kluz franjo wrote:Poštovani gospodine Kojoviću,
kako u onoj lijepoj pjesmi ide "Već godina dana prođe..."
Evo već godina dana prođe od davanja svečane izjave tada izabranih kantonalnih zastupnika, pa mislim da je red da se izmjeri neko "prolazno vrijeme".
Nije red Vas i Vaše kolege iz NS mjeriti po mojim očekivanjima (tu teško da bi ste dobili "zadovoljava"), ali mislim da je pristojno i prilično blagonaklono mjeriti Vaš rad u odnosu na ono što je bio dio Vaše predizborne kampanje i obećanja/rješenja.
U dokumentu Naša rješenja za KS (
http://www.nasastranka.ba/nasastranka/w ... esenja.pdf) Vi navodite nekih 89 konkretnih tačaka. U istom dokumentu vi pozivate: "
zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo i buduće nosioce javnih funkcija u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo da podrže reformske mjere i učestvuju u realizaciji rješenja koje predlaže Naša stranka, a koja su sastavljene u saradnji sa organizacijama civilnog društva, stručnjacima te zainteresiranim građanima i građankima Kantona Sarajevo."
Da se razumijemo, ja sam svjestan da tri zastupnika "ne čine proljeće", ali smatram da isti imaju poslaničku
obavezu na konkretan način (unošenjem zakonskih prijedloga u parlamentarnu proceduru) insistirati na diskusiji. Posebno, ako u punom %-ualnom omjeru "uživaju" poslanička
prava.
Ako imamo u vidu da je 25% vremena mandata prošlo, nadam se da će mi biti dozvoljeno nekoliko pitanja.
1. Na koliko od navedenih 89 "bolnih tačaka" su zastupnici NS u SKS u prvih godinu dana podnijeli
protokolarno kvalifikovanih inicijativa, amandmana i prijedloga izmjena i dopuna zakona? Čisto matematički bi to moralo biti 22 podnesena konkretna koraka u smislu predizbornog dokumenta.
A evo izdvojiću i par konkretnih primjera. Šta ste učinili po pitanju...
2.
Osiguranje stabilne smjene Vlade - Pristupiti izmjeni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo kojim bi se smjena Vlade vršila imenovanjem nove Vlade, tako da zastupnici, prije izglasavanja nepovjerenja Vladi, moraju dostaviti spisak nove skupštinske većine, te nominiranog premijera i svih ministara. Uvesti i definirati pojam tehničkog mandata Vlade. Ne sjećam se da ste predložili izmjene i dopune ovog zakona - zato Vam je i onaj čije se ime ovdje ne spominje i sproveo "rekonstrukciju" kršeći zakon.
3.
Obavezno kvartalno izvještavanje o realizaciji budžeta – Isto izvršiti u skladu sa zakonom, prema javnosti i Skupštini Kantona Sarajevo, te poduzeti aktivnosti koje će generalno unaprijediti transparentnost informacija o budžetima i izvršavanju budžeta u skladu sa Zakonom o budžetima FBiH. Bile su tri budžetske diskusije u zadnjih 9 mjeseci, a ja se ne sjećam Vašeg amandmana po ovom pitanju.
4.
Strategija snadbijevanja energijom – Do novembra 2015. godine donijeti strategiju snadbijevanja energijom (električnom i toplotnom) Kantona Sarajevo sa posebnim osvrtom na: vjetroelektrane, solarne sisteme, sisteme koji kao energent koriste otpad i druge „čiste tehnologije”. Ne samo da nije bilo Vaše konkretne inicijative na kantonalnom nivou, već i u Domu naroda PFBiH nije se čuo Vaš glas kada je tačka dnevnog reda bila BH Gas. Za to vrijeme Vaš kantonalni premijer daje moje pare za izgradnju gasne infrastrukture
http://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novo ... sifikacije, u potpunosti ignorišući evidentnu nekonkurentnost energenta
http://www.klix.ba/biznis/sutra-pregovo ... /151130066
Bilo bi još puno toga, ali za kraj ću ipak ostaviti gorku poslasticu
5.
Izmjena ključnih zakonskih propisa – Prioritet će biti izmjena Zakona o prostornom uređenju, posebno člana 46. i 81. ovog Zakona, te dopuna Jedinstvene metodologije za izradu planskih dokumenata, čime bi se stvorio povoljniji okvir za prostorno djelovanje. Smatramo da je izmjenama potrebno pristupiti najkasnije do polovine 2015. godine. Svjedoci smo u zadnjih godinu dana najgrubljeg kršenja ionako loših procedura i donošenja planova, netransparentnog sklapanja "strateških" ugovora, pune odgovornosti za presjecanje vrpci i polaganje temeljaca i nulte odgovornosti za štetne poslijedice. Šta su konkretno po ovom pitanju poduzela tri kantonalna zastupnika?
Iskreno i dobronamjerno Vas molim da na ova moja pitanja ne odgovarate brzo i brzopleto. Ublehu imamo na vlasti, želim vjerovati u manje ublehašku opoziciju. EDIT: Nadam se da Vam je moja pozicija POSLODAVCA jasna! Nadam se da će odgovori biti primjereni, kao da ih postavlja Reuters, Nexe ili Ganić.
Zahvaljujem na odgovoru
Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!