a uzgoj koza je več perspektivan bizmis potaknut turskim kreditom
dragi Prošnjaci što ste tražili to ste i dobili...taman nas je sve Don Neonko sveo na pravu mjeru kolko znamo i umijemo
spajanje kantona i nije problem samo po sebi. problem je koji kanton sa kojim. ili da konkretizujemo stvari problem su samo dva kantona SBK i HNK. jedini uspijeh vasintonskog sporazuma i jesu ta dva kantona.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bakir priča gluposti ali zna pokoju i pametnu prozboriti. Po meni spajanje BP+ZE-DO+SA kantona je dobra opcija za sve. Danas postoji apsurd da čovjek iz ZE-DO ne može se liječiti u KS recimo ako mu to ne odobri ministarstvo zdravstva oba kantona.Pogotovo ako se zaista ispoštuje smanjenje administracije mislim da bi svima bilo bolje. Ne vidim problem spajanje Srednjebosanskog sa H-N kantonom ako će to relaksirati odnose unutar F.BiH. Jebiga ljudima ništa ne valja...nije valj'o aprilski paket, ne valja spajanje kantona...pa dobro šta valja? Ovo sada? Ovo još manje valja.
JoseMujica wrote:nama ostaje qhorchina ustima bradatih kozojeba
a uzgoj koza je več perspektivan bizmis potaknut turskim kreditom![]()
dragi Prošnjaci što ste tražili to ste i dobili...taman nas je sve Don Neonko sveo na pravu mjeru kolko znamo i umijemo![]()
OK, postoji određeni rizik ali vjerujem da se daju ugraditi mehanizmi neke zaštite. Ja na spajanje gledam čisto iz ekonomskih razloga. Logika je manje kantona manje vlasti pa tako i manje para za vlast ali kod nas ni to nije baš sigurno.155_mm wrote:spajanje kantona i nije problem samo po sebi. problem je koji kanton sa kojim. ili da konkretizujemo stvari problem su samo dva kantona SBK i HNK. jedini uspijeh vasintonskog sporazuma i jesu ta dva kantona.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bakir priča gluposti ali zna pokoju i pametnu prozboriti. Po meni spajanje BP+ZE-DO+SA kantona je dobra opcija za sve. Danas postoji apsurd da čovjek iz ZE-DO ne može se liječiti u KS recimo ako mu to ne odobri ministarstvo zdravstva oba kantona.Pogotovo ako se zaista ispoštuje smanjenje administracije mislim da bi svima bilo bolje. Ne vidim problem spajanje Srednjebosanskog sa H-N kantonom ako će to relaksirati odnose unutar F.BiH. Jebiga ljudima ništa ne valja...nije valj'o aprilski paket, ne valja spajanje kantona...pa dobro šta valja? Ovo sada? Ovo još manje valja.
to su tzv. mjesoviti kantoni gdje se odluke donose 2/3 vecinom.
stvarno mi nije jasno zbog ceg je prvi u bosnjaka bas pomenuo ova dva kantona. to je ipak opasna igra.
a gdje vidis ti tu paranoju?breuer wrote:Kakvi Srbi devedesetih šta su Bošnjaci danas. Kolektivna paranoja.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:OK, postoji određeni rizik ali vjerujem da se daju ugraditi mehanizmi neke zaštite. Ja na spajanje gledam čisto iz ekonomskih razloga. Logika je manje kantona manje vlasti pa tako i manje para za vlast ali kod nas ni to nije baš sigurno.155_mm wrote:spajanje kantona i nije problem samo po sebi. problem je koji kanton sa kojim. ili da konkretizujemo stvari problem su samo dva kantona SBK i HNK. jedini uspijeh vasintonskog sporazuma i jesu ta dva kantona.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bakir priča gluposti ali zna pokoju i pametnu prozboriti. Po meni spajanje BP+ZE-DO+SA kantona je dobra opcija za sve. Danas postoji apsurd da čovjek iz ZE-DO ne može se liječiti u KS recimo ako mu to ne odobri ministarstvo zdravstva oba kantona.Pogotovo ako se zaista ispoštuje smanjenje administracije mislim da bi svima bilo bolje. Ne vidim problem spajanje Srednjebosanskog sa H-N kantonom ako će to relaksirati odnose unutar F.BiH. Jebiga ljudima ništa ne valja...nije valj'o aprilski paket, ne valja spajanje kantona...pa dobro šta valja? Ovo sada? Ovo još manje valja.
stvarno mi nije jasno zbog ceg je prvi u bosnjaka bas pomenuo ova dva kantona. to je ipak opasna igra.
problem je sto se nece ugraditi mehanizmi za provodjenje tih mehanizama zastite. kako se postuju ti "ljudski" dogovoru vidimo na primjwru gradonacelnika mostara. dogovoreno sa HDZ da gradonacelnik bude hrvat i bosnjak naizmjenicno. nakon sto je dosao gradonacelnik hrvat, HDZ je jednostavno zaboravio na dogovor.Drvosjeca iz Dejcica wrote:OK, postoji određeni rizik ali vjerujem da se daju ugraditi mehanizmi neke zaštite. Ja na spajanje gledam čisto iz ekonomskih razloga. Logika je manje kantona manje vlasti pa tako i manje para za vlast ali kod nas ni to nije baš sigurno.155_mm wrote:spajanje kantona i nije problem samo po sebi. problem je koji kanton sa kojim. ili da konkretizujemo stvari problem su samo dva kantona SBK i HNK. jedini uspijeh vasintonskog sporazuma i jesu ta dva kantona.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bakir priča gluposti ali zna pokoju i pametnu prozboriti. Po meni spajanje BP+ZE-DO+SA kantona je dobra opcija za sve. Danas postoji apsurd da čovjek iz ZE-DO ne može se liječiti u KS recimo ako mu to ne odobri ministarstvo zdravstva oba kantona.Pogotovo ako se zaista ispoštuje smanjenje administracije mislim da bi svima bilo bolje. Ne vidim problem spajanje Srednjebosanskog sa H-N kantonom ako će to relaksirati odnose unutar F.BiH. Jebiga ljudima ništa ne valja...nije valj'o aprilski paket, ne valja spajanje kantona...pa dobro šta valja? Ovo sada? Ovo još manje valja.
mostar, HNK i SBK su bili uzrok rata izmedju hrvata i bosnji. mislim da bi najbolje bilo da se tu nista ne dira. bar za iduci 10-15-20 godina. a ostalo mozes spajati i razdvajat kako hoces.Grean wrote:Mislim da su ove reakcije na Bakirovu izjavu nigdje veze.
Istina da spajanje HNK i SBK nema geografsku niti ekonomsku opravdanost ali je mene licno Bake smirio ovom izjavom. Prije pri pomenu okrupnjavanja kantona uvijek sam se bojao kukavicijeg jajeta i onog sta to znaci za kantone zbog kojih se i vodio bosnjacko-hrvatski rat a koji je stao potpisivanjem Vasingtonskog.
Ovom izjavom Bakir daje do znanja da im je jasno da su ovo upravo uz Mostar najosjetljivija pitanja u relaciji Boasnjaka i Hrvata. Ovo je meni sve samo ne treci, dva mjesovita kantona u kojem jedan ima hrvatsku vecinu a drugi bosnjacku se spajaju u jedan.
Da je Bakir poceo pricati o opravdanosti ujedinjavanja Zapadno-Hercegovackog i HNK onda bi me uhvatio strah i znao bih u kojem pravcu to vodi. Zato mislim da su reakcije prenapumpane u vezi ove izjave. Mozda je ukrupnjavanje neopravdano, mozda ova dva kantona treba ostaviti onakvim kakvi jesu ali ne smije se ni pomisliti da se neki od ova dva kantona ujedinjuje sa nekim od kantona sa dominantnom vecinom jednog naroda.
Grean wrote:@jose, ako ukrupnjavanje pocne na ekonomskim i geografskim principima mislim da smo onda puuuno blize trecem nego u ovom slucaju.
u svakom drugom postu, te treći entitet, te hrvatska u Busovači, te ovo, te ono...šta oćete, centralizovanu državu u historijski troetničkoj zemlji, teško...155_mm wrote:a gdje vidis ti tu paranoju?breuer wrote:Kakvi Srbi devedesetih šta su Bošnjaci danas. Kolektivna paranoja.
balans naroda nije problem, problem je selektivnost tog balansa. uporediti prava ca. 25% stanovnistva na nivou pederacije i ca. 45% stanovnistva grada mostara.JoseMujica wrote:Grean wrote:@jose, ako ukrupnjavanje pocne na ekonomskim i geografskim principima mislim da smo onda puuuno blize trecem nego u ovom slucaju.
kurtoni nisu ni uspostavljani prema geografskoj ili ekonomskoj funkciji već su pravljeni da uspostave balans moći između dva naroda.
Uopće vrlo malo ima kurtona koji su ekonomski održivi. Upravo zbog ekonomskog faktora ovaj trenutni sistem je neodrživ i pravi žešću dubiozu.
to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu155_mm wrote:balans naroda nije problem, problem je selektivnost tog balansa. uporediti prava ca. 25% stanovnistva na nivou pederacije i ca. 45% stanovnistva grada mostara.JoseMujica wrote:Grean wrote:@jose, ako ukrupnjavanje pocne na ekonomskim i geografskim principima mislim da smo onda puuuno blize trecem nego u ovom slucaju.
kurtoni nisu ni uspostavljani prema geografskoj ili ekonomskoj funkciji već su pravljeni da uspostave balans moći između dva naroda.
Uopće vrlo malo ima kurtona koji su ekonomski održivi. Upravo zbog ekonomskog faktora ovaj trenutni sistem je neodrživ i pravi žešću dubiozu.
ukrupljivanje kantona je neminovnost i takodje nije problem ako se ne diraju ova dva mjesovita kantona. koji uzgred budi receno ni komunikacijski ni teritorijalno nisu bas toliko nelogicni.
za razliku od hrvatskog narodnog korpusa u BiH bosnjaci u duhu demokracijskih tekovina europe sebi uzimaju za pravo da kritikuju svoje politicko rukovodstvo. bez obzira koliko te kritike bile ispravne ili ne. neke izgleda uce da je to paranoja.breuer wrote:u svakom drugom postu, te treći entitet, te hrvatska u Busovači, te ovo, te ono...šta oćete, centralizovanu državu u historijski troetničkoj zemlji, teško...155_mm wrote:a gdje vidis ti tu paranoju?breuer wrote:Kakvi Srbi devedesetih šta su Bošnjaci danas. Kolektivna paranoja.
kad vidim kako glasaju ova druga dva stada ne bih rekao da su bosnje politicki nepismenije. cak sto vise mislim da je stvar suprotna. razlika je u nacionalizmu. nacionalizam bosanskih hrvata i srba je mnogo prije uz pomoc njihovi crkava poceo da se razvija. i mnogo je dublje i vise raspostranjen nego kod bosnji.JoseMujica wrote: to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
ne bih to nazvao nedostatkom nacionalizma kolko viškom kleptomanskog egoizma155_mm wrote:kad vidim kako glasaju ova druga dva stada ne bih rekao da su bosnje politicki nepismenije. cak sto vise mislim da je stvar suprotna. razlika je u nacionalizmu. nacionalizam bosanskih hrvata i srba je mnogo prije uz pomoc njihovi crkava poceo da se razvija. i mnogo je dublje i vise raspostranjen nego kod bosnji.JoseMujica wrote: to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
a politicki uspijesi predstavnika bosanskih srba i hrvata se najvise ogleda u tome da jednostavno ne postuju dogovoreno. pa bio to dejtonski mirovni sporazum, odluka ustavnog suda ili gradonacelnik mostara.
naravno to nepostivanje im omogucuje balijska politika "suti samo nek ne puca" . a ta politika se bazira na nedostatku nacionalizma.
Aha , znači Bošnjaci bi trebali biti još veći nacionalisti kako bi šta ? Umanjili hrvatski i srpski nacionalizam ? Čime ? Retorikom ?155_mm wrote:kad vidim kako glasaju ova druga dva stada ne bih rekao da su bosnje politicki nepismenije. cak sto vise mislim da je stvar suprotna. razlika je u nacionalizmu. nacionalizam bosanskih hrvata i srba je mnogo prije uz pomoc njihovi crkava poceo da se razvija. i mnogo je dublje i vise raspostranjen nego kod bosnji.JoseMujica wrote: to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
a politicki uspijesi predstavnika bosanskih srba i hrvata se najvise ogleda u tome da jednostavno ne postuju dogovoreno. pa bio to dejtonski mirovni sporazum, odluka ustavnog suda ili gradonacelnik mostara.
naravno to nepostivanje im omogucuje balijska politika "suti samo nek ne puca" . a ta politika se bazira na nedostatku nacionalizma.
jefff wrote:Bakir drugovjenčani drži konferenciju. Jako je zadovoljan sam sa sobom i kaže da BiH treba 100.000 radnih mijesta iako je nezaposlenih 550.000.
155_mm wrote:a gdje vidis ti tu paranoju?breuer wrote:Kakvi Srbi devedesetih šta su Bošnjaci danas. Kolektivna paranoja.
bosnjaci ili ce nacin da odgovore na srpski i hrvatski nacionalizam koji se polako pretvara u fasizam ili ce otici u pizdu materinu. sta ti predlazes?sabina1 wrote:Aha , znači Bošnjaci bi trebali biti još veći nacionalisti kako bi šta ? Umanjili hrvatski i srpski nacionalizam ? Čime ? Retorikom ?155_mm wrote:kad vidim kako glasaju ova druga dva stada ne bih rekao da su bosnje politicki nepismenije. cak sto vise mislim da je stvar suprotna. razlika je u nacionalizmu. nacionalizam bosanskih hrvata i srba je mnogo prije uz pomoc njihovi crkava poceo da se razvija. i mnogo je dublje i vise raspostranjen nego kod bosnji.JoseMujica wrote: to več nije problem sistema vego poljitićke nepismenosti Prošnjaka, odnosno tovara za koje glasaju i koji iha u konaćnici predstavljaju takim kaki jesu
Daj molim te.
Hvala.
Samo A-SDA na svim nivoima u Bihaću je snaga !!!
Samo A-SDA na svim nivoima u koaliciji je snaga !155_mm wrote: bosnjaci ili ce nacin da odgovore na srpski i hrvatski nacionalizam koji se polako pretvara u fasizam ili ce otici u pizdu materinu. sta ti predlazes?