jesi, nastavi ...Smrcak15 wrote: Jeste
haj sad me jos pitaj, a zasto ih je stvorio kad je znao da ce u Dzehennem?jesam li ti procitao misli?
odoh sada kuci, na poslu sam pa cemo nastaviti veceras
jesi, nastavi ...Smrcak15 wrote: Jeste
haj sad me jos pitaj, a zasto ih je stvorio kad je znao da ce u Dzehennem?jesam li ti procitao misli?
A kako znas da osobina jednostavnih stvari nije da postepeno kroz evoluciju postaju kompleksnija... za to bar imamo dokaze, dok za tvog boga nemamo.Smrcak15 wrote:zato sto je to bozanska osobina da uvijek postoji , jer da nema tu osobinu nebi bio BOg. Druga stvar, da je nastao onda bi to nesto sto ga je stvorilo trebalo da bude jace i vece bozanstvo vrijedno obozavanja, a da je nastao onda nebi bio BOg nego stvorenje.Plavo-bijeli wrote:Objasni mi kako je Bog postojao oduvijek i odakle mu ta beskonačna inteligencija.
Dvvije podjednake sile cini da nisu bozanstvo, jer suprotna sila ogranicava apsolutne volje, recimo jedan hoce da povuce kamen na svoju stranu drugi hoce da povuce na svoju, pa nemogu jer su podjednake sile i njihove volje se nemogu izvristi, sto ih cini ogranicem a to znaci odmah nisu bogovi jer cim ti neko drugi diktira nisi ti Bog sa absolutnom moci i voljom.
Odakle mu beskonacna inteligencija, i to je njegova osobina da sve zna, a to sto smo mi ograniceni i nemozemo pojmiti vjecnost i beskonacnost to cini da mi nemozemo shavtiti Boga upotpunosti niti njegovo bice.
Dobro je da napokon i osobe koje vjeruju u Sveto Trojstvo ili Alaha napokon uvidjaju da je tako.S4mpion wrote:Evolucija vas uveliko uvodi u svijet vjerovanja. Evolucija je čudo sama po sebi.
Pa vjernicima je i svojstveno vjerovati u čuda, ali nevjernicima baš i nije, ali priznaju evoluciju.Avetinho wrote:Dobro je da napokon i osobe koje vjeruju u Sveto Trojstvo ili Alaha napokon uvidjaju da je tako.S4mpion wrote:Evolucija vas uveliko uvodi u svijet vjerovanja. Evolucija je čudo sama po sebi.
Jos donedavno, Zemlja je bila ravna ploca, stvorena prije 4006 godina, u roku od 6 dana (sedmog se odmarao, ili tako nesto), sva u paketu s biljnim i zivotinjskim svijetom, koji se nikad nije mijenjao i ostao je uvijek isti. Oni koji su mislili drugacije po kratkom postupku bi bili poslani Tvorcu, pa neka pred njim pravdaju svoje bogohuljenje.
Mozda zato sto je evolucija naucno potvrdjena.S4mpion wrote:Pa vjernicima je i svojstveno vjerovati u čuda, ali nevjernicima baš i nije, ali priznaju evoluciju.Avetinho wrote:Dobro je da napokon i osobe koje vjeruju u Sveto Trojstvo ili Alaha napokon uvidjaju da je tako.S4mpion wrote:Evolucija vas uveliko uvodi u svijet vjerovanja. Evolucija je čudo sama po sebi.
Jos donedavno, Zemlja je bila ravna ploca, stvorena prije 4006 godina, u roku od 6 dana (sedmog se odmarao, ili tako nesto), sva u paketu s biljnim i zivotinjskim svijetom, koji se nikad nije mijenjao i ostao je uvijek isti. Oni koji su mislili drugacije po kratkom postupku bi bili poslani Tvorcu, pa neka pred njim pravdaju svoje bogohuljenje.
Ako zna da ce neko otici u dzehenem zasto ga salje na zemlju?ja71 wrote:jesi, nastavi ...Smrcak15 wrote: Jeste
odoh sada kuci, na poslu sam pa cemo nastaviti veceras
Ne bas.pinkman wrote:Zanimljiva diskusija ovdje![]()
Ne znam za vas, ali mnostvo je stvari i cinjenica koje se nalaze u Kur'anu, a koje poslanik Muhammed a.s. u svoje vrijeme nije mogao ni znati, a ja nesto sumnjam da je sve to slucajnosttako da ja vise vjerujem u Boga nego u Darwina.
Kao i sljedece:Optimus Prime wrote:Ne bas.pinkman wrote:Zanimljiva diskusija ovdje![]()
Ne znam za vas, ali mnostvo je stvari i cinjenica koje se nalaze u Kur'anu, a koje poslanik Muhammed a.s. u svoje vrijeme nije mogao ni znati, a ja nesto sumnjam da je sve to slucajnosttako da ja vise vjerujem u Boga nego u Darwina.
Ne postoji nista u kuranu sto ljudi iz tog vremena nisu mogli znati. Sve je sasvim konzistentno sa znanjem i neznanjem ljudi iz 6. stoljeca.
Budi siguran, da postoji i najmanja indicija da kuran ima nadnaranavo porijeklo, ta knjiga bi bila predmet izucavanja u naucnim krugovima, a ne iskljucivo u medresama kao u zadnjih 1400 godina.
Code: Select all
Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju. (19:20)
Da, mogli su znati. U biti svako ko je plovio na granicnim prelazima mora ili na uscima rijeka.pinkman wrote:Kao i sljedece:Optimus Prime wrote:Ne bas.pinkman wrote:Zanimljiva diskusija ovdje![]()
Ne postoji nista u kuranu sto ljudi iz tog vremena nisu mogli znati. Sve je sasvim konzistentno sa znanjem i neznanjem ljudi iz 6. stoljeca.
Budi siguran, da postoji i najmanja indicija da kuran ima nadnaranavo porijeklo, ta knjiga bi bila predmet izucavanja u naucnim krugovima, a ne iskljucivo u medresama kao u zadnjih 1400 godina.
Da li su ljudi mogli i to znati?Code: Select all
Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju. (19:20)
S naučnog aspekta, evolucija je potvrđena, potvrđeno je postojanje takvog sistema u prirodi. Ali nikad nije odgovoreno na pitanje otkud takav sistem i zašto se ponaša baš tako?Avetinho wrote:Mozda zato sto je evolucija naucno potvrdjena.S4mpion wrote:
Pa vjernicima je i svojstveno vjerovati u čuda, ali nevjernicima baš i nije, ali priznaju evoluciju.
Kao i sljedece:Optimus Prime wrote: Ne bas.
Code: Select all
Nije mi uopce namjera da nekoga ubjedujem u nesto i dokazujem. Po mom licnom misljenju, koje je takvo kakvo je - nekome tacno, nekome pogresno, a svi cemo saznati kad umremo (!), ima dosta stvari koje ljudi nisu znali. Opet kazem, neko se slaze, neko ne - a svi ce na kraju saznati. Oni koji su umrli vec znaju.pinkman wrote:Da, mogli su znati. U biti svako ko je plovio na granicnim prelazima mora ili na uscima rijeka.Optimus Prime wrote: Ne bas.
Kao i sljedece:
Da li su ljudi mogli i to znati?Code: Select all
U biti ne zelim da se ponavljam, jer sam na ovoj temi prokomentirao desetine navodnih cuda.
U biti sve se svodi na isto a to je propaganda za naivne.
Ljudi koji sire ove nebuloze naravno niksada nisu ni pokusali da ove tvrdnje dokazu naucno.
Ja bih se na tvom mjestu zapitao zasto.
Evo mozes i ti pokusati. Otidji na neki naucni institut za okeanografiji i predstavi im te dokaze. Imas sansu da kao prvi covjek u historiji svemira dokazes nadnaravno porijeklo kurana.
Javi nam kako je ispalo.
Stvorio bog.S4mpion wrote:S naučnog aspekta, evolucija je potvrđena, potvrđeno je postojanje takvog sistema u prirodi. Ali nikad nije odgovoreno na pitanje otkud takav sistem i zašto se ponaša baš tako?Avetinho wrote:Mozda zato sto je evolucija naucno potvrdjena.S4mpion wrote:
Pa vjernicima je i svojstveno vjerovati u čuda, ali nevjernicima baš i nije, ali priznaju evoluciju.
Upravo zbog toga je evolucija čudo, vjerujemo li u čuda?
Ti ovo ozbiljno?pinkman wrote:
Nije mi uopce namjera da nekoga ubjedujem u nesto i dokazujem. Po mom licnom misljenju, koje je takvo kakvo je - nekome tacno, nekome pogresno, a svi cemo saznati kad umremo (!), ima dosta stvari koje ljudi nisu znali. Opet kazem, neko se slaze, neko ne - a svi ce na kraju saznati. Oni koji su umrli vec znaju.
Cak i da je Kur'an plod maste nekog covjeka ili grupe njih, treba im biti zahvalan jer mnoge ljude spasili. Veliki broj ljudi ima djecu, koja kad bi se vodila onome sto pise u Kur'anu, ne bi konzumirala alkohol i droge, pa bi vjerujem i roditelji bili sretniji i mirniji vikendom jer znaju da im dijete nece voziti automobil pod dejstvom alkohola. Sa druge strane, roditelji djece koji ne vjeruju moraju svaki vikend strahovati i trzati se na svaku notifikaciju na mobitelu koja dodje u nocnim satima sa Klixa![]()
Eto, samo zbog toga hvala onome ciji je plod maste napisao Kur'an.
ako je išta "čudno" onda je to sam život; evolucija je rješena stvarS4mpion wrote:S naučnog aspekta, evolucija je potvrđena, potvrđeno je postojanje takvog sistema u prirodi. Ali nikad nije odgovoreno na pitanje otkud takav sistem i zašto se ponaša baš tako?Avetinho wrote:Mozda zato sto je evolucija naucno potvrdjena.S4mpion wrote:
Upravo zbog toga je evolucija čudo, vjerujemo li u čuda?
Pa to bi bilo pravo čudo budući da nam je i evolucija, u koju vjerujemo, poprilično nepoznata, da ne kažem da smo u ćorsokaku.Optimus Prime wrote:Stvorio bog.S4mpion wrote: S naučnog aspekta, evolucija je potvrđena, potvrđeno je postojanje takvog sistema u prirodi. Ali nikad nije odgovoreno na pitanje otkud takav sistem i zašto se ponaša baš tako?
Upravo zbog toga je evolucija čudo, vjerujemo li u čuda?![]()
Ali salu na stranu.
Pravo cudo bi bilo odgovoriti na pitanje otkud ustvari bog, sa obzirom da se radi o mnogo kompleksnijoj "tvorevini" od svemira.
Bobby Henderson wrote:I think we can all look forward to the time when these three theories are given equal time in our science classrooms across the country, and eventually the world; One third time for Intelligent Design, one third time for Flying Spaghetti Monsterism, and one third time for logical conjecture based on overwhelming observable evidence.
Zasto bi bilo nazadno kameno pravilo u kojem je zabranjeno ubiti nekoga, ogovarati, ciniti blud, biti ohol, kockati itd., a pozeljno pomoci komsiji, siromasnima, uciti, i generalno biti dobar prema svima.Optimus Prime wrote:Ti ovo ozbiljno?pinkman wrote:
Nije mi uopce namjera da nekoga ubjedujem u nesto i dokazujem. Po mom licnom misljenju, koje je takvo kakvo je - nekome tacno, nekome pogresno, a svi cemo saznati kad umremo (!), ima dosta stvari koje ljudi nisu znali. Opet kazem, neko se slaze, neko ne - a svi ce na kraju saznati. Oni koji su umrli vec znaju.
Cak i da je Kur'an plod maste nekog covjeka ili grupe njih, treba im biti zahvalan jer mnoge ljude spasili. Veliki broj ljudi ima djecu, koja kad bi se vodila onome sto pise u Kur'anu, ne bi konzumirala alkohol i droge, pa bi vjerujem i roditelji bili sretniji i mirniji vikendom jer znaju da im dijete nece voziti automobil pod dejstvom alkohola. Sa druge strane, roditelji djece koji ne vjeruju moraju svaki vikend strahovati i trzati se na svaku notifikaciju na mobitelu koja dodje u nocnim satima sa Klixa![]()
Eto, samo zbog toga hvala onome ciji je plod maste napisao Kur'an.
Znaci, ne bi imao nista protiv da organizujes moderna drustva po pravilima iz kamenog doba, sa svim negativnim posljedicama koje iz toga proizilaze, a sve to iz straha da ti djeca vikendom ne popiju casicu vise.![]()
Prilicno jednostavan pogled na svijet.
Ono sto je tragikomicno je to da nisi u stanju da primjetis korelaciju izmedju religijoznosti i nazadnosti jednog drustva.
MyTao wrote:A kako znas da osobina jednostavnih stvari nije da postepeno kroz evoluciju postaju kompleksnija... za to bar imamo dokaze, dok za tvog boga nemamo.Smrcak15 wrote:zato sto je to bozanska osobina da uvijek postoji , jer da nema tu osobinu nebi bio BOg. Druga stvar, da je nastao onda bi to nesto sto ga je stvorilo trebalo da bude jace i vece bozanstvo vrijedno obozavanja, a da je nastao onda nebi bio BOg nego stvorenje.Plavo-bijeli wrote:Objasni mi kako je Bog postojao oduvijek i odakle mu ta beskonačna inteligencija.
Dvvije podjednake sile cini da nisu bozanstvo, jer suprotna sila ogranicava apsolutne volje, recimo jedan hoce da povuce kamen na svoju stranu drugi hoce da povuce na svoju, pa nemogu jer su podjednake sile i njihove volje se nemogu izvristi, sto ih cini ogranicem a to znaci odmah nisu bogovi jer cim ti neko drugi diktira nisi ti Bog sa absolutnom moci i voljom.
Odakle mu beskonacna inteligencija, i to je njegova osobina da sve zna, a to sto smo mi ograniceni i nemozemo pojmiti vjecnost i beskonacnost to cini da mi nemozemo shavtiti Boga upotpunosti niti njegovo bice.
Ti si na pitanje odgovorio tako sto si iznio nelogicnosti koje idu uz ideju boga, ali to nije argument za njegovo postojanje... Zamisli, neko te pita da dokazes kako je banana zuta, a ti kazes zuta je jer da je neke druge boje nebi bila zuta, sto se krsi sa tim da je zuta![]()
Eh tako isto za boga, bog za tebe je vjecan jer da ga je neko stvorio nebi bio vjecan
![]()
![]()
![]()
zato sto nista ama bas nista ne ukazuje da slucajni dogadjaji mogu kreirati komplexne strukture, zato je evolucija i problematicna u koliko nema Boga u toj igri, jer ako je Bog u prici znaci da on evolvira zivotinje onda to bi sasvim druga prica bila, i onda nebi vise imali to slucajni dogadjaji da kreiraju komplexne strukture.A kako znas da osobina jednostavnih stvari nije da postepeno kroz evoluciju postaju kompleksnija... za to bar imamo dokaze, dok za tvog boga nemamo.
ima daleko vise za Boga nego za evoluciju, samo sto ti neznas... za to bar imamo dokaze, dok za tvog boga nemamo.
mijesas banane i jabuke, to sto sam naveo gore nisu dokazi za postojanje Boga nego pojasnjenje kako mora postojati samo jedan Bog ako vec postoji.Ti si na pitanje odgovorio tako sto si iznio nelogicnosti koje idu uz ideju boga, ali to nije argument za njegovo postojanje... Zamisli, neko te pita da dokazes kako je banana zuta, a ti kazes zuta je jer da je neke druge boje nebi bila zuta, sto se krsi sa tim da je zuta![]()
Eh tako isto za boga, bog za tebe je vjecan jer da ga je neko stvorio nebi bio vjecan
![]()
![]()
![]()