Ukrajina

Post Reply
exliberal-ex

#23476 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

sportman1 wrote:kakav scenario predvidjate ako pregovori propadnu i ako SAD pocne naoruzavat ukrajinu?

ma to je vise retoricka prijetnja...ukrajina ima vise nego dovoljno oruzja, problem sa ukrajinom je neorganizovanost, veoma slab moral vojske koja je natjerana da ide u rat. sa druge strane imas jedinice koje su sastavljenje od nacista, dobrovoljaca koje u vecini slucajeva samo paradiraju I maltretiraju obicni narod, kad dodje do prave marisane oni se povlace ili nisu ni blizu ....ko gine ...boranija...
sa pro ruske strane doci ce isto tako do zamora I ljudi I materijala, ako pocne mobilizacija kao sto vec najavljuju vrlo lako se mogu pretvorit u ukrajinsku vojsku,manjak morala, zasto da ginemo ?
Captain Ahab

#23477 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

sportman1 wrote:kakav scenario predvidjate ako pregovori propadnu i ako SAD pocne naoruzavat ukrajinu?
Mislim da se to nece desiti. Trenutno primirje odgovara svim stranama i nekog dogovora ce vjerovatno biti. Ali isto tako mislim da taj dogovor nece trajno rijesiti krizu vec ce biti vise takticke prirode. Znaci do sljedece slicne eskalacije za koji mjesec.

A ako nista ne dogovore, jasno je - nastavak rata, koji ce sve vise prerastati u "proxy" rat...
Challenger__

#23478 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Zanimljiv dozirani antiamerički diskurs "Deutsche Welle":

Gašenje požara i dolivanje ulja na vatru

Image
Koliko je bila uspešna diplomatska ofanziva kancelarke Merkel i francuskog predsednika Olanda s ciljem okončanja konflikta u Ukrajini? Mekejn samo doliva ulje na vatru...

Velt se osvrće na kritiku republikanskog senatora Mekejna na račun nemačke politike. On je „posebno neprijatno prebacio nemačkoj vladi da se prema Putinovoj agresivnoj Rusiji odnosi s podjednakom politikom popuštanja kao što su se 30-tih godina zapadne demokratije odnosile prema Hitlerovoj Nemačkoj. Činjenica je da ovaj prigovor na podjednak način pogađa američku vladu kao i Nemačku. Jer i predsednik Obama se još uvek koleba oko pitanja treba li isporučiti oružje Kijevu. Poređenja sa nacizmom su međutim retko dovela do toga da se pronađe ubedljiv odgovor u teškim pitanjima. Mekejn se poneo nediplomatski i odabrao pogrešne reči, ali njegovo negodovanje ima osnovu“, smatra Velt.

Nordbajerišer Kurir oštro kritikuje Mekejna: „Umesto da dolivaju ulje na vatru, Amerikanci bi svojim evropskim saveznicima trebalo da pomognu u smirivanju situacije.“

:arrow: LINK
Captain Ahab

#23479 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Nema nista od te podjele izmedju SAD i EU. Ovo se moze shvatiti kao igra "good cop, bad cop", a kada bude trebalo, djelovace oni vrlo slozno kao sto su i do sada u slucaju Ukrajine...
Captain Ahab

#23480 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Savremeni ruski PVO sistem Pantsir-S1 (uveden u upotrebu 2012.) na ulicama Luhanska.

Captain Ahab

#23481 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Ukrajinska vojska blizu Artemovska

Image

Image

Image

Image
Challenger__

#23482 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- Dok Ukro-propaganda tvrdi da je stradalo samo 1.200 ukrajinskih vojnika i 5.400 civila, njemački obavještajni izvori tvrde da je broj poginulih vojnika i civila 50.000 osoba:
Nach offiziellen Angaben hat der Krieg im Osten der Ukraine bislang 1200 Soldaten und 5400 Zivilisten das Leben gekostet. Deutsche Sicherheitskreise glauben aber: Es dürften fast zehn Mal so viele sein.

:arrow: Sicherheitskreise: Bis zu 50.000 Tote
Captain Ahab

#23483 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Separatisti proglasili opstu mobilizaciju

Kaligula I

#23484 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

JohnnyS wrote:
KAMI666 wrote:Tako to danas funkcionise u demokratskim drustvima, vidi Ameriku. ;-)
Pa daj mi primjer kad je Amerika otela komad neke međunarodno priznate države i stavila je pod svoju zastavu. U zadnji stotinjak godina.
E evo ti odgovor koji nam daje američki general-bojnik Smedely Butler (1888.-1940.), čovjek koji je dobio dva Ordena časti i kojeg je general MacArthur nazvao "jednim od par istinski velikih generala u američkoj povijesti", koji je u govoru 1933., prilikom njegovog odlaska u mirovinu, na svečanoj večeri kojoj je prisustvovala krema američke vojske i administracije ovako sažeo svoju vojnu karijeru:

„Služio sam u svim dodijeljenim časničkim činovima, od zastavnika do general-bojnika. I tijekom tog razdoblja većinu svog vremena proveo sam kao batinaš za Veliki biznis, za Wall Street i bankare. Ukratko, bio sam reketar, gangster za kapitalizam… Pomogao sam, 1903. godine, da Honduras bude baš „kako treba” za američke kompanije voća. Pomogao sam 1914. da se Meksiko, posebno Tampico, učini sigurnim za američke naftne interese. Pomogao sam da se od Haitija i Kube učini pristojno mjesto za dečke iz National City Banka, da bi u njima mogli prikupljati dobit. Pomogao sam u uništavanju pet-šest srednje-američkih republika u korist Wall Streeta. Popis reketarenja je dugačak.
Pomogao sam 1909.-1912. da se očisti Nikaragva za međunarodnu bankovnu kuću Brown Brothers. Donio sam svjetlo u Dominikansku Republiku 1916. godine, zbog američkih šećernih interesa. U Kini sam se pobrinuo da Standard Oil može neometano raditi po svome… Gledajući unatrag, čini mi se da bih mogao Alu Caponeu dati nekoliko savjeta. Najbolje što je on mogao bilo je provoditi svoj reket u tri okruga. Ja sam djelovao na tri kontinenta”.
Tvrtko II Kotromanić

#23485 Re: Ukrajina

Post by Tvrtko II Kotromanić »

a kakvu pricu bi pricali Vasilij Petrov, Sergej Sokolov, Isa Pliev i slicni? :D
Kaligula I

#23486 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

...evo još jednog bivšeg predsjednike, neke od zapadnih država, koji je stao na stranu istine, odnosno Rusije...zar to nije pomalo inspirativno za usahle mozgove i otvrdle duše nekih od nasih forumaša...ova pojava je čist dokaz vazalstva državnika zapadnih zemalja gospodaru preko 'bare'... zašto ih spopada navala hrabrosti i iskrenosti tek kad se povuku sa državničkih funkcija?...indikativno, zar ne?...

http://balkanbreakingnews.com/sarkozi-n ... ao-rusiju/
Co0l

#23487 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Sta kaze Sarkozi za Libiju,jel i tamo na strani istine :lol:
vivaldi

#23488 Re: Ukrajina

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Sta kaze Sarkozi za Libiju,jel i tamo na strani istine :lol:
kune se u 50 miliona eura da jeste :D
Co0l

#23489 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

:lol:
Dobar,dobar.
Kaligula I

#23490 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Tvrtko II Kotromanić wrote:a kakvu pricu bi pricali Vasilij Petrov, Sergej Sokolov, Isa Pliev i slicni? :D
...ne znam, ali ovdje nije riječ o ruskoj, nego o američkoj 'moralnosti'...
Captain Ahab

#23491 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Velika eksplozija veceras u Donjecku koja se cula u pola Donbasa. Navodno vojno skladiste separatista...

Last edited by Captain Ahab on 08/02/2015 21:51, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#23492 Re: Ukrajina

Post by Tvrtko II Kotromanić »

na ovoj temi je rijec i o jednoj i o drugoj kao i nedostatku i jedne i druge :)
drugim rijecima politika jebiga

al da se bude do kraja iskreno, bez obzira sto ovdje neki to govore, i jedni i drugi se bore i rade za svoje interese, kakvi god oni bili i niti jedni niti drugi mogu i zele da se bore zarad neke moralnosti, visih ciljeva, odbrane individualzima od posasti globalizma, slavljenja nadmocne kulture i umjetnosti bla bla bla
nit se ponizavati jedni niti se trebaju uzdizati u nebesa drugi
Drvenija87

#23493 Re: Ukrajina

Post by Drvenija87 »

Okupirani Krim. Pucanstvo umire pod novom vlascu.

Kaligula I

#23494 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

...nije ovdje naglasak na Sarkoziju nego na zapadnim državnicima koji mijenjaju stavove k'o kape, ali tek onda kada se povuku sa svojih funkcija...o tome je riječ...

...šta imaš reći protiv Šredera?...
http://mondo.rs/a670782/Info/Svet/Srede ... -1999.html

...ili Helmut Schmidu?...
http://www.vecernji.hr/svijet/megaloman ... rat-939266

...ili Helmutu Kohla?...
http://www.jutarnji.hr/bivsi-njemacki-k ... -/1233178/
Kaligula I

#23495 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Tvrtko II Kotromanić wrote:na ovoj temi je rijec i o jednoj i o drugoj kao i nedostatku i jedne i druge :)
drugim rijecima politika jebiga

al da se bude do kraja iskreno, bez obzira sto ovdje neki to govore, i jedni i drugi se bore i rade za svoje interese, kakvi god oni bili i niti jedni niti drugi mogu i zele da se bore zarad neke moralnosti, visih ciljeva, odbrane individualzima od posasti globalizma, slavljenja nadmocne kulture i umjetnosti bla bla bla
nit se ponizavati jedni niti se trebaju uzdizati u nebesa drugi
...da, tako nekako...mislim da smo privatno, onako kad ostanemo sami sa sobom, mnogo objektivniji nego ovdje na forumu, gdje ima dosta inata, prkosa i slično...ono za sto se ja zalažem jeste da u međunarodnoj politici zavlada ravnopravan tretman i u zakonju i u bezakonju...bez povlastica, iznimki i presedana ili one latinske 'Što je dozvoljeno Marsu nije i volu'...nažalost danas nije tako...danas vlada zakon jačeg, odnosno lavlje šape...
Challenger__

#23496 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kaligula I wrote:
...nije ovdje naglasak na Sarkoziju nego na zapadnim državnicima koji mijenjaju stavove k'o kape, ali tek onda kada se povuku sa svojih funkcija...o tome je riječ...

...šta imaš reći protiv Šredera?...
http://mondo.rs/a670782/Info/Svet/Srede ... -1999.html

...ili Helmut Schmidu?...
http://www.vecernji.hr/svijet/megaloman ... rat-939266

...ili Helmutu Kohla?...
http://www.jutarnji.hr/bivsi-njemacki-k ... -/1233178/

Obraćaš se licemjeru i munafiku. Njega ne interesuje istina nego njeno skrivanje. Razumiješ...
Co0l

#23497 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Kaligula I wrote:
Dakle,drugim rijecima,koristis izjave ljudi koji su,po tebi,lazovi i koji do podne govore jedno a od podne drugo,da potvrdis svoje stavove?Genijalno! :D
dječak sa šibicama

#23498 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

unisteni polozaji Ukrajinaca kod Debaljceva, bjezanija u punom mahu, napustena vozila, tenkovi, oklopnjaci.
insomnia78

#23499 Re: Ukrajina

Post by insomnia78 »

Kaligula I wrote:...evo još jednog bivšeg predsjednike, neke od zapadnih država, koji je stao na stranu istine, odnosno Rusije...zar to nije pomalo inspirativno za usahle mozgove i otvrdle duše nekih od nasih forumaša...ova pojava je čist dokaz vazalstva državnika zapadnih zemalja gospodaru preko 'bare'... zašto ih spopada navala hrabrosti i iskrenosti tek kad se povuku sa državničkih funkcija?...indikativno, zar ne?...

http://balkanbreakingnews.com/sarkozi-n ... ao-rusiju/
Zato sto se ponovo kandiduje i gdje god moze kupi poene lupajuci kontre aktuelnoj francuskoj vladi
jastuk1

#23500 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

YBT..... ova večerašnja ogromna eksplozija, kažu Tochka-U.

Potisak od eksplozije na ovom videu izbija stakla na vjerovatno 10, 20 km udaljenosti. Kažu da se osjetila do Šahtarska, koji je nekih 50 km od Donjecka...

Post Reply