Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Lopov-eliminator

#2351 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Lopov-eliminator »

El Mumin wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Bravo, vidimo da pocinjes pomalo pamtiti naslove pocetnih lekcija 21. vijeka. Fin pocetak.

No, i dalje mi nisi odgovorio na pitanja. Po drugi put:

Kad sam to rekao da mi ne smeta "pederisanje" na javnim mjestima? Kad sam rekao da mi smeta sto ljudi klanjaju? Na osnovu cega si zakljucio da sam ja opsjednut mrznjom?
Na osnovu tvog pljuvanja po muslimanima i svemu što je islamsko?

Sent from my D5103 using Tapatalk
Ma sta kazes, a kad sam ja to "pljuvao po muslimanima i svemu sto je islamsko?" Daj primjer, nemoj bjezati sad.

To sto ti svemu sto se ne slaze s tvojim jednoumljem prisivas negativne epitete zbog sopstvenog nedostatka bilo kakve vrste samokritike je tvoj problem.
Smrcak15

#2352 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:...
Kako o čemu? Jel Islam uči da je Isus Božija reč? Šta će Božijoj Reči objava kada je on sam po sebi objava?
Smrcak15 wrote:nije knjiga bila u pisanoj formi nego oralna forma, isto kao sto je Kur'an u pocetku bio oralna forma.
Gde to piše?

“And He (Allah) will teach him [‘Isa] the Book and Al-Hikmah (i.e. the sunnah, the faultless speech of the Prophets, wisdom), (and) the Tawrat and the Injil.” [Al ‘Imran 3:48]

Ibn Kathir (may Allah have mercy on him) said:
It seems that what is meant by Book here is writing. Tafsir al-Quran il-‘Azeem.

A još što se tiče Indžila, zanimljivo je to da je reč indžil zapravo arabizovana grčka reč euangelion što u prevodi znači 'radosne vesti'. Kur'an kaže da je Allah slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani, pa mene interesuje ako je Isus poslan Jevrejima zašto Allah za njegovu objavu koristi arapski naziv grčkog porekla? Nema logike.
Smrcak15 wrote:izazivam te da izneses najjacu , nemoj molim nabrajati sad tone gluposti, nego uzmi najjacu sto mislis da je cista kontradikcija i postiraj ovdje pa da vidimo.
Gluposti? To je upravo ono o čemu sam pisao u prethodnom postu, da hardkor vernik kod svoje religije vidi samo savršenstvo, a kod drugih pronalazi razne mane, a kada neko tvrdi da i kod njegove religije postoje mane on to naziva glupostima.

Evo ti upravo 'tone gluposti' pa vidi da to nije baš mnogo manje kontradikcija nego u Bibliji, s tim da je Kur'an i dosta kraći od Biblije.

https://wikiislam.net/wiki/Contradictions_in_the_Quran

A evo je jedna kontradikcija upravo objavama o kojim govorimo. Za primer samo:

U ajetima 12:109 i 21:7 piše da je Allah slao samo ljude kao poslanike ljudima. U ajetima 17:94-5 ljudi su se čudili što im čovek dolazi za poslanika, pa Allah objašnjava da bi meleke slao samo da su meleci na Zemlji.
Čak i tefsir ibn Abbasa kaže - for we send angel messengers only to angels and human messengers to humans.

To je sve okej, Međutim! - U ajetu 2:102 piše da je Allah poslao meleke ljudima kako bih učili magijom i kako rastaviti muža od žene.

A pazi tek ovo - u ajetima 3:39 i 3:45, meleci su poslani Zekeriji i Merjemi da im objave radosnu vest. Isto kao što je Isus dolazio da objavi svoju radosnu vest (euangelion, indžil) ljudima, tako su i meleci poslani da objave radosnu vest (euangleion, indžil) Zekeriji i Merjemi. Šta kažeš na to?

I usput, voleo bih da mi komentarišeš priču o objavljivanju Mariji da je trudna, pošto u Kur'anu ima više verzija te priče. Recimo 19:16-21 i 3:45-7, pošto u jednoj piše da ju je posetio Sveti Duh u obliku savršenog čoveka (pitam se koja je poenta toga), a u drugoj da ju je posetilo više meleka. U prvoj verziji se uplašila i tražila pomoć od Allaha, u drugoj nije. U prvoj verziji joj nije rečeno kako da nazove svog sina i koja će mu biti titula, u drugoj joj je sve objašnjeno. U prvoj verziji kada govori o svojoj nevinosti Marija se obraća Svetom Duhu, a u drugoj Allahu.

Objasni mi ovo Smrle molim te. Ako je Kur'an savršen i sve je u njemu istina, ako potiče od savršenog Boga, kako je onda jedna priča dva puta prepričana različito? Jedna verzija mora biti bliža istini od druge, odnosno manje savršenija od druge. Zašto savršeni Bog prepričava nesavršeno događaj?

Ajde da te vidim kako ćeš se sa kontradikcijama snaći, pošto se pre nekoliko meseci sa istorijskim greškama u Kur'anu nisi nikako snašao.
Smrcak15 wrote:ti si izgleda ba dobro negdje ograjisao momcino, kad izvuce iz tog ajeta da Kur'an ima kontradikcije
Zato što ajet jasno kaže - Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti

Dakle ne piše jedna protivrečnost ili nekoliko, već MNOGO. To znači da ako se pronađe nekoliko kontradikcija u Kur'anu to nije problem. Problem je ako ih se pronađe MNOGO. Ku'ran sam ostavlja mogućnost za kontradikcije u sebi. Pročitaj pažljivo još jednom.
Kako o čemu? Jel Islam uči da je Isus Božija reč? Šta će Božijoj Reči objava kada je on sam po sebi objava?
cisto retoricko palamudjenje.

po tebi znaci Bog netreba nista objavljivati, dovoljno je da isus sam od sebe vjeru sastavlja, jjer kaze nije objava potrebna posto je isus objava sam po sebi, kad Bog nebi objavljivao propise, to znaci Bog bi stvorio isusa i distancirao se od svega, drugim rijecima ti bi isusa prepustio samom sebi da sam kroji vjeru po svom ceifu pored zivog Boga koji je na nebesima.

Gde to piše?

“And He (Allah) will teach him [‘Isa] the Book and Al-Hikmah (i.e. the sunnah, the faultless speech of the Prophets, wisdom), (and) the Tawrat and the Injil.” [Al ‘Imran 3:48]

Ibn Kathir (may Allah have mercy on him) said:
It seems that what is meant by Book here is writing. Tafsir al-Quran il-‘Azeem.

A još što se tiče Indžila, zanimljivo je to da je reč indžil zapravo arabizovana grčka reč euangelion što u prevodi znači 'radosne vesti'. Kur'an kaže da je Allah slao samo one poslanike koji su govorili jezikom naroda kojem su poslani, pa mene interesuje ako je Isus poslan Jevrejima zašto Allah za njegovu objavu koristi arapski naziv grčkog porekla? Nema logike.
kazem ti Indzil je dolazio kao Kuran kao objava , u oralnom formatu, a njegovi pomagaci su pisali to na materijal, pa je iz oralne pretvoreno u pisanu knjigu.

U ajetima 12:109 i 21:7 piše da je Allah slao samo ljude kao poslanike ljudima. U ajetima 17:94-5 ljudi su se čudili što im čovek dolazi za poslanika, pa Allah objašnjava da bi meleke slao samo da su meleci na Zemlji.
Čak i tefsir ibn Abbasa kaže - for we send angel messengers only to angels and human messengers to humans.

To je sve okej, Međutim! - U ajetu 2:102 piše da je Allah poslao meleke ljudima kako bih učili magijom i kako rastaviti muža od žene.
meleci Harut i Marut su dosli u ljudskom obliku kao iskusenje a ne u svojstvu poslanika, koji vodi na pravi put, dok funkcija Haruta i Maruta u Babilonu je bila iskusenje za narod, dali da se povedu za svojim strastima ili odbiju tu nauku.
A pazi tek ovo - u ajetima 3:39 i 3:45, meleci su poslani Zekeriji i Merjemi da im objave radosnu vest. Isto kao što je Isus dolazio da objavi svoju radosnu vest (euangelion, indžil) ljudima, tako su i meleci poslani da objave radosnu vest (euangleion, indžil) Zekeriji i Merjemi. Šta kažeš na to?
meleci kad dolaze nisu dolazili u funkciji poslanika, funkcija poslanika je da dostavi objavu, pokaze prakticno kako da se zivi i robuje Bogu, i da se na kraju slijedi taj poslanik, nikad nije dolazio melek da zivi godinama sa ljudima i pokaziva im kako ce da zive, jer bi to bilo nelogicno i ljudi bi se mogli pravdati , i goviriti, pa on je bezgrijesni melek, dok smo mi stvoreni grijesni, nemozemo mi to slijediti. ovako kad je covjek poslanik onda nema se opravdanja.

Znaci ti meleci sto su dosli Zekeriji i Mariji nisu dosli kao poslanici da dostave objavu novi zakon, novu knjigu, da pokazuju prakticno kako ce obavljati vjerske duznosti itd.

I usput, voleo bih da mi komentarišeš priču o objavljivanju Mariji da je trudna, pošto u Kur'anu ima više verzija te priče. Recimo 19:16-21 i 3:45-7, pošto u jednoj piše da ju je posetio Sveti Duh u obliku savršenog čoveka (pitam se koja je poenta toga), a u drugoj da ju je posetilo više meleka. U prvoj verziji se uplašila i tražila pomoć od Allaha, u drugoj nije. U prvoj verziji joj nije rečeno kako da nazove svog sina i koja će mu biti titula, u drugoj joj je sve objašnjeno. U prvoj verziji kada govori o svojoj nevinosti Marija se obraća Svetom Duhu, a u drugoj Allahu.
radi o totalno dva dogadjaja, jedne prilike su meleci dosli da najave rodjenje isusa, dok druge prilike je dosao Sveti Duh /Melek Dzibril u ljudskom obliku savrseno stvorenog muskarca kad je trebala da zacne isusa, andjeo Dzibril/Gabriel je puhnuo prema Mariji i ona je zatrudnila.

Objasni mi ovo Smrle molim te. Ako je Kur'an savršen i sve je u njemu istina, ako potiče od savršenog Boga, kako je onda jedna priča dva puta prepričana različito? Jedna verzija mora biti bliža istini od druge, odnosno manje savršenija od druge. Zašto savršeni Bog prepričava nesavršeno događaj?
pa govori ti o dva razlicita dogadjaja, neznam odakle si izvukao da je to jedan dogadjaj????

Ajde da te vidim kako ćeš se sa kontradikcijama snaći, pošto se pre nekoliko meseci sa istorijskim greškama u Kur'anu nisi nikako snašao.
do sad mi nisi ni jednu tako zvanu kontradikciju nasao koju ti nisu mogao odgovoriti

Zato što ajet jasno kaže - Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti

Dakle ne piše jedna protivrečnost ili nekoliko, već MNOGO. To znači da ako se pronađe nekoliko kontradikcija u Kur'anu to nije problem. Problem je ako ih se pronađe MNOGO. Ku'ran sam ostavlja mogućnost za kontradikcije u sebi. Pročitaj pažljivo još jednom.

jednostavno ti kaze da bi bilo dosta gresaka da je od nekoga drugog a ne od allaha, pa cak i da je jedna greska , dovoljna da ospori da je Kur'an od Allaha, u boziji neiskrivljenoj knjizi ne smije biti ni jedna greska, jer da ima on Bog nebi bio sveznajuci kad obavljuje greske.
Smrcak15

#2353 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
El Mumin wrote: Kako da ne. Na primjer
kip djevice Marije u crkvi i ljudi se mole tom kipu.
U Islamu je strogo zabranjeno moliti se bilo kome osim Allahu, a ti gdje si to pročitao o idolopoklonstvu u Islamu , nemam pojma.
Lupaš braco.
Ne mole se kipu, već onome što taj kip predstavlja, jer veruju da su tako bliži Bogu ili u ovom slučaju Mariji. To bi ti kao neko sa IQ +120 trebao sam da zaključiš. I u Kur'anu piše da je Solomon podizao statue drugih proroka/poslanika, pa ga niko ne optužuje da je bio politeista, idolopoklonik i slično.

Što se hrišćana tiče, veći problem u celoj ovoj priči od Marijinog kipa je to što oni uopšte i imaju potrebu da se mole Mariji, odnosno nekom drugom pored Boga, a Hrišćanstvo je navodno monoteistička vera. Čak i u samoj Bibliji piše da je jedini posrednik između Boga i ljudi Isus Hrist i niko više.

ali biblija jasno zabranjuje pravljenje kipova i moljenje njima
SamoVasGledam

#2354 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote: cisto retoricko palamudjenje.

po tebi znaci Bog netreba nista objavljivati, dovoljno je da isus sam od sebe vjeru sastavlja, jjer kaze nije objava potrebna posto je isus objava sam po sebi, kad Bog nebi objavljivao propise, to znaci Bog bi stvorio isusa i distancirao se od svega, drugim rijecima ti bi isusa prepustio samom sebi da sam kroji vjeru po svom ceifu pored zivog Boga koji je na nebesima.
Pa jel Isus jedini poslaink koji je nazvan Božija Reč? Jel njega Bog jedini lično poslao sa neba? Jel on jedini poslanik koji je propovedao Islam od dana svog rođenja? Dakle on bi trebalo da je poseban, uzvišeniji od ostalih poslanika, da je rođen/poslan sa znanjem, da Bog govori kroz njega, a ne s vremena na vreme da prima vizije ili šta već.
Smrcak15 wrote:kazem ti Indzil je dolazio kao Kuran kao objava , u oralnom formatu, a njegovi pomagaci su pisali to na materijal, pa je iz oralne pretvoreno u pisanu knjigu.
A gde to sve piše?
Smrcak15 wrote:meleci Harut i Marut su dosli u ljudskom obliku kao iskusenje a ne u svojstvu poslanika, koji vodi na pravi put, dok funkcija Haruta i Maruta u Babilonu je bila iskusenje za narod, dali da se povedu za svojim strastima ili odbiju tu nauku.
Poslanici su, jer su poslani od strane Boga ljudima, da dostave određenu poruku i da ih nauče šta je Bog želeo da ih nauči, a Kur'an kaže da bi meleci bili slani samo drugim melecima.

I usput, ako bi meleci poslanici bili slani samo melecima, a ljudi samo ljudima, kako to da je Muhamed poslan i ljudima i džinima (21:107)? Zar džini nemaju svoje poslanike? Zar za njih ne važi ono što važi za meleke i ljude?
Smrcak15 wrote:Znaci ti meleci sto su dosli Zekeriji i Mariji nisu dosli kao poslanici da dostave objavu novi zakon, novu knjigu, da pokazuju prakticno kako ce obavljati vjerske duznosti itd.
Došli su da im dostave poruku koji je Bog želeo da im pošalje. Zanimljivo čak su i Zahariju i Mariji rekli 'donosimo vam radosne vesti', a isti naziv je nosila i Isusova objava - radosne vesti, jevanđelje. Isto piše da u i Ibrahimu doneli radosne vesti, a pazi šta još piše -

i upita: "A šta vi hoćete, o izaslanici?" "Mi smo poslani narodu navjerničkom" - rekoše 15:57-8
Smrcak15 wrote:funkcija poslanika je da dostavi objavu, pokaze prakticno kako da se zivi i robuje Bogu, i da se na kraju slijedi taj poslanik, nikad nije dolazio melek da zivi godinama sa ljudima i pokaziva im kako ce da zive
Ko kaže da melek mora da živi sa ljudima godinama? Jednostavno dođe kada treba da dođe i dostavi određenu poruku i ode. Pa ljudi iz tog vremena pre bi poverovali nekom natprirodnom biću, nego jednom ratnom lideru, oportunisti, koji je u više navrata koristio Boga da bi ispunio neke svoje želje i požude. Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.
Smrcak15 wrote:radi o totalno dva dogadjaja, jedne prilike su meleci dosli da najave rodjenje isusa, dok druge prilike je dosao Sveti Duh /Melek Dzibril u ljudskom obliku savrseno stvorenog muskarca kad je trebala da zacne isusa, andjeo Dzibril/Gabriel je puhnuo prema Mariji i ona je zatrudnila.

pa govori ti o dva razlicita dogadjaja, neznam odakle si izvukao da je to jedan dogadjaj????
Netačno! Ako su u pitanju dva različita događaja, zašto onda Marija oba puta pita 'Kako ću zatrudneti kada me nijedan muškarac nije pipnuo'? Zar joj nije prvi put sve lepo objašnjeno? I oba puta je to pitala nakon što joj je objašnjeno da su ti meleci/Sveti Duh poslani od Boga. Kakva je ona vernica kada stalno
Smrcak15 wrote:do sad mi nisi ni jednu tako zvanu kontradikciju nasao koju ti nisu mogao odgovoriti
1. 6:164 - Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.
29:13 - ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi

2. Ko je prvi musliman? Adam ili Muhamed (6:162-163, 39:11-12) ili Mojsije (7:143) ili egipatski čarobnjaci (26:51)?

3. Da li je Ibrahim bio idolopoklonik? Nije (3:67) ili jeste (6:76-78)?

4. Da li je Allah jedini bog? Jeste (40:62) ili nije (10:28-29)?

5. Da li je svaki narod pre Muhameda imao poslanik? Jeste (10:47), Muhamed je prvi među Arapima (10:42).
Smrcak15 wrote:jednostavno ti kaze da bi bilo dosta gresaka da je od nekoga drugog a ne od allaha, pa cak i da je jedna greska , dovoljna da ospori da je Kur'an od Allaha, u boziji neiskrivljenoj knjizi ne smije biti ni jedna greska, jer da ima on Bog nebi bio sveznajuci kad obavljuje greske.
Pogledaj kako pokušavaš da izbegneš odgovor, pa sve nešto obrćeš i izvrćeš. Odgovori mi zašto Kur'an kaže za sebe da ukoliko nije od Boga u njemu bi bilo pronađeno MNOGO kontradikcija? Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo? Kur'an time sebi automatski dozvoljava da sadrži nekoliko kontradikcija. Problem bi bio da ih ima mnogo.

I ti zaista misliš da čovek ne može da napiše knjigu bez greške ili bolje rečeno bez mnogo grešaka? To je zaista plitko i ograničeno viđenje i sa tvoje strane i sa strane autora Kur'ana.
Smrcak15 wrote:ali biblija jasno zabranjuje pravljenje kipova i moljenje njima
ne znam da li zabranjuje, ali znam da u Bibliji piše da je Bog rekao Mojsiju da napravi likove heruvima na zavetnom kovčegu koji je tada bio najvažniji predmet kod Jevreja. Isto tako i u Kur'anu piše da je Solomon gradio statue proroka i poslanika pre njega.

A ko se to moli kipoivma? Da li se mole kipovima ili onome što ti kipovi predstavljaju?
El Mumin

#2355 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:
RNG_25 wrote:Da, pune su, ali se ne mole njima. Pitaj bilo koga od njih kome se mole, odgovor će biti Bogu (nebitno sad jel' Isusu ili dr.). Freske i kipovi su tu radi više razloga, a molba njima (kao objektima) nije jedan od njih.
Kako da ne. Na primjer
kip djevice Marije u crkvi i ljudi se mole tom kipu.
U Islamu je strogo zabranjeno moliti se bilo kome osim Allahu, a ti gdje si to pročitao o idolopoklonstvu u Islamu , nemam pojma.
Lupaš braco.

Pored milijarde+ kršćana koji tvrde da se ne mole "kipu Marije", tvoja tvrdnja da se ipak mole je apsurdna. Kršćani znaju svoju religiju bolje od tebe u svakom slučaju, makar ovo bio argument autoriteta ili pozivanja na brojnost, a niko od kršćana nikada nije tvrdio, ne tvrdi, niti će tvrditi da se mole onome što ti tvrdiš. Slijedi ili da ti ne znaš o čemu govoriš, ili kršćani ne znaju vlastitu religiju, a potonje je daleko manje vjerovatno od prvog.
Kao prvo očigledno je da se kršćani mole kipu Marije.
Kao drugo, nisam siguran da Kršćani poznaju svoju religiju, jer sam koncept trojstva je na primjer vrlo zbunjujući
Zaključak: Porediti jednostavnost Islama sa komplikivanšću Kršćanstva nije dobra ideja.
Pored hiljade verzija pogrešnih kopija od pogrešnih kopija Biblije , ja biram jedan i jedini Kur'an kao način moje komunikacije s Bogom.

RNG_25

#2356 Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

El Mumin wrote:Kao prvo očigledno je da se kršćani mole kipu Marije.
Kao drugo, nisam siguran da Kršćani poznaju svoju religiju, jer sam koncept trojstva je na primjer vrlo zbunjujući
Zaključak: Porediti jednostavnost Islama sa komplikivanšću Kršćanstva nije dobra ideja.
Pored hiljade verzija pogrešnih kopija od pogrešnih kopija Biblije , ja biram jedan i jedini Kur'an kao način moje komunikacije s Bogom.
"Zbunjujući koncept trojstva" i "komplikovanost kršćanstva" i dalje ne znači niti dokazuje da su kršćani politeisti i da se klanjaju "kipu Marije". Ne klanjaju.
El Mumin

#2357 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:Kao prvo očigledno je da se kršćani mole kipu Marije.
"Zbunjujući koncept trojstva" i "komplikovanost kršćanstva" i dalje ne znači niti dokazuje da su kršćani politeisti i da se klanjaju "kipu Marije". Ne klanjaju.
Točnije , Kršćanstvo više nije (ne kažem da nekad nije bilo) monoteistička religija.
Ko je Kršćanski Bog ?
Isus ? Duh sveti ? Otac ?
Kršćanstvo nije čisti monoteizam zasigurno.
Ko je Isus ?
Jedni kažu bog !
Drugi bogočovjek !
Treći Božiji sin!
Koliko ima verzija biblija koje se danas koriste ?
Koja je ispravna ?
Koja vjera je logično gledajući bliža Bogu ?
Ona koja je praktično bliža Bogu (pet puta molitva dnevno, post mjeseca Ramazana, Zekat itd) ili Kršćanstvo gdje se ide samo nedjeljom u crkvu?
Zaključak : Kršćanstvo nije vjera kojom je Bog zadovoljan, Islam jeste.

Zaitsev

#2358 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

El Mumin wrote: Zaključak : Kršćanstvo nije vjera kojom je Bog zadovoljan, Islam jeste.
Čuo sam i pročitao fakat dosta glupih rečenica, ali ovo je sigurno daleko nešto najgluplje i najapsurdnije što sam čuo tj. pročitao u svom životu... :run:
RNG_25

#2359 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

El Mumin wrote:Zaključak : Kršćanstvo nije vjera kojom je Bog zadovoljan, Islam jeste.
Sva pitanja koja si postavio imaju odgovore, date od bitnih učenjaka među kršćanima.

Ne ulazeći u priču šta je kršćanstvo i da li je navodno Bog istim (ne)zadovoljan, zanima me kako ti definišeš Božije zadovoljstvo i je li mi možemo to nekako uočiti ili procijeniti sada, na Zemlji, kojom religijom je Bog zadovoljan, a kojom nije?
El Mumin

#2360 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

Zaitsev wrote:
El Mumin wrote: Zaključak : Kršćanstvo nije vjera kojom je Bog zadovoljan, Islam jeste.
Čuo sam i pročitao fakat dosta glupih rečenica, ali ovo je sigurno daleko nešto najgluplje i najapsurdnije što sam čuo tj. pročitao u svom životu... :run:
U Kur'anu je Uzvišeni rekao: "Ko hoće neku drugu vjeru osim Islama, neće biti primljena i on će na onom svijetu nastradati"
Šta je tu glupo ?

El Mumin

#2361 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:Zaključak : Kršćanstvo nije vjera kojom je Bog zadovoljan, Islam jeste.
Sva pitanja koja si postavio imaju odgovore, date od bitnih učenjaka među kršćanima.

Ne ulazeći u priču šta je kršćanstvo i da li je navodno Bog istim (ne)zadovoljan, zanima me kako ti definišeš Božije zadovoljstvo i je li mi možemo to nekako uočiti ili procijeniti sada, na Zemlji, kojom religijom je Bog zadovoljan, a kojom nije?
Božije zadovoljstvo definišem stepenom naše pokornosti prema njemu putem molitve i dobrih djela.
Praktično Islam je bliži obožavanju Boga , nego Kršćanstvo.
Da li je zadovoljan današnjim stanjem na zemlji, ja to zaista ne znam.
I među muslimanima ima onih koji pogrešno interpretiraju Islam.
Nije do vjere, do ljudi je.

SamoVasGledam

#2362 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

IQ +120 - Koliko si ti sam po sebi kontradiktoran to je neverovatno :lol:
Smrcak15

#2363 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote: cisto retoricko palamudjenje.

Pa jel Isus jedini poslaink koji je nazvan Božija Reč? Jel njega Bog jedini lično poslao sa neba? Jel on jedini poslanik koji je propovedao Islam od dana svog rođenja? Dakle on bi trebalo da je poseban, uzvišeniji od ostalih poslanika, da je rođen/poslan sa znanjem, da Bog govori kroz njega, a ne s vremena na vreme da prima vizije ili šta već.
Smrcak15 wrote:kazem ti Indzil je dolazio kao Kuran kao objava , u oralnom formatu, a njegovi pomagaci su pisali to na materijal, pa je iz oralne pretvoreno u pisanu knjigu.
A gde to sve piše?
Smrcak15 wrote:meleci Harut i Marut su dosli u ljudskom obliku kao iskusenje a ne u svojstvu poslanika, koji vodi na pravi put, dok funkcija Haruta i Maruta u Babilonu je bila iskusenje za narod, dali da se povedu za svojim strastima ili odbiju tu nauku.
Poslanici su, jer su poslani od strane Boga ljudima, da dostave određenu poruku i da ih nauče šta je Bog želeo da ih nauči, a Kur'an kaže da bi meleci bili slani samo drugim melecima.

I usput, ako bi meleci poslanici bili slani samo melecima, a ljudi samo ljudima, kako to da je Muhamed poslan i ljudima i džinima (21:107)? Zar džini nemaju svoje poslanike? Zar za njih ne važi ono što važi za meleke i ljude?
Smrcak15 wrote:Znaci ti meleci sto su dosli Zekeriji i Mariji nisu dosli kao poslanici da dostave objavu novi zakon, novu knjigu, da pokazuju prakticno kako ce obavljati vjerske duznosti itd.
Došli su da im dostave poruku koji je Bog želeo da im pošalje. Zanimljivo čak su i Zahariju i Mariji rekli 'donosimo vam radosne vesti', a isti naziv je nosila i Isusova objava - radosne vesti, jevanđelje. Isto piše da u i Ibrahimu doneli radosne vesti, a pazi šta još piše -

i upita: "A šta vi hoćete, o izaslanici?" "Mi smo poslani narodu navjerničkom" - rekoše 15:57-8
Smrcak15 wrote:funkcija poslanika je da dostavi objavu, pokaze prakticno kako da se zivi i robuje Bogu, i da se na kraju slijedi taj poslanik, nikad nije dolazio melek da zivi godinama sa ljudima i pokaziva im kako ce da zive
Ko kaže da melek mora da živi sa ljudima godinama? Jednostavno dođe kada treba da dođe i dostavi određenu poruku i ode. Pa ljudi iz tog vremena pre bi poverovali nekom natprirodnom biću, nego jednom ratnom lideru, oportunisti, koji je u više navrata koristio Boga da bi ispunio neke svoje želje i požude. Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.
Smrcak15 wrote:radi o totalno dva dogadjaja, jedne prilike su meleci dosli da najave rodjenje isusa, dok druge prilike je dosao Sveti Duh /Melek Dzibril u ljudskom obliku savrseno stvorenog muskarca kad je trebala da zacne isusa, andjeo Dzibril/Gabriel je puhnuo prema Mariji i ona je zatrudnila.

Netačno! Ako su u pitanju dva različita događaja, zašto onda Marija oba puta pita 'Kako ću zatrudneti kada me nijedan muškarac nije pipnuo'? Zar joj nije prvi put sve lepo objašnjeno? I oba puta je to pitala nakon što joj je objašnjeno da su ti meleci/Sveti Duh poslani od Boga. Kakva je ona vernica kada stalno
Smrcak15 wrote:do sad mi nisi ni jednu tako zvanu kontradikciju nasao koju ti nisu mogao odgovoriti
1. 6:164 - Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.
29:13 - ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi

2. Ko je prvi musliman? Adam ili Muhamed (6:162-163, 39:11-12) ili Mojsije (7:143) ili egipatski čarobnjaci (26:51)?

3. Da li je Ibrahim bio idolopoklonik? Nije (3:67) ili jeste (6:76-78)?

5. Da li je svaki narod pre Muhameda imao poslanik? Jeste (10:47), Muhamed je prvi među Arapima (10:42).
Smrcak15 wrote:jednostavno ti kaze da bi bilo dosta gresaka da je od nekoga drugog a ne od allaha, pa cak i da je jedna greska , dovoljna da ospori da je Kur'an od Allaha, u boziji neiskrivljenoj knjizi ne smije biti ni jedna greska, jer da ima on Bog nebi bio sveznajuci kad obavljuje greske.
Pogledaj kako pokušavaš da izbegneš odgovor, pa sve nešto obrćeš i izvrćeš. Odgovori mi zašto Kur'an kaže za sebe da ukoliko nije od Boga u njemu bi bilo pronađeno MNOGO kontradikcija? Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo? Kur'an time sebi automatski dozvoljava da sadrži nekoliko kontradikcija. Problem bi bio da ih ima mnogo.

I ti zaista misliš da čovek ne može da napiše knjigu bez greške ili bolje rečeno bez mnogo grešaka? To je zaista plitko i ograničeno viđenje i sa tvoje strane i sa strane autora Kur'ana.
Smrcak15 wrote:ali biblija jasno zabranjuje pravljenje kipova i moljenje njima
ne znam da li zabranjuje, ali znam da u Bibliji piše da je Bog rekao Mojsiju da napravi likove heruvima na zavetnom kovčegu koji je tada bio najvažniji predmet kod Jevreja. Isto tako i u Kur'anu piše da je Solomon gradio statue proroka i poslanika pre njega.

A ko se to moli kipoivma? Da li se mole kipovima ili onome što ti kipovi predstavljaju?
nije nego je rodjen

on je poseban ali nije uzviseni od ostalih, on spada u grupu najuzvisenih poslanika, ulul azm, Noah, Abraham, Mojsije, Isus i Muhammed.

Bog ne govori kroz njega nego mu salje objavu preko andjela gabriela.
A gde to sve piše?
ako je Kur'an dosao prvo oralno, pa onda prepisan na papir, znaci Bog kaze nesto, andjel gabriel prenese to poslaniku, poslanik zapamti, a njegovi pisari to zapisu na materijal. Ovako je Kur'an dosao, a vjerovatno i Indzil/jevandjelje, jer nema apsolutno nikakvog dokaza da je Isus odmah donio knjigu u pisanoj formi, nego je on knjigu to jeste Indzil propovjedao usmenim putem a ne pisanim putem, a oni koji su zapisivali to su zapisivali.

da su meleci na zemlji onda bi morao melek doci kao poslanik a ne covjek njima.

zato sto se meleci razlikuju od nas i dzina, jer mi ljudi i dzini imamo isto svojstvo, a to je slobodna volja da radimo sta hocemo, i strasti, dok meleci nemaju nista od toga. zato dzini su primorani da slijede Muhammedovu uputu. Covjek dzinu moze biti priomjer, dok meleci nemogu biti primjer covjeku ni dzinu, jer upravo zato sto nemaju slobodnu volju nemaju strasti.

nisi covjce upuicen u ovu tematiku nikako

ti hoces da napravi poslanika od Meleka, a uopste nisi svjestan da je to neprikladan nacin dostave objave a evo i zasto.

Muhammed kad je prvi put vidio meleka u svom obliku pravom, prestravio se , pobjegao kuci i tresao se morala ga zena pokriti dekom i tjesiti. Zar ti mislis da bi drugi ljudi jednostavno posmatrali meleka kako im prica a da se neprestrave.

Poslanik mora biti covjek, kojeg ce ljudi uciti od njega kroz njegove primjere u zivotu, kako to on radi da bi i oni tako slijedili ga.

Da je Bog želeo da što više ljudi prihvati Islam, onda bi poslao meleka kao poslanika. To su shvatili i mekanski pagani, pa su se zato i pitali zašto Bog šalje čoveka, a ne meleka kao poslanika.
ne, niposto Bog sam kaze da hoce da svi budu vjernici dovoljno mu je da posalje jedan znak sa nebesa, a meleka. Od meleka bi se prestravili.
Nije melek onako kako ti zamisljas iz filmova.

nego ovako kako Bog kaze u Kur'anu kad ljudi prvi put vide meleke:

Onoga Dana kada ugledaju meleke grješnici se neće radovati i uzviknuće: "Sačuvaj nas Bože!"

da bi skuzio ove tekstove moras da budes ostrouman za ovakve stvari

da ti objasnim

Prije udaje
44. To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.*

45. A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;

46. on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"-

Poslije udaje
47. ona reče(KALET): "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - On reče(arapski Kale) - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."

Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti,---->brinjenje o Mariji nije bilo potrebno kad se udala za Josipa

sto znaci da su Meleci dosli sa radosnim vijestima prije udaje

Znaci ajeti 44-46 govore o vise meleka dolazi prije udaje zakljucuje se na osnovu potrebe brinjenja o njoj dok je mlada bila

ajet 47 govori slucaju kad joj je melek Gabriel poslat u ljudskom obliku, jer ajet jasno kaze ---On rece--(arapski Kale)

ovo je jednostavno, znaci, svaki grijesnik ce svoje grijehe nositi, niko nece tudje nositi osim u slusaju da ti licno prouzrokujes da ja grijesim, onda ce ti se moji grijesi kopirati tebi bez da se meni umanjuju

164. Reci: "Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i On će vas o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. (Korkut)

vs

12. Nevjernici govore vjernicima: "Slijedite naš put, a mi ćemo nositi grijehe vaše!" - a ne bi ponijeli nijedan grijeh njihov, oni samo lažu, (Korkut)
13. ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi, i za laži koje su iznosili, doista, će na Sudnjem danu odgovarati.

znaci jasno se kaze da svoj grijeh nosis, plus ako prouzrokujs da neko drugi grijesi, naprimjer ponudis alkhol, drogu, itd kopira se njegov grijeh i prenosi na tebe bez da se njemu ista umanjuje. ovo je i poslanik muhamed objasnio.

Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi.

kad cinis sam grijeh nosit ces svoj grijeh

dok

13. ali će, sigurno, vlastito breme i breme onih koje su u zabludu odveli nositi,

znaci imamo dva jasna ajeta, kad grijesis sam na svoju ruku bez da ti iko to poturio, ti nosis svoje breme/grijehe, ali ako neko drugi prouzrokuje da ti grijesis onda se grijesi kopiraju

oni su prvi muslimani u svom narodu

adam je prvi musliman u narodu i covjcenstvu, mojsije prvi musliman u svom narodu, muhammed prvi musliman u svom.
ne palamudi
neznam sta je problem??

Zašto ne kaže jednu kontradikciju ili nekoliko, već baš mnogo?

Bog kaze da je od nekog drugog a ne od njega nasli bi mnogo kontradikcija (ihtilafan)

ova rijec ihtilafan se koristi samo jedno u cijelom Kur'an, tako da i sa jezickog stanovista je fenomelano, jer moze neko reci, ako Bog kaze da ima vise kontradikcija u Kur'anu da to nije od njega a ja nasao vise rijeci kontradikcija, zato nije od njega. vidimo da Bog zastiti Kuran i sa jezicke strane.

svejedno, grijeh je isti

jer kip marije , nije Bog

kip isusa nije Bog

samo se Bogu moli a nikakvim kipovima, pa evo i onome sto predstavlja, ako je po njihovom isus Bog sto jasno isus osporava i biblija i sa tog stanovista je pogresno.
mango bob

#2364 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

El Mumin wrote:
Zaitsev wrote:
U Kur'anu je Uzvišeni rekao: "Ko hoće neku drugu vjeru osim Islama, neće biti primljena i on će na onom svijetu nastradati"
Šta je tu glupo ?

Eto vidiš. Islam to ti je pokornost, podložnost Jednom Bogu Stvoritelju. To je Biblija, ispravna poruka. Ko hoće neku drugu vjeru zafrko se :mrgreen:
arzuhal

#2365 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Smrčak, ovaj tvoj zadnji post kad nije srušio server...De to ubuduće isjeci na 2-3 manja, Bog ti dao... :mrgreen:
SamoVasGledam

#2366 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Hah. Stvarno zašto citiraš prvo celi post na koji odgovaraš, pa ga onda sečeš na delove?
RNG_25

#2367 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

El Mumin wrote:
RNG_25 wrote:

Božije zadovoljstvo definišem stepenom naše pokornosti prema njemu putem molitve i dobrih djela.

Kršćani su također pokorni Bogu preko svojih molitvi i dobrih dijela, jer dobro djelo je dobro djelo neovisno od toga ko ga čini, a kršćani svakako nisu imali molitve koje su slične islamskim, pa opet su stoljećima prije islama istim se Bogu molili.

Islam je samo pojednostavljen monoteizam. Kršćanstvo je svkakao iskomplikovano i kompleksnije, ali svakog kršćanina kojeg je zaista briga za svoju vjeru neće spriječiti da istu shvati i da shvati da ima posla sa monoteizmom. U biti, slažem se da je "u praksi" islam "više monoteistički", ali u suštini i islam i kršćanstvo su monoteizam. To čak i Kur'an tvrdi, jer ne naziva kršćane nevjernicima već "sljedbenicima Knjige".

Na kraju, kažeš "nije do vjere, do ljudi je", a napadaš kršćanstvo koje jeste porijeklom od Isa. Nazivaš sljedbenike jednog Poslanika nevjernicima, a isti su - u najgorem slučaju - "samo" krivovjernici, nikako nevjernici.
El Mumin

#2368 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:
RNG_25 wrote: Sva pitanja koja si postavio imaju odgovore, date od bitnih učenjaka među kršćanima.

Kršćani su također pokorni Bogu preko svojih molitvi i dobrih dijela, jer dobro djelo je dobro djelo neovisno od toga ko ga čini, a kršćani svakako nisu imali molitve koje su slične islamskim, pa opet su stoljećima prije islama istim se Bogu molili.

Islam je samo pojednostavljen monoteizam. Kršćanstvo je svkakao iskomplikovano i kompleksnije, ali svakog kršćanina kojeg je zaista briga za svoju vjeru neće spriječiti da istu shvati i da shvati da ima posla sa monoteizmom. U biti, slažem se da je "u praksi" islam "više monoteistički", ali u suštini i islam i kršćanstvo su monoteizam. To čak i Kur'an tvrdi, jer ne naziva kršćane nevjernicima već "sljedbenicima Knjige".

Na kraju, kažeš "nije do vjere, do ljudi je", a napadaš kršćanstvo koje jeste porijeklom od Isa. Nazivaš sljedbenike jednog Poslanika nevjernicima, a isti su - u najgorem slučaju - "samo" krivovjernici, nikako nevjernici.
Ne mogu se složiti sa tobom da su današnji kršćani pokorni Bogu.
Bog nije zadovoljan kršćanima , kao što kaže u Kur'anskom ajetu:
”Jevreji govore: ‘Uzejr je Allahov sin’, a kršćani govore: ’Mesih je Allahov sin.’ To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, – ubio ih Allah! Kuda se odmeću? Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naredio im je da se samo jednom Bogu klanjaju – nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.” (Et – Tevbe, 30.-31)
U jednom hadisu Muhammeda a.s. stoji i ovo:
”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, neće čuti za mene niti jedan židov ni kršćanin, a zatim ne bude slijedio ono sa čime sam ja došao, “- (ili po drugom rivajetu  ”zatim ne bude povjerovao u ono sa čime sam ja došao”) ,- “a da neće biti od stanovnika vatre.” (Muslim, 153.)

El Mumin

#2369 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

RNG_25 wrote:
El Mumin wrote:
RNG_25 wrote: Sva pitanja koja si postavio imaju odgovore, date od bitnih učenjaka među kršćanima.

Ako Kršćane Gospodar Svjetova smatra nevjernicima, zašto ne bih i ja ?
U Kur'anu Allah dž.š. kaže ovo :

”Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je – Mesih, sin Merjemin.” (El – Ma’ide, 72.)

”Nevjernici su oni koji govore: ”Allah je jedan od trojice.” (El – Ma’ide, 73.)

Kad sam napisao "vjera" , mislio sam na ISLAM.
Puno je licemjera i neznalica u Islamu.
Zato kažem , nije do vjere do ljudi je.

mango bob

#2370 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

El Mumin wrote: Ne mogu se složiti sa tobom da su današnji kršćani pokorni Bogu.

Današnji krščani ako misliš na poganske religije vatikana i ortodoksno nisu pokorni Bogu, kao što nisu ni muslimani današnji.
Bog nije zadovoljan nijednima. Nisu oni niko krščani ni Božiji i svi oni služe sotoni. To je činjenica. I Isus je rekao da je malo onih
koji idu pravim putem i da je taj put težak i uzak. A večina svijeta SVIH religija ide širokim putem u propast :nokti:

Ovdje objašnjava da dok ne dođe Krist
"I Jeruzalem će gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana."
Evanđelje Luka 21:24

Danas Jeruzalemom dominiraju četri velike religije koje pohode Jeruzalem svojim vjerskim običajima
a Isus ih naziva pogani. Tamo gdje je bio hram Sveti, najsvetije mjesto, sad je crkva muslimanska i židovi imaju zid kojem plaču kao da im je bog,
i vatikanski i ortodoksni što sebe nazivaju krščani a nisu su tamo otimaju se oko svetog mjesta, I sve ih Isus naziva pogani. :nokti:
El Mumin

#2371 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
El Mumin wrote: Ne mogu se složiti sa tobom da su današnji kršćani pokorni Bogu.

Današnji krščani ako misliš na poganske religije vatikana i ortodoksno nisu pokorni Bogu, kao što nisu ni muslimani današnji.
Bog nije zadovoljan nijednima. Nisu oni niko krščani ni Božiji i svi oni služe sotoni. To je činjenica. I Isus je rekao da je malo onih
koji idu pravim putem i da je taj put težak i uzak. A večina svijeta SVIH religija ide širokim putem u propast :nokti:

Ovdje objašnjava da dok ne dođe Krist
"I Jeruzalem će gaziti pogani sve dok se ne navrše vremena pogana."
Evanđelje Luka 21:24

Danas Jeruzalemom dominiraju četri velike religije koje pohode Jeruzalem svojim vjerskim običajima
a Isus ih naziva pogani. Tamo gdje je bio hram Sveti, najsvetije mjesto, sad je crkva muslimanska i židovi imaju zid kojem plaču kao da im je bog,
i vatikanski i ortodoksni što sebe nazivaju krščani a nisu su tamo otimaju se oko svetog mjesta, I sve ih Isus naziva pogani. :nokti:
Allah dš.ž. je zadovoljan Islamom , ali nije načinom na koji se on prakticira od strane nekih koji sebe zovu muslimanima, kao što kaže u Časnom Kur'anu:
" Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih – već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. "
mango bob

#2372 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

El Mumin wrote: Allah dš.ž. je zadovoljan Islamom , ali nije načinom na koji se on prakticira od strane nekih koji sebe zovu muslimanima, kao što kaže u Časnom Kur'anu:
" Danas su nevjernici izgubili svaku nadu da ćete vi otpasti od svoje vjere, zato se ne bojte njih – već se bojte Mene. Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera. "
Da, Bog je zadovoljan Biblijom. Ali neki je žele nazvati nevažečom. Ima večina vjerske populacije planete su neki koji sebe nazivaju ili muslimani ili krščani ali to nisu nego su robovi tradicija, običaja kojima je porijeklo pagansko. Nevjernici, te sam upravo nabrojao gore gdje ih Isus zove poganima.
El Mumin

#2373 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by El Mumin »

mango bob wrote:
El Mumin wrote: Allah dš.ž. je zadovoljan Islamom , ali nije načinom na koji se on prakticira od strane nekih koji sebe zovu muslimanima, kao što kaže u Časnom Kur'anu:
Da, Bog je zadovoljan Biblijom. Ali neki je žele nazvati nevažečom. Ima večina vjerske populacije planete su neki koji sebe nazivaju ili muslimani ili krščani ali to nisu nego su robovi tradicija, običaja kojima je porijeklo pagansko. Nevjernici, te sam upravo nabrojao gore gdje ih Isus zove poganima.
Ko je pisao o Bibliji ? :)

mango bob

#2374 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

El Mumin wrote: Ko je pisao o Bibliji ? :)

Ti si reko islam, ja sam reko Biblija. Tako se zove prava podložnost :) Prava Božija pisana objava :thumbup:
mango bob

#2375 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

El Mumin wrote:
”Jevreji govore: ‘Uzejr je Allahov sin’, a kršćani govore: ’Mesih je Allahov sin.’ To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih, – ubio ih Allah! Kuda se odmeću? Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naredio im je da se samo jednom Bogu klanjaju – nema boga osim Njega. On je vrlo visoko iznad onih koje oni Njemu ravnim smatraju.” (Et – Tevbe, 30.-31)
U jednom hadisu Muhammeda a.s. stoji i ovo:
”Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, neće čuti za mene niti jedan židov ni kršćanin, a zatim ne bude slijedio ono sa čime sam ja došao, “- (ili po drugom rivajetu  ”zatim ne bude povjerovao u ono sa čime sam ja došao”) ,- “a da neće biti od stanovnika vatre.” (Muslim, 153.)

Evo ovdje Biblijski dokazi koji govore u prilog tome da je Biblija prava istina
i o tome da je Pomazanik, Mesija u prevodu Krist od Boga određen kralj vječnog kraljevstva.
Najava dolaska Pomazanika o kojem su svi poslani proroci svjedočili.
Njemu pripada od Boga pravo na vladanje svim narodima i kaže da od
Izraelovog ili Jakovljevog plemena Jude neće se odvojiti palica vladanja ili božansko pravo
sve dok ne dođe Krist ili Mesija u svom konačnom drugom dolasku da preuzme vlast i da vlada
pravdom i ljubavlju prema svim narodima, da svima poštenima iz svih naroda čini dobro.
Ne jednom narodu, nego svim narodima čini dobro
nakon što zauvjek prekine nepravdu na Zemlji.
Vidiš, Bog Svemoguči priznaje Krista i On ga šalje
i ko god ga ne prizna kao pomazanog kralja cijele Zemlje
i Sina Božijeg, taj ne priznaje ni Svemogučeg.
Zato piše u Psalmu 2 (Zeburu) Priznajte Sina da se Bog ne razgnjevi.

"A ti, Betleheme-Efrato, među krajevima Judinim najmanji,
iz tebe će mi izaći onaj, koji će biti vladalac u Izraelu.
Njegov je početak iz davne davnine, iz dana vječnosti" (od vječnih vremena)

Mihej 5:2

"Od Jude žezlo se kraljevsko,
ni palica vladalačka
od nogu njegovih udaljiti neće
dok ne dođe onaj kome pripada -
kome će se narodi pokoriti."

Postanak 49:10

"Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu da se dokrajči opačina,
da se stavi pečat grijehu, da se zadovolji za bezakonje,
da se uvede vječna pravednost, da se stavi pečat viđenju i prorocima,
da se pomaže Sveti nad svetima.
Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate
i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika:
sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice,
i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.
A poslije šezdeset i dvije sedmice bit će Pomazanik pogubljen,
ali ne za sebe. Narod jednog kneza koji će doći razorit će Grad i Svetište:
svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i određena pustošenja."

Danijel 9: 24 do 26
Locked