Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2351 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hrasno38 »

skupljac_zeljeza wrote:
hrasno38 wrote:Image
A svi opet prave reklame.....KUPUJ DOMAĆE! Od naših do komšija i susjeda.

Image
E jedino sto ovdje ovi ajvari ne mogu prismrditi "Bas ajvaru"!:)
detroit-mercy

#2352 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
Fudo387 wrote:Rudar imao vecu platu od doktora?
Po Čemerici kopači tunela i rudari imaju veće plate od doktora šta je tu čudno? I opasan i naporan posao koji na više načina odnosi živote.
Ko ti je slagao ovo :mrgreen:
According to the Bureau of Labor Statistics, the average miner in the U.S. earns an hourly wage of $27.62, over the course of a 43.6 hour work week, as of 2012. This amounts to an annual salary of $62,620. However, wages vary based on location and specific job duties.
Doktori ti zaradjuju daleko iznad toga i ne samo dokotori nego i inzinjeri, ekonomisti i sl.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#2353 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hrasno38 »

detroit-mercy wrote:
hrasno38 wrote:Image

Pogledas ovo i pametnom dosta!!!
Pa dosta ovih firmi je i dan danas tu :mrgreen:, ne razumijem sta pokusavas da pokazes sa ovom slikom. A dosta ovih firmi koje su sa teritorije BiH je zavrsilo u bratskim republikama :mrgreen: .
Gdje tu???? Mislis na papiru tu???? Koliko ih je u pogonu? Poenta ove slike je da je bivsa YU imala sve osim atomske i NASE i od toga sve bruka toga se nalazilo u BiH sto govori sta? Da je YU bila isuvise ozbiljna zemlja za sve ove danasnje nastale njenim rashodom.
Fudo387

#2354 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Pa eto, prebroj te slicice sa karte da uporedimo broj firmi tada i danas? Ne moras sve, moze samo Bosna. :mrgreen:
detroit-mercy

#2355 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

mg wrote:Ova država egzistira zahvaljujući MMF-u! Onog trena kad ne bude MMF-a, budućnost nam je vrlo neizvjesna!

Ona država je BiH kao republiku postavila na noge, i da nije bilo nacionalnih buđenja, danas bi BiH bila EU. Jača i od Češke.

Ovako svako u svoj tor, praznih crijeva i prazne duše. Prevaren, slagan, izdan i prodan... Al haj, drago mi je da je svjetlo upaljeno, maske polako padaju, a "osvješćeni" bježe po svijetu trbuhom za kruhom.

Dijasporčad laje, al sa sigurne distance. Džukci ko džukci. Laju, šta drugo!

a 50% žitelja drage nam BiH ne izlazi na izbore, od dobrote, šta li!
Ona drzava nije ni u ona doba nije bila jaca od Ceske, niti bi bila i danas da je u EU jaca od Ceske. Uzmimo i to da Cesi ne bi ostal pod Rusima i da bi i oni bili clan EU-a. Cesi i mi, nebo i zemlja.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2356 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

detroit-mercy wrote:However, wages vary based on location and specific job duties.
Ovo je vrlo bitno. Nema istu zaradu miner i rudar na površinskom kopu u npr Vajomingu i kilometar pod zemljom na Aljasci.
mg

#2357 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

detroit-mercy wrote:
mg wrote:Ova država egzistira zahvaljujući MMF-u! Onog trena kad ne bude MMF-a, budućnost nam je vrlo neizvjesna!

Ona država je BiH kao republiku postavila na noge, i da nije bilo nacionalnih buđenja, danas bi BiH bila EU. Jača i od Češke.

Ovako svako u svoj tor, praznih crijeva i prazne duše. Prevaren, slagan, izdan i prodan... Al haj, drago mi je da je svjetlo upaljeno, maske polako padaju, a "osvješćeni" bježe po svijetu trbuhom za kruhom.

Ona drzava nije ni u ona doba nije bila jaca od Ceske, niti bi bila i danas da je u EU jaca od Ceske. Uzmimo i to da Cesi ne bi ostal pod Rusima i da bi i oni bili clan EU-a. Cesi i mi, nebo i zemlja.

Lupetaš! Selektivno komentarišeš.

Bujrum se vrati iz čemerike, pa pametuj.
Fudo387

#2358 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:However, wages vary based on location and specific job duties.
Ovo je vrlo bitno. Nema istu zaradu miner i rudar na površinskom kopu u npr Vajomingu i kilometar pod zemljom na Aljasci.
Lupio si tesku glupost, povuci se bez gubitaka. :mrgreen:
Cuj rudar zaradi vise od doktora. :lol:
detroit-mercy

#2359 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
Hoces da ti izvadim i one sa Aljaske :mrgreen: . Rudarski inzinjer ti zaradjuje dva puta sigurno 2-3 puta vecu platu od rudara. Dokotori ti pocinju od 190k na godinu. Smanji malo, ne zaradjuju. Ne zaradjuju ni oni na naftnim platformama. U Cemerici vrednuju znanje a ne misice :mrgreen: . Proleterijat se vrednuje u nekim drugim drzavama i sitstemima.
Domaci izdajnik

#2360 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Vidim, zato svi trče iz Čemerike.... :-)
mg

#2361 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Lajavikrelac wrote:Vidim, zato svi trče iz Čemerike.... :-)

jes, jes. Djecu da vrate za nove ofanzive i osvajanja. U duhu patriotizma...

Da vakifi dzamija budu. Tepihe da kupe...

Joj što mrzim patriote na daljinski!
detroit-mercy

#2362 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

mg wrote:
detroit-mercy wrote:

Lupetaš! Selektivno komentarišeš.

Bujrum se vrati iz čemerike, pa pametuj.
GDP per capita in Yugoslavia in 1990 was equal to 2951 US dollars., ranked 81st in the world and was on par with GDP per capita in Lithuania (2804 US dollars). GDP per capita in Yugoslavia was less, than GDP per capita in the World (4303 US dollars) by 1352 US dollars.
Iste godine u Ceskoj GDP per capita je bio 3901.53 US dollar.
Podatke nije tesko naci a za pametovanje ne moram se vracati iz Cemerike, mogu ti i ovako dokazati da si u krivu.
Cuj njega, bili bi jaci od Ceske, nisi ti Ceske vidio ocima :mrgreen:
detroit-mercy

#2363 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Tema nije Cemerika, ne razumijem ti ovo.
A sto se tice trcanja, nikada veca navala za vize, ali nije tema :mrgreen: .
Nego nije sramota ne znati, sramota je ne pitati :mrgreen: .
dezurni_ucenik

#2364 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

Gojeni H wrote:
dezurni_ucenik wrote: Nije to zabluda, vec realnost. U tolikoj smo gabuli svi, da su nam se zivoti pretvorili u mastanje o proslosti...
To je tako. I Amerikanci kazu da nikad nije bilo bolje od 50-ih i ranih 60-ih, a Chemerika bila na rubu nuklearnog rata. :D :-)
Nego, samo pozitivan pogled naprijed.

Vidi sta je onaj cupavac iz Atomaca pisao 1978. god. 'Ta je on znao?!? :D

Oni što dolaze za nama, sklapaće prijateljstva putem kućnog kompjutera.
Nadrealisti, onda ona od Pusenja - Kanjon Drine "

Smanjuje brzinu, pripaljuje cigaru
U mraku mu svijetle oči
Gazda tihim glasom reće
Neće ovo, djeco, na dobro poći

Jer sve ide unatrag
Živimo u plemenima ko Apachi
A gdje ćemo, djeco, ja i vi
Nama srce kuca za sve njih

Probudi me, ovo je neki ružan san
Što manje, dijete, znaš, to si manje nesretan

Hadžije su sebi podijelili rejone
Djecu evakuisu avionima
Ja se osjećam nezgodno
Kao zebra na Brionima

------------

Pozitivnog pogleda prema naprijed trenutno nema. I ne nazire se.
Fudo387

#2365 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

mg wrote:

Ja tebe ne mrzim, ustvari nikog ne mrzim.
Mogu da shvatim zasto si tako ocajan, potomak komunistickog funkcionera koji je na grbaci proletera i nasih socijalistickosamoupravnih naroda i svih narodnosti :D zivio jako dobro. Privilegija danas nestalo, priseljen si da se sam snalazis i onda te spuca realnost. Ustanovio si da si luzer ali ti tesko priznati. :mrgreen:
Domaci izdajnik

#2366 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

detroit-mercy wrote:Cuj njega, bili bi jaci od Ceske, nisi ti Ceske vidio ocima
Jest do '90 su Česi žarili i palili po Jadranu....i sad su blijeda sjena šta su bili ekonomski do te godine.
detroit-mercy wrote:Tema nije Cemerika, ne razumijem ti ovo.
A sto se tice trcanja, nikada veca navala za vize, ali nije tema .
Nego nije sramota ne znati, sramota je ne pitati .
Cinizam moj lijepi.....
5 0 5

#2367 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote: Ja tebe ne mrzim, ustvari nikog ne mrzim.
Mogu da shvatim zasto si tako ocajan, potomak komunistickog funkcionera koji je na grbaci proletera i nasih socijalistickosamoupravnih naroda i svih narodnosti :D zivio jako dobro. Privilegija danas nestalo, priseljen si da se sam snalazis i onda te spuca realnost. Ustanovio si da si luzer ali ti tesko priznati. :mrgreen:
lako je americkim kurcem gloginje mlatiti. je li tako fudo001?
Domaci izdajnik

#2368 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

On to mlati sa Sthill-om ;-)
detroit-mercy

#2369 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Interesantno je da je 90te Juga bila rangirana 81 po GDPu po glavi stanovnika, a da je BiH danas na 104 mjestu po glavi stanovnika. Kada se gleda da Slovenija, Hrvatska,Srbija, Crna Gora su bolje plasirane (Slovenija, Hrvatska puno bolje), BiH i Makedonija tu negdje, Kosovo iza. Otprilike, slican poredak kao i u bivsoj drzavi.
Fudo387

#2371 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
Fudo387 wrote: Ja tebe ne mrzim, ustvari nikog ne mrzim.
lako je americkim kurcem gloginje mlatiti. je li tako fudo001?
Ispravka, tomahavkom! :mrgreen:
detroit-mercy

#2372 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote:
detroit-mercy wrote:Cuj njega, bili bi jaci od Ceske, nisi ti Ceske vidio ocima
Jest do '90 su Česi žarili i palili po Jadranu....i sad su blijeda sjena šta su bili ekonomski do te godine.
detroit-mercy wrote:Tema nije Cemerika, ne razumijem ti ovo.
A sto se tice trcanja, nikada veca navala za vize, ali nije tema .
Nego nije sramota ne znati, sramota je ne pitati .
Cinizam moj lijepi.....
Lajavi, razlog naseg jebavanja Cehinja po moru tih godina je bio druge prirode. Cesi su i onda bili prilicno ekonomski jaki, drugi je to narod, druga kultura. Nisu oni bili tolika sirotinja koliko smo si mi bili umislili, dovoljno je pogledati njihove gradove i nase gradove i sve ce ti se samo reci.
mg

#2373 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

Fudo387 wrote:
mg wrote:

Ja tebe ne mrzim, ustvari nikog ne mrzim.

Kazem ja, osobno etiketiranje. Kad nemaš sta drugo...

Samo da ti kažem, moji su (a i sam sam) i u onom sistemu bili kapitalisti. Odnsno živjeli od svog rada. Bez državne ili javne sise.

A sumnjam da bi mogao nešto od ovog u lice ponovit. Jel da imaš bilo kakva muda, ne bi bježao...
5 0 5

#2374 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote: Ispravka, tomahavkom! :mrgreen:
poselamio te lahki. kaze, treba na vrijeme popiti americku tabletu za smirenje. kad pjena krene na usta, onda je kasno. :mrgreen: a kako te izdade u onom kljucnom trenutku. :lol: :lol: takve su pobjegulje. znaj i zapamti.
mg

#2375 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by mg »

detroit-mercy wrote:Interesantno je da je 90te Juga bila rangirana 81 po GDPu po glavi stanovnika, a da je BiH danas na 104 mjestu po glavi stanovnika. Kada se gleda da Slovenija, Hrvatska,Srbija, Crna Gora su bolje plasirane (Slovenija, Hrvatska puno bolje), BiH i Makedonija tu negdje, Kosovo iza. Otprilike, slican poredak kao i u bivsoj drzavi.
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_o ... Yugoslavia

CIA fact book kaže drugačije. Vi ste je pisali...
Post Reply