JohnnyS wrote:KAMI666 wrote:Tako to danas funkcionise u demokratskim drustvima, vidi Ameriku.

Pa daj mi primjer kad je Amerika otela komad neke međunarodno priznate države i stavila je pod svoju zastavu. U zadnji stotinjak godina.
E evo ti odgovor koji nam daje
američki general-bojnik Smedely Butler (1888.-1940.), čovjek koji je dobio dva Ordena časti i kojeg je general MacArthur nazvao "jednim od par istinski velikih generala u američkoj povijesti", koji je u govoru 1933., prilikom njegovog odlaska u mirovinu, na svečanoj večeri kojoj je prisustvovala krema američke vojske i administracije ovako sažeo svoju vojnu karijeru:
„Služio sam u svim dodijeljenim časničkim činovima, od zastavnika do general-bojnika. I tijekom tog razdoblja većinu svog vremena proveo sam kao batinaš za Veliki biznis, za Wall Street i bankare. Ukratko, bio sam reketar, gangster za kapitalizam… Pomogao sam, 1903. godine, da Honduras bude baš „kako treba” za američke kompanije voća. Pomogao sam 1914. da se Meksiko, posebno Tampico, učini sigurnim za američke naftne interese. Pomogao sam da se od Haitija i Kube učini pristojno mjesto za dečke iz National City Banka, da bi u njima mogli prikupljati dobit. Pomogao sam u uništavanju pet-šest srednje-američkih republika u korist Wall Streeta. Popis reketarenja je dugačak.
Pomogao sam 1909.-1912. da se očisti Nikaragva za međunarodnu bankovnu kuću Brown Brothers. Donio sam svjetlo u Dominikansku Republiku 1916. godine, zbog američkih šećernih interesa. U Kini sam se pobrinuo da Standard Oil može neometano raditi po svome… Gledajući unatrag, čini mi se da bih mogao Alu Caponeu dati nekoliko savjeta. Najbolje što je on mogao bilo je provoditi svoj reket u tri okruga. Ja sam djelovao na tri kontinenta”.