RUSIJA

Post Reply
LDLT

#2351 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

vivaldi wrote:medjutim u tom periodu rusima uopste nije lose islo. na kraju krajeva nijedna od ovih demokrtaskih novopecenih eu i nato clanica se nije nista brze razvijala.

Ovo i nije baš...
Istočna Europa je bila regija koja je kroz proteklih 20 godina imala u prosjeku veoma jak rast, do 1999. bez Rusije a od onda i sa njom.
Rast GDP per capita od 1990-2007
Image
Link
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... zed%29.png
Štoviše to je područje kome se i ubuduće predviđa jaki rast (neki u tu zonu ubrajaju i istočnu Njemačku). Za Estoniju i Poljsku su generalno dobra predviđanja, ostali so-so. Makar, nitko neće pasti radi -50% cijene nafte :mrgreen:
Ruski rast je veoma vezan za naftu i plin i po svakom predviđanju to će još dosta dugo ostati tako. Diverzifikacija se ne dešava preko noći, posebno kad ti je zemlja manje-više već nekoliko generacija punila državnu riznicu prvenstveno sa izvozom resursa.
Challenger__

#2352 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Jastuk. Demografske projekcije su ti potpuno zastarjele i netačne.
vivaldi

#2353 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

agnostic_front wrote:vivaldi,

Ja bih da dodam na ovaj jeffersonov post još jednu stvar. Nije američka vlada gradila i finansirala Silicon Valley, što dovodi do onog što je jefferson spomenuo, prvo je potrebna sloboda, pa onda da se očekuju rezultati. Obrnuto ne ide.
mislim da sam to vec napisao, put do slobode nije jednostavan ni kratak pogotovu kada kreces s niske osnove.

druga stvar, ta ista amerika polovini svijeta ne dozvoljava tu istu slobodu. zasto je kuba 50 godina pod sankcijama? jer nemaju pravo da sami odluce sta i kako hoce vec je amer tumac njihovih potreba.

ruke su im bile upteljane u svaki puc u latinsoj americi.

sta rade na bliskom istoku? saudija im je prijatelj, a veca prava imaju zivotinje u sad-u od zena i manjina u saudiji.

nato i partnerstvo za mir?

ruska agresija na ukrajinu je apsolutno neprihvatljiva. Izjava je sasvim ok da nije licemjerna. Turska postane clanicom nato-a 1952.

22 godine kasnije izvrse invaziju na kipar, i danas poslije toliko decenija imaju tamo hiljade vojnika i jedina su zemlja koja je priznala sjeverni kipar.

i sta na to kaze amer?

turska je nas prijatelj i saveznik!

nigdje sankcija, osuda, neprihvatljivosti agresije blabla svega onog sto sada pricaju o ukrajini..., ali posto sa brkom zadnjih godinu dana iz nekog razloga bas i nisu raja, a ovaj se i poceo druziti sa vladom ne bi me cudilo da se to pitanje uskoro ne izvadi iz naftalina odjednom.

sta, koliko i preko koga rovare po rusiji boga pitaj.

put do slobode nije kratak
vivaldi

#2354 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

LDLT wrote:Ruski rast je veoma vezan za naftu i plin i po svakom predviđanju to će još dosta dugo ostati tako. Diverzifikacija se ne dešava preko noći, posebno kad ti je zemlja manje-više već nekoliko generacija punila državnu riznicu prvenstveno sa izvozom resursa.
pa ne moze preko noci, ali to je bio jedan od narednih ciljeva. u samom pocetku koristis prednosti koje imas, a to su bile nafta i gas.

medjutim ako fakat pocne novi hladni rat nece biti rasta ni u poljskoj ni u estoniji jer na "prvu liniju" investitori nece trcat to je sigurno.
LDLT

#2355 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Vezano za Skolkovo (koji je manje-više fail)
U SSSRu je postojala inicijativa da se znanstvenici i tehnički kadar nekako izoliraju od političke ideologije (tj. da im se omogući maksimalna sloboda djelovanja) i da se to onda sve poveže sa ekonomijom, tj. nekom inovativnošću.
http://en.wikipedia.org/wiki/Akademgorodok
Po onomu što sam čitao i nisu baš neki rezultati, jer sloboda ne dolazi na naredbu :lol:
jastuk1

#2356 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Jastuk. Demografske projekcije su ti potpuno zastarjele i netačne.
Sorry stari, ne možeš biti više u krivu i tvrdnja ti ne može biti arogantnija kad bi pokušao. Ako išta znam, i sa čim pojima imam - onda je to baš demografija, jer mi je to blaga opsesija već godinama. Zadnjih godina jer bilo pravo interesantno gledati jaku promjenu trenda u Alžiru, Egiptu, cijeloj centralnoj Aziji - u samoj Rusiji naravno...

Neke države (one veće) naročito detaljno pratim, Rusija je naravno jedna od njih, a i imaju jako dobre podatke koje izbacuju krajem svakog mjeseca za prethodni. Sutra 30-tog će izbaciti rezultate za decembar i cijelu 2014. godinu:

http://www.gks.ru/free_doc/2014/demo/edn11-14.htm
vivaldi

#2357 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

marc adomanis iz forbesa ti redovno i azurno prati rusku demografiji, prati ga na twitteru i nista ti nece promaci
Challenger__

#2358 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:
Challenger__ wrote:Jastuk. Demografske projekcije su ti potpuno zastarjele i netačne.
Sorry stari, ne možeš biti više u krivu i tvrdnja ti ne može biti arogantnija kad bi pokušao. Ako išta znam, i sa čim pojima imam - onda je to baš demografija, jer mi je to blaga opsesija već godinama. Zadnjih godina jer bilo pravo interesantno gledati jaku promjenu trenda u Alžiru, Egiptu, cijeloj centralnoj Aziji - u samoj Rusiji naravno...

Neke države (one veće) naročito detaljno pratim, Rusija je naravno jedna od njih, a i imaju jako dobre podatke koje izbacuju krajem svakog mjeseca za prethodni. Sutra 30-tog će izbaciti rezultate za decembar i cijelu 2014. godinu:

http://www.gks.ru/free_doc/2014/demo/edn11-14.htm
Pratim i ja. Zapazio sam da su sva sumorna predviđanja tokom 90-ih i tokom prve decenije 21. stoljeća pala u vodu. Prije dvije godine stopa nataliteta je pretekla stopu mortaliteta, dok se životni vijek solidno produžava.

Što se mene tiče, kad budem odmorniji, mogu ti izbaciti sve aktuelne tabele i analize, kako iz ruskih, tako iz američkih (Forbes) izvora.
Challenger__

#2359 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:marc adomanis iz forbesa ti redovno i azurno prati rusku demografiji, prati ga na twitteru i nista ti nece promaci
Upravo.
Freamon Lester

#2360 Re: RUSIJA

Post by Freamon Lester »

Rusija je nakon komunizma prosla isto sto i mi. Privatizaciju. A ako hocete traziti teoriju zavjere trazite ju tu. Zapad sjebao ruse (nazalost i nas balkance) kroz privatizaciju i na taj nacin doveo ih iz komunizma u drzavni kapitalizam koji je skoro pa jednako poguban. Velika preduzeca koja trebaju biti pokretaci ekonomije umjesto da konkurisu na trzistu su masinerije za uhljebljavanje i izvlacenje novca. Dok na zapadu takve kompanije diktiraju razvoj i ako one kihnu ostali se razbole.

Potrefilo ih malo u americkoj ludosti i napadu na Sadama sto je cjena nafte skocila i elita oko Moskve je dozivjela renesansu. Putin vlast ucvrstio i bukvalno imaju demokratsku diktaturu. Jer Putin ima poluge vlasti, a i sredstva toliko velika da ga niko ne moze dobiti na izborima.
jastuk1

#2361 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:
nigdje sankcija, osuda, neprihvatljivosti agresije blabla svega onog sto sada pricaju o ukrajini..., ali posto sa brkom zadnjih godinu dana iz nekog razloga bas i nisu raja, a ovaj se i poceo druziti sa vladom ne bi me cudilo da se to pitanje uskoro ne izvadi iz naftalina odjednom.

Pa "brko, brkane moj omiljeni krkane" pametno i mudro di-ver-diversicira, ne? ;-)

Imali iko da misli da je bolje pridružiti se neprijatelju i onda ga iznutra pokušati razjedati i uništiti, nego izigravati "poštenu" usranu motku godinama, decenijama i na kraju ostati s "ponosom" ali izigran, osiromašen, ponižen, syeban...
jastuk1

#2362 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Freamon Lester wrote:Rusija je nakon komunizma prosla isto sto i mi. Privatizaciju. A ako hocete traziti teoriju zavjere trazite ju tu. Zapad sjebao ruse (nazalost i nas balkance) kroz privatizaciju i na taj nacin doveo ih iz komunizma u drzavni kapitalizam koji je skoro pa jednako poguban. Velika preduzeca koja trebaju biti pokretaci ekonomije umjesto da konkurisu na trzistu su masinerije za uhljebljavanje i izvlacenje novca. Dok na zapadu takve kompanije diktiraju razvoj i ako one kihnu ostali se razbole.

Potrefilo ih malo u americkoj ludosti i napadu na Sadama sto je cjena nafte skocila i elita oko Moskve je dozivjela renesansu. Putin vlast ucvrstio i bukvalno imaju demokratsku diktaturu. Jer Putin ima poluge vlasti, a i sredstva toliko velika da ga niko ne moze dobiti na izborima.
Potpisujem. :thumbup:
Last edited by jastuk1 on 29/01/2015 02:41, edited 1 time in total.
vivaldi

#2363 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

LDLT wrote:jer sloboda ne dolazi na naredbu
mnogo stosta ne dolazi na naredbu, ali ja sam stavio acenat na tendencije i na inventuru proteklih 15-20 godina, tacnije putinovo carovanje.

i mislim da, imajuci na umu polaznu osnovu, prolazno vrijeme u vecini oblasti uopste nije bilo lose (bar do ukrajine)
LDLT

#2364 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

vivaldi wrote:pa ne moze preko noci, ali to je bio jedan od narednih ciljeva. u samom pocetku koristis prednosti koje imas, a to su bile nafta i gas.
Ne može se preko noći
Netko bi rekao da se ne može uopće ako nemaš neke elementarne preduvjete, tipa funkcionalna demokracija, slobodno tržište i sl.
Kad imaš nešto što je kontra svakog oblika konkurencije i produktivnosti i elementarni izvor korupcije zvano državni kapitalizam onda možeš prosipati koliko god želiš o nekoj diverzifikaciji i u tu rupu bacati koliko god love nađeš. Nikada neće bit ni išta slično bilo kojoj razvijenoj zapadnoj ekonomiji.
A ponovno, Rusija nikad nije ni znala išta izuzev navedenog.

vivaldi wrote:medjutim ako fakat pocne novi hladni rat nece biti rasta ni u poljskoj ni u estoniji jer na "prvu liniju" investitori nece trcat to je sigurno.
Novi hladni rat ? Precjenjuje se Rusija. Zapad je višestruko jači, Rusija slabija. Hladni rat je bio konfrontacija objektivno 2 daleko najveće supersile svog vremena, danas teško.
Pa čak i da da..
Siromašna Estonija i Poljska ?
Kao i Zapadna Njemačka, Danska, pa čak i neutralne zemlje; Švedska, Austrija, Finska u onom prošlom ?
Sad će se valjda netko smijati usporedbom Poljaka/Estonaca vs Austrija/Njemačka
Ja se dam kladiti da će Rusija za 10-20 godina i dalje biti ovisna o izvozu čega god iskopaju iz zemlje i prodaju nekomu tko to dalje obradi, a ove zemlje orijentirane na zapad sve više i više na ljudske potencijale.
vivaldi

#2365 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

jastuk1 wrote:
vivaldi wrote:

Pa "brko, brkane moj omiljeni krkane" pametno i mudro di-ver-diversicira, ne? ;-)

Imali iko da misli da je bolje pridružiti se neprijatelju i onda ga iznutra pokušati razjedati i uništiti, nego izigravati "poštenu" usranu motku godinama, decenijama i na kraju ostati s "ponosom" ali izigran, osiromašen, ponižen, syeban...

sjeverni kipar se tolerise vec vise od 40 godina, nema to bas veze sa brkom
Challenger__

#2366 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Imali iko da misli da je bolje pridružiti se neprijatelju i onda ga iznutra pokušati razjedati i uništiti, nego izigravati "poštenu" usranu motku godinama, decenijama i na kraju ostati s "ponosom" ali izigran, osiromašen, ponižen, syeban...
Pa stari moj, ne pišemo o Bosni ili Srbiji.
Freamon Lester

#2367 Re: RUSIJA

Post by Freamon Lester »

Kipar Turskoj tolerisu zbog strateskog polozaja. Puno pametnije rade nego Britanci koji su to htjeli silom zauzeti pa dobili po nosu.

A brko-brkan ako dirne u taj savez vojska ce mu glavnu skinuti brze nego sto on misli. :izet:
vivaldi

#2368 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

LDLT wrote:Novi hladni rat ? Precjenjuje se Rusija
ne. pa zapad je odigrao posljednju kartu - sankcije, iza njih bi u durgim slucjaevima isla vojna intervencija.

izolacija zapada rusije je nesumnjivo okrece na druge strane, a ako to zaista potraje uradice isto ono sto bi i ti uradio na njihovom mjestu. Izvoz nestabilnosti, proxy ratovi, prodaja oruzja i hodanje po ivici globalnog rata jer im vise drugim nicim ne mozes prijetiti
Freamon Lester

#2369 Re: RUSIJA

Post by Freamon Lester »

I za laku noc. Ko je najvise profitirao skidanjem Sadama? Rusija koja se uslepala uz cijenu nafte i Iran koji si skinuo majmuna sa granice. Medjutim u ovoj igri nije pitanje ko je dobio. Vec ko je najvise izgubio njegovim skidanjem. Zamislite kinesku ekonomiju da je cijena nafte bila 30 dolara sve ove godine... :izet:
jastuk1

#2370 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Pratim i ja. Zapazio sam da su sva sumorna predviđanja tokom 90-ih i tokom prve decenije 21. stoljeća pala u vodu. Prije dvije godine stopa nataliteta je pretekla stopu mortaliteta, dok se životni vijek solidno produžava.

Što se mene tiče, kad budem odmorniji, mogu ti izbaciti sve aktuelne tabele i analize, kako iz ruskih, tako iz američkih (Forbes) izvora.
Predviđanja neruskih demografa su bila pretjerana i senzacionalistička. Ja sam još 2000. godine čitao predviđanja ruskih demografa i nevjerovatno koliko su do sada sve uspjeli pogoditi. Maksimalno su galamili da RF iskoristi bazen do 2016. i to je Rusja i iskoristila - po mom mišljenju osrednje. Mislim, ok moglo je i gore. Isto tako, mnogi neruski demografi su slabo uzimali imigraciju u Rusiju kao faktor. Nažalost, Rusija sada više neće imati tu ispomoć.

Vivaldi - Mark Adomanis je super. :thumbup: Pratim njegova pisanja i pored solidne analize, leži mi stilistika pisanja. Puno koristi pridjeve i podsjeća me na mene od prije nekih 10 godina. Barokni, na momente rococo stil.
Freamon Lester

#2371 Re: RUSIJA

Post by Freamon Lester »

vivaldi wrote:
LDLT wrote:Novi hladni rat ? Precjenjuje se Rusija
ne. pa zapad je odigrao posljednju kartu - sankcije, iza njih bi u durgim slucjaevima isla vojna intervencija.

izolacija zapada rusije je nesumnjivo okrece na druge strane, a ako to zaista potraje uradice isto ono sto bi i ti uradio na njihovom mjestu. Izvoz nestabilnosti, proxy ratovi, prodaja oruzja i hodanje po ivici globalnog rata jer im vise drugim nicim ne mozes prijetiti
Nema tu otvorenog rata izmedju nuklearnih sila. Pogotovo otvorenog. Ovako preko proxy drzavica to ide glatko. Sad Ukrajina jebe Rusima koncepciju, sutra ce to biti npr. Kazahstan ili Armenija, onda neko treci. Jednako tako moze se ocekivati i da se otvori Amerima negdje novo "bojiste" od strane Rusa i tako mozemo jos 300 godina. Mislim mogu oni, a mi izmedju najebemo kao i obicno.
Challenger__

#2372 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Freamon Lester wrote:Nema tu otvorenog rata izmedju nuklearnih sila. Pogotovo otvorenog. Ovako preko proxy drzavica to ide glatko. Sad Ukrajina jebe Rusima koncepciju, sutra ce to biti npr. Kazahstan ili Armenija, onda neko treci. Jednako tako moze se ocekivati i da se otvori Amerima negdje novo "bojiste" od strane Rusa i tako mozemo jos 300 godina. Mislim mogu oni, a mi izmedju najebemo kao i obicno.
Ma kakvih 300 godina. Oni koj stoje iza "deep state", a SAD koriste kao svoju privatnu zaštitarsku agenciju su kao kancer. Ako ne pronađu novo tkivo, izumiru. Ovo će se brzo (u narednih nekoliko godina, maksimalno deset) okončati, ili trijumfom kancera ili RF i saveznika.
jastuk1

#2373 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:Imali iko da misli da je bolje pridružiti se neprijatelju i onda ga iznutra pokušati razjedati i uništiti, nego izigravati "poštenu" usranu motku godinama, decenijama i na kraju ostati s "ponosom" ali izigran, osiromašen, ponižen, syeban...
Pa stari moj, ne pišemo o Bosni ili Srbiji.
Tačno. Ali mnoge "civilizacije" ili "kulture" su "umišljale" da su nešto, neka veličina ili opravdano ili neopravdano činile ili nečinile što-šta i na kraju su jednostavno isparile jer nisu pametno igrale.
Challenger__

#2374 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Tačno. Ali mnoge "civilizacije" ili "kulture" su "umišljale" da su nešto, neka veličina ili opravdano ili neopravdano činile ili nečinile što-šta i na kraju su jednostavno isparile jer nisu pametno igrale.
Znam: Hazarski kaganat, Tevtonci, Mongoli. Tatari, Poljaci, Osmanlije, Napoleon. Hitler. A na listu će staviti i ove psihopate.
jastuk1

#2375 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Freamon Lester wrote:Nema tu otvorenog rata izmedju nuklearnih sila. Pogotovo otvorenog. Ovako preko proxy drzavica to ide glatko. Sad Ukrajina jebe Rusima koncepciju, sutra ce to biti npr. Kazahstan ili Armenija, onda neko treci. Jednako tako moze se ocekivati i da se otvori Amerima negdje novo "bojiste" od strane Rusa i tako mozemo jos 300 godina. Mislim mogu oni, a mi izmedju najebemo kao i obicno.
Ma kakvih 300 godina. Oni koj stoje iza "deep state", a SAD koriste kao svoju privatnu zaštitarsku agenciju su kao kancer. Ako ne pronađu novo tkivo, izumiru. Ovo će se brzo (u narednih nekoliko godina, maksimalno deset) okončati, ili trijumfom kancera ili RF i saveznika.
Nažalost, trijumfovat će kancer jer je već metastazirao i u samoj Ruskoj federaciji. Posljednje vrijeme za čistke u Rusiji je bilo prošlog ljeta. Rusija se sada samo džaba raspljinjuje i troši... Kad konačno shvati da mora raditi čistke, obit će joj se o glavu i bit će prozvana najgorom i najružnijom državom. Znaš kako propagandni salvo ide.
Post Reply