Novi Golf 7 dolazi u septembru

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#2351 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by johntra »

Maystor wrote:
Samo seljaci i tehničke neznalice mogu reći da je start-stop "totalno bespotreban" sistem (a pogotovo "u našim uslovima").
A nekima će odjedamput postati koristan, kad ga jednog dana fiati i citroeni budu imali serijski.
šta ima napredni građanine, nisam te odmah prepoznao...haj malo trkni do nekog ovlašetnog dilera, pa se raspitaj koliko se zaista takav sistem kupuje i plaća kod nas...neće biti ni u jedan posto novih auta...smiješno je za ovo tržište da se takve stvari doplaćuju, a pogotovo kad uslovi vožnje i nisu takvi kao na zapadu, jer kod nas nema saobraćajnih špica koje traju po sat ili više vremena, pa da na taj način možeš uštediti pola litre goriva...ili da se uzme radi toga što hoćeš da budeš ekološki osviješten, a pored tebe na semaforu stoji T2 koji sagorijeva kancerogenu materiju...
i kad već pokušavaš moj post svesti na nivo prepucavanja Golfa i ostalih, da ti kažem da je VW naplatio taj džabni start/stop dobro kroz druge stvari, majstore, da ti ne kažem šta drugo...
Maystor

#2352 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Maystor »

citroen xm wrote: Majstore, ako se taj sistem počeo prodavati u Golfu ne znači da je neka novina. Taj sistem je Citroen prvi počeo upotrebljavati i pored toga što volim Citroen i što ćeš pomisliti da ću zbog toga početi hvaliti, taj sistem je za mene totalno sranje. Sva sreća pa se u Citroenu može isključiti, ne znam kakva je situacija sa Golfom.
Novina je da se nudi serijski u svim verzijama motora, a naravno da se može isključiti.
Pretpostavljam da su ti sranje i katalizatori, filtri čestica, EGR, thermal management i ostale inovacije za zaštitu okoline i smanjenje potrošnje goriva.
direstraits0078

#2353 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by direstraits0078 »

Prica se o tome kao da se to po prvi put pojavilo bas na g7. :lol:

Thermal management, LP EGR, Start/Stop, sve vec vidjeno u toj klasi, a nista od toga nije premijeru imalo u golfu. Kao ni multilink. :lol:
Niko ne spori da je tehnicki napredak dobra stvar, ali ljudi pokusavaju objasniti da g7 nije dobra kupovina, iz vec navedenih razloga, tj. preskup je za ono sto nudi. Nije ekskluzivan kao Merc ili BMW (jedno je obicno narodno auto, volkswagen), nije proizveden rucno (kao neki skupi modeli), i nema handling koji imaju neki od konkurenata.

Stvar je sto zatucani i neobavijesteni (i ljudi koji su se za auto tehniku poceli interesovati prije otprilike 5-10 minuta i ne znaju razliku izmedju originalnog tehnickog rjesenja i kopiranja tudjih rjesenja) pocnu da mlate praznu slamu po forumu i niko ziv ih ne moze ubjediti u suprotno, jer:

1. Ne znaju da citaju.
2. Nece da citaju.
3. Ne razumiju ono sto procitaju.
4. Ne provjere u stvarnosti ono sto procitaju (ili cuju u mahali: arane, oca mi, golf je najjaci, najbolji, najbrzi... oba mi oca), ili ne znaju na koji se nacin to moze provjeriti.
5. Mijesaju empirijsko sa apriornim, mahalsku suplju i cinjenice zasnovane na godinama istrazivanja.
6. Kombinacija svega gore nabrojanog.

Da sad ne ulazimo u to sto nisu probali u svom zivotu vise od par razlicitih modela automobila, nisu nikad razmontirali pola auta i shvatili sta je dobar dizajn, a sta lose tehnicko rjesenje, nisu nikad htjeli da dodju do srzi stvari, nego su uvijek pricali ono sto mogu cuti od drugih (ili kako se to u zadnje vrijeme radi: napabircili po internetu), nikad nista sami nisu saznali. Ni na tezi nacin.

I onda takvi klocevi pocnu da ubjedjuju ljude u nesto sto je nonsens, veze s pamecu nema, nema dodirnih tacaka s realnoscu. Ne bih ni komentarisao pojedine koji se nakace na forum a veze nemaju o tome za sta forum sluzi. Hajd makar da imaju neko znanje o temi iz stvarnog zivota, da su mehanicari (makar i ona vrsta koja samo zavrce sarafe, a ne zna i ne interesuje ga sta je druga specijala, momentni kljuc ili kako se podmazuje leteci lezaj), nego jok. Ni za cega dobri nisu, ali to se na forumu ne vidi (ubjedjeni su), misle da se mogu uvijek sakriti iza neke Ctrl+C Ctrl+V finte, napabircene brosurice ili wikipedijice...

Forma bez sadrzaja, sarena laza, marketing. Kao i vozilo iz teme.
citroen xm

#2354 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Maystor wrote: Novina je da se nudi serijski u svim verzijama motora, a naravno da se može isključiti.
Pretpostavljam da su ti sranje i katalizatori, filtri čestica, EGR, thermal management i ostale inovacije za zaštitu okoline i smanjenje potrošnje goriva.
Neke stvari nisu sranje, a neke jesu. Fazon je što VW taj start/stop sistem ugrađuje tek sada u Golf i sad je svima to nešto VAUUUU. Ajd nek mi neko od vas kaže kolika je ušteda goriva i smanjenje izduvnih gasova sa tim sistemom u odnosu na identično auto bez njega po našoj svakodnevnoj vožnji u našim velegradima.
Lično da kupujem novo auto gledao bi po svaku cijenu da izbjegnem taj sistem, a ako ne može onda bi ga isključio.
530i

#2355 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by 530i »

Bilo je u jednoj ovogodišnjoj emisiji Fifth Geara istraživanje tog start-stop sistema i dokazano je da auto manje troši s njim...sa 5 litara su prešli 2 ili 3 milje više, nego bez start-stop sistema. Mana je to što se svi elektro uređaji u autu ili odmah prestaju sa radom ili nakon nekog kraćeg vremena. Klima se odmah gasi, radio svira petnaestak minuta...Ne baš praktično uvijek. A vozio sam i A3 TDI sa tim sistemom po Bosni i ovdje baš i nije praktičan jer nema ogromnih gužvi kao na Zapadu...npr. stoji se u kolonama po dva sata...Mene od gašenja elektro uređaja, kao manjeg problema, više interesuje trajnost akumulatora i anlasera i sveg ostalog što stoji na toj liniji paljenja motora...u slučaju manjih gužvi kada se auto često pali i gasi...
vukojebina

#2356 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by vukojebina »

direstraits0078 wrote:
Da sad ne ulazimo u to sto nisu probali u svom zivotu vise od par razlicitih modela automobila, nisu nikad razmontirali pola auta i shvatili sta je dobar dizajn, a sta lose tehnicko rjesenje, nisu nikad htjeli da dodju do srzi stvari, nego su uvijek pricali ono sto mogu cuti od drugih (ili kako se to u zadnje vrijeme radi: napabircili po internetu), nikad nista sami nisu saznali. Ni na tezi nacin.

I onda takvi klocevi pocnu da ubjedjuju ljude u nesto sto je nonsens, veze s pamecu nema, nema dodirnih tacaka s realnoscu. Ne bih ni komentarisao pojedine koji se nakace na forum a veze nemaju o tome za sta forum sluzi. Hajd makar da imaju neko znanje o temi iz stvarnog zivota, da su mehanicari (makar i ona vrsta koja samo zavrce sarafe, a ne zna i ne interesuje ga sta je druga specijala, momentni kljuc ili kako se podmazuje leteci lezaj), nego jok. Ni za cega dobri nisu, ali to se na forumu ne vidi (ubjedjeni su), misle da se mogu uvijek sakriti iza neke Ctrl+C Ctrl+V finte, napabircene brosurice ili wikipedijice...

Forma bez sadrzaja, sarena laza, marketing. Kao i vozilo iz teme.

e bas si naso koje ces se teme dotac...pa bolan, na svaku spomen golfa, ti i klocevi ko ti trebaju da ustanu, a evo i zasto:

http://www.youtube.com/watch?v=nXCZ2v-nIF4

nasla se klocina koji misli da je pokupio svu pamet svijeta, tako sto mu je neko dao, ili ga provozo kao suvozaca u novom golfu..i on jadnik dusebriznik naso da pametuje ljudima koji su imali prijasnje generacije, ili koji se internesuju za konkretan model o kome je rijec...
Edisontije

#2357 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

Nane bi rekle "sine ako neznaš šta je dobro znaš šta je skupo" :lol: :lol:
I tu priča završava i tačka. :!:
citroen xm

#2358 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

vukojebina wrote: e bas si naso koje ces se teme dotac...pa bolan, na svaku spomen golfa, ti i klocevi ko ti trebaju da ustanu, a evo i zasto:

http://www.youtube.com/watch?v=nXCZ2v-nIF4

nasla se klocina koji misli da je pokupio svu pamet svijeta, tako sto mu je neko dao, ili ga provozo kao suvozaca u novom golfu..i on jadnik dusebriznik naso da pametuje ljudima koji su imali prijasnje generacije, ili koji se internesuju za konkretan model o kome je rijec...
Jao koliko puta ponavljate ovaj klip, postajete više smiješni. :lol: Ako je zamjena sijalice jedina prednost Golfa onda neka bude. Nego zanima me jesu li sva auta sa ksenonima teško sranje jer logično ne možeš zamjeniti na sred puta.?
NoriDeNoir

#2359 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by NoriDeNoir »

530i wrote:Bilo je u jednoj ovogodišnjoj emisiji Fifth Geara istraživanje tog start-stop sistema i dokazano je da auto manje troši s njim...sa 5 litara su prešli 2 ili 3 milje više, nego bez start-stop sistema. Mana je to što se svi elektro uređaji u autu ili odmah prestaju sa radom ili nakon nekog kraćeg vremena. Klima se odmah gasi, radio svira petnaestak minuta...Ne baš praktično uvijek. A vozio sam i A3 TDI sa tim sistemom po Bosni i ovdje baš i nije praktičan jer nema ogromnih gužvi kao na Zapadu...npr. stoji se u kolonama po dva sata...Mene od gašenja elektro uređaja, kao manjeg problema, više interesuje trajnost akumulatora i anlasera i sveg ostalog što stoji na toj liniji paljenja motora...u slučaju manjih gužvi kada se auto često pali i gasi...

Evo kao jedan od vozaca G7 samo da napomenem da se uredajaji, berm kod mene ne gase, nego rade i dalje a u slucaju duzeg stojanja motor se sam pali. Malo je cudno to jer te uplasi ako si vec zaboravio da je auto ugaseno (npr. cekas nekog pred zgradom) ali uglavnom sistem sam prepozna kad je vrjeme da se motor pali. Ja sam primjetio isto smanjeje u potrosnji sa ovim sistemom. Ne nesto drasticno ali svakako ga ima.

Takodjer, da je sistem bespotreban kod nas ne bih rekao, jer cim se motor gasi sistem je prepozano potrebu za tim tj. postoji prednost gasenja u tom trenutku. Par puta mi se desilo da sam pre kratko ili previse cesto kretao i stajao, to je sistem prepoznao i nakon nekoliko tih pre kratkih stajanki, vise nije gasio motor dok nije ponovo shvatio da je motor potrebno gasiti. Hocu reci, da ocigledno kroz analizu duzine zaustavljanja, ucestalosti itd sistem moze prepoznati situacije kada treba gasiti a kada bi to bilo besmisleno ili kontra produktivno.

P.S.
pod sistem mislim elektronicko kerefeke koje obradjuju i odlucuju u moje ime heheh.

EDIT:
Eh jedino onaj "pokazivac umora" tj. prepoznavanje kada se vozac umorio jos nisam uspio da natjeram da se pokaze, mada sam se prosli vikend poprilicno umorio :lol:
johntra

#2360 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by johntra »

Ne gasi se ništa u autu i auto se pali samo nakon nekog vremena...upravo radi toga što kod nas nema tako čestih zaustavljanja, osim ako baš ne ideš često u špicama nakon posla, nema potrebe za ovim sistemom, jer inače zaista ništa ne uštediš...s druge strane, koliko god da je ovaj sistem testiran kod svih proizvođača, a jeste sigurno puno, zaista se javlja upitnost njegove isplativosti jer se troše ostali sistemi za paljenje auta, kao što je već neko gore rekao...naravno, neće se to potrošiti i pokvariti za pola godine, ali sigurno će otići brže nego kod automobila bez tog sistema, pa onda dođe skuplja pita nego tepsija...
direstraits0078

#2361 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

vuk oyebina:

Nije bas sve tako crno-bijelo. Mnogi od ovih sto pisu negativno o cijeni i omjeru dobijeno-ulozeno na temi o g7 (ukljucujuci i mene) su posjedovali jednu ili vise generacija golfa ili neku od njegovih izvedenica zamaskiranih pod imenima skode ili seata. I veoma dobro znaju o cemu pricaju, a mogu i da uporede s drugim vozilima (markama vozila) koja su posjedovali.

Takodje se govorilo i o razocarenjima vlasnika novog g7. Naravno, ti o tome nisi citao jer ti skromno znanje (ili nedostatak istog) stranih jezika to ne dozvoljava. Radi se o razocaranju vlasnika g7 (koji su vozili g6, a vjerovatno i g5), koji su dovoljno normalni da to priznaju, za razliku od pojedinaca iz sehera koji su vozili g5 s dvomasenim zamajcem koji je otisao bogu na istinu za 90.000 km i nisu vjerovali da je to moguce dok nisu vidjeli svojim ocima koje go*no od auta voze. Pa nisu vjerovali da im blok motora moze napuknuti na autu koje je preslo samo 140.000 km i koje je odrzavano po servisnoj semi u ASA PVA. Blok motora, hej. Ili kad im je turbina zasula motorni prostor uljem. Ili kad im je zadnja osovina pocela proizvoditi cudne zvukove nakon 30k km. Dakle, naucili su na tezi nacin.

Ali takvi klocevi ce opet kupiti isto, i opet ce dati 5 ili 10k KM vise, iskljucivo iz razloga da bi neko mogao da kaze: vidis, on vozi golfa, on je hadzija. E da bi tom "hadziji" porastao ego, kad mu vec nema sta drugo porasti. :lol: Jer taj bi prije crk'o nego priznao da se zayeb'o. To je taj mentalitet vukoyebine. Moze taj otici iz vukoyebine, ali vuk oyebina ne moze otici iz takvoga. Misli da ce mu porasti nesto ako kupi golfa. A nece. Medicina kaze da to ne raste u tim godinama. :lol:

Edisontije:

Nastavi da se druzis s nanama, mozda nesto pametno naucis. Npr. da pletes carape. Zima je stigla nedavno. :mrgreen:
direstraits0078

#2362 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Vezano za Start/Stop, svi dijelovi sistema su jace dimenzionirani u odnosu na vozila bez tog sistema. Alternator (posebna verzija ako je vozilo opremljeno rekuperativnim sistemom) je jaci, anlaser je jaci i akumulator je posebne izvedbe i kapaciteta. Motorna jedinica u saradnji s ostalim elektronskim jedinicama (putnickog prostora, sigurnosnih sistema itd) odlucuje da li ce motor da se ugasi, tj. samo ako su ispunjeni svi parametri za gasenje motora Start/Stop sistemom. Neki od parametara su:

Vanjska temperatura iznad odredjenog zadatog parametra
Akumulator napunjen iznad odredjenog zadatog parametra
Zadata temperatura na klima uredjaju u vozilu i stvarna temperatura u vozilu unutar odredjenog parametra
Vlaga u vozilu iznad donjeg limita zadatog u klimauredjaju

Itd...

Meni se motor nije ugasio ni jednom, a razlog je vjerovatno niska vanjska temperatura i nedovoljna napunjenost akumulatora.
Edisontije

#2363 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

Da pletem i nakurnjake sa oznakama omiljenih marki automobila :lol:
i specijalni natpis "sultans of swing" grupe direstraits. :lol: :lol: :lol:
goran16v

#2364 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

johntra wrote:Ne gasi se ništa u autu i auto se pali samo nakon nekog vremena...upravo radi toga što kod nas nema tako čestih zaustavljanja, osim ako baš ne ideš često u špicama nakon posla, nema potrebe za ovim sistemom, jer inače zaista ništa ne uštediš...s druge strane, koliko god da je ovaj sistem testiran kod svih proizvođača, a jeste sigurno puno, zaista se javlja upitnost njegove isplativosti jer se troše ostali sistemi za paljenje auta, kao što je već neko gore rekao...naravno, neće se to potrošiti i pokvariti za pola godine, ali sigurno će otići brže nego kod automobila bez tog sistema, pa onda dođe skuplja pita nego tepsija...
Sve je to tacno samo sto gledas s pogresne strane, start stop sistem je tu zbog ekologije, a ne ustede bez obzira na sekundarne posljedice tipa brzne trosenje ostalih komponenti i cijenu. Kukati na taj sistem je isto kao kukati na katalozator, FAP filter, sEGR tvari koje oduzimaju snagu motoru, skrajucu mu vrijek, a tebi i novac za odrzavanje/zamjenu.
goran16v

#2365 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

Ako neko napise 3 kilometarska posta obrazlazuci zasto neki auto koji ga navodno ne interesuje, koji mu se ne svidja i koji nikad nece kupiti, ne valja, a pritome ne bira rijeci da uvrijedi one koj ne misle tako onda ima ozbiljan problem sa kompleksima i frustracijama.
johntra

#2366 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by johntra »

Kako sam već napisao u objašnjavanju lafo majstoru, za mene, kupovina ovog sistema radi ekologije je zaista smiješna, gledajući kakav nam je vozni park i šta pored mene, dok meni radi start/stop sistem, štekće na semaforu...čak i da se taj auto nikad ne gasi i nema taj sistem, opet je 10 do 15 puta čišće od 70 posto voznog parka divne nam države...
što se tiče ostalih ekoloških sistema na autu, ne može start/stop nikako više doprinijeti od katalizatora ili raznih aditiva i filtera, a takve stvari su serijske već odavno...zato sam i pisao o toj nekoj lafo manjoj potrošnji, jer se naši ljudi vole hvaliti kako sve malo troši, a ustvari ovaj sistem ne uštedi ni pola litre goriva, a brže ćeš promijeniti neki dio vozila...
Edisontije

#2367 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

A meni savjetuju čarape da pletem ovo stvarno nema smisla :lol:
Sve expert do experta. Usraše ovu temu pametujući. Joj da nema googla niko pojma nebi imo. Ovako ko ima više vremana da čita ispada načitaniji :lol:
Last edited by Edisontije on 27/12/2012 22:05, edited 1 time in total.
Magarece_godine

#2368 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Magarece_godine »

NoriDeNoir wrote: Evo kao jedan od vozaca G7 samo da napomenem da se uredajaji, berm kod mene ne gase, nego rade i dalje a u slucaju duzeg stojanja motor se sam pali.
Probaj vrtit volan lijevo - desno :D :D
Edisontije

#2369 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Edisontije »

Golf 7 je nabolji auto u klasi i nek se svi puše tako će i ostat. To što se nema love to je druga priča pa evo i ja nevozim gofa jer nemam love i sad se moram kurčit kako je moj auto dobar ma nema boljeg. Jest urac... :lol: :lol:
GOLF JE GOLF.
NoriDeNoir

#2370 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by NoriDeNoir »

Magarece_godine wrote:
NoriDeNoir wrote: Evo kao jedan od vozaca G7 samo da napomenem da se uredajaji, berm kod mene ne gase, nego rade i dalje a u slucaju duzeg stojanja motor se sam pali.
???
Magarece_godine

#2371 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by Magarece_godine »

NoriDeNoir wrote:
Magarece_godine wrote:
???
Rade uređaji, ali probaj vrtiti volan u toj situaciji kada je aktivan start/stop ... iznenadit ces se :)
NoriDeNoir

#2372 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by NoriDeNoir »

Magarece_godine wrote: Rade uređaji, ali probaj vrtiti volan u toj situaciji kada je aktivan start/stop ... iznenadit ces se :)
Hehe ajd probat cu sutra :D
goran16v

#2373 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by goran16v »

johntra wrote:Kako sam već napisao u objašnjavanju lafo majstoru, za mene, kupovina ovog sistema radi ekologije je zaista smiješna, gledajući kakav nam je vozni park i šta pored mene, dok meni radi start/stop sistem, štekće na semaforu...čak i da se taj auto nikad ne gasi i nema taj sistem, opet je 10 do 15 puta čišće od 70 posto voznog parka divne nam države...
što se tiče ostalih ekoloških sistema na autu, ne može start/stop nikako više doprinijeti od katalizatora ili raznih aditiva i filtera, a takve stvari su serijske već odavno...zato sam i pisao o toj nekoj lafo manjoj potrošnji, jer se naši ljudi vole hvaliti kako sve malo troši, a ustvari ovaj sistem ne uštedi ni pola litre goriva, a brže ćeš promijeniti neki dio vozila...
Ne kontam ti taj uski rezon sekunde, ako poaj pored mene dimi, nema potrebe da moj auto manje zagadjuje, isto kao je to neko takmicenje. Prije svega po istom principu i ako cemo gledati prosjecni vozni park i sta stekce na semaforu i kupovina auta sa katalizatorom je smijesna ali vec preko 20 god ne mozes kupiti auto bez njega. Drugo, S/S sistem nije to da doprinese vise od katalizatora,, EGR-a i filtera nego da paralelno s njima dodatno doprinese ekologiji.
direstraits0078

#2374 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Edisontije wrote:Da pletem i nakurnjake sa oznakama omiljenih marki automobila :lol:
i specijalni natpis "sultans of swing" grupe direstraits. :lol: :lol: :lol:

:lol: Ideja ti nije losa na ovoj zimi, samo moglo bi ti biti nezgodno izmjeriti rucno. :lol:

A love se ima i za mnogo skuplje od golfa, pa se opet ne kupuje, trosi se na druge stvari. :thumbup: Kupis auto koje ti se svidja, ili ono sto sluzi svrsi. Ne dozvolis da pokleknes pod ovim napadima ljudi koji ne mogu dobaciti daleko, pa ako nista, onda makar mogu kupiti golfa. Dodje kao neki ortopedski dodatak. :mrgreen:

On topic:

Magarece_godine:
Ne radi servo kad je motor iskljucen ili? :roll:
citroen xm

#2375 Re: Novi Golf 7 dolazi u septembru

Post by citroen xm »

Edisontije wrote:Golf 7 je nabolji auto u klasi i nek se svi puše tako će i ostat. To što se nema love to je druga priča pa evo i ja nevozim gofa jer nemam love i sad se moram kurčit kako je moj auto dobar ma nema boljeg. Jest urac... :lol: :lol:
GOLF JE GOLF.
Koji vrag tebe natjera da kupiš novo auto koje ti se apsolutno ne sviđa?
Ta tvrdnja da je Golf najbolji u klasi je smiješna. Svaki put kada sam pitao zbog čega je najbolji niko nije znao da kaže.
Post Reply