Avionske nesrece
- ioannes
#2351 Re: Avionske nesrece
osobno ne volim letiti...
sigurno je tocno da je let avionom puno sigurniji od auta
ali meni napr. objektivna sigurnost nije bas bitna,
ja se subjektivno u svom autu osjecam sigurnije
sigurno je tocno da je let avionom puno sigurniji od auta
ali meni napr. objektivna sigurnost nije bas bitna,
ja se subjektivno u svom autu osjecam sigurnije
- Edin H.
#2352 Re: Avionske nesrece
Prekuc'o si Air Crash Investigationjao_situacije wrote:mijenjam nick u šerlok poaroEdin H. wrote:Ti ga jao, skoro pa ubode, a da nisi preslusao crnu kutiju.jao_situacije wrote: Izašao paša do wc-a zaboravio ključ a glavnog pilota spucao moždani pao glavom na ono kormilo ali pošto treba veća sila da se do kraja kormilo spusti ono je samo mali nagib prema zemlji napravilo i avion lagano krenuo padati
pošto je u pitanju Alpski trougao avion se usmjerio misterioznim magnetnim silama i raspalio u najnepristupačniji dio Francuske
rekonstrukcija by jao
- suncica24
#2353 Re: Avionske nesrece
Naguglah: PSA 1771jefferson wrote:Daj mi taj primjer?Netacno.
Bio je primjer kada je od aviona ostala samo hrpa papira (svi materijalni dijelovi aviona su se dezintegrirali pri poniranju), pa se opet radila rekonstrukcija.
Kada se djelovi aviona dezintegriraju u zraku, zbog otpora zraka oni sa prvobitne brzine (recimo od 500mph) usporavaju na normalnu brzinu padanja u najboljem slucaju, tj. ako su ti djelovi aerodinamicni (120mp/h). Kako ti djelovi obicno nisu aerodinamicni njihova brzina padanja rijetko prelazi iznad 100mp/h).
Druga stvar, ti dijelovi su napravljeni kao sastavni dio masine koja je teska preko 100 tona (Npr. TWA800 je tezio oko 360 tona). To su izuzetno jaki materijali koji bivaju unisteni SAMO pri izrazito velikoj brzini ako su sastavni dio te masine (G sile su vece naravno sto je masina teza). Kad ase taj dio odvoji od aviona, zbog usporenja, i zbog manje sile, veca je sansa da ce ostati citav.
Na kraju, pogledaj an youtube koliki su djelovi ostali iza TWA800 ili Swissair-a, a koliko iza ovog aviona.
Poniranje brzinom zvuka, dezintegracija skoro svih konstruktivnih dijelova aviona (recordery su bili nabijeni, ali su ih uspjeli procitati), pretpostavka po citanju voice recordera, potvrdjivanje pretpostavke rekonstrukcijom preostalih komadica i cestica i rekonstrukcija ostalih (nematerijalnih) dokaza
Last edited by suncica24 on 26/03/2015 20:36, edited 1 time in total.
-
mudrac2
#2354 Re: Avionske nesrece
ti upitnog zdravstvenog stanja i neće preživjeti, ali ima onih cije stanje nije upitno. Zar žrtvovati gimnazijalce zbog nekog čikice koji eto nebi preživio.jefferson wrote:Ne samo to, nego neka mi neko objasni kako ce osoba koja nije trenirana da iskace, i upitnog zdravstvenog stanja prezivjeti izbacivanje sjedista koje razvija silu od 20g? Druga stvar, izbacivanje je moguce samo na odredjenim visinama, iznad 15,000ft ako osoba nema kisik, nem ateorije da prezivi tako naglu promjenu pritiska, i tako malu koncetraciju kisika, osim ako nisu vrsni planinari ili trenirani piloti.Bluemore wrote:najpametniji komentar na temiapsidejzi wrote:Sta ima dodavat padobrane i mijenjat dizajn kad je avion dizajniran da sleti na normalan nacin. To sto se s vremena na vrijeme desi neka nesreca... sta da se radi... Od ove zadnje smo imali 150.000 letova do sada i ni jedan avion nije pao. I to je samo za tri dana. Znaci, vec sad je 1:150.000 a sutra ce biti 1:200.000 i tako dok ne bude 1: nekoliko milijardi. Prije ili poslije avion ce pasti i obicno ce to biti kombinacija raznih ljudskih faktora.![]()
- JanuaryJones
#2355 Re: Avionske nesrece
Šta sprečava tog što je ostao u kokpitu da ne ubije/onesposobi/nokautira stjuardesu koja je došla na zamjenu dok ovaj drugi piški/kaki/pije kafu?insomnia78 wrote:Evo vec danas neke evropske kompanije uvode pravilo o uvijek dvije osobe u kabinijefferson wrote:Nije tacno da je uzrok nebitan.Danguba wrote:Kao da je bitan uzrok nesrece.
Jedino ako je bio neki kvar na avionu onda se to moze otkloniti da se ne bi desio jos neki udes.
Sve drugo je irelevantno.
Sta god da su naveli kao uzrok, osim naseg naglabanja nista ne mijenja stvar.
Sada se ispostaviloda piloti Lufthanse nemaju redovan psiho test (osim kod regrutovanja) i da nemaju praksu da uvijek budu dvije osobe u kokpitu.
Za par dana ces vidjeti kako ce Lufthansa promjeniti neke osnovne stvari, a za par mjeseci ces vidjeti citav niz regulacija od strane ESA-e itd.
- Bluemore
#2356 Re: Avionske nesrece
pa sad jedi kikirikimudrac2 wrote:pa sad sjedi u avionJanuaryJones wrote:I sad sjediš u avionu, grickaš kikiriki, čitaš novine i odjednom kopilot počne bjesomučno lupati na vrata kokpita a svjestan si da se avion lagano spušta. Svi nemoćni. Koja fuckin' agonija
- jao_situacije
#2357 Re: Avionske nesrece
i ne prekucao koliko sam epizoda pregledaoEdin H. wrote:
Prekuc'o si Air Crash Investigation![]()
-
jefferson
#2358 Re: Avionske nesrece
Kakve veze ima PSA1771 sa rekonstrukcijom tipa TWA800? PSA 1771 nije bio ponovo sastavlje.suncica24 wrote:Naguglah: PSA 1771jefferson wrote:Daj mi taj primjer?Netacno.
Bio je primjer kada je od aviona ostala samo hrpa papira (svi materijalni dijelovi aviona su se dezintegrirali pri poniranju), pa se opet radila rekonstrukcija.
Kada se djelovi aviona dezintegriraju u zraku, zbog otpora zraka oni sa prvobitne brzine (recimo od 500mph) usporavaju na normalnu brzinu padanja u najboljem slucaju, tj. ako su ti djelovi aerodinamicni (120mp/h). Kako ti djelovi obicno nisu aerodinamicni njihova brzina padanja rijetko prelazi iznad 100mp/h).
Druga stvar, ti dijelovi su napravljeni kao sastavni dio masine koja je teska preko 100 tona (Npr. TWA800 je tezio oko 360 tona). To su izuzetno jaki materijali koji bivaju unisteni SAMO pri izrazito velikoj brzini ako su sastavni dio te masine (G sile su vece naravno sto je masina teza). Kad ase taj dio odvoji od aviona, zbog usporenja, i zbog manje sile, veca je sansa da ce ostati citav.
Na kraju, pogledaj an youtube koliki su djelovi ostali iza TWA800 ili Swissair-a, a koliko iza ovog aviona.
Poniranje brzinom zvuka, dezintegracija skoro svih konstruktivnih dijelova aviona (recordery su bili nabijeni, ali su ih uspjeli procitati), pretpostavka po citanju voice recordera, potvrdjivanje pretpostavke rekonstrukcijom preostalih komadica i cestica i rekonstrukcija ostalih (nematerijalnih) dokaza
Kada guglash, mogla bi se informisati da je jedno rekonstrukcija dogadjaja, a drugo kompletna rekonstrukcija (sastavljanje) aviona koji se srusio.
PSA 1771 nikad nije bio ponovo sastavljen jer nije bilo sta sastaviti.
- muha_sa
#2359 Re: Avionske nesrece
jel ovo terorizam il je nesretni slucaj 
-
jefferson
#2360 Re: Avionske nesrece
Ne samo to, nego neka mi neko objasni kako ce osoba koja nije trenirana da iskace, i upitnog zdravstvenog stanja prezivjeti izbacivanje sjedista koje razvija silu od 20g? Druga stvar, izbacivanje je moguce samo na odredjenim visinama, iznad 15,000ft ako osoba nema kisik, nem ateorije da prezivi tako naglu promjenu pritiska, i tako malu koncetraciju kisika, osim ako nisu vrsni planinari ili trenirani piloti.
De mi objasni kako bi ti to izveo?ti upitnog zdravstvenog stanja i neće preživjeti, ali ima onih cije stanje nije upitno. Zar žrtvovati gimnazijalce zbog nekog čikice koji eto nebi preživio.
Ja upitah neka mi neko obasni, pa eto, bujrum.
- jao_situacije
#2361 Re: Avionske nesrece
pa sad rezerviraj povratnuBluemore wrote:pa sad jedi kikirikimudrac2 wrote:pa sad sjedi u avionJanuaryJones wrote:I sad sjediš u avionu, grickaš kikiriki, čitaš novine i odjednom kopilot počne bjesomučno lupati na vrata kokpita a svjestan si da se avion lagano spušta. Svi nemoćni. Koja fuckin' agonija
-
lajkujMe
#2362 Re: Avionske nesrece
muha_sa wrote:jel ovo terorizam il je nesretni slucaj
Samoubistvo
- suncica24
#2363 Re: Avionske nesrece
Onaj, Titanic je skoncao sa onolikim brojem zrtava upravo zato sto ljudski altruizam nije bas kakvim ga predstavljamo (prvo zene i djeca maj es)ti upitnog zdravstvenog stanja i neće preživjeti, ali ima onih cije stanje nije upitno. Zar žrtvovati gimnazijalce zbog nekog čikice koji eto nebi preživio.
-
Ripicipi
#2364 Re: Avionske nesrece
Meni su realniji ogromni padobrani na avionu nego da raja lafo iskacejefferson wrote:Ne samo to, nego neka mi neko objasni kako ce osoba koja nije trenirana da iskace, i upitnog zdravstvenog stanja prezivjeti izbacivanje sjedista koje razvija silu od 20g? Druga stvar, izbacivanje je moguce samo na odredjenim visinama, iznad 15,000ft ako osoba nema kisik, nem ateorije da prezivi tako naglu promjenu pritiska, i tako malu koncetraciju kisika, osim ako nisu vrsni planinari ili trenirani piloti.De mi objasni kako bi ti to izveo?ti upitnog zdravstvenog stanja i neće preživjeti, ali ima onih cije stanje nije upitno. Zar žrtvovati gimnazijalce zbog nekog čikice koji eto nebi preživio.
- muha_sa
#2365 Re: Avionske nesrece
razumijem.lajkujMe wrote:muha_sa wrote:jel ovo terorizam il je nesretni slucaj
Samoubistvo
da je kopilot Muha bilo bi islamski terorizam----pošto je kopilot Andreas onda je samoubistvo.
-
arslanbey
#2366 Re: Avionske nesrece
Ljudi moraju shvatiti da se smrt nikada ne moze izbrisati,jbg avion u zraku je neprijatan ambijent za nas rod,desi li se sta nema nam spasa...sami idemo "gore" silom,tako snosimo i posljedice
- jao_situacije
#2367 Re: Avionske nesrece
ma ne mogu objasniti jer je nemoguće trening za padobranca traje 8 dana na zemlji plus trening u avionu plus skok sa instruktoromjefferson wrote:Ne samo to, nego neka mi neko objasni kako ce osoba koja nije trenirana da iskace, i upitnog zdravstvenog stanja prezivjeti izbacivanje sjedista koje razvija silu od 20g? Druga stvar, izbacivanje je moguce samo na odredjenim visinama, iznad 15,000ft ako osoba nema kisik, nem ateorije da prezivi tako naglu promjenu pritiska, i tako malu koncetraciju kisika, osim ako nisu vrsni planinari ili trenirani piloti.De mi objasni kako bi ti to izveo?ti upitnog zdravstvenog stanja i neće preživjeti, ali ima onih cije stanje nije upitno. Zar žrtvovati gimnazijalce zbog nekog čikice koji eto nebi preživio.
jako je teško skočiti sa padobranom čak i da sve ostalo zanemarimo odakle će on znati gdje će sletiti tj. doskočiti
zar ljudi stvarno misle da padobranci onako skoče iz aviona i onda u zraku kontaju gdje se prizemljiti...
Last edited by jao_situacije on 26/03/2015 20:48, edited 1 time in total.
-
Rob_Atl
#2368 Re: Avionske nesrece
iskakanje iz aviona je jedino moguce ako avion ostane bez goriva pa imas nekih 10-tak minuta da iskoce svi, ali vecinom ove nesrece ili pukne nesto u avioni i on odma krene naglo da pada ili pri uzlijetanju/slijetanju nesto se desi. Citam neki dan da preko 70 posto avionskih nesreca se bas desi pri uzlijetanju/slijetanju. E vidio sam i onu opciju da citav avion ima padobran pa ljudi moji nije to privatni avioncic , nema tog padobrana koji bi izdrzao 300+ tona

- jao_situacije
#2369 Re: Avionske nesrece
i to bi još rekli da je gađao one elektrane što je inzomnija postavio sliku, ali fulio pa pogodio alpski trougaomuha_sa wrote:razumijem.lajkujMe wrote:muha_sa wrote:jel ovo terorizam il je nesretni slucaj
Samoubistvo
da je kopilot Muha bilo bi islamski terorizam----pošto je kopilot Andreas onda je samoubistvo.
-
mudrac2
#2370 Re: Avionske nesrece
kako god, nek se spasi 20% putnika dobro je.
-
omar little
#2371 Re: Avionske nesrece
kod swiss aira kanadjani su radili dna analizu da bi identificirali zrtve. toliko se sjecam. ne sjecam se detalja oko velicine komadica, znam da su ih izvukli milijune.jefferson wrote:Nije tacno, kod ovakvih tipova nesrece nema se sta sastaviti!omar little wrote:i kod pada aviona se radi rekonstrukcija, nema on tu sta pokusavati da skrije. ne moze nista sakriti. traje godinama i godinama, ali se radi i rekonstruira se sve. kada je svicarski avion pao u newfoundlandu, prije petnaestak godina, izvadili su milione komadica, sve sto se moglo naci, koje su strucnjaci kasnije rekonstruirali da bi znali sto tacnije sta se zbilo. ni taj svicarski avion nije imao flight recorder, pa su opet sve uzroke i detalje iznasli.suncica24 wrote:
To sto nisu nasli flight recorder, ne znaci da ga nece naci.
Da je htio da prikrije, odgovorio bi na pozive kontrole leta. Ili bi ponirao na nacin da scenira mehanicki problem.
Kod ove nesrece ce se raditi virtualna rekonstrukcija. Zato sam odmah rekao, ovdje nije bilo pokusaja ispravljanja aviona (ja sam sumnjao an dekompresiju na FL3800 jer nisam mogao pomisliti na ovo), i frontalni udar pri toj brzini sa planinom, izbacuje mogucnost rekonstrukcije po uzoru na TWA800 ili Swiss Air i slicno. Tos e desava SAMO kada ima dovoljno velikih djelova od kojih bi se mogao sastaviti avion.
EDIT: Kod tih ensreca su i tijla bila u jednom komadu. Znaci mogao se bez problema uraditi uzrok smrti. Kod ove nesrece ce se samo moci DNA nalaz uraditi zbo ostecenja tijela, i eventualno toksikoloski nalaz. O nekoj obdukciji gdje bi bilo utvrdjeno da je pilot hipoteticki imao srcani udar, nema govora.
dalje se ne zelim natezati na forumu da li ce se raditi fizicka rekonstrukcija ili nece, da li je pilot nesto uspjesno sakrio ili ne. ako je jako vazno, nece se raditi rekonstrukcija jer si ti tako rekao.
- Bluemore
#2372 Re: Avionske nesrece
SportLux wrote:Ovo je dobar sistem protiv otmicara,a kopilot ako je planirao da srusi avion to sto je pilot otisao do wc-a mu je bila samo olaksavajuca okolnost,da nije, on bi otisao pa ga u povratku spucao u glavu i zatvorio,tako da...
- muha_sa
#2373 Re: Avionske nesrece
ko bi prvi izašo na vratamudrac2 wrote:kako god, nek se spasi 20% putnika dobro je.
avion samo što pistu dohvati svi su na nogama
-
Avetinho
#2374 Re: Avionske nesrece
Neumjesno i netacno. Islamski teroristi samoubice na sav glas prizivaju Alaha, a Al-Kaide i ostale zlocinacke organizacije se utrkuju koja ce prije pohvaliti masovnim ubistvom.muha_sa wrote:razumijem.lajkujMe wrote:muha_sa wrote:jel ovo terorizam il je nesretni slucaj
Samoubistvo
U slucaju ove nesrece ni jedna krscanska teroristicka organizacija se nije oglasila.
- muha_sa
#2375 Re: Avionske nesrece
kako znaš da su se pozivali na Alaha--ti ih svojim ušima slušoAvetinho wrote:
Neumjesno i netacno. Islamski teroristi samoubice na sav glas prizivaju Alaha, a Al-Kaide i ostale zlocinacke organizacije se utrkuju koja ce prije pohvaliti masovnim ubistvom.
U slucaju ove nesrece ni jedna krscanska teroristicka organizacija se nije oglasila.