Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hakiz

#23376 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23377 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Sabinin odlazak u NY je toliko skandalozan, da ga pojedinci ovdje pokusavaju ispotencirati kao neki nemoralan cin. To je toliko smijesna i nategnuta, kvazi-teza, u zemlji gdje se grade komplesi zgrada, trzni centri milionskih kvadrata, naselje vila, imaju se licni avioni, soliteri medju najvecim u regiji...voze se automobili preko 200 000KM vrijednosti itd.itd....i onda se potencira Sabinin NY ko amoralnost teske vrste.

Da se razumijemo. Glasao sam za NS, i to nikada krio nisam. Sabina je bila na isti za koju sam i ja glasao, nju nisam zaokruzio. Cisto da se zna, da apsolutmo nemam neke simpatije prema njoj, i njenom angazmanu.

Ja pretpostavljam da Sabina ne bi stavila te fotke da ne moze objasniti, na eventualni upit, kako je dosta do novca za to...ako je to problem koji se potencira (?). Te fotke, usput receno, nisam ni vidi, jer me takav odnos prema politici ne interesuje, niti me interesuje Sabinin privatni zivot...dok ne posumnjam, il neko ne dokaze, -prozove je - da je novac kojim je bila tamo, zloupotrebljen iz budzeta, il ukraden.
Sama Sabina me apsolutno ne interesuje, sve dok zastupa politiku NS, i bori se za nju, jer meni veci dio te politike djeluje sasvim ok, u ovoj politickoj mocvari koju se kreirali drugi, a ne NS. Ili do momenta, kada bi, eventualno bila prozvana da nesto zloupotrebljava i sl.

A skoro pa sigurno, mnogi od nas, cak i ovih koji se ibrete, prozivaju sada Sabinu, su u zadniih par godina bili na raznim destinacijama barem po Evropi. Al to je nebitno, sve dok pokusavamo kao argument omalovazavanja upotrijebiti necije ptivatno putovanje.
I ja nikada ne bih rekao za neke od vas, koji ovo sa cudjenjem, i prozivkom, komentarisete - prepoznat ce se svi ti - a ste socijalno neosjetljivi, ili da niste spremni za borbu za pravdu i socijalnu pravicnost, ili da se niste na neki od nacina za to vec pokusali izboriti, da na vasim FB.profilima vidim fotke iz Brisela, Rima, Londona ili nekog od velikih metropola.

Ovako mi djeluje bavljenje i posmatranje politike, ko da to rade urednici Expresa il' Avaza :mrgreen: ...a prosto znam da vecina niste takvi.
I da, ako mislite da se za ravnopravnost u socijalnoj raspodjeli dobara, pravicnom rasporedu budzeta, pravicnost po raznim osnovama i segmentima, mogu i trebaju, boriti iskljucivo oni koji su na minimalcu, ili malo preko toga...ili su na birou....onda ok.

Da se pomaknemo svi mi drugi u stranu. Il da svi zajedno, i ovi koji su ispod i iznad prosjecnog primanja, i situiranosti, krenemo u tu borbu.
Ja mislim da me cinjenica da su mi primanja oko 1500 KM, i sto sam u ovoj godini bio u Becu, Pragu, Beogradu i Dubrovniku, ne iskljucuje iz 'prava' :mrgreen: da se na svoj nacin borim za normalnu i pravicniju raspodjelu budzeta, socijalnih i radnickih prava i sl.

Il treba dobiti neki sertifikat, pa detektor lazi proci...da bi neko (ko?) dao za pravo da se borim za to?

Misim da se neke stvari bas zloupotrebljavaju, cisto da bi se, eto tako, skontalo nesto da se uputi kritika. Mada sam pisao vec o tome kako se PR. I cijeli taj nacin obracanja siroj javnosti treba prilagoditi kracim formama, ostrim, konkretnim...i u varijantama gdje to razumije siroki puk. Al to je vec malo druga tema, pa da ne sirim sada, jer sam svakako predug post napisao :mrgreen:
emi_eft

#23378 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Hakiz wrote:Što se tiče zakona o radu i NS-a, spomenuto je kao da je to manekenstvo NS-a:

Ja sam također kritikovao NS, ko je pratio tu raspravu dok je bila aktuelna mogao se u to uvjeriti.

Zato: Zamislite zakon bez amandmana NS-a. Ipak im treba priznati da su barem malo poravili, humanizovali taj zakon. Da je dovoljno, nije, ali niko drugi nije uradio ni toliko.

Kritikujmo ih kada treba, ali budimo pošteni.
:thumbup:
emi_eft

#23379 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Hakiz wrote:
Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:
U jednom razgovoru osoba koja je zastupala tu tezu da smo elitisticni je to ilustrovala primjerom Sabininim vjencanjem u New Yorku.
(Po sopstvenom priznanju, nije ni razmisljala, dok je nisam pitao, da je to jedno od rijetkih mjesta u svijetu gdje se drzavljanin BiH i Kosova mogu vjencati).

p.k.
Razmjere vaše izmještenosti iz realnog svijeta su zastrašujuće ...
Ono što plaši je iskrenost. Ja mogu vjerovati da mnogi ljudi koji imaju i koji pokazuju koliko imaju ne rade to iz zlobe. Jednostvno ne znaju razmišljati drugačije. Ja bio na Karibima i staviću slike sa Kariba. Ne da se pohvalim da sam bio na Karibima, nego da podijelim dobro raspoloženje. Zaista nemam namjeru da se hvalim. I to je iskreno. Zastrašujuće je to što ja uopšte ne razmišljam o kontekstu. I pokazuje, osim nedostatka dobrog ukusa, potpuno nepoznavanje realnog svijeta u kojem funkcionišem i ljudi i njihovih probelma. A hoću da budem neko kome ti ljudi trebaju vjerovati.

Pitanje je da li je u tom slučaju moja borba za socijalnu pravdu stvarna i proizašla iz stvarnog poznavanja bijede ili je teoretska, poza. Dok svi kradu ja se borim za potlačene, ja sam drukčiji od drugih, baš sam cool. A pojma nemam šta bijeda stvarno jeste.

Što se tiče konkretno slika Sabine Čudić. Mene prvenstveno čudi potreba osobe koja bi trebala biti ozbiljna političarka da takav sadržaj stavlja na facebook gdje ga svi mogu vidjeti i da facebook koristi za takve banalnosti. To mi liči na tinejdžerku ili starletu, ne na ozbiljnu ženu.
O za ovo :thumbup: :) Necu vise nista pisati, ocigledno ima neko ko formulise moje misli :wink:
sunceKOtepsija

#23380 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sunceKOtepsija »

Hakiz wrote:
45cents wrote:
Hakiz wrote:Što se tiče zakona o radu i NS-a, spomenuto je kao da je to manekenstvo NS-a:

Ja sam također kritikovao NS, ko je pratio tu raspravu dok je bila aktuelna mogao se u to uvjeriti.

Zato: Zamislite zakon bez amandmana NS-a. Ipak im treba priznati da su barem malo poravili, humanizovali taj zakon. Da je dovoljno, nije, ali niko drugi nije uradio ni toliko.

Kritikujmo ih kada treba, ali budimo pošteni.

Ok je to. Ali, opet je Kojović potegao, a mogao je dati pametno saopštenje i pozvati novinare da mu snime stan. Dakle, opet se on umješao u svoj posao, a mogao je otputovati i napraviti pravo dobre fotografije za profil...
Iskreno, meni NS ozbiljno liči na DJL. Bez Kojovića, pitanje je da li b ita stranka uopše postojala danas.
kojevic nije kojevic rekao je i on za govornicom preko mikrofona izvinila mu se predsjedavajuca cini mi se
Hakiz

#23381 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

-LIBERO- wrote:Sabinin odlazak u NY je toliko skandalozan, da ga pojedinci ovdje pokusavaju ispotencirati kao neki nemoralan cin. To je toliko smijesna i nategnuta, kvazi-teza, u zemlji gdje se grade komplesi zgrada, trzni centri milionskih kvadrata, naselje vila, imaju se licni avioni, soliteri medju najvecim u regiji...voze se automobili preko 200 000KM vrijednosti itd.itd....i onda se potencira Sabinin NY ko amoralnost teske vrste.

Da se razumijemo. Glasao sam za NS, i to nikada krio nisam. Sabina je bila na isti za koju sam i ja glasao, nju nisam zaokruzio. Cisto da se zna, da apsolutmo nemam neke simpatije prema njoj, i njenom angazmanu.

Ja pretpostavljam da Sabina ne bi stavila te fotke da ne moze objasniti, na eventualni upit, kako je dosta do novca za to...ako je to problem koji se potencira (?). Te fotke, usput receno, nisam ni vidi, jer me takav odnos prema politici ne interesuje, niti me interesuje Sabinin privatni zivot...dok ne posumnjam, il neko ne dokaze, -prozove je - da je novac kojim je bila tamo, zloupotrebljen iz budzeta, il ukraden.
Sama Sabina me apsolutno ne interesuje, sve dok zastupa politiku NS, i bori se za nju, jer meni veci dio te politike djeluje sasvim ok, u ovoj politickoj mocvari koju se kreirali drugi, a ne NS. Ili do momenta, kada bi, eventualno bila prozvana da nesto zloupotrebljava i sl.

A skoro pa sigurno, mnogi od nas, cak i ovih koji se ibrete, prozivaju sada Sabinu, su u zadniih par godina bili na raznim destinacijama barem po Evropi. Al to je nebitno, sve dok pokusavamo kao argument omalovazavanja upotrijebiti necije ptivatno putovanje.
I ja nikada ne bih rekao za neke od vas, koji ovo sa cudjenjem, i prozivkom, komentarisete - prepoznat ce se svi ti - a ste socijalno neosjetljivi, ili da niste spremni za borbu za pravdu i socijalnu pravicnost, ili da se niste na neki od nacina za to vec pokusali izboriti, da na vasim FB.profilima vidim fotke iz Brisela, Rima, Londona ili nekog od velikih metropola.

Ovako mi djeluje bavljenje i posmatranje politike, ko da to rade urednici Expresa il' Avaza :mrgreen: ...a prosto znam da vecina niste takvi.
I da, ako mislite da se za ravnopravnost u socijalnoj raspodjeli dobara, pravicnom rasporedu budzeta, pravicnost po raznim osnovama i segmentima, mogu i trebaju, boriti iskljucivo oni koji su na minimalcu, ili malo preko toga...ili su na birou....onda ok.

Da se pomaknemo svi mi drugi u stranu. Il da svi zajedno, i ovi koji su ispod i iznad prosjecnog primanja, i situiranosti, krenemo u tu borbu.
Ja mislim da me cinjenica da su mi primanja oko 1500 KM, i sto sam u ovoj godini bio u Becu, Pragu, Beogradu i Dubrovniku, ne iskljucuje iz 'prava' :mrgreen: da se na svoj nacin borim za normalnu i pravicniju raspodjelu budzeta, socijalnih i radnickih prava i sl.

Il treba dobiti neki sertifikat, pa detektor lazi proci...da bi neko (ko?) dao za pravo da se borim za to?

Misim da se neke stvari bas zloupotrebljavaju, cisto da bi se, eto tako, skontalo nesto da se uputi kritika. Mada sam pisao vec o tome kako se PR. I cijeli taj nacin obracanja siroj javnosti treba prilagoditi kracim formama, ostrim, konkretnim...i u varijantama gdje to razumije siroki puk. Al to je vec malo druga tema, pa da ne sirim sada, jer sam svakako predug post napisao :mrgreen:
Stvar je veoma jednostavna. Želiš privlačiti glasače. Zaboravi da imaš pravo na bilo šta (naravno, ne mislim bukvalno). Dakle, imaš puno novca, zaradio si ga pošteno i šta ti ko ima prigovoriti što se ponašaš kao neko ko ima puno novca. E, ne ide to tako. Forma je bitna koliko i suština. Da li je to pošteno? Možda i nije, ali je tako.

Vidi je, ima bundu od 10.000 maraka, a ja platu nisam dobila ima godina, i ona meni nešto priča o poštenju.

I tu sve prestaje.

Davno smo zaključili da veliki broj glasača ne želi ili ne zna da razlikuje nijanse. Veliki broj ljudi kaže vlast je kriva i ne ulazi u detaljisanje da li je to državni, federalni, kantonalni, opštinski dio vlasti, koje ministarstvo, koja služba, koji pojedinac itd. Kada neko ima problem njemu je vlast kriva i tačka. A tada su i svi političari isti.

Dakle, ja neobrazovan, neinformisan, ako hoćeš i glup ipak dajem svoj glas. I ako ga želiš, trebaš se ponašati tako da me navedeš da ti glas dam. U tom slučaju je stvarno važno da li ću ti na profilu vidjeti fotografije sa egzotičnih i skupih destinacija.

Ili nećeš moj glas?

A ne zaboravimo, najviše nas koji diskutujemo na ovoj temi smo ili obrazovani ili nemamo egzistencijalne probleme ili smo u nešto boljoj poziciji ili sve to zajedno za razliku od ogromnog broja glasača koji od pokušavanja da prežive nemaju vremena da se bave piskaranjem po forumu. Mogu ja podnijeti što će neko dernečiti na Bahamima ako mi je briga da računam da li ću na odmor u Rim ili imam para samo za 7 dana u Neumu. Malo mi je krivo, ali OK. Ali ako neko računa koje dvoje djece će danas dobiti komad kruha, a koje dvoje mora sačekati do sutra, jer sve četvoro ne mogu jesti isti dan, nema se para, tada neko ko se ponaša kao osoba koja derneči na Bahamima meni ne može ništa reći da me uvjeri u svoju priču. Gladan sitom ne vjeruje, da malo izmijenim poslovicu.

Pa nije marketing bezveze postao važna grana poslovanja. Ima i u slici koju o sebi stvaraš nešto.

Tako da slike sa bogataškog derneka ili putovanja, iako same po sebi nisu i ne smiju biti nikakav problem, jesu prema glasačima koji teško žive nedostatak ukusa i pomalo arogancija ako ne i vrijeđanje. Takve slike se pokazuju odabranom krugu ljudi, i ne stavljaju se tamo gdje ih gladan glasač može vidjeti. I to nije laganje. Iako i taj gladni glasač zna da ja imam novca, jedno je to kada on zna, a drugo je kada vidi slike na kojima se ja tim novcem razmećem. Malo takta treba imati.

A interesantno da ni političari koji žele biti drugačiji od ovih koje sada imamo nisu pokušali da nešto drugačije urade u slijedećem smislu. Zašto, na primjer, umjesto fotografija Sabine na skupoj destinaciji nismo u prilici da je vidimo na video snimku kako džogira (ali ne na skupoj destinaciji, nego na Vilsonovom ili barem na terenu u onom parku nedavno otvorenom, "Safet Zajko")? Pa da kažemo vidi kako žena brine o sebi i svom zdravlju, možda će se tako brinuti i o zdravlju nacije. Doduše, nismo u Americi gdje se to tako radi, ali zašto ne probati graditi imidž i tako. Zašto svim političarima mora, čim provedu nekoliko mjeseci na funkciji, jedina vidljiva promjena na tijelu biti rast stomaka. Pa, bolan ne bio, kada nisi u stanju da sebe dovedeš u red, kako ćeš državu? Imaš toliko novca, a zapustio se, samo ždereš i piješ, kako na to bacaš svoj novac, tako ćeš protraćiti i budžet.

Ili, sjećam se dokumentarca o dva političara koja su se borila da budu izabrana kao gradski vijećnici u jednom gradu u SAD. I ide scena u kojoj ljudi iz kampanje jednog od njih prilaze ženi koja izlazi iz kuće, razgovaraju sa njom i pitaju je o problemima itd. I kaže ona njima, nema nekih velikih problema, ali baš joj smeta to da kada izađe iz dvorišta mora sići niz nekoliko stepenika da bi došla do ceste jer je jedan stepenik oštećen, pa je ona čak i uganula nogu. Istog trenutka kako je ona to izgovorila jedan iz kampanje uzeo mobitel, obavio razgovor i u roku dva sata taj stepenik je bio popravljen. Naravno da je to bio samo dobar marketing, ali to bi bilo ono što kaže izreka (kako je gornji primjer iz SAD, to su i izreke karakteristične za SAD) "you talk the talk, now, do you walk the walk" ili "putting your money where your mouths are". Naravno, popravak je platila kampanja tog političara, možda on iz svog džepa jer nije to skup popravak. I za koga da glasaju i ta žena i komšije i ljudi koji su to vidjeli i za to čuli?

Dakle, pustu šuplju, da vidimo šta radiš. U ovom slučaju taktika misli globalno, djeluj lokalno. I ni jedan naš političar, ni u jednoj kampanji da pokuša da tako privuče glasače. Nekim praktičnim gestama koje će pomoći nekim ljudima da riješe neka, makar sitne probleme, da bi ih se privuklo da glasaju za onog ko to radi. Kod nas to ne može, šta li. Ko bi radio u kampanji kada je dovoljno samo pričati.

Zašto neko ne bi na ličnom primjeru pokazao drugačiji mentalni sklop? Ili to nije za nas. Vjerovatno nije.
Last edited by Hakiz on 16/12/2015 02:46, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#23382 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sunceKOtepsija »

Hakiz wrote:
-LIBERO- wrote:Sabinin odlazak u NY je toliko skandalozan, da ga pojedinci ovdje pokusavaju ispotencirati kao neki nemoralan cin. To je toliko smijesna i nategnuta, kvazi-teza, u zemlji gdje se grade komplesi zgrada, trzni centri milionskih kvadrata, naselje vila, imaju se licni avioni, soliteri medju najvecim u regiji...voze se automobili preko 200 000KM vrijednosti itd.itd....i onda se potencira Sabinin NY ko amoralnost teske vrste.

Stvar je veoma jednostavna. Želiš privlačiti glasače. Zaboravi da imaš pravo na bilo šta (naravno, ne mislim bukvalno). Dakle, imaš puno novca, zaradio si ga pošteno i šta ti ko ima prigovoriti što se ponašaš kao neko ko ima puno novca. E, ne ide to tako. Forma je bitna koliko i suština. Da li je to pošteno? Možda i nije, ali je tako.

Vidi je, ima bundu od 10.000 maraka, a ja platu nisam dobila ima godina, i ona meni nešto priča o poštenju.

I tu sve prestaje.

Davno smo zaključili da veliki broj glasača ne želi ili ne zna da razlikuje nijanse. Veliki broj ljudi kaže vlast je kriva i ne ulazi u detaljisanje da li je to državni, federalni, kantonalni, opštinski dio vlasti, koje ministarstvo, koja služba, koji pojedinac itd. Kada neko ima problem njemu je vlast kriva i tačka. A tada su i svi političari isti.

Dakle, ja neobrazovan, neinformisan, ako hoćeš i glup ipak dajem svoj glas. I ako ga želiš, trebaš se ponašati tako da me navedeš da ti glas dam. U tom slučaju je stvarno važno da li ću ti na profilu vidjeti fotografije sa egzotičnih i skupih destinacija.

Ili nećeš moj glas?

A ne zaboravimo, najviše nas koji diskutujemo na ovoj temi smo ili obrazovani ili nemamo egzistencijalne probleme ili smo u nešto boljoj poziciji ili sve to zajedno za razliku od ogromnog broja glasača koji od pokušavanja da prežive nemaju vremena da se bave piskaranjem po forumu. Mogu ja podnijeti što će neko dernečiti na Bahamima ako mi je briga da računam da li ću na odmor u Rim ili imam para samo za 7 dana u Neumu. Malo mi je krivo, ali OK. Ali ako neko računa koje dvoje djece će danas dobiti komad kruha, a koje dvoje mora sačekati do sutra, jer sve četvoro ne mogu jesti isti dan, nema se para, tada neko ko se ponaša kao osoba koja derneči na Bahamima meni ne može ništa reći da me uvjeri u svoju priču. Gladan sitom ne vjeruje, da malo izmijenim poslovicu.

Pa nije marketing bezveze postao važna grana poslovanja. Ima i u slici koju o sebi stvaraš nešto.

Tako da slike sa bogataškog derneka ili putovanja, iako same po sebi nisu i ne smiju biti nikakav problem, jesu prema glasačima koji teško žive nedostatak ukusa i pomalo arogancija ako ne i vrijeđanje. Takve slike se pokazuju odabranom krugu ljudi, i ne stavljaju se tamo gdje ih gladan glasač može vidjeti. I to nije laganje. Iako i taj gladni glasač zna da ja imam novca, jedno je to kada on zna, a drugo je kada vidi slike na kojima se ja tim novcem razmećem. Malo takta treba imati.

A interesantno da ni političari koji žele biti drugačiji od ovih koje sada imamo nisu pokušali da nešto drugačije urade u slijedećem smislu. Zašto, na primjer, umjesto fotografija Sabine na skupoj destinaciji nismo u prilici da je vidimo na video snimku kako džogira (ali ne na skupoj destinaciji, nego na Vilsonovom ili barem na terenu u onom parku nedavno otvorenom, "Safet Zajko")? Pa da kažemo vidi kako žena brine o sebi i svom zdravlju, možda će se tako brinuti i o zdravlju nacije. Doduše, nismo u Americi gdje se to tako radi, ali zašto ne probati graditi imidž i tako. Zašto svim političarima mora, čim provedu nekoliko mjeseci na funkciji, jedina vidljiva promjena na tijelu biti rast stomaka. Pa, bolan ne bio, kada nisi u stanju da sebe dovedeš u red, kako ćeš državu? Imaš toliko novca, a zapustio se, samo ždereš i piješ, kako na to bacaš svoj novac, tako ćeš protraćiti i budžet.

Ili, sjećam se dokumentarca o dva političara koja su se borila da budu izabrana kao gradski vijećnici u jednom gradu u SAD. I ide scena u kojoj ljudi iz kampanje jednog od njih prilaze ženi koja izlazi iz kuće, razgovaraju sa njom i pitaju je o problemima itd. I kaže ona njima, nema nekih velikih problema, ali baš joj smeta to da kada izađe iz dvorišta mora sići niz nekoliko stepenika da bi došla do ceste jer je jedan stepenik oštećen, pa je ona čak i uganula nogu. Istog trenutka kako je ona to izgovorila jedan iz kampanje uzeo mobitel, obavio razgovor i u roku dva sata taj stepenik je bio popravljen. Naravno da je to bio samo dobar marketing, ali to bi bilo ono što kaže izreka (kako je gornji primjer iz SAD, to su i izreke karakteristične za SAD) "you talk the talk, now, do you walk the walk" ili "putting your money where your mouths are". Naravno, popravak je platila kampanja tog političara, možda on iz svog džepa jer nije to skup popravak. I za koga da glasaju i ta žena i komšije i ljudi koji su to vidjeli i za to čuli?

Dakle, pustu šuplju da vidimo šta radiš. U ovom slučaju taktika misli globalno, djeluj lokalno. I ni jedan naš političar, ni u jednoj kampanji da pokuša da tako privuče glasače. Nekim praktičnim gestama koje će pomoći nekim ljudima da riješe neka, makar sitne probleme, da bi ih se privuklo da glasaju za onog ko to radi. Kod nas to ne može, šta li. Ko bi radio u kampanji kada je dovoljno samo pričati.

Zašto neko ne bi na ličnom primjeru pokazao drugačiji mentalni sklop? Ili to nije za nas. Vjerovatno nije.
mozel nesto duze :-) :lol:
Hakiz

#23383 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

sunceKOtepsija wrote: mozel nesto duze :-) :lol:
Može. Kada bude trebalo :)
emi_eft

#23384 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Ako je post od 40tak recenica predugo stivo, zasto je onda ibret sto su ljudi nepismeni :lol: Hakiz, opet potpis! To sta bi i ne bi trebalo, Libero, slazem se, ali pricamo ovdje kako to generalno raja to gleda. Niko ti nece traziti racune za hotelske sobe i sl, ali hoce reci "vidi kako se razbacuje, a s obzirom na nasu politicku klimu i onos to je narod od vlasti dozivljavao i dozivljava, vjerovatno ce dodati i "s nase grbace" iako osoba nije marke nikom uzela. Ne radi se uopste o tome koliko ko trosi i moze razumjetil pa Tito je trosio kao lud, ali je suosjecao s narodom. Bill Gates je veliki filantrop, kao i mnogi milijarderi. Ne radi se uopste o tome da postoji granica zaradjivanja da bi neko iskreno htio ensto da mijenja, vec o tome da se neke stvari ne smiju promovisati ukoliko se zele privuci glasaci . Naravno , ponavljam ukoliko, jer ukoliko ej cilj odrzati malu odabranu grupicu ljudi sa odredjenim pragom primanja kao glasace, onda je ovo naravno uredu, cisto objektivno, s tim da naravno nije uredu prema glasacima koji ne pripadaju toj istoj skupini ali je guraju na vlast (karikiram, ne vjerujem da je tako, samo kazem,,) Generalno, licno mislim da je prilicno neukusno da bilo koja politicarka postavlja privatne slike na kojima je ocito da je standardom daleko iznad prosjecnog gradjanina BiH. Nisu to onako evo me suncam se, klik, evo mojih nogica u pijesku , klik - vec se pozivaju novinari u luksuzno uradjene domove sa dizajnerskim foteljama, slika se po raznoraznim putovanjima, i citav style je tipa moda, sminka itd. Da neko ko ne zna ko je Sabina Cudic udje na njenu stranicu, mogao bi pomisliti da se radi o nekoj glumici, kcerci tajkuna ili pak modnoj blogerici. Meni to nije dovoljno ozbiljni, nije mi pametna odluka da se tako javno postavlja sto cini da dovodim u pitanje taktiku i logiku iste i u politickim odlukama. Podrzavam licno Sabinine stavove u vecini slucajeva, ali kad je NS upitanju, ona nije kandidat kojem dajem glas. To je zbog nedostatka logike, a velika vecina joj nece dati glas ne zbog logike vec sto smatra da je njeno rasipanje, a siromasnim ljudima to djeluje kao raspianje, ustvari oljuvanje po njihovoj situaciji, pogotovo kad neko s tim profilom pocne pricati o tome kako je sirotinji. Za privatnu osobu to nije problem, ali jeste za nekog ko treba da se pokaze kao osoba s kojom se neko iz "nizih" slojeva treba identifikovati. Ni ja nemam niska primanja, i ja postavim poneku sliku, ali ja ne pokusavam da dobijem nicije simpatije niti pricam o socijalno ugrozenima njima licno. Kad mi se neko koga poznajem pozali na finansije, ne mogu reci ni "znam kako ti je", vec pitam ima li sanse za drugi posao, pokusavam naci rjesenje, kazem da cu vidjeti ima li sta tu i tamo. Kada se susretnem sa takvom osobom ne kazem "ja te shvatam, znam kako ti je, evo ti slika sa mog ljetovanja na Kipru" :-D Sto Hakiz rece u Americi rade sve da bi te neke licnosti "priblizili" obicnim smrtnicima i ljudima sa prosjecnim primanjima, namjestaju slike gdje se slikaju sa bolesnom djecom, pricaju sa starim ljudima, smiju se sa hendikepiranima - upravo kako bi se razbio imidz "ukocenog bogatasa" prema kojem ljudi ne mogu osjetiti ikakvu identifikaciju niti relatiranje. Nikad, ni u jednoj zemlji, pa i u progresivnijim sredinama, nijedan politicar javno nije stavljao sike privatnih putovanja, a u zemlji gdje je vecina gradjanja na rubu siromastva, to je politicko samoubistvo. Insta- pristup je extra u nekim progresivnijim sredinama,(a i tamo se to umjerenije i ukusnije radi )- kod nas kad komsija kupi auto pocnemo vikati "pokrao", "lopov", "uhljeb". Ma sta auto, telefon.. Ne radi se o nama ovdje na forumu , opet Kakiza citiram,, nismo mi mjerilo drustva - mislim da kao politicar treba biti svjestan vremena, prostora i mentaliteta u kojem zivimo. Nije nas 10 ovdje cijelo glasacko tijelo, vecina ljudi misljenje stvara upravo na osnovu povrsnih atrubuta i onog stio vide. AKo vec neko bira da se izlaze na socijalnim mrezama, onda to treba raditi poput Kojovica, tu svoje politicke ideje iznositi, a ne slike izlazaka, sminke, insta-generation folova. Pogotovo je u BiH sa nasim sovinistickim pogledom na zene potpuno suludo isticati se kao zena, umjesto politicarka, jer se ionako zene gledaju kao neozbiljne (meni je na fejsu milion puta neko napisao "idi se ti modiraj, pusti nas sto smo za to da diskutujemo" - jos nisam u stranci, niti se cesto izlazem), dok se one "nesredjene" cesto prozivaju "sta ti lupetas, idi se dotjeraj, ocigledno si sama pa lupas gluposti". MUskarcu niko nije omalovazio misljenje zarad izgleda...i takodjer iz tog razloga, mislim da bi za Cudicku bilo bolje da privatne slike ostavi za porodicu i prijatelje, a za glasace otvori ozbiljniji iukusniji profil. Ili pak da otvori modni blog, jer stvarno zena ima smisla za fotografiju, a i modu i dizajn... Mislim ipak da se mora odluciti.. I ja sam mogla duze, ali sad necu, valja raditi :)
VjecitiStudent

#23385 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

...
Sam odlazak u NY naravno da nije nemoralan čin, no postavljanje slika u javnost, nastalih istog dana kada su ljudi u BiH u poplavama bukvalno gubili i svoje živote i svoju jadnu imovinu, itekako jeste.
45cents

#23386 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Nova ponuda za kvazi-elitu "Njihove stranke":

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/rusk ... 19988.html

(ubilo se za Instagrama...)
45cents

#23387 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Kolega Franjo Kluz, imam jednu molbu...
Hajde ti sada kao nešto pitaj Peđu, pa da se i on javi...

Možda može i jednostavnije: "Peđa, na tebe je red"...

I video spot je tu... (čisto da se simpatično društvo u ćošku opusti grohotom nasmije....): https://www.youtube.com/watch?v=T7f-WEvTZnw
The BEN10

#23388 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The BEN10 »

Hakiz wrote:Stvar je veoma jednostavna. Želiš privlačiti glasače. Zaboravi da imaš pravo na bilo šta (naravno, ne mislim bukvalno). Dakle, imaš puno novca, zaradio si ga pošteno i šta ti ko ima prigovoriti što se ponašaš kao neko ko ima puno novca. E, ne ide to tako. Forma je bitna koliko i suština. Da li je to pošteno? Možda i nije, ali je tako.

I tu sve prestaje.

Ili nećeš moj glas?

Dakle, pustu šuplju, da vidimo šta radiš. U ovom slučaju taktika misli globalno, djeluj lokalno. I ni jedan naš političar, ni u jednoj kampanji da pokuša da tako privuče glasače. Nekim praktičnim gestama koje će pomoći nekim ljudima da riješe neka, makar sitne probleme, da bi ih se privuklo da glasaju za onog ko to radi. Kod nas to ne može, šta li. Ko bi radio u kampanji kada je dovoljno samo pričati.

Aferim mladiću, dugo me nije neko ovako oduševio razboritošću argumentacije! :thumbup:
Pedja Kojovic

#23389 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Po mom misljenju postoje fundamentalne razlike izmedju marketinga proizvoda i politickog marketinga.
Ne vjerujem da je "nevidljiva ruka" odgovor za sve probleme drustva niti mislim da je dobivanje glasova cilj koji opravdava sva sredstva.
Mi zelimo da ljudi sto preciznije znaju za sta se mi zalazemo, zelimo da vide da to sto pricamo i praktikujemo i da na osnovu toga odluce da li zele biti nasi clanovi/ce ili glasaci/ce.
Nista vise i nista manje.
Sasvim je sigurno da nas marketing ili PR moze biti bolji(mada mislim da je prilicno dobar i da se iz dana u dan popravlja) ali objektivni posmatrac ne treba izgubiti iz vida ne samo medije pod njihovim uticajem nego i ono sto pokazuju revizorski izvjestaji o finansijama politickih stranaka na stranici CIK-a - mi se "borimo" protiv partija koje imaju prihode od 4 i vise miliona km i stotine zaposlenih.(Mi imamo 4 uposlena).

p.k.
emi_eft

#23390 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by emi_eft »

Pedja, cini se da ne razumijete o cemu pricamo - marketing NS je po meni odlican. Ovdje pricamo kako privatne aktivnosti pojedinih clanova na socijalnim medijima uticu na "elitisticki" stambilj NS. Mislim licno da clanovima na funkciji reci da svoje ptofile ucine privatnim apsolutno nije "lovljenje glasova po svaku cijenu". Stvarno ne znam sta skandinavski dizajn, moda i privatna putovanja imaju s NS i njenom politikom...
kluz franjo

#23391 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

45cents wrote:Kolega Franjo Kluz, imam jednu molbu...
Hajde ti sada kao nešto pitaj Peđu, pa da se i on javi...
Netko me je tražio?
Izvini ne stigoh ranije. Bio u CIK-u da se prijavim kao kandidat za sljedeće lokalne izbore. Rekoše mi da ne moram žuriti, svakako će biti odgođeni (nešto skakavci, zemljotresi, poplave i to). Nisam najbolje skontao...

Aaa, šta je ovo? Počeo se javljati bez mog pitanja! I hljeb i kruh mi djeci iz usta uzima. Kako ću ja sada ovo fakturisati?
Neka-neka, kreću sada pregovori za granski kolektivni ugovor uposlenih u sektoru "pružanja profesionalnih internet usluga lajkovanja/hejtovanja."
Bez 36 dana godišnjeg odmora neću ni da pregovaram!

:gunjastajl: (aka Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!)
Pedja Kojovic

#23392 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

emi eft

Privatni FB profili clanova stranke su upravo to- privatni profili.
Slazem se da glasaci na osnovu njih mogu formirati sliku o kandidatu ali...
Imovina, izbor fotografija, statusi, putovanja i generalno imovinsko stanje clanova NS-a na privatnim FB profilima jeste njihova privatna stvar- ukoliko nemate cinjenicne dokaze da poticu od nezakonitih ili nemoralnih poslova.

p.k.
45cents

#23393 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Znači, krenulo je?

(nizbrdo i kod vas)
kluz franjo

#23394 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Da vidimo kako nam ide matematika.
Kao manje-više i sve druge koalicije u zadnjih 20 godina u BiH, tako i ova najnovija funkcioniše po principu džuboksa (jukebox). Kada se ubace pare, to pjesma, svjetluca na sve strane. Nema para, nema muzike.
Kako mogu doći do para?
Da smanje troškove administracije i obim socijalnih davanja - gube izbore!
Da povećaju stopu PDV-a - gube izbore!
Da traže od međunarodnih finansijskih institucija pare - ovi im rekli smanjite administraciju i/ili povećajte PDV - gube izbore!
Znači jedini način da SDA i HDZ dođu do para, a da ne izgube lokalne izbore, jeste da .... hmmm. :idea: Izbora ne bude!

U tu svrhu je formirana i stručna interresorna parlamentarna grupa, koja će ozbiljno, stručno, radno i interresorno predložiti riješenja. U toj radnoj grupi sjede sve sami stručnjaci neupitnog integriteta: Borjana Krišto i Bariša Čolak, Halid Genjac i Hazim Rančić, te Lazar Prodanović i Ognjen Tadić.

E sada, za takvu odluku treba ručica u Parlamentu BiH. Tu je moguć sljedeći rasplet. Braća Čampara u zamjenu za odlaganje izbora? Hmmm, zamisliće se SBB i doći do zaključka da se takva ponuda ne odbija i eto ručica za entitesko glasanje br. 1. Za entitetsko glasanje br. 2 se bez problema može naći ručica za odlaganje izbora (Dragan nazove Milorada, ni ovome ne trebaju izbori sljedeće godine) i riješen problem. Možda Milorad onda i uleti u državnu "džuboks koaliciju", ali isključivo zbog interesa države, naroda, stabilnosti i dinamičnog i odlučnog nastavka reformi.
A da, sprovođenje odluke Ustavnog suda u vezi izbornog zakonodavstva za Mostar i odluke Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić/Finci će sačekati neku drugu "radnu" grupu i neka druga neradna vremena...

Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
It_is_a_Leclerc

#23395 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

Mahalanje je modus operandi čaršijske politike i sećijskih "ljevičara". Ko je s kim i gdje bio, šta je ko radio i otkud mu pare za to su pitanje od životnog značaja za one koji nos ne vade iz tuđih života.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#23396 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

jel ima kakvih planova da se NS kadrovski osnaži dovodženjem napadaćkog dvojca Ajfon-Šamarđija?
It_is_a_Leclerc

#23397 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

JoseMujica wrote:jel ima kakvih planova da se NS kadrovski osnaži dovodženjem napadaćkog dvojca Ajfon-Šamarđija?
Teško. Još otkako je Suljagić za vrijeme glasanja o Zakonu o radu optužio Peđu, Denisa i Danisa da ga "žele ubiti i staviti u masovnu grobnicu", ne cvjeta cvijeće u njihovo preduzeće.
Android Knego

#23398 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Android Knego »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:
U jednom razgovoru osoba koja je zastupala tu tezu da smo elitisticni je to ilustrovala primjerom Sabininim vjencanjem u New Yorku.
(Po sopstvenom priznanju, nije ni razmisljala, dok je nisam pitao, da je to jedno od rijetkih mjesta u svijetu gdje se drzavljanin BiH i Kosova mogu vjencati).

p.k.
Razmjere vaše izmještenosti iz realnog svijeta su zastrašujuće ...
Mati mila, na šta nama "preostala" alternativa liči ...
ko je ovdje alternativa - NS ili Banksy? :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#23399 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

It_is_a_Leclerc wrote:
JoseMujica wrote:jel ima kakvih planova da se NS kadrovski osnaži dovodženjem napadaćkog dvojca Ajfon-Šamarđija?
Teško. Još otkako je Suljagić za vrijeme glasanja o Zakonu o radu optužio Peđu, Denisa i Danisa da ga "žele ubiti i staviti u masovnu grobnicu", ne cvjeta cvijeće u njihovo preduzeće.
ahhh moj ti :D do sad nam barem triba bit jasno da u politici rijeći niš ne znaće....njiha svako ima :evil:
Hakiz

#23400 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:emi eft

Privatni FB profili clanova stranke su upravo to- privatni profili.
Slazem se da glasaci na osnovu njih mogu formirati sliku o kandidatu ali...
Imovina, izbor fotografija, statusi, putovanja i generalno imovinsko stanje clanova NS-a na privatnim FB profilima jeste njihova privatna stvar- ukoliko nemate cinjenicne dokaze da poticu od nezakonitih ili nemoralnih poslova.

p.k.
Ja u svojim postovima ne dovodim u sumnju kako se do novca za provod došlo. Vjerujem pošteno.

Problem je što konkretno tim fotografijama Sabina rizikuje da kada krene u politički rad da joj ljudi odgovore u stilu "Šuti i izgledaj". Hoćeš biti političarka ili manekenka?

Zamisli doktora u tenama, bermudama i havajki, kakav utisak ostavlja. Zato, kada si političar, tvoji privatni profili ne mogu izgledati kao privatni profili nas anonimusa. I ne može se reći privatni profili su upravo to, privatni profili. Političari nemaju pravo na isti nivo privatnosti kao drugi ljudi. To je u demokratskom svijetu već odavno pravilo. Tako da političari moraju paziti ne samo kakve profile na društvenim mrežama imaju, nego i šta svojim privatnim novcem kupuju itd. I ono kako se privatno ponašaš ulazi u tvoj imidž političara. Nema prekidača koji te uključuje kao političara od 9 do 17 radim danom, a isključuje poslije 17, za vikend i kada si na odmoru.

Niko neće političara kritikovati ako prekrši protokol ili stereotip ponašanja da bi izgledao što sličnije "običnom" čovjeku, to je simpatično. Ali ako se ponaša elitistički a želi rješavati socijalne probleme, to je promšen slučaj. Zato i postoje ciljne grupe. Ako ciljaš da su ti glasači elita, ponašaš se elitistički. Ako su ti ciljna grupa ljudi koji teško žive, izvini, ali ne glumiš u seriji gdje ljudi vole gledati sjaj i haute couture kako bi pobjegli iz problema na koji minut. Ono šta volimo u serijama, ne volimo kod političara koji traže naš glas.

Ali, šta ja znam. Da znam išta, bio bih političar.
Locked