Slike starog Sarajeva
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2351 Re: Slike starog Sarajeva
cuj kupus krao

- muha_sa
#2352 Re: Slike starog Sarajeva
ma jašta
maznemo nekoliko glavica--a dolazio u sezoni--nije ko sad kad ga imaš u maju
idemo u školu pa kad one glavice raskupusamo pa se nažderemo

- muha_sa
- Banksy
#2354 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:ma jaštamaznemo nekoliko glavica--a dolazio u sezoni--nije ko sad kad ga imaš u maju
![]()
idemo u školu pa kad one glavice raskupusamo pa se nažderemo![]()
A sendvič, što mati spremi, ko to pojede ...
Šta ih je, na povratku kući, u hajfišu završilo, onako neraspakovanih ...
- Logovan
#2355 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:kasnije--kad se malkice poraslo-- na ovoj pijaci krao lubenice i kupus![]()
- amaretto
#2356 Re: Slike starog Sarajeva
Ovo smo zvali karpuzemuha_sa wrote:
- Logovan
- muha_sa
- jon_jovi
-
shandrprcSA
-
julisiz es grant
#2363 Re: Slike starog Sarajeva
Na veliku žalost druga nosare, ovo su pripadnici Sokolskog udruženja, srpsko obojenog opštejugoslovenskog fiskulturnog udruženja, i ovakve njihove parade bile su redovne za sve nacionalne praznike.nosara wrote:Ovo su seljacine iz hss-a, nekad vrlo popularne stranke u sarajevu i BiH... Cini mi se...Banksy wrote:odličnashandrprcSA wrote:kad je snimljena, kakva je ovo procesija?
- Banksy
#2364 Re: Slike starog Sarajeva
Izgleda da si u pravu, to je ta nošnja ... Mene su zastave bunile.
http://www.aleksinac.net/lat/aleksinac/ ... 1941..html
edit: zašto srpsko obojenog, zar sokolska društva nisu postojala širom ex Yu, sad gledam evo ih po Hrvatskoj, koliko hoćeš ...?
edit: zašto srpsko obojenog, zar sokolska društva nisu postojala širom ex Yu, sad gledam evo ih po Hrvatskoj, koliko hoćeš ...?
- Logovan
#2365 Re: Slike starog Sarajeva
Izgradnja Vijećnice.

-
julisiz es grant
#2366 Re: Slike starog Sarajeva
Postojala su širom Kraljevine Jugoslavije, a pošto je vođstvo obično bilo blisko dvoru, smatralo se da imaju srpski predznak, pa su zato došli pod udar ustaš nakon osnivanja NDH. Naravno, u udruženju je bilo ljudi svih vjera i naroda.Banksy wrote:Izgleda da si u pravu, to je ta nošnja ... Mene su zastave bunile.
A taj Hrvatski sokol mislim da postoji još od Austrougarske.
-
tutinacd
#2367 Re: Slike starog Sarajeva
Ja cu opet bit' dosadan pa postaviti isto pitanje. Eto, mozda i naleti neko ko zna...tutinacd wrote:Nigdje nisam uspio da nadem slike s mjesta gdje je nekad bila poslasticarnica Vlajnic. (1914.) Bila je u Cumuriji.
Zna neko?
Ili uopste slike iz tog perioda oko mosta i ulice Cumurije.
Kao i tzv Zirkusplatz za vrijeme Austrougara? Gdje je bio i da li neko ima slike?
Hvala.
-
dresdener78
#2369 Re: Slike starog Sarajeva
Sokolsko udruženje NIJE nikakvo srpsko obojeno nego je rođeno u Češkoj (tada Bohemiji), osnivač je bio dr. Miroslav Tyrš koji je uostalom rođen blizu mog rodnog grada. Radilo se o fiskulturnom i kulturnom udruženju u prvoj fazi Čeha koje je dostiglo popularnost i na teritoriji jugoistočne Evrope. Trebalo je predstavljati element balansa prema čisto njemačkim fiskulturnim udruženjima koja su se zvala "Turnverein". Sokolski pokret je bio uspješan također zbog ideje panslavizma. Dakle na slici jesu Sokoli, i to dobrim dijelom Česi kojih je do kraja 1. svjetskog rata živjelo u Sarajevu oko 5 hiljadu.julisiz es grant wrote: Na veliku žalost druga nosare, ovo su pripadnici Sokolskog udruženja, srpsko obojenog opštejugoslovenskog fiskulturnog udruženja, i ovakve njihove parade bile su redovne za sve nacionalne praznike.
-
julisiz es grant
#2371 Re: Slike starog Sarajeva
Kako možete znati da su na slici dobrim dijelom Česi, gdje im to piše? Tim prije što ne znamo datum nastanka slike, a on vrlo lako može biti i period između dva rata. Ponavljam da je u Kraljevini Jugoslaviji sokolski pokret bio mnogo raširen i sve su vjere (o nacijama se tada teško moglo govoriti, osim možda za Srbe i Slovence) bile zastupljene u njemu. U jednoj knjizi imam sliku članova uprave Sokola iz mog rodnog grada (u Bosni, dabome), sa imenima ljudi na slici. Muslimana je nešto više od polovine, ostalo su Srbi, što vjerno odražava tadašnju etničku strukturu mog grada. Nema Čeha. Ja mislim da je samo koncept udruženja preslikan od Čeha, a pokret je bio svejugoslovenski, a to je u periodu Kraljevine značilo velikosrpski. Cijenim vaše zavidno znanje o istoriji našeg tramvaja, a ne znam koliko znate o političkoj istoriji Jugoslavije, ali mislim da nije potrebno da naglašavam da jugoslovenstvo kralja Aleksandra i jugoslovenstvo Josipa Broza su dva u suštini dijametralno suprotna pojma.dresdener78 wrote: Sokolsko udruženje NIJE nikakvo srpsko obojeno nego je rođeno u Češkoj (tada Bohemiji), osnivač je bio dr. Miroslav Tyrš koji je uostalom rođen blizu mog rodnog grada. Radilo se o fiskulturnom i kulturnom udruženju u prvoj fazi Čeha koje je dostiglo popularnost i na teritoriji jugoistočne Evrope. Trebalo je predstavljati element balansa prema čisto njemačkim fiskulturnim udruženjima koja su se zvala "Turnverein". Sokolski pokret je bio uspješan također zbog ideje panslavizma. Dakle na slici jesu Sokoli, i to dobrim dijelom Česi kojih je do kraja 1. svjetskog rata živjelo u Sarajevu oko 5 hiljadu.
- Logovan
-
tutinacd
#2373 Re: Slike starog Sarajeva
Gdje je u Sarajevu bio austrougarski vojni zatvor (1914)? i da li ta zgrada jos uvijek postoji?
I zna li neko adresu na kojoj je stanovao Vaso Cabrinovic (otac Nedeljka C, jednog od atentatora iz 1914.) cija je kuca demolirana nakon atentata u Sarajevu?
Hvala
I zna li neko adresu na kojoj je stanovao Vaso Cabrinovic (otac Nedeljka C, jednog od atentatora iz 1914.) cija je kuca demolirana nakon atentata u Sarajevu?
Hvala
- homega
#2374 Re: Slike starog Sarajeva
U zgradi preko puta Vijećnice, sa njene zapadne strane. Postoji, stambena je, i u jako lošem stanju.tutinacd wrote:Gdje je u Sarajevu bio austrougarski vojni zatvor (1914)? i da li ta zgrada jos uvijek postoji?
- muha_sa
#2375 Re: Slike starog Sarajeva
Beledija.homega wrote:U zgradi preko puta Vijećnice, sa njene zapadne strane. Postoji, stambena je, i u jako lošem stanju.tutinacd wrote:Gdje je u Sarajevu bio austrougarski vojni zatvor (1914)? i da li ta zgrada jos uvijek postoji?