Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
45cents

#23426 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

palermo wrote: Da ga jebeš drug, ja evo hejbet stranica pokušavam da vidim u čemu je problem da se obraćaš samo jednom segmentu glasačkog tijela.
I jedino što mi se logično čini je da je problem u glasačima ( onim stvarnim i potencijalnim) NS i njihovim željama.
Oni bi da jebu ali da ne budu jebani.

Kako ne kontaš?

Dio ekipe NS ima mahom dobre izjave za javnost sa kojima se u pravilnom sedmičnom i mjesečnom ritmu redovno javljaju. Takvim izjavama kreiraju percepciju da su oni prije svega zabrinuti nad pitanjima/temama sa kojima izlaze u javnost, a potom, obzirom da su registrovana politička stranka, da nešto i rade u oblastima u kojima imaju "Big talk".

Istovremeno, kada ovdje ili bilo gdje postaviš pitanje o kojem je Hakiz pisao, tj. " "you talk the talk, now, do you walk the walk", e onda dolazimo do onoga - "prc". Nema odgovora - osim, "mi smo mala stranka". Pa mali ste, jer ste se obraćali samo mikronskom zasjeku izbornog tijela...

Hoću reći da su sve prilike kako je NS ciljano mala stranka, dizajnirano mala stranka i da preferiraju samo pvi dio citirane rečenice "To talk the talk" i ništa više (radi se samo o hipotezi, nemam još dokaza da je potpuno osovim, ali kroz zdravu forumsku raspravu možemo nadoći do ispravne tvrdnje, barem ćemo do izbora skontati o čemu se tu radi).

Ostaviću za naredne dane segmente "To talk the talk" izjava za medije Sabine, Dennisa i nešto malo Peđe. Htio sam kroz analizu da potaknem raspravu ovdje da li je bilo bilo kakvih namjera NS predtavnika da se poduzme bilo šta u segmentu "To walk the walk", ili je svaki put izvučen joker iz rukava - "mi smo mala stranka, nama ide od ruke samo "to talk".

Da li sad kontaš?

Molim da svi koji imaju namjeru prijave, da me odmah prijave administraciji, jer postavljam pitanja i otvaram diskusiju o djelovanju NS, na način na koji to jeste ili nije dozvoljeno ovdje raditi...
Red je da napišem da ću mjesecima raditi analizu rada NS, na način koji zadovoljavaju pravila Foruma. Pošteno je da napišem šta su moje namjere.
kakonako

#23427 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kakonako »

Ne bi lose bilo da se ovaj Franjo Kluz uclani u stranku,pa ovo sto ovdje govori prezentira na organima stranke,ovo govorim bez imalo cinizma,i ako u njemu prepoznaju potencijal(a ima ga,zaista,jer danima ovdje ne silji suplju) ETO NEKOG,BAR NA kANTONU,KOJI CE JASNO I NEDVOSMISLENO PREZENTIRATI STAVOVE ZA KOJE SMATRA DA IZA NJIH STOJE GRADJANI kANTONA:a AKO NE - ONDA JE SVE "MLACENJE PRAZNE SLAME"
kluz franjo

#23428 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote: Red je da napišem da ću mjesecima raditi analizu rada NS, na način koji zadovoljavaju pravila Foruma. Pošteno je da napišem šta su moje namjere.
A i red je bio da dobijem naslijednika.
Evo gdje sam ja stao, a ti produži...
kluz franjo wrote:Poštovani gospodine Kojoviću,
kako u onoj lijepoj pjesmi ide "Već godina dana prođe..."
Evo već godina dana prođe od davanja svečane izjave tada izabranih kantonalnih zastupnika, pa mislim da je red da se izmjeri neko "prolazno vrijeme".
Nije red Vas i Vaše kolege iz NS mjeriti po mojim očekivanjima (tu teško da bi ste dobili "zadovoljava"), ali mislim da je pristojno i prilično blagonaklono mjeriti Vaš rad u odnosu na ono što je bio dio Vaše predizborne kampanje i obećanja/rješenja.
U dokumentu Naša rješenja za KS (http://www.nasastranka.ba/nasastranka/w ... esenja.pdf) Vi navodite nekih 89 konkretnih tačaka. U istom dokumentu vi pozivate: "zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo i buduće nosioce javnih funkcija u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo da podrže reformske mjere i učestvuju u realizaciji rješenja koje predlaže Naša stranka, a koja su sastavljene u saradnji sa organizacijama civilnog društva, stručnjacima te zainteresiranim građanima i građankima Kantona Sarajevo."
Da se razumijemo, ja sam svjestan da tri zastupnika "ne čine proljeće", ali smatram da isti imaju poslaničku obavezu na konkretan način (unošenjem zakonskih prijedloga u parlamentarnu proceduru) insistirati na diskusiji. Posebno, ako u punom %-ualnom omjeru "uživaju" poslanička prava.
Ako imamo u vidu da je 25% vremena mandata prošlo, nadam se da će mi biti dozvoljeno nekoliko pitanja.
1. Na koliko od navedenih 89 "bolnih tačaka" su zastupnici NS u SKS u prvih godinu dana podnijeli protokolarno kvalifikovanih inicijativa, amandmana i prijedloga izmjena i dopuna zakona? Čisto matematički bi to moralo biti 22 podnesena konkretna koraka u smislu predizbornog dokumenta.
A evo izdvojiću i par konkretnih primjera. Šta ste učinili po pitanju...
2. Osiguranje stabilne smjene Vlade - Pristupiti izmjeni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo kojim bi se smjena Vlade vršila imenovanjem nove Vlade, tako da zastupnici, prije izglasavanja nepovjerenja Vladi, moraju dostaviti spisak nove skupštinske većine, te nominiranog premijera i svih ministara. Uvesti i definirati pojam tehničkog mandata Vlade. Ne sjećam se da ste predložili izmjene i dopune ovog zakona - zato Vam je i onaj čije se ime ovdje ne spominje i sproveo "rekonstrukciju" kršeći zakon.
3. Obavezno kvartalno izvještavanje o realizaciji budžeta – Isto izvršiti u skladu sa zakonom, prema javnosti i Skupštini Kantona Sarajevo, te poduzeti aktivnosti koje će generalno unaprijediti transparentnost informacija o budžetima i izvršavanju budžeta u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH. Bile su tri budžetske diskusije u zadnjih 9 mjeseci, a ja se ne sjećam Vašeg amandmana po ovom pitanju.
4. Strategija snadbijevanja energijom – Do novembra 2015. godine donijeti strategiju snadbijevanja energijom (električnom i toplotnom) Kantona Sarajevo sa posebnim osvrtom na: vjetroelektrane, solarne sisteme, sisteme koji kao energent koriste otpad i druge „čiste tehnologije”. Ne samo da nije bilo Vaše konkretne inicijative na kantonalnom nivou, već i u Domu naroda PFBiH nije se čuo Vaš glas kada je tačka dnevnog reda bila BH Gas. Za to vrijeme Vaš kantonalni premijer daje moje pare za izgradnju gasne infrastrukture http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... sifikacije, u potpunosti ignorišući evidentnu nekonkurentnost energenta http://www.klix.ba/biznis/sutra-pregovo ... /151130066
Bilo bi još puno toga, ali za kraj ću ipak ostaviti gorku poslasticu
5. Izmjena ključnih zakonskih propisa – Prioritet će biti izmjena Zakona o prostornom uređenju, posebno člana 46. i 81. ovog Zakona, te dopuna Jedinstvene metodologije za izradu planskih dokumenata, čime bi se stvorio povoljniji okvir za prostorno djelovanje. Smatramo da je izmjenama potrebno pristupiti najkasnije do polovine 2015. godine. Svjedoci smo u zadnjih godinu dana najgrubljeg kršenja ionako loših procedura i donošenja planova, netransparentnog sklapanja "strateških" ugovora, pune odgovornosti za presjecanje vrpci i polaganje temeljaca i nulte odgovornosti za štetne poslijedice. Šta su konkretno po ovom pitanju poduzela tri kantonalna zastupnika?

Iskreno i dobronamjerno Vas molim da na ova moja pitanja ne odgovarate brzo i brzopleto. Ublehu imamo na vlasti, želim vjerovati u manje ublehašku opoziciju. EDIT: Nadam se da Vam je moja pozicija POSLODAVCA jasna! Nadam se da će odgovori biti primjereni, kao da ih postavlja Reuters, Nexe ili Ganić.
Zahvaljujem na odgovoru

Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
palermo

#23429 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

45cents wrote:
Kako ne kontaš?

Dio ekipe NS ima mahom dobre izjave za javnost sa kojima se u pravilnom sedmičnom i mjesečnom ritmu redovno javljaju. Takvim izjavama kreiraju percepciju da su oni prije svega zabrinuti nad pitanjima/temama sa kojima izlaze u javnost, a potom, obzirom da su registrovana politička stranka, da nešto i rade u oblastima u kojima imaju "Big talk".

Istovremeno, kada ovdje ili bilo gdje postaviš pitanje o kojem je Hakiz pisao, tj. " "you talk the talk, now, do you walk the walk", e onda dolazimo do onoga - "prc". Nema odgovora - osim, "mi smo mala stranka". Pa mali ste, jer ste se obraćali samo mikronskom zasjeku izbornog tijela...

Hoću reći da su sve prilike kako je NS ciljano mala stranka, dizajnirano mala stranka i da preferiraju samo pvi dio citirane rečenice "To talk the talk" i ništa više (radi se samo o hipotezi, nemam još dokaza da je potpuno osovim, ali kroz zdravu forumsku raspravu možemo nadoći do ispravne tvrdnje, barem ćemo do izbora skontati o čemu se tu radi).

Ostaviću za naredne dane segmente "To talk the talk" izjava za medije Sabine, Dennisa i nešto malo Peđe. Htio sam kroz analizu da potaknem raspravu ovdje da li je bilo bilo kakvih namjera NS predtavnika da se poduzme bilo šta u segmentu "To walk the walk", ili je svaki put izvučen joker iz rukava - "mi smo mala stranka, nama ide od ruke samo "to talk".

Da li sad kontaš?

Molim da svi koji imaju namjeru prijave, da me odmah prijave administraciji, jer postavljam pitanja i otvaram diskusiju o djelovanju NS, na način na koji to nije dovoljeno ovdje raditi...
Red je da napišem da ću mjesecima raditi analizu rada NS, na način koji zadovoljava pravila Foruma. Pošteno je da to napišem.
Pa kontam ja tebe, ali ne vidim ništa loše u toj strategiji jedne političke stranke.

Meni se sviđa ovo što Peđa radi ovdje i promovira, ideološki sam vjerovatno mnogo bliži NS nego većina stvarnih glasača NS-a. Podržavam ćuke , prava LGBT populacije,u duši sam socijal liberal,i našlo bi se još tu.Smatram da su ovakve stranke vrlo značajne jer mogu upravo biti jedan artikulirani medij nekakvih ,za mene barem, civilizacijskih vrijednosti. Ne glasam za njih iz dva razloga, prvi je što su u ovom trenutku regionalna stranka (dakle, ne vidim kao mostarac tu sebe) a kao drugo ja preferiram nekako više real politiku, birati između onih koji imaju tu moć odlučivanja. Al mislim da Peđini istupi, kao i istupi NS-a imaju svoju težinu.

A kad kažem za glasače NS-a da bi se jebali da im ne uđu, mislim prevashodno na to da bi da zadrže samoproklamovani ideal čistoće, i istovremeno budu oni koji odlučuju. Oni bi da drugi idu uz njih, ali da se zna da su oni ipak bolji od drugih. Oni bi da odlučuju, ali da drugi ako pođe po lošem(pri čemu su oni mjerilo dobrog i lošeg) budu za sve krivi (uključujući i Peđu kao potencijalnog kirvca)

Što se mene tiče, NS je jedina stranka u ovoj zemlji čije je vođstvo bolje od svojih glasača.
45cents

#23430 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

kluz franjo wrote:
A i red je bio da dobijem naslijednika.
Evo gdje sam ja stao, a ti produži...
Mene ponajviše interesuje održivost koncepta kojeg možemo forumskom raspravom analizirati, kao i svrshodnost cijele ptiče - kako za tu malu skupinu osoba, tako i za biračko tijelo.
45cents

#23431 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

palermo wrote:
Pa kontam ja tebe, ali ne vidim ništa loše u toj strategiji jedne političke stranke.

Meni se sviđa ovo što Peđa radi ovdje i promovira, ideološki sam vjerovatno mnogo bliži NS nego većina stvarnih glasača NS-a. Podržavam ćuke , prava LGBT populacije,u duši sam socijal liberal,i našlo bi se još tu.Smatram da su ovakve stranke vrlo značajne jer mogu upravo biti jedan artikulirani medij nekakvih ,za mene barem, civilizacijskih vrijednosti. Ne glasam za njih iz dva razloga, prvi je što su u ovom trenutku regionalna stranka (dakle, ne vidim kao mostarac tu sebe) a kao drugo ja preferiram nekako više real politiku, birati između onih koji imaju tu moć odlučivanja. Al mislim da Peđini istupi, kao i istupi NS-a imaju svoju težinu.

A kad kažem za glasače NS-a da bi se jebali da im ne uđu, mislim prevashodno na to da bi da zadrže samoproklamovani ideal čistoće, i istovremeno budu oni koji odlučuju. Oni bi da drugi idu uz njih, ali da se zna da su oni ipak bolji od drugih. Oni bi da odlučuju, ali da drugi ako pođe po lošem(pri čemu su oni mjerilo dobrog i lošeg) budu za sve krivi (uključujući i Peđu kao potencijalnog kirvca)

Što se mene tiče, NS je jedina stranka u ovoj zemlji čije je vođstvo bolje od svojih glasača.
Poštujem!
Mislim da ja imam još bolje mišljenje o Peđi, ali bih se vratio na temu o Peđi nakon ovih analiza...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23432 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Banksy wrote:
sabina1 wrote:
Odlično pitanje libero , odlično.
Ko mijenja izborni zakon i ako prolongiraju lokalne izbore što bi bio užas , postoji li makar šansa da se "u paketu" doda mogućnost vandrednih izbora ili da se i opšti izbori održe skupa sa lokalnim , u oktobru 2016 ?
Hvala.

lokalni izbori, shodno neoborivim ustavnim odredbama, moraju se održati 2016. godine, a onda ponovo 2018. zajedno s Općim izborima. Time se ne rizikuje s antiustavnim i nelegitimnim produžavanjem mandata trenutne lokalne vlasti, a istovremeno dobija saglasnost svih aktera za ovu važnu promjenu u izbornom sistemu

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=17912
@Banksy, ti mislis da se u zadnje vrijeme svako malo plasira prica o odgodbi lokalnih izbora samo 'nako? Ja prosto ne vjerujem u to. I vjerujem da je krenula kampanja u kojoj ce se koristiti sva legalna, i ne legalna, sredstva/metodi, da se lokalni izbori zaista i odgode. Zato sam ovo i pitao Pedju.
Hugo Chavez

#23433 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hugo Chavez »

Raspravlja li skupština Kantona uopšte na ovu temu?

Sarajevo je sinoć bilo jedan od najzagađenijih gradova u svijetu. Indeks kvaliteta zraka je bio 301 i ocijenjen je kao OPASAN!

“Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!“, naveli su sinoć u Udruženju građana EKO Akcija.

Katastrofalno stanje nastavljeno je i jutros: Indeks kvaliteta zraka je 193, a kvalitet zraka jutros u 8 sati je NEZDRAV.

“Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali“, saopćeno je iz Udruženja.

Podić je otkrio i kako pokušavaju doći do ljekara koji se bave plućnim bolestima, da upozore ljude: „Njima nije dozvoljeno da izađu u javnost i kažu 'imamo problem', sve mora ići preko glasnogovornika“.

„Ovo je krupan problem. Svašta se loži, poseban problem je kod ljudi koji lože, jer dio dima ostaje unutra....ljudi, svi imamo problem, nije to samo pitanje komšije. Moramo pristisnuti one koje smo izabrali da nam pomognu“, ocijenio je Podić, a na naše pitanje o problemu zagađivača dao je komentar:

„Ložišta su najveći problem, prema rezultatima naših mjerenja i prvi korak je da shvatimo da imamo strašan problem. Problem su i automobili, pogotovo 'dizelaši', ali se to rješava konkretnom politikom. Drugo, problem je javni gradski saobraćaj. U uređenom gradu, vama ne treba auto. Ljudi su ovdje prinuđeni da idu autima, jer javni saobraćaj ne funkcioniše.“

Meni se čini da bi bio red da vanredno zasjedaju sve dok ne donesu odgovarajuće mjere!
Banksy

#23434 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

sabina1 wrote:
Banksy wrote:
lokalni izbori, shodno neoborivim ustavnim odredbama, moraju se održati 2016. godine, a onda ponovo 2018. zajedno s Općim izborima. Time se ne rizikuje s antiustavnim i nelegitimnim produžavanjem mandata trenutne lokalne vlasti, a istovremeno dobija saglasnost svih aktera za ovu važnu promjenu u izbornom sistemu

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=17912
:thumbup:

Ako moraju - odlično , vjerovala sam da Izetbegovich and Co mogu to prolongirati.
Zašto bi recimo Koldžo Nedžad protivustavno bio nagrađen sa još dvije godine mandata ?
Ili Memić , Efendić , Hadžibajrić.
Prolongiranje izbora 2016 bi bila katastrofa.
Gurali su medijski intenzivno tu ideju neko vrijeme, ali vidim da su utihnuli. Vjerujem da su shvatili da regularnim putem to ne mogu izvesti.
45cents

#23435 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Počeo sa izborom primjera i tekstova danas popodne...
Obuhvatio period unazad do 01.08.2015. godine...
Ne mogu pročitati sve za ovih par dana, ali sam se ozbiljno prihvatio zadatka...
Počinjem od najboljih primjera koji trebaju ostati zapisani velikim slovima kao primjeri fokusiranog vijećničkog rada (posebno, ako se ovi vijećnici uporede sa njihovim kolegama iz stranaka koje su nas zakucale za sva vremena)...

Dakle, još jednom - počinjemo od najboljih primjera.
Pogledajte i sami - http://www.nasastranka.ba/stavovi/ (odmotati unazad do 01. augusta ove godine).

Primjer Vibora Handžića... Dobro izabrana tema od interesa građana na padinskim dijelovima opštine Stari grad; žestok fokus; istraje li i ako uspije ukrupniti svoj glas (motiviranjem ostalih vijećnika) može postići veliki uspjeh na razini u kojoj djeluje i postići značajnu prepoznatljivost (što će mu ozbiljno podržati kandidaturu za naredne izbore)

http://www.nasastranka.ba/ns-stari-grad ... aobracaja/
http://www.nasastranka.ba/nasa-stranka- ... -ignorise/
http://www.nasastranka.ba/arijana-turko ... liditetom/
http://www.nasastranka.ba/nasa-stranka- ... -novembar/
http://www.nasastranka.ba/nasa-stranka- ... aobracaja/
http://www.nasastranka.ba/nasa-stranka- ... tari-grad/

Samo jedna objava izvan trenutnog fokusa, izvan svoje Opštine (u stilu Kazaza)
http://www.nasastranka.ba/vibor-handzic ... -sarajevu/
emi_eft

#23436 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Hugo Chavez wrote:Raspravlja li skupština Kantona uopšte na ovu temu?

Sarajevo je sinoć bilo jedan od najzagađenijih gradova u svijetu. Indeks kvaliteta zraka je bio 301 i ocijenjen je kao OPASAN!

“Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!“, naveli su sinoć u Udruženju građana EKO Akcija.

Katastrofalno stanje nastavljeno je i jutros: Indeks kvaliteta zraka je 193, a kvalitet zraka jutros u 8 sati je NEZDRAV.

“Moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali“, saopćeno je iz Udruženja.

Podić je otkrio i kako pokušavaju doći do ljekara koji se bave plućnim bolestima, da upozore ljude: „Njima nije dozvoljeno da izađu u javnost i kažu 'imamo problem', sve mora ići preko glasnogovornika“.

„Ovo je krupan problem. Svašta se loži, poseban problem je kod ljudi koji lože, jer dio dima ostaje unutra....ljudi, svi imamo problem, nije to samo pitanje komšije. Moramo pristisnuti one koje smo izabrali da nam pomognu“, ocijenio je Podić, a na naše pitanje o problemu zagađivača dao je komentar:

„Ložišta su najveći problem, prema rezultatima naših mjerenja i prvi korak je da shvatimo da imamo strašan problem. Problem su i automobili, pogotovo 'dizelaši', ali se to rješava konkretnom politikom. Drugo, problem je javni gradski saobraćaj. U uređenom gradu, vama ne treba auto. Ljudi su ovdje prinuđeni da idu autima, jer javni saobraćaj ne funkcioniše.“

Meni se čini da bi bio red da vanredno zasjedaju sve dok ne donesu odgovarajuće mjere!
Meni je ova prica strasno smijesnaa. Mi smo narod koji zivi u kamenom dobu i jos uvijek se grije na vratru, automobila je troduplo vise ljeti pa se niko ne gusi. Problem je u papcima koji loze, i to u svojim stanovima u sred grada. Ja imam komsije koji imaju stan od 130 kvadrata u samom centru, vrijedan najmanje 400 000 KM. Za te pare bi mogli kupiti 3 stana na losijim lokacijama i da imaju za struju za ta 3 stana bar deceniju, ali jok, zivjet ce papci u sred centra i loziti, jer valja komplekse lijeciti , i zivjeti u gradu, a sto je bijeda koja ne moze struju platiti, ma nema veze :lol: Prozori zjape razbijeni u zgradi 20 godina,niko nema para da ih popravi, sto naravno cini i da su stanovi mnogo hladniji. I onda meni u liftu kazu "joj kako je vani, jedva se dise, vidis ti sta nam rade" a u rukama 2 paketa briketa i vreca cumura. Mi smo debili koji ne preuzimamo nikakvu odgovrnost za svoje postupke vec nam je uvijek neko drugi kriv. "Sta nam rade, ne moze se disati" i onda kurne cjepanicu u vatru u sport na drva u stanu u sred grada... Pa ako su ljudi debili, sta treba vlast tu da radi? Da ih de-debilizira :lol: ? Jedino sto me cudi je sto nije donesen zakon da se zabrani lozenje u stanovima, pogotovo u gradu, i sto nisu po zakonu Sarajevo stan, Hertig i slicni obavezni da haustore dovedu u stanje gdje se u stanovima moze zivjeti normalno. Znam da ljudi u novogradnjama placaju po 4 puta manje grijanja nego oni koji su u starim zgradama u gradu, upravo zbog razbijenih prozora, promaje i gubitka toplotne energije. Mislim da bi ovaj drugi prijedlog trebalo biti lakse sprovesti nego ovaj prvi, jer mislim da je mala sansa da mogu provjeravati ko lozi po stanovima, osim ako ljudi ne budu komsije orijavljivali. Drugim rijecima, koja je poenta, zasto smo debili pa trazimo da politicari rijese nesto sto sami en zelimo rjesavati???!!
Hugo Chavez

#23437 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hugo Chavez »

emi_eft wrote: Meni je ova prica strasno smijesnaa. Mi smo narod koji zivi u kamenom dobu i jos uvijek se grije na vratru, automobila je troduplo vise ljeti pa se niko ne gusi. Problem je u papcima koji loze, i to u svojim stanovima u sred grada. Ja imam komsije koji imaju stan od 130 kvadrata u samom centru, vrijedan najmanje 400 000 KM. Za te pare bi mogli kupiti 3 stana na losijim lokacijama i da imaju za struju za ta 3 stana bar deceniju, ali jok, zivjet ce papci u sred centra i loziti, jer valja komplekse lijeciti , i zivjeti u gradu, a sto je bijeda koja ne moze struju platiti, ma nema veze :lol: Prozori zjape razbijeni u zgradi 20 godina,niko nema para da ih popravi, sto naravno cini i da su stanovi mnogo hladniji. I onda meni u liftu kazu "joj kako je vani, jedva se dise, vidis ti sta nam rade" a u rukama 2 paketa briketa i vreca cumura. Mi smo debili koji ne preuzimamo nikakvu odgovrnost za svoje postupke vec nam je uvijek neko drugi kriv. "Sta nam rade, ne moze se disati" i onda kurne cjepanicu u vatru u sport na drva u stanu u sred grada... Pa ako su ljudi debili, sta treba vlast tu da radi? Da ih de-debilizira :lol: ? Jedino sto me cudi je sto nije donesen zakon da se zabrani lozenje u stanovima, pogotovo u gradu, i sto nisu po zakonu Sarajevo stan, Hertig i slicni obavezni da haustore dovedu u stanje gdje se u stanovima moze zivjeti normalno. Znam da ljudi u novogradnjama placaju po 4 puta manje grijanja nego oni koji su u starim zgradama u gradu, upravo zbog razbijenih prozora, promaje i gubitka toplotne energije. Mislim da bi ovaj drugi prijedlog trebalo biti lakse sprovesti nego ovaj prvi, jer mislim da je mala sansa da mogu provjeravati ko lozi po stanovima, osim ako ljudi ne budu komsije orijavljivali. Drugim rijecima, koja je poenta, zasto smo debili pa trazimo da politicari rijese nesto sto sami en zelimo rjesavati???!!
Zato što su ukinuli subvenciju na plin i tom odlukom natjerali narod da loži po stanovima.
45cents

#23438 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Hugo Chavez wrote: Zato što su ukinuli subvenciju na plin i tom odlukom natjerali narod da loži po stanovima.
Nastavimo li tako sa tim subvencijama, dobićemo subvenciju i za sex, jer je došlo do pada nataliteta.
calculator

#23439 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

45cents wrote:Počeo sa izborom primjera i tekstova danas popodne...
Ne mogu pročitati sve za ovih par dana, ali sam se ozbiljno prihvatio zadatka...
...
Ti meni nisi jasan nikako. Ti kao da si dobio zadatak da ispovraćaš po Našoj Stranci, šta li, ili imaš preosjetljivu sujetu, vjerovatno zguranu uz zid od nekog iz NS, pa ih sada sve pokušavaš uništiti trošeći su raspoloživu energiju.

Razmisli o rekreaciji, pođi na planinu, ili na Jadran, opusti se čovječe, uništiće te "kiselina" :-) :(
45cents

#23440 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

calculator wrote:
45cents wrote:Počeo sa izborom primjera i tekstova danas popodne...
...
Ti meni nisi jasan nikako. Ti kao da si dobio zadatak da ispovraćaš po Našoj Stranci, šta li, ili imaš preosjetljivu sujetu, vjerovatno zguranu uz zid od nekog iz NS, pa ih sada sve pokušavaš uništiti trošeći su raspoloživu energiju.
Razmisli o rekreaciji, pođi na planinu, ili na Jadran, opusti se čovječe, uništiće te "kiselina" :-) :(
Čovječe, ja nađem najbolji primjer djelovanja NS i opet ne valja to što radim?
Ima li išta zdravije nego otvoriti forumsku diskusiju o djelovanju jedne političke stranke?
Bez teških riječi, bez žuči....
Rekacije nekoliko članova ovdje me uvjeravaju da sam najboljem putu..
Da nije bilo tako žučnih reakcija na otvaranje benevolentne diskusije, ne bih se ni osvrnuo. Ovako, tačno znam da trebam istrajati... (tri tačke).
Ako forumska pravila zabranjuju diskusiju ili analizu djelovanja bilo koje političke stranke, ljubazno molim da mi se to odmah kaže. To bi značajno poštedilo moje vrijeme.
kluz franjo

#23441 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Hugo Chavez wrote:Raspravlja li skupština Kantona uopšte na ovu temu?
...
U Sarajevu, Zenici i Tuzli je stanje i dalje loše.
Kako nadležni ne reaguju, nadam se da će forumašima linkovi u nastavku pomoći.
Vrijednosti mjerenja polutanata dnevni/satni prosjeci sa malobrojnih mjernih stanica u FBiH se nalaze ovdje
http://fhmzbih.gov.ba/latinica/AKTUELNI/A-zrak.php
zaboravite ove "naše" bojice. Kalkulator za PM10 i PM2,5 se nalazi ovdje.
http://www.airnow.gov/index.cfm?action= ... c_aqi_calc.
Grad Peking je danas zbog prognoze povećanja vrijednosti PM2,5 - koji je juče npr. u dnevnom prosjeku imala Tuzla najavio uvođenje "crvenog alarma" i konkretne mjere poput "According to plan requirements, start red warning measures, the proposed schools, kindergartens closed; enterprises can implement flexible working. Will be implemented citywide vehicle with odd and even number of measures (including Saturday and Sunday, including the implementation of a single number in a single day, double, double date with the exception of pure electric vehicles), where the city's official vehicles in odd and even numbers traveling basis, and then suspended 30% of the total vehicle; public transport operations will be extended hours of operation, increase transportation security efforts; construction waste and muck truck, concrete tank, gravel trucks and other heavy vehicles is prohibited on the road ; outdoor construction site to stop construction work; increase road sweeping and cleaning; Industrial Enterprises by limited production shutdown during the red alert list implement measures to limit production shutdown; prohibit fireworks and open-air barbecue."
https://translate.googleusercontent.com ... nIXGw0S4jQ
emi_eft

#23442 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Hugo Chavez wrote:
emi_eft wrote: Meni je ova prica strasno smijesnaa. Mi smo narod koji zivi u kamenom dobu i jos uvijek se grije na vratru, automobila je troduplo vise ljeti pa se niko ne gusi. Problem je u papcima koji loze, i to u svojim stanovima u sred grada. Ja imam komsije koji imaju stan od 130 kvadrata u samom centru, vrijedan najmanje 400 000 KM. Za te pare bi mogli kupiti 3 stana na losijim lokacijama i da imaju za struju za ta 3 stana bar deceniju, ali jok, zivjet ce papci u sred centra i loziti, jer valja komplekse lijeciti , i zivjeti u gradu, a sto je bijeda koja ne moze struju platiti, ma nema veze :lol: Prozori zjape razbijeni u zgradi 20 godina,niko nema para da ih popravi, sto naravno cini i da su stanovi mnogo hladniji. I onda meni u liftu kazu "joj kako je vani, jedva se dise, vidis ti sta nam rade" a u rukama 2 paketa briketa i vreca cumura. Mi smo debili koji ne preuzimamo nikakvu odgovrnost za svoje postupke vec nam je uvijek neko drugi kriv. "Sta nam rade, ne moze se disati" i onda kurne cjepanicu u vatru u sport na drva u stanu u sred grada... Pa ako su ljudi debili, sta treba vlast tu da radi? Da ih de-debilizira :lol: ? Jedino sto me cudi je sto nije donesen zakon da se zabrani lozenje u stanovima, pogotovo u gradu, i sto nisu po zakonu Sarajevo stan, Hertig i slicni obavezni da haustore dovedu u stanje gdje se u stanovima moze zivjeti normalno. Znam da ljudi u novogradnjama placaju po 4 puta manje grijanja nego oni koji su u starim zgradama u gradu, upravo zbog razbijenih prozora, promaje i gubitka toplotne energije. Mislim da bi ovaj drugi prijedlog trebalo biti lakse sprovesti nego ovaj prvi, jer mislim da je mala sansa da mogu provjeravati ko lozi po stanovima, osim ako ljudi ne budu komsije orijavljivali. Drugim rijecima, koja je poenta, zasto smo debili pa trazimo da politicari rijese nesto sto sami en zelimo rjesavati???!!
Zato što su ukinuli subvenciju na plin i tom odlukom natjerali narod da loži po stanovima.
Neko ko zivi u centru MORA da zivi u centru?? Pa ako u stanu ne mozes placati struju ili plin, brate prodaj stan i kupi kucu i grij se kao pecinski covjek. Cuj subvencija za plin, pa cijena plina pala za preko 40% , a oni cijenu plina digli? Ubi nas komunizam i strah od privatizacije - privatizirati sve, pa kada para ptoradi, da vidis kako su cijene konkurentne. Nas narod samo daj da je komunizma, daj da ni za sta odgovornost ne nosi, daj da je sve drzavno (a u drzavi vlada SDAizam i SNSDizam, a ne socijalizam ili sta vec pokusavaju da od tog naprave. Ko u ovim uvjetiuma ipak lozi je papak i kompleksas i tacka. Niko ko zivi u centru grada i tu posjeduje stan nije socijalno ugrozen i tacka. Sam bira da to bude. Glupost je svoje retardirano ponasanje kriviti na politicare. Zbog haustor u raspadnom stanju ja placam i preko 500 KM struje pa opet ne lozim, a komsije umjesto da popravljaju prozore, nahajcaju vatru, zagade zrak i kazu "nama nije hladno". I onda im drugi krivi sto se guse. Nije nam niko kriv, kad pocnemo krivce traziti u drugima, kad pocnemo racionalno razmoisljati i prestanemo traziti milostinju u obliku subvencija, pa ako nista ako kolektivno odlucimo placati plin i struju dok se cijene ne normalizuju - sve ce biti isto. A ako smo vec toliki idioti - nek vlast xzabrani lozenje ako vec nismo u stanju sami sebi dobro da zelimo.
45cents

#23443 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

kluz franjo wrote: U Sarajevu, Zenici i Tuzli je stanje i dalje loše.
Vrijednosti mjerenja polutanata dnevni/satni prosjeci sa malobrojnih mjernih stanica u FBiH se nalaze ovdje
Grad Peking je danas zbog prognoze povećanja vrijednosti PM2,5 - koji je juče npr. u dnevnom prosjeku imala Tuzla najavio uvođenje "crvenog alarma" i konkretne mjere poput "According to plan requirements, start red warning measures, the proposed schools, kindergartens closed; enterprises can implement flexible working. Will be implemented citywide vehicle with odd and even number of measures (including Saturday and Sunday, including the implementation of a single number in a single day, double, double date with the exception of pure electric vehicles), where the city's official vehicles in odd and even numbers traveling basis, and then suspended 30% of the total vehicle; public transport operations will be extended hours of operation, increase transportation security efforts; construction waste and muck truck, concrete tank, gravel trucks and other heavy vehicles is prohibited on the road ; outdoor construction site to stop construction work; increase road sweeping and cleaning; Industrial Enterprises by limited production shutdown during the red alert list implement measures to limit production shutdown; prohibit fireworks and open-air barbecue."
Kolega Franjo Kluz, možemo li nastaviti sa tehnikom: "Ja tebe kao nešto pitam, a ti meni kao nešto odgovoriš"?

Možeš li biti malo precizniji - kako jedna liliput strankica, poput NS, može ishodovati pozitivnu reakciju Kantona Sarajevo (ili drugih kantona) da se preko noći promjeni način grijanja u privatnim domaćinstvima, prestanu koristiti vozila određene klase, starosti, itd..?
Hugo Chavez

#23444 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hugo Chavez »

emi_eft wrote: Neko ko zivi u centru MORA da zivi u centru?? Pa ako u stanu ne mozes placati struju ili plin, brate prodaj stan i kupi kucu i grij se kao pecinski covjek. Cuj subvencija za plin, pa cijena plina pala za preko 40% , a oni cijenu plina digli? Ubi nas komunizam i strah od privatizacije - privatizirati sve, pa kada para ptoradi, da vidis kako su cijene konkurentne. Nas narod samo daj da je komunizma, daj da ni za sta odgovornost ne nosi, daj da je sve drzavno (a u drzavi vlada SDAizam i SNSDizam, a ne socijalizam ili sta vec pokusavaju da od tog naprave. Ko u ovim uvjetiuma ipak lozi je papak i kompleksas i tacka. Niko ko zivi u centru grada i tu posjeduje stan nije socijalno ugrozen i tacka. Sam bira da to bude. Glupost je svoje retardirano ponasanje kriviti na politicare. Zbog haustor u raspadnom stanju ja placam i preko 500 KM struje pa opet ne lozim, a komsije umjesto da popravljaju prozore, nahajcaju vatru, zagade zrak i kazu "nama nije hladno". I onda im drugi krivi sto se guse. Nije nam niko kriv, kad pocnemo krivce traziti u drugima, kad pocnemo racionalno razmoisljati i prestanemo traziti milostinju u obliku subvencija, pa ako nista ako kolektivno odlucimo placati plin i struju dok se cijene ne normalizuju - sve ce biti isto. A ako smo vec toliki idioti - nek vlast xzabrani lozenje ako vec nismo u stanju sami sebi dobro da zelimo.
Sine, subvencioniranje nije komunizam, obzirom da se slične mjere stimulacije primjenjuju širom kapitalističke Evrope (najbolji primjer za "proguglati" je London nekad i sad). Najvjerovatnije ni ne znaš (možda jedino iz priča) kako je sarajevski smog izgledao prije nego što je u Sarajevo doveden gas, a u svrhu popravljanja kvaliteta zraka u olimpijskom gradu. Ukinutom subvencijom se, dakle, stimulisalo korištenje goriva koje zagađuje zrak neuporedivo manje od alternativa (mazut, ćumur, drva) na koje je ovdašnji svijet navikao. Racionalno razmišljanje o kojem pričaš upravo i nalaže potrebu za ponovnim uspostavljanjem ovakvih mjera. Vlada Kantona je nadležna i tu se krug zatvara.
kluz franjo

#23445 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote:
kluz franjo wrote: U Sarajevu, Zenici i Tuzli je stanje i dalje loše.
Kolega Franjo Kluz, možemo li nastaviti sa tehnikom: "Ja tebe kao nešto pitam, a ti meni kao nešto odgovoriš"?

Možeš li biti malo precizniji - kako jedna liliput strankica, poput NS, može ishodovati pozitivnu reakciju Kantona Sarajevo (ili drugih kantona) da se preko noći promjeni način grijanja u privatnim domaćinstvima, prestanu koristiti vozila određene klase, starosti, itd..?
Kolega 45,
nisam baš najbolji u tim "kao tehnikama", ali možeš me sve pitati. Kao prvo, ovo što sam gore postavio nisu "kao informacije". Ako ti živiš u Sa, Ze ili Tz i i želiš čekati na "zvanično upozorenje nadležnih institucija" prije nego se odrekneš svojih dnevnih doza džogiranja, bujrum.
Ne može ni jedna stranka preko noći ništa postići, bilo da je liliput ili stožerna ili osmjeh proljeća. Ali noći prolaze, a svi se pravimo da ne vidimo.
K'o djeca kada pokriju oči rukama, pa misle da su nevidljiva.
45cents

#23446 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

kluz franjo wrote: Kolega 45,
nisam baš najbolji u tim "kao tehnikama", ali možeš me sve pitati. Kao prvo, ovo što sam gore postavio nisu "kao informacije". Ako ti živiš u Sa, Ze ili Tz i i želiš čekati na "zvanično upozorenje nadležnih institucija" prije nego se odrekneš svojih dnevnih doza džogiranja, bujrum.
Ne može ni jedna stranka preko noći ništa postići, bilo da je liliput ili stožerna ili osmjeh proljeća. Ali noći prolaze, a svi se pravimo da ne vidimo.
K'o djeca kada pokriju oči rukama, pa misle da su nevidljiva.
Hvala kolega na kao odgovoru na moje kao pitanje...
Ostaje nejasno šta jedna mala stranka može učiniti, čak i ako bi saopštenje za javnost ispisali velikim slovima, da ne počnem nabrajati nešto dramatičnije...

Mislim, stvarno ih izazivamo da povodom zagađenja odvale neku izjavu tipa "Dobro jutro Kolumbo", poput ove izjave koja mi je danas uljepšala dan (ne prestajem se smijati) - http://vijesti.ba/clanak/289979/politic ... lucije-bih
emi_eft

#23447 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Hugo Chavez wrote:
emi_eft wrote: Neko ko zivi u centru MORA da zivi u centru?? Pa ako u stanu ne mozes placati struju ili plin, brate prodaj stan i kupi kucu i grij se kao pecinski covjek. Cuj subvencija za plin, pa cijena plina pala za preko 40% , a oni cijenu plina digli? Ubi nas komunizam i strah od privatizacije - privatizirati sve, pa kada para ptoradi, da vidis kako su cijene konkurentne. Nas narod samo daj da je komunizma, daj da ni za sta odgovornost ne nosi, daj da je sve drzavno (a u drzavi vlada SDAizam i SNSDizam, a ne socijalizam ili sta vec pokusavaju da od tog naprave. Ko u ovim uvjetiuma ipak lozi je papak i kompleksas i tacka. Niko ko zivi u centru grada i tu posjeduje stan nije socijalno ugrozen i tacka. Sam bira da to bude. Glupost je svoje retardirano ponasanje kriviti na politicare. Zbog haustor u raspadnom stanju ja placam i preko 500 KM struje pa opet ne lozim, a komsije umjesto da popravljaju prozore, nahajcaju vatru, zagade zrak i kazu "nama nije hladno". I onda im drugi krivi sto se guse. Nije nam niko kriv, kad pocnemo krivce traziti u drugima, kad pocnemo racionalno razmoisljati i prestanemo traziti milostinju u obliku subvencija, pa ako nista ako kolektivno odlucimo placati plin i struju dok se cijene ne normalizuju - sve ce biti isto. A ako smo vec toliki idioti - nek vlast xzabrani lozenje ako vec nismo u stanju sami sebi dobro da zelimo.
Sine, subvencioniranje nije komunizam, obzirom da se slične mjere stimulacije primjenjuju širom kapitalističke Evrope (najbolji primjer za "proguglati" je London nekad i sad). Najvjerovatnije ni ne znaš (možda jedino iz priča) kako je sarajevski smog izgledao prije nego što je u Sarajevo doveden gas, a u svrhu popravljanja kvaliteta zraka u olimpijskom gradu. Ukinutom subvencijom se, dakle, stimulisalo korištenje goriva koje zagađuje zrak neuporedivo manje od alternativa (mazut, ćumur, drva) na koje je ovdašnji svijet navikao. Racionalno razmišljanje o kojem pričaš upravo i nalaže potrebu za ponovnim uspostavljanjem ovakvih mjera. Vlada Kantona je nadležna i tu se krug zatvara.
Sine, sjecam se bolje od tebe smoga prije rata, i sine, ako za 20 godina sa ovom vlasti jos uvijek ocekujes da ti oni uspostave uslove za bolji zivot, onda se bojim da si na jednom intelektualnom nivou na kojem ja nisam i stoga je s tobom nepotrebno diskutovati.. ( i nije zgoreg nauciti citati, gdje sam rekla da su subvencije komunizam?! )
45cents

#23448 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Wooow, koja "koincidencija" sa "kao pitanjima" na temu zagađenja i "kao odgovorima" na Forumu:

http://www.nasastranka.ba/cudic-predlaz ... -sarajevo/

Iznimno korisno i konkretno štivo i da dodam tačku 8. za one koji će pročitati prethodnih sedam tačaka, sa sljedećim tekstom koji je jednako konketan:

8. Ubrzavanje rotacije planete Zemlja, kako bi se magla rastjerala ili još bolje - da se Miljacka preimenuje u "Neretvu" tako da kolektivno zapjevamo: "Duni vjetre, malo sa Neretve".
Last edited by 45cents on 18/12/2015 16:49, edited 1 time in total.
Hugo Chavez

#23449 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hugo Chavez »

emi_eft wrote: Sine, sjecam se bolje od tebe smoga prije rata, i sine, ako za 20 godina sa ovom vlasti jos uvijek ocekujes da ti oni uspostave uslove za bolji zivot, onda se bojim da si na jednom intelektualnom nivou na kojem ja nisam i stoga je s tobom nepotrebno diskutovati.. ( i nije zgoreg nauciti citati, gdje sam rekla da su subvencije komunizam?! )
Drago dijete, hvala Bogu pa nismo na istom intelektualnom nivou :-D
Ubuduće, molim te ono što smatraš da je smiješno zadrži za sebe i shvati da je izvlačiti iz konteksta kako šta tebi odgovara, a spočitavati drugima što isto to rade čisto licemjerje. :run:
emi_eft

#23450 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Hugo Chavez wrote:
emi_eft wrote: Sine, sjecam se bolje od tebe smoga prije rata, i sine, ako za 20 godina sa ovom vlasti jos uvijek ocekujes da ti oni uspostave uslove za bolji zivot, onda se bojim da si na jednom intelektualnom nivou na kojem ja nisam i stoga je s tobom nepotrebno diskutovati.. ( i nije zgoreg nauciti citati, gdje sam rekla da su subvencije komunizam?! )
Drago dijete, hvala Bogu pa nismo na istom intelektualnom nivou :-D
Ubuduće, molim te ono što smatraš da je smiješno zadrži za sebe i shvati da je izvlačiti iz konteksta kako šta tebi odgovara, a spočitavati drugima što isto to rade čisto licemjerje. :run:
Drzis se one stare narodne kad nemas sta da kazes, ti reci jos vece nista :lol: :lol: Zelim ti puno srece dok cekas da ti neko na vlasti sredi zrak, posao i zivot :-)
Locked