SamoVasGledam wrote:Smrcak15 wrote:
cisto retoricko palamudjenje.
po tebi znaci Bog netreba nista objavljivati, dovoljno je da isus sam od sebe vjeru sastavlja, jjer kaze nije objava potrebna posto je isus objava sam po sebi, kad Bog nebi objavljivao propise, to znaci Bog bi stvorio isusa i distancirao se od svega, drugim rijecima ti bi isusa prepustio samom sebi da sam kroji vjeru po svom ceifu pored zivog Boga koji je na nebesima.
Pa jel Isus jedini poslaink koji je nazvan Božija Reč? Jel njega Bog jedini lično poslao sa neba? Jel on jedini poslanik koji je propovedao Islam od dana svog rođenja? Dakle on bi trebalo da je poseban, uzvišeniji od ostalih poslanika, da je rođen/poslan sa znanjem, da Bog govori kroz njega, a ne s vremena na vreme da prima vizije ili šta već.
Smrcak15 wrote:kazem ti Indzil je dolazio kao Kuran kao objava , u oralnom formatu, a njegovi pomagaci su pisali to na materijal, pa je iz oralne pretvoreno u pisanu knjigu.
A gde to sve piše?
Smrcak15 wrote:meleci Harut i Marut su dosli u ljudskom obliku kao iskusenje a ne u svojstvu poslanika, koji vodi na pravi put, dok funkcija Haruta i Maruta u Babilonu je bila iskusenje za narod, dali da se povedu za svojim strastima ili odbiju tu nauku.
Poslanici su, jer su poslani od strane Boga ljudima, da dostave određenu poruku i da ih nauče šta je Bog želeo da ih nauči, a Kur'an kaže da bi meleci bili slani samo drugim melecima.
I usput, ako bi meleci poslanici bili slani samo melecima, a ljudi samo ljudima, kako to da je Muhamed poslan i ljudima i džinima (21:107)? Zar džini nemaju svoje poslanike? Zar za njih ne važi ono što važi za meleke i ljude?
Smrcak15 wrote:Znaci ti meleci sto su dosli Zekeriji i Mariji nisu dosli kao poslanici da dostave objavu novi zakon, novu knjigu, da pokazuju prakticno kako ce obavljati vjerske duznosti itd.
Došli su da im dostave poruku koji je Bog želeo da im pošalje. Zanimljivo čak su i Zahariju i Mariji rekli 'donosimo vam radosne vesti', a isti naziv je nosila i Isusova objava - radosne vesti, jevanđelje. Isto piše da u i Ibrahimu doneli radosne vesti, a pazi šta još piše -
i upita: "A šta vi hoćete, o izaslanici?" "Mi smo poslani narodu navjerničkom" - rekoše 15:57-8
Smrcak15 wrote:funkcija poslanika je da dostavi objavu, pokaze prakticno kako da se zivi i robuje Bogu, i da se na kraju slijedi taj poslanik, nikad nije dolazio melek da zivi godinama sa ljudima i pokaziva im kako ce da zive
Ko kaže da melek mora da živi sa ljudima godinama? Jednostavno dođe kada treba da dođe i dostavi određenu poruku i ode. Pa ljudi iz tog vremena pre bi poverovali nekom natprirodnom biću, nego jednom ratnom lideru, oportunisti, koji je u više navrata koristio Boga da bi ispunio neke svoje želje i požude. Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.
Smrcak15 wrote:radi o totalno dva dogadjaja, jedne prilike su meleci dosli da najave rodjenje isusa, dok druge prilike je dosao Sveti Duh /Melek Dzibril u ljudskom obliku savrseno stvorenog muskarca kad je trebala da zacne isusa, andjeo Dzibril/Gabriel je puhnuo prema Mariji i ona je zatrudnila.
pa govori ti o dva razlicita dogadjaja, neznam odakle si izvukao da je to jedan dogadjaj????
Netačno! Ako su u pitanju dva različita događaja, zašto onda Marija oba puta pita 'Kako ću zatrudneti kada me nijedan muškarac nije pipnuo'? Zar joj nije prvi put sve lepo objašnjeno? I oba puta je to pitala nakon što joj je objašnjeno da su ti meleci/Sveti Duh poslani od Boga. Kakva je ona vernica kada stalno
Smrcak15 wrote:do sad mi nisi ni jednu tako zvanu kontradikciju nasao koju ti nisu mogao odgovoriti
1.
6:164 - Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.
29:13 - ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi
2. Ko je prvi musliman? Adam ili Muhamed (6:162-163, 39:11-12) ili Mojsije (7:143) ili egipatski čarobnjaci (26:51)?
3. Da li je Ibrahim bio idolopoklonik? Nije (3:67) ili jeste (6:76-78)?
4. Da li je Allah jedini bog? Jeste (40:62) ili nije (10:28-29)?
5. Da li je svaki narod pre Muhameda imao poslanik? Jeste (10:47), Muhamed je prvi među Arapima (10:42).
Smrcak15 wrote:jednostavno ti kaze da bi bilo dosta gresaka da je od nekoga drugog a ne od allaha, pa cak i da je jedna greska , dovoljna da ospori da je Kur'an od Allaha, u boziji neiskrivljenoj knjizi ne smije biti ni jedna greska, jer da ima on Bog nebi bio sveznajuci kad obavljuje greske.
Pogledaj kako pokušavaš da izbegneš odgovor, pa sve nešto obrćeš i izvrćeš. Odgovori mi zašto Kur'an kaže za sebe da ukoliko nije od Boga u njemu bi bilo pronađeno MNOGO kontradikcija? Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo? Kur'an time sebi automatski dozvoljava da sadrži nekoliko kontradikcija. Problem bi bio da ih ima mnogo.
I ti zaista misliš da čovek ne može da napiše knjigu bez greške ili bolje rečeno bez mnogo grešaka? To je zaista plitko i ograničeno viđenje i sa tvoje strane i sa strane autora Kur'ana.
Smrcak15 wrote:ali biblija jasno zabranjuje pravljenje kipova i moljenje njima
ne znam da li zabranjuje, ali znam da u Bibliji piše da je Bog rekao Mojsiju da napravi likove heruvima na zavetnom kovčegu koji je tada bio najvažniji predmet kod Jevreja. Isto tako i u Kur'anu piše da je Solomon gradio statue proroka i poslanika pre njega.
A ko se to moli kipoivma? Da li se mole kipovima ili onome što ti kipovi predstavljaju?
Pa jel Isus jedini poslaink koji je nazvan Božija Reč? Jel njega Bog jedini lično poslao sa neba? Jel on jedini poslanik koji je propovedao Islam od dana svog rođenja? Dakle on bi trebalo da je poseban, uzvišeniji od ostalih poslanika, da je rođen/poslan sa znanjem, da Bog govori kroz njega, a ne s vremena na vreme da prima vizije ili šta već.
nije nego je rodjen
on je poseban ali nije uzviseni od ostalih, on spada u grupu najuzvisenih poslanika, ulul azm, Noah, Abraham, Mojsije, Isus i Muhammed.
Bog ne govori kroz njega nego mu salje objavu preko andjela gabriela.
A gde to sve piše?
ako je Kur'an dosao prvo oralno, pa onda prepisan na papir, znaci Bog kaze nesto, andjel gabriel prenese to poslaniku, poslanik zapamti, a njegovi pisari to zapisu na materijal. Ovako je Kur'an dosao, a vjerovatno i Indzil/jevandjelje, jer nema apsolutno nikakvog dokaza da je Isus odmah donio knjigu u pisanoj formi, nego je on knjigu to jeste Indzil propovjedao usmenim putem a ne pisanim putem, a oni koji su zapisivali to su zapisivali.
Poslanici su, jer su poslani od strane Boga ljudima, da dostave određenu poruku i da ih nauče šta je Bog želeo da ih nauči, a Kur'an kaže da bi meleci bili slani samo drugim melecima.
da su meleci na zemlji onda bi morao melek doci kao poslanik a ne covjek njima.
I usput, ako bi meleci poslanici bili slani samo melecima, a ljudi samo ljudima, kako to da je Muhamed poslan i ljudima i džinima (21:107)? Zar džini nemaju svoje poslanike? Zar za njih ne važi ono što važi za meleke i ljude?
zato sto se meleci razlikuju od nas i dzina, jer mi ljudi i dzini imamo isto svojstvo, a to je slobodna volja da radimo sta hocemo, i strasti, dok meleci nemaju nista od toga. zato dzini su primorani da slijede Muhammedovu uputu. Covjek dzinu moze biti priomjer, dok meleci nemogu biti primjer covjeku ni dzinu, jer upravo zato sto nemaju slobodnu volju nemaju strasti.
Ko kaže da melek mora da živi sa ljudima godinama? Jednostavno dođe kada treba da dođe i dostavi određenu poruku i ode. Pa ljudi iz tog vremena pre bi poverovali nekom natprirodnom biću, nego jednom ratnom lideru, oportunisti, koji je u više navrata koristio Boga da bi ispunio neke svoje želje i požude. Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.
nisi covjce upuicen u ovu tematiku nikako
ti hoces da napravi poslanika od Meleka, a uopste nisi svjestan da je to neprikladan nacin dostave objave a evo i zasto.
Muhammed kad je prvi put vidio meleka u svom obliku pravom, prestravio se , pobjegao kuci i tresao se morala ga zena pokriti dekom i tjesiti. Zar ti mislis da bi drugi ljudi jednostavno posmatrali meleka kako im prica a da se neprestrave.
Poslanik mora biti covjek, kojeg ce ljudi uciti od njega kroz njegove primjere u zivotu, kako to on radi da bi i oni tako slijedili ga.
Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.
ne, niposto Bog sam kaze da hoce da svi budu vjernici dovoljno mu je da posalje jedan znak sa nebesa, a meleka. Od meleka bi se prestravili.
Nije melek onako kako ti zamisljas iz filmova.
nego ovako kako Bog kaze u Kur'anu kad ljudi prvi put vide meleke:
Onoga Dana kada ugledaju meleke grješnici se neće radovati i uzviknuće: "Sačuvaj nas Bože!"
Netačno! Ako su u pitanju dva različita događaja, zašto onda Marija oba puta pita 'Kako ću zatrudneti kada me nijedan muškarac nije pipnuo'? Zar joj nije prvi put sve lepo objašnjeno? I oba puta je to pitala nakon što joj je objašnjeno da su ti meleci/Sveti Duh poslani od Boga. Kakva je ona vernica kada stalno
da bi skuzio ove tekstove moras da budes ostrouman za ovakve stvari
da ti objasnim
Prije udaje
44. To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.*
45. A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;
46. on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"-
Poslije udaje
47. ona reče(KALET): "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - On reče(arapski Kale) - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."
Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti,---->brinjenje o Mariji nije bilo potrebno kad se udala za Josipa
sto znaci da su Meleci dosli sa radosnim vijestima prije udaje
Znaci ajeti 44-46 govore o vise meleka dolazi prije udaje zakljucuje se na osnovu potrebe brinjenja o njoj dok je mlada bila
ajet 47 govori slucaju kad joj je melek Gabriel poslat u ljudskom obliku, jer ajet jasno kaze ---On rece--(arapski Kale)
1. 6:164 - Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.
29:13 - ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi
ovo je jednostavno, znaci, svaki grijesnik ce svoje grijehe nositi, niko nece tudje nositi osim u slusaju da ti licno prouzrokujes da ja grijesim, onda ce ti se moji grijesi kopirati tebi bez da se meni umanjuju
164. Reci: "Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i On će vas o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (Korkut)
vs
12. Nevjernici govore vjernicima: "Slijedite naš put, a mi ćemo nositi grijehe vaše!" - a ne bi ponijeli nijedan grijeh njihov, oni samo lažu, (Korkut)
13. ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi, i za laži koje su iznosili, doista, će na Sudnjem danu odgovarati.
znaci jasno se kaze da svoj grijeh nosis, plus ako prouzrokujs da neko drugi grijesi, naprimjer ponudis alkhol, drogu, itd kopira se njegov grijeh i prenosi na tebe bez da se njemu ista umanjuje. ovo je i poslanik muhamed objasnio.
Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.
kad cinis sam grijeh nosit ces svoj grijeh
dok
13. ali će, sigurno, vlastito breme
i breme onih koje su u zabludu odveli nositi,
znaci imamo dva jasna ajeta, kad grijesis sam na svoju ruku bez da ti iko to poturio, ti nosis svoje breme/grijehe, ali ako neko drugi prouzrokuje da ti grijesis onda se grijesi kopiraju
2. Ko je prvi musliman? Adam ili Muhamed (6:162-163, 39:11-12) ili Mojsije (7:143) ili egipatski čarobnjaci (26:51)?
oni su prvi muslimani u svom narodu
adam je prvi musliman u narodu i covjcenstvu, mojsije prvi musliman u svom narodu, muhammed prvi musliman u svom.
4. Da li je Allah jedini bog? Jeste (40:62) ili nije (10:28-29)?
ne palamudi
5. Da li je svaki narod pre Muhameda imao poslanik? Jeste (10:47), Muhamed je prvi među Arapima (10:42).
neznam sta je problem??
Pogledaj kako pokušavaš da izbegneš odgovor, pa sve nešto obrćeš i izvrćeš. Odgovori mi zašto Kur'an kaže za sebe da ukoliko nije od Boga u njemu bi bilo pronađeno MNOGO kontradikcija? Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo? Kur'an time sebi automatski dozvoljava da sadrži nekoliko kontradikcija. Problem bi bio da ih ima mnogo.
I ti zaista misliš da čovek ne može da napiše knjigu bez greške ili bolje rečeno bez mnogo grešaka? To je zaista plitko i ograničeno viđenje i sa tvoje strane i sa strane autora Kur'ana.
Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo?
Bog kaze da je od nekog drugog a ne od njega nasli bi mnogo kontradikcija (ihtilafan)
ova rijec ihtilafan se koristi samo jedno u cijelom Kur'an, tako da i sa jezickog stanovista je fenomelano, jer moze neko reci, ako Bog kaze da ima vise kontradikcija u Kur'anu da to nije od njega a ja nasao vise rijeci kontradikcija, zato nije od njega. vidimo da Bog zastiti Kuran i sa jezicke strane.
A ko se to moli kipoivma? Da li se mole kipovima ili onome što ti kipovi predstavljaju?
svejedno, grijeh je isti
jer kip marije , nije Bog
kip isusa nije Bog
samo se Bogu moli a nikakvim kipovima, pa evo i onome sto predstavlja, ako je po njihovom isus Bog sto jasno isus osporava i biblija i sa tog stanovista je pogresno.