Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Canton

#23376 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Bandiera Rossa wrote:Cerić je jedina svjetla tačka u mraku koji jest današnja politička reprezentacija u Bošnjaka.
On jasno i glasno daje do znanja republikosrpskim propaganda papagajima s pratećim kamenjarskim podguzima, da Bošnjaci sebi neće dozvoliti da oni njima kroje sudbinu i narušavaju njihov ugled u svijetu.

Dođe kao antiteza cetničkim glavesinama u SDA, marionetama koji ponovo vode bošnjački narod direktno u susret cetničkim nožem, koji se još nije osušio od bošnjačke krvi.

Ima moju punu podršku, kao i podršku većine Bošnjaka koji imalo drže do sebe, svog naroda i svoje domovine.
Reis Ceric instrumentalizuje bosnjacko stradanje za svoje interese, promovisuci sebe u lidera Bosnjaka.
Rais Ceric je uradio i dobrih stvari, ima i dobrih izjava al brate sto je previse, previse je.Eto on ce nas spasiti, kako to on misli sprijeciti da nam cetnici i ustase kroje sudbinu? Pa vise su zla od rata na ovamo bosnjacima nanijeli SDA kao tadasnji a i danasnji Cericevi pokrovitelji nego Covic i Dodik zajedno puta 1000.

Reis Ceric je taj koji treba pozvati da se rjesimo gamadi medju nama, prije svega uslovno receno nasih ratnih zlocinaca, nasih dezertera, nasih svercera, nasih mafijasa itd. Ceric treba pozvati da Bosnjaci ociste svoju avliju.
udrch

#23377 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by udrch »

Vlada PC-a može da plaća kompletnu odbranu haških optuženika, da im šalje avione prilikom izlaska iz zatvora, a nijedan Bošnjak, političar, vjerski službenik ili bilo ko drugi ne može tražiti za optužene ni odbranu sa slobode..

Ljudi su trenutno osumnjičeni, nije im ništa dokazano, tako da..danas će da se sudi za Silos, pa onda Viktor Bubanj, pa će na red doći svih 200 i kusur sarajevskih logora..samo optužnice će biti dovoljna potvrda da je u gradu koji je bio preko hiljadu dana pod opsadom bilo preko 200 srpskih kazamata..nema tu veze da li će neko biti osuđen ili ne..

Sve ovo je pripremanje terena da se za nekoliko godina izvede pravna kvalifikacija: u ovoj zemlji je bio građanski rat, zločine su činile sve strane, zemlja je etnički podijeljena, svako je otišao živjeti gdje želi (a ne gdje je morao), pa je iz tog razloga najbolje ovu zemlju podijeliti..
Bošnjacima će se ponuditi neki dio sadašnjeg PC-a da im se zamažu oči, recimo Srebrenica i okolina i staviti pečat na GENOCID.

Sad će te vi replicirati, kako eto mi nismo kao oni, mi trebamo biti primjer ovoga ili onoga i bla bla bla..

Srbi hoće otcjepljenje, Hrvati treći entitet, a mi samo suživot..

Ovo je Sizifov posao..mi se trebamo okrenuti nekoj radikalnoj ideji, pa makar ona bila pretvaranje zemlje u Al-Kaida uporište, pa se možda nađemo njegdje na sredini..ovako će nas zabetonirati, još će nam nalijepiti etiketu genocidnog naroda..

Ja sam za suživot, ali drugačijim metodama..ovo što radimo u zadnjih 15 godina nije nas nigdje odvelo, samo nas je do zida dovelo..
Hemel

#23378 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

MuaDib wrote:Nevjerovatno koliko je dvostrukih aršina u ovoj BiH.

Kada Dodik ili neko iz RS osporava rad Suda i Tužilaštva BiH to se diže na sva zvona, oni koji govore protiv istih proglašavaju se šumarima, četnicima, velikosrbima, krkanima i drugim epitetima.

A kada Cerić napada rad Suda i Tužilaštva i laprda ko je preči ratni zločinac, ni manje ni više njegove se izjave dižu u nebesa, a ono koji skrenu pažnju na to postanu mete nacionalističkih trolova.

Ovo je samo dokaz da Sud i Tužilaštvo rade kako treba, jer podjednako smetaju i srpskim i bošnjačkim, pa i hrvatskim nacionalistima. Ovakvo stvaranje odnosa u zemlji koje žele Dodik i Cerić nije ništa drugo, do sistematsko rušenje BiH. Ono što Cerić zagovara, svojedbno je zagovarao Čosić u Jugoslaviji, a to je na konto genocida NDH nad Srbima, ostvariti političke koristi, što je i dovelo kasnije do ponavljanja genocida na slabijim tj. Bošnjacima i dijelom Hrvatima. E pa gospodo, tako se ne gradi država, što je naša bliža istorija surovo pokazala. Gospodin Cerić je jedan klasični provokator koji javnost zamara glupostima, kako bi sebi stvorio prostor za političko djelovanje nakon što mu završi mandat vjerskog lidera - reisa.
Samo letimicno preleti preko posta i vidjeh da je

Ceric = Cosic

genocid u Srebrenici = ''genocid'' NDH nad Srbima

Milosevic, Karadzic, Mladic= ? ko bi ovdje mogao da dodje :roll:
Bandiera Rossa
Location: U Bošnjackom institutu, kujem planove velikobošnjacke majorizacije...

#23379 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bandiera Rossa »

udrch wrote:Vlada PC-a može da plaća kompletnu odbranu haških optuženika, da im šalje avione prilikom izlaska iz zatvora, a nijedan Bošnjak, političar, vjerski službenik ili bilo ko drugi ne može tražiti za optužene ni odbranu sa slobode..

Ljudi su trenutno osumnjičeni, nije im ništa dokazano, tako da..danas će da se sudi za Silos, pa onda Viktor Bubanj, pa će na red doći svih 200 i kusur sarajevskih logora..samo optužnice će biti dovoljna potvrda da je u gradu koji je bio preko hiljadu dana pod opsadom bilo preko 200 srpskih kazamata..nema tu veze da li će neko biti osuđen ili ne..

Sve ovo je pripremanje terena da se za nekoliko godina izvede pravna kvalifikacija: u ovoj zemlji je bio građanski rat, zločine su činile sve strane, zemlja je etnički podijeljena, svako je otišao živjeti gdje želi (a ne gdje je morao), pa je iz tog razloga najbolje ovu zemlju podijeliti..
Bošnjacima će se ponuditi neki dio sadašnjeg PC-a da im se zamažu oči, recimo Srebrenica i okolina i staviti pečat na GENOCID.

Sad će te vi replicirati, kako eto mi nismo kao oni, mi trebamo biti primjer ovoga ili onoga i bla bla bla..

Ovo je Sizifov posao..mi se trebamo okrenuti nekoj radikalnoj ideji, pa makar ona bila pretvaranje zemlje u Al-Kaida uporište, pa se možda nađemo njegdje na sredini..ovako će nas zabetonirati, još će nam nalijepiti etiketu genocidnog naroda..

Ja sam za suživot, ali drugačijim metodama..ovo što radimo u zadnjih 15 godina nije nas nigdje odvelo, samo nas je do zida dovelo..

Svaka ti je na mjestu. Bošnjaci su opet naivni, preblagi ili nikakvi u reakcijama.

Rok upotrebe sabur-merhametli politike je davno prošao...
popajic

#23380 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

@Bandiera Rossa
Bošnjaci su opet naivni, preblagi ili nikakvi u reakcijama.

I sta sad ? Kovati planove velikobosnjacke majorizacije ?
udrch

#23381 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by udrch »

popajic wrote:
@Bandiera Rossa
Bošnjaci su opet naivni, preblagi ili nikakvi u reakcijama.

I sta sad ? Kovati planove velikobosnjacke majorizacije ?
Ja recimo nemam pravi odgovor, ali me vrat boli od saginjanja glave pred četnicima i ustašama..
MuaDib

#23382 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Hemel wrote:

Kada Dodik ili neko iz RS osporava rad Suda i Tužilaštva BiH to se diže na sva zvona, oni koji govore protiv istih proglašavaju se šumarima, četnicima, velikosrbima, krkanima i drugim epitetima.

A kada Cerić napada rad Suda i Tužilaštva i laprda ko je preči ratni zločinac, ni manje ni više njegove se izjave dižu u nebesa, a ono koji skrenu pažnju na to postanu mete nacionalističkih trolova.

Ovo je samo dokaz da Sud i Tužilaštvo rade kako treba, jer podjednako smetaju i srpskim i bošnjačkim, pa i hrvatskim nacionalistima. Ovakvo stvaranje odnosa u zemlji koje žele Dodik i Cerić nije ništa drugo, do sistematsko rušenje BiH. Ono što Cerić zagovara, svojedbno je zagovarao Čosić u Jugoslaviji, a to je na konto genocida NDH nad Srbima, ostvariti političke koristi, što je i dovelo kasnije do ponavljanja genocida na slabijim tj. Bošnjacima i dijelom Hrvatima. E pa gospodo, tako se ne gradi država, što je naša bliža istorija surovo pokazala. Gospodin Cerić je jedan klasični provokator koji javnost zamara glupostima, kako bi sebi stvorio prostor za političko djelovanje nakon što mu završi mandat vjerskog lidera - reisa.

Ceric = Cosic

Cerić stvara istu ideološku podlogu, kako je stvarao i Čosić.

Genocid nad Srbima proveden za vrijeme NDH, bio je glavna mobilna snaga srpskog nacionalizma.

Tek kasnije su došli izvršioci. A i ovdje ima dosta kandidata koji bi po svemu sudeći postali potonji. 8)
Hemel

#23383 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

MuaDib wrote:
Hemel wrote:

Ceric = Cosic

Genocid nad Srbima proveden za vrijeme NDH, bio je glavna mobilna snaga srpskog nacionalizma.

Tek kasnije su došli izvršioci. A i ovdje ima dosta kandidata koji bi po svemu sudeći postali potonji. 8)
nekada napises jako dobre postove ali ovaj ti je nidje veze.
kako ne shvatas da je i bosnjacki narod stradao u II s.r. ali nije koristio priliku devedesetih da se sveti za to. jednostavno, ta vrsta zla u nama (vecini) ne postoji kada bi bila i dva cerica. on moze da ''laprda'' sta hoce ali ne moze probuditi mrznju koja je potrebna da se uradi genocid. stavljati njega u ravan sa ideolozima zla devedesetih je neozbiljno.

ovo drugo ti ispadne kao opravdanje za genocid pocinjen devedesetih... :-? :oops:

za izvrsioce se ne slazem. svi smo imali priliku a mala saka jada je pocinila zlocine.
Rimad

#23384 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Rimad »

MuaDib wrote:
Hemel wrote:

Ceric = Cosic

Mogao bi i za svakoga, ko želi ekonomski napredak, reći kako stvara istu ideološku podlogu kao Hitler, jer je upravo teška ekonomska situacija dovela Hitlera na vlast, a koji je kasnije sve to iskoristio da okrivi Jevreje.

Znači, ako sam te razumio, svi koji odbijaju da zaborave zločine nad Bošnjacima i koji ukazuju na konstantnu opasnost koja ih vreba, samo stvaraju podlogu za projekat "Svi Bošnjaci u jednoj državi", koja bi bila očišćena od nebošnjaka, a sve to uz pomoć masovnih zločina, protjerivanja, mučenja... ?

I nemaš problema sa ovakvom logikom?

Na osnovu čega zaključuješ da bi neki forumaši učestvovali u masovnim zločinima?
ultima_palabra

#23385 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Ovo je već druga državna institucija koju Cerić sabotira, nakon ANUBiH... slučajno ili ne, sami procijenite.

Na sreću, stari magarac uveliko trči počasni krug :)
Rimad

#23386 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Rimad »

ultima_palabra wrote:Ovo je već druga državna institucija koju Cerić sabotira, nakon ANUBiH... slučajno ili ne, sami procijenite.

Jesi i našao primjere - u jednoj sjede sudije četnici, a u drugoj pasivne, neprincipijelne i korumpirane stare prdonje.

Kada ove događaje stavljaš pod plašt "sabotiranja državnih institucija", pa valjda i samim tim, sabotiranja države, zašto bi to reis radio? Misliš da pripada onoj političkoj struji koja želi podjelu BiH u cilju stvaranja Bošnjakistana?
ultima_palabra

#23387 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Rimad wrote:
ultima_palabra wrote:Ovo je već druga državna institucija koju Cerić sabotira, nakon ANUBiH... slučajno ili ne, sami procijenite.

Jesi i našao primjere - u jednoj sjede sudije četnici, a u drugoj pasivne, neprincipijelne i korumpirane stare prdonje.

Kada ove događaje stavljaš pod plašt "sabotiranja državnih institucija", pa valjda i samim tim, sabotiranja države, zašto bi to reis radio? Misliš da pripada onoj političkoj struji koja želi podjelu BiH u cilju stvaranja Bošnjakistana?
Jbg, struktura države je takva da će ti u svakoj državnoj instituciji sjediti "četnici"... znači li to da ih sve trebamo ukinuti?

A kako je to on reagirao u slučaju akademije? Napravio svoju akademiju pasivnih, neprincipijelnih i korumpiranih starih prdonja? :)

Ovo zadnje... da, naravno.
Opetja033

#23388 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

ultima_palabra wrote:A kako je to on reagirao u slučaju akademije? Napravio svoju akademiju pasivnih, neprincipijelnih i korumpiranih starih prdonja? :)

A zasto Bosnjaci kao narod ne bi imali svoju akademiju? Iskreno, ovo sto si ti napisao puno vise opisuje ANUBiH - ucmalost i zabokrecinu.
Interesuje me da li i za rahmetli Durakovica mislis da je bio "pasivan, neprincipijelan i korumpiran stari prdonja"? To te pitam jer je doticni jedan od osnivaca i incijatora Bosnjacke akademije nauka i umjetnosti (ovo boldirano je vjerovatno ono sto najvise smeta). ANUBiH je davno izgubili dodir sa stvarnoscu i kao takva je sterilna vec dugi niz godina.

I da li ti zaista smatras da ce se nesto radikalno izmijeniti u politici IZ nakon sto trenutni reis-ul-ulema ode sa funkcije? I da li ti zaista mislis da ce Mustafa ef. Ceric nestati sa javne scene i iz struktura IZ? Gledace te vi njega jos mnogo, mnogo godina.
Canton

#23389 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

udrch wrote:Vlada PC-a može da plaća kompletnu odbranu haških optuženika, da im šalje avione prilikom izlaska iz zatvora, a nijedan Bošnjak, političar, vjerski službenik ili bilo ko drugi ne može tražiti za optužene ni odbranu sa slobode..

Za pocetak bi najbolje bilo da bosnjacki autoriteti, kako politicki, tako vjerski i svaki drugi trebaju pocistiti bosnjacku odnosno muslimansku avliju od raznoraznih zlocinaca i kriminalaca. Oni su duzni Bosnjacima osigurati kvalitetan zivot prije svega a kvalitetan zivot necemo dobiti prepucavajuci se na ovakav nacin.
Od tog prepucavanja, mi obicni ljudi nemamo nista osim mozda teme da uz kafu komentarisemo kako je neko nekome sukno da je RS genocidna ili da ce ukinuti sud i slicne gluposti.

Milijarde maraka namjenje BiH i Bosnjacima su pokradene, stotine firmi je unisteno, stotine hiljada ljudi bez posla i ja trebam aplaudirati nekome zbog neke izjave?
Bosnolog

#23390 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Ma jok u BH parlamentu sjede Cericevi stranacki poslanicki poslusnici,pardon klimoglavci koji ispunjavaju zelje Kacavende na mig Cerica,Nakon sesnaest mjeseci vucanja po prcvarnicama Laktasa i sire sa Kacavendiom umjesto u parlamentu,Cericevi glasaci su patriotski i drzavnicko zastitnicki krunisali usaglasenim glasanjem kao i Kacavendini delegati, cime su legalizovali ono sto glavni Kacavenda iz Haga nije uspio ,stoga moze da slavi svoju buducu presude za genocid i zlocine za koje je optuzen,Sarajevo je legalizovalo i priznalo njegovu genocidnu ostavstinu,jos samo da se pojave sledece godine na godisnjiucu da im konacno dodjele glavno Kacavendina odlikovanja,..

Ceric jeste kriv za sve i sto talasa ucmalu utisalu sarajevsku politicku baru koja lije krokodilske suze za tamo nekima sto su se branili od Kacavendonih,sto ih Karadziceve sudije kupe dok ne nakupe kovotu i izjednace dzelata i zrtvu,dok lazno optuzeni Kacavendini slusaju kvazi presude tog istog suda u auti na putu za taj sud,te slucajno zalutaju u Srbiju i nikako da se vrate u zatvor,.... :D

Ceric je najvece zlo sto se oglasava,tu treba dodati jos i Cedu Jovanovica,Mesica i slicne sto sikarju Dodika kao i Karadzicevu Pandurevicku i slicne ljubitelje BiH pa im se Sarajevo mora izvinjavati,...... :oops:
Canton

#23391 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Bosnolog wrote:Ma jok u BH parlamentu sjede Cericevi stranacki poslanicki poslusnici,pardon klimoglavci koji ispunjavaju zelje Kacavende na mig Cerica,Nakon sesnaest mjeseci vucanja po prcvarnicama Laktasa i sire sa Kacavendiom umjesto u parlamentu,Cericevi glasaci su patriotski i drzavnicko zastitnicki krunisali usaglasenim glasanjem kao i Kacavendini delegati, cime su legalizovali ono sto glavni Kacavenda iz Haga nije uspio ,stoga moze da slavi svoju buducu presude za genocid i zlocine za koje je optuzen,Sarajevo je legalizovalo i priznalo njegovu genocidnu ostavstinu,jos samo da se pojave sledece godine na godisnjiucu da im konacno dodjele glavno Kacavendina odlikovanja,..

Ceric jeste kriv za sve i sto talasa ucmalu utisalu sarajevsku politicku baru koja lije krokodilske suze za tamo nekima sto su se branili od Kacavendonih,sto ih Karadziceve sudije kupe dok ne nakupe kovotu i izjednace dzelata i zrtvu,dok lazno optuzeni Kacavendini slusaju kvazi presude tog istog suda u auti na putu za taj sud,te slucajno zalutaju u Srbiju i nikako da se vrate u zatvor,.... :D

Ceric je najvece zlo sto se oglasava,tu treba dodati jos i Cedu Jovanovica,Mesica i slicne sto sikarju Dodika kao i Karadzicevu Pandurevicku i slicne ljubitelje BiH pa im se Sarajevo mora izvinjavati,...... :oops:
Sta hoces ti ustvari? Da se ne formira vlast sa RSovicma, da se ne postizu kompromisi s njima?
Sta zelis otcjepljenje Federacija od RSa?
ultima_palabra

#23392 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Opetja033 wrote:
ultima_palabra wrote:A kako je to on reagirao u slučaju akademije? Napravio svoju akademiju pasivnih, neprincipijelnih i korumpiranih starih prdonja? :)

A zasto Bosnjaci kao narod ne bi imali svoju akademiju? Iskreno, ovo sto si ti napisao puno vise opisuje ANUBiH - ucmalost i zabokrecinu.
Interesuje me da li i za rahmetli Durakovica mislis da je bio "pasivan, neprincipijelan i korumpiran stari prdonja"? To te pitam jer je doticni jedan od osnivaca i incijatora Bosnjacke akademije nauka i umjetnosti (ovo boldirano je vjerovatno ono sto najvise smeta). ANUBiH je davno izgubili dodir sa stvarnoscu i kao takva je sterilna vec dugi niz godina.

I da li ti zaista smatras da ce se nesto radikalno izmijeniti u politici IZ nakon sto trenutni reis-ul-ulema ode sa funkcije? I da li ti zaista mislis da ce Mustafa ef. Ceric nestati sa javne scene i iz struktura IZ? Gledace te vi njega jos mnogo, mnogo godina.
Pa forumaš kojem sam replicirao je to napisao da opiše ANUBiH. Ja sam samo to isto ponovio u smislu da ni ovi nisu puno različiti... ta rečenica kao da je stvorena da opiše Tunju Filipovića, recimo :-D

Bošnjački narod sebe treba izgrađivati preko države BiH... moguće su i samo bošnjačke institucije, ali one koje neće oduzimati kredibilitet državnim. Cerić i bratija su mogli npr. aktivnije se uključiti u rad Bošnjačkog instituta, da im je toliko stalo do nauke i umjetnosti ;-)

To drugo zavisi od toga ko će biti izabran... ako to bude neko iz strukture profesora sa FIN-a onda svakako očekujem konstruktivniji pristup IZ društvenim problemima... gore od ovoga svakako ne može.

Mislim da građanin Mustafa Cerić neće bitnije utjecati na politiku nakon odlaska sa pozicije reisa... jednostavno je antagonizirao ogroman broj ljudi (odem u džamiju bar jednom sedmično pa znam šta pričam) i ljudi ga trpe iz kurtoazije prema njegovoj funkciji. Naravno da će ideja o Bošnjakistanu živjeti kroz neke druge ljude i političke opcije, ali prikriveno... ipak ih je strah reakcije naroda ;-)
Bosnolog

#23393 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Canton wrote:
Bosnolog wrote:Ma jok u BH parlamentu sjede Cericevi stranacki poslanicki poslusnici,pardon klimoglavci koji ispunjavaju zelje Kacavende na mig Cerica,Nakon sesnaest mjeseci vucanja po prcvarnicama Laktasa i sire sa Kacavendiom umjesto u parlamentu,Cericevi glasaci su patriotski i drzavnicko zastitnicki krunisali usaglasenim glasanjem kao i Kacavendini delegati, cime su legalizovali ono sto glavni Kacavenda iz Haga nije uspio ,stoga moze da slavi svoju buducu presude za genocid i zlocine za koje je optuzen,Sarajevo je legalizovalo i priznalo njegovu genocidnu ostavstinu,jos samo da se pojave sledece godine na godisnjiucu da im konacno dodjele glavno Kacavendina odlikovanja,..

Sta hoces ti ustvari? Da se ne formira vlast sa RSovicma, da se ne postizu kompromisi s njima?
Sta zelis otcjepljenje Federacija od RSa?
Ma jok,pristati odmah na sve sto traze na pocetku,iskrenije je,ne treba se federacija otcijepiti vec prikljuciti Ausvicu,...
Canton

#23394 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Bosnolog wrote: Ma jok,pristati odmah na sve sto traze na pocetku,iskrenije je,ne treba se federacija otcijepiti vec prikljuciti Ausvicu,...
Sta te boli? Popis, drzavna pomoc, licna karta?
Bosnolog

#23395 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Canton wrote:
Bosnolog wrote: Ma jok,pristati odmah na sve sto traze na pocetku,iskrenije je,ne treba se federacija otcijepiti vec prikljuciti Ausvicu,...
Sta te boli? Popis, drzavna pomoc, licna karta?
Zalis li sto se izlazilo iz krnjoslavije,? cemu uzalud onolike zrtve i razaranja? treba im se jos izvinti sto su nas ubijali i pocinili genocid,........! :oops:
Last edited by Bosnolog on 12/02/2012 06:35, edited 1 time in total.
Sasvim_Obican

#23396 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sasvim_Obican »

Rimad wrote:

Fakat. Treba u Sudu BiH postaviti samo pravovjerne ! Ostali će, u svojstvu građana drugog i trećeg reda, pred tim sudom biti samo procesuriani.

Za "komplimente" na račun akademika bi trebao imati kakav-takav dokaz ili argument, osim ako se ne radi o usputnom vrijeđanju.
Rimad

#23397 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Rimad »

ultima_palabra wrote:
Rimad wrote:

Jbg, struktura države je takva da će ti u svakoj državnoj instituciji sjediti "četnici"... znači li to da ih sve trebamo ukinuti?

A kako je to on reagirao u slučaju akademije? Napravio svoju akademiju pasivnih, neprincipijelnih i korumpiranih starih prdonja? :)

Ne znači da ih tebamo ukinuti, ali ne znači niti da trebamo klimati glavom i šutjeti.

Imamo situaciju da same državne institucije rade protiv države. Najbolji ti je primjer najavljenja procedura za ukidanje Suda u Tužilaštva BiH. Imaćemo situaciju, ako dođe do glasanja, da će se dobar dio Parlamenta BiH izjasniti za ukidanje (mada mislim da im neće proći).

Naravno, nije ovo jedini primjer. Kada poslanici dolaze iz stranke čiji šef javno najavljuje raspad BiH, svaki komentar je suvišan.

I na sve to trebamo reći, "znaš, to je parlament, ne smijemo ih kritikovati, niti vršiti javni pritisak, jer se time okrećemo protiv državne institucije" ?

Što se tič BANU, vidjećemo kako će to ispasti. U svakom slučaju intelektualci snose dio zasluge/krivice za osnivanje Bošnjačke akademije, jer su svojom pasivnošću stvorili vakuum, ali ovo je druga tema.
Rimad

#23398 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Rimad »

Sasvim_Obican wrote:
Rimad wrote:

Fakat. Treba u Sudu BiH postaviti samo pravovjerne ! Ostali će, u svojstvu građana drugog i trećeg reda, pred tim sudom biti samo procesuriani.

Za "komplimente" na račun akademika bi trebao imati kakav-takav dokaz ili argument, osim ako se ne radi o usputnom vrijeđanju.
Koga treba postaviti u Sud ne znam, ali se treba boriti protiv rušitelja BiH unutar državnih struktura, kao i protiv četnika koji koriste Sud BiH da oslobode krivice druge četnike i da malo dodaju više optuženi Bošnjaka, da ne bi bilo da "Srbi čine 90% od svih optuženih za ratne zločine".

Kritika nije išla samo na računa akademika, već na čitav strukturu Univerziteta a i univerziteta širom BiH. Da li zaista trebamo započinjati tu raspravu ili misliš da su nam i univerziteti OK, isto kao i Sud?
samiradisa

#23399 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by samiradisa »

Rimad wrote:
andromeda101 wrote:I koja je vaša strategija?

Zabraniti srpskih sudijama da sudjeluju u BiH pravosuđu?!

....
Naravno da ne, ali isto tako znamo da i sudije nisu bezgrešne. I oni se itekako dijela na "naše" i "njihove".

Što se tiče strategije, stvar je početnih premisa. Ako za početnu premisu uzmete da rat još uvijek traje (a to je premisa u koju vjerujem), samo političkim sredstvima, onda zaboravite na pravdu, jer je "istina prva žrtva rata".

Vidimo da se pravosuđe itekako zloupotrebljava - slučaj Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona, te se kroz ove slučajeve pokušao izvršiti pritisak ne neke BiH političare (Ganič - u vrijeme kad je bio aktivan). Potenciranje ovakvih slučajeva je imalo i druge ciljeve - izjednačavanje krivica, destabilizacija.

Zadnja stvar koju trebamo uraditi je reći, "ma sudovi su bezgrešni, sve će to biti uredu", jer znamo da nisu.

Naravno, ne znači da se Bošnjacima ne može suditi za zločine, ali treba se boriti protiv dvostrukih kriterija. Ne može suđenje, zbog ubijenih 7 vojnika (Dobrovoljačka, za koju je Sud u Hagu već izrekao mišljenje) imati prioritet u vrijeme kad se još uvijek iskopavaju masovne grobnice.

Vidimo da Dodik vrši pritisak sa sudstvo da se smanji broj optuženih Srba. Za Silos je optuženo 8 Bošnjaka, za Dobrovoljačku je optuženo - zaboravio sam koliko.

E, sada, koliko je Sud BiH optužio ljudi za genocid u Srebrenici, a i za ostale masovne zločine širom genocidniteta? Napravite omjer, pa ćete vidjeti o čemu pričam. Kad god se sudi nekom pripadniku ARBiH, to je za ubistvo nekoliko osoba -uglavnom ratnih zarobljenika (i treba ih osuditi ), a s druge strane, kada se sudi nekom četniku to je, uglavnom, za masovne zločine.

Dok naše sudstvo troši resurse za istraživanje manjih zločina, puno veći zločini ostaju neistraženi. Nemojte pričati kako ljudi nisu brojke. Brojke su itekako bitne, kada su u pitanju ratni zločini. Jedna je stvar ako vam neko ubije par osoba u selu, a druga je stvar kad se istrijebi čitavo selo.

Podsjetio bih vas na skorašnji slučaj gdje poslanik u Srebrenici javno izjavljuje da je učestvovao u napadu na Srebrenicu i nikome ništa. Barem da se neko oglasi, ko eto, OK je biti pripadnik formacija koji su napali na zaštićenu zonu i vjerovatno je on lično učestvovao ili pomagao u vršenju zločina.

Treba poslati poruku da se Bošnjacima ne može suditi nasilu, samo da bi se stekao utisak pravednosti Suda, jer to nije pravda. Treba vršiti pritisak na Tužilaštvo i Sud (da, da, nemojte sada onu priču o nezavisnosti sudova, jer rat još uvijek traje), napusti politiku dvostrukih kriterija i zločine poreda po prioritetu, a ne po nacionalnosti optuženih.

E, mislim da sam obrazložio zašto, poštovani reis Cerić, uživa moju (doduše, vrlo skromnu) podršku i u ovom slučaju.
Podrzvam
Banksy

#23400 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Bosnolog wrote:
Ma jok u BH parlamentu sjede Cericevi stranacki poslanicki poslusnici,pardon klimoglavci koji ispunjavaju zelje Kacavende na mig Cerica,
Skoro da si u pravu.

SDP i Cerić nikad bliži, a Lagumdžija diplomatski pasoš otima Aliji I. da bi ga dao Kačavendi, dobro si ti to ...
Locked