Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
razonoda

#2351 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

Dzole_SSS wrote:@razonoda - Jbg prijatelju, onaj tko je isao u skolu cetiri godine (mislim na fakultet),m ucio da bi bio nesto i da na kraju prodaje novine gazdi koji ima jedna srednju jeste ponizavajuce...
Mislim, ne znam da li mozes ovo razumjeti i da li si se ikada nasao u takvoj sitvaciji, ali ako nisi, tesko da mozes (i zelim ti sve najbolje, tj da se nikada ne nades u zivotu)

Moj prijatelj je zavrsio pravo i sada moze guzicu sa tim obrisati. Covjeku se kompletan zivot srusi i jednom kada udes u depresiju tog tipa, veoma se tesko mozes izvuci. U tome i jeste problem.
:sad: I ti smatras da je ponizavajuce raditi za nekoga'sa srednjom' a taj ''fakultetlija''. Sa takvim stavom i kompleksom ,nece nikad naci posao''''vrijedan njega''.
Svi smo se mi nasli u raznim situacijama, ali za neke stvari trebas biti rodjen. Kao prvo izgradi --respekt-- sve ce ti jednostavnije biti u zivotu.
razonoda

#2352 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

joooj wrote:
JanuaryJones wrote:Jesi razmišljala o nekom privatnom biznisu? Malo pomalo od kuće nešto, neki hobi, nešto što voliš?
Uvijek sam zamisljala :lol: da cu pored glavnog posla pomalo voditi knjige kao dodatni izvor zarade, ali ne mogu jos uvijek jer nemam polozeno za certificiranog racunovodju, a ne mogu polagati jer nemam iskustva. To je moj domen privatnog biznisa, za ostale ili imas slifa ili ne. Trenutno prevodim tekstove, pa eto ako kome treba nek' se javi :mrgreen:
:-D I pak nesto radis, sto je pozitivno.
IDI-----kod nekog racunovodje, radi djaba , nauci posao, uspu polazi taj ispit. NE gubi vrijeme.
JanuaryJones

#2353 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JanuaryJones »

joooj wrote:
JanuaryJones wrote:Jesi razmišljala o nekom privatnom biznisu? Malo pomalo od kuće nešto, neki hobi, nešto što voliš?
Uvijek sam zamisljala :lol: da cu pored glavnog posla pomalo voditi knjige kao dodatni izvor zarade, ali ne mogu jos uvijek jer nemam polozeno za certificiranog racunovodju, a ne mogu polagati jer nemam iskustva. To je moj domen privatnog biznisa, za ostale ili imas slifa ili ne. Trenutno prevodim tekstove, pa eto ako kome treba nek' se javi :mrgreen:
Pa i to je nešto ;) jesi se prijavila na Ernst & Young edukaciju?
Dzole_SSS

#2354 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

razonoda wrote:
Dzole_SSS wrote:@razonoda - Jbg prijatelju, onaj tko je isao u skolu cetiri godine (mislim na fakultet),m ucio da bi bio nesto i da na kraju prodaje novine gazdi koji ima jedna srednju jeste ponizavajuce...
Mislim, ne znam da li mozes ovo razumjeti i da li si se ikada nasao u takvoj sitvaciji, ali ako nisi, tesko da mozes (i zelim ti sve najbolje, tj da se nikada ne nades u zivotu)

Moj prijatelj je zavrsio pravo i sada moze guzicu sa tim obrisati. Covjeku se kompletan zivot srusi i jednom kada udes u depresiju tog tipa, veoma se tesko mozes izvuci. U tome i jeste problem.
:sad: I ti smatras da je ponizavajuce raditi za nekoga'sa srednjom' a taj ''fakultetlija''. Sa takvim stavom i kompleksom ,nece nikad naci posao''''vrijedan njega''.
Svi smo se mi nasli u raznim situacijama, ali za neke stvari trebas biti rodjen. Kao prvo izgradi --respekt-- sve ce ti jednostavnije biti u zivotu.
Pa normalno da je ponizavajuce jer samo u ovoj Alijinoj drzave se vise postuje taj GAZDA sa srednjom nego skolovan covjek.
Vjerovano nisi provodio noci sa knjigom u ruci, jer da jesi sigurno bi drugacije gledao na to. A ovako si samo gledao da prodes kroz tu skolu.

Da skratim, tacno je da za neke stvari trebas biti roden. Doduse govorim ti za mog prijatelja kojeg apsolutno razumijem.
Dok ja sa druge strane, sam radio sve i svasta, i iskreno cu odmah reci da zalim zbog toga, jer ako nisi primoran bolje ti je za supka ne raditi nikako.
Ali eto, mene je zivot natjerao na takve stvari pa sam se naucio snalaziti, ali jebo iskreno taj zivot snalazenja.

Ja ovo curu kao mog prijatelja apsolutno svatam.

Jbg, mozemo mi ovdje kenjati do zore kako treba i sta treba?
Ali jebo tu vise pricu. Cinjenica je da su mladi ovdje u BIH prepusteni samo sebi.
Onaj tko je previse pametan, lako ce se snaci u zapadnim zemljama, jer mozgovi njima su uvijek trebali.
Onaj tko ima vani rodbine, takoder se se nekako uspjeti provuci i snaci, doduse, makar ce imati neku priliku za tim.
Onaj tko ima neke skole a nema nikoga, spada u obicni prosjek koji je debelo najebao a takvih je mnogo mladih ovdje koji iz dana u dan padaju sve dublje u depresiju pa ti pricaj do zore ovdje kako ko sta treba i kako treba?

Jbg, ja kada sam bio bez posla, znao sam se snalaziti i prezivljavati, ali onome tko ne moze nikako da nade posao i ne zna se snalaziti, ne mozes iskreno pricati te price, vec ih trebas podrati i dati neki ohrabrujuci savjet....
mefistofilis

#2355 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mefistofilis »

Dzole_SSS wrote:
razonoda wrote:

Pa normalno da je ponizavajuce jer samo u ovoj Alijinoj drzave se vise postuje taj GAZDA sa srednjom nego skolovan covjek.
Vjerovano nisi provodio noci sa knjigom u ruci, jer da jesi sigurno bi drugacije gledao na to. A ovako si samo gledao da prodes kroz tu skolu.

Da skratim, tacno je da za neke stvari trebas biti roden. Doduse govorim ti za mog prijatelja kojeg apsolutno razumijem.
Dok ja sa druge strane, sam radio sve i svasta, i iskreno cu odmah reci da zalim zbog toga, jer ako nisi primoran bolje ti je za supka ne raditi nikako.
Ali eto, mene je zivot natjerao na takve stvari pa sam se naucio snalaziti, ali jebo iskreno taj zivot snalazenja.

Ja ovo curu kao mog prijatelja apsolutno svatam.

Jbg, mozemo mi ovdje kenjati do zore kako treba i sta treba?
Ali jebo tu vise pricu. Cinjenica je da su mladi ovdje u BIH prepusteni samo sebi.
Onaj tko je previse pametan, lako ce se snaci u zapadnim zemljama, jer mozgovi njima su uvijek trebali.
Onaj tko ima vani rodbine, takoder se se nekako uspjeti provuci i snaci, doduse, makar ce imati neku priliku za tim.
Onaj tko ima neke skole a nema nikoga, spada u obicni prosjek koji je debelo najebao a takvih je mnogo mladih ovdje koji iz dana u dan padaju sve dublje u depresiju pa ti pricaj do zore ovdje kako ko sta treba i kako treba?

Jbg, ja kada sam bio bez posla, znao sam se snalaziti i prezivljavati, ali onome tko ne moze nikako da nade posao i ne zna se snalaziti, ne mozes iskreno pricati te price, vec ih trebas podrati i dati neki ohrabrujuci savjet....
@dzole:
sve si rekao, tolike neprospavane noci se mnogim studentima nece isplatiti, mnogi ne vide ni dana radnog staza "u struci".
jbt znam curu koja je etf zavrsila sa dvije 8 sve ostalo 9 i 10 sad radi nesto skroz lijevo a takvih primjera milion
Stoner

#2356 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Stoner »

Dzole_SSS wrote:
U svakoj državi se gazda više poštuje nego diplomac. :mrgreen:

Završiti fakultet je jedna stvar, a steći početni kapital, uložiti ga, pokrenuti i voditi posao je druga.
dzemaludin007

#2357 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dzemaludin007 »

Dzole_SSS wrote:u BIH se izgleda jedino moze dobiti posao bez stele u IT sektoru...
Ostali sektori, bez adekvatnih preporuka i koverte, veoma tesko...
+1

Isto mislim, dobar strucnjak u IT sektoru (prvenstveno neki development) nalazi posao bez problema uz poznavanje engleskog jezika.

A sta ce ostali majku mu, nisu svi IT-ovci (na papiru). :izet: Ja sam energeticar (ETF), nesto mi ne ide bas sjajno trazenje posla. Godine prolaze, evo vec druga na pragu za pola godine :izet: :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2358 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Stoner wrote:
Dzole_SSS wrote:

Završiti fakultet je jedna stvar, a steći početni kapital, uložiti ga, pokrenuti i voditi posao je druga.
Sposoban gazda koji od marke pravi dvije, a pri tom se širi, ulaže u posao i radnike je uvijek poštovan i cijenjen.....samo što se naša velika većina gazdi u takve stvari razumije ko Beduin u nordijski slalom....Kupi mečku, nekretnine, auta sinovima, ženi i švalerki, nakiti se zlatom i izrabljuje radnike kao robove, pa se čudi što mu firma ljosne kurcem od ledinu za pet godina....
razonoda

#2359 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

Lajavikrelac wrote:
Stoner wrote:
Dzole_SSS wrote:

Sposoban gazda koji od marke pravi dvije, a pri tom se širi, ulaže u posao i radnike je uvijek poštovan i cijenjen.....samo što se naša velika većina gazdi u takve stvari razumije ko Beduin u nordijski slalom....Kupi mečku, nekretnine, auta sinovima, ženi i švalerki, nakiti se zlatom i izrabljuje radnike kao robove, pa se čudi što mu firma ljosne kurcem od ledinu za pet godina....
:roll:
kupio mecku---auto diler dobio pare
kupio nekretninu----haso dobio pare -i otisao na more
auto sinovima-auto diler dobio pare
zeni i shvalerki nakot---zlatar zahir dobio pare i otisao u tursku po novo zlato
a hrana ,pice itd
I TO SVE OD JADNIH RADNIKA----koji rade DZABA :?:
Domaci izdajnik

#2360 Re: Jadi nas nezaposlenih

Tačno. Ima firmi u kojima gazda duguje radnicima po pet plata i u kojima nije godinu i više doprinos uplaćivan, ali pošto su režimske taldžije može im se :oops: Primjer Intergra inžinjering i Niskogradnja. A ti vidi odakle mu za sve to pare kad sabereš i oduzmeš sve....
Nisrin

#2361 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Suplje price- ne radim ni na u struci, a mozda je i bolje, radim TRENUTNO daleko placeniji posao, koji sam dobila zahvaljujuci PREPORUCI!!!

Radila sam svasta i svugdje, nije me bilo sramota, ali poslije 18 godina skolovanja, zavrsenog magistarskog naucila sam vise cijeniti sebe...ne kazem da opet ne bih radila bilo sta, u okviru postenog posla, ali da radim za 300-400KM po 12h dnevno, bez slobodnog vikenda- nije zivljenje nego prezivljavanje, jos gore kad ti nikako ne plate...te takve plate ne mogu pokriti NORMALNE troskove ziota-hranu i rezije, o drugim stvarima da ne govorimo...

I da, radije cu ici konobarisati u Emiratima ili na kruzerima i jos zastekati koji dinar, nego u ovoj sugavoj drzavi!

Posla ima, plata nema, i ljudi nisu adekvatno placeni, lako je kad imas ledja, druge izvore finansiranja ili dok zivis kod roditelja!True story!
mali_balon

#2362 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Lajavikrelac wrote:Tačno. Ima firmi u kojima gazda duguje radnicima po pet plata i u kojima nije godinu i više doprinos uplaćivan, ali pošto su režimske taldžije može im se :oops: Primjer Intergra inžinjering i Niskogradnja. A ti vidi odakle mu za sve to pare kad sabereš i oduzmeš sve....
MIslim da nisi u pravu, ipak su radnici ti koji nece da rade i koji bi pored neisplacenih plata i dobrinosa trebali gazdama spomenike dic.
Domaci izdajnik

#2363 Re: Jadi nas nezaposlenih

I skinuti gaće i naguziti se po potrebi.... :izet:
mali_balon

#2364 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

I to nasuho, i sve govoriti hvala gazda sto si mi dao posao.
Domaci izdajnik

#2365 Re: Jadi nas nezaposlenih

Podmaže gazda povremeno...čisto da malo i radnik može reći da uživa :mrgreen:

I da još samo dodam sa ovo njegovo nabrajanje: to što si naveo su sve domeni usluge i trgovine, u većini slučaja kompenzacije, a od toga država nema ništa....presipanje iz šupljeg u prazno :oops:
Dzole_SSS

#2366 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

Da ne pobjegnemo od teme, posto je covjek pokusao prigazati kako ima a neki nece.

Vidi prijatelju. Nije u tome stvar, vec je problem sto kada covjek ne radi duze od 2 godine, on automatski gubi radnu naviku koju je veoma tesko povratiti. Dakle, u prevodu iz depresije izazide ljenost sto je jednako ogromnom razocarenju.

Tako recimo, imam prijatelja koji je godina veoma dobro radio kao komercijalist. Takoder, posto je dobar govornik, veoma dobro zaradivao, a taj posao tko nije radio svaki dan i isao na teren, ne moze nikako svatiti. Ti bukvano sebe istrosis ali takoder mozes mnogo da zaradis.
I taj moj prijatelj odustane od posla, jer se vremenom istrosio od putovanja i svega i zelio je da pronade neki posao sa fiksnom platom.

Posto je to god nas u BIH ravno SF filmu ako nemate preporuke, neke vezice ili direknte stele, tako je evo 3 god nema sada nista.
Jednom igrom slucaja, ja mu budem u prilici biti adekvatna preporuka cisto radi njegovih dobrih referenci u prodaji, ako nista, mogao sam mu obezbijediti interview.

I ja odem sav sretan do njega da mu predocim dobru vijest, kad on umjesto sretan sav depresivan od svega.
E to je taj problem. Hronicna depresivnost koja se stvori u covjeku pa covjek ne vidi nista pozitivno vec samo crno. To je veliki problem ove nase omladine ovdje danas.

Zato ti i govorim. Onaj tko je godine i noci potrosio u skolu i edukaciju kako bi sutra mogao biti nesto i ne moze sebi makar placenu praksu naci koja mu moze ujedno biti dobra prilika je stvarno nejebao. I takve ljude treba podrzavati, dati im tople savjete a ne ubijati u pojam.
mali_balon

#2367 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ma jok, takvim ljudima treba da dodju razni mudroseri i trolovi da im govore kako nece da rade i kako su ljeni... Ponavljam se kao papagaj bio sam od onih koji su se cudili "cuj nema posla" i mudrovao i srao a evo sad u onom "drugom" timu. I opet po 100000 put stara narodna "lako je tudjim k... gloginje mlaitit", lako je mudrovat i srat sve dok ne okusis drugu stranu price.
modem33

#2368 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

mali_balon wrote:Ma jok, takvim ljudima treba da dodju razni mudroseri i trolovi da im govore kako nece da rade i kako su ljeni... Ponavljam se kao papagaj bio sam od onih koji su se cudili "cuj nema posla" i mudrovao i srao a evo sad u onom "drugom" timu. I opet po 100000 put stara narodna "lako je tudjim k... gloginje mlaitit", lako je mudrovat i srat sve dok ne okusis drugu stranu price.

Ja moram staki put ponavljati da imamo najvece sadiste (ljudi koji uzivaju nanosenjem boli drugima) na planeti .... i to su ti trolovi & mudrijasi sa politickim & rodbinskim stelama .... ima ljudi koji su normalni (sa stelama) al to je svega 3% na nivou BiH-a. 8-)
Zeljoooo

#2369 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Zeljoooo »

Pa je li nasao ko kakav pristojan posao sa ovog foruma otkako je ova tema?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2370 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Stvarno je odvratan osjecaj te totalne beznadeznosti, depresivnosti i apatije u koju covjek zapada kad je nezaposlen. Svima vam zelim puno strpljenja i srece da sto prije nadjete posao :thumbup:
razonoda

#2371 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

Dzole_SSS wrote:Da ne pobjegnemo od teme, posto je covjek pokusao prigazati kako ima a neki nece.

Vidi prijatelju. Nije u tome stvar, vec je problem sto kada covjek ne radi duze od 2 godine, on automatski gubi radnu naviku koju je veoma tesko povratiti. Dakle, u prevodu iz depresije izazide ljenost sto je jednako ogromnom razocarenju.

Tako recimo, imam prijatelja koji je godina veoma dobro radio kao komercijalist. Takoder, posto je dobar govornik, veoma dobro zaradivao, a taj posao tko nije radio svaki dan i isao na teren, ne moze nikako svatiti. Ti bukvano sebe istrosis ali takoder mozes mnogo da zaradis.
I taj moj prijatelj odustane od posla, jer se vremenom istrosio od putovanja i svega i zelio je da pronade neki posao sa fiksnom platom.

Posto je to god nas u BIH ravno SF filmu ako nemate preporuke, neke vezice ili direknte stele, tako je evo 3 god nema sada nista.
Jednom igrom slucaja, ja mu budem u prilici biti adekvatna preporuka cisto radi njegovih dobrih referenci u prodaji, ako nista, mogao sam mu obezbijediti interview.

I ja odem sav sretan do njega da mu predocim dobru vijest, kad on umjesto sretan sav depresivan od svega.
E to je taj problem. Hronicna depresivnost koja se stvori u covjeku pa covjek ne vidi nista pozitivno vec samo crno. To je veliki problem ove nase omladine ovdje danas.

Zato ti i govorim. Onaj tko je godine i noci potrosio u skolu i edukaciju kako bi sutra mogao biti nesto i ne moze sebi makar placenu praksu naci koja mu moze ujedno biti dobra prilika je stvarno nejebao. I takve ljude treba podrzavati, dati im tople savjete a ne ubijati u pojam.
:-D Navedi jedan topao savjet koji bi TI dao tom nesretniku.
mali_balon

#2372 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Zeljoooo wrote:Pa je li nasao ko kakav pristojan posao sa ovog foruma otkako je ova tema?
Bilo je nekih poslica od 1,2, 4 mjeseca evo sad ce mozda jos jedan poslic u trajanju od 2 mjeseca sa veoma malom mogucnoscu produzetka, ali nista dugorocnije.
Mr.Penguin

#2373 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Mr.Penguin »

Čitam neku knjigu o traženju posla i piše postoje šest stadijuma nezaposlenosti:

1. Šok;
2. Poricanje;
3. Olakšanje;
4. Ljutnja;
5. Depresija;
6. Prihvatanje i akcija

Izgleda da je tačno.
Ime Korisničko

#2374 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ime Korisničko »

i sta onda akcija akcija akcija akcija akcija akcija akcija akcija i ?
Mr.Penguin

#2375 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Mr.Penguin »

I rezultat
Post Reply