Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#23401 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

bitanga_sa_otesa wrote:losa pozicija sjedenja jako cesto moze biti uzrok udesa.
Par ljudi poput tebe shvata o cemu pricam sustinu
Nema nikakvih stereotipa kako neko sjedi
Nego je smijesno vidjeti labrnju kako se zavali izmedju 2 sica i mota lijevom volan i iz podruma gleda preko sajbe...neko ce me ubijediti da je to polozaj u kojem imas super pteglednost oko sebe u svako. Momentu??? Jasta doduse takvi svakako ne gledaju gdje voze...
Cuj stereotipi...prije ce biti da ljudi ne znaju da namjeste sic po vertikali i horizontali da bi bilo.udobnije nego je lakse snajperisat preko volana
Travnički Noćni Šetač

#23402 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

...
kabal1337 wrote:Hoces reci da su vozaci sportskih automobila, i limuzina kod kojih je sjediste postavljeno da je sto vise na podu osudjeni na propast? Smijesno.
...
Ne čitaš šta sam napisao pa ova rasprava počinje gubiti smisao....

Ne neću to reći, to je samo tvoj pokušaj shvatanja bez pažljivog čitanja... hoću reći upravo ovo što sam napisao:
Travnički Noćni Šetač wrote:
Pogrešno podešena visina sjedišta postavlja noge u pogrešan položaj a tada trpi nervni sistem i odražava se na leđa
...
A moj komentar je uslijedio nakon što je kolega spomenuo "LOŠU poziciju sjedenja" ... ne nisku već LOŠU....
bitanga_sa_otesa wrote:losa pozicija sjedenja jako cesto moze biti uzrok udesa.
...
Vozači sportskih automobila inače imaju pored sjedišta posebno postavljhene i papučice i volan i ručicu mjenjača i sve ostalo i to uopšte nema veze sa temom...
...
No poenta mog mišljenja nije u NISKOM već u POGREŠNOM položaju visine... kao što Vjeshalica reče: Ako si podesio sjedište da vidiš samo vrh volana i komandne table, odnosno da su ti oči u toj visini onda je to pogrešno... i opet ću ponoviti da sam to iskusio na svojoj koži - leđima...
...
Normalno je da se ne moramo slagati oko mišljenja.... no kad se odmah počne prozivati nekoga da je smiješan to onda nema veze sa kvalitetnom raspravom...bolje je pravilno pročitati šta su drugi napisali...
vjeshalica

#23403 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kabal1337 wrote:Hoces reci da su vozaci sportskih automobila, i limuzina kod kojih je sjediste postavljeno da je sto vise na podu osudjeni na propast? Smijesno.
Vozilo je u fabrici napravljeno dizajnrano tako, sjedista i sl. Nije kao da ti izmisljas toplu vodu da mijenjas i modifikujes.
Golf 2,3,4,5,6,7 razni citroeni gradski,mala "penzos" auta,opelcici,pezoVi,skodice,uglavnom gradske limuzinice i trkalice NISU SPORTSKA AUTA i koja se vozaju po gradu svakodnevno
Vozila su napravljena skoro sva nova mozda ima nekih izuzetaka ali ne znam tacan primjer da se mogu dignuti po vertikali i namjestati po horozontali,nisu fiksirana u podu ili ti ne znas da ima mogucnost pomicanja sica?to je eto nako stavljeno jer je vjesalica luda pa prpizvodjac ubacio tu modifikaciju da bi ja bila zadovoljna...hahah
Pa u autoskoli nisu u stanju da kandidatu objasne da sebi nastima sjediste da vidi a ne da ćora kroz volan,a kamolo face koje 15 godina voze u kretenskom stanju zbog svoje kalasicne nezainteresovanosti
Nije isto ni kad covjek od 1,70 visine ili 2m sjeda za volan...pa nije lada niva jebote
amar1994

#23404 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

nije do visine,nego ga oni zavale :lol: ,i meni je spusteno do maksimuma jer visok jbga al onaj dio za ledja je skoro pa uspravan,blago naget :)

evo serifa na slici

Image
Last edited by amar1994 on 06/09/2019 14:07, edited 1 time in total.
beni-bu-man

#23405 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

ja koliko go spustim sjediste malo :(
beni-bu-man

#23406 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

amar1994 wrote:nije do visine,nego ga oni zavale :lol: ,i meni je spusteno do maksimuma jer visok jbga al onaj dio za ledja je skoro pa uspravan,blago naget :)
jeebeo majku kad vidim te kretenske face sto naslon iskose, bas im se divim kako mogu, bukvalno bubrezima se drzi
muha_sa

#23407 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

beni-bu-man wrote:
amar1994 wrote:nije do visine,nego ga oni zavale :lol: ,i meni je spusteno do maksimuma jer visok jbga al onaj dio za ledja je skoro pa uspravan,blago naget :)
jeebeo majku kad vidim te kretenske face sto naslon iskose, bas im se divim kako mogu, bukvalno bubrezima se drzi
idioti kontaju da su Šumaheri :-) kroz volan gledju
amar1994

#23408 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

beni-bu-man wrote:
:lol: :lol:

kreteni,ja sam jednom probao do kraja pomjerit,spustit i zavalit,sa 191 ne mogu dohvatit kvacilo i kocnicu,a kamoli volan :lol:
Travnički Noćni Šetač

#23409 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Amare ti da voziš malo manje auto mogao bi komotno izvaditi prednje sjedište i voziti sa zadnjeg.... :lol: :thumbup:
vjeshalica

#23410 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

evo serifa na slici

Image
Domace govedo lijevom drzi volan a desnim dijelom je u sredini naslonjen na naslanjac a ledja nisu ni naslonjena na sjediste koje je zavaljeno....
Hahah
Ovo me podsjeti nekad daaavno iza rata kad sam jednom nazovi dziberu sjela u autu, bila trojkica,sjedista zavaljena,reko nisam.znala da cemo odma se zavaljivat do gepeka :mrgreen:
Vazda mi je to bio krkanluk zesce vrste
beni-bu-man

#23411 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

amar1994 wrote:
beni-bu-man wrote:
:lol: :lol:

kreteni,ja sam jednom probao do kraja pomjerit,spustit i zavalit,sa 191 ne mogu dohvatit kvacilo i kocnicu,a kamoli volan :lol:
odoh i ja kasnije probat, cak sam visociji 8-)
i pustit ovo
amar1994

#23412 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol:

ja ovu upalim kad neko gusla ili je guzva :lol:

NightWatchMember

#23413 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NightWatchMember »

vjeshalica wrote: Domace govedo lijevom drzi volan a desnim dijelom je u sredini naslonjen na naslanjac a ledja nisu ni naslonjena na sjediste koje je zavaljeno....
Opcija br 2 je da desnom drži volan, a lijeva, sa sve nekim pijačnim satom, je onako nonšalantno izbačena kroz prozor.
dadoka84

#23414 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dadoka84 »

NightWatchMember wrote:
vjeshalica wrote: Domace govedo lijevom drzi volan a desnim dijelom je u sredini naslonjen na naslanjac a ledja nisu ni naslonjena na sjediste koje je zavaljeno....
Opcija br 2 je da desnom drži volan, a lijeva, sa sve nekim pijačnim satom, je onako nonšalantno izbačena kroz prozor.
Al ono da ispruženim prstima struže po asfaltu :)
kabal1337

#23415 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

pa ti da mozes zamisliti, eto primjer gdje je amar stavio sliku opisuje situaciju. On da podesi naslon/ nagib kako treba visina ociju bi mu se podigla na normalu.

Ja ne podrzavam losu poziciju sjedenja.
Ali me je tangirao tvoj komentar. Cuj nerira te kako neko drugi "sjedi". Jbt. Cuj tebe nervira kako neko drugi, u svome vozilu "sjedi" mislim ono :roll: lijeci frustracije.
Ali veca sam ja budala...
Last edited by kabal1337 on 06/09/2019 15:18, edited 2 times in total.
amar1994

#23416 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Travnički Noćni Šetač wrote:Amare ti da voziš malo manje auto mogao bi komotno izvaditi prednje sjedište i voziti sa zadnjeg.... :lol: :thumbup:
probao sam sjest u fiestu st,odma izasao,prkno od auta :lol:
dadoka84

#23417 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dadoka84 »

Kod mene je sjedište uvijek spušteno skroz dole, naslon sjedišta je podešen tako da kad sam skroz naslonjen znači ramena paralelna sa naslonom ruka mi na zglobu pada preko volana. Potrebno je ostaviti dovoljno prostora za airbag kao i za koljena i potkoljenice u slučaju sudara.
kabal1337

#23418 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

dadoka84 wrote:Kod mene je sjedište uvijek spušteno skroz dole, naslon sjedišta je podešen tako da kad sam skroz naslonjen znači ramena paralelna sa naslonom ruka mi na zglobu pada preko volana. Potrebno je ostaviti dovoljno prostora za airbag kao i za koljena i potkoljenice u slučaju sudara.
Pa u hecbeku i ne mozes drugacije podesiti. Ako podesis udaljenost sjedista, i "zavalis" se onda ti udaljenost ruku od volana nece biti ok. Sto te samim time forsira da sjedis ispravno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#23419 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Znam jednog prosle sedmice do austrije vozio i nazad, a inace vozi zavaljen i ne vozi na duge relacije, eno ga bolovanje uzeo :mrgreen:
Ne moze da se ispravi
Travnički Noćni Šetač

#23420 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

amar1994 wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Amare ti da voziš malo manje auto mogao bi komotno izvaditi prednje sjedište i voziti sa zadnjeg.... :lol: :thumbup:
A i pouska je za nas guzlatije... :lol: :lol: :lol:
amar1994

#23421 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
amar1994 wrote:
A i pouska je za nas guzlatije... :lol: :lol: :lol:
:lol:
sjedista :run:
kabal1337

#23422 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

@Travnicki nemam ja nista protiv. Neka sjedista imaju opciju naginjanja sjedeceg dijela upravo zbog pritiska na nerve i kicmu. Nisu dzaba proizvodjaci stavili te opcije.
Al cuj osobu da nervira kako neko sjedi u svome automobilu mi je preko svake mjere.
NightWatchMember

#23423 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NightWatchMember »

kabal1337 wrote:@Travnicki nemam ja nista protiv. Neka sjedista imaju opciju naginjanja sjedeceg dijela upravo zbog pritiska na nerve i kicmu. Nisu dzaba proizvodjaci stavili te opcije.
Al cuj osobu da nervira kako neko sjedi u svome automobilu mi je preko svake mjere.
Vješalica je krenula sa pričom o ljudima koji su ne samo zavaljeni, nego im je glavudža između sjedišta. Normalno je da će me takvi nervirati
kabal1337

#23424 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Vi ste budale. Ja da se nerivram radi nekog drugog. Bjezite ljudi niste normalni, lijepih desavanja u zivotu i vi se radi nekog nervirate. Pa ne bi vala
Travnički Noćni Šetač

#23425 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kabal1337 wrote:@Travnicki nemam ja nista protiv. Neka sjedista imaju opciju naginjanja sjedeceg dijela upravo zbog pritiska na nerve i kicmu. Nisu dzaba proizvodjaci stavili te opcije.
A sve ok...
Ma samo se razlikujemo oko toga da li nepravilna visina sjedišta utiče na leđa... ja znam da utiče ako visina sjedišta nije podešena visini tijela jer sam to prošao... evo našao sam i neki link pa tamo jasno kaže da sjedište između ostalog (nagib leđa i slično) ne smije biti prenisko ( ne generalno nego u odnosu na proporcije vozača ) ...
...
Znači pravilno podešavanje između ostalog i visine sjedišta zavisi od veličine / visine vozača i ako nije pravilno podešeno utiče na leđa... čak i kad je ugao naslona dobar ako je komplet sjedište prenisko u odnosu na dimenzije vozača bolovi će se početi javljati jer noge tada ne stoje pravilno... vjerujem da smo se sada shvatili ... :thumbup:
...

Citat:

"Pravilna pozicija prilikom sjedenja podrazumijeva adekvatnu pozicija sjedišta. Važnost se pridaje podržavanju tijela čime održavamo dobru posturalnu poziciju, ali i djelujemo na smanjenje naprezanja mišića, a ugoda u vožnji ostaje cijelo vrijeme prisutna.
Donji dio sjedišta ne smije biti postavljeno prenisko. Idealno bi bilo da je odnos pozicije trupa i kukova pod 90° ili nešto veći, što je teško postići u nekim automobilima, naročito sportskim. Naslon mora biti postavljen tako da trup tijela ne bude položen previše naprijed niti nazad. Idealno bi bilo da je trup u odnosu na natkoljenice pod kutem oko 100°. Ovdje pomažu bočne podrške naslona i sjedišta koje sprečavaju pojačanu aktivaciju mišića tijekom vožnje."

Link: http://www.kojiauto.hr/savjeti-voznja-b ... ci-medeor/
Post Reply