Ukrajina

Post Reply
Renta

#23401 Re: Ukrajina

Post by Renta »

jastuk1 wrote:U Odesi nije bilo pokušaja zauzimanja policijskih stanica i slično već su prorusi protestvovali/demonstrurali protiv nove Majdanske vlasti na ulici. Onda su došli Majdanovci i protjerali ih u obližnju zgradu, koja je potom zapaljena. Kao što rekoh - jako ružno ta riječ HEROJSKA odbranakoju koristiš i za to sam odreagovao da je jako ružno.

Da je odbrana jeste, da je herojska - to nije, osim ako ta riječ nije u međuvremenu promijenjila značenje, pa se ižjivljavanje i sadizam smatra herojstvom. Pogotovu nije jer su oni koji su se bacali sa prozora da pobjegnu od požara i preživjeli pad, bili su potom na smrt premlaćivani. Može se argumentovati - "dobili su to što su tražili," ali da su ovi koji su ih istrijebili (exterminate) bili heroji -- :roll:

A čuj Jastuče nitko nije heroj tko oduzme tuđe živote, nije se sa tim hvaliti. Tko god mora to učiniti da obrani svoj prag nesretan je čovjek zapravo u dubini duše i takvo nešto čovjeka prati cijeli život.

Neznam dali je bilo pretjerivanja odnosno iživljavanja tada u Odesi prema proruskim demonstrantima ali svi znamo da su branitelji obranili grad a i znamo što bi bilo sa Odesom da to nisu uspjeli - još jedan veliki grad u izbjeglištu i uništene stotine tisuća života. A zauzimanje policijskih postaja bi bio tek slijedeći korak, po ustaljenom balvanskom receptu, zar ne. Toga si svjestan valjda.

Ružno je reći ali svi smo svjesni da je ovako manja šteta...i puno više života spašenih.
breuer

#23402 Re: Ukrajina

Post by breuer »

ioannes wrote:ovo gore nije od mene,molim doticnog da mi ne stavlja tudje rijeci u usta
Izvini, očito sam pogrešno kvotao :) mijenjam odmah :)
General War

#23403 Re: Ukrajina

Post by General War »

Evo ga Lavrov izgleda cita Chelijeve komentare i dobija isto takve reakcije na provale :D :D

Europeans Laugh as Lavrov Talks Ukraine
In the span of 45 minutes today, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov rewrote the history of the Cold War, accused the West of fomenting a coup in Ukraine and declared himself a champion of the United Nations Charter. The crowd here in Germany laughed at and then booed him, but he didn’t seem to care.

When Lavrov took the stage Saturday morning at the Munich Security Conference, he knew it was going to be a tough crowd. He was speaking just after German Chancellor Angela Merkel and ahead of U.S. Vice President Joseph Biden. For two days, almost all of the panelists at the conference had railed against Russia’s actions in Ukraine. The debates were not over whether Russia was a bad actor spoiling international security, but rather how to deal with that consensus view.

He looked nervous, perhaps because Sergei Ivanov, chief of staff to Russian President Vladimir Putin and Lavrov's superior, was sitting in the front row, staring at him as if to warn him not to mess up. But none of that kept him from turning in an audacious performance.

“In any situation, the United States is trying to blame Russia for everything," he said. "Russia will be committed to peace. We are against combat. We would like to see a withdrawal of heavy weapons.”

Lavrov then accused the U.S. of supporting military attacks against innocent Ukrainians. (He chose not to mention the Russian heavy weaponry in Eastern Ukraine or the hundreds of Russian military advisers on the ground.) Lavrov accused the Ukrainian military and government of being anti-Jewish and said that the Hungarian minority in Ukraine was being mistreated. He called out the U.S. for negotiating with the Afghan Taliban but -- in his view -- not supporting negotiations between the Ukraine government and the Eastern separatists.
Talking about the possibility of the U.S. giving lethal aid to the Ukrainian military, Lavrov leveled a thinly veiled threat that the Russians might invade Ukraine outright, as they did Georgia seven years ago after what they saw as provocation from President Mikheil Saakashvili.

“I don’t think our Ukrainian colleagues should hope the support they are receiving will solve their problems,” he said. “That support … is going to their heads in the way it did for Saakashvili in 2008, and we know how that ended.”

The crowd took that in stride, but then burst out laughing when Lavrov said that the annexation of Crimea, which was invaded by unmarked Russian troops, was an example of international legal norms working well. :lol:
“What happened in Crimea was the people invoking the right of self-determination.” he said. “You’ve got to read the UN Charter. Territorial integrity and sovereignty must be respected. “

As chuckles filled the ballroom of the elegant Hotel Bayerischer Hof, Lavrov shrugged it off: “You may find it funny. I also found many things you said funny.”

But the laughter turned to scorn when Lavrov made a muddled comparison of the Ukraine crisis with the division of Germany in the Cold War. “Germany got reunited without a referendum and we were an active supporter of that process after the Second World War," he said. "You will remember that it was the Soviet Union that was against splitting Germany."

Da vise ne kopiram ove gluposti:

http://www.bloombergview.com/articles/2 ... cmpid=yhoo
JohnnyS

#23404 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Nema što, šampioni međunarodnog prava :lol: :lol: :lol:
breuer

#23405 Re: Ukrajina

Post by breuer »

JohnnyS wrote:Nema što, šampioni međunarodnog prava :lol: :lol: :lol:
Za Ameriku i njihovu vanjsku politiku su i više od toga :!:
JohnnyS

#23406 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

breuer wrote:
JohnnyS wrote:Nema što, šampioni međunarodnog prava :lol: :lol: :lol:
Za Ameriku i njihovu vanjsku politiku su i više od toga :!:

Kad se umore od šahovskih partija, onda dominiraju u međunarodnom pravu... :lol: :lol: :lol:

Velemajstor Plavooki Jebač Koji Ne Vadi I Sankcionira Nuklearnim Udarima
KAMI666

#23407 Re: Ukrajina

Post by KAMI666 »

Tako to danas funkcionise u demokratskim drustvima, vidi Ameriku. ;-)
JohnnyS

#23408 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

KAMI666 wrote:Tako to danas funkcionise u demokratskim drustvima, vidi Ameriku. ;-)

Pa daj mi primjer kad je Amerika otela komad neke međunarodno priznate države i stavila je pod svoju zastavu. U zadnji stotinjak godina.
ioannes

#23409 Re: Ukrajina

Post by ioannes »

JohnnyS wrote:
KAMI666 wrote:Tako to danas funkcionise u demokratskim drustvima, vidi Ameriku. ;-)

Pa daj mi primjer kad je Amerika otela komad neke međunarodno priznate države i stavila je pod svoju zastavu. U zadnji stotinjak godina.
zbog toga imamo takvu diskrepanciju izmedu razlicitih razmisljanja pa i ovde na forumu...jer danas imamo druge paradigme
otimanje drzava i stavljanje pod drugu zastavu su zastarjele i deplasirane metode....to rade samo drzave koje nisu dosle na veci nivo "otimanja"
danas se javno mjenje manipulira,drazava destabilizira,instalira se vlada koja ce raditi za interese toga koju je potpomogao itd.....zasto uopce onda otimati nesto?
meni samo nije jasno,da tebi kao inteligentnom covijeku ovo nije jasno i vidljivo?
JohnnyS

#23410 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

ioannes wrote:
JohnnyS wrote:

zbog toga imamo takvu diskrepanciju izmedu razlicitih razmisljanja pa i ovde na forumu...jer danas imamo druge paradigme
otimanje drzava i stavljanje pod drugu zastavu su zastarjele i deplasirane metode....to rade samo drzave koje nisu dosle na veci nivo "otimanja"
danas se javno mjenje manipulira,drazava destabilizira,instalira se vlada koja ce raditi za interese toga koju je potpomogao itd.....zasto uopce onda otimati nesto?
meni samo nije jasno,da tebi kao inteligentnom covijeku ovo nije jasno i vidljivo?

Ja se slažem da su to zastarjele metode, ali i tako zastarjele su sastavni dio međunarodnog prava. Međunarodno pravo nema stavku o financiranju opozicije i medijskoj propagandi, ali o aneksiji itekako ima. Tako da ja nemam problema s aneksijom Krima, što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu, tako je barem od Rima do danas, a bit će i u budućnosti (pa Ameri i Rusi mogu ono što ostali narodi ne mogu), već se smijem priči da poštuju međunarodno pravo, pravo na samoodređenje, a isto to pravo su Čečenima uskratili u više navrata...
ioannes

#23411 Re: Ukrajina

Post by ioannes »

JohnnyS wrote:

Ja se slažem da su to zastarjele metode, ali i tako zastarjele su sastavni dio međunarodnog prava. Međunarodno pravo nema stavku o financiranju opozicije i medijskoj propagandi, ali o aneksiji itekako ima. Tako da ja nemam problema s aneksijom Krima, što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu, tako je barem od Rima do danas, a bit će i u budućnosti (pa Ameri i Rusi mogu ono što ostali narodi ne mogu), već se smijem priči da poštuju međunarodno pravo, pravo na samoodređenje, a isto to pravo su Čečenima uskratili u više navrata...
ako u medunarodnom pravu te stavke ne postoje,to ne znaci da je taj nacin svrgavanja vlasti moralan....
naprotiv,misljenja sam cak da je isto nemoralan kao i ocito otimanje
JohnnyS

#23412 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

ioannes wrote:
JohnnyS wrote:

ako u medunarodnom pravu te stavke ne postoje,to ne znaci da je taj nacin svrgavanja vlasti moralan....
naprotiv,misljenja sam cak da je isto nemoralan kao i ocito otimanje

Pa kažem, ne opravdavam ja Amere, samo se smijem ruskom licemjerju.
Challenger__

#23413 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

ioannes wrote:ako u medunarodnom pravu te stavke ne postoje,to ne znaci da je taj nacin svrgavanja vlasti moralan....
Postoje itekako kroz sintagmu "upotreba ekonomske i neekonomske sile protiv političke nezavisnosti zemlje". Iliti obojene revolucije, pučevi itd.
ioannes

#23414 Re: Ukrajina

Post by ioannes »

sad je pitanje ko ovdje veci licemjer.....
mozemo ovako do sutra
Renta

#23415 Re: Ukrajina

Post by Renta »

General War wrote:Evo ga Lavrov izgleda cita Chelijeve komentare i dobija isto takve reakcije na provale :D :D

Europeans Laugh as Lavrov Talks Ukraine
In the span of 45 minutes today, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov rewrote the history of the Cold War, accused the West of fomenting a coup in Ukraine and declared himself a champion of the United Nations Charter. The crowd here in Germany laughed at and then booed him, but he didn’t seem to care.

When Lavrov took the stage Saturday morning at the Munich Security Conference, he knew it was going to be a tough crowd. He was speaking just after German Chancellor Angela Merkel and ahead of U.S. Vice President Joseph Biden. For two days, almost all of the panelists at the conference had railed against Russia’s actions in Ukraine. The debates were not over whether Russia was a bad actor spoiling international security, but rather how to deal with that consensus view.

He looked nervous, perhaps because Sergei Ivanov, chief of staff to Russian President Vladimir Putin and Lavrov's superior, was sitting in the front row, staring at him as if to warn him not to mess up. But none of that kept him from turning in an audacious performance.

“In any situation, the United States is trying to blame Russia for everything," he said. "Russia will be committed to peace. We are against combat. We would like to see a withdrawal of heavy weapons.”

Lavrov then accused the U.S. of supporting military attacks against innocent Ukrainians. (He chose not to mention the Russian heavy weaponry in Eastern Ukraine or the hundreds of Russian military advisers on the ground.) Lavrov accused the Ukrainian military and government of being anti-Jewish and said that the Hungarian minority in Ukraine was being mistreated. He called out the U.S. for negotiating with the Afghan Taliban but -- in his view -- not supporting negotiations between the Ukraine government and the Eastern separatists.
Talking about the possibility of the U.S. giving lethal aid to the Ukrainian military, Lavrov leveled a thinly veiled threat that the Russians might invade Ukraine outright, as they did Georgia seven years ago after what they saw as provocation from President Mikheil Saakashvili.

“I don’t think our Ukrainian colleagues should hope the support they are receiving will solve their problems,” he said. “That support … is going to their heads in the way it did for Saakashvili in 2008, and we know how that ended.”

The crowd took that in stride, but then burst out laughing when Lavrov said that the annexation of Crimea, which was invaded by unmarked Russian troops, was an example of international legal norms working well. :lol:
“What happened in Crimea was the people invoking the right of self-determination.” he said. “You’ve got to read the UN Charter. Territorial integrity and sovereignty must be respected. “

As chuckles filled the ballroom of the elegant Hotel Bayerischer Hof, Lavrov shrugged it off: “You may find it funny. I also found many things you said funny.”

But the laughter turned to scorn when Lavrov made a muddled comparison of the Ukraine crisis with the division of Germany in the Cold War. “Germany got reunited without a referendum and we were an active supporter of that process after the Second World War," he said. "You will remember that it was the Soviet Union that was against splitting Germany."

Da vise ne kopiram ove gluposti:

http://www.bloombergview.com/articles/2 ... cmpid=yhoo

Epic. :lol: :lol:

Paralelni svemir ništa drugo. :-)
JohnnyS

#23416 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Višestoljetna težnja ruskih turista za pješčanim plažama...
Klavikula

#23417 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

aman ljudi vi ovdje raspravljate ko da ne znate kako funkcionisu medjunarodni odnosi. ko je jaci uvijek je upravu i moze sta hoce, slabiji se obicno pozivaju na medjunarodne zakone, propise, ugovore, sporazume i u praksi im to uspijeva jedino kad pase jacem. ko ce prisiliti velike sile da se ponasaju u skladu sa medjunarodnim pravo? ko ima tu moc?

helem, neki dan sam procitao jednu dobru recenicu: "Sve drzave imaju isti zadatak, samo je razlika u sposobnostima."
Challenger__

#23418 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:aman ljudi vi ovdje raspravljate ko da ne znate kako funkcionisu medjunarodni odnosi. ko je jaci uvijek je upravu i moze sta hoce, slabiji se obicno pozivaju na medjunarodne zakone, propise, ugovore, sporazume i u praksi im to uspijeva jedino kad pase jacem. ko ce prisiliti velike sile da se ponasaju u skladu sa medjunarodnim pravo? ko ima tu moc?

helem, neki dan sam procitao jednu dobru recenicu: "Sve drzave imaju isti zadatak, samo je razlika u sposobnostima."
"Maleno" neslaganje Klavi.

Taj pogled je obilježje biološkog determinizma u kome se podrazumijeva dominacija sile a ne prava, instinkta a ne racija. To je obilježje životinjskog svijeta a ne ljudskog roda. Međunarodne norme su uspostavljene upravo da bi ograničile unilateralno ili multilateralno divljanje bilo kog planetarnog subjekta ili skupine subjekata. Međutim, od raspada bipolarnog svijeta svjedočimo unilateralnom nastupu na međunarodnoj areni koji se nije obazirao ni na kakve norme, pravila, sporazume i dogovore. Poslije 9/11 to ponašanje poprima obilježje ludila sa nesagledivim posljedicama za čitave narode i regije. Taj unilateralni pristup je zaustavljen na Siriji i onda dobijamo ukrajinsku dramu kao odgovor na to zaustavljanje, obuzdavanje...

O čemu je, dakle, riječ? O puču u organizaciji USA i satelita koji su izraz direktnog kršenja ukrajinskog Memoranduma, do oružanog narušavanja političke nezavisnosti Ukrajine koji je doveo do esktremnih bezbjedonosnih rizika kako za građane Ukrajine, tako za RF koja je primarna meta tog meteža. Sve što se sada dešava je posljedica te bahate i nepromišljene politike koja nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da ipak postoje neka pravila koja više ne mogu da se unilateralno ruše.

____

Dakle, što se mene tiče imam kategorički stav: ponašanje RF nije izraz biološkog detrminizma, niti naprasni "hegemonizam", nego naprotiv, ponašanje koje je iznuđeno od strane njihovih zapadnih "partnera". Sada je do "partnera": ili će shvatiti da je politika unilateralizma gotova ili će srljati dalje i dalje do konflikta kataklizmičkih razmjera.
General War

#23419 Re: Ukrajina

Post by General War »

Klavikula wrote:aman ljudi vi ovdje raspravljate ko da ne znate kako funkcionisu medjunarodni odnosi. ko je jaci uvijek je upravu i moze sta hoce, slabiji se obicno pozivaju na medjunarodne zakone, propise, ugovore, sporazume i u praksi im to uspijeva jedino kad pase jacem. ko ce prisiliti velike sile da se ponasaju u skladu sa medjunarodnim pravo? ko ima tu moc?

Ne, ovdje se neko pravi lud a to je rusija koja citavo vrijeme govori da nema nista sa Ukrajinom...da su kakva sila lijepo bi oni izasli iz plakara i rekli: jesmo zbog tog i tog i zato...a ovako lice i ponasaju se ko pizde na steroidima.
Captain Ahab

#23420 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

U srijedu nastavak pregovora u Minsku: Putin, Poroshenko, Merkel i Hollande

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-sri ... /150208039
Captain Ahab

#23421 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Ukrajinski specijalci iz 8. pukovnije blizu Luhanska, zarobljeni ruski diverzanti, izvidjanje itd.

Renta

#23422 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Challenger__ wrote: Dakle, što se mene tiče imam kategorički stav: ponašanje RF nije izraz biološkog detrminizma, niti naprasni "hegemonizam", nego naprotiv, ponašanje koje je iznuđeno od strane njihovih zapadnih "partnera". Sada je do "partnera": ili će shvatiti da je politika unilateralizma gotova ili će srljati dalje i dalje do konflikta kataklizmičkih razmjera.

Glavna teza tebe i tebi sličnih je da Rusija ne djeluje u Ukrajini, da nema prste u ovom ćumezu, da ne šalje vojnike i ratnu opremu, da nema dokaza za ikakvo rusko miješanje u susjednu državu.

Pa koje je to točno "rusko ponašanje koje je iznuđeno"? Name it!
Challenger__

#23423 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Moje teze nisu tvoje tupave interpretacije.
KAMI666

#23424 Re: Ukrajina

Post by KAMI666 »

JohnnyS wrote:

A ti se salis??? Ili pokusavas ono "bukvalno" da dokazes kako se americka zastava ne vijori na tudjoj zemlji, pa zbog toga i nije zauzela pod svoju cizmu?
Pa oca mu njegovog, ko vodi ratove po svijetu zbog nafte i otima tudje resurse, nije Rusija, vec Amerika. K ó nam je natovario Al Kaidu i ovaj ISIS na ledja, ko je sam sebe napao da bi imao izgovor za druge da im preotme vlast iz ruku?
Hajd zaleti se sad i glavom od zid, ali tri puta, ne bil' doso pameti.

Prosto bezobrazno je to sto si napisao, sta ti mislis, raja luda, ne vidi nista, demokratija ku*** palac.
Renta

#23425 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Challenger__ wrote:Moje teze nisu tvoje tupave interpretacije.

:lol:

Ti teze niti nemaš u ovoj temi...vrijedne rasprave.
Radi se o spletu laži, manipulacija, prikrivanja istine, zamjena teza i propagandnih letaka. S tim materijalom teško da ćeš ozbiljne sugovornike u išta uvjeriti.

Al pohvala za trud svakako. Valjda će te Putinko nagraditi nekako. :lol:
Post Reply