Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
swanfilter

#23426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 22:52 Ja, i?

Džamija nije u centru? To je sad kao kriterij za migraciju je l’? Onda pravac Afganistan.

Džamije Al Maktum u Aucklandu i Al Noor u centru Christchurcha su ionako poluprazne osim na Eid. A veće su nego 80% sarajevskih.

Ove ostale manje nisu ni na Bajram pune.

A i u Aucklandu i u Christchurchu bude Eid Festival za oba Bajrama. A Wellington svake godine na oba Bajrama besplatno da Sky Stadium na korištenje Islamskoj zajednici za Eid Fest.

WHANAU KOTAHI, HAPORI KOTAHI!

Pojma vi nemate ko su i kakvi su Kiwiji.
Dzamija u Lj je u samom centru. Pored je Union pivovara :lol:

I nije u pitanju samo nekakva dzamija. Povelik objekat kao islamski centar i sa mnogo drugih sadrzaja. Meni dobra bila Begova corba.
ZoomZoomKiwi

#23427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

swanfilter wrote: 20/01/2025 22:53
ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 22:37 Ništa manji spomenik od onog ispred ureda Charlie Hebdo, ili onog na obali jezera Tyrifjorden.

Ako insinuiraš da su Kiwiji islamofobni ili nešto slično, možda rasisti, debelo griješiš.

Nema tolerantnije nacije na planeti. Prvo jer su i sami mix svega i svačega iz cijelog svijeta, a drugo jer se i dalje nerado sjećaju šta su Englezi radili domicilnim Maorima prije Waikato Treaty-a.

Država na čijem tlu nije bilo sukoba duže od 180 godina, i koja ne poznaje rasne ili bilo kakve druge segregacije. Država koja je ukinula ropstvo pola stoljeća prije nego napredni dio današnje USA. Prva država u kojoj su žene imale pravo glasa.

Da se čovjek zapita…
Ja ne bih polemisao. Nego samo da se informisem. Znaci, odnos do Maora je mnogo bolji nego u Australiji? Jer kako citam, u Australiji je i danas traljavo po tom pitanju. Mada formalno sve je to proslost ...
U Australiji su Aboridžini marginalizirani i itekako diskriminirani.

U Aotearoi Maori su u potpunosti ravnopravni i imaju zagarantovan broj representative u vlasti kao i zaštićena prava i svašta još nešto, ali tako delikatno izbalansirano da ne budu prvi među jednakima, ni oni ni “bijelci”.

Niko to nije uradio kao NZ, i to uprkos Kruni, budimo realni.

Indijanci u USA su znatno gore prošli, a o Aboridžinima u AUS da ne govorim.
ZoomZoomKiwi

#23428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 20/01/2025 22:55 https://muslimdirectory.co.nz/listings/ ... rt-masjid/

Jel to ovaj Al Maqtoum Airport Masjid ili ima neka dzamija fkt u centru Aucklanda?
U Aucklandu postoji 10 mesdžida od toga možemo reći 8 pravih džamija.

Nijedna baš nije u strogom centru, ali Auckland je velik grad i tri su u downtown.

Al-Maktum je najveća, i nisam za nju napisao da je u centru.

Ali ako si iz moja tri prethodna posta vidio samo to, onda jebiga.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Meni je veoma interesantno da ti već pričaš o NZ kao da tamo živiš 20 godina.

Meni je teško pisati (ili makar osjećam da nemam legitimietet za to) o stvarima u BiH iako posjećujem zemlju često, većinu medija odatle konzumiram i vučem direktno porijeklo, a kamoli o nekoj zemlji na drugom kraju svijeta.
ZoomZoomKiwi

#23430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Da quotam balkance Kiwije
Često dobijam pitanje zašto baš Novi Zeland.
I ja uvijek odgovorim: ljudi su divni, spremni da pomognu i uvijek ljubazni. Pored ljepote same zemlje, prelijepih plaža, čistog vazduha, prava ljepota i vrijednost Novog Zelanda su ljudi.

Od prvog dana kad smo kročili u ovu divnu zemlju uvijek smo imali super iskustvo sa ljudima.

I stalno potvrđujemo to prvo iskustvo…
swanfilter

#23431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 22:59
ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 22:37 Ništa manji spomenik od onog ispred ureda Charlie Hebdo, ili onog na obali jezera Tyrifjorden.

Ako insinuiraš da su Kiwiji islamofobni ili nešto slično, možda rasisti, debelo griješiš.

Nema tolerantnije nacije na planeti. Prvo jer su i sami mix svega i svačega iz cijelog svijeta, a drugo jer se i dalje nerado sjećaju šta su Englezi radili domicilnim Maorima prije Waikato Treaty-a.

Država na čijem tlu nije bilo sukoba duže od 180 godina, i koja ne poznaje rasne ili bilo kakve druge segregacije. Država koja je ukinula ropstvo pola stoljeća prije nego napredni dio današnje USA. Prva država u kojoj su žene imale pravo glasa.

Da se čovjek zapita…
Ja ne bih polemisao. Nego samo da se informisem. Znaci, odnos do Maora je mnogo bolji nego u Australiji? Jer kako citam, u Australiji je i danas traljavo po tom pitanju. Mada formalno sve je to proslost ...

U Aotearoi Maori su u potpunosti ravnopravni i imaju zagarantovan broj representative u vlasti kao i zaštićena prava i svašta još nešto, ali tako delikatno izbalansirano da ne budu prvi među jednakima, ni oni ni “bijelci”.

Da, Aboridzani.

Za razliku od Australije, NZ je prilicno mimo svijetskih desavanja.

I zanimljivo mi je da se ipak po mnogo cemu razlikuju od Australije. Ja bih recimo ocekivao da bi Australija u ovo vremena od NZ pokusala napraviti svoju prciju bilo kako.
ZoomZoomKiwi

#23432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

sehohari wrote: 20/01/2025 23:04 Meni je veoma interesantno da ti već pričaš o NZ kao da tamo živiš 20 godina.

Meni je teško pisati (ili makar osjećam da nemam legitimietet za to) o stvarima u BiH iako posjećujem zemlju često, većinu medija odatle konzumiram i vučem direktno porijeklo, a kamoli o nekoj zemlji na drugom kraju svijeta.
Dugo istražujem i čitam o svim mogućim aspektima života tamo. I pozitivnim i negativnim stvarima.

Kako sam mnogo puta napisao, ne idem grlom u jagode.

Pročitao sam najmanje dvjestotinjak iskustava što Balkanaca što Europljana što Amera dole. Istočnjake i Azijate doduše nisam čitao, priznajem.

Opet ostajem otvoren za svašta nešto. I kažem po stoti put, možda nakon određenog kratkog vremena prvi ja kažem jebo ovo odoh nazad. Ništa se ne zna, vidjet ćemo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#23433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 23:10
sehohari wrote: 20/01/2025 23:04 Meni je veoma interesantno da ti već pričaš o NZ kao da tamo živiš 20 godina.

Dugo istražujem i čitam o svim mogućim aspektima života tamo. I pozitivnim i negativnim stvarima.

Kako sam mnogo puta napisao, ne idem grlom u jagode.

Pročitao sam najmanje dvjestotinjak iskustava što Balkanaca što Europljana što Amera dole. Istočnjake i Azijate doduše nisam čitao, priznajem.

Opet ostajem otvoren za svašta nešto. I kažem po stoti put, možda nakon određenog kratkog vremena prvi ja kažem jebo ovo odoh nazad. Ništa se ne zna, vidjet ćemo.
Ma znam, svjestan sam, ali ne možeš sve uzimati po tuđim iskustvima. Realno, dok nisi sam tamo jednom kročio, nije to-to.

Evo, često ono što čitam po internetu o DE veze nema sa onim što doživljavam u svakodnevnom životu.
Ozimician

#23434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 23:04
Ozimician wrote: 20/01/2025 22:55 https://muslimdirectory.co.nz/listings/ ... rt-masjid/

Jel to ovaj Al Maqtoum Airport Masjid ili ima neka dzamija fkt u centru Aucklanda?

Nijedna baš nije u strogom centru, ali Auckland je velik grad i tri su u downtown.

Ma diskutujemo neobavezno, opusteno. Informisemo se, edukujemo...

Mislim ovo sto nalazim po google maps izgleda prilicno jadno i zabaceno. Zato pitam fkt da li postoji neka u centru.
I u Minhenu ima preko 70 mesdzida, ali nijedan ne dominira arhitekturom.

Recimo Köln, izuzetno liberalna sredina u Njemackoj stalno ima neke sitne provokacije spram dzamije, a ezan su toliko utisali da se ne cuje haman 50m dalje.

Zato me zanima kako je to rijeseno u NZ, da li munara moze da bude veca od ostalih objekata i sl.
Po tim stvarima se zapravo vidi da li postoji "sistemska diskriminacija" prema nekoj grupi stanovnistva, na licnom nivou je prica nesto sasvim drugo. Svako moze napisati lijepe price o lijepom odnosu s komsijama i sl.
ZoomZoomKiwi

#23435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

swanfilter wrote: 20/01/2025 23:10
ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 22:59

Da, Aboridzani.

Za razliku od Australije, NZ je prilicno mimo svijetskih desavanja.

I zanimljivo mi je da se ipak po mnogo cemu razlikuju od Australije. Ja bih recimo ocekivao da bi Australija u ovo vremena od NZ pokusala napraviti svoju prciju bilo kako.
Realno, AUS je mnogo ekonomski moćnija od NZ.

Mnogi mladi Kiwiji žele i idu u AUS, što na studij što da rade. Jednostavno puno više prilika i puno više novca.

Aotearoa omogućava jedan poseban, laid-back lifestyle, koji ne odgovara svakome.

Ko hoće family time i najbolji work-life balance na svijetu, onda je Aotearoa za njega.

Ko hoće novac i materijalno prije svega, onda ili USA ili AUS :mrgreen:

To mi je i desetak Kiwija i nekolicina Amera s kojima sam pričao rekla.
ZoomZoomKiwi

#23436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 20/01/2025 23:13

Mislim ovo sto nalazim po google maps izgleda prilicno jadno i zabaceno. Zato pitam fkt da li postoji neka u centru.

Recimo Köln, izuzetno liberalna sredina u Njemackoj stalno ima neke sitne provokacije spram dzamije, a ezan su toliko utisali da se ne cuje haman 50m dalje.

Zato me zanima kako je to rijeseno u NZ, da li munara moze da bude veca od ostalih objekata i sl.
Po tim stvarima se zapravo vidi da li postoji "sistemska diskriminacija" prema nekoj grupi stanovnistva, na licnom nivou je prica nesto sasvim drugo. Svako moze napisati lijepe price o lijepom odnosu s komsijama i sl.
Da budem iskren, meni je na Jaliji jedno vrijeme smetao preglasan ezan.

Mom puncu koji je hadžija i istinski vjernik iskreno smeta glasan i neuk ezan iz njegove džamije.

Ja kažem, ove naše SDA vjernike sve treba poslati makar u Istanbul da čuju šta je ljepota ezana u akšam.

Visina munare je također nebitna u smislu vjere.

Al’ to nije tema.

Kako god, ako postoji igdje ijedna država gdje bilo ko može da se smatra dobrodošlim, to je definitivno Aotearoa. 🇳🇿
Ozimician

#23437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Pa naravno da su to sve stvari koje su za vjeru apsolutno nebitne. Vjera nema veze ni sa glasnocom ezana ni sa visinom munara.

Te stvari su zapravo samo test tolerancije drustva na prisustvo drugacije zajednice u svojoj blizini. Jer naravno, niko nikad ne dovodi upitanje glasnocu crkvenih zvona. Kad kazem drustva mislim na "sistem", ne na pojednice, da ponovo naglasim. Mada i ti se pocesto ne mogu nacuditi da neko "ne slavi Bozic" npr. i oko toga se pravi (barem ovdje u DE, moje iskustvo) bas drustveni pritisak. I ono svake godine "zaborave" da ti ne slavis Bozic i na kraju ti omrzne da se raspravljas s njima pa kazes - Hvala, sretan bozic i tebi i produzis dalje...

Ja se iskreno nadam da ce tvoje iskustvo biti i 3x bolje nego sto predstavljas na forumu.
swanfilter

#23438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Iz licnog iskusta dozivljaj koji me i danas nasmije u vezi ezana.

Dolazimo ja i bivsa za NG u Sa. Smjestaj uz brdo, jel prema Kovacima. I bas preko puta jedne male, mahalske dzamije. I sve ok do prvog sabaha. Ma koliko nama ta dzamija bila blizu, ja ezana cuo ne bih da me ona manijakalno nije pocela buditi kako se neko pred vratima dere. Ja onako, ni na nebu, ni na zemlji cujem ezan, al se ne obazirem i pokusavam skontati ko i zasto se dere pred vratima.

Pa je upitah jos jednom, o cemu ona. I kada mi rece za ezan, da na taj upad nama u krevet misli :lol:

I kada sam god o tome pred drugim, pravo se ljutila :lol:
Last edited by swanfilter on 21/01/2025 00:17, edited 1 time in total.
Ozimician

#23439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Eh to je taj kulturoloski apsekt o kojem pricam.

Zadesio sam se u Banjaluci kod Ferhadije nekad pred zavrsetak obnove kad je prvi put pusten ezan. (onaj mesdzid pored)
I tu ispred radnje dvojica stoje i ovaj jedan se bas trznu i prepade, kaze sta je ovo? - a ovaj ce ti njemu na to: eee sad ce ti to biti 5x na dan tako. :D
Vjecita_zavrzlama

#23440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Vjecita_zavrzlama »

ZoomZoomKiwi wrote: 20/01/2025 23:16
Ozimician wrote: 20/01/2025 23:13

Da budem iskren, meni je na Jaliji jedno vrijeme smetao preglasan ezan.

Mom puncu koji je hadžija i istinski vjernik iskreno smeta glasan i neuk ezan iz njegove džamije.

Ja kažem, ove naše SDA vjernike sve treba poslati makar u Istanbul da čuju šta je ljepota ezana u akšam.

Visina munare je također nebitna u smislu vjere.

Al’ to nije tema.

Kako god, ako postoji igdje ijedna država gdje bilo ko može da se smatra dobrodošlim, to je definitivno Aotearoa. 🇳🇿
Kod nas je blago kako je u Istanbulu

Uzeli mi ljetos hotel u Istanbulu, ja i kolege, odmah do hotela dzamija, kolege su poljaci i svedjank.uglavnom prvo jutro na dorucku prva tema ”jel i vas ezan probudio?” I fakat preglasan..ori

Ali treci dan vec slabije cujes, navikne se mozak na sve.Ali iskreno nije lijepo cuti, treba biti ukusno, a cuti preglasan ezan u gradu gdje dzamija gdje god okrenes nije ukusno.Zna se kada je ezan uveden, i to je bilo lijepo i imalo cari svoje.. a sad , nekada cak puste samo snimak, vjerujem vecinom cak).. sto jace pojacas i to je to.Nije to smisao ezana
swanfilter

#23441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Kao i kod estrade, mora i efendija imati sluha. Onda i ezan omeksa srce. I to govorim kao neko prilicno mimo svega u vezi sa tim.

Dzamija mi je 30 metara zracne linije gdje sam mladost zivio. Sabah ezan me bukvalno nikada nije probudio. Kao da ga nema. Samo pozive na dnevne molitve sam cuo.

Isto u Ljubljani me nikada zvona sa nebrojeno crkvi, a tek ona glasna sa katerdrale nisu budila. A crkvena zvona zbog oznacavanja određenih sahata tokom dana zvone mnogo vise od 5 ezana.

I neshvatljiv mi je negativan stav ljudi oko toga. Minute za jednog dana su u pitanju ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Chmoljo »

swanfilter wrote: 20/01/2025 23:50 Iz licnog iskusta dozivljaj koji me i danas nasmije u vezi ezana.

Dolazimo ja i bivsa za NG u Sa. Smjestaj uz brdo, jel prema Kovacima. I bas preko puta jedne male, mahalske dzamije. I sve ok do prvog sabaha. Ma koliko nama ta dzamija bila blizu, ja ezana cuo ne bih da me ona manijakalno nije pocela buditi kako se neko pred vratima dere. Ja onako, ni na nebu, ni na zemlji cujem ezan, al se ne obazirem i pokusavam skontati ko i zasto se dere pred vratima.

Pa je upitah jos jednom, o cemu ona. I kada mi rece za ezan, da na taj upad nama u krevet misli :lol:

I kada sam god o tome pred drugim, pravo se ljutila :lol:
Slicno iskustvo. Samo sto je ova zagorka rekla: kak se dere vak rano :zzzz: :lol:
jeza u ledja

#23443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Maori u NZ cine znacajan dio stanovnistva, mescini cetvrtinu. Aboridzini u Australiji su ja mislim par postotaka ako i toliko. Skroz drukcija historija, a ja mislim i ovi narodi nemaju jedni s drugim veze. Mrsko mi ponovo guglat.
Aboridzini su u AUS dosli mnogo prije nego Maori na NZ.

Usudio bih se cak reci da su ovi tek “odskora” na NZ. Nek me Kiwi ispravlja.
ZoomZoomKiwi

#23444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

jeza u ledja wrote: 22/01/2025 16:51 Maori u NZ cine znacajan dio stanovnistva, mescini cetvrtinu. Aboridzini u Australiji su ja mislim par postotaka ako i toliko. Skroz drukcija historija, a ja mislim i ovi narodi nemaju jedni s drugim veze. Mrsko mi ponovo guglat.
Aboridzini su u AUS dosli mnogo prije nego Maori na NZ.

Usudio bih se cak reci da su ovi tek “odskora” na NZ. Nek me Kiwi ispravlja.
Australiju su još prethistorijski preci Aboridžina naselili prije 60ak hiljada godina. U zadnjem glacijalnom periodu kad su bukvalno kopnom došli na Australijski kontinent.

Fast forward do 1606. kad su je oplovili Holandezi, pa stotinu pedeset godina kasnije su je već počeli posjećivati britanski moreplovci koji su samo malo istraživali i pisali o onom što su vidjeli.
Tad su i nastali planovi o kolonizaciji, koja je zvanično počela sa Jamesom Cookom 1778. godine itd.

Aotearoa je druga priča.
Nju su Polinežani počeli naseljavati tek nekad u periodu između 1320. i 1350. godine Gospodnje.
Tristo godina kasnije Abel Tasman je prvi Europljanin koji je kročio na tlo Aotearoe.
Početkom 19. stoljeća počinju dolaziti Pakeha (Europljani na Te reo Maori), i tu je bilo svega, al’ se Maori nisu tako lako dali.

06. februara 1840. je potpisan Waitangi sporazum koji je završio sve sukobe Maori v Pakeha, i označio zvaničnu kolonizaciju od strane UK, ali sa potpunom ravnopravnošću Maora. I sad je taj sporazum kao jedan od spisa koji zajedno čine neki provizionalni ustav, jer NZ nema ustav kao takav, kao zaseban cjelovit dokument.
Thorgerson

#23446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Thorgerson »

swanfilter wrote: 21/01/2025 00:33 Kao i kod estrade, mora i efendija imati sluha. Onda i ezan omeksa srce. I to govorim kao neko prilicno mimo svega u vezi sa tim.

Dzamija mi je 30 metara zracne linije gdje sam mladost zivio. Sabah ezan me bukvalno nikada nije probudio. Kao da ga nema. Samo pozive na dnevne molitve sam cuo.

Isto u Ljubljani me nikada zvona sa nebrojeno crkvi, a tek ona glasna sa katerdrale nisu budila. A crkvena zvona zbog oznacavanja određenih sahata tokom dana zvone mnogo vise od 5 ezana.

I neshvatljiv mi je negativan stav ljudi oko toga. Minute za jednog dana su u pitanju ...
Evo da ja tebe pitam.

Recimo, grupa nekih ljudi odluci da se okupi svaki dan u 6 ujutro, zatim u 12h, pa u 17h, pa u 23h navecer. Prilikom svakog okupljanja ne znam, pocnu trubiti 30 sekundi.

Drugi se okupe s motorima, pa gasaju po 30sek.

Jedni dodju s bubnjevima, odlupaku 30am sek.

Itd itd.

Ja bih volio u tim trenucima da cujem vjernike sta bi mislili o tome.

Meni licno, ezan, zvona i te stvari ne smetaju. Isto tako mi ne smeta ni komsijino dijete iznad, koje ocito se priprema za trku sa preponama ili sta vec.

Medjutim, imam tih par vjernika, kojima svaki ziv qrac smeta, osim onoga sto njima odgovara.

Dakle, takvih ljudi ima. I nije bitno jesu li vjernici ili nisu. Ali generalno, vjernici jesu oni koji nisu fleksibilni sto se tice ovih stvari - osim onih koje njima idu na ruku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 24/01/2025 21:52 https://www.n-tv.de/politik/Heil-liess- ... 02020.html

Ko planira u Njemacku, nek pozuri.
Sta pise
TAFKAP

#23449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Samo dok dođe Merz, ima sve da ovo prevrne, ko rukavicu... :mrgreen:
Ozimician

#23450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 24/01/2025 21:57
Ozimician wrote: 24/01/2025 21:52 https://www.n-tv.de/politik/Heil-liess- ... 02020.html

Ko planira u Njemacku, nek pozuri.
Sta pise
Uglavnom zale se da su uvezli u 2024 god. 40 000 NK radnika, od kojih je vecina sa Zapadnog Balkana, dok je u Njemackoj 1,5 miliona NK radnika nezaposleno, od toga 1,2 miliona duze od godinu dana.
Parallel stieg 2024 die Zahl der ungelernten Arbeitslosen (ohne Berufsabschluss) und lag im Dezember bei gut 1,5 Millionen. Knapp 1,2 Millionen davon waren länger als ein Jahr arbeitslos.
Eh sad zanemarit cemo to da su trenutno radnici sa Zapadnog Balkana jedini koji zele raditi takve poslove. Ostalim se vise isplati biti na socijali. Uglavnom medijska kampanja protiv imigracije, kao trebaju nam "kvalifikovani radnici", nekvalifikovanih imamo dovoljno. :run:

Na stranu i to sto je tih 40 000 radnika nije ni 10% godisnje netto imigracije u Njemackoj u 2024 god. (400-440 000) a da je trazilaca azila bilo ca. 250 000.

Sve ovo su generalno mizerne cifre za Njemacku, a toliko se prasine dize o imigraciji, ako uzmemo u obzir da je jedna Hrvatska u 2023. god. primila 180k stranih radnika.
Post Reply