kluz franjo wrote:
(ti mene serdaru, ja tebe vojvodo

)
Cijenjeni kolega Kluz,
Naravno da NS nema ni prva dva broja od bilo kakve kvantifikacije, te ih namjerno 'cijedim', jer su se zanijeli u horskom pjevanju oko racionalizacije (valjda misle da nema greške u bilo čemu što dolazi iz američke ambasade).
Odmah da Ti kažem, nije imao pojma o troškovima i uštedama ni Patrick Moon, a kvatifikacije nije uradila ni savjetodavna grupa....
Dakle, .. lupetali su napamet.
Negdje odmah poslije rata (a i desetljećima prije rata) u ovoj je zemlji bilo pod MUST imati studiju izvodljivosti za bilo kakav polovni poduhvat, čak i onda kada hoćeš pokrenuti farmu kokošiju...
Po svemu sudeći, takva su vremena već danvo prošla. Sad lupetaju svi, uključujući našeg Denisa Graca, koji nema odgovor na banalno potpitanje u vezi svojeg istupa o racionalizaciji - "Gospodine Grac, koliko ćemo morati uložiti novca, a koliko ćemo dobiti novca pri racionalizaciji ustroja kantona...."?
No nema veze, samo sam im pomogao da uredno odšute nekoliko dana.
Da se vratimo na temu... Mi smo zemlja u tranziciji, pa moram naglas reći da nju ne čine fizičke preinake kantonalnih službi, već reforme. Refome javne uprave na kantonalnoj razini bi trebale poboljšati administrativne usluge, te tako doći da racionalne redeifinicije volumena adminstracije. Šta mi znači da mi neko prepolovi kantonalnu upravu? Dobiću još lošiju upravu (uslugu), a nema nikakve garancije da će "ušteđeni" novac otići u pravcu stvaranja nove vrijednosti. Tačnije, puno su veće šanse da kantonalni funcioneri za te pare kupe luksuzna vozila nego za bilo šta drugo...
Ni Partick Moon nije imao vremena za "tranzicijsko razmišljanje". Američki pragmatizam ga je pogonio da što brže otpjeva pjesmicu o reorganizaciji kantona i odvali nogu odavLe, jer mu je njegova "nadgradnja" jako kasno poslala pare za ovu incijativu (asimetričnu ustavnu reformu, mjestimičnog karaktera), haman kad je trebao početi tražiti vilu u dubrovačkoj zaleđini na samom kraju mandata.
Tako je cijela stvar prošla bez kvantifikacija, i bez studija izvodljivosti.... bez proračuna, onih hladnih kalkulacija, da znaš bez trunke politike šta zaista dobijaš i hoće li realno doći do bilo kakvih ušteda. Neću ja ovdje pisati da preko 80% organizacijskih promjena u pravilu ne uspije.. To je druga matematika... Neću pisati ni o realnoj "tražnji sa terena" za takvim promjenama, niti o otporu prema promjenama, entropiji i svakojakim zamkama koje nisu ni pale na pamet pragmatičnom Moonu.
Samo ću preporučiti Denisu Gracu da od sada redovno prati šta odvaljuje gospođa Zilha Ademaj u vezi spajanja dvaju bolnica (
http://www.avaz.ba/clanak/210994/zilha- ... -pacijente).
To bi gopspodinu Gracu trebao biti banalan primjer na šta može ispasti "racionalizacija" kada se u takav proces ulazi bez procjena troškova, bez analize učinaka i studije izvodljivosti...
I još jednom, veliki broj članova NS radi jako fokusirano na pitanjima vezanim za svoje mandate. Samo ne kontam osobe poput Graca ili Sabine. Tačnije, ne mogu da skontam tu vrstu takmičenja u davanju što apstraktnijih izjava....