Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#2351 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Throttle »

amar1994 wrote:Svaka bolja jakna to ima negdje :D

Imam ja jarana,kad mu pukne film izleti iz auta i samara te sto pretrcavaju :lol: ,crni pojas ima :evil:
Imaju ski jakne, nemaju sminkerski kaputici i one kultura jaknice :mrgreen:
nepass1

#2352 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nepass1 »

Travnički Noćni Šetač wrote:Ja sam preksinoc prosao pored neosvijetljenog bicikliste u crnom... kad sam kod kuce pogledao snimak kamere i pod farovima je na kameri izgledao samo kao sjena toliko je sav mracan bio... a na magistralnoj cesti vozio...
Vozim i ja biciklo... i pored svjetala i naprijed i nazad na cesti koristim svijetle dresove a navece i fluorescentni prsluk...
svako jutro lik oko 6.15h vozi biciklo iz pravca aerodroma pa preko stupske petlje, a vrhunac dvojica biciklista voze po sredini stupske petlje izmedju dvije trake. ja se sjebo.
tempuser

#2353 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tempuser »

darius_maximus wrote:
tempuser wrote:
amar1994 wrote:Super,znaci vozac treba i da predvidja buducnost :run:

Malo je postenog svijeta koji bi ti bio svjedok protiv pjesaka..
Jbga, jest nepravedno, ali ne zaboravi da ti kao pjesak ne mozes ubiti negog drugog svojom nepaznjom, kao vzac mozes...
Imas onaj famozni clan da voznju moras prilagoditi uslovima na cesti, to prakicno znaci da moras racunati na pjesake koji nepropisno pretrcavaju cestu, nepropisno parkirane aute itd...
Ne mozes direktno...
Recimo, ti meni izletis pred auto i ja te pokusam izbjeci i zabijem se u banderu, drugo auto, zid, itd. i poginem, ubijem nekog u drugom autu ili ostanem invalid. Snosis li ikakvu odgovornost?
Jbga, krivica opet tvoja, sto nisi prilagodio voznju da mozes bezbjedno izbjeci pjesaka...
Nivelacija

#2354 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Nivelacija »

Sodom1 wrote:U ćuzu se mora ići, taki je zakon
Ovdje vozac ne snosi krivicu, prvo krivicu snose nazalost stradali koji su pretrcavali na mjestu gdje je strogo zabranjeno. Ova dionica je mislim jedina u BiH na m17 koja je osigurana ogradama a na kojoj opet za 10 godina u prosjeku pogine 50 tak ljudi.

Druga odgovornost je na vlastima jp ceste federacije i gradu zenica jer pjesaci nemaju prelaz izmedju ta dva velika naselja, ono sto ti je daleko 200 metara od kuce da dodjes do te tacke moras obici 2-3 kilometra.

Stradalimsu imali 75 i 72 godinu tako da sigurno nisu mogli ni potrcat nego su polahko prelazili a ovdje se vozi 100-110 kmh.

Steta.

Ukoliko se ne rijesi problem nekim mostom za pjesake i dalje ce svaka 2 mjeseca biti mrtvih na ovoj dionici od 3-4 kilometra pravca.
nivla

#2355 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nivla »

Nivelacija wrote:
Ovdje vozac ne snosi krivicu, prvo krivicu snose nazalost stradali koji su pretrcavali na mjestu gdje je strogo zabranjeno. Ova dionica je mislim jedina u BiH na m17 koja je osigurana ogradama a na kojoj opet za 10 godina u prosjeku pogine 50 tak ljudi.

Druga odgovornost je na vlastima jp ceste federacije i gradu zenica jer pjesaci nemaju prelaz izmedju ta dva velika naselja, ono sto ti je daleko 200 metara od kuce da dodjes do te tacke moras obici 2-3 kilometra.

Stradalimsu imali 75 i 72 godinu tako da sigurno nisu mogli ni potrcat nego su polahko prelazili a ovdje se vozi 100-110 kmh.

Steta.

Ukoliko se ne rijesi problem nekim mostom za pjesake i dalje ce svaka 2 mjeseca biti mrtvih na ovoj dionici od 3-4 kilometra pravca.
i da se naprave mostovi preko ili prolazi ispod, opet ce genijalci pretrcavati jer hoce direktno da predju, ne zele da prohodaju, ovo se cesto desava, ljudi tu stalno pretrcavaju jer misle da su najpametniji i da se bas njima nista ne moze desiti, kad se desi krivi se drzava, autoceste a najmanje opet oni koji su svojom nepromisljenoscu doveli do nesrece jer su prosli kroz razvaljenu ogradu koja ih u tome treba sprijeciti
amar1994

#2356 Re: Crna hronika BH cesta

Post by amar1994 »

Throttle wrote: Imaju ski jakne, nemaju sminkerski kaputici i one kultura jaknice :mrgreen:
:thumbup: :D

kad obuces crni sako gotovo :lol:
tempuser

#2357 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tempuser »

Nivelacija wrote:
Sodom1 wrote:U ćuzu se mora ići, taki je zakon
Ovdje vozac ne snosi krivicu, .
Nisam siguran, bar ne u cijelosti.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2358 Re: Crna hronika BH cesta

Post by un1ted »

Cuj kao pješak ne možeš ubiti nekoga. Koja nebuloza bože dragi.
tempuser

#2359 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tempuser »

un1ted wrote:Cuj kao pješak ne možeš ubiti nekoga. Koja nebuloza bože dragi.
Objasni kako ce kao pjesak nekog ubiti, da se razumijemo, da nepazljivim kretanjem svojim tjelom ubije drugog pjesaka, a ne izmarisati nekog na mrtvo ime nekog na pjesackom prelazu?
Last edited by tempuser on 01/01/2019 12:15, edited 1 time in total.
Naslovnica

#2360 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Naslovnica »

Mene u noći i uslovima slabe vidljivosti najviše brinu pješaci u vidu pijane osobe. Ovi trijezni su, koliko-toliko, oprezni, ali kada ga lola sastavi i ne zna gdje je, e to je recept za tragediju.
tempuser

#2361 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tempuser »

Svaki put kad trebam da prodjem nocu Putem zivota pored autobuske progutam knedlu, jer je slabo osvjetljeno, a pjesaci pretrcavaju od kampusa prema stanici, pogotovo dok nije bilo pjesackog semafora.
nivla

#2362 Re: Crna hronika BH cesta

Post by nivla »

tempuser wrote:Svaki put kad trebam da prodjem nocu Putem zivota pored autobuske progutam knedlu, jer je slabo osvjetljeno, a pjesaci pretrcavaju od kampusa prema stanici, pogotovo dok nije bilo pjesackog semafora.
samo taj semafor niko ziv ne jebe ni 2% i opet ljudi pretrcavaju jer treba cekati po 5-6 minuta po pritisku dugmeta da predjes i ne otvori se citav prelazak nnego samo za jednu polovinu, cekajuci zeleno trebas izdvojiti 10ak minuta
amar1994

#2363 Re: Crna hronika BH cesta

Post by amar1994 »

zakasnit ce na autobus :lol: :lol:
darius_maximus

#2364 Re: Crna hronika BH cesta

Post by darius_maximus »

tempuser wrote: Jbga, krivica opet tvoja, sto nisi prilagodio voznju da mozes bezbjedno izbjeci pjesaka...
Voznja se prilagodi uslovima, a pjesak i pored toga moze napraviti dodatnu glupost.
Nije mi se jednom desilo da u Envera Sehovica pjesak odnekud izleti, kao da je besmrtan, pa mu nista ne moze biti.

Slazem se ja da vozaci imaju ogromnu odgovornost jer upravljaju masom od po tonu, tonu i po, koja moze u sekundi ubiti covjeka.
Ono sto ja kazem je da bi i pjesaci (da ne govorim o biciklistima) trebali shvatiti da su ucesnici u saobracaju i da prvo sami sebe trebaju pricuvati.
Nije dzaba zabranjen prelazak ulice van pjesackog, upravo da se minimizira taj rizik.
Dope_Man

#2365 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Dope_Man »

muha_sa wrote:jebo pisane zakone i kojekakve clanove :-)

ako je mrak i još mokar kolovoz vozi polako jer je slaba vidljivost--uvijek moraš racunat da to da bi ti neki pješak mogo istrcat pod auto---nisam jednom vozio a idiot hoda cestom i jedva ga vidim :-) sreca pa racunam na neodgovorne idiote inace bi murije zaglavio i na savjseti ga imo :-)
Hebes ga, ne trebam ni ja kao vozac na cesti gdje je ogranicenje 80 voziti 30 da bi bio siguran da mogu stati ili zaobici (bez da sebe ubijem) nekakve kamikaze koji se odjednom stvore na cesti u tamnoj odjeci. To vise nije prilagodjavanje uslovima na putu, to je ubijanje u pojam svakog vozaca.
Throttle

#2366 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Throttle »

Sta ces prilagodit voznju, 80 limit, fatalno za pjesake koji ne smiju bit tu
Optimist

#2367 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Optimist »

Throttle wrote:Sta ces prilagodit voznju, 80 limit, fatalno za pjesake koji ne smiju bit tu
Joj tebe, pa fino ce prilagodit tako sto spuste na 50 i naprave kilometar kolonu iza sebe.
UmaX

#2368 Re: Crna hronika BH cesta

Post by UmaX »

Jes', pa ce tedeji vozaci popizdit i nagarit da prestignu, nabivsi brzinu mnogo vise od tih 80km/h.
tempuser

#2369 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tempuser »

darius_maximus wrote:
tempuser wrote: Jbga, krivica opet tvoja, sto nisi prilagodio voznju da mozes bezbjedno izbjeci pjesaka...
Voznja se prilagodi uslovima, a pjesak i pored toga moze napraviti dodatnu glupost.
Nije mi se jednom desilo da u Envera Sehovica pjesak odnekud izleti, kao da je besmrtan, pa mu nista ne moze biti.

Slazem se ja da vozaci imaju ogromnu odgovornost jer upravljaju masom od po tonu, tonu i po, koja moze u sekundi ubiti covjeka.
Ono sto ja kazem je da bi i pjesaci (da ne govorim o biciklistima) trebali shvatiti da su ucesnici u saobracaju i da prvo sami sebe trebaju pricuvati.
Nije dzaba zabranjen prelazak ulice van pjesackog, upravo da se minimizira taj rizik.
Kontam sta hoces reci, pjesak jeste sustinski krivac, ali je formalno-pravno vozac kriv, u najboljem slucaju obostrana krivica kad npr. pretrcava na crveno i sl. :sad:
vješalica

#2370 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vješalica »

od nas u drustvu vlada misnjenje da samo vozac je taj koji je 100% kriv nikako pjesak
ako se kreu pjesaci kaznjavati idu izgovorio sirotilji i slicno
obs je objasnio i propisao kazne za pjesake koji izazovu svojim ponasanjem nezgodu
kraj diskusije
tempuser

#2371 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tempuser »

Ma ja, sta zna tuzilac, ekspert za muskarce, glasne komsije i kupovinu PC-a ce to da objasni i zavrsi diskusiju... :lol:
Travnički Noćni Šetač

#2372 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Travnički Noćni Šetač »

Evo precizna situacija odmah na početku videa... Baš bih volio čuti mišljenja koliko bi u ovakvom slučaju ( da se loše završio ) vozač snosio krivicu... Jasno se vidi da pješak uopšte nije pogledao na cestu... Brzina vozila je ispod ograničenja... ( pogledati od 00:00 ) :
...
Istovremeno odmah slijedeći snimak ( od 00:25 ) pokazuje nepoštivanje pješaka na pješačkom prelazu od strane vozača...
...

...

Situacija iz Bugojna... Sasvim vidljiv znak zabrane za pješake... naravno ne poštuje se ( gledati od 00:25 ) :

...

Sve u svemu pješaci u vrlo malom procentu poštuju semafore, pješačke prelaze i zabrane, već uglavnom idu kuda hoće i kako hoće...
Sodom1

#2373 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Sodom1 »

Neko mora biti ćorkiran, takav je zakon, mrtva glava.
Druga je stvar sto za sve zakon nije isti.
Laplace

#2374 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

insaneinthebrain wrote:jos jedan pjesak nastradao sinoc :(

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190101021
Visoko je, inače, Divlji Zapad. Na pedesetak metara kraj policijske stanice ima četiri pješačka, a skoro niko ne prelazi na pješački. Od onih par koji ipak odluče preko pješačkog, većina prelazi na crveno.

Najbolje na opštini Visoko zabraniti saobraćaj i sve riješiti javnim prevozom, inače uskoro neće imati mjesta u zatvorima za vozače.
Laplace

#2375 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

tempuser wrote:
amar1994 wrote:Super,znaci vozac treba i da predvidja buducnost :run:

Malo je postenog svijeta koji bi ti bio svjedok protiv pjesaka..
Jbga, jest nepravedno, ali ne zaboravi da ti kao pjesak ne mozes ubiti negog drugog svojom nepaznjom, kao vzac mozes...
Imas onaj famozni clan da voznju moras prilagoditi uslovima na cesti, to prakicno znaci da moras racunati na pjesake koji nepropisno pretrcavaju cestu, nepropisno parkirane aute itd...
U ovo boldirano nisam baš uvjeren. Koliko se sjećam, davno nekad je bila saobraćajna (čini mi se) u Doboju, kada je vozač, izbjegavajući ženu koja je prelazila na nedozvoljenom mjestu, sletio sa ceste i prevrnuo se. Vozio je po ograničenju, da napomenem. Nije poginuo, ali se i to moglo desiti.
Post Reply