Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2351 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

Ma cim ti ne vrsis komunikaciju preko ebaya pisi propalo. On tebi moze psoalti ciglu, pa ti tu ciglu moras vratit da bi dobio povrat novca. Samo preko ebaya dogovaraj kupovinu!
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#2352 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

bit101 wrote:Poz, imam pitanje koje nije vezano za Pik samo, nego generalno za kupovinu preko interneta, pa bih molio par savjeta. Naime, sa jednim amerikancem sam trenutno u procesu dogovaranja prodaje mobitela (koristenog) koji bih dobio po dosta nizoj cijeni nego kod nas. Fazon je sto smo se dogovarali preko maila i foruma, dakle ne preko eBay ili neceg slicnog. Malo sam pregledao njegove forum profile, Twitter i slicno, i nisam nasao nesto sto bi mi ukazalo da se radi o prevarantu. Lik naravno trazi da mu posaljem novac i on ce onda meni tek slati paket. Pitanje je, sta bih mogao traziti kao osiguranje od njega, da budem siguran da ce mi stvarno poslati telefon? Vec sam trazio slike telefona a ako bih mu trazio adresu, telefon i slicno, da li bih mogao iskoristiti to da ga prijavim policiji (americkoj) i da li bih uopce mogao da podnesem prijavu? Platio bih mu preko PayPala, pa ima li tu mozda neka caka koja bi mi osigurala povrat novca? Uglavnom, ako ima neko neku ideju ili iskustva, jako bi mi koristilo u ovoj situaciji.

Tnx :)
Nek se registruje na ebay i nek stavi da prodaje telefon a ti mu plati preko paypala.
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#2353 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Picajzla »

.
Last edited by Picajzla on 10/11/2013 19:28, edited 1 time in total.
bit101

#2354 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by bit101 »

un1ted wrote:Ma cim ti ne vrsis komunikaciju preko ebaya pisi propalo. On tebi moze psoalti ciglu, pa ti tu ciglu moras vratit da bi dobio povrat novca. Samo preko ebaya dogovaraj kupovinu!
Moze li mi eBay osigurati povrat novca u slucaju da me on prevari, ja im to dokazem (posaljem slike itd)? Mislim da lik nema eBay, da li bi bilo korisno da mu kazem da napravi account, i da na taj nacin obavimo transakciju?
Muderris

#2355 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Muderris »

Čovjek naplaćuje rizik i mogućnost da mu Kinez ništa ne pošalje ili da mu pošalje pokvareno. :lol:

Svakako da čovjek treba nešto da zaradi, e sad koliko...svakako da ne treba pretjerivati.

Ja sam prije neki dan platio 10KM za nešto što sam prije na e-bay-u plaćao 2KM.
Učinio sam to rado jer mi je u tom momentu baš trebalo i nije bilo govora da čekam mjesec dana ako naručim "izvana".

Tako da, ne bih ja nešto puno zamjerao ovima što preprodaju, niko nikoga ne tjera da kupi.
goran16v

#2356 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

bit101 wrote:Poz, imam pitanje koje nije vezano za Pik samo, nego generalno za kupovinu preko interneta, pa bih molio par savjeta. Naime, sa jednim amerikancem sam trenutno u procesu dogovaranja prodaje mobitela (koristenog) koji bih dobio po dosta nizoj cijeni nego kod nas. Fazon je sto smo se dogovarali preko maila i foruma, dakle ne preko eBay ili neceg slicnog. Malo sam pregledao njegove forum profile, Twitter i slicno, i nisam nasao nesto sto bi mi ukazalo da se radi o prevarantu. Lik naravno trazi da mu posaljem novac i on ce onda meni tek slati paket. Pitanje je, sta bih mogao traziti kao osiguranje od njega, da budem siguran da ce mi stvarno poslati telefon? Vec sam trazio slike telefona a ako bih mu trazio adresu, telefon i slicno, da li bih mogao iskoristiti to da ga prijavim policiji (americkoj) i da li bih uopce mogao da podnesem prijavu? Platio bih mu preko PayPala, pa ima li tu mozda neka caka koja bi mi osigurala povrat novca? Uglavnom, ako ima neko neku ideju ili iskustva, jako bi mi koristilo u ovoj situaciji.

Trazi samo da komunikaciju nastavite i prodaju finalizirate preko ebaya i da platis preko paypalla cime si zasticen od strane ebaya. Ako nema namjera da te prevari nema nikakovg razloga da ne ide preko e-baya. Dogovorite vrijeme kad on postavlja artikl, ti ga odmah kupujes da ga neko drugi ne pokupi i cao. Sve ostalo je rizik za koji ne postoji zastita.
goran16v

#2357 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

bit101 wrote:
un1ted wrote:Ma cim ti ne vrsis komunikaciju preko ebaya pisi propalo. On tebi moze psoalti ciglu, pa ti tu ciglu moras vratit da bi dobio povrat novca. Samo preko ebaya dogovaraj kupovinu!
Moze li mi eBay osigurati povrat novca u slucaju da me on prevari, ja im to dokazem (posaljem slike itd)? Mislim da lik nema eBay, da li bi bilo korisno da mu kazem da napravi account, i da na taj nacin obavimo transakciju?
Kakve veze ima ebay sa vasim privatnim dogovorom da bi ti vratio novac?! To je isto kao kad bi ti kupio auto iz oglasa ili preko foruma i bio prevaren pa otisao u salon da ti vrate pare. Ebay ti moze osigurati povrat novca jedino ako je kupovina i placanje islo preko njih.
bit101

#2358 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by bit101 »

goran16v wrote:

Trazi samo da komunikaciju nastavite i prodaju finalizirate preko ebaya i da platis preko paypalla cime si zasticen od strane ebaya. Ako nema namjera da te prevari nema nikakovg razloga da ne ide preko e-baya. Dogovorite vrijeme kad on postavlja artikl, ti ga odmah kupujes da ga neko drugi ne pokupi i cao. Sve ostalo je rizik za koji ne postoji zastita.
Hvala puno, to me je zanimalo. :)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#2359 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

bit101 wrote:
nemoj kupovat telefon na taj nacin, to ti je moj savjet :)
goran16v

#2360 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

bit101 wrote:
Koliko ja znam ebay i paypall ne uzimaju nikakvu proviziju da bi se izbjegavala trgovina preko njih.
bit101

#2361 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by bit101 »

goran16v wrote:
bit101 wrote:
Koliko ja znam ebay i paypall ne uzimaju nikakvu proviziju da bi se izbjegavala trgovina preko njih.
Da, cuo sam za slucajeve kada su neki bili prevareni, otvorili su tzv. PayPal dispute, objasnili situaciju i dokazali, i novac im je bio uredno vracen od strane PayPal-a. Mislim da je to vec neko osiguranje, bolje od trazenja licnih podataka i adrese. Mada ni to nije savrseno, ali sta da se radi. U slucaju da me prevari, imam kompletnu prepisku sa njim, i mislim da bih mogao da dokazem prevaru.
goran16v

#2362 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

bit101 wrote:
goran16v wrote:
bit101 wrote:
Da, cuo sam za slucajeve kada su neki bili prevareni, otvorili su tzv. PayPal dispute, objasnili situaciju i dokazali, i novac im je bio uredno vracen od strane PayPal-a. Mislim da je to vec neko osiguranje, bolje od trazenja licnih podataka i adrese. Mada ni to nije savrseno, ali sta da se radi. U slucaju da me prevari, imam kompletnu prepisku sa njim, i mislim da bih mogao da dokazem prevaru.
Dokazati prevaru kome? Ako ne placas preko paypalla oni nemaju nista s tim.
goran16v

#2363 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

KvaziExpert wrote:
goran16v wrote:
bit101 wrote:
:shock: Pa od cega onda zive?

I jedan i drugi naplate procenat od prodavca

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Od cega zivi npr PIK?
un1ted

#2364 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

Opet ti kazem da ces 99% biti prevaren. Evo kako:
On ce ti poslati paket iz USA sa tracking numberom, koji ce do tebe putovati jedno 20 dana. Kada dodje ti ces vidjeti da je unutra neki stari hard disk. Pokrenut ces case na paypal, te ce to sve trajati 10-20 dana i oni ce ti reci da moras poslati taj hard disk nazad seleru koji ce putovati 15-30 dana. Ti ces otici u potu i platiti 30-35KM za slanje artikla nazad. Artikal ce otici iz BIH no nece biti nigdje zapisan da je stigao selleru, te na taj nacin ce on rec i ako ga primi, ja nisam dobio nista. Oni ce odluciti u njegovu korist, ti gubis pare.

Ako bude pametnij u prevari, poslat ce ti bateriju koju ne mozes vratiti, tj izvesti iz BIH :mrgreen: :bih:

Jos sto mozes uraditi je poslati DHL-om reicmo, no onda je postarina oko 120-150KM.

I da, paypal i ebay uzmiaju odredjen dio procenta za prodaje preko ebaya.

Da li ti se isplati gubiti novac i u najgorem slucaju 3 mjseca da vratis i ak ovratis pare ?
Last edited by un1ted on 10/11/2013 20:08, edited 3 times in total.
goran16v

#2365 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

uskrsno_respo wrote: reklame
rente za prodavnice i slicno
I sta mislis da je na ebayu nesto drugacije?
goran16v

#2366 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

un1ted wrote:
Mislim da nije tako, a paypall je ebayov ionako.
bit101

#2367 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by bit101 »

@goran16v

Dokazati PayPalu, preko PayPal dispute-a. I mislio sam placati preko PayPal-a. A to za dokazivanje prevare, znam da je zavrzlama i da nije sigurno, ali ipak mislim da je i to bolje ista nego nista!
goran16v

#2368 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

bit101 wrote:@goran16v

Dokazati PayPalu, preko PayPal dispute-a. I mislio sam placati preko PayPal-a. A to za dokazivanje prevare, znam da je zavrzlama i da nije sigurno, ali ipak mislim da je i to bolje ista nego nista!
Pa tako napisi da placas preko paypala. Prebaci ti to na ebay i imas max zastitu koliku mozes imati za ovakve stvari.
Last edited by goran16v on 10/11/2013 20:14, edited 1 time in total.
goran16v

#2369 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

uskrsno_respo wrote:
goran16v wrote:
uskrsno_respo wrote: reklame
rente za prodavnice i slicno
I sta mislis da je na ebayu nesto drugacije?
pa za ebay sam i govorio :)
Skont'o sam! :wink:
bit101

#2370 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by bit101 »

Znaci eBay uzima procenat od cijene svakog artikla koji se proda preko njega? To nisam znao. Vjerovatno ce amer traziti u ovom slucaju da mu nadoknadim ovaj trosak. Ali to je cijena za sigurnost.
un1ted

#2371 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

goran16v wrote:
un1ted wrote:
Mislim da nije tako, a paypall je ebayov ionako.
Zao mi je, ali ne mislis dobro. Svaki listing (tj objava oglasa) se placa, a posebno kupoprodaja od koje paypal uzme procenat.

http://ebay.com/help/sell/fees.html
goran16v

#2372 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

un1ted wrote:
Zao mi je, ali ne mislis dobro. Svaki listing (tj objava oglasa) se placa, a posebno kupoprodaja od koje paypal uzme procenat.

http://ebay.com/help/sell/fees.html
Nisam znao, ali mislim da meni kao kupcu ne obracunavaju nikakvu proviziju.
goran16v

#2373 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by goran16v »

KvaziExpert wrote:
uskrsno_respo wrote:te tarife koje pominjes odnose se na auta nekretnine i poslovni sektor ma na sta se to odnosilo
Sve kategorije imaju final fee 10% ili maksimalno $250

Obicni seller 50 stvari mjesecno moze postaviti dzaba, osim u ovim kategorijama koje si ti nabrojao, one imaju i insertion fee.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sto znaci da prakticno za obicnog individualnog prodavca do 50 stavki mjesecno nema provizije. Jbga ja sam nekad razmjenjivao neke e-mailove u kojima sam dobio info da nema provizije i maloprije kontam da sam nesto slabo upratio, ali eto ispostavilo se da nisam.
un1ted

#2374 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by un1ted »

Pa nema direktno provizije za tebe, ali indirektno ima. Kako bi kupac pokrio trosak od 10%, on ce cijenu artikla uvecati za tih 10%.
djeco rucak je gotov

#2375 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by djeco rucak je gotov »

uskrsno_respo wrote:fora je da ne salju nego moras otici
bi li isao ili bi platio 80 maraka ovdje?
nebi uzo nikako onda taj sat,uzo bi drugi.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Post Reply