SDA-All about

Post Reply
palermo

#23476 Re: SDA-All about

Post by palermo »

155_mm wrote:meni nikako nisu jasni ovi sa"ma nema od ovog nista sto bake prica" pa jeste vi ljudi normalni. ne prica ovo "strucnjak analiticar" nekih novina nego osoba sa mandatom da sve ovo potpise sto je izbulaznio za ovaj intervju

mnogima izgleda nije jasno da kanton sa 60-70% hrvata automatski znaci kanton sa 30-40% bosnjackom manjinom. a kakvu perspektivu ima ta.manjina vidjelo se u slucaju stolac a polako u tom pravcu ide i mostar.

a za mostar je sam sebi zabio autogol iz snova izjavom da su bosnjaci manjina u mostaru. mozda jadan nema podatke sa popisa ali da je bar citao novine primjetio bi da su se nasliovi "hrvati su vecina u mostaru" samo nekoliko sedmica nakon popisa prervorili u "hrvati su najbrojnija skupina u mostaru". pa ako on ne konta sta to znaci mogao je ovdje navratiti da mu objasnimo.

:-)
U kojem će to megagigaultrakantonu biti 70 % Hrvata a 30 % Bošnjaka ???..
155_mm

#23477 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

palermo wrote:
155_mm wrote:meni nikako nisu jasni ovi sa"ma nema od ovog nista sto bake prica" pa jeste vi ljudi normalni. ne prica ovo "strucnjak analiticar" nekih novina nego osoba sa mandatom da sve ovo potpise sto je izbulaznio za ovaj intervju

mnogima izgleda nije jasno da kanton sa 60-70% hrvata automatski znaci kanton sa 30-40% bosnjackom manjinom. a kakvu perspektivu ima ta.manjina vidjelo se u slucaju stolac a polako u tom pravcu ide i mostar.

a za mostar je sam sebi zabio autogol iz snova izjavom da su bosnjaci manjina u mostaru. mozda jadan nema podatke sa popisa ali da je bar citao novine primjetio bi da su se nasliovi "hrvati su vecina u mostaru" samo nekoliko sedmica nakon popisa prervorili u "hrvati su najbrojnija skupina u mostaru". pa ako on ne konta sta to znaci mogao je ovdje navratiti da mu objasnimo.

:-)
U kojem će to megagigaultrakantonu biti 70 % Hrvata a 30 % Bošnjaka ???..
:?
pa u tom bakirovom sto ga spomenu.
palermo

#23478 Re: SDA-All about

Post by palermo »

155_mm wrote: :?
SBK + HNK= 70 % Hrvata (eto, nek je 60 %) spram 30 ili 40 % Bošnjaka ?.....kako to, otkud to ?
155_mm

#23479 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

palermo wrote:
SBK + HNK= 70 % Hrvata (eto, nek je 60 %) spram 30 ili 40 % Bošnjaka ?.....kako to, otkud to ?
nije to taj kanton.

spajanje ova dva kantona bi moglo imati drugu pozadinu. u tim kantonima se odlucuje 2/3 vecinom. rezultati izbora navodno pokazuju da bi bosnje mogle prije doci do te vecine u SBK nego hrvati u HNK i zbog toga bi HDZ vjerovatno pristao na to. a SDA bi kao pomogla bosnjacima HNK da ne budu kao manjina.

ali spajanje ova dva kantona se kosi sa principom hrvatski kanton sa 60-70% hrvata. jer je onda on nemoguc. zato i kazem da je pricao nebuloze za ovaj intervju.
palermo

#23480 Re: SDA-All about

Post by palermo »

155_mm wrote:
palermo wrote:
nije to taj kanton.

spajanje ova dva kantona bi moglo imati drugu pozadinu. u tim kantonima se odlucuje 2/3 vecinom. rezultati izbora navodno pokazuju da bi bosnje mogle prije doci do te vecine u SBK nego hrvati u HNK i zbog toga bi HDZ vjerovatno pristao na to. a SDA bi kao pomogla bosnjacima HNK da ne budu kao manjina.

ali spajanje ova dva kantona se kosi sa principom hrvatski kanton sa 60-70% hrvata. jer je onda on nemoguc. zato i kazem da je pricao nebuloze za ovaj intervju.
Ništa ja tebe druže sad nisam shvatio, ali haj...
155_mm

#23481 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

moras procitati baktov intervju po ovom pitanju. a najbolje je da ga ovdje citiras da ga imamo svi pred ocima, za analizu.
XXS

#23482 Re: SDA-All about

Post by XXS »

Hajmo pogledati zadnjih 20 godina, od kada su nacionalisti dosli na vlast, sta nam se desava?
Desavaju nam se nadrealisti. Konstantno nam se desava najgora moguca opcija. Konstantno nam se desava upravo ono za sta smo smatrali da je nemoguce da se desi.

Prema tome, mislim da je mrka kapa ovima sto vicu da nema nista od ovoga jer je SDA davno naucila da "nije se moglo bolje" debelo pali kod tupavih i zaboravnih Bosnjaka.

Sto bi rekli maratonci, koga je SDA branila i stitila ni pakao mu nece tesko pasti.
155_mm

#23483 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

"Stalno se spominje da sam ja nešto dao HDZ-u BiH. Ali dajte navedite primjer šta je to dato? Mi želimo da imamo zadovoljan taj korpus koji se, nažalost, u BiH smanjuje. Želimo da im damo ono na što imaju pravo, ali ne više od toga", kazao je Izetbegović.

On je istakao da od HDZ-a BiH očekuje da predlože određena rješenja te da izađu ususret Bošnjacima nekom vrstom "pozitivne diskriminacije" jer su u tom gradu manjina. Prijedlog HDZ-a BiH Izetbegović očekuje u narednim danima.

SDA, s druge strane, ima određena rješenja vezana za presudu "Sejdić i Finci".
"Ono što je sigurno jeste da se neće ići na razdvajanje Mostara, ili na formiranje nekog trećeg entiteta", kazao je Izetbegović.

U pogledu spajanja kantona, Izetbegović je rekao da je to nešto što je sasvim realno i potrebno ovoj zemlji.

"Imamo više od 600 parlamentaraca i 167 ministara sa svim što prati to. To bi teško podnijela i privreda bogatih zemalja. Od toga je više od 80 posto u FBiH, dok je RS jednostavnije i bolje organizovani dio BiH. Sasvim je logično ujediniti dvije vlade i dva parlamenta. Evo, recimo da se ujedini BPK Goražde sa KS ili da se ZDK i BPK Goražde ujedine sa KS. Ali pogledajte kakvo pojednostavljenje biste dobili pri čemu bi se ova dva kantona oslonila na snagu Sarajeva", kazao je Izetbegović.

Ipak, napominje da bi se takve promjene trebale raditi nakon izbora 2018. godine.

"Sada su neki ljudi zauzeli neke pozicije i vrlo teško će se pomicati. Nakon 2018. idu nova postavljenja i do tada mi možemo uraditi vrlo logična pojednostavljenja", kaže Izetbegović.

Izetbegović napominje da je ovu ideju lansirao u javnost kako bi svi mogli iznijeti šta je loše u ovoj vrsti pojednostavljenja.

"Nema trećeg entiteta ili etnički čistih teritorija ako, recimo, spojite SBK i HNK. Tu biste imali 60 ili 70 posto Hrvata koji bi živjeli zajedno s Bošnjacima", kazao je on.
evo kad su svi lijeni ja cu postaviti tekst. mada mi se sad nekako drugacije cini ovaj tekst. kao da je modifikovan.
:?

mada se ovo moze i protumaciti da bi spajanjem HNK i SBK 60-70% od svih hrvata u pederaciji a ne da bi oni cinili toliko % u tom kantonu.
ili?
Rizvan

#23484 Re: SDA-All about

Post by Rizvan »

"Stalno se spominje da sam ja nešto dao HDZ-u BiH. Ali dajte navedite primjer šta je to dato? Mi želimo da imamo zadovoljan taj korpus koji se, nažalost, u BiH smanjuje. Želimo da im damo ono na što imaju pravo, ali ne više od toga", kazao je Izetbegović.

Koji ublehaš. Zar neko zaista misli da će Hrvati biti zadovoljni sa nekim megakantonima? Kada bi i dobili te megakantone, opet bi i na izborima 2018 bila ista priča o trećem entitetu. A kada bi dobili treći entitet bila bi o odcjepljenju. To je jednostavno HDZ politika. Hrvatski narod jedino može biti zadovoljan ako su i druga dva naroda zadovoljna, i obratno. To jest, bilo kakva teritorijalna i politička reorganizacija, jedino je pravedna ukoliko obuhvati cijelu teritoriju BiH, odnosno oba entiteta, sve ostalo je produžetak agonije.
jefff

#23485 Re: SDA-All about

Post by jefff »

PRIKAZ KNJIGE "SARAJEVSKI ARMAGEDON" Mijović: Njegov obračun s njima
30.12.2015. u 11:10

ANALITIKA

Knjiga “Sarajevski Armagedon” svojevrsni je politički triler u kojem ne manjkaju ni epizode nalik na televizijske “sapunice”, sočno i strasno pisan “njegov” obračun “s njima”, sa onima koji su, po Latićevom mišljenju, obrukali ideju s kojom je stvorena SDA.

Piše: Vlastimir Mijović, thebosniatimes.ba

Knjiga Mustafe Čengića "Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira" već dva mjeseca je čitalački, politički i mahalski hit. Prva dva izdanja rasprodata su za samo dva mjeseca, u pripremi je već treće izdanje.

Zanimanju javnosti i brzoj prodaji ove knjige svakako su pomogle i burne reakcije iz krugova bliskih osnivaču SDA i prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, pogotovo iz vodeće bošnjačke stranke i medija pod njenom kontrolom.

Oni su se osuli drvljem i kamenjem na Čengićev uradak, proglašavajući ga osvetničkom podvalom iz kuhinje jugoslovenskih tajnih službi i izdavača knjige, Mustafe Kapidžića. Poručeno je da o Aliji Izetbegoviću ne mogu suditi nikakvi pojedinci nego samo istorija!

Ako uporedimo ovu knjigu sa onom koja tek traži kontakt sa publikom, koju je novinar, književnik i publicista Nedžad Latić napisao i objavio pod naslovom “Sarajevski Armagedon”, prva razlika koja se nameće je da su izostala brza i žestoka reagovanja. Praktično ih još ni nema od osoba i iz krugova koje je Latić u svom uratku gotovo sravnio sa zemljom, iznoseći teške ocjene, optužbe i zaključke - od Alije Izetbegovića, njegovog sina Bakira i snahe Sebije-Seke, preko Hasana Čengića, Mensura Brdara, Huseina Živalja, Edhema Bičakčića, Harisa Siladžića i drugih “izvođača korupcijskih i drugih nakaradnih radova”, sve do turskog lidera Taipa Erdogana i premijera Davutoglua, a najviše protiv ekipe koja trenutno drma Strankom demokratske akcije (SDA).

Mislim da je ova ćutnja, koja obavija Latićevu knjigu, plod spoznaje da Aliju Izetbegovića i SDA ovaj put ne pokušava da “razobliči” neko sa strane, neki socijalistički uljezi, nostalgičari, osvetnici ili urotnici, nego čovjek iz njihovog “safa”. Latić je osoba koja je dio “Alijinog zatvoreničkog kruga” još od hapšenja i suđenja 1983. godine, jedan od onih koji su privatno bili vrlo bliski Izetbegoviću, koji su s njim sarađivali, koje je na samrtnoj postelji pozivao “da se s njima halali”.

Latić je obavljao i mnoge povjerljive zadatke za osnivača SDA, pomagao mu je oko pisanja “Sjećanja”, sjedio s njim dok je pokušavao da raspetlja neke finansijske kurcšluse iz rata i u prvim poratnim godinama. Brat je Džemaludina Latića, jednog od najvažnijih ljudi iz okruženja Alije Izetbegovića. U svakom slučaju, mnogo zna i javnost zna da - zna. Stoga je njegovo svjedočenje kroz knjigu “Sarajevski Armagedon” svojevrsna diverzija iznutra, glas čovjeka za kojeg se ne može reći da ljude i događaje zna iz druge ruke.

Zbog toga se “odgovor Latiću” u krugovima SDA pomno smišlja i planira, sa neuporedivo težim zadatkom nego što je bilo “blaćenje” Čengićeve knjige. Otud i nedostatak reakcija u prvim danima života ove knjige, odgovora kojeg se, kako je javno priznao na promociji, Latić plaši.

- Mnogo, zaista mnogo ljudi mi govori da se „čuvam“. Šapću mi i ukazuju da sam „dirnuo u rabote opakih ljudi“ itd. Koga se to danas tako boje Bošnjaci? Posebno mladi ljudi iskazuju ovaj strah. Valjda „bošnjačkog režima“. Stoga mislim da sam „pogodio temu“ jer sam knjigom isprovocirao krucijalni problem čega se ja plašim. A plašim se da je ova ideja, koju sam ja definirao kao „nacionalna bošnjačka politička ideja“, evoluirala u svoju suprotnost. Mi smo SDA osnovali radi rušenja totalitarizma koji je svojim „verbalnim deliktom“ ulijevao strah u kosti bosanskim muslimanima. Kakav je ovo novi „verbalni delikt“ zbog kojeg Bošnjaci ne smiju misliti i govoriti što nije po volji režima? Ko ga sprovodi? To su pitanja kojima ću se baviti sve dok, ako Bog da, ne otklonim strah iz očiju svojih čitalaca,“ poručio je Latić u vrlo emotivnom obraćanju publici koja se okupila na zvaničnoj promociji knjige.

Naravno da se autor ne plaši polemika, demantija i drugih javnih reagovanja. On se plaši spletkarenja i pokušaja neke surove, prljave odmazde, svjestan da je dirnuo u “osinje gnijezdo”. I sam je u njemu bio, zna kako se tu svode neki računi.

A Latić je, ovom knjigom, na sebe natovario sepet “aferima”. Prvo, iznio je u javnost sadržinu mnogih događaja i razgovora za koje se mislilo da nikad neće izaći na vidjelo dana.

Drugo, nije izbjegavao da prave stvari naziva pravim imenima, ne štedeći ni samog sebe. Ono što mu može ozbiljno pomoći da za svoje tvrdjne “kupi” povjerenje čitaoca, to je svakako i niz samokritičkih opaski koje je Latić iznio na svoj račun, dok je još kusao sa istog kazana kao i oni na koje se sada obrušio. A da je svašta ustvrdio, stvarno jeste.

Dobro je primijetio i na Facebooku to objavio jedan čovjek koji je, nakon čitanja poglavlja iz knjige koje sam prethodno ovdje objavio, ovako sažeo Latićevu poruku:

“Bakiru UDBA ili KOS namjestili Sebiju i sad vode politiku SDA pomoću nje i je*u nas sviju uzduž i poprijeko.”

Latić i na druge načine dovodi Bakira Izetbegovića u kontekst iz kojeg se može zaključiti da je bio pod pritiskom ili “u šemi” sa zloglasnim obavještajnim službama. Spočitava mu i to što nije poslušao amanet svog “babe”, koji je u svom posljednjem intervjuu javno obznanio da ne želi da mu sin postane politički nasljednik niti da se uopšte bavi politikom.

Zamjera mu Latić i što žmuri na korupciju i lopovluk pripadnika SDA, a za samog Bakira kaže da je žrtva “bijele korupcije”, da ne traži otvoreno hljeba preko pogače, ali da se okorištava brojnim finansijskim i drugim pogodnostima koje navodno ne traži.

Ne skrivajući da je bio obožavatelj Alije Izetbegovića, Latić pokušava da objasni genezu svog “osvještavanja” i spoznaje da je upravo osnivač SDA kriv što “su nam ukrali stranku”. Jako mu zamjera što je zataškavao brojne finansijske malverzacije, posebno iz perioda kada je on birao ljude za potrošnju visokih donatorskih iznosa iz inostranstva.

“Bila bi to još jedna muslimanska sramota”, prošaputao je Alija. Tako u knjizi Latić prenosi riječi koje mu je Predsjednik rekao nakon sastanka u njegovom kabinetu, gdje su bili prisutni svi akteri afera sa listom “Ljiljan” i Bošnjačkom televizijom. Za ćutnju o tome kako su “isparile” velike pare, Izetbegović je zamolio Nedžada i njegovog brata Džemaludina, koji su, kako piše autor, iz ovih malverzcija izašli čistih ruku.

I za dovođenje mudžahedina i tolerisanje pripadnika vehabijskog pokreta Latić krivi Predsjednika. Tu je još niz zamjerki na račun Alije Izetbegovića, uz navođenje sijaset detalja iz njegovog privatnog i emotivnog života, koje mogu zasmetati mnogim čitaocima, poput jednog koji je na Facebooku napisao:

“Sve je grozno: i tekst, i trač, i da takvi ljudi dominiraju bosanskom političkom scenom.”

I da pojedinačno ne nižem, u Latićevoj knjizi mnoštvo je pikanterija, mahalskih tračeva, ogovaranja unutar Alijinog kruga, opisivanja bahatosti s kojom je trošen i otuđivan donatorski novac, teških ocjena o akterima tog dijela bošnjačke političke scene. Osobito je Latić kivan na Bakira Izetbegovića, zbog kojeg se - kako kaže - definitivno odmakao od SDA.

Latić u knjizi pojašnjava i okolnosti prekida svojih veza i prijateljstva sa Taipom Erdoganom i AK partijom, vehabijski pokret ocjenjuje kao zlo koje je podmetnuto Bošnjacima, protivi se ideji hilafeta (kalifata), opisuje kako se othrvao negativnom stavu koji je, pod uticajem Alije Izetbegovića, imao o Kemalu Ataturku...

Knjiga “Sarajevski Armagedon” svojevrsni je politički triler u kojem ne manjkaju ni epizode nalik na televizijske “sapunice”, sočno i strasno pisan “njegov” obračun “s njima”, sa onima koji su, po Latićevom mišljenju, obrukali ideju s kojom je stvorena SDA i koji su, umjesto bošnjačkog naroda, kajmak mazali po svom privatnom kruhu.

Činjenica da u teškim riječima nije štedio ni oca i sina Izetbegovića ovo štivo čini značajnim za objektivno i svestrano izučavanje stvarne uloge koju je u jednom burnom vremenu odigrao čovjek za kojeg SDA smatra da o njemu može suditi samo istorija. Latiću se ipak žurilo. Mislim da je, u interesu javnosti, dobro da ga je pero zasvrbilo dok je sve još friško i dok su mnogi likovi iz njegove knjige još politički i na druge načine aktivni na našoj sceni. Uostalom, eto im javnosti, neka kažu svoju verziju onoga čime ih je Latić šokirao ili možda nepravedno optužio.

(The Bosnia Times)
daddy-kool

#23486 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

155_mm wrote:

mada se ovo moze i protumaciti da bi spajanjem HNK i SBK 60-70% od svih hrvata u pederaciji a ne da bi oni cinili toliko % u tom kantonu.
ili?
Upravo zato od toga nema ništa.

Ustvari, neće se moći spojiti ni BPK sa KS, a kamoli šta drugo.

Ja da sam na mjestu HDZ bi ovo sve gledao kao good cop bad cop rutinu ...
palermo

#23487 Re: SDA-All about

Post by palermo »

155_mm wrote:
ili?
Kako bi bolan činili 60 % u ovom Kantonu, kada su znatna manjina u SBK(koji je veći) i ne tako znatna većina u HNK.

Zapravo moglo bi se reći da je ovo dobar taktički potez Bakira, jer nudi Hrvatima nešto što oni sigurno neće prihvatiti.

Što bi se reklo, nek oni sada budu oni koji ne prihvataju rješenja.

I by the way, ja kao mostarac i Bošnjak, ništa ne bih imao protiv ovoga rješenja. Ali neće do njega doći.
gospodja profiterka

#23488 Re: SDA-All about

Post by gospodja profiterka »

palermo wrote:
155_mm wrote:
ili?
Kako bi bolan činili 60 % u ovom Kantonu, kada su znatna manjina u SBK(koji je veći) i ne tako znatna većina u HNK.

Zapravo moglo bi se reći da je ovo dobar taktički potez Bakira, jer nudi Hrvatima nešto što oni sigurno neće prihvatiti.

Što bi se reklo, nek oni sada budu oni koji ne prihvataju rješenja.

I by the way, ja kao mostarac i Bošnjak, ništa ne bih imao protiv ovoga rješenja. Ali neće do njega doći.
Doći će. I granice kantona će se korigirati po potrebi.
palermo

#23489 Re: SDA-All about

Post by palermo »

gospodja profiterka wrote: Doći će. I granice kantona će se korigirati po potrebi.
De, bona....ovu forumsku pisaniju ove kvaziljevičarsko-kvazimultietničke družine je najbolje sublimirao Damir Hadžić u onoj čuvenoj izjavi " važnija mi je partija od države"......
gospodja profiterka

#23490 Re: SDA-All about

palermo wrote:
gospodja profiterka wrote: Doći će. I granice kantona će se korigirati po potrebi.
De, bona....ovu forumsku pisaniju ove kvaziljevičarsko-kvazimultietničke družine je najbolje sublimirao Damir Hadžić u onoj čuvenoj izjavi " važnija mi je partija od države"......
Jah...

On topic:
palermo

#23491 Re: SDA-All about

Post by palermo »

gospodja profiterka wrote: Jah...

On topic:
Jah....

On topic:
Boli te briga, po mojoj će glavi, neće tvojoj, ne vjerujem d će se mijenjati granice Marindvora i Hrasnog
gospodja profiterka

#23492 Re: SDA-All about

palermo wrote:
gospodja profiterka wrote: Jah...

On topic:
Jah....

On topic:
Boli te briga, po mojoj će glavi, neće tvojoj, ne vjerujem d će se mijenjati granice Marindvora i Hrasnog
Sljedeći put kad budeš prstom gađao globus upri ljevlje. Uostalom, gdje god bila, meni će u svakom slučaju biti gore nego tebi.
I da se ne davimo ti i ja bezveze, jer te natprosječno poštujem, vrijeme će pokazati.
madner

#23493 Re: SDA-All about

Post by madner »

Ljudi stvarno smjesni, niko nije rekao da ce se samo HNK i SBK spojiti. Samo da ce HNK i SBK biti dio jednog kantona.

ZeDo, KS i BPK su jedan, to je direktan primjer ze Baketa.

Od ovih circa 700 000 u ova cetri kantona, ne Hrvata je oko 300 000.
Tako da se moze ispuniti Baketov cilj.
palermo

#23494 Re: SDA-All about

Post by palermo »

gospodja profiterka wrote: Sljedeći put kad budeš prstom gađao globus upri ljevlje. Uostalom, gdje god bila, meni će u svakom slučaju biti gore nego tebi.
I da se ne davimo ti i ja bezveze, jer te natprosječno poštujem, vrijeme će pokazati.
Možda si u pravu, za ovo bit će gore.....ja ovo svakako pišem samo iz potrebe da kažem što mislim. Meni neće biti loše ni u jednoj varijanti.

Al tragično je, i stvarno mislim tragično, da ljudi koji se deklariraju kao ljevičari i progresivna snaga društva, u startu onemogućavaju bilo kakav pokušaj smislenog dijaloga. Ja znam da ovdje ima podosta ljudi koji su na partijskim zadacima, ali jebem mu mater, zar ta partija ne može naći bolje, ili zar zaista misli da na ovaj način može pridobiti kojeg glasača više. Tuga i bol, što bi rekao jedan moj negdašnji prijatelj.

Ne ubrajam tebe u ove stranačke botove i ne znam koji su ti motivi da ovako pišeš, niti ću nagađati. Ali, da mi je i to malo neshvatljivo, jeste.

Naravno, vrijeme će pokazati šta će se desiti. Sreća je, dok dođe to vrijeme, zaboravit ćemo i ovu našu diskusiju.A tada svakako neće biti ni važna
Fudo387

#23495 Re: SDA-All about

Post by Fudo387 »

madner wrote:Od ovih circa 700 000 u ova cetri kantona, ne Hrvata je oko 300 000.
Kako?
Cak i da je tako, opet je bolje od toga da palerma ostavite samog dole.
gospodja profiterka

#23496 Re: SDA-All about

palermo wrote:
gospodja profiterka wrote: Sljedeći put kad budeš prstom gađao globus upri ljevlje. Uostalom, gdje god bila, meni će u svakom slučaju biti gore nego tebi.
Možda si u pravu, za ovo bit će gore.....ja ovo svakako pišem samo iz potrebe da kažem što mislim. Meni neće biti loše ni u jednoj varijanti.

Al tragično je, i stvarno mislim tragično, da ljudi koji se deklariraju kao ljevičari i progresivna snaga društva, u startu onemogućavaju bilo kakav pokušaj smislenog dijaloga. Ja znam da ovdje ima podosta ljudi koji su na partijskim zadacima, ali jebem mu mater, zar ta partija ne može naći bolje, ili zar zaista misli da na ovaj način može pridobiti kojeg glasača više. Tuga i bol, što bi rekao jedan moj negdašnji prijatelj.

Ne ubrajam tebe u ove stranačke botove i ne znam koji su ti motivi da ovako pišeš, niti ću nagađati. Ali, da mi je i to malo neshvatljivo, jeste.

Naravno, vrijeme će pokazati šta će se desiti. Sreća je, dok dođe to vrijeme, zaboravit ćemo i ovu našu diskusiju.A tada svakako neće biti ni važna
Ja definitivno nisam stranački bot, davno sam digla ruke. Nema na ovoj sceni ničega za mene. Ali ima moja zemlja, moja porodica, moji prijatelji. To je motiv. Jer ovdje nije riječ o pragmatičnom dogovoru u interesu mira i napretka, kao što nikada nije bilo riječi o tome. Na djelu je podjela zemlje, znaj to. Kao bezbroj puta do sada, kad sve bude gotovo, kad bude prekasno, ostat ćete otvorenih usta na ledini, nemoćni da djelujete.

Niko izvana neće prstom maći da to spriječi, ako možeš, vjeruj mi na riječ kad je to u pitanju. To znam. Budete li sudbinu svoje zemlje, a samim time i sudbinu svoje djece, sveli na međustranačko podbadanje, istorija će vas preteći. Ja barem ZNAM da mi ne može biti gore, ali neki su se nadali najboljem.
daddy-kool

#23497 Re: SDA-All about

Post by daddy-kool »

Ni na jednu od ovih varijanti neće pristati HDZ.
Njihov cilj je entitet i ova preslagivanja ih interesuju onoliko koliko doprinose tom cilju.
Poznavajući Čovićevu tvrdoglavost i upornost, ćereaće to oni i dalje.

Bakir se do sada pokazao kao prilično vješt političar, mislim da ovim kupuje vrijeme. Najavljuju rješenje za Mostar, ja ne vidim da mogu nešto suštinski poboljšati, ali, eto, nešto pokušavaju.
Man of steel

#23498 Re: SDA-All about

Post by Man of steel »

Dok se ovlasti i izborni zakoni ne mijenjaju sasvim je svejedno koji će se kantoni pridruživati i združivati.

Bitno je skresati administraciju, uprostiti sistem i konačno se početi baviti realnim problemima.

Oni koji se bave spinovanjem su isti problem mogli riješiti za vrijeme svog mandata pa smo svi vidjeli kako su završili.

Bolje bilo da se poklope za dobro svih nas i čekaju neka druga manje osjetljiva pitanja da se nameću kao relevantan faktor a ne kroz medije otežavati ionako zategnutu situaciju.
palermo

#23499 Re: SDA-All about

Post by palermo »

daddy-kool wrote:Ni na jednu od ovih varijanti neće pristati HDZ.
Njihov cilj je entitet i ova preslagivanja ih interesuju onoliko koliko doprinose tom cilju.
Poznavajući Čovićevu tvrdoglavost i upornost, ćereaće to oni i dalje.

Bakir se do sada pokazao kao prilično vješt političar, mislim da ovim kupuje vrijeme. Najavljuju rješenje za Mostar, ja ne vidim da mogu nešto suštinski poboljšati, ali, eto, nešto pokušavaju.
Ma, iskreno govoreći, meni je vrlo upitno da li Čović uopšte želi entitet.Mislim da mu sadašnje stanje savršeno odgovara,i da se njega pita, i da može on bi ovo stanje zaledio za duži period.
palermo

#23500 Re: SDA-All about

Post by palermo »

Man of steel wrote:Dok se ovlasti i izborni zakoni ne mijenjaju sasvim je svejedno koji će se kantoni pridruživati i združivati.

Bitno je skresati administraciju, uprostiti sistem i konačno se početi baviti realnim problemima.

Oni koji se bave spinovanjem su isti problem mogli riješiti za vrijeme svog mandata pa smo svi vidjeli kako su završili.

Bolje bilo da se poklope za dobro svih nas i čekaju neka druga manje osjetljiva pitanja da se nameću kao relevantan faktor a ne kroz medije otežavati ionako zategnutu situaciju.
Pa da je svejedno, vala nije svejedno. Tu priču okači mačku o rep.

Jbt, eto te kao pravi RS-ovac.....treba se okrenuti realnim problemima i ekonomiji...

Spomenuh već Damira Hadžića i njegovu čuvenu izjavu..
Post Reply