Jugoslovenstvo

Post Reply
Sara03

#2351 Re: Jugoslovenstvo

Post by Sara03 »

hAZNADAR wrote:
Sara03 wrote:
hAZNADAR wrote:

naravno.
Ako prozivas Zidove - to je antisemitizam.
Ako prozivas homoseksualce - to je homofobija.
Ako prozivas zene - to je muski sovinizam.
Ako prozivas muskarce - to je pretjerani feminizam.
Ako prozivas crnce, bijelce, azijate,.. - to je rasizam.
Ako prizivas krscanstvo, budizam, hinduizam,... - to je vjerski radikalizam.
Ako prozivas Srbe, Hrvate, Albance,... to je sirenje mrznje

Ako prozivas muslimane ili Bosnjake, ili i jedno i drugo zajedno - to je sloboda govora i objektivnost zar ne.
Jedno je prozivati i kritikovati nabrojane etničke, rodne, socijalne i druge grupe, iz ovog ili onog razloga, a nešto sasvim drugo i manje prihvatljivo iste vrijeđati fašističkim epitetima. Tebi je, vidim, prozivanje kada nekoga u raspravi hladno porediš sa četnikom. Dakle, da se crnci uopšte ne bune kada ih svaki naredni put neko oslovi sa "nigger", ili ti ga "crnčuga" - jer zaboga, to je samo prozivanje, nikako rasizam. Što bi rekao tvoj prethodnik, neznalica, gdje je tu "sloboda izražavanja"? :-)

Sloboda nije apsolutna, postoji i te kako vidljiva, društveno prihvatljiva granica.
Ne diskutujes ti samnom vec sa svojim demonima.
Ma, bolje i sa demonima, nego sa nepismenim likom.

Prijatno.
hAZNADAR

#2352 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

supercali wrote:Ne govorim o kupovini cevapa mesa mlijeka nego pomaganju porodica evo ti 100-200-500 eura pa zivite

Time dijaspora samo odgadja revolt protiv vlasti koja krade od istih tih ljudi koji dijasporci pomazu
U biti dijaspora je super aparat za vladajuce stranke jer su oni socijalna pomoc koju bi trebala davati drzava i pare koje trebaju ici ljudima idu u njihove dzepove
Zato i nema ni kanadera ni helikoptera ni sta ja znam sta sve fali
Zar je bitno uopce koliko dijaspora unese novca?
Ljudi imaju pravo da zive gdje zele i da se opredjele, misle, govore,.. kako se osjecaju.

Upoznao sam za ovih par decenija dobro razmisljanje, mentalni sklop,... gotovo svih Evropljana. Svi ti Talijani, Irci, Nijemci, Danci, Rusi, Poljaci, Grci, Turci, Albanci, pa i najveci dio Balkanaca,... jednostavno vole, hvale,... kada se njihova dijaspora uopce interesuje na bilo kakav nacin na tokove u domovini ili zemlji porijekla. Nista novac, investicije,..dovoljno samo da se idetifikuju sa domovinom i ne asimiliraju drugdje.

Kako je moguce da mrznju, prezir,... prema dijaspori najvise vidim upravo kod Jugoslovena sa nasih prostora. Koji su uglavnom isti profil ljudi iz urbanih sredina, umisljena elita koja prezire sve sto nije sa njihovog asfalta, i koja vjecito kuka kako zasluzuje bolje a nista na tome na radi.
Bice da je to ipak jedan od jugo atavizama od ranije.

Jer shvatanje nasih ljudi u inostranstvu nekada u Jugoslaviji se svodilo samo na dvije stvari:
- ili su nepismeni gastarbajteri koji se foliraju devizama,
- ili je ekstremna emigracija koja radi protiv drzave, naroda, tekovina,....

A takve lako skuzim, lako prepoznam,.. jer to su redovno i najveci grebatori.
zg1911

#2353 Re: Jugoslovenstvo

Post by zg1911 »

Nema to veze s jugoslavenstvom. Ja sam hrvat. A hr dijasporu ne mogu ni vidit ni čut
Connaisseur Karlin

#2354 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

Kaligula I wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pa i mislila sam na mnozinu :-) i nisu svi na Balkanu slavensko porijekla ;-)

naravno da su Nijemci nacija, ko je rekao da nisu :-) ali moras razumjeti da formula Njemackoj ili Francuskog nacionalizma nije mogla uspjeti na Balkanu ,jer ni Nijemci ni Francuzi nisu imali jednaku istorijsku proslost poput Balkanaca ;-) drugo, Nijemci su uvjek tezili ka zdravoj ekonomiji i radu, sto nije nikad bilo primjeceno kao jedna od pozitivnih "crta" naroda na Balkanu :D
...ovako to izgleda kad je nekome, ili nekoj :-D, više stalo do dominacije nego do istine...zar, baš, mora? :lol: :mrgreen: ...kao prvo, a kao drugo daj malo poradi na pravopisu, jer se prisvojni pridjevi pišu malim slovima...znam da si pismena, zato to i ne ide uz tebe...a kao treće, čini mi se da između redova želiš reći da ako je, već, tebi jasno da formula njemačkog i francuskog nacionalizma nije mogla uspjeti i na Balkanu, stoga je to trebalo biti jasno i Ilircima, te da nisu trebali koketirat sa tom idejom...lako je biti pametan poslije bitke...
Kaligula, kritika prijatelljski prihvacena :thumbup: :)

Moram priznati, nisam sigurna, da su Hrvati i Srbi ziasta nekad iskreno pokusali napraviti jednu naciju i drzavu, jer kod obe grupe su postojale tenzije da se uzme komad BiH, a to mozemo primjetiti npr. kod Strosmajera, i slicnih licnosti koje su ucestvovale u doticno doba. Drugo,postojala je kosntatna komepticija prezuimanja kontorole. U pravu si, jer sad je lako analizirati,ali, nisam nikad primjetila da je ideja jugoslavenstva mogla uspjeti od perioda postojanja ideje jugoslavenstva. :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 11/07/2017 20:23, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#2355 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

Sara03 wrote:
hAZNADAR wrote:
Sara03 wrote:
Jedno je prozivati i kritikovati nabrojane etničke, rodne, socijalne i druge grupe, iz ovog ili onog razloga, a nešto sasvim drugo i manje prihvatljivo iste vrijeđati fašističkim epitetima. Tebi je, vidim, prozivanje kada nekoga u raspravi hladno porediš sa četnikom. Dakle, da se crnci uopšte ne bune kada ih svaki naredni put neko oslovi sa "nigger", ili ti ga "crnčuga" - jer zaboga, to je samo prozivanje, nikako rasizam. Što bi rekao tvoj prethodnik, neznalica, gdje je tu "sloboda izražavanja"? :-)

Sloboda nije apsolutna, postoji i te kako vidljiva, društveno prihvatljiva granica.
Ne diskutujes ti samnom vec sa svojim demonima.
Ma, bolje i sa demonima, nego sa nepismenim likom.

Prijatno.
:lol: I zakljucila da sam nepismen a prethodno se dopisivala. Nista neobicno posto sam vec mrski nacionalista uz kojeg ide mnogo toga. Mogu biti i radikalni islamista, SDA jurusnik,... imas u mojim postovima materijala i za to.
jadan je tvoj svijet sastavljen od grupacija, tabora, sablona,... demona.

Malo pitanje ako moze?

Da li si ti Jugoslovenka, ili barem stonosekaze simpatises tu imenicu i pojam?
hAZNADAR

#2356 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

zg1911 wrote:Nema to veze s jugoslavenstvom. Ja sam hrvat. A hr dijasporu ne mogu ni vidit ni čut

Ali ipak zivis u urbanoj sredini koja na nasim prostorima ima skoro iste malogradjanske kriterije.

Atavizmi kolega
Connaisseur Karlin

#2357 Re: Jugoslovenstvo

zg1911 wrote:Nema to veze s jugoslavenstvom. Ja sam hrvat. A hr dijasporu ne mogu ni vidit ni čut
zasto? ti si upravo dio hr dijaspore u Osterreich :)

ja se uvijek obradujem kad porazgovaram sa sobom sa Balkana, negdje u svijetu , nikad se ne zna , dobre ljude , kao i lose ljude, mozes uvijek sresti :)

cak sam super sa jednim komunistom, a koji nikada to nije ni prestao biti , za njega je SFRJ bila najbolja, jer je proveo svoje najljpese godine zivota :D :)
hAZNADAR

#2358 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

listopad wrote:90+ stranica ispraznog lupetanja kao na 98% tema.

Jugoslavenstvo je na vasim prostorima kao jedino nudilo pravi i moderni koncept nacije kao zajednice ravnopravnih pripadnika bez obzira na vjersku pripadnost. Sve ostalo su millet-nacije. Vjerske skupine koje izigravaju nacije i cije kulture baziraju na mrznju, sovinizmu, te izdajnistvu.
Natacno. Jugoslovensvo NIJE nudilo koncept ravnopravnosti svih. U praksi.
U drzavi koja se zvala po juznim Slavenima si ipak imao par miliona neslavena koji su domaci a ne doseljenici. Ti se nisu identifikovali sa himnom Hej Slaveni.
A pricu o kasnije umetnutoj sestoj buktinji u grb, naciji Nepredjeljenih pa potom sa vjerskim prefiksom,.. valjda znamo svi? Ili zvanicni jezik koji se sastoji od imenice samo dva naroda?

Lako je tebi pricati o modernom konceptu i ravnopravnosti jer nemas ni ti ni tvoji iskustva koja imaju neki drugi.
hAZNADAR

#2359 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
Point. wrote: Pa nije da se daje samo familiji, dijaspora trosi i na cevape, meso u mesnici, po restoranima, prodavnicama, supermarketima, pijaci, kafani, obilaze turisticke atrakcije, hoteli....nije da se ne popuni budzet bas.
Drugim rijecima trosi pare na sopstveni cejf. Niko ne tvrdi da te pare nisu dobrodosle, ali nisu ni nesto sto bi se trebalo tretirati kao necija zasluga za BiH. Dosao si jer ti je cejf, potrosio si jer ti je cejf. Da nije cejf, a da je porez, vidio bi ti kako se cifra topi :D
Jos nisi shebao temu? Sta ce to biti?

Hoces reci da dijaspora ne placa PDV, i da ne placa porez za nekretnine koje posjeduje, plus rezije,.. Nebi me iznenadilo.

Uostalom, novac ovdje nije bitan, mozda jeste malim zavidnicima poput tebe, ali novac definitivno treba izbaciti iz price o dijaspori. Dijaspora ima pravo da zivi gdje hoce, i iznasnjava se kako hoce, angazuje gdje hoce,.. sve dok je legalno naravno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2360 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote: Jos nisi shebao temu? Sta ce to biti?

Hoces reci da dijaspora ne placa PDV, i da ne placa porez za nekretnine koje posjeduje, plus rezije,.. Nebi me iznenadilo.

Uostalom, novac ovdje nije bitan, mozda jeste malim zavidnicima poput tebe, ali novac definitivno treba izbaciti iz price o dijaspori. Dijaspora ima pravo da zivi gdje hoce, i iznasnjava se kako hoce, angazuje gdje hoce,.. sve dok je legalno naravno.
U kojem si ti tripu da je tebi ba neko zavidan. :-)

Pazi ti dolazis na odmor tamo gdje ja zivim, ono sto je tebi odmor za koji rifljacis 11 mjeseci u godini, meni je svakodnevnica. :D
hAZNADAR

#2361 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

Altsa wrote:
General War wrote:
Nije ni u vise od pola bih jasno zasto bosnjaci insistiraju da govore bosanskim jezikom, niti sto srbi furaju ekavicu ili hrvati pricaju jezikom koji se nikada nije pricao u bih...pa sta?
Jednostavno, sa ove distance nesto spocitavati jugoslovenima ili bosancima je u najmanju ruku samodestruktivno po bilo koje tordzije.
Meni uopste nije jasno o cemu ti pricas. kakve ima veze bosanski jezik sa hebenim jugonostalgicarima kada je bosanski jezik stariji od jugoslavije koja je postojala 47 godina. Jos malo pa ce je i dejtonska BiH preziviti. a kojim bi to jezikom po tebi govorili bosnjaci. srpskim, bosnjackim ili rvackim :-)
nemam nista protiv jugoslavije ali ona je mrtva i zavrsena prica. vracat se na to je kao mamuzat mrtvog konja. uvijek sam se prvo osjecao bosancem pa tek onda jugoslovenom i to samo zato jer sam imao pasos jugoslavije i nista drugo. nekom je bilo bolje nekom gore u YU nego danas ali davit sa jugoslovenstvom i jugoslavijom vec postaje bas za povratiti.
Od Jugoslovena bilo deklarisanih pod tim imenom ili pod imenom Bosanci ne ocekuj da ikada prihvate realnost bosanskog jezika i Bosnjaka. Jednostavno zato sto to nije postojalo u Jugoslaviji i za to u glavama kod njih nema mjesta.

Takodjer ne ocekuj ni toleranciju jer upravo na primjeru Bosnjaka ta cuvena jugoslovenska ravnopravnost pada na ispitu. Za muslimane je ocigledno jos rezervisana samo uloga simpaticnih zabavljaca i nista vise od toga.

Ne ocekuj ni poznavanje prostih cinjenica jer jos trube o izmisljanju nacije u hotelu, ili minderu,.. od Alije.

Jugoslovenstvo se samo zadrzalo u nekim urbanim sredinama ali ne kod intelektualaca vec kod carsijanera. Dakle, mrze seljake i distanciraju se na sve nacine, mrze dijasporu, ljude ocjenjuju po muzickom ukusu ili poznavanju nekog modernog trenda, pojma,.. mrze patriotrizam jer im je to odlika primitivizma, mrze vjernike(ali jedino prozivaju muslimane), mrze nacionalizam(ali jedino prozivaju Bosnjastvo koje nije ni za poredjenja sa drugim nacionalizmima), hvale demokratiju ali prizivaju minulu diktaturu kao idealan sistem.

To ti je odlika danasnjih Jugoslovena bilo pod tim imenom ili imenom Bosanci. U stvarnosti sloj koji odumire i izvan je svega zahvaljujuci sopstvenoj pasivnosti. Na ovom forumu - oaza.
animals

#2362 Re: Jugoslovenstvo

Post by animals »

_BataZiv_0809 wrote:

Pazi ti dolazis na odmor tamo gdje ja zivim, ono sto je tebi odmor za koji rifljacis 11 mjeseci u godini, meni je svakodnevnica. :D
Ne razazumijem oko cega se prepirete..
neko voli ici na Mallorcu, neko u planine..
nismo svi isti..
ja nikad ne bi dosao u BIH, na odmor, da se nisam rodio tu..
znaci, sto se tice Bosne i odmora, jebat ga..
ali druge stvari me vuku dole..
Sara03

#2363 Re: Jugoslovenstvo

Post by Sara03 »

hAZNADAR wrote: :lol: I zakljucila da sam nepismen a prethodno se dopisivala. Nista neobicno posto sam vec mrski nacionalista uz kojeg ide mnogo toga. Mogu biti i radikalni islamista, SDA jurusnik,... imas u mojim postovima materijala i za to.

Malo pitanje ako moze?

Nisam se ja dopisivala s tobom, već sam ti replicirala par puta, kao što si i ti meni, pardon, tj. mojim demonima. Inače, kako to da sad ipak želiš diskutovati sa mojim demonima? :lol:

Al' evo, barem ću ti odgovoriti na pitanje. Ne, ne osjećam se Jugoslovenkom.
Point.

#2364 Re: Jugoslovenstvo

Post by Point. »

supercali wrote:
Point. wrote:
supercali wrote:Ne govorim o kupovini cevapa mesa mlijeka nego pomaganju porodica evo ti 100-200-500 eura pa zivite

Time dijaspora samo odgadja revolt protiv vlasti koja krade od istih tih ljudi koji dijasporci pomazu
U biti dijaspora je super aparat za vladajuce stranke jer su oni socijalna pomoc koju bi trebala davati drzava i pare koje trebaju ici ljudima idu u njihove dzepove
Zato i nema ni kanadera ni helikoptera ni sta ja znam sta sve fali
Znaci, drugim rijecima, dijaspora je kriva sto se stanje u BiH nije promijenilo od godine potpisa Dejtonskog sporazuma i sto njome vladaju lopovske stranke?
Nemoj izvrtati i nije drugim rijecima nego citaj one rijeci koje su napisane sada odrzava stanje blagostanja saljuci porodicama pare
Jedna od najvecih nebuloza napisano na ovome forumu. Treba dijaspora da zavrne pipu da se narod beiha digne u revolt.U BiH od rata vlada mentalitet "samo nek ne puca". To Bog Allah nece natjerati na revolt, kamoli dijasporske pare ili nesto slicno.
Last edited by Point. on 11/07/2017 21:24, edited 1 time in total.
Kejn

#2365 Re: Jugoslovenstvo

Post by Kejn »

Iskreno, kao neko ko se vratio poslije rata nazad u Sarajevo mogu samo reći da mi je bliži dijasporac poput Haznadara i Fude nego neki tamo moj sugrađanin koji živi u mom gradu poput Bate, Cyprusa ili Sare....
Jednostavno sa navedenim trijom, iako živimo u istom gradu nemam skoro nikakvih dodirnih tačaka. Tako da bi zamolio da ljudi iz dijaspore ne pomisle da ovaj trio predstavlja Bosance i Hercegovce koji žive u BiH, jer ne predstavljaju.
hAZNADAR

#2366 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:

Pa jasta si nego zavidan, tipicni carsijanerski mentalitet, ta neznamo se od jucer. Ne spominjes novac i poreze tek tako. Sta drugo moze biti razlog - jedino da si zlostavljan od nekog dijasporca?

Ne odgovori na pitanje. Ono gore podebljano.

Malo si se izgleda prekontao u svojoj stereotipnoj predstavi dijasporskog patriJote koji dodje na dvije hefte i trosi samo na cevape za svoj ceif. Zaboravio si izgleda da imamo i nekretnine, pa rezije, pa da se placa porez od namirnica do gradjevinskog materijala od kojeg niko nije oslobodjen, a da ne spominjem sezonce koji su tu malo vise od dvije hefte, pa podruznice, poslovnice, zastupnistva, kancelarije, predstavnistva,.. zahvaljujuci dijasporcima, pa clanstva, angazovanja, saradnju sa nekim institucijama,..
Vidi li carsijaner imalo vise od Mercedesa u susjednoj avliji sa stranim registracijama i tespihom koji visi na retrovizoru?
Connaisseur Karlin

#2367 Re: Jugoslovenstvo

spomennula sam Jugoslovnoseku muzlimansku organizaciju JMO , koja je takodjer sinonim neusjpeha forirmianja jugoslovnstva :)
hAZNADAR

#2368 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

Sara03 wrote:
hAZNADAR wrote: :lol: I zakljucila da sam nepismen a prethodno se dopisivala. Nista neobicno posto sam vec mrski nacionalista uz kojeg ide mnogo toga. Mogu biti i radikalni islamista, SDA jurusnik,... imas u mojim postovima materijala i za to.

Malo pitanje ako moze?

Nisam se ja dopisivala s tobom, već sam ti replicirala par puta, kao što si i ti meni, pardon, tj. mojim demonima. Inače, kako to da sad ipak želiš diskutovati sa mojim demonima? :lol:

Al' evo, barem ću ti odgovoriti na pitanje. Ne, ne osjećam se Jugoslovenkom.
Ok replicirala si nekome kojeg si proglasila nepismenim. A prethodno da proziva neistomisljenike cetnikom - taman idealan nacionalist zar ne?
Osjecas li se onda Bosankom? Ako ne Jugoslovenkom. Znatizelja samo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2369 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote: Pa jasta si nego zavidan, tipicni carsijanerski mentalitet, ta neznamo se od jucer. Ne spominjes novac i poreze tek tako. Sta drugo moze biti razlog - jedino da si zlostavljan od nekog dijasporca?

Malo si se izgleda prekontao u svojoj stereotipnoj predstavi dijasporskog patriJote koji dodje na dvije hefte i trosi samo na cevape za svoj ceif. Zaboravio si izgleda da imamo i nekretnine, pa rezije, pa da se placa porez od namirnica do gradjevinskog materijala od kojeg niko nije oslobodjen, a da ne spominjem sezonce koji su tu malo vise od dvije hefte, pa podruznice, poslovnice, zastupnistva, kancelarije, predstavnistva,.. zahvaljujuci dijasporcima, pa clanstva, angazovanja, saradnju sa nekim institucijama,..
Vidi li carsijaner imalo vise od Mercedesa u susjednoj avliji sa stranim registracijama i tespihom koji visi na retrovizoru?
Sve sto ti meni pricas je samo tvoj odraz u ogledalu.

Godinama vec pises zalopojke na ovom forumu o tome kako drugi Bosnjake gledaju podrugljivo, a istovremeno opra Jugoslovene u 3 vode.

Nekom drugom spocitavas snobizam, a istovremeno tripujes da su tebi zavidni.

Vidi kralju, nema potrebe da se blamiras. Nije svakome cilj u zivotu Mercedes ni pokazivanje komsiji. To ostavi za sebe. Meni je dobro i ja sam zadovoljan. U svom, na svom, ne treba mi forum da komuniciram na svom jeziku. Tebe razumijem tamo si stranac, dosljak, vamo si dijasporac. Jebiga takav ti grah pao, nije ti lako. Donekle te i razumijem.

Sve pobrojano imate radi sebe i svog cejfa. Hvala bogu nek imate, dabogda svako imao i bio zadovoljan. Samo nemoj placanje rezija prikazivati kao svoju zaslugu.To je tvoja obaveza na koju si se dobrovoljno obavezao. Sutra da se uvede neki porez na nekretnine u kojima se ne zivi, redovi bi se uhvatili ispred CIPSA za odjave prebivalista. Znamo obojica da je tako. Na to sam replicirao i to je sve.
Point.

#2370 Re: Jugoslovenstvo

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote:
Point. wrote: Pa nije da se daje samo familiji, dijaspora trosi i na cevape, meso u mesnici, po restoranima, prodavnicama, supermarketima, pijaci, kafani, obilaze turisticke atrakcije, hoteli....nije da se ne popuni budzet bas.
Drugim rijecima trosi pare na sopstveni cejf. Niko ne tvrdi da te pare nisu dobrodosle, ali nisu ni nesto sto bi se trebalo tretirati kao necija zasluga za BiH. Dosao si jer ti je cejf, potrosio si jer ti je cejf. Da nije cejf, a da je porez, vidio bi ti kako se cifra topi :D
Bolan kakve veze ima cejf, pa dijaspora trosi pare u BiH, valjda je to poenta. Pare ostaju u drzavi. Sta ikoga briga je li ostavio pare sa cejfom ili ne. Kakvo vam je ovo nakaradno, da tako kazem, razmisljanje? Svaka drzava se bori da navuce turista da trosw pare u drzavi, samo u Bosni je to izgleda problem.
listopad

#2371 Re: Jugoslovenstvo

Post by listopad »

hAZNADAR wrote:Natacno. Jugoslovensvo NIJE nudilo koncept ravnopravnosti svih. U praksi.
U drzavi koja se zvala po juznim Slavenima si ipak imao par miliona neslavena koji su domaci a ne doseljenici. Ti se nisu identifikovali sa himnom Hej Slaveni.
A pricu o kasnije umetnutoj sestoj buktinji u grb, naciji Nepredjeljenih pa potom sa vjerskim prefiksom,.. valjda znamo svi? Ili zvanicni jezik koji se sastoji od imenice samo dva naroda?

Lako je tebi pricati o modernom konceptu i ravnopravnosti jer nemas ni ti ni tvoji iskustva koja imaju neki drugi.
Ne mozes tumaciti Jugoslaviju izvan konteksta stvarnosti i mogucnosti tog vremena. Komunisti su Muslimanima priznali status nacije, iako isti nisu imali svoj nacionalni pokret i intelektualnu skupinu koja je recimo stvarala knjizevni jezik. Ne mozes neke stvari koje nisu postojale izvlaciti iz guzice i povijest interpretirati moraliziranjem.

Imas masu drzava nazvanih po jednom narodu, a u kojima signifikantan dio stanovnistva cine pripadnici drugih, autohtonih naroda. Dakle, argument ti pada u vodu. Kako se to po tvom misljenju trebala zvati Jugoslavija? Kako se trebao zvati jezik srpskohrvatski? Srpskohrvatskobosanskocrnogorski? Pokusaj se mentalno teleportirati u vrijeme nastanka Jugoslavije da bi sagledao tadasnje stanje na terenu. Ti na kompletnu povijest gledas sa pozicije zbivanja iz 90ih i njezinih posljedica. U Svedskoj. :kakoste:
Last edited by listopad on 11/07/2017 21:23, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#2372 Re: Jugoslovenstvo

_BataZiv_0809 wrote:

Bato ovo ti vjerujemo, tako je i jugovicima na privremenm radu u inostrantvu bilo isto , napustili jugu da rade vise od osoba poput tebe :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2373 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: Bolan kakve veze ima cejf, pa dijaspora trosi pare u BiH, valjda je to poenta. Pare ostaju u drzavi. Sta ikoga briga je li ostavio pare sa cejfom ili ne. Kakvo vam je ovo nakaradno, da tako kazem, razmisljanje? Svaka drzava se bori da navuce turista da trosw pare u drzavi, samo u Bosni je to izgleda problem.
Pa ako nikoga nije briga sto onda naglasavas da dijaspora ostavlja pare? Ostavljam ih i ja pa sta?
animals

#2374 Re: Jugoslovenstvo

Post by animals »

Point. wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Bolan kakve veze ima cejf, pa dijaspora trosi pare u BiH, valjda je to poenta. Pare ostaju u drzavi. Sta ikoga briga je li ostavio pare sa cejfom ili ne. Kakvo vam je ovo nakaradno, da tako kazem, razmisljanje? Svaka drzava se bori da navuce turista da trosw pare u drzavi, samo u Bosni je to izgleda problem.
Problem je sto su to jedini turisti u drzavi..
da nema dijaspore, ko bi lud dosao na odmor u BIH..
ma lud narod i zavidan..
Connaisseur Karlin

#2375 Re: Jugoslovenstvo

_BataZiv_0809 wrote:
hAZNADAR wrote: Pa jasta si nego zavidan, tipicni carsijanerski mentalitet, ta neznamo se od jucer. Ne spominjes novac i poreze tek tako. Sta drugo moze biti razlog - jedino da si zlostavljan od nekog dijasporca?

Sve sto ti meni pricas je samo tvoj odraz u ogledalu.

Godinama vec pises zalopojke na ovom forumu o tome kako drugi Bosnjake gledaju podrugljivo, a istovremeno opra Jugoslovene u 3 vode.

Nekom drugom spocitavas snobizam, a istovremeno tripujes da su tebi zavidni.

Vidi kralju, nema potrebe da se blamiras. Nije svakome cilj u zivotu Mercedes ni pokazivanje komsiji. To ostavi za sebe. Meni je dobro i ja sam zadovoljan. U svom, na svom, ne treba mi forum da komuniciram na svom jeziku. Tebe razumijem tamo si stranac, dosljak, vamo si dijasporac. Jebiga takav ti grah pao, nije ti lako. Donekle te i razumijem.

Sve pobrojano imate radi sebe i svog cejfa. Hvala bogu nek imate, dabogda svako imao i bio zadovoljan. Samo nemoj placanje rezija prikazivati kao svoju zaslugu.To je tvoja obaveza na koju si se dobrovoljno obavezao. Sutra da se uvede neki porez na nekretnine u kojima se ne zivi, redovi bi se uhvatili ispred CIPSA za odjave prebivalista. Znamo obojica da je tako. Na to sam replicirao i to je sve.
tebi je dobro,ali vecini tvojih sugradjana nije , no kako si dobio ideju da je osobama lose u inostranstvu :-) :lol:
Post Reply