Pravni fakultet
-
Redemption
#2352 Re: Pravni fakultet
Da li neko zna kada je upis tj. predaja papira za upis u prvu godinu ?
-
Erased
#2353 Re: Pravni fakultet
U mojoj generaciji bio jedan kolega koji se prezivao Pehlivan. Pita ga Duvnjak: "Znas li ti sta znaci tvoje prezime?" Kaze ovaj: "Ne znam", a Duvnjak ce: "To ti je onaj majmun sto skace po zici". Mrtav hladan.
-
Erased
#2354 Re: Pravni fakultet
Rahmet mu dusi. Dao mi devetku bukvalno na suplju. Stipao se deset dana ne vjerujuci vlastitim ocima. Samo sto sam rekao da je Vuk Karadzic vise naginjao nacionalizmu a D. Obradovic da je bio europejac. Nesto mu se to svidjelo.LeonardoAC wrote:Ode Saltaga...
- MarcusTulliusCicero
#2355 Re: Pravni fakultet
Danas je preminuo i Bajro Golić.
@Redemption
Konkurs bi trebao izaći ovih dana. Prati štampu i www.pfsa.unsa.ba.
@Redemption
Konkurs bi trebao izaći ovih dana. Prati štampu i www.pfsa.unsa.ba.
-
Makedonka
#2356 Re: Pravni fakultet
Čuuuj Bajro preminuo???
Eh on je bio dobar profesor ma šta za njega pričali. Znao i pomoći na ispitu, i objasniti a bogme mu predavanja nisu bila previše dosadna (koliko je to moguće za onako glupe predmete...)
Eh on je bio dobar profesor ma šta za njega pričali. Znao i pomoći na ispitu, i objasniti a bogme mu predavanja nisu bila previše dosadna (koliko je to moguće za onako glupe predmete...)
-
blesava
#2357 Re: Pravni fakultet
zna li se pod kojim okolnostima je bajro pao sa merdevina?
-
condy
#2358 Re: Pravni fakultet
Žao mi je što je preminuo profesor Bajro Golić.
Iako sam imao iz njegovih predmeta dobre ocjene i korektan odnos, nisam ga uopšte cijenio kao profesara, a kao čovjeka još manje. Sva ta bahatost, arogancija, samovolja i manjak elementarne kulture, koju nije samo on ispoljavao, iako je u tome prednjačio, već i drugi, poput Duvnjaka, Durmiševića, Saltage, uz to, posljednji sex skandal sa studenticama i prodajom ispita, trebala bi zauvijek eliminisati iz visoko-školskih institucija.
Iako sam imao iz njegovih predmeta dobre ocjene i korektan odnos, nisam ga uopšte cijenio kao profesara, a kao čovjeka još manje. Sva ta bahatost, arogancija, samovolja i manjak elementarne kulture, koju nije samo on ispoljavao, iako je u tome prednjačio, već i drugi, poput Duvnjaka, Durmiševića, Saltage, uz to, posljednji sex skandal sa studenticama i prodajom ispita, trebala bi zauvijek eliminisati iz visoko-školskih institucija.
-
condy
#2359 Re: Pravni fakultet
Navodno pao sa merdevina na beton, sa visine od 3 m i zadobio teske povrede po zivot...blesava wrote:zna li se pod kojim okolnostima je bajro pao sa merdevina?
- kadinica
#2360 Re: Pravni fakultet
Nemam baš neko pozitivno mišljenje ni o Saltagi, ni o Bajri. Ali pošto o mrtvima sve najbolje, ne bi dalje komentarisala.
Žao mi je što su relativno mladi (mislim, za umiranje), pa sve kontam da ih nije neko smaknuo
Žao mi je što su relativno mladi (mislim, za umiranje), pa sve kontam da ih nije neko smaknuo
-
delirium.sa
#2361 Re: Pravni fakultet
Kako se racunaju bodovi za upis i koliko treba za redovni i za sf?
-
Eborg
#2362 Re: Pravni fakultet
Navodno je Golić dobio moždani i onda tako pao sa ljestava.
Malo mi je prenategnuta priča o smaknućima, niđe veze stvarno.
Malo mi je prenategnuta priča o smaknućima, niđe veze stvarno.
- kadinica
#2363 Re: Pravni fakultet
Zezam se, samo mi nije "primljen" smajli na kraju rečeniceEborg wrote: Malo mi je prenategnuta priča o smaknućima, niđe veze stvarno.
- MarcusTulliusCicero
#2364 Re: Pravni fakultet
Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2012/2013. godini.
http://epravo.ba/pravni-fakulteti/pravn ... jevo/6723/
http://epravo.ba/pravni-fakulteti/pravn ... jevo/6723/
-
zvrk
#2365 Re: Pravni fakultet
izisao danas univerzitetski konkurs za upis
sretno svima

sretno svima
-
BASS
#2366 Re: Pravni fakultet
650
Ukljucujuci desetine ostalih pravnih fakulteta u BiH, godisnje se proizvede preko 1000 pravnika.
Nasa ekonomija ne moze absorbirati postojece pravnike u sljedecih 10 godina.
Jadna djeca ne znaju kakva ih ponizenja cekaju vec kod obavljanja pripravnickog/volonterskog.
Struka je devalvirana do maksimuma, ili tacnije - minimuma.
Da me neko pogresno ne shvati, moje misljenje je da taj broj treba drasticno smanjiti - zbog koristi samih studenata i sutrasnjih pravnika.
Ukljucujuci desetine ostalih pravnih fakulteta u BiH, godisnje se proizvede preko 1000 pravnika.
Jadna djeca ne znaju kakva ih ponizenja cekaju vec kod obavljanja pripravnickog/volonterskog.
Da me neko pogresno ne shvati, moje misljenje je da taj broj treba drasticno smanjiti - zbog koristi samih studenata i sutrasnjih pravnika.
-
Erased
#2367 Re: Pravni fakultet
Treba uvesti stroge kriterije za osnivanje visokoskolskih ustanova npr. koliko redovnih profesora (da su tu u stalnom radnom odnosu), prostorni i tehnicki uslovi i sl. pa ko moze neka izvoli. Garantujem da bi ih se 90 % zatvorilo. isto vazi za drzavne univerzitete i fakultete jer je i tu puno javasluka. Ali sve je do drzave i njenog normirnja ove oblasti. Opste je poznato da ko ne moze maknuti na UNSA, ode na kojekakve Apeirone, PF Kiseljak i sl. i bukvalno za 3 mjeseca dobije diplomu. Halo, koji su to mozgovi. Neki dan mi se covjek koji je referent u opcini hvali kako je i on sad diplomirani pravnik i pokazuje diplomu. Na njoj pise "ekspert poslovnog prava", a ja mu kazem: "prijatelju tvoje je mjesto u nekoj velikoj kompaniji a ne ovdje".BASS wrote:650![]()
-
BASS
#2368 Re: Pravni fakultet
Taj problem je postojao i prije tih fakulteta a sad je jos veci.Cak i da je jedini fakultet u BiH 650 je opet puno s obzirom na stanje na birou.
Po mom misljenju taj bi broj,umjesto 650,trebao da bude 150. Time bi svi bili na dobitku. Upisali bi oni koji vole i koji ce biti dobri studenti, nastava bi bila kudikamo kvalitetnija, zaposljavanje bi bilo vjerovatnije.Svi na dobitku.Ovako je studij prava i profesija pravnika predmet sprdnji.
Po mom misljenju taj bi broj,umjesto 650,trebao da bude 150. Time bi svi bili na dobitku. Upisali bi oni koji vole i koji ce biti dobri studenti, nastava bi bila kudikamo kvalitetnija, zaposljavanje bi bilo vjerovatnije.Svi na dobitku.Ovako je studij prava i profesija pravnika predmet sprdnji.
-
Ajlin
#2369 Re: Pravni fakultet
Je l mi iko može naći/poslati rang listu primljenih studenata za 2011/2012. godinu na pravni fakultet?
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
-
FrozenCastle
#2370 Re: Pravni fakultet
...
Last edited by FrozenCastle on 18/07/2012 21:28, edited 1 time in total.
-
risingforce
#2371 Re: Pravni fakultet
zdravo svima,
jedno pitanje za studente .. zavrsio sam III gimnaziju i prosjek mi je bio od 3,5 - 4,2 tokom 4 godine skolovanja.. zanima me vase misljenje, da li ce me primiti barem medju redovne samofinansirajuce studente ? kakvi su bili vasi prosjeci u srednjoj skoli i koje mjesto ste bili na rang listi primljenih studenata?
Unaprijed hvala
jedno pitanje za studente .. zavrsio sam III gimnaziju i prosjek mi je bio od 3,5 - 4,2 tokom 4 godine skolovanja.. zanima me vase misljenje, da li ce me primiti barem medju redovne samofinansirajuce studente ? kakvi su bili vasi prosjeci u srednjoj skoli i koje mjesto ste bili na rang listi primljenih studenata?
Unaprijed hvala
-
delirium.sa
#2372 Re: Pravni fakultet
650 ih prime, ne zavrse svi -.-
izracunaj bodove, prosle godine je bilo 83 minimum za sf
izracunaj bodove, prosle godine je bilo 83 minimum za sf
- MarcusTulliusCicero
#2373 Re: Pravni fakultet
Naravno da možeš, samo odmah pri upisu naznači da želiš u redovne samofinansirajuće. U principu, svaki vanredni student se i kasnije bez problema može prebaciti u redovne samofinansirajuće. Potrebno je napisati molbu u kojoj se objasni zbog čega želiš imati taj status (pravo na prevoz, stipendiju, penziju itd.) i Dekan će to odobriti.risingforce wrote:zdravo svima,
Unaprijed hvala
Za status redovnog kojeg finansira država potreban je dobar prosjek. Kada se upisuješ u prvu godinu obično je dovoljan neki prosjek iz srednje škole od 4,6 (mada zavisi i od ostalih kandidata i konkurencije). Ako se kasnije želiš prebaciti onda je potreban prosjek na Fakultetu oko 8,00.
Ove godine smo pokrenuli inicijativu da se uvede prijemni ispit. Bez namjere da se neka škola omalovažava, ali nisu kriteriji isti u svim srednjim školama tako da se godinama dešava nepravda da učenici iz slabijih srednjih škola dolaze sa dobrim prosjecima i dobijaju status redovnih studenata koje finansira država. Mnogo njih zaglavi ili odustane čak na prvoj godini, a oni studenti koji zaista imaju znanje i polažu ispite plaćaju 800 ili 1000 KM školarine.
Ideja je da se prijemni ispit sastoji iz dva dijela. B/H/S jezika, tj. testa u kojem bi se testirala pismenost studenata (pravopis i gramatika) i testa opšte kulture, tj. cca. 50 kratkih pitanja iz historije, kulture itd.
Sve ovo je prezentovano na Sjednici Nastavno-naučnog vijeća. Većina profesora je podržala ovu ideju, ali ostalo je na tome uz neko obećanje da će se raditi na uvođenju prijemnog ispita. Da o ovome odlučuje Udruženje studenata i studenti prijemni bi bio uveden i ove godine o čemu svjedoči i anketa koju smo sproveli, ali...
-
Ajlin
#2374 Re: Pravni fakultet
Prema podacima kako se računaju bodovi na pravu, ja imam 88,5. Prema mojim pretpostavkama, vjerovatno bih trebala upasti u samofinansirajuće, a od redovnih ništa?
-
risingforce
#2375 Re: Pravni fakultet
da li je istina da su prošle godine primali samo 50 redovnih, 115 SF... ove godine 150 redovnih, 200 SF.... ?!