Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

pustopoljina

#2351 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?

Malo mi cudno da je toliko kvalitetnog mesa sveprisutno na trzistu. A ono sto se zove "govedina" i "ovcetina" je haman pa za kerove.
Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?
Vise je nego ocigledna, plus ako je s kostima...ne znam kako ti moze podvaliti.
Ovcetina-janjetina, isti fazon.
Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.
Znas koliko je ovdje skupa teletina, pa kontam jel moguce da je skoro sve sto se prodaje kod nas, bilo u mesari, bilo radnji, bilo u restoranu, "teletina"?
to je kod nas junetina.
govedina je bas kao ono starije meso za kuhanje, za supu...
junetina univerzalno
a teletina za kakvu maksuziju, bajram, nesto 'nako....ili opet za stare ljude, a i za djecu...i naravno za peci..teletina i krompiri. junetinu ako peces, to je ono...peci, polijevaj saftom, otkrij, pokrij...teletina ide u tepsiju.
ali fasirane snicle, punjene paprike, burek (nekad i teletina, nekad mijesano, ali ugl. junetina), one snicle sto se dinstaju...meso u varivima...sve je to junetina.
"place za kupusom, umire za jahnijom".
Fudo387

#2352 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote: Pa jebi ga, zato u Bosni moras imat bar po jednog jarana koji je mesar, drot, advokat i doktor. Onda si siguran da bas jedes teletinu. :D
Pa to ti govorim. Kod nas kad kaes "govedina", to odmah zvuci ko nivo mesa znj kvalitete.
Ima junetina. Ne sortiramo mi bas to k’o ameri, sirloin, ribeye, t-bone...vec ‘nako, od oka, oSiCmi od plecke i haj zdravo. :D
pustopoljina

#2353 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

Fudo387 wrote:
pustopoljina wrote:
Fudo387 wrote: pa kravlji.
u prodavnici samo zaobidjem frizider sa bijelim sirevima, prije sam morala njuskati, a onda skontala da su i kozji i ovciji u odnosu na kravlje puno bjelji.

ljubav_aha
bumbari :( :roll:
Dobro, onaj ovciji malo danfa, ili ti ima poseban smek kojeg ili volis ili ne volis. Stvarno nisi nikad jela vlasicki sir?
ama jesam.
cak nedavno. iskljucivo iz patriotskih razloga :D u stvari, prosle godine. u travniku.
mislim da sam jela ukupno oko 15-20 ovcijih i kozijih sireva...te probaj ovaj znas kakav je, te ovaj to je poznat...meh
al onda sam nasla vlasicki, al' kravlji :lol: ono- nacin sirenja :lol:
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasicki :skoljka: :lol:
palermo

#2354 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:

Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.
Znas koliko je ovdje skupa teletina, pa kontam jel moguce da je skoro sve sto se prodaje kod nas, bilo u mesari, bilo radnji, bilo u restoranu, "teletina"?
Pa na zapadu se teletina i ne kolje.....kod nas jeste, hraniš tele da bi ga prodao mesaru ......krava se ne kolje jer ima svoju drugu funkciju, daje mlijeko......

kad govorimo o mesarskim podvalam uglavnom je da se junetina podvaljuje pod teletinu.....ili govedina od junetinu
Fudo387

#2355 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

pustopoljina wrote:ama jesam.
cak nedavno. iskljucivo iz patriotskih razloga u stvari, prosle godine. u travniku.
mislim da sam jela ukupno oko 15-20 ovcijih i kozijih sireva...te probaj ovaj znas kakav je, te ovaj to je poznat...meh
al onda sam nasla vlasicki, al' kravlji ono- nacin sirenja
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasick
cuj iz patriotskih razloga :lol:
sta si ti jela boktepito, nema vlasicki kravlji sir.
original je ovciji, plus sto se ovca u njega popisa, zato ima prepoznatljiv ukus :lol:
pustopoljina

#2356 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?

Malo mi cudno da je toliko kvalitetnog mesa sveprisutno na trzistu. A ono sto se zove "govedina" i "ovcetina" je haman pa za kerove.
Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?
Vise je nego ocigledna, plus ako je s kostima...ne znam kako ti moze podvaliti.
Ovcetina-janjetina, isti fazon.
iz perioda kad sam to sve jela ili bila tjerana da jedem:
jagnjetina- prvi maj, razanj...ili nekad na proljece u rerni...miris ima, ali mozes podnijeti, rozo, relativno brzo peceno i mekano.
Ako dodas zacina, manje se osjeti.
ovcetina-kurban
tamno meso, koje se kuha i kuha i kuha...pa su onda ljudi poceli janjce klati ili cak telad, krave...
al' dok sam bila kod majke, pa kad se pocnu dijeliti kurbani, odmah znas da se nekakva corba jede...i onda ja sebi izvadim ripe ili krompira ili mohunje i minimalno one vode i ostavim meso u loncu i uzmem najdeblju krisku kruha...a radujem se cani (ch) kiselog mlijeka poslije toga i tjesim se da dok to pojedem, dobijam kiselo mlijeko :skoljka: :lol:
a danasnja djeca nece ovo, hoce ono...bo'me sam ja morala pojesti ono sto je u tanjiru. :skoljka:
palermo

#2357 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
cak nedavno. iskljucivo iz patriotskih razloga u stvari, prosle godine. u travniku.
kao i fetu grcku, al' kravlju...al' nisam ja jedina budala koja kupuje fejk fetu i fejk vlasick
original je ovciji, plus sto se ovca u njega popisa, zato ima prepoznatljiv ukus :lol:
i to dvaput inače ne vrijedi :D ....

a bogami Fudo na Vlašiću prodaju i kravlji vlašićki sir....samo je jeftiniji od ovčjeg.....
jeza u ledja

#2358 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:

Pa na zapadu se teletina i ne kolje.....kod nas jeste, hraniš tele da bi ga prodao mesaru ......krava se ne kolje jer ima svoju drugu funkciju, daje mlijeko......

kad govorimo o mesarskim podvalam uglavnom je da se junetina podvaljuje pod teletinu.....ili govedina od junetinu
Ma ima, bar u Americi, teletina, ali isto tako goji se da bi se zaklalo mlado. Ne daju mu makEt.

Aha, @Dofu, znaci junetina je ono sto je u Cemerici "beef". Mah, opet mi je malo cudna tolika sveprisutnost "teletine" kod nas.
U stvari, bice da definicija "teletine" u Bejha i "veal" u Cemerici nije ista.
pustopoljina

#2359 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:

a bogami Fudo na Vlašiću prodaju i kravlji vlašićki sir....samo je jeftiniji od ovčjeg.....
i kravlja feta je jeftinija od prave, logicno...haj' pomuzi kravu, a haj' pomuzi ovcu :lol:
Fudo387

#2360 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:

...da zakljucimo, pored drotova, advokata, mesara i doktora, moras biti dobar i sa cobanima.
jebi ga... :cry:

ma podvaljuju...sta.
jeza u ledja

#2361 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Ovciji sir - ovcije mlijeko je mnogo masnije i daje vise sira za manje mlijeka (doduse ne zbog masnoca). Ali valja mlijeko nafatat. :D

Meni su bugarska feta i spanski manchego jedni od najdrzazih sireva. (nemaju veze jedan s drugim, ali znam da su od ovce)
Fudo387

#2362 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:Ma ima, bar u Americi, teletina, ali isto tako goji se da bi se zaklalo mlado. Ne daju mu makEt.

Aha, @Dofu, znaci junetina je ono sto je u Cemerici "beef". Mah, opet mi je malo cudna tolika sveprisutnost "teletine" kod nas.
Pa drugacija je njihova kuhinja od nase.
Mi smo koncentrisani na pecenje, corbe i fasirano(cevap)...
kod njih je to steak, odrezak, black angus beef grass fed, mariniran tri dana, osusen i matematicki precizno izrostiljan...citava nauka.
da si blize, sad bih ti rek'o dje ces i sta kupit, a ja bih rostilj upalio. :D
Connaisseur Karlin

#2363 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

Junetina je meso ženskog goveda (krave) koja se još nije telila, starije od 7 mjeseci.

Teletina je meso goveda straog do 6 mjeseci, meso je blagog okusa i sa vrlo malo čvrstih vezivnih vlakana.

Govedina je meso starije od 24 mejseca

https://www.volim-meso.hr/teletina-junetina-govedina/

Image

nisam znala da je junetina zenski rod :skoljka:
basicm

#2364 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by basicm »

Zar bik tinejdzer nije june?
pustopoljina

#2365 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

jeza u ledja wrote:Ovciji sir - ovcije mlijeko je mnogo masnije i daje vise sira za manje mlijeka (doduse ne zbog masnoca). Ali valja mlijeko nafatat. :D

Meni su bugarska feta i spanski manchego jedni od najdrzazih sireva. (nemaju veze jedan s drugim, ali znam da su od ovce)
e meni je bugarski sir iz turske radnje, dodje u cilindru sa bugraskom zastavom i kravom nacrtanom, na fazon fete jedan od drazih.
al' vise volim neke stare gaude, parmezan ili u at asmonte...umjesto slatkisa :skoljka:
pustopoljina

#2366 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

basicm wrote:Zar bik tinejdzer nije june?
ne znam, kod nas su govorili- nije vidl'a bika :lol:
jeza u ledja

#2367 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:Ma ima, bar u Americi, teletina, ali isto tako goji se da bi se zaklalo mlado. Ne daju mu makEt.

Pa drugacija je njihova kuhinja od nase.
Mi smo koncentrisani na pecenje, corbe i fasirano(cevap)...
kod njih je to steak, odrezak, black angus beef grass fed, mariniran tri dana, osusen i matematicki precizno izrostiljan...citava nauka.
da si blize, sad bih ti rek'o dje ces i sta kupit, a ja bih rostilj upalio. :D
:D

Al znam ja brate sve detalje oko krave sto se tice Amerike. Ne znam u Bosni, zato pitam. Sta sam ja s 20 i kusur godina bas bio strucnjak za mesare. :-?
Fudo387

#2368 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

pustopoljina wrote:
jeza u ledja wrote:Ovciji sir - ovcije mlijeko je mnogo masnije i daje vise sira za manje mlijeka (doduse ne zbog masnoca). Ali valja mlijeko nafatat. :D

e meni je bugarski sir iz turske radnje, dodje u cilindru sa bugraskom zastavom i kravom nacrtanom, na fazon fete jedan od drazih.
al' vise volim neke stare gaude, parmezan ili u at asmonte...umjesto slatkisa :skoljka:
Probaj francuski feta sir, odlican je a ne danfa, neces ni primjetiti da je ovciji.

Image

...ako nadjes kod vas.
jeza u ledja

#2369 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

pustopoljina wrote:

Ja sam kupovo fetu kod jednog Grka, i on sam mi kaze jebo grcku uzmi ovu bugarsku, ovcija, milina. I nakon toga uvijek ganjam tu bugarsku fetu i uvijek je od ovce. Odnosno mislim da se bugarska feta obavezno pravi od ovce. Onako je masnija i kremastija, haman mozes na krisku namazat.
moonca

#2370 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

Sve su tu negdje.Mozda je bugraska za nijansu masnija, za mene .Vidim i @jeza isto misli. Stvar ukusa.
pustopoljina

#2371 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

probam, budem li imala priliku...ja sve probam, a ima ko ce jesti ako se meni ipak previse osjeti, pa nije steta.
moonca

#2372 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

Ja ne osjetim vise 'specifican miris fete' pogotovo ako promjenis vodu u kojoj je bila.

Slicno je i sa kozjom fetom.
Connaisseur Karlin

#2373 Re: Jedete li svinjetinu?

pustopoljina wrote:
basicm wrote:Zar bik tinejdzer nije june?
ne znam, kod nas su govorili- nije vidl'a bika :lol:
bascim izgleda da nije :D

pustopoljina sad nema sanse da zaboravim :lol:
Connaisseur Karlin

#2374 Re: Jedete li svinjetinu?

feta sir bljak, premastan , preslan i miris bljak :-?

ovciji magareci kozji sirevi , bljak, smrde :cry:
jeza u ledja

#2375 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

moonca wrote:Ja ne osjetim vise 'specifican miris fete' pogotovo ako promjenis vodu u kojoj je bila.

Slicno je i sa kozjom fetom.
Kozija feta? Zar ima i to? Ccc moracu probat. :-D

Hajmo sad malo o jarecem mesu. :lol:
Locked