andromeda101 wrote:I koja je vaša strategija?
Zabraniti srpskih sudijama da sudjeluju u BiH pravosuđu?!
....
Naravno da ne, ali isto tako znamo da i sudije nisu bezgrešne. I oni se itekako dijela na "naše" i "njihove".
Što se tiče strategije, stvar je početnih premisa. Ako za početnu premisu uzmete da
rat još uvijek traje (a to je premisa u koju vjerujem), samo političkim sredstvima, onda zaboravite na pravdu, jer je "istina prva žrtva rata".
Vidimo da se
pravosuđe itekako zloupotrebljava - slučaj Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona, te se kroz ove slučajeve pokušao izvršiti pritisak ne neke BiH političare (Ganič - u vrijeme kad je bio aktivan). Potenciranje ovakvih slučajeva je imalo i druge ciljeve - izjednačavanje krivica, destabilizacija.
Zadnja stvar koju trebamo uraditi je reći, "ma sudovi su bezgrešni, sve će to biti uredu", jer znamo da nisu.
Naravno, ne znači da se Bošnjacima ne može suditi za zločine, ali treba se boriti protiv dvostrukih kriterija. Ne može suđenje, zbog ubijenih 7 vojnika (Dobrovoljačka, za koju je Sud u Hagu već izrekao mišljenje) imati prioritet u vrijeme kad se još uvijek iskopavaju masovne grobnice.
Vidimo da Dodik vrši pritisak sa sudstvo da se smanji broj optuženih Srba. Za Silos je optuženo 8 Bošnjaka, za Dobrovoljačku je optuženo - zaboravio sam koliko.
E, sada, koliko je Sud BiH optužio ljudi za genocid u Srebrenici, a i za ostale masovne zločine širom genocidniteta?
Napravite omjer, pa ćete vidjeti o čemu pričam. Kad god se sudi nekom pripadniku ARBiH, to je za ubistvo nekoliko osoba -uglavnom ratnih zarobljenika (i treba ih osuditi ), a s druge strane, kada se sudi nekom četniku to je, uglavnom, za masovne zločine.
Dok naše sudstvo troši resurse za istraživanje manjih zločina,
puno veći zločini ostaju neistraženi. Nemojte pričati kako ljudi nisu brojke. Brojke su itekako bitne, kada su u pitanju ratni zločini. Jedna je stvar ako vam neko ubije par osoba u selu, a druga je stvar kad se istrijebi čitavo selo.
Podsjetio bih vas na skorašnji slučaj gdje poslanik u Srebrenici javno izjavljuje da je učestvovao u napadu na Srebrenicu i nikome ništa. Barem da se neko oglasi, ko eto, OK je biti pripadnik formacija koji su napali na zaštićenu zonu i vjerovatno je on lično učestvovao ili pomagao u vršenju zločina.
Treba poslati poruku da se Bošnjacima ne može suditi nasilu, samo da bi se stekao utisak pravednosti Suda, jer to nije pravda. Treba vršiti pritisak na Tužilaštvo i Sud (da, da, nemojte sada onu priču o nezavisnosti sudova, jer rat još uvijek traje), napusti
politiku dvostrukih kriterija i zločine poreda po prioritetu, a ne po nacionalnosti optuženih.
E, mislim da sam obrazložio zašto, poštovani reis Cerić, uživa moju (doduše, vrlo skromnu) podršku i u ovom slučaju.