Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Alfons Kauders wrote:Mene brinu iznosi. Ono što su naveli je samo mali dio ukupne cijene tih dionica...
Što se tiče SBK tu je problem što se ne mogu dogovoriti oko trase.
Pa daj šta daš što se mogu dogovoriti oko Viteza (onaj dio oko Fisa je i planiran sa dvotračnom cestom sa okolnim servisnim svakako - ostavljen je prostor)). A tu je svakako i većina problema oko gužve. Taj dio Vitez - Novi Travnik raskrsnica.
Alfons Kauders wrote:Mene brinu iznosi. Ono što su naveli je samo mali dio ukupne cijene tih dionica...
Što se tiče SBK tu je problem što se ne mogu dogovoriti oko trase.
Pa daj šta daš što se mogu dogovoriti oko Viteza. A tu je svakako i većina problema oko gužve.
Ne bih da ih branim, ali ima smisla. Iza Viteza se već lakše diše. Kad bi barem uradili do Viteza, puno bi značilo. Godinama nisam prolazio tamo, ali muka mi i od same pomisli. To mi je najmrži put u BiH, gori od Karaule i ovih ciganluka po kojim vozim.
Od Lašvanske petlje do FIS-a u Vitezu je ravno 10 kilometara, nije to neka aman dužina, tunela nema, poneki most i to je to.
Iz budžeta je predviđeno 100 miliona KM, a od ovog iznosa 13 miliona je namijenjeno za eksproprijaciju, 84 miliona KM za gradnju i 3 miliona za nadzor.
Od Lašvanske petlje do FIS-a u Vitezu je ravno 10 kilometara, nije to neka aman dužina, tunela nema, poneki most i to je to.
Iz budžeta je predviđeno 100 miliona KM, a od ovog iznosa 13 miliona je namijenjeno za eksproprijaciju, 84 miliona KM za gradnju i 3 miliona za nadzor.
Prema glavnom projektu, dužina brze ceste Lašva - Nević bi trebala iznositi 24 kilometra, a procijenjena vrijednost radova iznosi 217 miliona eura.
Kad bi za početak mogli uraditi do Viteza, to bi dosta značilo.
Imaš li te cifre za Šićki - Đurđevik? Ja znam da je u prostornom planu, ali nigdje nisam vidio nikakve cifre za tu dionicu. To je magistrala, kilometraža je 20tak kilometara, pa kontam da bi trebala biti barem duplo jeftinija od Lašva - Nević?
Alfons Kauders wrote:Kad bi za početak mogli uraditi do Viteza, to bi dosta značilo.
Imaš li te cifre za Šićki - Đurđevik? Ja znam da je u prostornom planu, ali nigdje nisam vidio nikakve cifre za tu dionicu. To je magistrala, kilometraža je 20tak kilometara, pa kontam da bi trebala biti barem duplo jeftinija od Lašva - Nević?
Vidi, novac za ovaj projekat postoji već duže vremena, samo se ne miče s mjesta, a Vlada FBiH, ova Novalićeva izgleda da i ne zna odakle bi počela.
Ovo je vijesti iz 2017. godine:
Vlada FBiH ponovo obećava gradnju brze ceste Lašva – Nević Polje
Federalna vlada utvrdila je Prijedlog programa investiranja sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" utvrđenih u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. u iznosu 107.000.000 KM.
Ta sredstva će biti prenesena na namjenski račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za implementaciju tog programa, u skladu s budžetom FBiH za 2017.
Vlada Federacije BiH utvrdila je da će putem tog programa biti finansirana izgradnja dionice brze ceste Lašva - Nević Polje, ukupne dužine 24 kilometra, a procijenjena vrijednost, na osnovu glavnog projekta, iznosi 217 miliona eura.
Sredstva od 100 miliona KM bit će iskorištena za izgradnju dijela trase te brze ceste i to od izlaza poslovne zone Vitez do Nević Polja (pet km), te od Selišta do ulaza u poslovnu zonu Vitez (četiri km). Također, tim programom za zaobilaznice Mostar - Sjever (dionica Autoceste na koridoru 5-C) planirano je 2.000.000 KM i Mostar - Jug 5.000.000 KM.
U svrhu adekvatnog praćenja realizacije Programa Vlada će imenovati Odbor za praćenje realizacije Programa od predstavnika Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ureda premijera, JP Autocesta FBiH i JP Ceste FBiH.
O utrošku tih sredstava Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, po prethodno dobivenom izvještaju implementatora projekata i Odbora za praćenje realizacije programa, kvartalno izvještavati Vladu Federacije BiH.
Prijedlog programa stupa na snagu nakon što ga usvoji Parlament Federacije BiH i bude objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
Tada su za taj iznos planirali praviti taj dio koji obilazi poslovnu zonu u Vitezu, pa sve do Nević Polja. A sada su obrnuli plan, i planiraju ipak da startaju od Lašve prema Vitezu. Dakle novac ovdje nije problem, problem je realizacija.
Što se tiče tog dijela oko Živinica, koji slažem se nije možda najprioritetniji, jer geografski je najpovoljnije lociran na ovoj magistrali, s tim da su ljudi toliko "zagadili" ovu magistralu, da je jednostavno potrebna nova.
A ustvari prije par dana smo imali vijest o ovom poduhvatu, Vlada TK je navodno inicirala ovo, dakle to je tih 40 miliona KM koje se spominju od strane Vlade FBIH. Da li se Vlada TK može zadužiti za ovo i da li je potrebno da to uradi, pitanje je. Već ranije su najavljivali da će se zadužiti za saobraćajnicu Tuzla - aerodrom Dubrave, pa su se ušutili.
Da li je realan plan izgradnje ceste Šićki Brod – Kladanj?
Vlada Tuzlanskog kantona planira se kreditno zadužiti za izgradnju dionice puta Šićki Brod – Kladanj, kako bi se skratilo putovanje između Tuzle i Sarajeva. Za to im, kažu, treba tri godine. Stručnjacima je ovo nerealno. Ističu da se putevi u BiH grade uglavnom na papiru, dok dugogodišnji gorući problemi- čekaju na rješavanje.
Za izgradnju dionice magistralnog puta M-18 u šest etapa, koja bi brže povezivala dva najrazvijenija kantona – Tuzlanski i Sarajevski, potrebno je 200 do 300 miliona maraka. Federalna vlada izdvojila bi 43 miliona, a ostatak bi bio osiguran kroz kreditno zaduženje.
„Vremenski, očekujemo da bi na proljeće mogli da krenemo, a u zavisnosti od finansijskih sredstava, trajat će dvije do tri godine,“, kaže ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Edin Buševac
Ekonomska opravdanost postoji, sigurnost bi bila i veća, ali eksproprijacija zemljišta ne može biti završena u tom roku, kažu stručnjaci
„Treba biti apsolutno skeptičan prema mogućnosti na izgradnji date dionice, naročito sam Kanton, bez šire podrške Federalne vlade. Veoma je nerealno očekivati da sam Kanton može da uradi bilo šta konkretno“, smatra ekonomista Admir Čavalić.
„Naši političari grade puteve na papirima i to je najlakši način izgradnje. Nažalost, u suštini možemo vidjeti da su samo urađene dvije trake od Šićkog do Tuzle i to je sve što je urađeno u zadnjih 20 do 25 godina“, upozorava profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli Sabid Zekan.
Dok gorući problemi, poput neriješene infrastrukture i nelegalne gradnje, godinama čekaju na rješavanje, obećanja političara ne manjka. Budžet Kantona iznosi nešto više od 400 miliona maraka, a kredit od više stotina miliona vraćao bi se od akciza.
„Nema planiranja, već političari samo izjavljuju izjavu za izjavom, od autoputeva, do brzih cesta, rekonstrukcije nekakvih drugih puteva i tako dalje, i sve se završava na izjavama. Kako idu izbori svake dvije godine, što općinski što državni, tako političari izjavljuju da će nešto graditi ili raditi“, tvrdi profesor Zekan.
On podsjeća da su na nivou Federacije brojni projekti propali nakon što je utvrđeno da za njihovu realizaciju ne postoje finansijske mogućnosti. Dodaje da je značaj ove ceste veliki, ali je neophodno prvenstveno riješiti pitanje brojnih objekata u okviru tog puta, izraditi strategiju i tek onda pričati o cijeni i rokovima.
Ne znam kako ide ta raspodjela prihoda od akciza i koliko TK može dobiti iz tog izvora? Možda i mogu uzeti kredit od nekoliko desetina miliona, ali bojim se da je to premalo da se uradi nešto konkretno.
I ovdje se govori o 6 etapa, a navodi 200 do 300 miliona... Drugim riječima ne znaju ni koliko love bi trebalo da se dođe do Kladnja, čim govore o "200-300". Ne zna se ni šta su te etape, jer npr. ako urade pola ovog do Đurđevika - nisu uradili ništa, ne znam gdje će se spojiti da ima smisla?
Ako ćemo realno, ovih 20 i kusur kilometara od Šićkog do Đurđevika nema šanse da urade za manje od 150 miliona, a vjerovatno i više. Do Kladnja ostaje još toliko, i to po dosta zahtjevnijem terenu. Za 300 miliona bi se možda i moglo, ali za 200 čisto sumnjam.
Alfons Kauders wrote:Ne znam kako ide ta raspodjela prihoda od akciza i koliko TK može dobiti iz tog izvora? Možda i mogu uzeti kredit od nekoliko desetina miliona, ali bojim se da je to premalo da se uradi nešto konkretno.
I ovdje se govori o 6 etapa, a navodi 200 do 300 miliona... Drugim riječima ne znaju ni koliko love bi trebalo da se dođe do Kladnja, čim govore o "200-300". Ne zna se ni šta su te etape, jer npr. ako urade pola ovog do Đurđevika - nisu uradili ništa, ne znam gdje će se spojiti da ima smisla?
Ako ćemo realno, ovih 20 i kusur kilometara od Šićkog do Đurđevika nema šanse da urade za manje od 150 miliona, a vjerovatno i više. Do Kladnja ostaje još toliko, i to po dosta zahtjevnijem terenu. Za 300 miliona bi se možda i moglo, ali za 200 čisto sumnjam.
Dobro, trebalo bi do Đurđevika da je malo jeftinije, ako ništa, ono je poprilično ravno sve, osim onog uspona Šićki Brod - Husino.
Od Đurđevika prema Kladnju, je sve poprilično avantura, a Vlada TK da se zaduži za nešto što bi trebalo biti entitetska briga je ravno samoubistvu.
Ovako neka se trude da muzu sredstva i 43 miliona KM su fin iznos za početak. Možda ovih navedenih 6 etapa su uklopljene u neki širi plan, jer raniej je u dokumentaciji Cesta FBiH spominjana izgradnja treće trake na dionici Stupari - Vitalj.
Za dionicu Šićki Brod - Husino za sada je zvanično predviđen kružni tok, za kojeg je urađen detaljan projekat:
Radovi teku planiranom dinamikom, istaknuto je nakon održanog sastanka i obilaska radova
Odbor za praćenje realizacije Projekta cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda danas je u kampu firme „Euro-Asfalt“ u Hrenovici održao radni sastanak.
Sastanku kojem su uz članove Odbora ispred investitora radova, „Autoceste FBiH“ prisustvovali i predstavnici izvođača radova, firme „Euro-Asfalt“ i nadzora -Instituta „IPSA“ , prisustvovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća kao član ovog Odbora te ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.
Sastanak je imao za cilj informisanje o planiranim aktivnostima u vezi sa implementacijom ovog projekta.
Nakon održanog sastanka, upriličen je i obilazak radova na sjevernom i južnom predusjeku tunela „Hranjen“, a kako je istaknuto ovom prilikom, radovi teku planiranom dinamikom.
Kružni na Husinu nije na ovoj predloženoj trasi, a nemam pojma ni šta se dešava oko toga (trebao je biti u izgradnji ili izgrađen, ali izgleda da se odustalo). Ne znam kako su mislili ići onako pravo na jug, valjda tunel i dizanje trase prije njega?
Kružni zaokružen zelenom, a nova trasa ide zapadno (crveno-crna).
Stupari - Vitalj su mrtav projekt i dobro je da je tako, jer smatram da bi proširenje postojeće trase bilo neisplativo (klizišta, oštre krivine).
Umjesto toga, Novalić i Tulumović su pričali o tunelu kojim bi se ta dionica skratila za 3.5 kilometra. Ovo je moja skica s ove teme, jer nisam vidio zvaničnu (tunel crna boja, a zelena pristup s juga). Skica je pogrešna jer se valjda misli krenuti još kilometar sjevernije, i ići malo više na zapad. Uglavnom tu je to, samo što bi na sjeveru bila nova pristupna do tunela, a ne ovako kako sam ja skicirao.
Iako sam laik, mislim da nema opravdanosti za traku za preticanje na ovoj postojećoj dionici od 5 i kusur kilometara ako se tunelom od 800-900 metara i dva kilometra nove trase može ostvariti ušteda od 3.5km, te malčice "spustiti" cijela trasa. Možda ne zvuči kao puno, ali to je 3% ukupne dužine puta TZ-SA. Po meni ogromna ušteda i dosta bolje od te treće trake o kojoj se pričalo.
Alfons Kauders wrote:Kružni na Husinu nije na ovoj predloženoj trasi, a nemam pojma ni šta se dešava oko toga (trebao je biti u izgradnji ili izgrađen, ali izgleda da se odustalo). Ne znam kako su mislili ići onako pravo na jug, valjda tunel i dizanje trase prije njega?
Odakle ti ovo za novu trasu, tj. gdje si pronašao, ja iskreno prvi puta vidim, za Tulumovićev i Novalićev plan znam, o tome smo pričali ovdje.
Alfons Kauders wrote:Kružni na Husinu nije na ovoj predloženoj trasi, a nemam pojma ni šta se dešava oko toga (trebao je biti u izgradnji ili izgrađen, ali izgleda da se odustalo). Ne znam kako su mislili ići onako pravo na jug, valjda tunel i dizanje trase prije njega?
Odakle ti ovo za novu trasu, tj. gdje si pronašao, ja iskreno prvi puta vidim, za Tulumovićev i Novalićev plan znam, o tome smo pričali ovdje.
Revidirani prostorni plan TK, prikaz za saobraćaj. Evo cijelog prikaza, otvori na desktopu jer na mobilnom ćeš teško dobiti full rezoluciju:
Evo cropovane verzije radi preglednosti, da se ostali na temi ne muče. Dakle, crveno-crna trasa između dvije drečavo zelene tačke koje sam dodao na petlji Šićki i malo južno od RMU Đurđevik bi trebao biti taj novi put.
Uopšte nije loša trasa na prvi pogled, jer ide kraj jezara zapadno od Ljubača (močvara i poneka njiva), pa onda zapadno od Živinica gdje je ipak naseljeno ali ne toliko, a na kraju nekoliko kilometara duž rudnika Đurđevik, gdje ni eksproprijacija ni denivelizacija i priključci ne bi trebali biti problem. Isto važi za ovaj dio kraj jezera gdje se ulijeva Spreča, jer tu su samo pruga i lokalni put Ljubače - Suha.
Sad kad gledam, ova predložena trasa je barem 2-3km kraća. Trenutno od petlje na Šićkom do ove pozicije gdje bi se vratilo na staru trasu ima 18km po Googleu, uz dva semafora, nekoliko prometnih raskrsnica, stotine priključaka. Prosječna brzina nikakva.
Ako bi se ovom zaobilaznicom skratilo na 15-16km, uz ograničenje 80km/h, eto uštede od preko 10 minuta, plus neuporedivo sigurniji saobraćaj oko Živinica.
Onim tunelom na Gojakovićima bi se skratilo još barem 3.5km krš puta. Kad se otvori Karaula, skraćenje od kilometar i kusur. To troje bi skratilo put za oko 7 kilometara, a zbog povećanja prosječne brzine vremenska ušteda bi bila dosta veća - hladno preko 20 minuta, nekad i više ovisno od intenziteta saobraćaja i stanja na cesti.
Alfons Kauders wrote:Onim tunelom na Gojakovićima bi se skratilo još barem 3.5km krš puta. Kad se otvori Karaula, skraćenje od kilometar i kusur. To troje bi skratilo put za oko 7 kilometara, a zbog povećanja prosječne brzine vremenska ušteda bi bila dosta veća - hladno preko 20 minuta, nekad i više ovisno od intenziteta saobraćaja i stanja na cesti.
Pa i ne bi osjetio neku razliku.
Najviše vremena gubimo po onim nenaseljenim vrletima prateći kamione.
Jer, ako si baksuz da naiđeš na kolonu kamiona koji voze uz karaulu, bićeš prinuđen voziti 20 km/h
Kad god sam išao iz tz u sa, svaki put sam nailazio na kamione.
Što se mene tiče, najpreče je dodati po jednu traku na uzbrdicama.
Onda ići dalje spram mogućnosti. Recimo dvije trake na nišićkoj, ili čak spuštanje istih do semizovca.
Mislim da bi tih 300 miliona bilo sasvim dovoljno za taj poduhvat, a učinilo bi da se put tz-sa bez ikakvog problema prelazi za 80 ili 90 min.
na husinu je problem sa zemljom, neko koči...to je info vezna za kružni tok
Nova dionica od petlje koja ide prema živinica je po meni dobro locirana, dolazi na vrata budućeg autputa u bistarcu, završni krak juže magistrale od tuzle tu završava...sad kad bi dionicu uradi bez divljih priključaka sa par raskrsnica do iza đurđevika to je već plus...sad sam nisam skontao kako kladanj zaobilaze, kako se već može zaobići ?
Alfons Kauders wrote:Revidirani prostorni plan TK, prikaz za saobraćaj. Evo cijelog prikaza, otvori na desktopu jer na mobilnom ćeš teško dobiti full rezoluciju:
Evo cropovane verzije radi preglednosti, da se ostali na temi ne muče. Dakle, crveno-crna trasa između dvije drečavo zelene tačke koje sam dodao na petlji Šićki i malo južno od RMU Đurđevik bi trebao biti taj novi put.
Uopšte nije loša trasa na prvi pogled, jer ide kraj jezara zapadno od Ljubača (močvara i poneka njiva), pa onda zapadno od Živinica gdje je ipak naseljeno ali ne toliko, a na kraju nekoliko kilometara duž rudnika Đurđevik, gdje ni eksproprijacija ni denivelizacija i priključci ne bi trebali biti problem. Isto važi za ovaj dio kraj jezera gdje se ulijeva Spreča, jer tu su samo pruga i lokalni put Ljubače - Suha.
Hvala za ovo, nisam vidio ovu mapu ranije. Malo sam se bacio u analizu sad.
Dakle to je to otprilike, za što se Vlada TK želi zadužiti, a Vlada FBiH je izdvojila sredstva, solidan projekat, sa mnogobrojnim značajnim korekcijama.
Ono što primjetim da je mapa novijeg datuma, jer je ucrtana nova trasa preko tunela Karaula.
Ovo bi bilo fantastično. Ok, ima put Sa-Tz većih problema od prolaska kroz Živinice, ali vala i toga bi se valjalo riješiti. Nije ovo uopšte beznačajna kilometraža. Daj da neko još pogura ovaj tunel odozgo. I od Karaule prema Olovu svakako postoji plan širenja na tri trake ili sam to sanjao? Od onih tunela do Karaule to ne bi trebao biti problem uopšte, a riješio bi dosta toga.
I meni je tu najdosadniji dio preko Nišića, odnosno do Bijambara sve.
Sve je to super i svaki kilometar koji se uštedi tamo ili ovamo je "za uhar", problem je što kod nas sve ide kilavo i što su potrebne dvije generacije da se tako neki ozbiljniji zahvati počnu i završe.
Alfons Kauders wrote:Revidirani prostorni plan TK, prikaz za saobraćaj. Evo cijelog prikaza, otvori na desktopu jer na mobilnom ćeš teško dobiti full rezoluciju:
Hvala za ovo, nisam vidio ovu mapu ranije. Malo sam se bacio u analizu sad.
Dakle to je to otprilike, za što se Vlada TK želi zadužiti, a Vlada FBiH je izdvojila sredstva, solidan projekat, sa mnogobrojnim značajnim korekcijama.
Ono što primjetim da je mapa novijeg datuma, jer je ucrtana nova trasa preko tunela Karaula.
I meni se dopada, mada sam na drugom kraju Tuzle. Ako sam dobro upratio, ovo je iz druge polovine 2018. Jedino mi nije jasno kako su zamislili pičiti pravo sa Šićkog na jug, da li će to biti neki tunel ili šta, ali valjda postoji neko rješenje da ne bude uspon 18%.
Bilo bi dobro jer pored jezera i rudnika nema priključaka i križanja, a ukupno ih nema previše. Prelazi tri regionalne ceste i prugu, a ostalo su seoski putevi. Volio bih znati šta od toga će spojiti i kako, ali vidi se da toga neće biti puno. Dakle komotno 70-80km/h ograničenje od Šićkog do Đurđevika.
mistek wrote:Ovo bi bilo fantastično. Ok, ima put Sa-Tz većih problema od prolaska kroz Živinice, ali vala i toga bi se valjalo riješiti. Nije ovo uopšte beznačajna kilometraža. Daj da neko još pogura ovaj tunel odozgo. I od Karaule prema Olovu svakako postoji plan širenja na tri trake ili sam to sanjao? Od onih tunela do Karaule to ne bi trebao biti problem uopšte, a riješio bi dosta toga.
I meni je tu najdosadniji dio preko Nišića, odnosno do Bijambara sve.
Ima, naravno. Da se sutra nešto krene raditi, najveće poboljšanje koja bi se moglo uraditi za najmanje para i vremena bi bio na tunel sjeverno od Kladnja (Gojakovići), kao i trake za preticanje s obje strane Nišića. Tunel bi rezultirao najvećim skraćenjem trase, a dodatna traka na Nišićima bi ubrzala promet, plus bi se to moglo uraditi relativno brzo, barem s južne strane. Od Olova ka Nišičima bi bilo teže, a i ne znam kakvi su planovi (zaobilaznica npr).
Međutim, ovo nije samo put TZ-SA, već i dionica koja povezuje Banoviće, Živinice i okolna sela sa petljom na Šićkom, neka interna žila kucavica kantona. Ovo bi strašno rasteretilo postojeće puteve oko Živinica i ubrzalo saobraćaj unutar samog kantona, gdje je dosta veća frekvencija nego čisto TZ-SA. Treba gledati i s te strane, jer ovim će npr. Banovići i Živinice biti desetak minuta bliže Lukavcu, Srebreniku, i dalje prema Savi. Dosta ljudi svakodnevno vozi na tim relacijama radi posla, djeca idu autobusima do škole, faksa itd. Svima bi štedili 20-25 minuta života dnevno.
A i za sigurnost bi puno značilo kad bi veliki dio prometa prebacili iz gusto naseljenih mjesta od Đurđevika do Husina...
Dr Arsla wrote:Kako može Tk dizati kredit za cestu koja nije u njihovoj nadležnosti
Fino, kategorizacijom riješe da jeste u nadležnosti i naprave. I Tuzla je kao opština i poslije grad izvodila radove na gradskim magistralama koje su kantonalna ili federalna nadležnost, jer "nadležni" nisu ulagali u njih.
Kad spomenu okolna mesta koja ovise o putu Sarajevu-Tuzla, meni je totalno nejasno da se recimo ništa nikad nije učinilo s onim skretanjem za Banoviće. Skretanje u većinu sela je bolje od onog skretanja, gdje se osjećaš kao u drugoj dimenziji. Na jednu stranu pumpa, na drugu piljara, ne znaš šta je cesta i koliko traka ima, pa onda odjednom križanje s nekom cestom, pruga i haman tek nakon mosta nakon one neke rječice skontaš da bi to fakat mogao biti neki regionalni put Eventualnom zaobilaznicom Živinica valjda bi i to riješili.
Sve od petlje u Vogošći pa do iza Nišića, do Bakića (ako se ne varam to je taman do izlaza iz kantona Sarajevo), onaj put treba modernizovati i moguće je uraditi dodatnu traku, pa i hladno ga pretvoriti u brzu cestu, jer ondje praktično nema 2 ozbiljna naselja i skretanja na toj dionici. Za tih 35km, ako voziš po ograničenjima, danas ti treba 30 minuta. Ovo se hladno može svesti na 20-ak minuta kad bi samo usput radili, bez ikakvog srkleta u narednih par godina. I uopšte ne mislim da je neka spektakularna investicija. To, obilaznica Živinica, dodatne trake od Montane uz Karaulu, tunel koji spominjemo, svelo bi Sarajevo-Tuzla na 100 minuta u najgorem slučaju.
Neka se ne nađe neko uvrijeđen, ali meni oni objekti uz magistrlanu cestu M18 kada se prolazi pored Živinica su neko oličenje turbofolk kulture.
Donekle oslikava činjenicu da je kraj za naše prilike razvijen, ali pumpe svakih 100 metara, objekti, robne kuće, stovarišta građevinskog materijala su baš nekako čudno i napadno poredani.
Uglavnom, taj dio što ide korz Živinice i treba prepustiti da bude lokalna cesta, nekada kada se izgradi novi pravac, a novi pravac treba braniti od tih što su se priključili na magistralu.
Što se tiče M18, taj tunel kod Kladnja, Nišići i treća traka od Montane do ovog dijela koji se upravo završava, za početak trebaju biti prioriteti.
Obilaznice Olova i Kladnja su mi još uvijek naučna fantastika, pa to ne bi komentarisao, a vala i nisu tolika prijeka potreba jer se radi o zaista manjim mjestima.