Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naslovnica wrote: ↑24/01/2021 13:04
Prestrašno je da ljudi umiru zato što se EU i proizvođači nadjebavaju.
Slazem se.
Ali ako se izvrsila samo preraspodjela vakcina (sto pise u clanku) ka gradjanima zemalja treceg svijeta da li je to toliko tragicnije? Jer umiru gradjani EU, a inace umiru gradjani zemalja treceg svijeta.
Edit: ne imputiram da ti tako mislis, samo iznosim cinjenice.
A zbog čega preraspodjele ako su se već potpisali ugovori?
Ja sam samo mislio na ovo birokratsko nadjebavanje, a ljudi umiru.
Slazem se za birokratiju, ali preraspodjelu podrzavam, cime god bila izazvana.
Jer je situacija s nabavkom sljedeca. Evidentno je ciji zivoti vise vrijede
Da se nadovežem na jedan svoj post od prije možda mjesec il' manje.
Al fakat jutros čitam jedan članak iz septembra i ide ovaj dio u vezi 3. faze testiranja Oxford-ovog cijepiva:
"Its move to Phase 3 testing in recent weeks has involved some 30,000 participants in the US as well as in the UK, Brazil and South Africa. Phase 3 trials in vaccines often involve thousands of participants and can last several years".
Interesantno Al u svim ovim zemljama su se pojavili novi sojevi virusa. . .
Biće da je đavo u detaljima.
I m just saying
splinter wrote: ↑24/01/2021 13:43
Al fakat jutros čitam jedan članak iz septembra i ide ovaj dio u vezi 3. faze testiranja Oxford-ovog cijepiva:
"Its move to Phase 3 testing in recent weeks has involved some 30,000 participants in the US as well as in the UK, Brazil and South Africa. Phase 3 trials in vaccines often involve thousands of participants and can last several years".
I m just saying
I m just saying
I m just saying
I kakve sad to ima veze?
Oxford razvio novi soj virusa ne bi li pokušali sami sebi zajebati vakcinu?
OK od čega tačno štiti vakcina? Evo, kaže ministar da ne štiti od zaraze, nego samo od težih oblika bolesti.
Dobar dio ljudi, ako ne i većina, svakako neće razviti teži oblik. Ako imaju blaže simptome, svakako su zarazni, svakako će u izolaciju, pa inda čemu vakcinisanje?
banjaluka078 wrote: ↑25/01/2021 09:02
OK od čega tačno štiti vakcina? Evo, kaže ministar da ne štiti od zaraze, nego samo od težih oblika bolesti.
Dobar dio ljudi, ako ne i većina, svakako neće razviti teži oblik. Ako imaju blaže simptome, svakako su zarazni, svakako će u izolaciju, pa inda čemu vakcinisanje?
Proizvodjac ne smije tvrditi da vakcina radi nesto sto nije dokazao, a klinicka ispitivanja su dizajnirana tako da prate oboljevanje i da li vakcinacija sprjecava tezi oblik bolesti.
Da li sprjecava transmisiju saznacemo u post-marketinskom pracenju. Zato su sve oci uprte u Izrael jer su drzava koja najvise vakcinise.
Možda da dovedu covid na nivo prehlade. Ok, tu je, ali ako se zaraziš ti ili neka starija/bolesna osoba, nećeš imati teže simptome i posljedice.
Za većinu osoba on i jeste na nivou prehlade, rijetki završe s upalom pluća i/ili težim oblikom koji zahtijeva hospitalizaciju.
Moji stariji su prošli bolje od nas mlađarije, kad smo već kod toga.
Mogy87 wrote: ↑25/01/2021 09:27
Proizvodjac ne smije tvrditi da vakcina radi nesto sto nije dokazao, a klinicka ispitivanja su dizajnirana tako da prate oboljevanje i da li vakcinacija sprjecava tezi oblik bolesti.
Da li sprjecava transmisiju saznacemo u post-marketinskom pracenju. Zato su sve oci uprte u Izrael jer su drzava koja najvise vakcinise.
Ako vakcina neće spriječiti da se vakcinisana osoba zarazi, nakon xy dana poslije revakcinacije, kojeg će im vraga vakcina uopšte? Ako su dogurali do februara/marta/aprila i uspjeli se sačuvati od korone, uspjeće i dalje, ovako će s vakcinom opet morati i masku i sve mjere kao do vakcine.
LionKing wrote: ↑25/01/2021 09:10
Naravno da se možeš zaraziti, samo će antitijela ubiti virus. Jedino što kao ne znamo je, da li se virus prenosi u slučaju vakcinacije. Ne bi trebalo.
Ne kaže da će ih ubiti, nego da osoba neće razviti teški oblik bolesti.
Trappist wrote: ↑24/01/2021 11:26https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... -15045150
No, sve su glasnije spekulacije da nije problem u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja. EMA je prije toga odobrila Pfizerovo i Modernino cjepivo, iako je AstraZenecino mnogo jeftinije i čuva se na sobnoj temperaturi, zbog čega je transport i skladištenje neusporedivo jednostavnije od onoga potrebnog za Pfizerovo cjepivo."
E svaka im cast, mrzim ove farmaceutske kompanije ali ovo im je potez za pohvalu. Naprave jeftiniju vakcinu, lakse se skladišti, i ovima mjesec treba da se odluce a u drugim zemljama se koristi. Trebali su samo za njih cuvati doze dok se oni smiluju?
Ako je pola od ovoga što piše istina, to je strašno sta se radi i kako se igraju ljudskim životima.
ekonomski rat ljudi vode, a nama bacaju prašinu u oči sa brigom o zdravlju.
phizerova je dijelom EU, a oxfordska većim cijelom nije, što zbog brexita što zbog švedske.
zato joj i koče odobrenje
Možda da dovedu covid na nivo prehlade. Ok, tu je, ali ako se zaraziš ti ili neka starija/bolesna osoba, nećeš imati teže simptome i posljedice.
Za većinu osoba on i jeste na nivou prehlade, rijetki završe s upalom pluća i/ili težim oblikom koji zahtijeva hospitalizaciju.
Jeste, hvala bogu. Međutim, mislim da rijetki završe s hospitalizacijom ili u mrtvačnici ne zbog toga što korona nije toliko opasna nego što se pridržavamo mjera. Inače bismo završili kao Italija onomad ili Novi pazar (ili gore). Tako da, ako hoćemo da se vratimo normalnom životu, ne gine nam vakcinacija.
Mogy87 wrote: ↑25/01/2021 09:27
Ako vakcina neće spriječiti da se vakcinisana osoba zarazi, nakon xy dana poslije revakcinacije, kojeg će im vraga vakcina uopšte? Ako su dogurali do februara/marta/aprila i uspjeli se sačuvati od korone, uspjeće i dalje, ovako će s vakcinom opet morati i masku i sve mjere kao do vakcine.
BioNtech/Pfizer i Moderna kod cca 95% vakcinisanih sprjecavaju zarazu. Moderna nije imala niti jedan slucaj ozbiljnijih simptoma ni kod vakcinisanih, a zarazenih (ovih 5% sto su nereaktori). To je lako provjerljiva cinjenica. Podaci iz Izraela to potvrdjuju. Evo na ovom grafikonu se vidi pad zarazenih od 60% 2 dana nakon revakcinacije.
Ono o cemu ja govorim, a nije dokazano, da li vakcinisana osoba moze siriti virus dalje.
Pazi, ja ne vjerujem da cemo virus ikad eradicirati. Ali efikasnom i sigurnom vakcinom on se svodi na status gripe (a COVID vakcina je daleko efikasnija). Kad se omoguci svima koji zele da se vakcinisu (pa i protiv tezeg oblika bolesti) da to i ucine, uvijek ce biti odredjeni broj slucajeva u populaciji. Prije svega djeca ce ostati veliki rezervoar virusa. Onda svako na osnovu svoje percepcije rizika (bolest vs. vakcina) neka odluci za sebe.
Last edited by Mogy87 on 25/01/2021 09:47, edited 1 time in total.
Jeste, hvala bogu. Međutim, mislim da rijetki završe s hospitalizacijom ili u mrtvačnici ne zbog toga što korona nije toliko opasna nego što se pridržavamo mjera. Inače bismo završili kao Italija onomad ili Novi pazar (ili gore). Tako da, ako hoćemo da se vratimo normalnom životu, ne gine nam vakcinacija.
Mi smo u novembru imali 3 puta veci visak smrtnosti (sto od virusa sto od zdravstvenog "sistema") nego Bergamo.
Mi smo u novembru imali 3 puta veci visak smrtnosti (sto od virusa sto od zdravstvenog "sistema") nego Bergamo.
Da, zdravstveni sistem je posebna priča. Neki kao da nisu svjesni gdje živimo.
Da, zdravstveni sistem je posebna priča. Neki kao da nisu svjesni gdje živimo.
Meni je najjace sto se ponasaju kao da ce ih lijeciti u Berlinu, a ne da ce, ako se prebukira, dobiti hodnik na Podhrastovima.
A i to je misaona imenica za manja mjesta.