Ukrajina

Post Reply
jastuk1

#23426 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Renta wrote:
Pa koje je to točno "rusko ponašanje koje je iznuđeno"? Name it!
Ja mislim da je sve što Rusija radi potpuno iznuđeno i da ima jako malo ili nimalo poteza od strane Rusije koji nisu iznuđeni.

Ovo branjenje genocidaša Assadiste u Siriji recimo - koju konkretnu korist Rusija ima od toga? Nikakvu! Naprotiv - kao odgovor na te šamarčine u Siriji - zapadni lihvaro-cionisti su im izbacili Ukrajinu iz orbite uticaja!

I umjesto da "cut their loses" kako se kaže - spriječe dalje gubitke, oni se i dalje navlače na tanak led. Nikako da puste niz vodu Assadistu, a sad se razvlače u Ukrajini.

Zapadni lihvaro-cionisti dave Rusiju sankcijama (jer Rusija je cilj, a Ukrajina samo sredstvo i krpetina koju će odbaciti kad je putpuno izraubuju), a Rusija davi Ukrajinu u uzaludnoj nadi da će se Ukrajinci vremenom ohavizat kako je "užasno" kad se leđa okrenu majčici i milost traži od maćehetine, koja se pravi da ih podržava, a u suštini ih najblaže rečeno - prezire. Zato RF i neće da jače "odradi" Donbas - želi da se tu Ukro trupe tu nasukavaju - ne bi li vremenom "došli pameti" - pa da Ukrajina opet cijela bude pod uticajem Rusije. A Ukrajinci - povampirili su se u tolike nacional fašiste - i radije će jesti korjenje nego da budu opet s RF.

RF za razliku od zapadnih lihvaro-cionista nema vremena i ne može štampat pare bez katastrofalne devalvacije valute, te bi joj bolje bilo da sprječavaju dalje gubitke. Ali naravno, kad je ikad iko sa komunističkim banderama u glavi bio sposoban da sprječava dalje gubitke. RF ako vako nastavi politiku IDIJOTSKOG NEPRAGMATIZMA - godine su joj odbrojane.
Challenger__

#23427 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kao, da su im "dali" potez Golan - Kaspijski bazen, ne bi dirali Ukrajinu.

Ti si baš naivan.
Renta

#23428 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Jastuče, jedno je raspravljati s tobom (makar i drugačijeg stajališta o uzrocima krize) koji ipak priznaješ rusko miješanje, iznuđeno neiznuđeno, nije sada bitna stvar...doli s ovim zadrtim rusofilom koji spominje "rusko iznuđeno ponašanje" ali pere Rusiji ruke kada se to ponašanje konkretizira u dostavi oružja, ljudstva, logistike.

Zato sam ga pitao pojednostavljeno, jel Rusija sudjeluje u ovom ili ne, ako da kako i čime? Al odmah sam bio svjestan da to preko njegove tipkovnice neće proći...
sportman1

#23429 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

pa nece da puste assada kao sto ameri sutra ne bi pustili kralja u saudiji koji cuva njihove interese tamo.
rusija kao sila trazi svoju zonu uticaja i istina da su im ukrajinu izbaciji iz te zone i sada se igre igraju ciju cijena su ljudski zivoti.
sportman1

#23430 Re: Ukrajina

Post by sportman1 »

Renta wrote:Jastuče, jedno je raspravljati s tobom (makar i drugačijeg stajališta o uzrocima krize) koji ipak priznaješ rusko miješanje, iznuđeno neiznuđeno, nije sada bitna stvar...doli s ovim zadrtim rusofilom koji spominje "rusko iznuđeno ponašanje" ali pere Rusiji ruke kada se to ponašanje konkretizira u dostavi oružja, ljudstva, logistike.

Zato sam ga pitao pojednostavljeno, jel Rusija sudjeluje u ovom ili ne, ako da kako i čime? Al odmah sam bio svjestan da to preko njegove tipkovnice neće proći...

ucestvuje rusija,to zna svako. pa sta bi trebala rusija po tebi??
da pusti da sve zemlje oko rusije udju u nato ?? ja tebe ne kontam.
jastuk1

#23431 Re: Ukrajina

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Kao, da su im dali potez Golan - Kaspijski bazen, ne bi dirali Ukrajinu.

Ti si baš naivan.
Dirali bi Ukrajinu, naravno da bi je ovi dirali, ali RF ne bi bila više ovako razvučena!

U ovakvoj situaciji RF nema snagu da glumi globalnu silu - odnosno - može to činiti naravno, ali se bez potrebe iscrpljuje, pa bi se moglo destiti da kad joj stvarno snaga bude trebala, kad mečka u sopstvenoj kući zaigra neće imati snage da se nosi s tim - upravo jer jer je bila glupa i snagu trošila na saveznike od kojih nema nikakvu korist i koji joj neće moći pomoći sve i kad bi htjeli.

Umjesto da snagu troši da unutrašnja pitanja i mjere i konkretne akcije za suživot različitih naroda u RF - snagu troše glumeći nešto na svjetskoj sceni.... Glupo, neproduktivno, nepragmatično...

Zašto Čeli Rusija glumi neku moralnu konstantu i borbu za multipolarni svijet, kad je svijet već odavno postao unipolaran? Samo sebe time glupavo servira na tanjir onima koji hoće da je raščerupaju ili preuzmu njena prirodna bogatstva i ogromni potencijal koji je u njima. Ili ustvari, peta kolona možda već odavno vuče mnoge konce u Rusiji...
Klavikula

#23432 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:
Klavikula wrote:aman ljudi vi ovdje raspravljate ko da ne znate kako funkcionisu medjunarodni odnosi. ko je jaci uvijek je upravu i moze sta hoce, slabiji se obicno pozivaju na medjunarodne zakone, propise, ugovore, sporazume i u praksi im to uspijeva jedino kad pase jacem. ko ce prisiliti velike sile da se ponasaju u skladu sa medjunarodnim pravo? ko ima tu moc?

helem, neki dan sam procitao jednu dobru recenicu: "Sve drzave imaju isti zadatak, samo je razlika u sposobnostima."
"Maleno" neslaganje Klavi.

Taj pogled je obilježje biološkog determinizma u kome se podrazumijeva dominacija sile a ne prava, instinkta a ne racija. To je obilježje životinjskog svijeta a ne ljudskog roda. Međunarodne norme su uspostavljene upravo da bi ograničile unilateralno ili multilateralno divljanje bilo kog planetarnog subjekta ili skupine subjekata. Međutim, od raspada bipolarnog svijeta svjedočimo unilateralnom nastupu na međunarodnoj areni koji se nije obazirao ni na kakve norme, pravila, sporazume i dogovore. Poslije 9/11 to ponašanje poprima obilježje ludila sa nesagledivim posljedicama za čitave narode i regije. Taj unilateralni pristup je zaustavljen na Siriji i onda dobijamo ukrajinsku dramu kao odgovor na to zaustavljanje, obuzdavanje...

O čemu je, dakle, riječ? O puču u organizaciji USA i satelita koji su izraz direktnog kršenja ukrajinskog Memoranduma, do oružanog narušavanja političke nezavisnosti Ukrajine koji je doveo do esktremnih bezbjedonosnih rizika kako za građane Ukrajine, tako za RF koja je primarna meta tog meteža. Sve što se sada dešava je posljedica te bahate i nepromišljene politike koja nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da ipak postoje neka pravila koja više ne mogu da se unilateralno ruše.

____

Dakle, što se mene tiče imam kategorički stav: ponašanje RF nije izraz biološkog detrminizma, niti naprasni "hegemonizam", nego naprotiv, ponašanje koje je iznuđeno od strane njihovih zapadnih "partnera". Sada je do "partnera": ili će shvatiti da je politika unilateralizma gotova ili će srljati dalje i dalje do konflikta kataklizmičkih razmjera.
zavisi s kog aspekta posmatras datu situaciju. iz ugla realpolitike, medjunarodno pravo nikad nije postiglo zamisljenjo niti ce ikad, vec ce se koristiti prema potrebi, u skladu sa mogucnostima.

ponasanje RF je iznudjeno, slazem se. oni su ekonomski dobili Ukrajinu, pa je pucem u organizaciji SAD-a izgubili, ugrozavajuci time vlastitu sigurnost. na silu su odgovorili silom. posljedica toga su Krim i Donbas.
Challenger__

#23433 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Dirali bi Ukrajinu, naravno da bi je ovi dirali, ali RF ne bi bila više ovako razvučena!

U ovakvoj situaciji RF nema snagu da glumi globalnu silu - odnosno - može to činiti naravno, ali se bez potrebe iscrpljuje, pa bi se moglo destiti da kad joj stvarno snaga bude trebala, kad mečka u sopstvenoj kući zaigra neće imati snage da se nosi s tim - upravo jer jer je bila glupa i snagu trošila na saveznike od kojih nema nikakvu korist i koji joj neće moći pomoći sve i kad bi htjeli.

Umjesto da snagu troši da unutrašnja pitanja i mjere i konkretne akcije za suživot različitih naroda u RF - snagu troše glumeći nešto na svjetskoj sceni.... Glupo, neproduktivno, nepragmatično...

Zašto Čeli Rusija glumi neku moralnu konstantu i borbu za multipolarni svijet, kad je svijet već odavno postao unipolaran? Samo sebe time glupavo servira na tanjir onima koji hoće da je raščerupaju ili preuzmu njena prirodna bogatstva i ogromni potencijal koji je u njima. Ili ustvari, peta kolona možda već odavno vuče mnoge konce u Rusiji...
Ma daj molim te.

Da su pustili Siriju (kome, zašto, za čiju ljubav?), Hezbollah bi bio uništen a Iran bi skoro izvjesno bio meta političko/vojnog podrivanja. Što znači da bi njima i Kini neprijatelji izbili na "meki trbuh" u Kaspisjkom bazenu, a sve u skladu sa dobro znanom doktrinom kontrole Evroazije (Mekinderovog Heartland-a) Z. Brzezinskog. A onda bi otvorili ukrajinski front tek tada bi bili "razvučeni". Da ne pričam kakvu bi omrazu navukli kod saveznika i ljudi širom planete koji u multipolarnosti vide jedinu alternativu unilateralnom diktatu... Ovako su odbranili saveznika, sačuvali kredibilitet i doslovno slomili unipolarizam koji puca po svim šavovima.

Umjesto tog kukavičkog scenarija koji zagovaraš, drže svoje saveznike, od Hezbollaha do Irana, u Kaspijskom bazenu nikada jači od raspada SSSR, a što se tiče Ukrajne... dolaze im na noge.
Challenger__

#23434 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:zavisi s kog aspekta posmatras datu situaciju. iz ugla realpolitike, medjunarodno pravo nikad nije postiglo zamisljenjo niti ce ikad, vec ce se koristiti prema potrebi, u skladu sa mogucnostima.
Svaku situaciju iz ugla načela. Ako smo zvijeri (biološki determinizam), *ebat nas, a ako smo nešto više od toga (a jesmo, duboko vjerujem), onda za poredak zasnovan na pravu a ne sili.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23435 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

sportman1 wrote:
Renta wrote:Jastuče, jedno je raspravljati s tobom (makar i drugačijeg stajališta o uzrocima krize) koji ipak priznaješ rusko miješanje, iznuđeno neiznuđeno, nije sada bitna stvar...doli s ovim zadrtim rusofilom koji spominje "rusko iznuđeno ponašanje" ali pere Rusiji ruke kada se to ponašanje konkretizira u dostavi oružja, ljudstva, logistike.

ucestvuje rusija,to zna svako. pa sta bi trebala rusija po tebi??
da pusti da sve zemlje oko rusije udju u nato ?? ja tebe ne kontam.
naravno šta je problem ... ne samo neto nego i EU
ako žele i mogu šta ima rusija sa tim
Klavikula

#23436 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

General War wrote:
Klavikula wrote:aman ljudi vi ovdje raspravljate ko da ne znate kako funkcionisu medjunarodni odnosi. ko je jaci uvijek je upravu i moze sta hoce, slabiji se obicno pozivaju na medjunarodne zakone, propise, ugovore, sporazume i u praksi im to uspijeva jedino kad pase jacem. ko ce prisiliti velike sile da se ponasaju u skladu sa medjunarodnim pravo? ko ima tu moc?

helem, neki dan sam procitao jednu dobru recenicu: "Sve drzave imaju isti zadatak, samo je razlika u sposobnostima."
Ne, ovdje se neko pravi lud a to je rusija koja citavo vrijeme govori da nema nista sa Ukrajinom...da su kakva sila lijepo bi oni izasli iz plakara i rekli: jesmo zbog tog i tog i zato...a ovako lice i ponasaju se ko pizde na steroidima.
jes dobro si. sve sile stavljaju svoje planove na sto i otvoreno razmatraju ucinjeno i buduce poteze. Tito dragi.

propaganda je Rusima instrument u ostvarivanju svojih ciljeva. to tvoji favoriti najbolje znaju. SAD je dotakao vrhunac sto se tice koristenja propagande u medjunarodnim odnosima.
Challenger__

#23437 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote:ako žele...
A ko kaže da žele? Da li je to bio neki referendum? Ili je dovoljna Obumina riječ?
Klavikula

#23438 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:
Klavikula wrote:zavisi s kog aspekta posmatras datu situaciju. iz ugla realpolitike, medjunarodno pravo nikad nije postiglo zamisljenjo niti ce ikad, vec ce se koristiti prema potrebi, u skladu sa mogucnostima.
Svaku situaciju iz ugla načela. Ako smo zvijeri (biološki determinizam), *ebat nas, a ako smo nešto više od toga (a jesmo, duboko vjerujem), onda za poredak zasnovan na pravu a ne sili.
apsolutno. ali trenutni poredak je zasnovan na sili, a ne na pravu. nazalost, ali tako je.
Challenger__

#23439 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:ali trenutni poredak je zasnovan na sili, a ne na pravu. nazalost, ali tako je.
Nije. Vidi Siriju ili Ukrajinu. Ne prolazi unilateralni diktat.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23440 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:
A ko kaže da žele? Da li je to bio neki referendum? Ili je dovoljna Obumina riječ?
jok eto opet žele pod međedovu šapu a tek se oslobodili

p.s.ko je taj
Challenger__

#23441 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote:jok eto opet žele pod međedovu šapu a tek se oslobodili
Aaaaaaaaaaaaaa, Japin parapsiholog, tumač volje naroda! Prejako!
Klavikula

#23442 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

JohnnyS wrote:Pa daj mi primjer kad je Amerika otela komad neke međunarodno priznate države i stavila je pod svoju zastavu. U zadnji stotinjak godina.
ajme meni, jel ti to ozbiljno?

recimo Portoriko, onako oficijalno.

a spisak napada na politicku nezavisnost drzava je jako jako dug.
Klavikula

#23443 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:
Klavikula wrote:ali trenutni poredak je zasnovan na sili, a ne na pravu. nazalost, ali tako je.
Nije. Vidi Siriju ili Ukrajinu. Ne prolazi unilateralni diktat.
nije proslo ni u Vijetnamu, ali je pokusano.
General War

#23444 Re: Ukrajina

Post by General War »

Klavikula wrote:
General War wrote:

Ne, ovdje se neko pravi lud a to je rusija koja citavo vrijeme govori da nema nista sa Ukrajinom...da su kakva sila lijepo bi oni izasli iz plakara i rekli: jesmo zbog tog i tog i zato...a ovako lice i ponasaju se ko pizde na steroidima.
jes dobro si. sve sile stavljaju svoje planove na sto i otvoreno razmatraju ucinjeno i buduce poteze. Tito dragi.

propaganda je Rusima instrument u ostvarivanju svojih ciljeva. to tvoji favoriti najbolje znaju. SAD je dotakao vrhunac sto se tice koristenja propagande u medjunarodnim odnosima.
Ja propagande u Rusa :lol: Moji favoriti se bar potrude da to upakuju...naravno, propaganda je naravno stvar Spec.ops-a...ove ruske treba pod hitno otpustiti.
Klavikula

#23445 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

General War wrote:Ja propagande u Rusa :lol: Moji favoriti se bar potrude da to upakuju...naravno, propaganda je naravno stvar Spec.ops-a...ove ruske treba pod hitno otpustiti.
ja ipak mislim da im te metode nisu primarne :D :D
Challenger__

#23446 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:nije proslo ni u Vijetnamu, ali je pokusano.
To je sada arheologija. Ono što tvrdim je da se sada dešava borba za poredak u kome unilateralni diktat neće biti iznad univerzalnih normi.
General War

#23447 Re: Ukrajina

Post by General War »

Klavikula wrote:
JohnnyS wrote:Pa daj mi primjer kad je Amerika otela komad neke međunarodno priznate države i stavila je pod svoju zastavu. U zadnji stotinjak godina.
ajme meni, jel ti to ozbiljno?

recimo Portoriko, onako oficijalno.

a spisak napada na politicku nezavisnost drzava je jako jako dug.
:D Mozel sta mladje...To portoriko bio nezavisna drzava kad je pripala americi? ja ti primjera...mi bili jos pod turcima...
exliberal-ex

#23448 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

japin_mutapi wrote:
Challenger__ wrote:

p.s.ko je taj

jebiga sad da pitamo iracane ili libijce kad im je bilo bolje, kad je Sadam ili Gadafi teroriso ili sad kad imaju "demokratiju"...sta mislis koji bi rezultat bio....mi ovdje raspravljamo sta je starije koka ili jaje....u sustini sve velike sile rade za svoju dobrobit mali narodi su tu da placaju cijenu, sad pricat dali je rusija ovdje aggressor ili je to amerika...mislim isto sranje drugo pakovanje
nosara

#23449 Re: Ukrajina

Post by nosara »

exliberal-ex wrote:
japin_mutapi wrote:
Challenger__ wrote:

p.s.ko je taj

jebiga sad da pitamo iracane ili libijce kad im je bilo bolje, kad je Sadam ili Gadafi teroriso ili sad kad imaju "demokratiju"...sta mislis koji bi rezultat bio....mi ovdje raspravljamo sta je starije koka ili jaje....u sustini sve velike sile rade za svoju dobrobit mali narodi su tu da placaju cijenu, sad pricat dali je rusija ovdje aggressor ili je to amerika...mislim isto sranje drugo pakovanje

Ko njiha pita...? Pitaj ovaj proamericki forumski polusvijet, oni znaju najbolje kako je Libijcima i Iracanima... :roll:
Challenger__

#23450 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

:lol:
Post Reply