Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
- dječak sa šibicama
#2351 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Cevapi i pljesakvice se po pravilu prave od juneceg prednjeg čereka, ali u tom slucaju financijska konstrukcija je neodrziva jer je to meso preskupo za cijenu cevapa, pa se onda dodaje svasta nesto, i zato su cevapi cesto loseg kvaliteta.
Moze i janjetina i svinjetina, ali onda to nije pravi cevap. Obje vrste mesa mogu obogatiti okus cevapa/pljeskavice, sa svinjetinom bude i meksa smjesa, ali to nije pravi cevap.
Sto se tice zacina, to je vec umjece majstora.
Moze i janjetina i svinjetina, ali onda to nije pravi cevap. Obje vrste mesa mogu obogatiti okus cevapa/pljeskavice, sa svinjetinom bude i meksa smjesa, ali to nije pravi cevap.
Sto se tice zacina, to je vec umjece majstora.
- dječak sa šibicama
#2352 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
I da, istina je da ide samo so, meso (plecka, vrat, potplecka, bubrezni loj) se krupno melje, posoli i mora odstojati dan dva na hladnom, tp jest u frizideru. Prvi put se melje krupnije, kad odstoji onda jos jednom na pravu masu, i to je to.
Sumnjam da iko pravi kvalitetno meso na taj nacin, osim za licne potrebe. Da pravi, cevapi bi bili 15 km porcija.
Kod nas je problem visoka cijena sirovina, ali to je problem sugavog sistema.
Sumnjam da iko pravi kvalitetno meso na taj nacin, osim za licne potrebe. Da pravi, cevapi bi bili 15 km porcija.
- golfiista
#2353 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
ne do mi bog da pocjenjum nekog a ni godine necijemuha_sa wrote:
ako si kod Haseta jeo cevape prije 50 godina poštujem ovo što si gore napisAo
Prije 40
- zateznistub
#2354 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Ubi muha cenera... 
- zateznistub
#2355 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
dječak sa šibicama wrote:I da, istina je da ide samo so, meso (plecka, vrat, potplecka, bubrezni loj) se krupno melje, posoli i mora odstojati dan dva na hladnom, tp jest u frizideru. Prvi put se melje krupnije, kad odstoji onda jos jednom na pravu masu, i to je to.
- JThomas
#2356 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
može i bijelih bubrega natanko se dodati u smjesu
mislim znamo svi da sa realnošću današnjih ćevabdžinica sve to nema ništa...
mislim znamo svi da sa realnošću današnjih ćevabdžinica sve to nema ništa...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2357 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Sad sam pricao sa tetkom koji je 45 godina radio kao kuhar i otišao je u penziju kao jedan od najpoznatijih u gradu. I upravo govori ovo sto ti kazes.dječak sa šibicama wrote:I da, istina je da ide samo so, meso (plecka, vrat, potplecka, bubrezni loj) se krupno melje, posoli i mora odstojati dan dva na hladnom, tp jest u frizideru. Prvi put se melje krupnije, kad odstoji onda jos jednom na pravu masu, i to je to.
Ali da su takvi cevapi maksuzija, ono sto bi se reklo ko za sebe. Meso se prvo melje malo krupnije i na 100 kg mesa se stavlja 2kg soli. Ostavi se da odstoji 24h na temperaturi od 0 do -4. Sutra se ponovo melje, sitnije i opet se stavlja da odstoji 24h, da bi se nakon 2 dana lezanja stavilo u promet.
Da bi cevabdzije imale profit stavlja se losije meso, zacini, snalaze se sto bi se reklo.
-
Naslovnica
#2358 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Danas pojeo 2 ćevapa i jednu suđukicu u Zmaju kod Željezničke (ja gledao drugi jeli).
Ukus i veličina u rangu Braće Zmajeva sa Ilidže, 'nači fuj.
E'o sam gratis dobio napuhan želudac i nelagodu nekakvu u stomaku, baš mi teško palo.
Pola klijentele izgleda istovjetno - bradice, nekakve debilne sunčane, trenerke, torbice, preovladava naglasak sandžak otrgnut od srca.
O računu naravno nema govora.
Onaj gazda ima dobro dobra leđa i budalastu klijentelu.
E'o sam gratis dobio napuhan želudac i nelagodu nekakvu u stomaku, baš mi teško palo.
Pola klijentele izgleda istovjetno - bradice, nekakve debilne sunčane, trenerke, torbice, preovladava naglasak sandžak otrgnut od srca.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2359 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
napisah ja triput najmanje da ne jedete tamo,al neki ne mogu odolitNaslovnica wrote:Danas pojeo 2 ćevapa i jednu suđukicu u Zmaju kod Željezničke (ja gledao drugi jeli).
- duga puska
#2360 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Zato je danas kod Brajlovica Seje legla pljeska k'o samar budali
-
Naslovnica
#2361 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Nije do mene, ja 'pravio društvo'.bitanga_sa_otesa wrote:napisah ja triput najmanje da ne jedete tamo,al neki ne mogu odolitNaslovnica wrote:Danas pojeo 2 ćevapa i jednu suđukicu u Zmaju kod Željezničke (ja gledao drugi jeli).
- bitanga_sa_otesa
#2362 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Naslovnica wrote: Nije do mene, ja 'pravio društvo'.
-
Naslovnica
#2363 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
E'o ni Knjaz Miloš ne pomaže za Zmajske ćevape...bitanga_sa_otesa wrote:Naslovnica wrote: Nije do mene, ja 'pravio društvo'.
![]()
otidji u special iduci vikend ,tamo su jos veci odron nego tu na zeljeznickoj
- Haris033
#2364 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Juče jeo ćevape u BL u ćevabdžinici “Kod Muje1”.
Ćevapi najbolji koje sam probao, ali zato veliki minus za objekat, uslugu, pogačicu i krupno narezan luk.
Ćevapi najbolji koje sam probao, ali zato veliki minus za objekat, uslugu, pogačicu i krupno narezan luk.
- bitanga_sa_otesa
#2365 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
popravio se onda mujo? prije 3 god su to bili medju prvih 5 najgorih cevapa koja sam u zivotu probao...
-
zijancer
#2366 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
sjeća li se neko ćevapa pečenih na maslu u tavi? vjerovatno negdje ranih 50 ih ili krajem 40ih?
-
Zoya
#2367 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
A nisi 'kod Mahe'? Tu su najbolji...Haris033 wrote:Juče jeo ćevape u BL u ćevabdžinici “Kod Muje1”.
- Dozer
#2368 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Zmaj is back (Hrasno). Narucim jucer, da vidim jel se sta promijenilo, i izgleda da su se vratili starom receptu (ili pripremi, sta je vec bilo u pitanju pa su se pokvarili). Bili odlicni.
- Porodice Foht
#2369 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
E i meni je taj krupno narezan luk nekako ostao upamcen. Mislis na objekat kod Ferhadije? Kazu da je onaj nad Vrbasom, malo dalje bolji po svemu.Haris033 wrote:Juče jeo ćevape u BL u ćevabdžinici “Kod Muje1”.
- Haris033
#2370 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Da. Onaj p.p. Ferhadije. Neljubazno osoblje, skucen prostor, somun kao u Travniku, a kada vidiš onaj luk onako izrezan, automatski izgubiš apetit.Porodice Foht wrote:E i meni je taj krupno narezan luk nekako ostao upamcen. Mislis na objekat kod Ferhadije? Kazu da je onaj nad Vrbasom, malo dalje bolji po svemu.Haris033 wrote:Juče jeo ćevape u BL u ćevabdžinici “Kod Muje1”.
Gledao sam naknadno drugi objekat na FB i primjetio da je sve isto osim ambijenta.
A ovako to izgleda

Last edited by Haris033 on 01/04/2019 10:21, edited 1 time in total.
- Dozer
#2371 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Kod Muje u Banja Luci i nema niti je ikad bilo somuna kao u Sarajevu. Vazda bila lepina, kao u Travniku.
- bitanga_sa_otesa
#2372 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
to je vise pogacica 
- Dozer
#2373 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Pa jeste, pogacica je, natopljena u saft od mesa s rostilja. Mislim, pogacica ili lepina/lepinja, i nema neke razlike...
- bitanga_sa_otesa
#2374 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
ne natapa se to u saft s rostilja vec poljevaju nekom vodom u kojoj kuhaju koljenicu...Dozer wrote:Pa jeste, pogacica je, natopljena u saft od mesa s rostilja. Mislim, pogacica ili lepina/lepinja, i nema neke razlike...
- Dozer
#2375 Re: Najbolja cevabdzinica u Sarajevu
Kod Muje u BL natapaju, u Travniku poljevaju.