavaca" prema HDZ-u u BiH biti takva da ce vam MEsic izgledat ko majka Terezija. Blijedi pokusaj distanciranja od HDZ-a (Peharova lista i opet suplja o legitimitetu), je bila previse providna. Sinonim za Hrvata u BiH je HDZ (gledajuci iz perspektive Hrvatskih gradjana). Ukoliko mislite da ce vas ljevicarska stranka kao sto je SDP pogurati u vasim nakanama, onda ste zaista naivni. Pa vi ste im "zadnja rupa na svirali" i vjeruj mi da jedva cekaju momenat od koga nikada vise nece pominjati tzv "Hrvatsko pitanje u BiH".
Last edited by hercegovac_pravi on 05/12/2011 18:03, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#2358 Re: Desavanja u Hrvatskoj

prolaz456 wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
prolaz456 wrote: Dasta. Ko ce za sebe reci da je nacionalista. Osobno sam za to da Hrvati iz BIH ne glasuju za Sabor RH. Populisticko i malogradjansko-sovinisticko handrenje na temu hercegovci i sandzaklije je izborni folklor. Sto se tice hercegovaca u RH inace im je drama lose. Od Slavonije, Dalmacije preko ZG. Samo pogledaj imena lijecnika po vodecim hrvatskim bolnicama, profesora po sveucilistima itd....tiha ceznja da ce sad lijeva Hrvatska drzati svijecu Zlatku u akciji protiv Hrvata u BIH je komicna. Sto se tice vanjske politike RH prema BIH mozes ocekivati otprilike Josipovicev kontinuitet....to je daleko od ukidanja drzavljanstva...
Nisam znao da Zlatko vodi neku akciju protiv BH Hrvata....
Hvala ti velika na informaciji i prosvjetljenju....
"akciju protiv Hrvata" shvati kao stilsku figuru. Nazalost veliki dio suportera Zlatka Lagumdzije mu to uzima kao najveci plus i jedini uspjeh od izbora. Recimo trebalo bi koristiti blazu formulaciju. Npr. Iskljucenje iz politickog procesa 80% pripadnika jednog konstitutivnog naroda zbog nezadovoljstva njihovim konzumiranjem birackog prava
Sami su se iskljucili, nije istina da ih je Lagumdzija iskljucio.
seshat

#2359 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seshat »

Pa nekima su ovi rezultati izbora u Hrvatskoj probudili neke čudne želje. Sjetite se da ste i za Josipovića pričali da će nastaviti Mesićevu politiku, da će se nastaviti pljuca po BiH Hrvatima. Ali od toga ne bi ništa. Čak su mnogi u BiH nezadovoljni njegovim istupima, lignja i tako to. Naravno neće se oni slizati niti sa ovim HDZovima.
A što se tiče glasanja mislim da će ono biti ukinuto, što uopšte i nije strašno. Ne živiš tamo, pa žašto bi i glasao.
hercegovac_pravi

#2360 Re: Desavanja u Hrvatskoj

prolaz456 wrote:
S sovinistima tvog tipa iz cijih postova izbija patoloska mrznja prema Hrvatima ne komuniciram. Idi pod sinjel VKBI odakle si nakon punoljetstva izmigoljio. Frustrirano plasiranje vlastitih sovinistickih snova kao politickih cinjenica podvaljujes kao neku upucenost
:lol: :lol:

Boli jel' de?
irvinx1

#2361 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by irvinx1 »

Ocel Vesna biti MVP?
irvinx1

#2362 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by irvinx1 »

prolaz456 wrote:Ultima
Jedno je pravi uvjereni sdp-ovac koji od devedesetih jasno zastupa ideju gradjanske BIH kao najboljeg okvvira za narode i gradjane u BIH. Drugo su ovi koje je razocarao Alija, pa Haris pa su sad izabrali Zlatka jer im je trenutacno Platforma najbolji okvir za mrznju i sovinizam jer mogu bezgranicno mrziti a kao da to bude ideoloski a ne iskreno patoloski
Ma sve je to u pet deka. Mene su razocarali, i kao covjeka i kao humanistu.
Sa ovim nacionalistickim strankama se barem zna.
Iduce izbore glas dajem Radoncicu. :mrgreen:
ultima_palabra

#2363 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

Jedno je pravi uvjereni sdp-ovac koji od devedesetih jasno zastupa ideju gradjanske BIH kao najboljeg okvvira za narode i gradjane u BIH. Drugo su ovi koje je razocarao Alija, pa Haris pa su sad izabrali Zlatka jer im je trenutacno Platforma najbolji okvir za mrznju i sovinizam jer mogu bezgranicno mrziti a kao da to bude ideoloski a ne iskreno patoloski
Ne vjerujem da tih drugih ima puno... na kraju krajeva mi na Balkanu ako šta znamo, znamo mrziti bez granica pa niko i ne treba opravdanje za takvo nešto.
muha_sa

#2364 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by muha_sa »

jedno pitanjce :D
-zašto se skoro svaka tema pretvori u prepucavanje :?:
-ne kontam ama baš nikako--garant je do mene :shock:
irvinx1

#2365 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by irvinx1 »

Takav smo mi narod. Emotivan :D
poznanik

#2366 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by poznanik »

..."HDZ i HDZ 1990 će imati svoja tri predstavnika u Saboru Republike Hrvatske...
Može li neko objasniti izborni zakon R. Hrvatske i kandidaturu u 11. izbornoj jedinici:

- Ko kandidira predstavnike BiH Hrvata, ko ima pravo biti zastupnik u Saboru, itd.?
- Zašto, npr. SDP nije kandidirao svog predstavnika?
Nekako s proljeća

#2367 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nekako s proljeća »

:thumbup:
Image

Uploaded with ImageShack.us
duh_sa_sjekirom

#2368 Re: Desavanja u Hrvatskoj

prolaz456 wrote:
"akciju protiv Hrvata" shvati kao stilsku figuru. Nazalost veliki dio suportera Zlatka Lagumdzije mu to uzima kao najveci plus i jedini uspjeh od izbora. Recimo trebalo bi koristiti blazu formulaciju. Npr. Iskljucenje iz politickog procesa 80% pripadnika jednog konstitutivnog naroda zbog nezadovoljstva njihovim konzumiranjem birackog prava
...dok, sa druge strane, najveći dio suportera Čovića &co smatra da mu je najveći plus (samo)proglašenje trećeg entiteta i stolnog grada Hrvata...
i ovdje bi trbalo koristiti blažu formulaciju, npr. izborna jedinica sa hrvatskom većinom i teritorijalnim diskontinuitetom....
Last edited by duh_sa_sjekirom on 05/12/2011 18:43, edited 2 times in total.
duh_sa_sjekirom

#2369 Re: Desavanja u Hrvatskoj

sinuhe wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Trebas znati da je to stvar izmedju njih.
i ti također...
hercegovac_pravi

#2370 Re: Desavanja u Hrvatskoj

To što bi ti želio prikazati moje ne pristajanje na obnovu isprdka propale fašističke ideologije Franje Tuđmana (razvaljenu hzhb u kome će carovati novi Dretlji, Heliodromi, Gabele, itd..) kao mržnju prema Hrvatima je tvoj problem a ne moj. Ima još Hrvata i osim "vas samih", ali oni nisu "legitimni"..reko Dodik.. :-).

Vego, kako je Rooojkon Voosić ovijeH dana? Veli li šta o trećem? Hoćel dat preCenik i legitimni predstavnik "pravijeH" Hrvata?
Liježe li manđa svake dvije hefte ko i do sada?

p.s. mislim da će ti HDZ otkazati, neimaština već pritisla.. :zzzz:
slobodni armirach

#2371 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by slobodni armirach »

Kako se glasa u Rusiji :lol: :lol: :lol: :lol:

bugarski voz je za djecu, ovako se dobijaju izbori :D ,..mogo je ovako i 'ADEZE, kru' te ranio' :lol: :lol:

Sasvim_Obican

#2372 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Sasvim_Obican »

Vesna Pusić u zadnjem broju "Nacionala" - "BiH je u krizi od završetka rata. Niti se integriše niti se dezintegriše. Naša ustavna obveza je pomoći u osiguravanju jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, a to je najizglednije mogućnošću uspostave trećeg entiteta u BiH."

No, krasno ! :D
spreca

#2373 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by spreca »

Sasvim_Obican wrote: Vesna Pusić u zadnjem broju "Nacionala" - "BiH je u krizi od završetka rata. Niti se integriše niti se dezintegriše. Naša ustavna obveza je pomoći u osiguravanju jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, a to je najizglednije mogućnošću uspostave trećeg entiteta u BiH."

No, krasno ! :D
Eh Pushicka Pushicka :-) :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2374 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by pici »

nemoj Hovo da Čisti žHivmitibiJo...ovo je friško odVeČeraske iz Zagreba je Ne :dance: :mrgreen:

Image

pokoj im dušHi :(
Hemel

#2375 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Hemel »

ovo je toliko Fulgarno... :D

:thumbup: :thumbup:
Post Reply