Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
45cents

#23476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

starisalko wrote: Ovim samo potvrdjujes gore navedeno
Drago mi je zbog toga.

Sad bih predložio još jednu temu za javno saopštenje NS u predprazničnom raspoloženju:

"Učinimo sve da BiH postane zemlja prosperiteta, politički stabilna i ekonomski održiva"

Mislim da ne može konkretnije od ovoga.... Ako to puste u medije sutra ujutru, biće prvi koji su se sjetili ove teme.
gubljenje_vremena

#23477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by gubljenje_vremena »

U neka doba svih onih peripetija u vezi implementacije presude sejdi-finci, tacnije izbora hrvatskg clana predsjednistva, pojavila se ideja izbora po principu „elektorskih“ glasova. Interesantno, jedan od promotora ideje bio Z. Lagumdzija jedan od onih koji je ovo pitanje najvise i "zakuhao“.

Nije mi bas do kraja jasan ovaj koncept, ali pretpostavljam da bi se po popisu mogla utvrditi struktura stanovnistva po kantonima, te na taj nacin podijelili bodovi, procenti, elektorski glasovi ili kako god da se nazovu. Još bi se moglo u HNK i SBK uzeti u obzir struktura po opcinama. Na ovaj nacin bi se mogli birati clanovi predsjednistva, ali i predstavnici u domu naroda (znaci ne indirektno kao do sada), te predsjednik i potpredsjednici federacije (kojima uzgred receno treba smanjiti ovlasti, te ih obavezati da predlazu mandatara i druge odluke sa odredjenim brojem potpisa parlamentaraca).
Ono sto je najvaznije granice kantona ostaju ovakve kakve jesu, ne stvara se n-ti entitet, a s druge strane minimalna je sansa da se predstavnici gradjana jedne nacionalsti biraju velikim brojem glasova gradjana druge nacionalnosti.

A srukturu Kantona ne treba mijenjati. Racionalizacija se moze postici i unutar postojecih kantona. S druge strane svako integrisanje otvara more pitanja, a moze predstavljati i „mali korak ka konacnom cilju“ pa makar se samo radilo i o evnetualnom ujedinjnju Livanjskog i Zapadnohercegovackog kantona.

Stoga je poslanik Gratz je pravilno ukazao na neke stvari. Definitivno je pogresno Travnik i Neum „trpati“ u isti kanton.
i jos nesto, dobronamjeran savjet da i u NS porade na daljem unapređenju svog politickog djelovanja, naravno ukoliko zele dugorocne uspjehe u provedbi svojih ideja.

Razumijem populističke izjave i pokušaje da se jeftinim politikanstvom dobije kojih par stotina glasova više na sljedeći izborima, ali dugoročno gledano stranke kojima ovakav nacin bavljenja politikom postaje sustina postojanja, obicno „odlaze u ropotarnicu povijesti“, a eventualne dobre ideje i pozitivni stavovi na ovakav nacin gube na snazi.

Prema broju glasova sa zadnjih izbora u SBK i HNK "proentitetski" birači definitivno nemaju većinu u zbiru ova dva kantona, čak ako im dodamo pola glasača SDP-a (hmmmmm...), te sve Dodikove, SDS-ove, Lijanovićeve, te glasače Marka Aleksića i Damira Azinovića (ko god da su ovi posljednji). Prema tome ako je poslanik Gratz već htio „pljunuti“ po Bakiru, trebao ga je barem optuziti da pravi bosnjacki a ne hrvatski „megakanton“.

Pozdrav i sve najbolje
kluz franjo

#23478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Ma koliko je potrebno stavljati osnovna prava u prvi plan (što i ja često činim), nažalost to ne ide preko noći (što bi rekao jedan kolega forumaš) i slažem se da je potrebno u ovakvom društvu uvažiti "konstitutivne"realnosti.
gubljenje_vremena wrote:U neka doba svih onih peripetija u vezi implementacije presude sejdi-finci, tacnije izbora hrvatskg clana predsjednistva, pojavila se ideja izbora po principu „elektorskih“ glasova. Interesantno, jedan od promotora ideje bio Z. Lagumdzija jedan od onih koji je ovo pitanje najvise i "zakuhao“.
Nije mi bas do kraja jasan ovaj koncept, ali pretpostavljam da bi se po popisu mogla utvrditi struktura stanovnistva po kantonima, te na taj nacin podijelili bodovi, procenti, elektorski glasovi ili kako god da se nazovu. Još bi se moglo u HNK i SBK uzeti u obzir struktura po opcinama. Na ovaj nacin bi se mogli birati clanovi predsjednistva, ali i predstavnici u domu naroda (znaci ne indirektno kao do sada), te predsjednik i potpredsjednici federacije (kojima uzgred receno treba smanjiti ovlasti, te ih obavezati da predlazu mandatara i druge odluke sa odredjenim brojem potpisa parlamentaraca).
A postojao je i tzv. "aprilski paket". Ja sam trenutno najbliži nekoj varijanti "elektorskog" glasanja za dom(ove) naroda, a "aprilskog" za izbor članova Predsjedništva BiH. Predsjednika/potpredsjednike FBiH bih svakako ukinuo. Nemaju svakako nikakvu funkciju, osim ometanja u uspostavi izvršne vlasti i masovnih pomilovanja.
gubljenje_vremena wrote: Ono sto je najvaznije granice kantona ostaju ovakve kakve jesu, ne stvara se n-ti entitet, a s druge strane minimalna je sansa da se predstavnici gradjana jedne nacionalsti biraju velikim brojem glasova gradjana druge nacionalnosti.
A srukturu Kantona ne treba mijenjati. Racionalizacija se moze postici i unutar postojecih kantona. S druge strane svako integrisanje otvara more pitanja, a moze predstavljati i „mali korak ka konacnom cilju“ pa makar se samo radilo i o evnetualnom ujedinjnju Livanjskog i Zapadnohercegovackog kantona.
Može, a i ne mora. Slažem se da se racionalizacija može sprovesti i u postojećim ustavno-administrativnim granicama. Ali činjenica je isto tako da Kanton Goražde ima približan iznos budžeta kao Općina Centar u Sarajevu. Ja mislim da se mogu zadovoljiti potrebe Goražda i u okviru nekog budućeg Sarajevsko-podrinjskog kantona, ako se npr. Goraždu daju slične ustavno-budžetske ingerencije kao Žepču u ZDK.
gubljenje_vremena wrote: i jos nesto, dobronamjeran savjet da i u NS porade na daljem unapređenju svog politickog djelovanja, naravno ukoliko zele dugorocne uspjehe u provedbi svojih ideja.
Razumijem populističke izjave i pokušaje da se jeftinim politikanstvom dobije kojih par stotina glasova više na sljedeći izborima, ali dugoročno gledano stranke kojima ovakav nacin bavljenja politikom postaje sustina postojanja, obicno „odlaze u ropotarnicu povijesti“, a eventualne dobre ideje i pozitivni stavovi na ovakav nacin gube na snazi.
Slažem se.
gubljenje_vremena wrote: Prema broju glasova sa zadnjih izbora u SBK i HNK "proentitetski" birači definitivno nemaju većinu u zbiru ova dva kantona, čak ako im dodamo pola glasača SDP-a (hmmmmm...), te sve Dodikove, SDS-ove, Lijanovićeve, te glasače Marka Aleksića i Damira Azinovića (ko god da su ovi posljednji). Prema tome ako je poslanik Gratz već htio „pljunuti“ po Bakiru, trebao ga je barem optuziti da pravi bosnjacki a ne hrvatski „megakanton“.
Milina je čitati postove forumaša koji se potrude baratati relevantnim informacijama. :thumbup:
gubljenje_vremena wrote: Pozdrav i sve najbolje
Pozdrav i sve najbolje
45cents

#23479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

kluz franjo wrote: ....Slažem se da se racionalizacija može sprovesti i u postojećim ustavno-administrativnim granicama....
Poštovani kolega Franjo Kluz,

Bilo bi više nego korisno pročitati ovdje nešto konkretno ili s Tvoje strane ili od pripadnika NS, posebno vezano za "racionalizaciju troškova" (dakle, još preciznije), da se pročita šta je troškovno-kalkulacijska pozadina ispiranja usta o racionalizaciji (sa ili bez formiranja Mega-Bakira i Mega-Čovića).

Dakle, može li se barem na ovoj temi vezanoj za racionalizaciju (a koju ste spomenuli i ti i Denis Grac) doći do konkretnih odgovora na kojima se baziraju stavovi o uštedama i racionalizaciji?

Ne bi Denis Grac pričao napamet, pa sam s toga siguran da je NS došla u posjed ili je sama izračunala (čim se javno istupa o "racionalizaciji") o kojem se obimu ušteda ili smanjenja troškova radi u bilo kojem od targetiranih kantona/županija:

- Kvantifikakacija ušteda na razini kantonalne policije (policija jednog kantona se neće raspuštati, već će ostati u službi za to područje, ali će vjerovatno imati modifikacije vezane za organizaciju sjedišta, središnjih službi....)?
- Kvantifikacija ušteda vezanih za osnovno i srednje obrazovanje? (osnovne i srednje škole jednog kantona se neće ugasiti, već ostati gdje su i bile...)
- Kvantifikacija ušteda u oblasti zdravstvene zaštite (sve zdravstvene ustanove koje pružaju usluge po teritorijalnom principu, npr. domovi zdravlja, će ostati u svojoj funkciji...)
- Kvantifikacije ušteda u troškovima drugih službi - poput sudova, vatrogasaca, civilne zaštite i drugih, nespomenutih službi koje daju usluge po teritorijalno principu)

Nema sumnje da se "racionalizacija može postići", ali nedostaju konkretne informacije koje bi pomogle da građani, a posebno članovi i simpatizeri NS, saznaju o kojoj razini ušteda se govori za targetirane kantone/županije?

Može li se ovdje, kolega, doći do takvog odgovora u najkonkretnijem smislu (u iznosima KM), pa da se zna na kojim (mjerljivim) pokazateljima NS/Denis Grac baziraju svoje izjave o uštedama ili racionalizaciji??

Unatoč svepoznatoj činjenici da imamo glomaznu i neefikasnu administraciju, svaki razgovor o njenoj racionalizaciji bi trebao biti baziran na konretnim pokazateljima o mogućim (kvantificiranim) uštedama koje čekaju kao neiskorištena prilika. Evo prilike da NS bude konkretna, i da pročitamo sve o kvantifikacijama...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

AkHolic

#23481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by AkHolic »

_drunken_santa_ wrote:
emi_eft wrote:Ovo necu ni udostojiti odgovorom. Nacionalisti zele da ne dijele zemlju i SDA ne zeli treci entitet? Izvini, kad je neko toliko neupucen nema smisla diskutovati
Pa ne moras biti genije da to skontas. Nacionalne stranke su kao spojene posude. Dokle god je glasacima najbitnija nacionalna stvar, glasace za njih. Nacionalna stvar su sve ideje o granicama i ustavu. Ne znam koliko imas godina ali bosnjacka nacionalisticka prica sa kojom je sda dobila prve izbore (1990, prije rata) je ostala ista: jedinstvena, građanska bosna sa sistemom jedan covjek jedan glas.

Tu su agendu preuzele "lijeve" stranke u FBiH. Non stop nacionalizmom pokusavaju oteti birace od sda. Glupost, jer sto bi glasaci prelazili sa otvorenih na latentne nacionaliste? Da se zemlja nekako podjeli unutar svakog etnickog tora opozicija bi morala ponudit neki novi narativ i tako bi smo brze dosli i do gradjanskog uredjenja koje "lijeve" stranke toboze zele.
Točno,SDP se još od svojega osnutka 1990 natječe sa SDA u domoljublju čitaj (veliko)bošnjačkom nacionalizmu.Isto to radi i Naša stranka.
45cents

#23482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Kući, pa zagađuj.. Ha-ja...

Šta je Italija bez pice?

http://www.klix.ba/magazin/zanimljivost ... /151223140
calculator

#23483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

45cents wrote:Kući, pa zagađuj.. Ha-ja...

Šta je Italija bez pice?

Trolaš temu... kao po zadatku :-)
Banksy

#23484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Zatrolana je ima par mjeseci, i više ...
calculator

#23485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

Banksy wrote:Zatrolana je ima par mjeseci, i više ...
Onda sada neki postavljaju glazuru
45cents

#23486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

calculator wrote:
45cents wrote:Kući, pa zagađuj.. Ha-ja...

Šta je Italija bez pice?

Trolaš temu... kao po zadatku :-)

Zar ti nije drago da smo isti kao Italija?

Čekam da neko počne kritikovati NS, pa da se pridružim. Ovako se osjećam usamljenim.

Zapravo ovi članovi NS koji su angažirani na opštinskoj razini zaista rade dobar posao. Pregledao sam većinu izjava i oni se poprilično "miješaju u svoj posao". Ima primjera iznimno fokusiranog i predanog djelovanja, uključujući djelovanje NS u Skupštini KS. Zapravo, nemaju uporedive konkurencije (posebno ako se uporede za djelovanjem SDA, HDZ, itd...).

Ali ćemo "ostalo" nastaviti komentarisati unatoč reakcijama koje me "upozoravaju" da se kritikovati može bilo šta na Forumu, osim NS....
kluz franjo

#23487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote:
kluz franjo wrote: ....Slažem se da se racionalizacija može sprovesti i u postojećim ustavno-administrativnim granicama....
Poštovani kolega Franjo Kluz,

Bilo bi više nego korisno pročitati ovdje nešto konkretno ili s Tvoje strane ili od pripadnika NS, posebno vezano za "racionalizaciju troškova" (dakle, još preciznije), da se pročita šta je troškovno-kalkulacijska pozadina ispiranja usta o racionalizaciji (sa ili bez formiranja Mega-Bakira i Mega-Čovića).

Dakle, može li se barem na ovoj temi vezanoj za racionalizaciju (a koju ste spomenuli i ti i Denis Grac) doći do konkretnih odgovora na kojima se baziraju stavovi o uštedama i racionalizaciji?

Ne bi Denis Grac pričao napamet, pa sam s toga siguran da je NS došla u posjed ili je sama izračunala (čim se javno istupa o "racionalizaciji") o kojem se obimu ušteda ili smanjenja troškova radi u bilo kojem od targetiranih kantona/županija:

- Kvantifikakacija ušteda na razini kantonalne policije (policija jednog kantona se neće raspuštati, već će ostati u službi za to područje, ali će vjerovatno imati modifikacije vezane za organizaciju sjedišta, središnjih službi....)?
- Kvantifikacija ušteda vezanih za osnovno i srednje obrazovanje? (osnovne i srednje škole jednog kantona se neće ugasiti, već ostati gdje su i bile...)
- Kvantifikacija ušteda u oblasti zdravstvene zaštite (sve zdravstvene ustanove koje pružaju usluge po teritorijalnom principu, npr. domovi zdravlja, će ostati u svojoj funkciji...)
- Kvantifikacije ušteda u troškovima drugih službi - poput sudova, vatrogasaca, civilne zaštite i drugih, nespomenutih službi koje daju usluge po teritorijalno principu)

Nema sumnje da se "racionalizacija može postići", ali nedostaju konkretne informacije koje bi pomogle da građani, a posebno članovi i simpatizeri NS, saznaju o kojoj razini ušteda se govori za targetirane kantone/županije?

Može li se ovdje, kolega, doći do takvog odgovora u najkonkretnijem smislu (u iznosima KM), pa da se zna na kojim (mjerljivim) pokazateljima NS/Denis Grac baziraju svoje izjave o uštedama ili racionalizaciji??

Unatoč svepoznatoj činjenici da imamo glomaznu i neefikasnu administraciju, svaki razgovor o njenoj racionalizaciji bi trebao biti baziran na konretnim pokazateljima o mogućim (kvantificiranim) uštedama koje čekaju kao neiskorištena prilika. Evo prilike da NS bude konkretna, i da pročitamo sve o kvantifikacijama...
Uvaženi kolega 45, (ti mene serdaru, ja tebe vojvodo :-D )
Uz izvinjenje što na tvoje pitanje odgovaram sa zakašnjenjem (malo sam se "mlatio sa Nacrtom Prostornog plana KS - 300 i kusur str. - pa ne stigoh). Ali evo....
NS i kvantificiranje... Hmmm, iz mog ličnog forumskog iskustva tanak led tamo... Ali evo zadržaću se na mojim ličnim odgovorima.
- Uštede kantonalna policija... U mom fokusu nikada nisu stajale uštede na osnovnim funkcijama države (osim školstvo KS), ali siguran sam da bi se i u ovom sektoru mogla podići efikasnost - a podizanje efikasnosti je kao što i sam znaš metoda racionalizacije. Stvarno ne raspolažem podacima MUP-a (kao što rekoh, nisu bili u fokusu mog ličnog interesovanja) i lupao bih i muljao kada bih krenuo nešto tu pričati.
- Uštede osnovno i srednje obrazovanje. E tu već nešto drugo. Ako insistiraš, pronaćiću moje postove na ovom pdf-u,u kojima na bazi zvaničnih pokazatelja iz KS ukazujem na apsurdnu činjenicu, da imamo kontinuitet povećanja broja uposlenih u tom segmentu, a istovremeno trend smanjenja broja učenika. Koliko je meni poznato situacija je slična i u drugim kantonima... Znam, reći ćeš kvantificiranje!! Ja ću ti odgovoriti: "prva adresa za to pitanje su kantonalni ministri obrazovanja, druga adresa je tvoj izabrani zastupnik, 3. adresa su sve ostale stranke, a tek na 4. dolazi kolega forumaš."
- Zdravstvo - bio je nekad ovdje na forumu jedan forumaš, mislim da se zvao weredsf ili tako nešto. Jeste da je bio simpatizer SDA, ali je bio "jak" u zdravstvu. Šteta što ga više nema. Imao sam sa njim par vrlo dobrih i edukativnih razmjena mišljenja. On bi sigurno bio puno kompetentniji za kvantifikaciju. Pri tome, svi se žale na višak nemedicinskog, a manjak medicinskog osoblja. Sigurno potencijal za racionalizaciju.
- I Vatrogasci i Gorska služba spašavanja (to me podsjeti, u nekom od mojih postova sam zbog nekog od budžeta tražio povećanje iznosa za GSS)

E sada, ključni dio (po mom mišljenju) mogućnosti ušteda i racionalizacije se nalazi (sa ili bez administrativnog preustroja, a dao sam ti konkretan primjer BPK) u ovoj tzv. neproduktivnoj administraciji. Znači izvan školstva, zdravstva i sigurnosti. Samo KS ove godine troši 100 miliona KM više nego 2005. na plate administracije. Kao ni ja, vjerovatno ni ti nisi tih 100 miliona osjetio ni na zdravstvu, ni u sigurnosti, a da ne pričamo o školstvu.
I za kraj, u potpunosti se slažem sa tvojom konstatacijom "Unatoč svepoznatoj činjenici da imamo glomaznu i neefikasnu administraciju, svaki razgovor o njenoj racionalizaciji bi trebao biti baziran na konretnim pokazateljima o mogućim (kvantificiranim) uštedama koje čekaju kao neiskorištena prilika."
Ako insistiraš, proći ću kroz moje postove da ih ovdje "nakačim" u kojima na bazi konkretnih zvaničnih podataka postavljam manje-više identična pitanja tvojim.
Srdačan pozdrav
Njofra
45cents

#23488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

kluz franjo wrote:
(ti mene serdaru, ja tebe vojvodo :-D )
Cijenjeni kolega Kluz,

Naravno da NS nema ni prva dva broja od bilo kakve kvantifikacije, te ih namjerno 'cijedim', jer su se zanijeli u horskom pjevanju oko racionalizacije (valjda misle da nema greške u bilo čemu što dolazi iz američke ambasade).
Odmah da Ti kažem, nije imao pojma o troškovima i uštedama ni Patrick Moon, a kvatifikacije nije uradila ni savjetodavna grupa....

Dakle, .. lupetali su napamet.

Negdje odmah poslije rata (a i desetljećima prije rata) u ovoj je zemlji bilo pod MUST imati studiju izvodljivosti za bilo kakav polovni poduhvat, čak i onda kada hoćeš pokrenuti farmu kokošiju...

Po svemu sudeći, takva su vremena već danvo prošla. Sad lupetaju svi, uključujući našeg Denisa Graca, koji nema odgovor na banalno potpitanje u vezi svojeg istupa o racionalizaciji - "Gospodine Grac, koliko ćemo morati uložiti novca, a koliko ćemo dobiti novca pri racionalizaciji ustroja kantona...."?

No nema veze, samo sam im pomogao da uredno odšute nekoliko dana.

Da se vratimo na temu... Mi smo zemlja u tranziciji, pa moram naglas reći da nju ne čine fizičke preinake kantonalnih službi, već reforme. Refome javne uprave na kantonalnoj razini bi trebale poboljšati administrativne usluge, te tako doći da racionalne redeifinicije volumena adminstracije. Šta mi znači da mi neko prepolovi kantonalnu upravu? Dobiću još lošiju upravu (uslugu), a nema nikakve garancije da će "ušteđeni" novac otići u pravcu stvaranja nove vrijednosti. Tačnije, puno su veće šanse da kantonalni funcioneri za te pare kupe luksuzna vozila nego za bilo šta drugo...

Ni Partick Moon nije imao vremena za "tranzicijsko razmišljanje". Američki pragmatizam ga je pogonio da što brže otpjeva pjesmicu o reorganizaciji kantona i odvali nogu odavLe, jer mu je njegova "nadgradnja" jako kasno poslala pare za ovu incijativu (asimetričnu ustavnu reformu, mjestimičnog karaktera), haman kad je trebao početi tražiti vilu u dubrovačkoj zaleđini na samom kraju mandata.

Tako je cijela stvar prošla bez kvantifikacija, i bez studija izvodljivosti.... bez proračuna, onih hladnih kalkulacija, da znaš bez trunke politike šta zaista dobijaš i hoće li realno doći do bilo kakvih ušteda. Neću ja ovdje pisati da preko 80% organizacijskih promjena u pravilu ne uspije.. To je druga matematika... Neću pisati ni o realnoj "tražnji sa terena" za takvim promjenama, niti o otporu prema promjenama, entropiji i svakojakim zamkama koje nisu ni pale na pamet pragmatičnom Moonu.

Samo ću preporučiti Denisu Gracu da od sada redovno prati šta odvaljuje gospođa Zilha Ademaj u vezi spajanja dvaju bolnica (http://www.avaz.ba/clanak/210994/zilha- ... -pacijente).
To bi gopspodinu Gracu trebao biti banalan primjer na šta može ispasti "racionalizacija" kada se u takav proces ulazi bez procjena troškova, bez analize učinaka i studije izvodljivosti...

I još jednom, veliki broj članova NS radi jako fokusirano na pitanjima vezanim za svoje mandate. Samo ne kontam osobe poput Graca ili Sabine. Tačnije, ne mogu da skontam tu vrstu takmičenja u davanju što apstraktnijih izjava....
kluz franjo

#23489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote:
kluz franjo wrote:
(ti mene serdaru, ja tebe vojvodo :-D )
Cijenjeni kolega Kluz,

Naravno da NS nema ni prva dva broja od bilo kakve kvantifikacije, te ih namjerno 'cijedim', jer su se zanijeli u horskom pjevanju oko racionalizacije (valjda misle da nema greške u bilo čemu što dolazi iz američke ambasade).
Odmah da Ti kažem, nije imao pojma o troškovima i uštedama ni Patrick Moon, a kvatifikacije nije uradila ni savjetodavna grupa....

Dakle, .. lupetali su napamet.

Negdje odmah poslije rata (a i desetljećima prije rata) u ovoj je zemlji bilo pod MUST imati studiju izvodljivosti za bilo kakav polovni poduhvat, čak i onda kada hoćeš pokrenuti farmu kokošiju...

Po svemu sudeći, takva su vremena već danvo prošla. Sad lupetaju svi, uključujući našeg Denisa Graca, koji nema odgovor na banalno potpitanje u vezi svojeg istupa o racionalizaciji - "Gospodine Grac, koliko ćemo morati uložiti novca, a koliko ćemo dobiti novca pri racionalizaciji ustroja kantona...."?

No nema veze, samo sam im pomogao da uredno odšute nekoliko dana.

Da se vratimo na temu... Mi smo zemlja u tranziciji, pa moram naglas reći da nju ne čine fizičke preinake kantonalnih službi, već reforme. Refome javne uprave na kantonalnoj razini bi trebale poboljšati administrativne usluge, te tako doći da racionalne redeifinicije volumena adminstracije. Šta mi znači da mi neko prepolovi kantonalnu upravu? Dobiću još lošiju upravu (uslugu), a nema nikakve garancije da će "ušteđeni" novac otići u pravcu stvaranja nove vrijednosti. Tačnije, puno su veće šanse da kantonalni funcioneri za te pare kupe luksuzna vozila nego za bilo šta drugo...

Ni Partick Moon nije imao vremena za "tranzicijsko razmišljanje". Američki pragmatizam ga je pogonio da što brže otpjeva pjesmicu o reorganizaciji kantona i odvali nogu odavLe, jer mu je njegova "nadgradnja" jako kasno poslala pare za ovu incijativu (asimetričnu ustavnu reformu, mjestimičnog karaktera), haman kad je trebao početi tražiti vilu u dubrovačkoj zaleđini na samom kraju mandata.

Tako je cijela stvar prošla bez kvantifikacija, i bez studija izvodljivosti.... bez proračuna, onih hladnih kalkulacija, da znaš bez trunke politike šta zaista dobijaš i hoće li realno doći do bilo kakvih ušteda. Neću ja ovdje pisati da preko 80% organizacijskih promjena u pravilu ne uspije.. To je druga matematika... Neću pisati ni o realnoj "tražnji sa terena" za takvim promjenama, niti o otporu prema promjenama, entropiji i svakojakim zamkama koje nisu ni pale na pamet pragmatičnom Moonu.

Samo ću preporučiti Denisu Gracu da od sada redovno prati šta odvaljuje gospođa Zilha Ademaj u vezi spajanja dvaju bolnica (http://www.avaz.ba/clanak/210994/zilha- ... -pacijente).
To bi gopspodinu Gracu trebao biti banalan primjer na šta može ispasti "racionalizacija" kada se u takav proces ulazi bez procjena troškova, bez analize učinaka i studije izvodljivosti...

I još jednom, veliki broj članova NS radi jako fokusirano na pitanjima vezanim za svoje mandate. Samo ne kontam osobe poput Graca ili Sabine. Tačnije, ne mogu da skontam tu vrstu takmičenja u davanju što apstraktnijih izjava....
Kolega 45,
pročitao ovo, sada idem u drugo čitanje...
EDIT: I nakon drugog čitanja potpisujem.
EDIT2: Imao bih ja ovdje mogućnosti SEMANTIČKIH prigovora, ali suština je neumoljiva i opet potpisujem (nakon trećeg čitanja).
kluz franjo

#23490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote: ...
...
Tako je cijela stvar prošla bez kvantifikacija, i bez studija izvodljivosti.... bez proračuna, onih hladnih kalkulacija, da znaš bez trunke politike šta zaista dobijaš i hoće li realno doći do bilo kakvih ušteda. Neću ja ovdje pisati da preko 80% organizacijskih promjena u pravilu ne uspije.. To je druga matematika... Neću pisati ni o realnoj "tražnji sa terena" za takvim promjenama, niti o otporu prema promjenama, entropiji...
...
Dragi forumaši,
bez saglasnosti autora sam "iskidao" njegove teze. Mislim da je od najveće važnosti tražiti i uporno insistirati od svojih političkih predstavnika informaciju o svakom potezu, izjavi, prijedlogu zakona, amandmanima na način "da znaš bez trunke politike šta zaista dobijaš i hoće li realno doći do bilo kakvih ušteda."
Ako sam nešto istrgnuo iz konteksta, izvinjavam se autoru.
45cents

#23491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Poštovani Franjo,

Obzirom da je danas Badnjak, a Ti možda slaviš Božić, pa predlažem da nakon Božića otvorimo par pitanja koja se tek spomentua u ranijoj korespodenciji... Možda pomognemo članicama i članovima NS da svoje kreativno djelovanje usmjere u tom pravcu...

Mislim da si gore, u ranijim postovima spomenuo "višak nemedicinskih kadrova", pa bi se tu malo zadržao (pod vrlo krivom pretpostavkom da je broj medicinskih kadrova posve odgovarajući).

Dakle, najvjerovatnije je da je to ključna (potencijalna) zona za uštede i racionalizaciju dijela javne uprave koja nije u doticaju sa krajnjim korisnicima (nepolicijski kadrovi, nemedicinski, neprosvjetni, itd.) i da je to onaj dio parazitske armije (uhljeba) koji bi se najvjerovatnije opet izvukli, a sa platnog spiska bi bila skinuta "stručna nejač".

Recimo da se takvih uhljeba nakupi par hiljada i recimo da nas dvojica imamo odriješene ruke da samostalno odlučimo o sudbinama omanje armije uhljeba...

Šta uraditi u toj fazi o kojoj g. Patrick Moon nije htio ni da razgovara (što je logično - prvo, čovjek je stranac, dugo to je vrijeme nakon njegovog mandata, i njemu se živo yebe šta će biti poslije mandata, treće, uljebi su uhljebi bez obzira jesu li kantonalni ili opštinski...)?

Da li je ovo tema zbog koje propadaju brojne re-organizacijske inicijative? (zbog otpora osoba kojima se ruši njihov svijet, a još su dovoljno operativni da prvo sruše inicijativu i drugo da te zakucaju da im više nikad ne prilaziš)..

Ako ćemo po Zakonu, njihov formalni otpust znači ispatu otpremnina.. Ima li g. Denis Grac pretpostavku odakle bi taj dodatni trošak bii isplaćen (da budem ciničan, možda od nepoznatog iznosa ušteda? :mrgreen: )

Drugo, imamo li mi kao društvo takav reformski koncept da (usljed eutanizirane privrede) ovakvim zahvatima kreiramo samo još veće socijalne krize čiji će nam trošak opet doći na budžetsku naplatu za nekoliko godina...

Na muci se poznaju junaci.. Šta bi bilo adekvatno tranzicijsko rješenje umjesto kreiranja novih kriza?

:run:
(Za sada ovo je sve od jutarnjeg trolanja, ako nađem vremena, trolaću još malo popodne)
mirzadelibasic

#23492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mirzadelibasic »

http://bnn.ba/vijesti/srbin-bjelak-smij ... eta-tirica

Javašluk se nastavlja :izet:

Pedja, jeste li dobili povratnu informaciju koji su to zastupnici ujedno i članovi upravnih i nadzornih odbora ? Ako jeste, bilo bi super da objavite imena tih novih Radeljaša u našem kantonu.
kluz franjo

#23493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote:Poštovani Franjo,
Uvaženi 45,
45cents wrote: Obzirom da je danas Badnjak, a Ti možda slaviš Božić, pa predlažem da nakon Božića otvorimo par pitanja koja se tek spomentua u ranijoj korespodenciji... Možda pomognemo članicama i članovima NS da svoje kreativno djelovanje usmjere u tom pravcu...
Ja sam ti totalno konstitutivan. Slavim sve što slave mladi...Ali, slažem se, da za koji dan konkretizujemo. Danas evakuišem žene i nejač na planine.
45cents wrote: Recimo da se takvih uhljeba nakupi par hiljada i recimo da nas dvojica imamo odriješene ruke da samostalno odlučimo o sudbinama omanje armije uhljeba...
:evil: Već odavno mi se mota po glavi termin "neraspoređen"... U zakonu o državnoj službi, postoji taj institut, ali nisam siguran koliko je podržan u novom ZOR-u. Pogledam za blagdane...
Banksy

#23494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

calculator wrote:
Banksy wrote:Zatrolana je ima par mjeseci, i više ...
Onda sada neki postavljaju glazuru
Postavljaju ponjave koje niko ne čita ...
palermo

#23495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

Banksy wrote:
Tačno, ne znam baš ni ja koji je smisao ovoga.

Ne odričem pozitivne namjere....
Banksy

#23496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

palermo wrote:
Banksy wrote:
Tačno, ne znam baš ni ja koji je smisao ovoga.

Ne odričem pozitivne namjere....
Kad je politika u pitanju, uvijek sumnjam u poštene namjere i slučajnost.
Pedja Kojovic

#23497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

mirzadelibasic

Za sada znamo za Nermina Bjelaka i Harisa Plehu (Kampus i Gerontoloski) ali ocekujemo jos imena pogotovo u komisijama koje formiraju ministarstva i za koje nije potrebna saglasnost Skupstine.

p.k.
calculator

#23498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

kluz franjo wrote:
45cents wrote:Poštovani Franjo,
Uvaženi 45,
45cents wrote: Obzirom da je danas Badnjak, a Ti možda slaviš Božić, pa predlažem da nakon Božića otvorimo par pitanja koja se tek spomentua u ranijoj korespodenciji... Možda pomognemo članicama i članovima NS da svoje kreativno djelovanje usmjere u tom pravcu...
Ja sam ti totalno konstitutivan. Slavim sve što slave mladi...Ali, slažem se, da za koji dan konkretizujemo. Danas evakuišem žene i nejač na planine.
45cents wrote: Recimo da se takvih uhljeba nakupi par hiljada i recimo da nas dvojica imamo odriješene ruke da samostalno odlučimo o sudbinama omanje armije uhljeba...
:evil: Već odavno mi se mota po glavi termin "neraspoređen"... U zakonu o državnoj službi, postoji taj institut, ali nisam siguran koliko je podržan u novom ZOR-u. Pogledam za blagdane...
Predlažem da vas dva otvorite potpuno novu temu i na njoj nastavite trolanje i diskreditaciju NS. Poput jeftinih plaćenika ste obojica, jeftini i neukusni :(
45cents

#23499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Da budem potpuno iskren i otvoren - moje prisustvo na ovoj temi je bazirano na isključivoj namjeri da pratim rad NS i da je kontinuirano kritikujem, sa posebnim akcentom na povremene ublehaške "izjave za javnost"...

Ako neko ikada upita šta ja radim ovdje, odmah mu odgovorite da sam ja onaj što je došao da kritikuje NS.

Ovaj Forum ima 95.840 tema
Ovaj Forum ima 123.136 članova

Svi prate, komentarišu i kritikuju na 95.839 tema.
Samo sam ja došao ovdje da to radim u vezi NS.

Ujedno, ne koristim se vulgarnim riječnikom, strogo poštujem pravila Foruma...
Ali ću kritikovati NS.
Ljutiti komentari pojedinaca mi potvrđuju da sam na najboljem mjestu za kritiku.

Još jednom, ako ima bilo kakve dileme oko mog boravka ovdje - ja sam došao da pomno pratim i kritikujem djelovanje NS.
45cents

#23500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Šta je sad ovo, grobna tišina?

Dobro, ljudi, ima li koja riječ dobrodošlice s vaše strane ??
Locked