Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#2351 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:
aurora313 wrote:Ukratko, moje gornje stoji. Šta o tome misli Edo ili Papa ili nekakav vrhovni sud ili... to je za vječnu diskusiju.
Zoro, čini se da je tebi kao i većini ateista ovdje na forumu najvažnije da imate svoje mišljenje o svemu, a to, kakvo je, koliko teži, drži li vodu,
to je sporedna, nevažna stvar.
A najvažnije u vašim vjerskim mišljenjima o svemu je _____________ ?

1) Sveto pismo
2) Stav Vatikana
3) Naučni pogledi iz Prvog vijeka
4) Bilo čije ali ne i vlastito mišljenje
5) Ostalo
(popuni prazno)
victom

#2352 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by victom »

HardcoreMX wrote:
victom wrote: Pročitao sam šta si napisao, ali ti nisi moj tekst. Sve sam ti gore naveo. Imas link na izvorni tekst. Stranica 121.
Pričaš o dilitaciju, a nećeš da priznaš da broj koji je uzet iz Kur'ana ne igra nikakvu ulogu za rezultat jednačine.
Budi prvo iskren prema sebi. Ako ćemo se praviti ludi, nemamo šta diskutovat.
-Ne brini, pročitao sam ja to tvoje još mnogo ranije, kad si naveo na sasvim drugom topicu, na mudzizama. :)
Medjutim i dalje je uočljivo da ti i dalje ne razumiješ o čemu je ovdje riječ. Ne pričam ja o dilataciji vremena, nego priča ovaj autor, samo što ti to ne kontaš jer bi onda morao znati da ona navedena formula uopće ne pripada dilataciji vemena. Zato budi iskren pa priznaj sebi ili da nisi pročitao moj prvi odgovor koji je objašnjavao grešku ili uopće ne razumiješ tematiku ili je oboje.Onaj pak koji ne konta fiziku, a možda konta matematiku, vrlo lahko bi zaključio da je riječ o nekoj grafičkoj greški jer onakva jednačina nema uopće logike, bilo koja zadata cifra bi davala isti rezultat. Usput rečeno, nisi pročitao ni moj zadnji post jer ne bi se valjda pravio budala pa da ne vidiš da ima i pitanje pa ako si za diskusije valjda bi bio makar toliko fer da odgovoriš.
ok. tvoj odgovor je štamparska greška. hvala.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:59, edited 2 times in total.
¤ jelena ¤

#2353 Re: Ateizam

Post by ¤ jelena ¤ »

Edouard wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Naravno da znači. Ljudsko dostojanstvo, sloboda, religija, moral, dobro; sujeta, nadmenost, bahatost, zlo...to su produkti ljudskog intelekta,
uma iliti sposobnosti apstraktnog mišljenja, a sve to zajedno je posljedica strukture i proizvod rada našeg (C)NS, koji je malo složeniji od (C)NS nekih drugih životinja.

Da je i čovjek životinja, tome nas uče citologija i osnovi biologije. Ako smo eukarioti i ako smo sisari, a jesmo, onda smo i životinje.

Lijepo je težiti ka mudrosti, ali mudrost zahtijeva čvrstu osnovu i posjedovanje fundamentalnog znanja.

To je ono što mnogim samozvanim mudracima 21. vijeka opasno nedostaje.
¤ jelena ¤ wrote:
Naravno da znači. Ljudsko dostojanstvo,...to su produkti ljudskog intelekta,....
Što ti čovječe sve ne nadrobi. 1. Po tvome bi ljudi s problemima s intelektom bili s umanjenim, ili čak bez ljudskog dostojanstva.
¤ jelena ¤ wrote:
Da je i čovjek životinja, tome nas uče citologija i osnovi biologije. Ako smo eukarioti i ako smo sisari, a jesmo, onda smo i životinje
2. Što bitno čovjek jest, time se ne bavi ni citologija ni osnovi biologije. Biologija proučava biologiju čovjeka kao živog bića.
I 3. primjerenije je da osobna mišljenja iznosiš u prvom licu jednine.

1. Ne bi ''po mome'', nego po tvojoj sposobnosti razumijevanja pročitanog jer to je tvoj zaključak.

A ja ti rekoh da su navedene: ideje, ideali, vrline, skup vrlina...produkt (proizvod) ljudske spoznaje...
Dakle, sve navedeno je osmislio i sadržajem obogatio Homo sapiens, iz nekog razloga, neke potrebe, slabosti... u nekom trenutku filogenetskog razvoja svoje vrste. O intelektualnim sposobnostima pojedinaca nigdje nisam pisala, pogotovo ne kao o osobini direktno proporcionalnoj navedenim vrlinama.

2. Time se bavi čovjek, od najranijeg djetinjstva pa sve do smrti. U tom višedecenijskom procesu spoznaje, čovjeku je bitno znati šta čovjek bološki jeste. Koliko je bitno o tome govori činjenica da to učimo, kao što si ti već rekao, još u nižim razredima osnovne škole.
Prema tome, riječ je o osnovi (samo)spoznaje, a s obzirom na to da je biologija prirodna nauka, biološke činjenice su nešto što ili znaš ili ne znaš. Ako znaš, jer si ih naučio na vrijeme, onda ih tretiraš bez ikakvih primjesa subjektivnosti tj. raznoraznih osjećaja neprijatnosti, uvrijeđenosti i tome slično...

3. O stepenu primjerenosti nečega, nemam namjeru raspravljati; ako sam pak napisala nešto neprimjereno u prethodnom postu, a zasnovano na subjektivnom mišljenju, taj dio citiraj, obilježi i objasni da vidim u čemu je problem.
Edouard

#2354 Re: Ateizam

Post by Edouard »

belfy wrote:
Edouard wrote:
belfy wrote: i dobro je sto djeca uce u skoli, a ne u crkvi/dzamiji, jer samo da izdvojim dvije stvari koje si ti rekao: "spermatozoid je samo jedna stanica koja nema karakteristike živog organizma, i kao takva, premda živa, nije živo biće."

cek, da podebljam:
"spermatozoid je samo jedna stanica koja nema karakteristike živog organizma, i kao takva, premda živa, nije živo biće."

i onda zakljucujes sa: "E, a sad ti opet možeš po onom čuvenom svome: postaje živo biće (ali još nije živo)"

cek da jos jednom podebljam:
"E, a sad ti opet možeš po onom čuvenom svome: postaje živo biće (ali još nije živo)"

TI si rekao da je zivo, a nije zivo, ali zakljucujes da je to neko drugi rekao... da, zaista je dobro da djeca uce u skoli...

e moj Edo...jebiga...
Tema je 'mudrijaš u akciji'. Živ bio.
a neko mora biti i pametan Edo. a drugi uvijek moze pjevati borbene. zato ja to volim ovako istaknuti da lijepo svi vide. a ti, ako ne vidis...pjevaj.
Belfy, moram priznati da sam se ipak prevario kod tebe; ja ranije mislio da se ti samo praviš da ne kontaš neke jednostavne stvari.
belfy

#2355 Re: Ateizam

Post by belfy »

Edouard wrote: Belfy, moram priznati da sam se ipak prevario kod tebe; ja ranije mislio da se ti samo praviš da ne kontaš neke jednostavne stvari.
krhko je znanje. vidis...ja se kod tebe uopste nisam prevario.
Edouard

#2356 Re: Ateizam

Post by Edouard »

¤ jelena ¤ wrote:
Edouard wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Naravno da znači. Ljudsko dostojanstvo, sloboda, religija, moral, dobro; sujeta, nadmenost, bahatost, zlo...to su produkti ljudskog intelekta,
uma iliti sposobnosti apstraktnog mišljenja, a sve to zajedno je posljedica strukture i proizvod rada našeg (C)NS, koji je malo složeniji od (C)NS nekih drugih životinja.

Da je i čovjek životinja, tome nas uče citologija i osnovi biologije. Ako smo eukarioti i ako smo sisari, a jesmo, onda smo i životinje.

Lijepo je težiti ka mudrosti, ali mudrost zahtijeva čvrstu osnovu i posjedovanje fundamentalnog znanja.

To je ono što mnogim samozvanim mudracima 21. vijeka opasno nedostaje.
¤ jelena ¤ wrote:
Naravno da znači. Ljudsko dostojanstvo,...to su produkti ljudskog intelekta,....
Što ti čovječe sve ne nadrobi. 1. Po tvome bi ljudi s problemima s intelektom bili s umanjenim, ili čak bez ljudskog dostojanstva.
¤ jelena ¤ wrote:
Da je i čovjek životinja, tome nas uče citologija i osnovi biologije. Ako smo eukarioti i ako smo sisari, a jesmo, onda smo i životinje
2. Što bitno čovjek jest, time se ne bavi ni citologija ni osnovi biologije. Biologija proučava biologiju čovjeka kao živog bića.
I 3. primjerenije je da osobna mišljenja iznosiš u prvom licu jednine.

1. Ne bi ''po mome'', nego po tvojoj sposobnosti razumijevanja pročitanog jer to je tvoj zaključak.

A ja ti rekoh da su navedene: ideje, ideali, vrline, skup vrlina...produkt (proizvod) ljudske spoznaje...

Dakle, sve navedeno je osmislio i sadržajem obogatio Homo sapiens, iz nekog razloga, neke potrebe, slabosti... u nekom trenutku filogenetskog razvoja svoje vrste. O intelektualnim sposobnostima pojedinaca nigdje nisam pisala, pogotovo ne kao o osobini direktno proporcionalnoj navedenim vrlinama.

2. Time se bavi čovjek, od najranijeg djetinjstva pa sve do smrti. U tom višedecenijskom procesu spoznaje, čovjeku je bitno znati šta čovjek bološki jeste. Koliko je bitno o tome govori činjenica da to učimo, kao što si ti već rekao, još u nižim razredima osnovne škole.
Prema tome, riječ je o osnovi (samo)spoznaje, a s obzirom na to da je biologija prirodna nauka, biološke činjenice su nešto što ili znaš ili ne znaš. Ako znaš, jer si ih naučio na vrijeme, onda ih tretiraš bez ikakvih primjesa subjektivnosti tj. raznoraznih osjećaja neprijatnosti, uvrijeđenosti i tome slično...

3. O stepenu primjerenosti nečega, nemam namjeru raspravljati; ako sam pak napisala nešto neprimjereno u prethodnom postu, a zasnovano na subjektivnom mišljenju, taj dio citiraj, obilježi i objasni da vidim u čemu je problem.
1. Razumio kako razumio, ali mi ni na kraj pameti nije kako bi ljudsko dostojanstvo, sloboda, moral...bili produkt (ljudskog) intelekta.
Ne znam želiš li možda kazati da je i svekolika ljudska stvarnost produkt ljudskog intelekta?
...Prema tome, riječ je o osnovi (samo)spoznaje, a s obzirom na to da je biologija prirodna nauka,...
2. Prvi put čujem da se biologija bavi osnovama (samo)spoznaje. Istina, još je Sokrat govorio »Upoznaj samoga sebe« i to je bila prva premisa i ujedno zaključak njegova filozofiranja, ali nikako se nije odnosilo na ljudsku biologiju.
Brojni filozofi su se bavili čovjekom, njegovom spoznajom i samospoznajom, ali ne proučavajući biologiju.

3. Govoriš, "ako smo eukarioti i ako smo sisari, a jesmo, onda smo i životinje"
Ne moraš generalitirati, uključivati i one koji ne dijele takvo tvoje mišljenje.
HardcoreMX

#2357 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

victom wrote:
HardcoreMX wrote: -Ne brini, pročitao sam ja to tvoje još mnogo ranije, kad si naveo na sasvim drugom topicu, na mudzizama. :)
Medjutim i dalje je uočljivo da ti i dalje ne razumiješ o čemu je ovdje riječ. Ne pričam ja o dilataciji vremena, nego priča ovaj autor, samo što ti to ne kontaš jer bi onda morao znati da ona navedena formula uopće ne pripada dilataciji vemena. Zato budi iskren pa priznaj sebi ili da nisi pročitao moj prvi odgovor koji je objašnjavao grešku ili uopće ne razumiješ tematiku ili je oboje.Onaj pak koji ne konta fiziku, a možda konta matematiku, vrlo lahko bi zaključio da je riječ o nekoj grafičkoj greški jer onakva jednačina nema uopće logike, bilo koja zadata cifra bi davala isti rezultat. Usput rečeno, nisi pročitao ni moj zadnji post jer ne bi se valjda pravio budala pa da ne vidiš da ima i pitanje pa ako si za diskusije valjda bi bio makar toliko fer da odgovoriš.
Poenta u tekstu je točna, a to je najvažnije. Bitno je da se razumije bit teksta iz kuta fizike, onda je poenta na svom mjestu, nebitno na omašku u navedenom prilogu, da li štamparske prirode, neke dorade, ne znam već šta je posrijedi, to se dešava u izradi knjiga. Ne znam da li ima neko novo, dupunjeno izdanje i ne znam šta bješe tvoj odgovor.
victom

#2358 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by victom »

HardcoreMX wrote:
victom wrote:
HardcoreMX wrote: -Ne brini, pročitao sam ja to tvoje još mnogo ranije, kad si naveo na sasvim drugom topicu, na mudzizama. :)
Poenta u tekstu je točna, a to je najvažnije. Bitno je da se razumije bit teksta iz kuta fizike, onda je poenta na svom mjestu, nebitno na omašku u navedenom prilogu, da li štamparske prirode, neke dorade, ne znam već šta je posrijedi, to se dešava u izradi knjiga. Ne znam da li ima neko novo, dupunjeno izdanje i ne znam šta bješe tvoj odgovor.
drug, nemam ja vremena za tebe. ti živiš u nekom svom svijetu. puno sreće u životu.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:59, edited 2 times in total.
Edouard

#2359 Re: Ateizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:
aurora313 wrote: Složićemo se da je kretanje dijelova embrija vidljivo kroz moderne tehnike snimanja, pokazuje da to postaje živo biće (ali još nije živo), i da ima šansu da postane ljudsko biće. Slično je 'povratku iz mrtvih' komatoznih osoba koji ustvari nikada nisu bili mrtvi....
...pokazuje da to postaje živo biće (ali još nije živo),..
@zoro, ovako nešto još ne vidjeh. Daj malo potrudi se skontati bar ono najosnovnije.
Nemam ja šta da kontam. Živo biće je ono koje može da opstane kao jedinka, da preživi bar neko vrijeme bez povezanosti sa majkom, a ne samo da je hrpa živih stanica.
A po crkvenoj logici ispada da je spermatozoid također živo biće jer se miče. Ili nije? Objasni.
@Zoro, evo što je vidljivo kroz moderne tehnike snimanja u 10-toj nedjelji do kada je dozvoljen abortus.
Ne bi se baš reklo onako kako ti kažeš da "još nije živo". Rekoh ja dobro da ateizam od živog pravi neživo.

Image

Label Key:
1. right ear
2. right index finger
3. right dorsal wrist
4. scalp
5. forehead
6. nose
7. fingers

Šta misliš, koja je bitna razlika između fetusa u 10-toj nedjelji trudnoće do kada je dozvoljen abortus, i 11-toj, kada to više nije.
I nije li to sve skupa protivno svakom zdravom razumu, a ne samo religijskom učenju?
Edouard

#2360 Re: Ateizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:
aurora313 wrote:Ukratko, moje gornje stoji. Šta o tome misli Edo ili Papa ili nekakav vrhovni sud ili... to je za vječnu diskusiju.
Zoro, čini se da je tebi kao i većini ateista ovdje na forumu najvažnije da imate svoje mišljenje o svemu, a to, kakvo je, koliko teži, drži li vodu,
to je sporedna, nevažna stvar.
A najvažnije u vašim vjerskim mišljenjima o svemu je ISTINA ?

1) Sveto pismo
2) Stav Vatikana
3) Naučni pogledi iz Prvog vijeka
4) Bilo čije ali ne i vlastito mišljenje
5) Ostalo
(popuni prazno)
¤ jelena ¤

#2361 Re: Ateizam

Post by ¤ jelena ¤ »

Edouard wrote:
¤ jelena ¤ wrote: 1. Ne bi ''po mome'', nego po tvojoj sposobnosti razumijevanja pročitanog jer to je tvoj zaključak.

1. Razumio kako razumio, ali mi ni na kraj pameti nije kako bi ljudsko dostojanstvo, sloboda, moral...bili produkt (ljudskog) intelekta.
Ne znam želiš li možda kazati da je i svekolika ljudska stvarnost produkt ljudskog intelekta?
...Prema tome, riječ je o osnovi (samo)spoznaje, a s obzirom na to da je biologija prirodna nauka,...
2. Prvi put čujem da se biologija bavi osnovama (samo)spoznaje. Istina, još je Sokrat govorio »Upoznaj samoga sebe« i to je bila prva premisa i ujedno zaključak njegova filozofiranja, ali nikako se nije odnosilo na ljudsku biologiju.
Brojni filozofi su se bavili čovjekom, njegovom spoznajom i samospoznajom, ali ne proučavajući biologiju.

3. Govoriš, "ako smo eukarioti i ako smo sisari, a jesmo, onda smo i životinje"
Ne moraš generalitirati, uključivati i one koji ne dijele takvo tvoje mišljenje.
1. Ne.

2. I ja isto. Zanimljiva personifikacija.

3. Dakle, to je dio koji citiraš, smatrajući ga neprimjerenom generalizacijom, zasnovanom na mom ličnom mišljenju.

OK, u tom slučaju ja se izvinjavam zbog neprimjerene generalizacije koja glasi: sva ljudska bića su eukarioti, sisari pa samim tim i životinje.
aurora313

#2362 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:@Zoro, evo što je vidljivo kroz moderne tehnike snimanja u 10-toj nedjelji do kada je dozvoljen abortus.
Ne bi se baš reklo onako kako ti kažeš da "još nije živo". Rekoh ja dobro da ateizam od živog pravi neživo....
Haj'mo ovako nas dva. Uzmimo taj plod od 10 nedjelja starosti, prekinimo mu pupčanu vrpcu i stavimo ga na majčine grudi da sisa. Neće uspijeti.

Tu je poenta koju imaju u vidu u medicini ili pravu.

A tih 10 nedjelja su valjda neki arbritrarni period koji je u nekim državama duži ili kraći. I sve to nema veze sa ateizmom a još manje šta ja lično mislim. Lično bih volio da svako dijete dođe na svijet ali da ima sve mogućnosti rasta i odgoja. Na žalost, nije tako. Isuviše sam se nagledao primjera jada sa djecom koja se ljuljaju u krevetićima jer nema dovoljno odraslih da ih ljuljaju, o domovima gdje ih šalju, o patnjama u vjerskim školama i internatima, te sudskim procesima protiv lažnih moralista u mantijama koji crkvu koštaju milijardama dolara... Zato kada društva prave zakone po ovom pitanju, to su također elementi koji ulaze u jednačinu.

Ukratko, nije ni važno da li je u pitanju do 10 njedjelja ispravni period za abortus ili ne. Život takvog djeteta je ono o čemu treba da vi vjernici vodite računa prije nego diskutujete šta je ovdje ispravno i moralno a šta ne. A crkva i moral nekako ne idu ruku pod ruku.
aurora313

#2363 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:A najvažnije u vjerskim mišljenjima o svemu je ISTINA ?
Znamo da je istina kao žvaka. Svako je razvlači na svoju stranu.

Elem, evo ti Edo malo od Ante Tomića iz današnjeg 'Jutarnjeg Lista'. Kao i obično, Ante je nenadjebiv kada su u pitanju njegove observacije oko katoličke crkve, a da ne govorimo kada razmišlja glasno o licemjernosti.

''Katolički se fanatici predstavljaju srčanim zaštitnicima djece, ali ništa im ne vjerujem

Ako bi djevojka u Irskoj zanijela s muškarcem koji je nije htio oženiti, koji je već bio oženjen ili čak svećenik, njezini bi je obično poslali da rodi u dom za neudane majke, na brigu časnim sestrama strogih mjerila za poćudno i nepoćudno, koje nisu imale mnogo milosti ni za grešnice ni za sramotni plod njihove pohote. Usnulu kopilad otud su slali u sirotišta, ili na usvajanje katoličkim obiteljima u Ameriku, a misteriozno, zapanjujuće mnogo dječaka i djevojčica je umiralo. Stotine kostura, smećkastožutih malih lubanja iskopano je prošlog mjeseca iz neoznačenih grobova u dvorištu i podrumu jedne kuće u Tuamu u zapadnoj Irskoj, gdje je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bila ugledna crkvena ustanova.
Kad se to otkrilo, očekivano je izbio skandal, ali opet ne prevelik. Policija se nije pretrgla istražiti ima li elemenata kaznenog djela, novinarima je o tome neugodno izvještavati. Znate kako je, Irci su kao i mi katolički narod, vrlo pobožni, vrlo tradicionalni, i neće se pretjerano uzrujavati ako su časnim sestrama dojenčad sumnjivo često padala na beton, ili ako je koji župnik negdje dječacima gurao ruku u gaće.
Pobožni i tradicionalni narodi imaju važnijeg posla kao što je, recimo, zabrana abortusa, pravo na život i sretno djetinjstvo svakog mališana.
U Irskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Portugalu, kao i u nas, katolički fanatici se predstavljaju srčanim zaštitnicima djece, ali ako mene pitate, njihova opsjednutost najmlađima prije je zabrinjavajuća i bolesna. Meni se čini da oni s djecom imaju problem. Iskreno, nešto mi je i jezivo kad zamislim nacerenog Johna Vicu Batarela kako s australskim naglaskom pjeva “Kad se male ruke slože” ili Željku Markić kako široko raširenih ruku trči zagrliti prvašića, a prestravljenom se malom curak tople mokraće slijeva niz nogavicu.
Pravo mi je zlo i od njih i od njihovih cmizdravih plakata i televizijskih spotova. Ništa im ne vjerujem, taj katolički kič mi je autentičan kao novčanica od trideset kuna. I Markić i Batarela i čitavu našu crkvu, škrtu i bezdušnu, crkvu gdje osvjedočeni pedofili, besramni seksualni grabežljivci i dugogodišnji zlostavljači ministranata poput nekadašnjeg bibinjskog župnika, mirno doručkuju bijeli kruh i putar u domovima za umirovljene svećenike, ustvari bi trebalo držati podalje od djece. Ne puštati, za Boga miloga, ni blizu obitelji. Dođu li vam na vrata, kažite im neka prvo pometu svoje kuće.
Zar one žene koje svijećama i križevima ispred bolnica plaše nesretnice koje su došle pobaciti zaista nemaju nigdje nikakvog drugog, korisnijeg kršćanskog posla? Nemaju nezaposlenih muževa, ni braće pijanaca, ni djece koja su popustila u školi, ni nepokretne i usamljene susjede kojoj bi odnijeli tanjur pileće juhe? Baš je sve u njihovim životima bajno, tako lijepo i skladno da se u molitvama slobodno mogu posvetiti nevoljama nepoznatih žena?
Dobro, složit ću se, ima i čudnijih hobija. Bolje je opet moliti za nerođene, nego skakati iz aviona.
Jednom sam upoznao gospođu koja strogom rukom vodi svoju molitvenu zajednicu svakog utorka predvečer i za njezin trud imam mnogo poštovanja. Nema tu fejsbuka ni telefona, televizor je isključen da pogledi ne bježe na meksičku sapunicu. Tu se ne razmjenjuju recepti za kolače ni savjeti za čišćenje mrlja od crnog vina. Nema šanse da bi na njihovo okupljanje tkogod došao prodavati nehrđajuće lonce ili antialergijsku posteljinu. Gospođa je, naposljetku, tvrdog stava kako je krunicu svetogrdno moliti ako si našminkana, dekoltirana, u tajicama s tigrastim uzorkom ili, najgore od ičega, žvačeš žvaku.
Gotovo sve od navedenog meni se čini razumno i teološki utemeljeno. No, kad sam prije nekog vremena gospođu i njezine drugarice moliteljice vidio na televiziji, u “Hrvatskoj uživo”, snimljene ispred bolnice, lecnuo sam se. Učinilo mi se kao da sam u Svetom pismu jednom čitao nešto o zgodama poput ove, kad se moli u javnosti. Otišao sam do police s knjigama i, stvarno, u Matejevom evanđelju našao:
“Tako i kad molite, ne budite kao licemjeri. Vole moliti stojeći u sinagogama i na raskršćima ulica da se pokažu ljudima. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.”
Iako se u Bibliji može naći štošta čudno i uznemirujuće, evanđelist Matej u ovome je nesumnjivo u pravu. Ako je netko zabrinut za sudbinu nerođene dječice, mogao je za njihov život jednako uspješno i iz kuće moliti. Svemogući i sveprisutni nevidljivi Bog bi ga zasigurno i tamo čuo. Nije Bog na mobilnoj mreži pa ga se negdje može dobiti, a negdje ne može. U svojoj kuhinji i spavaćoj sobi imate jednako dobar signal s nebesima kao i ispred bolnice.
Ili su možda moliteljice došle sa svijećama i križevima ispred bolnice misleći kako je Bog malo glup i ne zna gdje se obavljaju abortusi?
Ali, glupo je razmišljati o ovome. Sva su ova pitanja uzaludna i suvišna jer Bog zaista ni ne zanima katoličke fanatike, niti su oni stvarno zabrinuti za dobrotu fetusa. Katoličke, kao i sve druge vjerske fanatike, zapravo ispunjava i uzbuđuje samo da ljude učine nesretnima, da se i drugi osjećaju mizerno i ništavno kako se oni čitav svoj život osjećaju.''
Dozer

#2364 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:
victom wrote: Pročitao sam šta si napisao, ali ti nisi moj tekst. Sve sam ti gore naveo. Imas link na izvorni tekst. Stranica 121.
Pričaš o dilitaciju, a nećeš da priznaš da broj koji je uzet iz Kur'ana ne igra nikakvu ulogu za rezultat jednačine.
Budi prvo iskren prema sebi. Ako ćemo se praviti ludi, nemamo šta diskutovat.
-Ne brini, pročitao sam ja to tvoje još mnogo ranije, kad si naveo na sasvim drugom topicu, na mudzizama. :)
Ovaaaj...ako smijem...?
Pa, covjek ti uporno i pokusava objasniti da je ta formula besmislena i nelogicna, kao i u autorov pokusaj da je prikaze kao nekakav dokaz pradavne tacnosti Kur'ana, i da ne dokazuje nista, pogotovo ne nekakvo davno "znanje" iz Kur'ana.
A sta ti uporno radis - pokusavas ga ubijediti da je ta formula nekakva "stamparska greska", pri cemu se i sam slazes da je besmislena...
--------------

Dalje - da li smo zivotinje? Odgovor daju razne nauke, a biologija, kao i genetika na prvom mjestu - da. Mi smo samo jos jedna od zivotinjskih vrsta na planeti. To sto smo se nekako intelektom izdvojili od ostatka zivotinjskog svijeta (ako jesmo...), i sto vjernici pripisuju bogu, a nevjernici i naucna zajednica evoluciji, ne znaci da i dalje nismo zivotinje. Ako se mene pita, mi smo zapravo najvece i najgore zivotinje na planeti, najveci remetilacki faktor prirode, odnosno najveci i najjaci parazit ili virus na planeti. Ako iko unisti planetu, to cemo biti mi, ljudi.
Drugi par rukava je sto smo se ufurali da smo nesto posebno u odnosu na sve ostalo...
Davno vam predlagah da odgledate dokumentarac "Mravi" (Ants). Sjebacete se kada vidite kakva je to organizacija, funkcionisanje, hijerarhija, i uopste uredjenost drustva. Onda slobodno povucite paralelu na nas, ljude, i pokusajte skontati ko je od koga tu "prepisivao", ili mozda naslijedio nesto.
Hint: Mravi su, kao vrsta, puno stariji od ljudi.

Usput, nikad mi niko nije odgovorio na pitanje - otkud nam dlake na tijelu? Koja im je svrha danas, a koja je bila nekada? Od koga ili od cega smo naslijedili te dlake?
Pokusajte i ovo - ako spadamo u sisare, a spadamo, da li su se drugi sisari razvili iz nas, ili je obratno?
Ili zaista mislite da smo mi, eto, na planetu pali s neba ovakvi kakvi jesmo, ali nas je "kreator" namjerno malo modifikovao da u mnogim stvarima licimo na monoga druga bica, da imamo u mnogome slican DNK, da se ponasamo slicno, itd.?
--------------

Takodjer, jos mi ni Edo ni HCMX ne odgovorise na ona pitanja o bogu/bogovima, i kako to da danas imamo razlicite religije koje propagiraju istu matricu o jednom bogu, pri cemu svaka prethodna religija nije prihvatila "najavljenu sljedecu objavu"...?
Last edited by Dozer on 20/03/2017 10:56, edited 1 time in total.
kiligonzales

#2365 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

HardcoreMX wrote:
kiligonzales wrote: Spajaj ti to, pa mozda na kraju budes sve svodio na istu stvar, grijehe, licemjerstvo, mali sirk sve u jedan veliki koji covjeka izvodi iz Islama, jos ako se uhvatis tekfira pazi da ne budes na menhendzu Sisilovaca, nemoj reci kasnije da te nisam upozorio da grijesis.
?!Ovo najprije pripada rubrici 'Ne kontam'.
Pokusaj skontati, gdje grijesis. Citas li inace sta pises?
Dope_Man

#2366 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Dozer wrote: --------------
Da ne quotam cijeli post, dodaj na listu i pitanje morala koje vole da potegnu vjernici cesto. Edo se pogotovo voli time baviti, a niko da objasni kako je to bolji vjernik koji pomogne drugom covjeku, ili uradi bilo sta dobro, jer mu bog prijeti vjecnom vatrom - od ateiste koji to uradi bez prijetnje od boga, vec samo zeli pomoci/uraditi nesto dobro.

Spominjalo se i ranije ovo na forumu, ali se 'ladno preskoci.
Dozer

#2367 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Mah, i ova moja pitanja preskacu vec desetinama stranica, ali eto... Volim ih potsjetiti s vremena na vrijeme :D
Edouard

#2368 Re: Ateizam

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:@Zoro, evo što je vidljivo kroz moderne tehnike snimanja u 10-toj nedjelji do kada je dozvoljen abortus.
Ne bi se baš reklo onako kako ti kažeš da "još nije živo". Rekoh ja dobro da ateizam od živog pravi neživo....
Haj'mo ovako nas dva. Uzmimo taj plod od 10 nedjelja starosti, prekinimo mu pupčanu vrpcu i stavimo ga na majčine grudi da sisa. Neće uspijeti.

A tih 10 nedjelja su valjda neki arbritrarni period koji je u nekim državama duži ili kraći. I sve to nema veze sa ateizmom a još manje šta ja lično mislim. Lično bih volio da svako dijete dođe na svijet ali da ima sve mogućnosti rasta i odgoja. Na žalost, nije tako. Isuviše sam se nagledao primjera jada sa djecom koja se ljuljaju u krevetićima jer nema dovoljno odraslih da ih ljuljaju, o domovima gdje ih šalju, o patnjama u vjerskim školama i internatima, te sudskim procesima protiv lažnih moralista u mantijama koji crkvu koštaju milijardama dolara... Zato kada društva prave zakone po ovom pitanju, to su također elementi koji ulaze u jednačinu.

Ukratko, nije ni važno da li je u pitanju do 10 njedjelja ispravni period za abortus ili ne. Život takvog djeteta je ono o čemu treba da vi vjernici vodite računa prije nego diskutujete šta je ovdje ispravno i moralno a šta ne. A crkva i moral nekako ne idu ruku pod ruku.
Uzmimo taj plod od 10 nedjelja starosti, prekinimo mu pupčanu vrpcu i stavimo ga na majčine grudi da sisa. Neće uspijeti.
E, moj Zoro, zaključivanje plitko, plitko do bola, i još tu vidiš neku poantu. Što miješaš tu medicinu, u medicini je jasno da ljudski život počinje začećem, što je bilo i presudno za odluku Evropskog suda.
A prema tom tvom kriteriju preživljavanja mnogi rođeni koji imaju zakonom priznat pravni status osobe, bilo mala djeca, bilo odrasli bolesni, nemoćni, ne bi ga trebali imati.
Šteta što Evropski sud za ljudska prava nije imao u vidu ova tvoja kapitalna razmišljanja o tome kada zaista počinje ljudski život. U najmanju ruku u presudi bi ga uzeli i priznali kao izdvojeno mišljenje.

A o Anti Tomiću, pitomcu i podoficiru JNA, ispranom mozgu, kojeg su zalili u Splitu kantom fekalija, a pos'o mu se sastoji u prenošenju intelektualnih fekalija iz uma u tekstualni oblik, nemam riječi, ali tebe vidim fascinira.
broj dva

#2369 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Edouard wrote:
aurora313 wrote:

Uzmimo taj plod od 10 nedjelja starosti, prekinimo mu pupčanu vrpcu i stavimo ga na majčine grudi da sisa. Neće uspijeti.
E, moj Zoro, zaključivanje plitko, plitko do bola, i još tu vidiš neku poantu. Što miješaš tu medicinu, u medicini je jasno da ljudski život počinje začećem, što je bilo i presudno za odluku Evropskog suda.
A prema tom tvom kriteriju preživljavanja mnogi rođeni koji imaju zakonom priznat pravni status osobe, bilo mala djeca, bilo odrasli bolesni, nemoćni, ne bi ga trebali imati.
Šteta što Evropski sud za ljudska prava nije imao u vidu ova tvoja kapitalna razmišljanja o tome kada zaista počinje ljudski život. U najmanju ruku u presudi bi ga uzeli i priznali kao izdvojeno mišljenje.

A o Anti Tomiću, pitomcu i podoficiru JNA, ispranom mozgu, kojeg su zalili u Splitu kantom fekalija, a pos'o mu se sastoji u prenošenju intelektualnih fekalija iz uma u tekstualni oblik, nemam riječi, ali tebe vidim fascinira.
---
Nije bilo o Tomicu nego o brizi crkve za djecu. To sto je bio pitomac JNA i podoficir je jednostavno irelevantno.
I ako ja mogu priznati da je katolicka crkva ponegdje i nesto dobro uradila (humanitarna pomoc i slicno), zasto ne mozes ti priznati da ima maltene institucionalizirano zlostavljanje djece od strane katolicke crkve, ne samo u vidu ogromnog problema sa svecenicima-pedofilima i crkvenim sakrivanjem problema nego i borbom protiv kontracepcije (ne abortusa nego kontracepcije) nego i horor-prica kao ova iz Irske.
Tako da neki katolicki superiorni moral u odnosu prema djeci jednostavno ne pije vode.
Edouard

#2370 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dozer wrote: Takodjer, jos mi ni Edo ni HCMX ne odgovorise na ona pitanja o bogu/bogovima, i kako to da danas imamo razlicite religije koje propagiraju istu matricu o jednom bogu, pri cemu svaka prethodna religija nije prihvatila "najavljenu sljedecu objavu"...?
Dozeru, tema je ateizam i implikacije koje taj stav ima na čovjeka, život, društvo, moral, odgoj, politiku, kulturu, filozofiju, nauku, zakone...
A implikacije su prilično pogubne, posebno onda kad se taj stav nalazi, uključuje, podrazumijeva, u temeljima određenih političkih sistema.
Dozer

#2371 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:?
Nadam se da ovo gore nije odgovor na moja pitanja....

Ali, kad vec pokusavas pobjeci od odgovora na taj nacin, evo onda i dezert - upravo te besmislice vezane za "objave", pri cemu je svaka naredna uzrokovala toliko razmimoilazenje medju ljudima, a sto je nadalje vodilo ogromnim krvoprolicima koja traju i danas, naprosto su jos jedan od argumenta ateistima.

To nama pokazuje koliko su religije daleko od savrsenstva, koliko su "svete knjige" kontradiktorne same sebi, kao i krcate "uputstvima" koja ljude navode na zlo prema drugim ljudima, iako knjige, sustinski, propagiraju "dobro".

Sta ce nam to u zivotu?
Last edited by Dozer on 20/03/2017 13:57, edited 2 times in total.
broj dva

#2372 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Edouard wrote:
Dozer wrote: Takodjer, jos mi ni Edo ni HCMX ne odgovorise na ona pitanja o bogu/bogovima, i kako to da danas imamo razlicite religije koje propagiraju istu matricu o jednom bogu, pri cemu svaka prethodna religija nije prihvatila "najavljenu sljedecu objavu"...?
Dozeru, tema je ateizam i implikacije koje taj stav ima na čovjeka, život, društvo, moral, odgoj, politiku, kulturu, filozofiju, nauku, zakone...
A implikacije su prilično pogubne, posebno onda kad se taj stav nalazi, uključuje, podrazumijeva, u temeljima određenih političkih sistema.
---
Da se vratimo na tvoju misao o generalizaciji, ti smatras da su implikacije ateizma pogubne a daleko od toga da je to neka opstepriznata istina, neki univerzalni zakon.
aurora313

#2373 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:E, moj Zoro, zaključivanje plitko, plitko do bola, i još tu vidiš neku poantu. Što miješaš tu medicinu, u medicini je jasno da ljudski život počinje začećem, što je bilo i presudno za odluku Evropskog suda...
Ja u klin, ti u plocu, ti neces, a ja hocu... :)
Edouard

#2374 Re: Ateizam

Post by Edouard »

broj dva wrote: ---
Nije bilo o Tomicu nego o brizi crkve za djecu. To sto je bio pitomac JNA i podoficir je jednostavno irelevantno.
I ako ja mogu priznati da je katolicka crkva ponegdje i nesto dobro uradila (humanitarna pomoc i slicno), zasto ne mozes ti priznati da ima maltene institucionalizirano zlostavljanje djece od strane katolicke crkve, ne samo u vidu ogromnog problema sa svecenicima-pedofilima i crkvenim sakrivanjem problema nego i borbom protiv kontracepcije (ne abortusa nego kontracepcije) nego i horor-prica kao ova iz Irske.
Tako da neki katolicki superiorni moral u odnosu prema djeci jednostavno ne pije vode.
Šta se Tomića tiče, evo što naš bosanac, pisac, Aleksandar Hamon kaže: "Vrijednost ideje se može odrediti kvalitetom onih koji je zastupaju"
- katolicka crkva ponegdje i nesto dobro uradila.
- maltene institucionalizirano zlostavljanje djece od strane katolicke crkve
Ovdje je ideja totalno umanjiti ono očigledno dobro koje Katolička crkva čini, a popljuvati, iznoseći neistine.
Možemo i o kontracepciji, ali jako bi se oduljilo.
Katolički moral? Kad će ateisti jednom shvatiti da ne postoji katolički, religijski moral, već ljudski moral koji je univerzalan.
Edouard

#2375 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dope_Man wrote:
Dozer wrote: --------------
Da ne quotam cijeli post, dodaj na listu i pitanje morala koje vole da potegnu vjernici cesto. Edo se pogotovo voli time baviti, a niko da objasni kako je to bolji vjernik koji pomogne drugom covjeku, ili uradi bilo sta dobro, jer mu bog prijeti vjecnom vatrom - od ateiste koji to uradi bez prijetnje od boga, vec samo zeli pomoci/uraditi nesto dobro.

Spominjalo se i ranije ovo na forumu, ali se 'ladno preskoci.
Edo se pogotovo voli time baviti, a niko da objasni kako je to bolji vjernik koji pomogne drugom covjeku, ili uradi bilo sta dobro, jer mu bog prijeti vjecnom vatrom - od ateiste koji to uradi bez prijetnje od boga, vec samo zeli pomoci/uraditi nesto dobro.
Kad već mene spominješ....i šta to treba objasniti? je'l to nečije, ( vjerničko, ateističko), mišljenje, učenje, o čemu se radi?

A ništa ti meni ne odgovori od prije:
Razmišljam ima li ikakvog smisla, i da li da ti na ovu hrpu laži, gluposti, podmetanja, iracionalnosti, uopće dajem neki racionalni odgovor, jer bojim se da neće koristiti, ti si u svom filmu. Možda ipak radi nekih drugih.
Za nekoga ko prezire ateiste/ateizam, ne moze nas/ga podnijeti, mislim da o dostojanstvu, slobodama i slicnim pojmovima nemas pravo da govoris.
Ako i prezirem/ne podnosim ateizam, lažeš i izmišljaš kad kažeš da prezirem/ne podnosim ateiste. Pokaži i jedan primjer.
S druge strane religije uce da su ateisti, mnogobosci, ili jednobosci drugog boga sljam od ljudi kojima se u najboljem slucaju moze dozvoliti da zive kao gradjani treceg reda.
Opet lažeš i izmišljaš. Pokaži i jedan primjer da Katolička crkva uči tako nešto.
Post Reply