Nesporazum u Briselu!

Post Reply
udrch

#2351 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by udrch »

muha_sa wrote:ode cojk a ne pokaza nam dokumenAt :-) :-)
to Muha moj pokazuje da u ovoj zemlji ima još normalnih ljudi..čovjek se provalio o neke tri nacije u švicarskoj, dobio savjete i otišao da nauči, da mu se ovakav blam ne dešava više..
nije ko ovaj Hafis, Alfons samo što mu nije sve nacrto, ali on opet jedno te isto valja, ko pijan u sabah..
madner

#2352 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Ova hrvatska komponenta bas ima problema sa tim elementarnim cinjenicama.
udrch

#2353 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by udrch »

:lol: ti si profesionalni majorizator..
vee-jay

#2354 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by vee-jay »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote:Covic vec ima svoju malu Sjevernu Koreju, samo nije omedjena. Vec ima ogromnu podrsku naroda i fakticki je jedina politicka opcija Hrvata u BiH. Ostale stranke s hrvatskim predznakom bi se jednostavno mogle i ugasiti, nemaju nikakve sanse da ugroze sistem koji je HDZ razradio zadnje dvije decenije, previse je to uhljebljenja.
pa upravo to. mozes ti njega i stranku mu nazivati kako god hoces i to s punim pravom, ali on nije minoran ni po cemu, pogotovu sa karamarkom za ledjima koji je kako sam uspio skontati iz intrevjua na bht-u neki dan, psotrojio i njega i raguza nedavno.
Alfons Kauders wrote:Ovo za prijedloge i rad se slazem. Fino su trebali sjesti, baciti sve prijedloge koji bi ispunili uslove iz presude u skladu s evropskim standardima i praksom na papir, i onda kada ih Covic odbije, jednostavno prestati bilo kakve pregovore i ganjanje s EU - prepustiti to Covicu i jasno ga oznaciti kao izvor problema. Nazalost, bilo im je vaznije koristiti te prijedloge za medjusobno prepucavanje tipa "drzte izdajnika" - jebi ga, balijska posla.
ovdje je glavno pitanje kakav je apriori stav mz-a? meni se cini da su upravo oni skloni ne preglasavanju i to je onda problem iako s druge strane mislim da nemaju namjeru nista nametati, bar ovo kako izgleda do sada
Koliko je procentualno Hrvata u BiH, 13%?
Turcina je u Njemackoj maltane 10%.
Hrvata ce 2019. u BiH procentualno biti manje nego Turaka u Njemackoj.
HDZ ima, koliko, 5% glasova u BiH?

Ne znam kako je to sa Cesima, ali sa Njemcima se prica u cinjenicama. Po tim cinjenicama, gore navedene brojke su glavobolja a ne rak.

Mozda posjeduje Covic neku svoju Sjevernu Koreju ali to je sve na razini trecerazredne provincije, nista sto se sa malo pameti i volje nebi moglo rijesiti.
muha_sa

#2355 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

madner wrote:Ova hrvatska komponenta bas ima problema sa tim elementarnim cinjenicama.
:lol:

kako im više ne dosadi :-)
Hafis

#2356 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

Alfons Kauders wrote:
Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pa pitanje i jest koliko to zapravo moze potrajati. Idemo u izbornu godinu, a ako se ne rijesi ovo sranje, dio rezultata nece biti priznat, ili cak cijeli izbori.

Covic ce gurati dokle moze, ali nisam siguran da smije ici tako daleko. To povlaci sankcije, ne samo gubitak fondova. Nestaju pare iz organizacija koje lovu mogu davati ili posudjivati samo demokratskim zemljama, a BiH to nece biti oktobra 2014 ukoliko ne dodje do dogovora. Bice zanimljivo u svakom slucaju.
Čović ima relativno homogeno nacionalno tijelo, i ako ćemo iskreno Hrvati su financijski najžilaviji u ovoj zemlji. Pod tim mislim najmanje ovisni od kojekakvih fondova, koji ipak najmanje završavaju na područjima gdje oni žive.
Najviše će osjetiti onaj koji ima brojnije i financijski ranjivije glasačko tijelo.
Ovdje vrijedi isto pravilo kao i u životu. Financijske nedaće uvijek lakše prebrodi malobrojnija obitelj.
Znači, što se toga tiče, tih fondova i sankcija, ne treba previše računati na Čovićev obzir.
Uostalom živi bili pa vidjeli čija će se javnost više buniti zbog ove pat pozicije.
Taman kad te krene dobro, ti opet po starom. Koja crna finansijska zilavost?

Fino pogledaj prosjecna primanja i GDP per capita, pa ces skontati da krajevi s hrvatskom vecinom ne stoje nista bolje od ostatka zemlje, u prosjeku - samo sto se ta prica godinama provlaci raznim medijima koji samo njima poznatim matematickim operacijama dolaze do takvih zakljucaka. Prosjecni Hrvat u BiH nije nista "finansijski zilaviji" od drugih stanovnika, mada ima izuzetaka koji su vecinom posljedica geografije (npr. bogati dijelovi Hercegovine koji stoljecima saradjuju s Dalmacijom). Da nije tako, to bi se lako dalo potkrijepiti brojevima. I u tom slucaju radilo bi se o vrlo malim razlikama - npr. ne vidim kako je neko s platom od 950 maraka u Mostaru zilaviji od nekog sa 900 u Tuzli.

Jedino sto priznajem da je nezaposlenost osjetno manja, ali ne toliko radi sjajne ekonomske situacije vec zato sto neko s putovnicom moze doci do posla u Dalmaciji ili bilo gdje u Hrvatskoj, sto nije opcija za vecinu Srba i Bosnjaka.

A sto se tice fondova, pogledaj malo u sta su se trosili i kako su Hrvati zastupljeni u tim sektorima. Dakle te pare su se mahom trosile na reforme, drzavu i sluzbenike. Hrvati su tu itekako zastupljeni i posljedice ce biti iste. Ako nedostatak tih para pocne negativno utjecati na procese vezane za reforme vezane za izvoz i uvoz robe, Hrvati ce cak biti vise pogodjeni, jer se dobar dio privrede u Hercegovini i PK oslanja na Hrvatsku.
Ne ide. Kao što rekoh, koga je više, taj i više strada.
Ponoviću, područja gdje Hrvati žive imaju najmanju nezaposlenost, i čak imaju stanovit priljev određene kvote radne snage, pogotovo sezonske. Ne kažem da je netko više imun na moguće ekonomske sankcije, ali govorim da je netko ipak više izložen. Pa Tuzlanski i Zenički kanton imaju sami više penzionera nego što ima Hrvata u BiH.
Hoćeš da me ubjediš da će taj negativni financijski aspekt utjecati na Čovića? Ne bih rekao. Ovo su malo krupnije stvari nego što su nekakvi fondovi.
Dakle te pare su se mahom trosile na reforme, drzavu i sluzbenike. Hrvati su tu itekako zastupljeni i posljedice ce biti iste
Cccc, državu, službenike i ''reformu''. Pa jesu Hrvati tu zastupljeni, ali mnogo mnogo manje, i procentualno, a da ne govorimo brojčano.

A zašto ne bi recimo ''Sarajevo'' popustilo? Jeli zato što ima monopol na istinu, i o tome se ne smije raspravljati.
Ja koliko znam, ovdje popuštanja nema. Problem ''Željko Komšić'' nije samo tehničko pitanje, radi se i o nekim moralnim načelima.
Recimo, ja osobno nemam ništa od toga tko sjedi u predsjedništvu iz ''reda Hrvata'': neki napuhani i intelektualno limitirani mali mediokrata koji je proizveden u bošnjačkom političkom loncu ili neki kockoglavi seljak iz neke hercegovačke zapizdine koji bi se tu našao zahvaljujući monopolu HDZ-a nad homogeniziranim glasačma. Meni ni u džep, ni iz džepa.
Ali, gledajući s moralnog aspekta, ako Srbi mogu mirno i neometano, bez ikakvog pritiska izabirati svog člana, ako su Bošnjaci godinama mogli izabirati kojekakve likove ''iz svog reda'', pa daj da i Hrvati izaberu nekog svog lika. Barem da se tu izjednačimo. Pa i nek je kockoglav. Ne mora biti gori od Radončića ili Izetbegovića. Stvar je načela i osjećaja, moram i to reći - ugroženosti. A druge strane nema sluha ni razumijevanja.
I vrijedi zbog toga i pretpiti koju godinu ''sankcija'', pogotovo ako su i drugi spremni na to.
muha_sa

#2357 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

Hafis

#2358 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

vee-jay wrote:
Šta bi tek radili da ih je 14 ili 15% :)
Zajebani, i gotovo.
muha_sa

#2359 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by muha_sa »

Hafis wrote:
vee-jay wrote:
Šta bi tek radili da ih je 14 ili 15% :)
Zajebani, i gotovo.
jakako vec zajebani :-)
udrch

#2360 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by udrch »

a da ih je 17% to bi već bio dar-mar..
Paranoid

#2361 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

udrch wrote:a da ih je 17% to bi već bio dar-mar..
..ko PDV...
madner

#2362 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by madner »

Uglavnom, mi Bosanci trazimo jednaka prava :D
cindrlimindrli

#2363 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by cindrlimindrli »

Hafis wrote:Ali, gledajući s moralnog aspekta, ako Srbi mogu mirno i neometano, bez ikakvog pritiska izabirati svog člana, ako su Bošnjaci godinama mogli izabirati kojekakve likove ''iz svog reda'', pa daj da i Hrvati izaberu nekog svog lika. Barem da se tu izjednačimo. Pa i nek je kockoglav. Ne mora biti gori od Radončića ili Izetbegovića. Stvar je načela i osjećaja, moram i to reći - ugroženosti. A druge strane nema sluha ni razumijevanja.
I vrijedi zbog toga i pretpiti koju godinu ''sankcija'', pogotovo ako su i drugi spremni na to.
Nema tu nista moralno, al' da ne siljimo do besvijesti, reci mi zasto bi Bosnjaci pristali da jedan glas u Capljini
vrijedi kao pet glasova u Zenici?
webby-x

#2364 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by webby-x »

vee-jay wrote:Koliko je procentualno Hrvata u BiH, 13%?
I što je poanta tvoga upisa?
Da Bošnjaci ne trebaju imati nikakva prava u RS-u
ili kantonima gdje im je ispod 15%?
Otiđi kod onih roditelja iz Konjević polja pa im
reci da bezveze traže svoja prava jer ih u RS-u
ima vrlo malo.
udrch

#2365 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by udrch »

madner wrote:Uglavnom, mi Bosanci trazimo jednaka prava :D
objektivno ih i zaslužujete..bar nemate problema sa elementarnim stvarima..
Hafis

#2366 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

cindrlimindrli wrote:
Hafis wrote:Ali, gledajući s moralnog aspekta, ako Srbi mogu mirno i neometano, bez ikakvog pritiska izabirati svog člana, ako su Bošnjaci godinama mogli izabirati kojekakve likove ''iz svog reda'', pa daj da i Hrvati izaberu nekog svog lika. Barem da se tu izjednačimo. Pa i nek je kockoglav. Ne mora biti gori od Radončića ili Izetbegovića. Stvar je načela i osjećaja, moram i to reći - ugroženosti. A druge strane nema sluha ni razumijevanja.
Nema tu nista moralno, al' da ne siljimo do besvijesti, reci mi zasto bi Bosnjaci pristali da jedan glas u Capljini
Aako će im to oboriti plaće, mirovine ili prouzrokovati dizanje cijena, onda stvarno ne bi trebali pristati.
Željko do groba :)
webby-x

#2367 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by webby-x »

cindrlimindrli wrote:Nema tu nista moralno, al' da ne siljimo do besvijesti, reci mi zasto bi Bosnjaci pristali da jedan glas u Capljini vrijedi kao pet glasova u Zenici?
O čemu ti pričaš? Glasovi isto vrijede za donji dom.
Gornji domovi nikada nisu jedan čovjek jedan glas,
pogotovo ne u višenacionalnim državama. Ako ste
toliki ljubitelji sustava jedan čovjek jedan glas ne
znam zašto ste izlazili iz Jugoslavije, pa Milošević
je nudio taj princip.
Danguba

#2368 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Danguba »

madner wrote:Uglavnom, mi Bosanci trazimo jednaka prava :D
Vi i HDZ ste tu negdje...pravda za sve :D
Paranoid

#2369 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

webby-x wrote:
ima vrlo malo.
Da, to će moći kad bude RS samostalna...do tada svirajte qrcu...
webby-x

#2370 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by webby-x »

Paranoid wrote:Da, to će moći kad bude RS samostalna...do tada svirajte qrcu...
Ministarstvo obrazovanja je na razini entiteta u RS-u,
te kantona u FBiH. Dakle, ako u toj jedinici nema nekog
naroda iznad 15% ne trebaju imati nikakva kolektivna prava.
Mislim, to je logika vaša.

I evo vidiš da već može. Eno ti ljudi prosvjeduju u Sarajevu.
Što je najgore, nitko od Sarajlija da im se pridruži.
Valjda podržavaju takvu silu većine, što ne čudi sudeći po
stavovima na forumu.
Last edited by webby-x on 13/10/2013 20:02, edited 1 time in total.
Hafis

#2371 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Hafis »

webby-x wrote:
ima vrlo malo.
Eeee, to je drugi par opanaka.
Ovdje se radi o dokazanim klerofašistima i secesionistima koji žele razvaliti državu, tako da im treba ukinuti i ovo prava što imaju, a ne još omogućiti im da izabiraju svog člana predsjedništva.
Ja sam već pomalo ušao štos :)
Havatar

#2372 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Havatar »

webby-x wrote:
Kantoni nisu drzave kao ni entitetu za razliku od drzave Bosne i Njemacke
Paranoid

#2373 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by Paranoid »

webby-x wrote:
Ministarstvo obrazovanja se ne pita čija je kvadratura...nego katastar.

Ne lupaj sa procentima, čekaj rezultate popisa.
cindrlimindrli

#2374 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by cindrlimindrli »

Hafis wrote:
cindrlimindrli wrote:
Aako će im to oboriti plaće, mirovine ili prouzrokovati dizanje cijena, onda stvarno ne bi trebali pristati.
Željko do groba :)
Pretpostavljam da si ti nastanjen u Zanzibaru i da takav scenario tebe nece ugroziti. Ja tebe pitam da mi navedes
jedan razlog zbog kojeg bih ja tebi trebao napraviti uslugu? Sta ja imam od toga?
webby-x

#2375 Re: Nesporazum u Briselu!

Post by webby-x »

Havatar wrote:Kantoni nisu drzave kao ni entitetu za razliku od drzave Bosne i Njemacke
Dakle, sila većine može samo na razini države?

:D
Post Reply