Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2351 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:Ja sam odavle
Nista se ne bi desilo da na ulice Kaira i drugih gradova nisu izasli milioni Egipcana. Izasli su radi lose politike Mursija. Tako je sve pocelo.
nije tako počelo
ništa se ne bi desilo da na ulice nisu izašli milioni egipćana i da nisu oborili faraona mubaraka koji je upravo izašao iz zatvora "prav zdrav" a njegovi podanici ponovo vladaju egiptom ... krug zatvoren

igra iz dvice u keca
Kikibombona

#2352 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Abu Sakkar wrote:Koliko puta ćeš koristiti "dekret" kao neki ultimativni argument.
Dekret je poništio nakon 24h.
Znam da je ponisten. Taj cin je pokazao o kakvom se covjeku radi. Bog ga ne bi skinuo kada bi pustio korijene. Njegov nacin rada je od samog starta bio prijetnja za sve koji ne plivaju na valovima radikalnog islama.

Imam internet poznanika, Egipcanina. Ako sam dobro skontao, lik je kao vecina bosanskih muslimana, tradicionalista. On je bio najvise zabrinut sto je Mursi u nacrt ustava ubacio ulemu sa nekog kairskog sveucilista. Navodno nista ne bi moglo proci bez njihovog aminovanja. Rekao je da Egipat sa Mursijem polako ali sigurno ide ka teokratiji i serijatu, te da se sa tim Egipcani nece pomiriti. Vec tada su bili neki manji protesti, a on mi je rekao da je pitanje dana kada ce buknuti. I buknulo je.
jastuk1

#2353 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona,

Stvarno mi je žao ali postovi glede Egipta - maksimalna neupućenost.

Nije ba Morsi bio nekakav autokrata a kamoli faraon. Jer bi to jednostavo bila antiteza onome što MB jeste - pokret za socijalnu jednakost!

Da znaš jednom i za svagda - ovo nije borba nikakvih islamista i sekularista, liberala itd, već borba ugnjetanih protiv ugnjetavača. PREVASHODNO EKONOMSKIH.

ŠTA IMAŠ DA KAŽEŠ NA OVO:

MB je dao nove poreske strukture da bi se smanjio teret siromašnih i povećali prihodi za socijalne projekte.

Morsi je potpisao zakon u maju 2013, a da planirano je da se realizuje krajem juna!!!!!!! Poreske promjene zakona bile su slijedeće:

Novim zakonom Poreski obveznici su podjeljeni u pet segmenata, izuzeće od poreza onih čiji je godišnji prihod manji od 5.000 egipatskih funti ($ 716) , postavljanje 10 % poreza na prihode od 5.000 do 30.000 funti ($716 do $4.294),15 % stopa na prihode od 30.000 do 45.000 funti ($ 4.294 do $ 6.440), 20 % za one koji zarađuju od 45.000 do 250.000 funti ($ 6.440 - $ 35.780), a 25% za prihode veće od 250.000 funti.

Među značajnim izmjenama poreskih zakona je uspostavljanje svih korporativnih poreskih stopa na 25%. Ranije, preduzeća sa prihodom manjim od 10 miliona funti (1,4 miliona dolara) su imala 20 % porez, a kompanije sa većim prihodom od tog poresku stopu od 25%.

Glavna opozicija Morsiju je došla od Sawiris braće - milijarderi broj 3 i 7 na Forbsovoj listi najbogatijih 2013. u Africi, iako oni žive u zemlji u kojoj 80% stanovništva živi sa manje od $ 16 na dan.
Nejednakost u bogatstvu dolazi u velikoj mjeri od prethodnog poreskog sistema koji omogućava egipatskog buržoaziji značajno nagomilavanje milijardi bez plaćanja značajnog poreza.

Nije slučajno to što se 30. juni kampanja protiv Morsija poklopila sa datumom kada su nova poreska pravila trebalo da stupe na snagu.
Avetinho

#2354 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

Kikibombona wrote:{...}

Kada je omjer 10 - 1, sila moze proci. Kada je omjer 10 - 5 i zelis nesto nametnuti, sukob je neminovnost. Dakle, u slucaju Egipta, cista je ludost pokusati nametnuti trecini stanovnistva (30 miliona) zakone i nacin zivota koji oni ne zele. 30 miliona ljudi se ne plasi nikog.

Razumijem da vjerski fanatici nemaju senzibilitet za jednog covjeka, ali me malo cudi da su toliko glupi i da misle da nesto mogu nametnuti masi od 30 miliona ljudi. To je ta zadrtost, hoce da je sve po njihovom. Nek je meni potaman, a ostale ko jebe. Ovaj put su se zajebali. Jos se pozivaju na pravdu :-) .
Bas si ovo pravedno srocio. Zamisli onda kako je onima desetorici kojima petorica namecu volju? Da li je sukob neminovan? I onda jos kriviti za sukob onu desetoricu koji nece da se sloze s onim sto su im nametnuli ona petorica.

Zeli li se mir u bilo kojem polarizovanom drustvu (kakva su u vecini drzava danas na svijetu) vojsku treba drzati u kasarnama gdje im je mjesto a vlast osvajati na izborima.
5 0 5

#2355 Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Ja Sam Odavle wrote:]
Bas si ovo pravedno srocio. Zamisli onda kako je onima desetorici kojima petorica namecu volju? Da li je sukob neminovan? I onda jos kriviti za sukob onu desetoricu koji nece da se sloze s onim sto su im nametnuli ona petorica.

Zeli li se mir u bilo kojem polarizovanom drustvu (kakva su u vecini drzava danas na svijetu) vojsku treba drzati u kasarnama gdje im je mjesto a vlast osvajati na izborima.
Drži vojsku, a i vjeru, podalje od vlasti i neće biti problema.
jeza u ledja

#2356 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

jastuk1 wrote: Ja pomno odvažem svaku riječ prije je napišem ili izustim, da ne boh nepravedno optužio. Naravno da znam šta je genocid:

Genocid je, u najširoj definiciji, namjerno uništavanje socijalnog identiteta. Razni subjetki su genocid često definisali u užem smislu. Jedan od takvih pristupa je ograničavanje genocida na namjerno ubijanje, pristup koji je prva formalna definicija genocida pod ženevskom konvencijom odbacila kao nepotpun. Ženevska konvencija je ograničila socijalne identitete u definiciji na nacionalne identitete. Drugi su ograničili genocid na etnicitet, rasu i religiju kao socijalne identitete. Ponekad su i politički identiteti pokriveni definicijom.
Genocid ima svoju definiciju u UNu i kao takav ne obuhvata politicke grupe. Misljenje nekih akademika koje obuhvata i politicke grupacije nije misljenje koje preovladava, ni u medjunarodnim zakonima , a ni kolokvijalno, POGOTOVO ne u BiH, odnosno na podrucju bivse YU.
Politicke grupe su privremene, i zbog toga sam pojam unistenja jedne takve grupacije nema istu konotaciju kao unistenje naroda ili vjerske grupe. U protivnom, raznorazni sukobi i rezimi bi se mogli proglasiti genocidnim, Spanski gradjanski rat, Pinocheov rezim u Cileu, cistke anitkomunista u SSSRu, Kini, zatvaranja ljevicara u Iranu nakon revolucije, svasta nesto. Svaka zemlja je onda imala neki genocid u zadnjih 100injak godina.

Poenta moje reakcije je da ako olako upotrebljavamo termin "genocid" time relativiziramo ono sto se desilo u BiH, a sto jeste, nepobitno bio genocid.
Avetinho

#2357 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Avetinho »

505sCrtom wrote:
Ja Sam Odavle wrote:]

Da li isto pravilo, po tebi, vazi i za Iran?

Eeee, necemo Iran dirat, jelde.
jastuk1

#2358 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

jeza u ledja,

Vojna hunta hoće da uništi MB. To javno iskazana politika koja se provodi u djelo bjesomučnim napadima na svim elektronskim i štampanim medijima od kojih bi i Risto Đogo pljuno sebe koliki je diletant, a provodi se i u djelu kroz masakre civila. Znači definitivno se vrši genocid. Postoji plan, namjera, demonizacija, sistematsko istrebljenje... Svi elementi su tu.

Ništa se time ne relativizira genocid nad Bošnjacima. Kako bi se mogao relativizirati kada je i dokazan brojnim sudskim presudama. Naprotiv. Nikada se zločin ne smije presućivati niti gurati pod tepih.

A evo ti i interesantan članak kojeg sam pročitao danas popodne. Znači nije me članak potaknuo da koristim tu riječ, već stanje stvari koje vidim na trerenu.

Egypt: Polarisation and genocide
http://www.aljazeera.com/indepth/opinio ... 73429.html
Abu Sakkar

#2359 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Kikibombona wrote:
Abu Sakkar wrote:Koliko puta ćeš koristiti "dekret" kao neki ultimativni argument.
Dekret je poništio nakon 24h.
Znam da je ponisten. Taj cin je pokazao o kakvom se covjeku radi. Bog ga ne bi skinuo kada bi pustio korijene. Njegov nacin rada je od samog starta bio prijetnja za sve koji ne plivaju na valovima radikalnog islama.

Imam internet poznanika, Egipcanina. Ako sam dobro skontao, lik je kao vecina bosanskih muslimana, tradicionalista. On je bio najvise zabrinut sto je Mursi u nacrt ustava ubacio ulemu sa nekog kairskog sveucilista. Navodno nista ne bi moglo proci bez njihovog aminovanja. Rekao je da Egipat sa Mursijem polako ali sigurno ide ka teokratiji i serijatu, te da se sa tim Egipcani nece pomiriti. Vec tada su bili neki manji protesti, a on mi je rekao da je pitanje dana kada ce buknuti. I buknulo je.
Drug ti šupljira.
Kikibombona

#2360 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Ja Sam Odavle wrote:Bas si ovo pravedno srocio. Zamisli onda kako je onima desetorici kojima petorica namecu volju? Da li je sukob neminovan? I onda jos kriviti za sukob onu desetoricu koji nece da se sloze s onim sto su im nametnuli ona petorica.

Nametanja ne treba biti, to je moj stav. Eto, u tvojoj AmeriKi svi imate ista prava. Sta bi ti rekao da neko u USA donese zakon koji ce favorizovati bijelce? Sta bi na to rekli crnci? Da li bi se pobunili?

Abu Sakar

Posalo mi je link sa novim ustavom i tamo fakat pise da ce se ulema sa nekog sveucilista ocitovati o zakonima koji budu predlozeni. Dakle, vidio svojim ocima, samo mi sad ne ide najbolje sa guglom da to isto pronadjem na netu :mrgreen: .
Pro

#2362 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Pro »

Ne znam arapski, a ni turski, šta se priča?
jeza u ledja

#2363 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

jastuk1 wrote:jeza u ledja,

Vojna hunta hoće da uništi MB. To javno iskazana politika koja se provodi u djelo bjesomučnim napadima na svim elektronskim i štampanim medijima od kojih bi i Risto Đogo pljuno sebe koliki je diletant, a provodi se i u djelu kroz masakre civila. Znači definitivno se vrši genocid. Postoji plan, namjera, demonizacija, sistematsko istrebljenje... Svi elementi su tu.

Ništa se time ne relativizira genocid nad Bošnjacima. Kako bi se mogao relativizirati kada je i dokazan brojnim sudskim presudama. Naprotiv. Nikada se zločin ne smije presućivati niti gurati pod tepih.

A evo ti i interesantan članak kojeg sam pročitao danas popodne. Znači nije me članak potaknuo da koristim tu riječ, već stanje stvari koje vidim na trerenu.

Egypt: Polarisation and genocide
http://www.aljazeera.com/indepth/opinio ... 73429.html
MB nije etnicka ili vjerska, vec politicka skupina. To je osnovni element koji ti nedostaje. U protivnom kao sto rekoh mnogi drugi sukobi bi bili okarakterisani kao genocid, a onda cemu svrha tog pojma uopste? Pa sama rijec genocid je nastala od grcke rijeci za narod, rasu.
madner

#2364 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Sta bi od MB-a, nije valjda da stvarn nisu imali plan B?
5 0 5

#2365 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

Ja Sam Odavle wrote:
505sCrtom wrote:[
Da li isto pravilo, po tebi, vazi i za Iran?

Eeee, necemo Iran dirat, jelde.
Da. Za svako društvo na dunjaluku. Za svaku religiju. I za svaku vojsku.
jastuk1

#2366 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Bas si ovo pravedno srocio. Zamisli onda kako je onima desetorici kojima petorica namecu volju? Da li je sukob neminovan? I onda jos kriviti za sukob onu desetoricu koji nece da se sloze s onim sto su im nametnuli ona petorica.

Nametanja ne treba biti, to je moj stav. Eto, u tvojoj AmeriKi svi imate ista prava. Sta bi ti rekao da neko u USA donese zakon koji ce favorizovati bijelce? Sta bi na to rekli crnci? Da li bi se pobunili?

Abu Sakar

Posalo mi je link sa novim ustavom i tamo fakat pise da ce se ulema sa nekog sveucilista ocitovati o zakonima koji budu predlozeni. Dakle, vidio svojim ocima, samo mi sad ne ide najbolje sa guglom da to isto pronadjem na netu :mrgreen: .
Naravno da od nameta nema selameta. Stvar je u tome što je ustav bila izglasala većina. I onda su bogati vidjeli da više nema gomilanja pa su odlučili da potroše milijarde u kontrarevoluciju u čemu su i uspjeli. No ovo su tek early days. Svakvi obrti su mogući.

Čitam večeras twitter poruke nadobudnih nazovi liberala (a da su Bogdo liberali, već samo oportunisti) i pro-pučista koji sada drže jezik za zubima i ne usuđuju se puno kritikovati masakre da ih vojna hunta ne bi ščepala u haps. Izgleda da se pojavio prijedlog za novi ustav - svi su pomalo potišteni LOL jer se ništa ne mijenja. Šta su očekivali od vojne hunte. ha ha ha
jastuk1

#2367 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

jeza u ledja wrote:
MB nije etnicka ili vjerska, vec politicka skupina. To je osnovni element koji ti nedostaje. U protivnom kao sto rekoh mnogi drugi sukobi bi bili okarakterisani kao genocid, a onda cemu svrha tog pojma uopste? Pa sama rijec genocid je nastala od grcke rijeci za narod, rasu.
Nekad se i političke grupe mogu uključiti u definiciju onih nad kojima se provodi gencid. Sem toga, vojni režim tretira MB kao islamske fašiste, tako da ako ih se ne smatra političkom, može ih se smatrati vjerskom grupom.
Citateljka

#2368 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Citateljka »

:)

Otkad gledaš, može li kratki rezime? Hvala.
Kikibombona

#2369 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Naravno da od nameta nema selameta. Stvar je u tome što je ustav bila izglasala većina. I onda su bogati vidjeli da više nema gomilanja pa su odlučili da potroše milijarde u kontrarevoluciju u čemu su i uspjeli. No ovo su tek early days. Svakvi obrti su mogući.

Čitam večeras twitter poruke nadobudnih nazovi liberala (a da su Bogdo liberali, već samo oportunisti) i pro-pučista koji sada drže jezik za zubima i ne usuđuju se puno kritikovati masakre da ih vojna hunta ne bi ščepala u haps. Izgleda da se pojavio prijedlog za novi ustav - svi su pomalo potišteni LOL jer se ništa ne mijenja. Šta su očekivali od vojne hunte. ha ha ha
Jesu bogati izasli na ulice?

Zamisli da kod nas neka od partija nametne za sirotinju korisne zakone i da na nagovor milionera ista sirotinja krene rusiti vlast :mrgreen: .

Nema nikakve logike.
jeza u ledja

#2370 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

jastuk1 wrote:
jeza u ledja wrote:
Nekad se i političke grupe mogu uključiti u definiciju onih nad kojima se provodi gencid. Sem toga, vojni režim tretira MB kao islamske fašiste, tako da ako ih se ne smatra političkom, može ih se smatrati vjerskom grupom.
MB su politicka, ne vjerska grupa. Sutra se moze desit ida pola MB budu recimo u Nur stranci, koja je pak bila takodje protivnik Morsija. Isto se mogu neki sekularisti preobuci u MB. A recimo svi odreda se smatraju muslimanima.
Takve fluidne transformacije ne mozes vidjeti medju narodima ili vjerskim grupama.

Tjeras mak na konac, no hajde, necemo se sloziti.
jastuk1

#2371 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Jesu bogati izasli na ulice?

Zamisli da kod nas neka od partija nametne za sirotinju korisne zakone i da na nagovor milionera ista sirotinja krene rusiti vlast :mrgreen: .

Nema nikakve logike.

Kako ne kontaš?! Dali su milijarde da PR firme i mediji aranžiraju i što jest i što nije protiv MB-a. Imali su punu godinu dana da dočekaju na nož sve prijedloge od MB-a. Sve. I dobre i loše. Sve što je od MB-a stizalo, nije moglo da valja. I da su neki liberali pobijedili na izborima i zalagali se za barem početak uvođenja pravednijeg društva, a na uštrb bogatih, isto bi prošli kao MB. To ti kažem - milijarde potrošene u kontrarevoluciju.

No budući da MB, a niti neki drugi Islamisti nisu skinuli Mubaraka, (liberali su ih stalno optuživali da su oteli njihovu revoluciju - što je de fakto tačno) moguće je da Egiptu tek slijedi neka vrsta Islamskog buđenja.

Ko je kriv Egipatskim liberalima kad i ima samo 7 kao što reče neko na ovom forumu. :!: Sad nek se zadovolje čitanjem novog ustava kojeg donosi vojna hunta. :lol:
jastuk1

#2372 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

deteted
tesanj

#2373 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tesanj »

Ma Kikibombona ima jedan problem a to je MUSLIMANSKA braca. Dakle, da su tu slozna braca ili koptska braca ili egipatska braca ili sva moguca braca to bo bila diktatura bez presedana, ovako muslimanska i jebiga tesko je prec preko toga.
Kikibombona

#2374 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

tesanj wrote:Ma Kikibombona ima jedan problem a to je MUSLIMANSKA braca. Dakle, da su tu slozna braca ili koptska braca ili egipatska braca ili sva moguca braca to bo bila diktatura bez presedana, ovako muslimanska i jebiga tesko je prec preko toga.
Opet islamofobija :mrgreen: ?

Aj u tu pricu uklopi cinjenicu da sam se u vise navrata pozitivno izrazio o Erdoganovoj AKP :-) .
tesanj

#2375 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by tesanj »

Kikibombona wrote:
tesanj wrote:Ma Kikibombona ima jedan problem a to je MUSLIMANSKA braca. Dakle, da su tu slozna braca ili koptska braca ili egipatska braca ili sva moguca braca to bo bila diktatura bez presedana, ovako muslimanska i jebiga tesko je prec preko toga.
Opet islamofobija :mrgreen: ?

Aj u tu pricu uklopi cinjenicu da sam se u vise navrata pozitivno izrazio o Erdoganovoj AKP :-) .
Ok. Reci mi kakva je razlika u protestima protiv Asada, i protesti protiv Sisija.
Post Reply