to je kod nas junetina.jeza u ledja wrote:Naravno da mogu, ali ne sjecam se pravo da ti kazem kad sam zadnji put kupovao sirovo meso kod nas. No znam da je genericki naziv za meso od krave "teletina", nikad "govedina". Odnosno rijetko kad.Fudo387 wrote:Pa jel mozes golim okom prepoznati razliku izmedju teletine i govedine?jeza u ledja wrote:Nego da se vratimo na bitniju temu - da li je "teletina" koja se prodaje kod nas ikad u stvari "govedina"? Isto vazi za "janjetinu", da li je ovca?
Malo mi cudno da je toliko kvalitetnog mesa sveprisutno na trzistu. A ono sto se zove "govedina" i "ovcetina" je haman pa za kerove.
Vise je nego ocigledna, plus ako je s kostima...ne znam kako ti moze podvaliti.
Ovcetina-janjetina, isti fazon.
Znas koliko je ovdje skupa teletina, pa kontam jel moguce da je skoro sve sto se prodaje kod nas, bilo u mesari, bilo radnji, bilo u restoranu, "teletina"?
govedina je bas kao ono starije meso za kuhanje, za supu...
junetina univerzalno
a teletina za kakvu maksuziju, bajram, nesto 'nako....ili opet za stare ljude, a i za djecu...i naravno za peci..teletina i krompiri. junetinu ako peces, to je ono...peci, polijevaj saftom, otkrij, pokrij...teletina ide u tepsiju.
ali fasirane snicle, punjene paprike, burek (nekad i teletina, nekad mijesano, ali ugl. junetina), one snicle sto se dinstaju...meso u varivima...sve je to junetina.
"place za kupusom, umire za jahnijom".