Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
- King Theoden
#2351 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zar ličim na bakira koji je obećao 100k ranih mjesta?
Ono, on obeć'o, on slag' o bez posljedica i konsekvenci.
Vrati se gore i pročitaj šta sam obećao i pod kojim uslovima.
-
Johnny_x
#2352 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Do sada jedina uvedena mjera u federaciji je ograničavanje marže na gorivo, naftaši ne mogu imati više od 25 kf zarade po prodanom litru.
Paralment FBiH do sada nije usvojio nijedno zakonsko riješenje kojim bi se sačuvala radna mjesta, još Fadil želi da promjeni zakon u kojem bi se radnik poslao na čekanje a ne na biro i time ne bi opteretio buđet. Također nijednom državnom službeniku plata za mart nije umanjena, a SDA članovi su tražili preko medija da se plate parlamentarcima ministrima i državnim službenicima umanje, nisu tražili preko svojih ljudi u institucijama.
MMF kredit je podignut ne da bi se spasio realni sektor već da bi plate državnih služebnika ne bi bile dovedene u pitanje zbog nedostatka novca koji će uslijediti zbog velikog broja nezaposlenih.
Paralment FBiH do sada nije usvojio nijedno zakonsko riješenje kojim bi se sačuvala radna mjesta, još Fadil želi da promjeni zakon u kojem bi se radnik poslao na čekanje a ne na biro i time ne bi opteretio buđet. Također nijednom državnom službeniku plata za mart nije umanjena, a SDA članovi su tražili preko medija da se plate parlamentarcima ministrima i državnim službenicima umanje, nisu tražili preko svojih ljudi u institucijama.
MMF kredit je podignut ne da bi se spasio realni sektor već da bi plate državnih služebnika ne bi bile dovedene u pitanje zbog nedostatka novca koji će uslijediti zbog velikog broja nezaposlenih.
- cvrčak_na_hedonizmu
#2353 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
I to je, kao, nesto novoJohnny_x wrote: ↑19/04/2020 13:42 Do sada jedina uvedena mjera u federaciji je ograničavanje marže na gorivo, naftaši ne mogu imati više od 25 kf zarade po prodanom litru.
Vlast i drzavni aparat su odavno postali sami sebi svrha. Vise puta dokazano.
Al' to je do naroda odnosno do nas.
-
coco1
#2354 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ostat ce nama i nakon fadila i bakira, makar, milion na racunuKing Theoden wrote: ↑19/04/2020 13:39 Zar ličim na bakira koji je obećao 100k ranih mjesta?
ne zamjeri, ovo je malo sale, na ovu tegobu.
ja sve kontam da se i ti vise salis, nego si ozbiljan, jer je sve sto pises preambiciozno i tesko, gotovo neizvodivo, provesti u vremenu i obimu koje opisujes.
opet kazem, ako imas sve sto pises (ambicija, program, podrska, mogucnost provodjenja...) pokreni se, legalnim putevima.
-
aerodinamika
#2355 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
King Theoden wrote: ↑15/04/2020 22:25Pa ne mora. Ništa se ne mora.
Pazi, ako stvarno postoji Bog i ako je kur'an Njegova riječ, čak je i On kazao da ne moraš vjerovati, nego ti ostavio na slobodnu volju, pa kaže: "ko hoće da vjeruje, neka vjeruje; a ko želi da ne vjeruje, neka ne vjeruje."
Sve je do naroda i volje tog naroda.
Da je sreće, narod bi birao najsposobnije, a ne one koji najubjedljivije lažu sa malih ekrana.
Evo, zamisli da je forum država. I sad, znamo da je neki od nas ok insan.
Fino ga pitaš da ti predoči plan i program.
Znaš da je pošten i iskren i da će uraditi sve kako bi sproveo ono što je obećao.
Takvom insanu provjeriš vlast tj. ukažeš povjerenje.
Ali jok, naš narod alternativu fadilu i co. traži u kifli.
Možeš li zamisliti taj nonsens?!
@aerodinamika
To samo na prvu djeluje kao da je kontradiktorno.
Nikada se neću učlaniti u neku stranku i onda kandidovati na izborima.
To je pokuđeno djelo jer kod nas vlada maksima koja kaže "ne prepuštate vlast onima koji se nadmeću za istu"
Ali, ako bi bilo ovako kako sam opisao u uvodu ovog posta, onda ok.
Onda ispitaš šta nudim i kako to mislim sprovesti u djelo.
Ako ti se ne svidi, kažeš da je glupost i odbiješ.
Ja sam ispunio svoju ljudsku dužnost i idemo dalje.
Ali, ako ti se svidi, idemo da pokušamo.
Teško da može biti gore od trenutnog stanja.
Jer, ipak bi neki doktor medicinskih nauka bio ministar zdravstva, profesor doktor ekonomskih nauka bi vodio ministarstvo finansija ili ono tegovine, itd.
Dakle, stručni, a ne podobni.
-
aerodinamika
#2356 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
milijarda i po je nista, jedna smo od najmanje zaduzenih zemalja u evropi, budzet kantona sarajevo je preko milijardu, mozemo komotno dici i 15-20 milijardi ne bi ni osjetili ali bi imali veliku korist za ekonomijuzippoo87 wrote: ↑17/04/2020 22:56 digli neki dan skoro 700 miliona KM kredita od MMFa...evo danas cijeli dan nova medijska kampanja,treba im jos 700 miliona KM od MMFa
Dodik vec objavio da nece smanjivati plate uhljebima a i Bakir je nesto komentarisao a Fadil se isto usutio oko one price o smanjenju plata drzavnim sluzbenicima
dakle,dizu skoro milijardu ipo KM pred izbore,od kojih ce par desetaka miliona zavrsiti u zdravstvu i to kupovina maski i ostalih potrosnih gluposti a ostalo ce spiskati na svoje plate,na svoju glasacku masineriju...cijeli svijet ce pogoditi pandemija,samo nase cijenjene drzavne sluzbenike nece ni okrznuti
preko 20000 otpustenih radnika vec a gospoda ne dolazi na posao ili rade skraceno a plate pune,kao da nam je BDP porastao 10% a ne opasti ce za 20% do kraja godine
pored politicara,ja od sada i ove uhljebe smatram najvecim neprijateljima naroda,onog naroda koji i hrani te uhljebe a isto tako i sindikate koji ih brane
dok se ovdje ponovo ne pocne pucati ali ovoga puta u drugog neprijatelja,nece doci do promjene...a strah je cudo...zbog straha bi se sve promijenilo,samo da neko bude "za primjer"
- mirsek
#2357 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
To sto smo manje zaduzeni od drugih ne znaci da oni nisu previse zaduzeni.aerodinamika wrote: ↑19/04/2020 14:20
milijarda i po je nista, jedna smo od najmanje zaduzenih zemalja u evropi, budzet kantona sarajevo je preko milijardu, mozemo komotno dici i 15-20 milijardi ne bi ni osjetili ali bi imali veliku korist za ekonomiju
Kako bi vracao 20 milijardi ? To ti je 10 godina vracanja, 2 milijarde svake godine.
-
aerodinamika
#2358 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
ima i neki grejs pereiod, zsa tu sumu bi mogli dogovorit bar 5-7 godina odgode, u meduvremenu bi ulaganjima u recimo neke tehnologije postigli neki nivo tako da bi uz stednju za vrijeme odgode pluzs prihode od razvoja industrije kad krene otplata mogli dicii jos duplo vise i bez problma vracati prethodni kreditmirsek wrote: ↑19/04/2020 14:54To sto smo manje zaduzeni od drugih ne znaci da oni nisu previse zaduzeni.aerodinamika wrote: ↑19/04/2020 14:20
milijarda i po je nista, jedna smo od najmanje zaduzenih zemalja u evropi, budzet kantona sarajevo je preko milijardu, mozemo komotno dici i 15-20 milijardi ne bi ni osjetili ali bi imali veliku korist za ekonomiju
Kako bi vracao 20 milijardi ? To ti je 10 godina vracanja, 2 milijarde svake godine.
ima primjera zemalja koje su malo vece od naS a ekonomski su divovi
-
firebird
#2359 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pocelo jeTambure wrote: ↑18/04/2020 10:54 Kresanje javne potrosnje i plata budzetlija nece biti .... znaju oni ako na jednom mjestu popuste onda to lancano krene u nedogled. Nove mjere vlade pominju vladu i poslodavce ali ne i radnike. Use i u svoje kljuse ... moja procjena je da doprinoci i porezi ce narasti evwntualno i pdv.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/najavlj ... /200419048
- mirsek
#2360 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa to i jeste problem, sto kod nas pare uglavnom idu u gluposti i za krpljenje budzetskih rupa. Da provedemo autoputeve kroz citavu drzavu, razvijemo poljoprivredu, stocarstvo, napravimo 10 giga fabrika, otvorimo 100.000-200.000 novih radnih mjesta, onda ni tih 20 milijardi ne bi bile problem jer su pametno investirane i donosit ce dugorocni porast ekonomije.aerodinamika wrote: ↑19/04/2020 15:01ima i neki grejs pereiod, zsa tu sumu bi mogli dogovorit bar 5-7 godina odgode, u meduvremenu bi ulaganjima u recimo neke tehnologije postigli neki nivo tako da bi uz stednju za vrijeme odgode pluzs prihode od razvoja industrije kad krene otplata mogli dicii jos duplo vise i bez problma vracati prethodni kreditmirsek wrote: ↑19/04/2020 14:54To sto smo manje zaduzeni od drugih ne znaci da oni nisu previse zaduzeni.aerodinamika wrote: ↑19/04/2020 14:20
ima primjera zemalja koje su malo vece od naS a ekonomski su divovi
-
Amaryl
#2361 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Yebalo majku imam ponudu da kupim radnju ili ti ga trgovinu, al kako na ovom vremenu biti pametan... Nitko ne zna ni blizu kada ce kraj ovom sranju da ljudi pocnu raditi..
Mada trenutno u ovoj trgovini mi pazar konstantno raste, ajd razumio sam onaj val kada je naletio sa brašnom i ostalim cudima... Po narodu sto dolazi u trgovinu kao da je sve normalno svi troše i to najmanje na one osnovne stvari...
Mada trenutno u ovoj trgovini mi pazar konstantno raste, ajd razumio sam onaj val kada je naletio sa brašnom i ostalim cudima... Po narodu sto dolazi u trgovinu kao da je sve normalno svi troše i to najmanje na one osnovne stvari...
- mirsek
#2362 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Za sta radnju ? Ako je granap ne bi trebao biti toliko rizican. Opet zavisi i od lokacije.Amaryl wrote: ↑19/04/2020 16:05 Yebalo majku imam ponudu da kupim radnju ili ti ga trgovinu, al kako na ovom vremenu biti pametan... Nitko ne zna ni blizu kada ce kraj ovom sranju da ljudi pocnu raditi..
-
neko_sa_strane
#2363 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ostatak svijeta trebao bi tražiti odštetu od Kine zbog širenja ovog kineskog virusa a kineske državljane provjeravati detaljnije pri ulasku u zemlje u koje putuju. BiH bi trebala razmisliti o ukidanju bezviznog režima za kineske državljane. Možda nas EU i natjera pogotovo ako zaprijeti da će nam uvesti ponovo vize.
-
high_volume
#2364 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ti k'o ludi Trumpneko_sa_strane wrote: ↑20/04/2020 00:22 Ostatak svijeta trebao bi tražiti odštetu od Kine zbog širenja ovog kineskog virusa a kineske državljane provjeravati detaljnije pri ulasku u zemlje u koje putuju. BiH bi trebala razmisliti o ukidanju bezviznog režima za kineske državljane. Možda nas EU i natjera pogotovo ako zaprijeti da će nam uvesti ponovo vize.
-
neko_sa_strane
#2365 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zasrali su. Krili su informacije. Ako je im je pobjegao iz laboratorije to je njihov problem. Ako je zaraza krenula sa nehigijenskih pijaca divljim životinjama opet je to kineski problem. Trebali su zarazu suzbiti na svojoj teritoriji i ne dozvoliti da se proširi čitavim svijetom koji je doslovno stao.
- hatemondays
#2366 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sad se kupuje kad su svi donji, staro pravilo kapitalizma. Nego jebemo li privatnicima sve po spisku sada,izdaju li racune svi se usutili sada, baje ga ubacile do jaja pa ga ne vade. Sta li je sa onim silnim inspektorima kome sad sikaju ogromne kazne. Sve stalo osim krvopija na drzavnim fonama oni lagano se zaduzuju a Muzafer ce vracati. Za sve su ovo kriva dijaspora i privatnici kakvi Kinezi i bakraci...Amaryl wrote: ↑19/04/2020 16:05 Yebalo majku imam ponudu da kupim radnju ili ti ga trgovinu, al kako na ovom vremenu biti pametan... Nitko ne zna ni blizu kada ce kraj ovom sranju da ljudi pocnu raditi..
-
saabsa
#2367 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Meni samo nije jasno kako ovaj financijski "genije" vodi firmu od 10ak ljudi (ako sam dobro upratio) koju je naslijedio od oca a nije do sad narastao na konglomerat barem veličine Hastorovog...
Uništi lik temu do bola.
Uništi lik temu do bola.
-
konami666
#2368 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Opet priča kako zemlje regiona su vise zadužene od Bosne tako da mi se možemo zadužiti vise. Jeste li vi normalni, ko će BiH dati 20 milijardi?!?!?!? Proizvodi ništa, izvozi sirovine.
- manuchao91
#2369 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
nadam se da će američka medicina pronaci lijek za ovu kinesku bolest
takodje se nadam će američka pop kultura pozitivno utjecati na stanje svijesti poslije ove pošasti
takodje se nadam će američka pop kultura pozitivno utjecati na stanje svijesti poslije ove pošasti
-
Johnny_x
#2370 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nemoj biti naivan, dok ne izađe u službenom listu, ne uzimaj ništa zdravo za gotovo. Do sad si imao mnogo medijskih nastupa članova SDA u kojima svi traža smanjenje plata, a ti članovi SDA nisu podnjeli nikakav zahtjev zvaničnim institucijama. 20.04. je danas imaju još 10 dana da smanje aprilsku platu buđetlijama, to se vjerovatno neće desiti, imat ćeš samo medijske nastupe u kojima će SDA članovi tražiti smanjenje plata, nijedan od njih neće to uraditi preko zvanične institucije.firebird wrote: ↑19/04/2020 15:04Pocelo jeTambure wrote: ↑18/04/2020 10:54 Kresanje javne potrosnje i plata budzetlija nece biti .... znaju oni ako na jednom mjestu popuste onda to lancano krene u nedogled. Nove mjere vlade pominju vladu i poslodavce ali ne i radnike. Use i u svoje kljuse ... moja procjena je da doprinoci i porezi ce narasti evwntualno i pdv.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/najavlj ... /200419048
-
sumirprimus
#2371 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
mjere se popustaju iza prvog maja, i zivot se nastavlja gdje je stao.
pandemija recesija- bas vam je prvi put?
pandemija recesija- bas vam je prvi put?
- bunk
#2372 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Juce mjere za pomoc privrede.
Gledam kantonalna inspekcija opkolila buregdziju sto radi dostavw,nedjelja.
Jos im treba dat da nose pusku pa kad takav lik koji prezivljava prodavajuci bureke nema da plati a nema sigirno nek mu odma presude majkuim nehljebovsku.
Gledam kantonalna inspekcija opkolila buregdziju sto radi dostavw,nedjelja.
Jos im treba dat da nose pusku pa kad takav lik koji prezivljava prodavajuci bureke nema da plati a nema sigirno nek mu odma presude majkuim nehljebovsku.
-
sumirprimus
#2373 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
cuj bureke prodaje, ima li racun? 
- Cherry-Cherry
#2374 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Vlada za kladionice, šiše i brude...
- bunk
#2375 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ma nemam pojma ...ali mi je licilo na scenu iz Tunisa od prije neku godinu..
Kad onom momku nisu dali da prodaje povrce jer nije imao papir...