Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Muhamed Đakmić

#2351 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Muhamed Đakmić »

omar little wrote:ja pisem na forumu, na temi o nepismenosti u domacim medijima. boljeg i primjernijeg mjesta za to od kliksa nema, jedino mozda avaz.
I to se računa u posjete sajtu :D A više posjeta, bolja pozicija za marketing :D
Niemand

#2352 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Niemand »

Pa dobro, i da bi se moglo pisati o nepismenosti kliksa il avaza, moras kliknuti i na avaz i na kliks i pronaci tu nepismenost. A mislim da je njima svejedno jesi kliknula da trazis greske il da se smijes clanku il ga eto uzivas citati. Klik je klik.

Sto znaci, dobro i jes.
omar little

#2353 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by omar little »

koliko ja znam klix je najcitaniji i najpopularniji portal u bih, njima je marketinska pozicija odavno osigurana. sa mnom ili bez mene.

na onaj tvoj post gore. bit biznisa jeste profit osim sto informacija, analiza i/ili kriticko misljenje nisu cipele ili gace pa da se striktno gleda bottom line. istovremeno, ne zivimo u utopiji u kojoj se novci materijaliziraju iz zraka pa da nekakav balans neovisnosti i ulaganja nije potreban. pa onda pitanje neovisnosti medija, sta je to upce i koliko je to uopce moguce. nadasve zanimljiva tema za razgovor, vjerojatno ne za ovo mjesto na forumu.

ne vidim uopce problem postojanja ove teme i ukazivanje na budalastine objavljenje po medijima. ovdje nije samo klix u pitanju nego i ostali, na par zadnjih stranica su bili slobodna bosna, start, avaz, kliks. kakvih sve idiotarija od tema postoji na forumu i vrlo su posjecene, zaista ne vidim sta je toliko problematicno u ovoj, ne bas popularnoj, temi.
Niemand

#2354 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Niemand »

Ne vidim ni ja sta je problem sa temom.

Suma sumarom, sve te debilne vijesti, pa i ta nepismenost, debilno izrazavanje i sta vec sve, su dio igre-zaradi vise klikova i budi prvi.

Kliks je s ovim doduse pogodio pravo, i nepismenost donosi mLogo klikova. Jest zalosno, al je tako.

A i ova nasa tema je njima fin marketing, nama razonoda i dobro svima.

:kakoste:
omar little

#2355 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by omar little »

psi laju, karavani prolaze. :)
Hakiz

#2356 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Hakiz »

omar little wrote:to sto neko ne zna razliku izmedju tipfelera i nepismenosti, to meni nije narocito zanimljiva tema za raspravu. pogresno stavljen zarez nije za kobeljanje ocima i ibrecenje, moronske konstrukcije portalskih skrabala jesu. pa bili i besplatni.

ja ne vidjeh da je iko ovdje zastupao stanje stampe prije interneta niti da je iko govorio ista protiv konstantnog strima informacija. ne zelim cekati da izadju novine sutra da saznam sta je eksplodiralo, ali ne vidim ni funkciju klixovog objavljivanja kako se dogadja teroristicki napad. a, u stvarnosti, eksplodirao plin negdje.

kada sam spominjala placanje, spominjala sam novine i magazine od papira. novine/magazini nisu mogli izbjeci prisustvo i na internetu ali su mogli izbjeci katastrofu koja ih je snasla. kojekakvi portali su zamijenili dnevne i lokalne novine. dnevna/lokalna novina se ugasila, ili je na samrti, sa profesionalnim novinarima, lektorima, urednicima i svom propratnom masinerijom kao i kodeksom profesije. takve novine su morale/trebale iznaci nacin da postoje i na trafici i na internetu. vecina ih vise ne postoji nigdje. sad nas izvjestavaju nepismeni kopipejstaci koji ce za klik objaviti bilo sta, ponajvise dezinformaciju. rijetku su samostalni portali, bez povezanosti sa stampom, ekvivalenti newspaper of record, gdje je fokus jos uvijek na tacnosti objavljene informacije. ne postoji ni jedan portal, u mom gradu, koji se bavi lokalnom vlascu, koji ide na sastanke i zasjedanja ekvivalenta opcinskih vijeca da bi nas izvjestavali o donesenim odlukama, odobrenim/izglasanim/predlozenim bylaws, budzetima, gradjevinskim planovima i slicnim stvarima. sve i jedan portal objavljuje i prepisuje informacije koje su posvjedocili, sakupili, prosijali, isprovjeravali novinari lokalne dnevne novine. a oni svake godine imaju sve manje i manje uposlenika. na national level je jos gore.

novinama koje citam na internetu i koje su mi primarni izvori infomracija rado platim. na casopise/magazine, papirne, se pretplacujem pa mi oni sami daju online pristup, ja ga ne bih trazila. klixu i njihovim ekvivalentima ne bih centa dala ni mrtva.

u kontekstu ove price ovdje, ne mogu se stvari "naci guglanjem". informaciju je neko, negdje, morao isceprkati, provjeriti, uobliciti i objaviti. neciji novinar. pa makar to bio i winnipeg free press ili the albany herald.
To ti je kao kada porediš enciklopediju i Wikipediu.

U encikopediji možeš provjeriti ko je autor informacije/teksta, ko je urednik, kakve kvalifikacije i jedan i drugi imaju (sve to piše u impresumu enciklopedije, pa ako piše da je autor diplomirao tu oblast na Cambrigu ili Oxfordu ili na Sorbonni, možeš u tim školama provjeriti je li to istina) i na osnovu toga imati povjerenje u pročitanu informaciju. Pa je, na primer, jedno vrijeme, urednik Enciklopedije leksikografskog zavoda SFRJ bio Miroslav Krleža. A tako su i Britannica i Larousse stvorile ugled. I još ih imam, to jeste oko 30 knjiga, tomova, raznih enciklopedija.

Ko od nas zna ko je napisao informaciju na Wikipediji, ko je uredio tu oblast, koje su kvalifikacije ljudi kojima bi trebali vjerovati kada čitamo Wikipediu?
omar little

#2357 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by omar little »

Hakiz wrote:
To ti je kao kada porediš enciklopediju i Wikipediu.

U encikopediji možeš provjeriti ko je autor informacije/teksta, ko je urednik, kakve kvalifikacije i jedan i drugi imaju (sve to piše u impresumu enciklopedije, pa ako piše da je autor diplomirao tu oblast na Cambrigu ili Oxfordu ili na Sorbonni, možeš u tim školama provjeriti je li to istina) i na osnovu toga imati povjerenje u pročitanu informaciju. Pa je, na primer, jedno vrijeme, urednik Enciklopedije leksikografskog zavoda SFRJ bio Miroslav Krleža. A tako su i Britannica i Larousse stvorile ugled. I još ih imam, to jeste oko 30 knjiga, tomova, raznih enciklopedija.

Ko od nas zna ko je napisao informaciju na Wikipediji, ko je uredio tu oblast, koje su kvalifikacije ljudi kojima bi trebali vjerovati kada čitamo Wikipediu?
ma, dobro, ja to vec drukcije gledam, to je jednostavno postalo dio tehnoloske/internetske pismenosti. biranje, provjeravanje i klasificiranje izvora informacije.

wikipedia meni itekako ima svoje mjesto i vrijednost i dosta ljudi koji to volonterski odrzavaju imaju kvalifikacije, obrazovani su ili su pasionirani, vrlo informirani, ljubitelji oblasti. postoji odredjeni proces obrade i objave podataka. idi promijeni da bog ne postoji, da je hitler bio antifasita ili da je ronaldo najbolji igrac svih vremena i u vrlo brzom roku ce to biti izbrisano i prepravljeno. usprkos ustaljenom nekom misljenju da je to lose, svako moze napisati sta zeli na wikipediji, ali bas zato nesto ocito netacno nece opstati. bice prepravljeno.

wikipedia je meni neki prvi,instantni (ako je ovo uopce i rijec, ne znam), brzinski, povrsni, izvor informacije. kad se ko rodio/umro, u kojem klubovima je igrao igrac, osnovne i kratke definicije meni nepoznatog pojma ili koncepta, crtice nekih dogadjaja iz povijesti, tako to. vrlo je, sto bi rekle kolege englezi, convenient i rado je koristim. stavise, dam i koji dolar kad zakukaju na baneru gore. no, wikipedia nije izvor za postati strucnjak u nekom polju, za citirati u magistarskom radu ili za koristiti kao singularni izvor u formiranju misljenja o kompleksnom/slozenom pitanju. za to, kao i za sve ostalo u zivotu, trazis podrobnije i visestruke izvore.

problem jedino moze nastati da britanike i visestruki izvori pocnu nestajati, a wikipedia postane standard i jedan od rijetkih izvora informacije. mislim da ti je jasno sta poentiram ovdje.

p.s.

kad si vec spomenuo enciklopedije i kad smo vec kod totalnog fijaska stampanih medija u prvobitnom odnosu prema internetu, britannica GODINAMA nije dozvoljavala nikakav besplatan online pristup, cak ni prvi pasus definicije ili pojma, nista, dok ne platis neku bezobraznu, pretjeranu i totalno uvjetima neprilagodjenu sumu. i tako dok su oni zivjeli u tom nekom svom imaginarnom svijetu i sanjali kako ce na internetu za pristup naplacivati samo malkoc manje od cijene fizicke enciklopedije 30 tomova, izgubili su primat. gotovo. da su bili manje pohlepni i omogucili pristup za prihvatljivu i simbolicnu sumu, mozda bi i prezivjeli kao primarni enciklopedijski izvor na engleskom govornom podrucju. sada britannicu mozes slobodno i besplatno cekirati, cak im je i membership vrlo pristupacan, ali mladje generacije ih ne zarezuju bas.
Raigor Stonehoof

#2358 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Raigor Stonehoof »

BHF_Manijak wrote: Pisao je nedavno kolega fenomenalan tekst o Kobyu Bryntu, tekst na preko 15 stranica worda i pitajte ga kako je prosao sa shareovima i klikovima. Porazavajuce.
Klasican primjer novinarske nepismenosti :oops: :D
BHF_Manijak

#2359 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

Raigor Stonehoof wrote:
BHF_Manijak wrote: Pisao je nedavno kolega fenomenalan tekst o Kobyu Bryntu, tekst na preko 15 stranica worda i pitajte ga kako je prosao sa shareovima i klikovima. Porazavajuce.
U kost, mane labavo. :skoljka: :mrgreen:
Logovan

#2360 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Logovan »

Raigor Stonehoof wrote:
:lol: :lol: :lol:
zomri

#2361 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by zomri »

Istok je ovdje po meni plastično pojasnio bit problema web-novinarstva/portalstva

http://www.istokpavlovic.com/blog/zasto ... z-stanije/
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2362 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Velkoski »

zomri wrote:Istok je ovdje po meni plastično pojasnio bit problema web-novinarstva/portalstva

fala na ovom članku... :mrgreen:
vicious

#2363 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vicious »

http://sportsport.ba/bh_kosarka/bosna-r ... nsa/209849
Kako se meni gadi ovo preuzimanje iz engleskog. Kako ćeš potpisati čovjeka, pobogu...
zomri

#2364 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by zomri »

Velkoski wrote:
zomri wrote:Istok je ovdje po meni plastično pojasnio bit problema web-novinarstva/portalstva

fala na ovom članku... :mrgreen:
ništa i drugi put.

ps. vidjećemo u ponedjeljak hoćeš biti tako zafalan :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2365 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Velkoski »

ubit ćemo vas :mrgreen:

Sent from my D6503 using Tapatalk
Raigor Stonehoof

#2366 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Raigor Stonehoof »

Velkoski wrote:ubit ćemo vas :mrgreen:

Ubit ćemo ih ko internet novine :D
zomri

#2367 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by zomri »

Raigor Stonehoof wrote:
Velkoski wrote:ubit ćemo vas :mrgreen:

Ubit ćemo ih ko internet novine :D
:lol:
Hakiz

#2368 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Hakiz »

Hajde što su nepismeni, ali što ne vladaju osnovinim informacijama:

http://www.klix.ba/magazin/film-tv/krea ... /161013063

Kreator Borata je Sacha Baron Cohen (alias, to jeste likovi koji su njegov alter-ego, Ali G, Borat Sagdiyev, Brüno Gehard, Admiral General Aladeen).

Larry Charles je režiser filma, ali kreator lika koji je godinama prije filma bio dio Cohenovog show programa koji je vodio kao alter-ego Ali G, kreator cijele te strukture, je Sacha Cohen.

Ni da se potrude da provjere informacije.

Glupani.
Laertes

#2369 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Laertes »

vicious wrote:http://sportsport.ba/bh_kosarka/bosna-r ... nsa/209849
Kako se meni gadi ovo preuzimanje iz engleskog. Kako ćeš potpisati čovjeka, pobogu...
Šta ti je ovdje konkretno problem?
omar little

#2370 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by omar little »

potpisuje se ugovor, ne covjek.
Laertes

#2371 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Laertes »

omar little wrote:potpisuje se ugovor, ne covjek.
Do mene, ne primijetih... Izvinjavam se :sad:
mahalik

#2372 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by mahalik »

BIZNIS
"Zeraa Agriculture Investment" prodaje 5 posto dionica Hepoka
F
FENA
prije 38 min
0 10
Tvrtka "Zeraa Agriculture Investment“ d.o.o. Sarajevo objavila je ponudu za preuzimanje dijela dionica Hepoka d.d. Mostar, stoji na službenim stranicama Sarajevske berze.
jel prodaje kupuje ili šta
MAN-lion's coach

#2373 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by MAN-lion's coach »

Image

Bazilika je u Norči, a ne u izmišljenom mjestu Terremoto koje zapravo znači zemljotres.
NAravno ne moraju novinari ništa znati , ali nisu u stanju da sklepaju tekst i prenesu kako valja.
Hakiz

#2374 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Hakiz »

MAN-lion's coach wrote:Image

Bazilika je u Norči, a ne u izmišljenom mjestu Terremoto koje zapravo znači zemljotres.
NAravno ne moraju novinari ništa znati , ali nisu u stanju da sklepaju tekst i prenesu kako valja.
Google translate nije preveo riječ terremoto, ostavio je u originalu i ovi pomislili da je to ime grad, pa umjesto da prevedu "Bazilika srušena u zemjotresu", oni preveli "Bazilika srušena u Terremotu".

Slično se dešava sa ljudima koji prevode ili uređuju knjige. Koriste search and replace funkciju. Tu se dešavaju zanimljive situacije.
Vitezanin

#2375 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Vitezanin »

Jebem vas nepismene. Eto.

Image
Post Reply