Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
MuaDib

#23401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Hemel wrote: nekada napises jako dobre postove ali ovaj ti je nidje veze.
kako ne shvatas da je i bosnjacki narod stradao u II s.r. ali nije koristio priliku devedesetih da se sveti za to. jednostavno, ta vrsta zla u nama (vecini) ne postoji kada bi bila i dva cerica. on moze da ''laprda'' sta hoce ali ne moze probuditi mrznju koja je potrebna da se uradi genocid. stavljati njega u ravan sa ideolozima zla devedesetih je neozbiljno.
ovo drugo ti ispadne kao opravdanje za genocid pocinjen devedesetih... :-? :oops:
za izvrsioce se ne slazem. svi smo imali priliku a mala saka jada je pocinila zlocine.
Rimad wrote: Znači, ako sam te razumio, svi koji odbijaju da zaborave zločine nad Bošnjacima i koji ukazuju na konstantnu opasnost koja ih vreba, samo stvaraju podlogu za projekat "Svi Bošnjaci u jednoj državi", koja bi bila očišćena od nebošnjaka, a sve to uz pomoć masovnih zločina, protjerivanja, mučenja... ?
I nemaš problema sa ovakvom logikom?
Na osnovu čega zaključuješ da bi neki forumaši učestvovali u masovnim zločinima?
Pošto se digla prašina oko mog posta, da malo razjasnim stvari !

Neću ulaziti u historijske dubioze, samo sam naveo paralele Cerićevopg javnog djelovanja, sa Čosićevim javnim djelovanjem krajem 1980-tih i početkom 1990-tih. Ali ne može reis Cerić zloupotrebljavati žrtvu bošnjačkog naroda, na tako jeftin i izrazito manipulativan način, kako je to uradio u Hadžićama.

Logor i Silosu je postojao i u njemu jesu bili civili, čak je isto prikazivano i na RTVBiH još u toku rata. Neki ljudi jesu sebi dali za pravo da muće i ubijaju bespomoćne zatvorenike, duboko u pozadini. I ti i takvi „heroji“ su ukaljali časnu odbranu ARBiH. Ti i takvi heroji, kojih je bilo i u drugim krajevima BiH nisu bili na prvim linijama, već su u zaleđu glumili junake nad osobama koje nisu bile vojna prijetnja. Samo nemoj te odmah početi s pričom šta su radili drugi. Jer ne želim da poredim djelovanje ARBiH sa djelovanjem drugih vojnih formacija u toku rata. I zato je u našem interesu da se kazne svi ti „heroji“ i „junaci“, a ne da imamo toleranciju prema njima, jer tobože psotoje preči ratni zločinci.

Međutim reis Cerić, upravo svojim javnim djelovanjem govori da postoje preči i manje važni zločini. Po njemu su preči srpski, a manje važni bošnjački zločini, jer su bili u samoodbrani. Iako je ovdje riječ o sasvim drugoj konotaciji zločina, koji se navedenim osobama stavljaju na teret. I nije ovo prvi put da dotični izriče takve stavove, jer malo malo pa potegne bošnjačke žrtva u svrhu odbrane ne baš državotovornih stavova. Jer po njemu Bošnjaci kao glavna žrtva rata u BiH trebaju imati veća prava u BiH od drugih, veća prava na Bosnu od drugih i slično. A onda se poziva na suživot, koji sa unaprijed rečenim stavovima minira.

Drugo, ja nisam dao nikakvo opravdanje za srpske zločine i agresiju srbije na RH i RBiH. Ali srpski nacionalisti su svoje zločine pravdali i pravdaju povampirenim ustašama, muslimanima, historijskim traumama i spletom antisrpskih okolnosti. I njihova politika je krenula putem, kojim ide Cerić sa crkvenih vrata, nošenjem mošti svetaca, preko stvaranja osjećaja ugroženosti, nacionalnog buđenja, pa do šovinizma i na kraju fašizma. I umjesto da se osudi politika koja dolazi iz RS, koja želi da istrumentalizuje sudstvo u cilju pravdanja zločina počinjenih u ratu. Reis Cerić na vrlo sličan način pokušava da vrši pritisak na pravosuđe, klasičnim nacionalizmom i jezikom s prizvukom mržnje, koji ruši povjerenje u Sud i Tužilaštvo BiH. A i na ovom mjestu već imamo ljude koji su duboko zagrizli u ekstremni nacionalizam i šovinizam, koje bi bilo vrlo lako upregnuti u zločinačke namjere. Svjestan sam ja da do toga u masovnoj razmjene ne može doći s našim genracijama. Ali posljeratne i buduće generacije takve izjave drugačije prihvataju i u beznađu koje ih čeka vrlo lako se mogu usmjeriti u pogrešnom pravcu.
madner

#23402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Vidim jos jedan strucnjak za silos koji bolje zna od Haskog tribunala. :roll:

Silos je bio zatvor, a civili koji su bili protiv priznate i legitimne vlasti imaju jednaka prava kao i teroristi koji sada came u Guantamu. Dakle nikakva.
Bosnolog

#23403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

madner wrote:Vidim jos jedan strucnjak za silos koji bolje zna od Haskog tribunala. :roll:

Silos je bio zatvor, a civili koji su bili protiv priznate i legitimne vlasti imaju jednaka prava kao i teroristi koji sada came u Guantamu. Dakle nikakva.
:thumbup:

Tamo su zavrsavali ovi i ovakvi Karadzicevi pobunjenici i ubice u ime Velike Srbije http://www.youtube.com/watch?v=z1Cxt9wjz5M
nosara

#23404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote:Vidim jos jedan strucnjak za silos koji bolje zna od Haskog tribunala. :roll:

:roll:

Imas koju cokoladicu...?
madner

#23405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Pokusaj slobodno da formiras svoje misli u recenice, ja vjerujem da ti to mozes.
nosara

#23406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote:Pokusaj slobodno da formiras svoje misli u recenice, ja vjerujem da ti to mozes.
Slicno je tretirao civile onaj supak koji je dijelio cokoladice...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

nosara wrote:
madner wrote:Pokusaj slobodno da formiras svoje misli u recenice, ja vjerujem da ti to mozes.
porediš Silos sa Srebrenicom?
madner

#23408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Mozda u nekom alternativnom univerzumu. Ili mozda ti imas jako specificne kriterije za slicno.
nosara

#23409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Chmoljo wrote:
nosara wrote:
porediš Silos sa Srebrenicom?
Ne...
Bosnolog

#23410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Nemojte da spinujete Reisove izjave,on nije trazio da im se ne sudi vec da im se omoguci odbrana sa slobode kao sto je sudeno mnogim Karadzicdevim ubicama genocidasima,ubicama civila a koji se nisu pojavili cak ni na dan presude,vec im se slucajno pokvarilo auto da bi zavrsili u zemlji zla Srbiji,gdje i danas slobodno zive i rugaju se zertvama kao i tom nepravednom sudu u kojem sjkede dokazani Karadzicevi sudije zlocinci,.... ;-)

Ovi dezurni pljuvaci Reisa Cerica se nisu nikada po tome oglasili ali su tu redovni da pljunu na istog,ako zatrazi ista prava protiv osumnjicenih pripadnika ARBIH cije optuzbe su klimave i lako osporive,...

Za Dobrovljacku gdje je poginulo pet agresorskih vojnih lica i ubica te jedna zena bosnajkinja civil Suko Nurmela, cetnici su optuzili 14 najvecih drzavnih i vojnih rukovodilaca drzave RBiH,.....

Badava odbacenim osnovama od haskog suda pa dao suda BiH,cetnici i njihovi glasnogovornici ukljucucjuic Tihica,Bakira i slicni mudroseri na ovom foriumu nam prodaju spiku kao i Dodik vec godinama o kvazi pravdi sudenja dok ne budu zadovljni odnosno presudeni za radi kvote izjadnacavanja zrtve i agresora.... ;-)
Last edited by Bosnolog on 12/02/2012 22:09, edited 1 time in total.
Chmoljo

#23411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

nosara wrote: Ne...
ok, onda budi jasniji, jer se logično nameće onaj zaključak koji sam napisao.

jer Pandurevićke, Jovičići i ini nisu bez razloga bili tamo gdje su bili. bojim se da će na kraju ispasti da ako bude kakvih presuda (pogotovo ovima koji su sada u pritvoru), da će kazne biti male, pogotovo za apetite javnosti u RS.

a vrlo moguće da hoće, i vrlo moguće da namjerno forsiraju slučajeve koje ne mogu dobiti. iz prostog razloga da to bude još jedan razlog za atak na SUD BIH. i da se kenja o ugroženosti i neprocesuiranju ostalih, osim Srba. to se jasno vidi iz forsiranja priče o Dobrovoljačkoj, a paralelno, totalno ignorisanje Kazana, koji su istinsko stratište. :-)
madner

#23412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Taktika je da ako bacis dovoljno blata, mozda nesto i ostane. Vidim kod nekih i ima taj efekat.
nosara

#23413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Chmoljo wrote:
nosara wrote: Ne...
ok, onda budi jasniji, jer se logično nameće onaj zaključak koji sam napisao.

jer Pandurevićke, Jovičići i ini nisu bez razloga bili tamo gdje su bili. bojim se da će na kraju ispasti da ako bude kakvih presuda (pogotovo ovima koji su sada u pritvoru), da će kazne biti male, pogotovo za apetite javnosti u RS.

a vrlo moguće da hoće, i vrlo moguće da namjerno forsiraju slučajeve koje ne mogu dobiti. iz prostog razloga da to bude još jedan razlog za atak na SUD BIH. i da se kenja o ugroženosti i neprocesuiranju ostalih, osim Srba. to se jasno vidi iz forsiranja priče o Dobrovoljačkoj, a paralelno, totalno ignorisanje Kazana, koji su istinsko stratište. :-)
Reagujem na madnerovo baljezganje o zatocenim civilima koji ne trebaju da imaju nikakva prava...

I u konkretnom slucaju nisu bili u pitanju samo srbi...
Chmoljo

#23414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

nosara wrote:
Reagujem na madnerovo baljezganje o zatocenim civilima koji ne trebaju da imaju nikakva prava...

I u konkretnom slucaju nisu bili u pitanju samo srbi...
zatočenim "civilima" je nalaženo oružje po kućama, bajoneti po kokošinjcima, u lijehama luka radio-stanice i sl. po Bradini je bilo i artiljerije mislim...

koliko je žena bilo, ne znam, ali ni Rada Pandurević nije bila civil. nego aktivista SDS-a koja je Refi Tufi rekla ko je sve zadužio oružje. ispravi me, ali civili to ne bi trebali znati...

i da, meni je, kad se podvuče crta, drago da je ovo došlo na red. da se napokon završi i ta priča.
madner

#23415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Sada mi on kaze da baljezgam :roll: , covjek koji nije u stanju napraviti normalnu recenicu bez da se uplete u sukob sa samim sobom.

Civili su zasticeni ako i samo ako se ponasaju kao civili. I nije to moje misljenje, nego tumacenje mjerodavnih medjunarodnih institucija. Pravno su u istoj kategoriji kao i teroristi.
nosara

#23416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote:Sada mi on kaze da baljezgam :roll: , covjek koji nije u stanju napraviti normalnu recenicu bez da se uplete u sukob sa samim sobom.

Civili su zasticeni ako i samo ako se ponasaju kao civili. I nije to moje misljenje, nego tumacenje mjerodavnih medjunarodnih institucija. Pravno su u istoj kategoriji kao i teroristi.
Baljezgas... Nema prava koje tako tretira ljude, bez obzira na to ko su i sta su... Ako je tvoj ideal Gvantanamo, to je tvoja stvar...

Sta cemo sa zatocenim hrvatima iz silosa...?
madner

#23417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Gdje sam ja spomeno nacionalnost?

Eto sada mi ti kazes da nema prava koje tako tretira ljude. :roll: Kome da posaljem tvoje cijenjeno, nicim utemeljeno misljenje? Ili da obavjestimo barem ove da su u zabludi, pocevsi od Haskog tribunala. Guantanamo je mjera prava koji su doticni imali, sve iznad je bila dobra volja.
rahmanjin

#23418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by rahmanjin »

Ne znam sto ste se toliko naostrili. Reis je vjerski lider i ne treba da se mijesa u sudstvo. Kraj. Nije bitno jesu li krivi ili nisu, jeli Silos bio zatvor ili logor, jesu li bili civili ili ne...
udrch

#23419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by udrch »

rahmanjin wrote:Ne znam sto ste se toliko naostrili. Reis je vjerski lider i ne treba da se mijesa u sudstvo. Kraj. Nije bitno jesu li krivi ili nisu, jeli Silos bio zatvor ili logor, jesu li bili civili ili ne...
Zar je moguće u ovoj zemlji miješanje u sudstvo?
Na koji način se može miješati u nezavisno sudstvo? osim kešom?
Čovjek rekao na hutbi svojim vjernicima..
rahmanjin

#23420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by rahmanjin »

udrch wrote:
rahmanjin wrote:Ne znam sto ste se toliko naostrili. Reis je vjerski lider i ne treba da se mijesa u sudstvo. Kraj. Nije bitno jesu li krivi ili nisu, jeli Silos bio zatvor ili logor, jesu li bili civili ili ne...
pa sam si rekao NEZAVISNO sudstvo.
Chmoljo

#23421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

udrch wrote:
pa nijjet mu da ukine Sud BiH.

isto ko Emiru vjeronauku uostalom :zzzz:
palermo

#23422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

udrch wrote:Vlada PC-a može da plaća kompletnu odbranu haških optuženika, da im šalje avione prilikom izlaska iz zatvora, a nijedan Bošnjak, političar, vjerski službenik ili bilo ko drugi ne može tražiti za optužene ni odbranu sa slobode..

Ljudi su trenutno osumnjičeni, nije im ništa dokazano, tako da..danas će da se sudi za Silos, pa onda Viktor Bubanj, pa će na red doći svih 200 i kusur sarajevskih logora..samo optužnice će biti dovoljna potvrda da je u gradu koji je bio preko hiljadu dana pod opsadom bilo preko 200 srpskih kazamata..nema tu veze da li će neko biti osuđen ili ne..

Sve ovo je pripremanje terena da se za nekoliko godina izvede pravna kvalifikacija: u ovoj zemlji je bio građanski rat, zločine su činile sve strane, zemlja je etnički podijeljena, svako je otišao živjeti gdje želi (a ne gdje je morao), pa je iz tog razloga najbolje ovu zemlju podijeliti..
Bošnjacima će se ponuditi neki dio sadašnjeg PC-a da im se zamažu oči, recimo Srebrenica i okolina i staviti pečat na GENOCID.

Sad će te vi replicirati, kako eto mi nismo kao oni, mi trebamo biti primjer ovoga ili onoga i bla bla bla..

Srbi hoće otcjepljenje, Hrvati treći entitet, a mi samo suživot..

Ovo je Sizifov posao..mi se trebamo okrenuti nekoj radikalnoj ideji, pa makar ona bila pretvaranje zemlje u Al-Kaida uporište, pa se možda nađemo njegdje na sredini..ovako će nas zabetonirati, još će nam nalijepiti etiketu genocidnog naroda..

Ja sam za suživot, ali drugačijim metodama..ovo što radimo u zadnjih 15 godina nije nas nigdje odvelo, samo nas je do zida dovelo..
Nemam ništa protiv radikalizacije kao metoda kojim se dolazi do cilja. Štaviše, upravo radikalizacijom, i doticanjem dna se nekad jedino stvari mogu riješiti. I nemam primjedbi na tvoju analizu. Samo, prije nego što se oolučimo na bilokakve nove metode, treba li bi da jasno znamo šta nam je cilj i zašto radimo, to što već radimo.
A ja bih rekao, da bi nam svima neupitni cilj trebala biti Bosna i Hercegovina. Kao naša domovina, kao država koja nam jamči opstojnost, bez Bosne i Hercegovine nema Bošnjaka, nema ih kao političkog naroda, bez nje se oni pretvaraju samo u vjersku skupinu bez ikakve budućnosti na ovim prostorima.

Ergo, i pored toga što ja nisam od nekih ljutih Cerićevih protivnika, i štaviše mislim da neki njegovi govori imaju i smisla i koristi, napad na sud BiH i napad na ANUBiH (korz osnivanje BANU-a) su napadi na institucije ove države. Bosne i Hercegovine. A svaki napad na institucije ove države sasvim sigurno nije u interesu Bošnjaka.
MuaDib

#23423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Interesantno poimanje :?
Ali za mene nema opravdanog ili neopravdanog zločina, jer zločin je zločin i nek svako odgovara za ono šta je uradio. Druga je stvar što nekome to ne odgovara, pa se krije iza patriotizma i domovine. Mnogi koji su nam ukaljali obraz i kompromitovali borbu ARBiH, upravo bježanjem od sudskog epiloga nam čine još veću štetu. Također, da su navedeni zatočenici bili naoružani do zuba, znam da sigurno ne bi završili u logoru. Manite se floskula koje su u ratu korištene da bi se opravdale razne nečasne radnje, između ostalog i "tiho" etničko čišćenje.

Da ne bi bilo zabune, treba spomenuti i da je Haški Tribunal ovaj predmet prepustio pravosuđu BiH. Bez kvalitetnih dokaza se ne bi ni vodila istraga. A Tužilaštvo BiH osumnječene osobe: "Tereti za ratne zločine počinjenje nad osobama srpske i hrvatske nacionalnosti, koje su držane u protupravnom zatočenju u logoru "Silos" u Tarčinu, te objektima za zatočenje u prostorijama Osnovne škole "9. maj" u Pazariću, kao i logoru u magacinima kasarne "Krupa".
U tim objektima je veliki broj civilnih osoba i ratnih zarobljenika bio protupravno zatočen te su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, prisiljavanju na prinudni rad. Kao posljedica navedenih radnji više osoba je i smrtno stradalo."
madner

#23424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Da vidimo, prvo impliciras da neko opravdava zlocin. To nije tacno. Ja tvrdim da zatocavanja nije bio zlocin, tako da ti je cijeli paragraf zapravo potpuno fulio loptu.

Navedeni zatocenici jesu bili naoruzani do zuba :roll: , bar velika vecina istih. Dakle sada i negiras cinjenice ili jednostavno ne poznajes iste. SDS je prije rata svojim ljudima podijelio oruzje, to oruzje je itekako dobro doslo, izvan grada ili u gradu jedinicama TO.
Tiho etnicko ciscenje, ovo je vrhunac :roll:

Nego sta ti mislis sta se po medjunardnom ratnom pravu radi sa civilima kod kojih se nadje oruzje i planovi a isti pripadaju zavjeri protiv teritorijalnog integriteta te zemlje? Dobiju ukor za vladanje?
nosara

#23425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote:Da vidimo, prvo impliciras da neko opravdava zlocin. To nije tacno. Ja tvrdim da zatocavanja nije bio zlocin, tako da ti je cijeli paragraf zapravo potpuno fulio loptu.

Navedeni zatocenici jesu bili naoruzani do zuba :roll: , bar velika vecina istih. Dakle sada i negiras cinjenice ili jednostavno ne poznajes iste. SDS je prije rata svojim ljudima podijelio oruzje, to oruzje je itekako dobro doslo, izvan grada ili u gradu jedinicama TO.
Tiho etnicko ciscenje, ovo je vrhunac :roll:

Nego sta ti mislis sta se po medjunardnom ratnom pravu radi sa civilima kod kojih se nadje oruzje i planovi a isti pripadaju zavjeri protiv teritorijalnog integriteta te zemlje? Dobiju ukor za vladanje?
Dobiju svoju drzavu u drzavi...

Zasto su drzali hrvate...?
Locked