Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
WildRedRose

#2351 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by WildRedRose »

Sanela_ wrote:Ljudi dobrog srca, da li ima neko u Doboju ko vrsi evakuaciju? Nana i mama su mi u ulici Svetog Save 91 sa ostalim stanarima i totalno su odsjeceni, niko se ne evakuise, ne vide camce niti helikoptere da pokusavaju pomoci unesrecenima. Zalihe hrane i vode ponestaju, a nana je na inzulinu. Baterije u telefonima su pri kraju. Moj broj telefona je 061 772 204, pa eto ako moze neko dati neku informaciju kome se obratiti ili ako neko moze pomoci im, unparijed hvala.
:( :( :( pokusaj na broj koji sam stavila post iznad tvog.
Pitarrr82

#2352 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pitarrr82 »

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez jutros je posjetio poplavljena područja u opštini Srebrenica, Bratunac, Konjević polje i Zvornik gdje se stanje normalizovalo, a voda se povukla u korita.
Elez je rekao da još ima prepreka, ali su putevi prohodni. Na putnom pravcu Konjević polje – Zvornik angažovana je mehanizacija.

U naselje Janja očekuje se dolazak Jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, te 30 raftera sa čamcima, vozilima i pratećom opremom.

Dva čamca iz Hrvatske službe spasavanja su na graničnom prelazu i biće angažovani u opštini Vukosavlje na pomoći ugroženom stanovništvu.

Jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica juče u poslijepodnevnim časovima upućene su u Doboj u cilju pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Inace dobio sam info iz Janje iz prve ruke da nivo vode stagnira i da je sinoc bilo veoma kriticno, kao sto sam pricao i sinoc a potvrdjuje i evo ovaj tekst od 10h danas pomoci uopce nije bilo, mozda i jeste ali u njima probranim naseljima :wink:
hladan.preminger

#2353 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hladan.preminger »

Mutivoda wrote:
Flad wrote:
Kakvo je stanje u Bos. Krajini sa Unom i Sanom, cini mi se da se stvar premjesta sjevero-zapadno?

"Poplave su danas najugroženijima učinile gradove u Bosanskoj Krajini.

Rijeka Sana izlila se iz korita u većem dijelu svog toka.."
Laž. Nema veze sa situacijom na terenu. Sve ispod granica normale, sto se izlijevanaj tiče.
Nuken

#2354 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

hladan.preminger wrote:
Flad wrote:
Kakvo je stanje u Bos. Krajini sa Unom i Sanom, cini mi se da se stvar premjesta sjevero-zapadno?
KOd nas je sve ok. Malo kišica pada ali daleko od bilo kakvne vanredne situacije.
U Sani je belaj.Pola grada već pod vodom.
Image

Ko kaze da laže taj nije bio na terenu od jutros
Image
Last edited by Nuken on 16/05/2014 11:41, edited 1 time in total.
sledge

#2355 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sledge »

Golubinjak, Živinice. Strašno :(

Image
Mutivoda

#2356 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

Zar se ovo nije moglo ubrzati u ovakvim situacijama?

Last edited by Mutivoda on 16/05/2014 11:41, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2357 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

zvornik i janja su cak i dobro prosli kako je gadno sinoc izgledalo, ako se to ikako moze reci...
Logovan

#2358 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Logovan »

Mutivoda wrote:Joj Travnika :(

Doboj: Bosna odnijela 200 metara željezničke pruge
:( :( Jebo te tamo se sve raspada.
MissGump

#2359 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Tigar1 wrote:Najteža situacija je na lokalitetu Kraljica (Vlašić), i širem području Vlašića gdje se nalaze vlasnici ovaca na planinskoj paši. Imam informacije da ih je dosta zameteno sa svojim porodicama u snježnim smetovima, da nemaju vode, struje i da im je hrana pri kraju kao i životinjama koje posjeduju. Njihovi bliski rođaci I komšije se pokušavaju na sve načine (vozilima, teškim mašinama, ratrakom) probiti do njih.
u zoru jutros su spasioci otišli njima tako mi brat kaže!!
O'zone
Globalni moderator

#2360 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

11:26 - Građani se žale na pomoć koja stiže, ljudi u jednoj zgradi (S2) su dobili flašu vode. Mora se pojačati pomoć. Kaže da će moći nekako izdržati još danas sa hranom, ali sutra ne.
Pitarrr82

#2361 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pitarrr82 »

P.S. Vidim u RS-u vec objavili ziro racune za pomoc, sta li ove nase mudonje rade...
Drinski

#2362 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

Bosna probila nasip u B. Šamcu. B. Šamac pod vodom.
O'zone
Globalni moderator

#2363 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

MissGump wrote:
Tigar1 wrote:Najteža situacija je na lokalitetu Kraljica (Vlašić), i širem području Vlašića gdje se nalaze vlasnici ovaca na planinskoj paši. Imam informacije da ih je dosta zameteno sa svojim porodicama u snježnim smetovima, da nemaju vode, struje i da im je hrana pri kraju kao i životinjama koje posjeduju. Njihovi bliski rođaci I komšije se pokušavaju na sve načine (vozilima, teškim mašinama, ratrakom) probiti do njih.
u zoru jutros su spasioci otišli njima tako mi brat kaže!!
Panika na Vlašiću: Cijelu noć evakuirali čobane, veliki broj stoke uginuo
16 May 14 - 10:23:06

Na Vlašiću sinoć panika i strah. Više porodica ostali su zarobljeni u katunima, okruženi nanosima snijega koji su dostizali i do dva metra, javlja bh. novinska agencija Patria.

Goran Šarić, koji je bio na licu mjesta, kazao je za Patriu kako nema tačne podatke koliko je ljudi sinoć evakuirano, ali su uloženi vanljudski napori kako bi se spasili čobani i njihove porodice koji su ostali odsjećeni od civilizacije spustili na sigurno.

- Bilo je tu ljudi sa malom djecom. Srećom, sve je prošlo bez većih posljedica, rekao je Šarić.

- Naše ekipe otišle su i danas na teren, mislim da su ostale još dvije porodice koje će biti evakuirane tokom dana – kaže on.

Šarić kaže da je na Vlašiću bilo zarobljeno i nekoliko hiljada ovaca, ali su već stvoreni uslovi da im se može dostaviti hrana ili da se mogu evakuirati.

- Nadamo se da će se tokom dana uspostaviti i napajanje električnom energijom i da će se situacija stabilizovati, rekao je Šarić za Patriu.

Tufo Puško, ovčar s Vlašića za NAP je kazao da je veliki broj stoke uginuo, a da je snijeg i preko dva metra na pojednim lokacijama.

- Ne znam šta je s ljudima koji su sinoć s djecom ostali u kolibama. Situacija je kritična. Vidio sam uginulu magarad i ovce, stanje je izuzetno teško - kaže Puško.
Mutivoda

#2364 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

hladan.preminger wrote:

Laž. Nema veze sa situacijom na terenu. Sve ispod granica normale, sto se izlijevanaj tiče.
:thumbup:

Pola ovih portala treba pogasiti haman.
WildRedRose

#2365 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by WildRedRose »

O'zone wrote:
11:26 - Građani se žale na pomoć koja stiže, ljudi u jednoj zgradi (S2) su dobili flašu vode. Mora se pojačati pomoć. Kaže da će moći nekako izdržati još danas sa hranom, ali sutra ne.

ljudi, pomozite koliko mozete, i jedna konzerva je od pomoci ! :(

16.05.2014. 11:23 - Sarajevo:Stanovništvo iz srušenih kuća smješteno u motel H. Bešlića u Semizovcu,građani mogu dostaviti hranu,higijenske potrepštine i odjeću

16.05.2014. 11:16 - BiH: Iz CZ mole građane da skupljaju hranu i vodu, koja će trebati kada se Maglaj deblokira.

16.05.2014. 11:11 - BiH: Put prema Maglaju trebao bi uskoro biti prohodan. CZ apeluje na građane da ne kreću samovoljno prema gradu.
biscanka2

#2366 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by biscanka2 »

eluna wrote:
jalijas74 wrote:MAGLAJ

Jasminko Kapić 061461601, camac na terenu pa zovite ako treba obici nekoga
Svaka cast mladicu a i mojim biscanima.

Bihać u akciji pomoći za ljude iz poplavljenih područja BiH
Bišćani kreću u pomoć poplavljenim područjima

Svjedoci smo nezapamćenih poplava na području BiH koje su usljed velikih kišnih padavina potopile gradove, pokrenule klizišta i odsjekle cestovne komunikacije na području FBiH i RS.
U Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i drugim kantonima stanje je alarmantno. Vlada FBiH proglasila je stanje prirodne nesreće, a najteže je u Maglaju koji je u potpunosti pod vodom i odsječen od ostatka zemlje.
Hrabra ekipa Bišćana među kojima su skiperi rafting agencije "Una-Aqua" i članovi Udruženja ABC iz Bihaća krenuli su u večernjim satima prema Maglaju.
"Trenutno smo na putu prema Doboju. U kontaktu smo sa Federalnim štabom CZ koji su nas uputili prema Doboju jer je tamo najkritičnije stanje u ovom trenutku. Uz standardnu rafting opremu sa sobom vučemo i 3 rafting čamca, a kad dođemo na lice mjesta u koordiniranoj akciji uz učešće lokalne CZ dobićemo upute za spašavanje stanovništva iz nepristupačnih terena do kojih nije moguće doći bez pomoći čamaca" - izjavio je za BIHAC.net Almir Budimlić.
Uz potrebnu opremu za spašavanje sa sobom su ponijeli i nekoliko vreća odjeće koju će donirati onima koji su u ovom trenutku van svojih domova.
Almir Budimlić, Armin Amidžić, Irman Handukić, Nedim Hadžić, Alen Dupanović, Ferid Medić, Dinko Mujić, Ervin Tuzlak, Andrej Mujanović i Fudo Varcar sačinjavanju hrabru ekipu koja je na vlastitu inicijativu prijavila se i koja će srcem pomoći pri evakuaciji stanovništva u Doboju zahvaćenog strašnim i nezapamćenim poplavama.
Kakvo je trenutno stanje u Doboju najbolje pokazuju i ove slike (Klix.ba/Twitter):

23:00h - Upravo smo u kontaktu sa našim Bišćanima saznali da su u ovom trenutku na ulazu u Doboj!
23:40h - Uspješno su stigli i smjestili su se u vojnoj kasarni u Doboju. Zbog nepristupačnosti terena usljed nedostatka električne energije akcija spašavanja će započeti sutra u ranim jutarnjim satima.
O'zone
Globalni moderator

#2367 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Sava u Semberiji pred izlivanjem! Voda i dalje raste!
Petak 16. Maj 2014 11:36

Nakon problema koje je donijela rijeka Drina i polavljeni dijelova grada Bijeljina, nova opasnost prijeti sa rijeke Save. Trenutni vodostaj Save presao je 938 cm sto je za nekoliko centimetara vise nego kobne 2010 godine.

Prema najavama HMZ Srbije rast rijeke Save kod mjerne stanice u Jameni koja je na suprotnoj obali Crnjelova u opstini Bijeljina u naredna 24 sata trebao bi porasti za jos novih 100 cm, sto je ozbiljna prijetnja za izlijevanje i ogromno plavljenje sjevernog dijela Semberije - Crnjelova, Batkovica, Broca i Race.

Civilna zastita Bijeljina pozvala je mjestane u pomoc za spasavanje nasipa u Topolovcu koji je inace bio problematican i 2010 godine i koji niko od tada nije sanirao. Mjestane ovog dijela Semberije cekaju nove besane noci i strah od nove katastrofe.
MissGump

#2368 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

Prenosim s fejsa, nemojte me daviti

"Najveća dezinformacija je da se očekuje naglo puštanje vode na HE Bočac. Zvao kolegu koji radi u HE Bočac i za sada je stanje odlično, a brana neće biti ugrožena ni sa znatno većim prilivom vode od sadašnjeg.. Puštaju 700m3, očekuje da bi danas moglo da bude i 750m3. by Zoran Crncevic"
hladan.preminger

#2369 Re: Poplave u cijeloj BiH

Nuken wrote: Ko kaze da laže taj nije bio na terenu od jutros
Ne pretjerujte. Dzaba paničarite.
dog_killer

#2370 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dog_killer »

Pitarrr82 wrote:P.S. Vidim u RS-u vec objavili ziro racune za pomoc, sta li ove nase mudonje rade...
pa i oni su naši. uplati ako te srce vuče
VjecitiStudent

#2371 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Sana je na rekordnom nivou u Ključu, no počela je polako da opada.
U Sanskom mostu je također na rekordno visokom nivou, raste i dalje, no znatno sporije no što je to bio slučaj rano jutros.
Nivo Une raste, no nije zabrinjavajući.
O'zone
Globalni moderator

#2372 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Šamac je pod rijekom Bosnom sad imi Sava prijeti da probije nasip
Šamac pod rijekom Bosnom
Petak 16. Maj 2014 08:03

Rijeka Bosna ulazi u grad Šamac, načelnik opštine Savo Minić apeluje da svi koji mogu pomognu stanovništvu. Kiša neprestano pada, a i rijeka Sava prijeti da pokida nasip koji je postavila Civilna zaštita i izlije se u grad.

Cijela opština je pod vodom, građani su bez struje, vode za piće i telefona. Kuće su poplavljene, a voda ulazi i u zgrade.

Svi bolesnici sa hemodijalize u Šamcu su evakuisani sinoć i tokom noći, jer je na tom mjestu voda prvo probila.

"Što je bilo do ljudskog faktora, rađeno je jutros do 5.15 časova. Branili smo nasip, ali je vodena stihija bila jača", rekao je Srni Minić.

Prema njegovim riječima, stanje u gradu je haotično.

Civilna zaštita sa čamcima evakuiše stanovništvo po gradu i prevozi na bezbjedna mjesta. Na spratu osnovne i srednje škole u Šamcu je prihvatilište za one koji nemaju gdje da budu prevezeni.
Pitarrr82

#2373 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Pitarrr82 »

dog_killer wrote:
Pitarrr82 wrote:P.S. Vidim u RS-u vec objavili ziro racune za pomoc, sta li ove nase mudonje rade...
pa i oni su naši. uplati ako te srce vuče

Moj dio pomoci ce biti odnesen danas u klub, vjerujem da ce oni to proslijediti u prave ruke :)
MMM1977

#2374 Re: Odg: Poplave u cijeloj BiH

Post by MMM1977 »

kamen spoticanja wrote:Rekose mi da u halidovom motelu u semizovcu ima neke male djece u pidzamama zamotanim u deke...ko ima blizu treba djecije odjece, pelena i svega ostalog
Ja sam u Visokom ali sam spreman odmah da odem gore i odnesem sve što je djeci potrebno. Da li mogu nekoga kontaktirati ili da prvo odem vidjeti šta treba pa da se vratim do Vogosce i kupim to što im treba?
hladan.preminger

#2375 Re: Poplave u cijeloj BiH

Mutivoda wrote:
hladan.preminger wrote:

:thumbup:

Pola ovih portala treba pogasiti haman.
KOd nas su malo vece poplave bile prije 10 dana. Ali sve standardno. Zna se sta svake godine plavi i to je to. Da posaljem slike i uslikam ono što hoću izgledalo bi katastrofično, a u biti nije tako.
Post Reply