VjecitiStudent wrote:Vlast se itekako mogla sastaviti bez SDS-a.
SDS je 1990. osvojio tek 26% glasova, sa 590,631 glasom.
Na popisu 1991. Srba je bilo 1.366.104.
Uporediti sa Hrvatska vs. Krajina, u svim elementima.
Ne može se porediti sa Hrvatskom jer se u Hrvatskoj eliminisalo konstitutivnost Srba, a to (valjda) nikom normalnom u BiH nije cilj. Ozvaničiti savez HDZ-SDA i formirati vlast bez SDS-a bi dalo kredibilitet odluci prosječnog Srbina u BiH da uzme oružje jer tada još uvijek nije bilo genocida, udruženog zločinačkog poduhvata itd, a što se tiče naoružavanja i vojnog organizovanja, HDZ je to radio jednako kao i SDS, pa mi nije jasno zašto podržati jedne a druge tretirati kao teroriste ?
Tih dana Sarajevo jednostavno nije imalo dobrih opcija i s obzirom na okolnosti, s obzirom na činjenicu da su Bošnjaci izabrali Abdića, da se radilo na operacionalizaciji srpsko-hrvatske podjele BiH itd, mislim da je napravljeno čudo po pitanju odbrane teritorijalnog integriteta države. Napravljeno je puno više nego što se tih dana činilo realnim.
Dalje, to što je potpisan Dejtonski sporazum je dobra stvar jer dok je u Hrvatskoj postojao kapacitet za vojnu pobjedu, u BiH to nije bio slučaj. Tuđman nije pokazivao interes za daljim napredovanjem a ARBiH nije imala mogućnosti da samostalno oslobodi Banja Luku. Čak i kada bi tebi i meni bile prihvatljive hiljade mrtvih (a možda i desetine hiljada) za nekakvu bosanskohercegovačku Oluju, što ne bi trebao da bude slučaj, to ionako nije bilo realno.
Što naravno ne znači da ovako treba ostati, neko će morati popustiti i društvo će ići ka daljoj etnoteritorijalizaciji (a kojoj ja pored ustavnih, vidim i nekoliko konkretnih prepreka na terenu) ili ka trajnom definisanju visokog nivoa decentralizacije bez etničkog karaktera te decentralizacije (što je i ustavni okvir a i jedino pravedno).