SDA-All about

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#23401 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

nama ostaje qhorchina ustima bradatih kozojeba

a uzgoj koza je več perspektivan bizmis potaknut turskim kreditom :evil:

dragi Prošnjaci što ste tražili to ste i dobili...taman nas je sve Don Neonko sveo na pravu mjeru kolko znamo i umijemo :skoljka: :run:
155_mm

#23402 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bakir priča gluposti ali zna pokoju i pametnu prozboriti. Po meni spajanje BP+ZE-DO+SA kantona je dobra opcija za sve. Danas postoji apsurd da čovjek iz ZE-DO ne može se liječiti u KS recimo ako mu to ne odobri ministarstvo zdravstva oba kantona. :shock: Pogotovo ako se zaista ispoštuje smanjenje administracije mislim da bi svima bilo bolje. Ne vidim problem spajanje Srednjebosanskog sa H-N kantonom ako će to relaksirati odnose unutar F.BiH. Jebiga ljudima ništa ne valja...nije valj'o aprilski paket, ne valja spajanje kantona...pa dobro šta valja? Ovo sada? Ovo još manje valja.
spajanje kantona i nije problem samo po sebi. problem je koji kanton sa kojim. ili da konkretizujemo stvari problem su samo dva kantona SBK i HNK. jedini uspijeh vasintonskog sporazuma i jesu ta dva kantona.
to su tzv. mjesoviti kantoni gdje se odluke donose 2/3 vecinom.
stvarno mi nije jasno zbog ceg je prvi u bosnjaka bas pomenuo ova dva kantona. to je ipak opasna igra.
155_mm

#23403 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

JoseMujica wrote:nama ostaje qhorchina ustima bradatih kozojeba

a uzgoj koza je več perspektivan bizmis potaknut turskim kreditom :evil:

dragi Prošnjaci što ste tražili to ste i dobili...taman nas je sve Don Neonko sveo na pravu mjeru kolko znamo i umijemo :skoljka: :run:
:lol: :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#23404 Re: SDA-All about

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

155_mm wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bakir priča gluposti ali zna pokoju i pametnu prozboriti. Po meni spajanje BP+ZE-DO+SA kantona je dobra opcija za sve. Danas postoji apsurd da čovjek iz ZE-DO ne može se liječiti u KS recimo ako mu to ne odobri ministarstvo zdravstva oba kantona. :shock: Pogotovo ako se zaista ispoštuje smanjenje administracije mislim da bi svima bilo bolje. Ne vidim problem spajanje Srednjebosanskog sa H-N kantonom ako će to relaksirati odnose unutar F.BiH. Jebiga ljudima ništa ne valja...nije valj'o aprilski paket, ne valja spajanje kantona...pa dobro šta valja? Ovo sada? Ovo još manje valja.
spajanje kantona i nije problem samo po sebi. problem je koji kanton sa kojim. ili da konkretizujemo stvari problem su samo dva kantona SBK i HNK. jedini uspijeh vasintonskog sporazuma i jesu ta dva kantona.
stvarno mi nije jasno zbog ceg je prvi u bosnjaka bas pomenuo ova dva kantona. to je ipak opasna igra.
OK, postoji određeni rizik ali vjerujem da se daju ugraditi mehanizmi neke zaštite. Ja na spajanje gledam čisto iz ekonomskih razloga. Logika je manje kantona manje vlasti pa tako i manje para za vlast ali kod nas ni to nije baš sigurno.
155_mm

#23405 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

breuer wrote:Kakvi Srbi devedesetih šta su Bošnjaci danas. Kolektivna paranoja.
a gdje vidis ti tu paranoju?
Grean

#23406 Re: SDA-All about

Post by Grean »

Mislim da su ove reakcije na Bakirovu izjavu nigdje veze.

Istina da spajanje HNK i SBK nema geografsku niti ekonomsku opravdanost ali je mene licno Bake smirio ovom izjavom. Prije pri pomenu okrupnjavanja kantona uvijek sam se bojao kukavicijeg jajeta i onog sta to znaci za kantone zbog kojih se i vodio bosnjacko-hrvatski rat a koji je stao potpisivanjem Vasingtonskog.

Ovom izjavom Bakir daje do znanja da im je jasno da su ovo upravo uz Mostar najosjetljivija pitanja u relaciji Boasnjaka i Hrvata. Ovo je meni sve samo ne treci, dva mjesovita kantona u kojem jedan ima hrvatsku vecinu a drugi bosnjacku se spajaju u jedan.

Da je Bakir poceo pricati o opravdanosti ujedinjavanja Zapadno-Hercegovackog i HNK onda bi me uhvatio strah i znao bih u kojem pravcu to vodi. Zato mislim da su reakcije prenapumpane u vezi ove izjave. Mozda je ukrupnjavanje neopravdano, mozda ova dva kantona treba ostaviti onakvim kakvi jesu ali ne smije se ni pomisliti da se neki od ova dva kantona ujedinjuje sa nekim od kantona sa dominantnom vecinom jednog naroda.
JoseMujica

#23407 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
155_mm wrote:
OK, postoji određeni rizik ali vjerujem da se daju ugraditi mehanizmi neke zaštite. Ja na spajanje gledam čisto iz ekonomskih razloga. Logika je manje kantona manje vlasti pa tako i manje para za vlast ali kod nas ni to nije baš sigurno.

niko nije protiV racionalizacije ali kad spajanja vršiš iskljućivo na ć-etnićkom principu onda je to TREČI!

al ko što reko več ko što BBI nema kamate, tako ni ovo nije treči :roll:
Grean

#23408 Re: SDA-All about

Post by Grean »

@jose, ako ukrupnjavanje pocne na ekonomskim i geografskim principima mislim da smo onda puuuno blize trecem nego u ovom slucaju.
155_mm

#23409 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
155_mm wrote:
problem je sto se nece ugraditi mehanizmi za provodjenje tih mehanizama zastite. kako se postuju ti "ljudski" dogovoru vidimo na primjwru gradonacelnika mostara. dogovoreno sa HDZ da gradonacelnik bude hrvat i bosnjak naizmjenicno. nakon sto je dosao gradonacelnik hrvat, HDZ je jednostavno zaboravio na dogovor.
Grean

#23410 Re: SDA-All about

Post by Grean »

I sto se prejudicira da se mehanizmi nece ugraditi? Cim se ova dva kantona pominju u istom kontekstu to je znak da su posebni.

I nisam ni siguran da bi Hrvati bili vecina u slucaju spajanja. Ne znam broj stanovnika i nacionalnu strukturu u jednom i drugom. Nesto kontam da bi bilo bare-bare ali nagadjam. Jedini je rizik sto bi to za Hrvate bio kanton kojem gravitiraju a za Bosnjake Srednje Bosne je to Sarajevo pa bi mozda na duze staze moglo doci do disbalansa.
155_mm

#23411 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

Grean wrote:Mislim da su ove reakcije na Bakirovu izjavu nigdje veze.

Istina da spajanje HNK i SBK nema geografsku niti ekonomsku opravdanost ali je mene licno Bake smirio ovom izjavom. Prije pri pomenu okrupnjavanja kantona uvijek sam se bojao kukavicijeg jajeta i onog sta to znaci za kantone zbog kojih se i vodio bosnjacko-hrvatski rat a koji je stao potpisivanjem Vasingtonskog.

Ovom izjavom Bakir daje do znanja da im je jasno da su ovo upravo uz Mostar najosjetljivija pitanja u relaciji Boasnjaka i Hrvata. Ovo je meni sve samo ne treci, dva mjesovita kantona u kojem jedan ima hrvatsku vecinu a drugi bosnjacku se spajaju u jedan.

Da je Bakir poceo pricati o opravdanosti ujedinjavanja Zapadno-Hercegovackog i HNK onda bi me uhvatio strah i znao bih u kojem pravcu to vodi. Zato mislim da su reakcije prenapumpane u vezi ove izjave. Mozda je ukrupnjavanje neopravdano, mozda ova dva kantona treba ostaviti onakvim kakvi jesu ali ne smije se ni pomisliti da se neki od ova dva kantona ujedinjuje sa nekim od kantona sa dominantnom vecinom jednog naroda.
mostar, HNK i SBK su bili uzrok rata izmedju hrvata i bosnji. mislim da bi najbolje bilo da se tu nista ne dira. bar za iduci 10-15-20 godina. a ostalo mozes spajati i razdvajat kako hoces.

p.s. da je bake pomenuo spajanje HNK i ZHK sahranio bi politicki i sebe i stranku. pa nije toliko lud.
JoseMujica

#23412 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

Grean wrote:@jose, ako ukrupnjavanje pocne na ekonomskim i geografskim principima mislim da smo onda puuuno blize trecem nego u ovom slucaju.

kurtoni nisu ni uspostavljani prema geografskoj ili ekonomskoj funkciji već su pravljeni da uspostave balans moći između dva naroda.

Uopće vrlo malo ima kurtona koji su ekonomski održivi. Upravo zbog ekonomskog faktora ovaj trenutni sistem je neodrživ i pravi žešću dubiozu.
breuer

#23413 Re: SDA-All about

Post by breuer »

155_mm wrote:
u svakom drugom postu, te treći entitet, te hrvatska u Busovači, te ovo, te ono...šta oćete, centralizovanu državu u historijski troetničkoj zemlji, teško...
155_mm

#23414 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

JoseMujica wrote:
Grean wrote:@jose, ako ukrupnjavanje pocne na ekonomskim i geografskim principima mislim da smo onda puuuno blize trecem nego u ovom slucaju.

kurtoni nisu ni uspostavljani prema geografskoj ili ekonomskoj funkciji već su pravljeni da uspostave balans moći između dva naroda.

Uopće vrlo malo ima kurtona koji su ekonomski održivi. Upravo zbog ekonomskog faktora ovaj trenutni sistem je neodrživ i pravi žešću dubiozu.
balans naroda nije problem, problem je selektivnost tog balansa. uporediti prava ca. 25% stanovnistva na nivou pederacije i ca. 45% stanovnistva grada mostara.

ukrupljivanje kantona je neminovnost i takodje nije problem ako se ne diraju ova dva mjesovita kantona. koji uzgred budi receno ni komunikacijski ni teritorijalno nisu bas toliko nelogicni.
JoseMujica

#23415 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

155_mm wrote:
JoseMujica wrote:

balans naroda nije problem, problem je selektivnost tog balansa. uporediti prava ca. 25% stanovnistva na nivou pederacije i ca. 45% stanovnistva grada mostara.

ukrupljivanje kantona je neminovnost i takodje nije problem ako se ne diraju ova dva mjesovita kantona. koji uzgred budi receno ni komunikacijski ni teritorijalno nisu bas toliko nelogicni.
to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
155_mm

#23416 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

breuer wrote:
155_mm wrote:
u svakom drugom postu, te treći entitet, te hrvatska u Busovači, te ovo, te ono...šta oćete, centralizovanu državu u historijski troetničkoj zemlji, teško...
za razliku od hrvatskog narodnog korpusa u BiH bosnjaci u duhu demokracijskih tekovina europe sebi uzimaju za pravo da kritikuju svoje politicko rukovodstvo. bez obzira koliko te kritike bile ispravne ili ne. neke izgleda uce da je to paranoja. :lol:
a neke da je to rusenje institucija.
:lol:
155_mm

#23417 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

JoseMujica wrote: to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
kad vidim kako glasaju ova druga dva stada ne bih rekao da su bosnje politicki nepismenije. cak sto vise mislim da je stvar suprotna. razlika je u nacionalizmu. nacionalizam bosanskih hrvata i srba je mnogo prije uz pomoc njihovi crkava poceo da se razvija. i mnogo je dublje i vise raspostranjen nego kod bosnji.

a politicki uspijesi predstavnika bosanskih srba i hrvata se najvise ogleda u tome da jednostavno ne postuju dogovoreno. pa bio to dejtonski mirovni sporazum, odluka ustavnog suda ili gradonacelnik mostara.
naravno to nepostivanje im omogucuje balijska politika "suti samo nek ne puca" . a ta politika se bazira na nedostatku nacionalizma.
XXS

#23418 Re: SDA-All about

Post by XXS »

Kad su ovi politicki lopovi, samointeresdjije, lazovi i prevaranti, u posljednjih 20 godina nesto zavrsili, preorganizovali ili potpisali sto je na kraju rezurtiralo poboljsanju stanja u drzavi i narodu??? Sta su to oni uradili pa je nama bilo bolje zbog rezultata njihovog rada???

Po starom SDA obicaju, politicari pokupe kajmak, narod zguzen sa gacama preko koljena, a celnici daju interview-e i od poraza prave pobjedu vicuci da se bolje nije moglo.

Tako ce i ova prica o mega kantonima zavrsiti.
JoseMujica

#23419 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

155_mm wrote:
JoseMujica wrote: to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
kad vidim kako glasaju ova druga dva stada ne bih rekao da su bosnje politicki nepismenije. cak sto vise mislim da je stvar suprotna. razlika je u nacionalizmu. nacionalizam bosanskih hrvata i srba je mnogo prije uz pomoc njihovi crkava poceo da se razvija. i mnogo je dublje i vise raspostranjen nego kod bosnji.

a politicki uspijesi predstavnika bosanskih srba i hrvata se najvise ogleda u tome da jednostavno ne postuju dogovoreno. pa bio to dejtonski mirovni sporazum, odluka ustavnog suda ili gradonacelnik mostara.
naravno to nepostivanje im omogucuje balijska politika "suti samo nek ne puca" . a ta politika se bazira na nedostatku nacionalizma.
ne bih to nazvao nedostatkom nacionalizma kolko viškom kleptomanskog egoizma

kad je "njihova" sahara u pitanju ne šute
jefff

#23420 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Bakir drugovjenčani drži konferenciju. Jako je zadovoljan sam sa sobom i kaže da BiH treba 100.000 radnih mijesta iako je nezaposlenih 550.000.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#23421 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

155_mm wrote:

Aha , znači Bošnjaci bi trebali biti još veći nacionalisti kako bi šta ? Umanjili hrvatski i srpski nacionalizam ? Čime ? Retorikom ?
Daj molim te.
Hvala.

Samo A-SDA na svim nivoima u Bihaću je snaga !!!
jazzer

#23422 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

jefff wrote:Bakir drugovjenčani drži konferenciju. Jako je zadovoljan sam sa sobom i kaže da BiH treba 100.000 radnih mijesta iako je nezaposlenih 550.000.

Kakav vizionar! Nikada se ne bih sjetio da ova zemlja treba 100000 radnih mjesta. Fasciniran sam! Zato on i sjedi u predsjedništvu a ne ja. Bake, dobio si glasaca za cijeli zivot :) .
Moenx

#23423 Re: SDA-All about

Post by Moenx »

155_mm wrote:

Nisu bOsnjaci ti koji su u fazonu Srba 90 ih
TO mogu izjaviti samo oni koji BIH cini se vise ne vide kao svetinju svih Bosanaca i naroda
Znaci takave paralele su neosnovane
Jer paralele nikad nisu osnovane, bar ne u cjelosti
A to sto Bosnjaci teze stvaranju jakog politickog fronta , tj onog sto se desilo sa SDA danas ako hocete sa SDP jucer to je zato sto bosnjacko bice u svojoj politickoj egzisdtenciji je sklono osnutku takovih frontova i snaznih politickih aktivnosti
Ako se vratimo u SHS bvidjecete kako su upravo BOsnjaci sa svojom strankom iako ne tada u relativnoj vecini napravili kvalitetnu politicku prezentaciju slicno je bilo i za vrijeme druga TIta
MIslim nisam citao na sta se ovo odnosi jer pise Bosnjaci lice na Srbe pa sam mislio na to na homogenizaciju i slicno
155_mm

#23424 Re: SDA-All about

Post by 155_mm »

sabina1 wrote:
155_mm wrote:

Aha , znači Bošnjaci bi trebali biti još veći nacionalisti kako bi šta ? Umanjili hrvatski i srpski nacionalizam ? Čime ? Retorikom ?
Daj molim te.
Hvala.

Samo A-SDA na svim nivoima u Bihaću je snaga !!!
bosnjaci ili ce nacin da odgovore na srpski i hrvatski nacionalizam koji se polako pretvara u fasizam ili ce otici u pizdu materinu. sta ti predlazes?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#23425 Re: SDA-All about

Post by sabina1 »

155_mm wrote: bosnjaci ili ce nacin da odgovore na srpski i hrvatski nacionalizam koji se polako pretvara u fasizam ili ce otici u pizdu materinu. sta ti predlazes?
Samo A-SDA na svim nivoima u koaliciji je snaga !
Post Reply