Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#23301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

palermo wrote:
kluz franjo wrote:
PS: Uz lični osjećaj žalosti (znam Mostar i cijenim Mostarce), ali mislim da je kolega Fudo387 po ovom pitanju na odgovarajućem pdf-u dao poprilično iskreno bolan završni komentar.
Nego, oko ovog pasusa koji sam ostavio. Nekako postaje ružno, patetično, čitati izjave tipa, žao mi je Mostara i slično (ne apostrofiram sada posebno ovo vaše što ste rekli) naprosto to postaje način obraćanja mostarcima.....posebno Bošnjacima Mostara,i to ostavlja jedan prilično gorak okus.....rekao bih čak i gorči od onoga što ostave Bakir i Dragan..

A što se tiče Fudinog završnog komentara (pretpostavljam da se to odnosi na njegovu rečenicu," onda si izgubio") on zaista jeste sublimirao sav taj jad i bijedu odnosa Bosne i Hercegovine prema Mostaru.

Jer ni Fudo ne spominje tu da je možda izgubila Bosna i Hercegovina u Mostaru, ili da je jedan od njenih konstiututivnih naroda (kojem i Fudo pretpostavljam da pripada) takođe izgubio. Čak ni vi to ne spominjete, nego nažalost, i vi Mostar koristite kao priliku da još jednom iskažete svoja ideološka opredjeljenja
(naravno, na jedna pismen i kulturan način, ali opet način od kojeg Mostar zaista nema ništa)
Najprije izvinjenje!
Apsolutno doživljavam gubitak Mostara kao jednu od najvećih PARADIGMI gubitka Bosne i Hercegovine. Upravo ističem primjer Mostara kao najeklatantniji primjer gubitka svih građana BiH. Upravo mi je nažalost primjer Mostara najplastičniji da prikažem svu pogubnost loših politika tzv. zaštitnika konstitutivnosti. Ako smatrate da sam bilo šta zloupotrijebio u neke ideološke svrhe, još jednom izvinjenje i Vama i svim Mostarcima, to mi definitivno nije bila namjera.

A sada pojašnjenje.
Da, mislio sam na tu Fudinu rečenicu, i slažem se da je tu jako bolno, ali nažalost očigledno istinito sublimiran sav jad i bijeda odnosa (neću reći BiH, jer nije Mostar prekookeanska kolonija) građana BiH prema Mostaru.

Kao Sarajlija (sjevernohercegovačkih korjena) želim svim Mostarcima (i starim i novopridošlim) u svakom slučaju bolja vremena i biću slobodan dati neku svoju završnu ideološku poruku: "Više BiH gubi gubitkom Mostara, nego Mostar gubitkom BiH!"
45cents

#23302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

Nakon potpunog fijaska "Demokratske Fronte", što je došlo usljed fatalne političke nemaštovitosti i političke nepismenosti, sljedeći fijasko je rezervisan za "Našu stranku".....

Vladajuće stranke (uključujući i vladavinu SDP-a u prošlom mandatu), daju toliko materijala za alternativni politički nastup i alternativni kurs, da moraš biti talentirano loš da ne iskoristiš te šanse. Na žalost, "Naša sttranka" odgovara na taj izazov samo sa povremenim solo izjavama...

Kao da je uopšte važno ko je šta rekao? Sjeća li se bilo ko nečije izjave od prije 7-8 dana?

To više ne pije vode zadnjih desetak godina (možda još samo kod donatora).

A biračko tijelo već odavno ne može prepoznati novi politički pravac koji vodi na suprotnu stranu od korupcije i dužničkog ropstva. Nema tu sreće za sve one koji misle da se takva tražnja može zadovoljiti pametnim izjavama, čak ni sa najpametnijim izjavama.

Trgnite se ljudi! Postavite sami sebi onih 5 novinarskih pitanja o djelovanju svoje stranke, o načinu kako koristite šansu biti drugačiji, ali ne sebi drugačiji, nego drugačiji u korist birača.
calculator

#23303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

45cents wrote:Nakon potpunog fijaska "Demokratske Fronte", što je došlo usljed fatalne političke nemaštovitosti i političke nepismenosti, sljedeći fijasko je rezervisan za "Našu stranku".....

Vladajuće stranke (uključujući i vladavinu SDP-a u prošlom mandatu), daju toliko materijala za alternativni politički nastup i alternativni kurs, da moraš biti talentirano loš da ne iskoristiš te šanse. Na žalost, "Naša sttranka" odgovara na taj izazov samo sa povremenim solo izjavama...

Kao da je uopšte važno ko je šta rekao? Sjeća li se bilo ko nečije izjave od prije 7-8 dana?

To više ne pije vode zadnjih desetak godina (možda još samo kod donatora).

A biračko tijelo već odavno ne može prepoznati novi politički pravac koji vodi na suprotnu stranu od korupcije i dužničkog ropstva. Nema tu sreće za sve one koji misle da se takva tražnja može zadovoljiti pametnim izjavama, čak ni sa najpametnijim izjavama.

Trgnite se ljudi! Postavite sami sebi onih 5 novinarskih pitanja o djelovanju svoje stranke, o načinu kako koristite šansu biti drugačiji, ali ne sebi drugačiji, nego drugačiji u korist birača.
Zašto ne pridružiš svoje političko umijeće u ostvarenju pozicije Našoj Stranci, i učiniš nam život ugodnijim?
45cents

#23304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

calculator wrote: Zašto ne pridružiš svoje političko umijeće u ostvarenju pozicije Našoj Stranci, i učiniš nam život ugodnijim?
Za sada nisam toliko vičan solo izjavama za medije i jačanje svoga ega....
Ali mogu naučiti, ako ću biti primljen ...
Objektivno, treba mi neko vrijeme da da naučim davati pametne izjave koje ne koriste nikome.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#23305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

45cents wrote:
calculator wrote: Zašto ne pridružiš svoje političko umijeće u ostvarenju pozicije Našoj Stranci, i učiniš nam život ugodnijim?
Za sada nisam toliko vičan solo izjavama za medije i jačanje svoga ega....
Ali mogu naučiti, ako ću biti primljen ...
Objektivno, treba mi neko vrijeme da da naučim davati pametne izjave koje ne koriste nikome.
Izjave su reakcija na budalastine onih koji kreiraju svakodnevnicu.
Bilo kakva konkretna korist je nazalost u njihovim rukama.
Do sarajevskih lokalnih izbora.
Vezati NS i DF u bilo kom politickom kontekstu mogu ciniti samo pristalice DF - a da bi na racun politika i politicara Nase Stranke DF-u pokusali podici rejting.
Bilo kakvo dobrovoljno vezivanje Nase Stranke sa DF-om je politicka katastrofa.
Ako cemo realno...
45cents

#23306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

sabina1 wrote: Izjave su reakcija na budalastine onih koji kreiraju svakodnevnicu.
Vezati NS i DF u bilo kom politickom kontekstu mogu ciniti samo pristalice DF - a da bi na racun politika i politicara Nase Stranke DF-u pokusali podici rejting.
Ako cemo realno...
Moja poruka:
Nastavite sa "izjavljivačkom politikom".
Što više izjava, to bolje.
Posebno, ako "Naša stranka" bude imala sve pametnije izjave.
To će pomoći zasigurno!
Mislim, pomoći će da sebe vidite u scenariju DF-a.
Svjesno, neometano.
Biračko tijelo će znati to nagraditi.
Birači sve siromašniji, a izjavljivači sve pametniji.
Bravo!
sabina1

#23307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

45cents wrote:
sabina1 wrote: Izjave su reakcija na budalastine onih koji kreiraju svakodnevnicu.
Ako cemo realno...
Moja poruka:
Nastavite sa "izjavljivačkom politikom".
Što više izjava, to bolje.
Posebno, ako "Naša stranka" bude imala sve pametnije izjave.
To će pomoći zasigurno!
Mislim, pomoći će da sebe vidite u scenariju DF-a.
Svjesno, neometano.
Biračko tijelo će znati to nagraditi.
Birači sve siromašniji, a izjavljivači sve pametniji.
Bravo!
A pare ili u Turskoj ili u tornjevima !
Banksy

#23308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

sabina1 wrote: Vezati NS i DF u bilo kom politickom kontekstu mogu ciniti samo pristalice DF - a da bi na racun politika i politicara Nase Stranke DF-u pokusali podici rejting.
Ako cemo realno...
:thumbup:
Hakiz

#23309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

sabina1 wrote:Bilo kakvo dobrovoljno vezivanje Nase Stranke sa DF-om je politicka katastrofa.
Ako cemo realno...
Možda. Problem sa NS je kako ja vidim urbanost. Lijepo je imati Jazz fest, ali koliko ljudi sluša džez?

Komšić (pa time i DF) je mnogo duže na političkoj sceni, njegov nastup ima malo mangupskog i prizemog, dakle način na koji govori je sličan načinu na koji priča "raja na ulici".

Način govora Peđe i ostalih iz NS-a je malo kultivisaniji, obrazovaniji. A to znači da prijeti opasnost da "običan" svijet vidi to kao elitizam. Ne zaboravimo da većinu glasača ne čine ljudi koji su pročitali sve od Dostojevskog i Bukovskog i diskutuju o porukama Langovog "Metropolisa".

Većina glasača nismo mi koji na ovoj temi raspravljamo. Lijepo je imati stranku koja nama leži, pa je kritikujemo jer bi voljeli da nam leži još više.

Ali...

Da banalizujem, lijepo je vidjeti da u BiH još postoje ljudi koji kupuju ploče. Ali, koliku kupovnu moć oni imaju da bi se nekome isplatilo da ploče uvozi ili ih, (ne)daj bože, izdaje. Uostalom, kada danas vidimo nekoga ko priča o pločama, prva reakcija je "Hipster" i podsmijeh.

Još banalnije, glasač i/ili simpatizer, a pogotovo član NS-a bi trebao biti neko ko plaća kartu u tramvaju svaki put. Smiješno, zar ne.
Last edited by Hakiz on 14/12/2015 14:27, edited 1 time in total.
Banksy

#23310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
sabina1 wrote:Bilo kakvo dobrovoljno vezivanje Nase Stranke sa DF-om je politicka katastrofa.
Ako cemo realno...
Možda. Problem sa NS je kako ja vidim urbanost. Lijepo je imati Jazz fest, ali koliko ljudi sluša džez?
Dovoljno. Ne bi valjalo da ga slušamo svi, kao što ne bi valjalo da svi slušamo narodnjake. Sve ima svoju publiku.
Hakiz

#23311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Ako cemo realno...
Dovoljno. Ne bi valjalo da ga slušamo svi, kao što ne bi valjalo da svi slušamo narodnjake. Sve ima svoju publiku.
Tačno. Samo, za političku partiju veliki brojevi su važni. Naime, ako nema dovoljno glasača, partija nema smisla jer ne može ostvariti svrhu postojanja. I kada je razlog tog postojanja stvaranje boljeg života, ako nisi na vlasti kako ćeš to ostvariti?

Dakle, nama se sviđa što je NS takav kakav je. Da li je to dobro za NS?
kluz franjo

#23312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Po mom skromnom mišljenju ovaj forumski biser istraživačkog rada sa pdf-a http://forum.klix.ba/popularne-stvari-k ... s6150.html zaslužuje svoje mjesto ovdje.
beniciodeltoro wrote:Popularne stvari koje ne kontam su također stranački botovi :oops: koji su toliko ofirni da postižu kontraefekat.
Jedno je kao HM 2011 non-stop ponavljati "SDA na svim nivoima - u jedinstvu je snaga! (ja čak sumnjam da je bot, više mislim da je trol koji nema veze sa SDA nego namjerno hvali nešto šta je antipatično na ovom forumu i čeka kako će ko reagovati) ali nešto sasvim drugo je na onakav ofiran način se ponašati kao kluz franjo na temi Naša Stranka gdje on kao običan radoznali građanin postavlja onakva opširna dobro pripremljena pitanja na koja sva Pedja Kojović ima opširan odgovor ili slična reagovanja vezana za ovaj cirkus
Pedja Kojovic wrote:
kluz franjo wrote:Poštovani gospodine Kojoviću,
čak i za internet prostranstva su bespuća BH zakonodavstva "crna rupa". Pokušavam pronaći važeći Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Pronašao sam neke kantonalne varijante npr KS (http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202007.pdf sa izmjenama i dopunama http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202010.pdf). Istovremeno vidim da se 2013. i na federalnom nivou razmatrao neki nacrt http://parlamentfbih.gov.ba/dom_naroda/ ... oruzju.pdf.
Nadam se da mi možete pomoći sa nekoliko odgovora.
1. Na kojem nivou vlasti je trenutno zakonski regulisano ovo pitanje i da li su Vam poznate neke zakonske inicijative koje su u proceduri, a tiču se teme?
2. Planira li NS predlagati neka konkretna zakonska rješenja po ovom pitanju (npr. na osnovu preporuka Savjeta za sigurnosna/bezbjednosna pitanja)?
Zahvaljujem na odgovorima.

Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
kluz franjo

Kantonalni zakon o nosenju....oruzja je bio u proceduri u proslom mandatu ali nije stavljen na dnevni red.
Ako vi mislite da je zbog (ne) bezbjednosti u gradu potrebno ici u reviziju tog zakona onda smo istomisljenici.
Predlozicu nasem savjetu za bezbjednost da predlozi rjesenja.
Vama hvala na sugestiji.

p.k.
I tako to traje skoro 2 godine. Liči mi na one ubačene članove stranaka u publici koja u TV emisijama pitaju određena pitanja ili što zovu preko telefona i postavljaju prava pitanja i tako njihov predsjednik odlično izgledao u očima naivnog naroda. Fuj mogu samo reči na onaj cirkus na temi NS.

Ah da, dok ne zaboravim
Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom! NS na svim nivoima :oops:
Banksy

#23313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Banksy wrote:
Hakiz wrote:
Tačno. Samo, za političku partiju veliki brojevi su važni. Naime, ako nema dovoljno glasača, partija nema smisla jer ne može ostvariti svrhu postojanja. I kada je razlog tog postojanja stvaranje boljeg života, ako nisi na vlasti kako ćeš to ostvariti?
Dakle, nama se sviđa što je NS takav kakav je.
Da li je to dobro za NS?
Sigurno jeste.
Predlažeš da svi postanu SDA?
Hakiz

#23314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Banksy wrote:Sigurno jeste.
Predlažeš da svi postanu SDA?
Naravno da ne. Samo se plašim da glasačko tijelo u BiH nije na tom stepenu da će prednost dati stranci kao što je NS u odnosu na SDA. A ako joj ne da prednost, stranka kao NS je odlična ideja sa ograničenom, a često nikakvom mogućnosti da provodi svoj program.

Primjer. Super su bili amandmani NS-a na zakon o radu. Problem je što NS, jer nije na vlasti, nema mehanizme za praćenje provođenja zakona s njihovim amadmanime, nametanje provođenja, i sankcionisanje neprovođenja.

A ako partije na vlasti oduče da amandmane NS-a lijepo zanemare u praksi, (kao što i rade) to je uticaj NS-a nikakav.

I sada pitanje. Ako je politika umjetnost mogućeg, da li NS treba da se "onarodni" da bi došla u poziciju da ima moć provođenja svog programa, ili treba da ostane urbana stranka, simpatična intelektualcima, koja će godinama pričate lijepe stvari i ne biti u mogućnosti da ih provodi?

Na stranu iskustvo koje nam pokazuje da sve stranke lijepo pričaju dok ne dođu na vlast, a onda se promijene.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Hakiz nije daleko od osnovne problematike sporog sirenja uticaja, simpatizera, kasnije i, glaca NS.

Koliko god necija politicka misao, dobronamjernost, poruke koje salju....ideje za koje se bore, bile kvalitetne, plemenite, na pravom tragu rjesenja drustvene problematik kod nas...sve to pada u drugi plan, ako se ne uspije esencija te poruke prenjeti na sire mase, da oni to jasno shvate, i kasnije eventualno podrze.

Banalno receno, spustiti formu komunikacije na razinu vecine naroda u ovoj zemlji.
Cak i neke konkretne politicke poglede, pojednostaviti do razine 'populisticke' komunikacije. Jer je prosto vecinsko gladacko tijelo naviklo da mu se obracaju u tim formama.

PR. Naratorsko obracanje narodu, pojednostaviti do krajnjeg maksimuma, da bude zaista jednostavno i 'pitko', al da ne izgubi formu i poentu. Da, nije to ni lako, ni nesto naivno. To je zapravo veliko umjece.

A pojedinci koji misle da NS moze nesto jace i bucnije, konkretnije, odraditi sa sve skupa 20 setak poslanickih mjesta, od opstinskih, kantonalnih...i federalnih nivoa, u zabludi su.

Jacati mrezu na terenu, da. Rade to. Jacati odnos sa narodom, rade i to. Naravno od direktne komunikacije, do medijskog prostora koji im je dostupan.
Meni po svemu djeluje da je najveca kocnica u prije navedenim razlozima.
45cents

#23316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

sabina1 wrote: A pare ili u Turskoj ili u tornjevima !
Ako iko zna gdje su pare, onda sam to ja.
Ali to ne može pomoći "Našoj stranci" da odustane od svoje površnosti, političkog manekenstva i počne raditi ozbiljan politički posao.
Možda je ovo dobar šlagvort za novu izjavu za javnost??
sabina1

#23317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

45cents wrote:
sabina1 wrote: A pare ili u Turskoj ili u tornjevima !
Ako iko zna gdje su pare, onda sam to ja.
Ali to ne može pomoći "Našoj stranci" da odustane od svoje površnosti, političkog manekenstva i počne raditi ozbiljan politički posao.
Možda je ovo dobar šlagvort za novu izjavu za javnost??
Ma svakako !
Samo Naša Stranka nema mnogo para ali nema uprljane ruke ili obraz pa njene izjave ma kakve bile su itekako bezbolne i nikoga nisu koštale.
Ni cvonjka.
A tornjevi se ne zidaju od izjava nego od para.
A toranj na Marin-dvoru možda od zlata , ko zna ?
A to nas je koštalo.
I još uvijek košta.
Hugo Chavez

#23318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hugo Chavez »

-LIBERO- wrote:Hakiz nije daleko od osnovne problematike sporog sirenja uticaja, simpatizera, kasnije i, glaca NS.

Koliko god necija politicka misao, dobronamjernost, poruke koje salju....ideje za koje se bore, bile kvalitetne, plemenite, na pravom tragu rjesenja drustvene problematik kod nas...sve to pada u drugi plan, ako se ne uspije esencija te poruke prenjeti na sire mase, da oni to jasno shvate, i kasnije eventualno podrze.

Banalno receno, spustiti formu komunikacije na razinu vecine naroda u ovoj zemlji.
Cak i neke konkretne politicke poglede, pojednostaviti do razine 'populisticke' komunikacije. Jer je prosto vecinsko gladacko tijelo naviklo da mu se obracaju u tim formama.

PR. Naratorsko obracanje narodu, pojednostaviti do krajnjeg maksimuma, da bude zaista jednostavno i 'pitko', al da ne izgubi formu i poentu. Da, nije to ni lako, ni nesto naivno. To je zapravo veliko umjece.

A pojedinci koji misle da NS moze nesto jace i bucnije, konkretnije, odraditi sa sve skupa 20 setak poslanickih mjesta, od opstinskih, kantonalnih...i federalnih nivoa, u zabludi su.

Jacati mrezu na terenu, da. Rade to. Jacati odnos sa narodom, rade i to. Naravno od direktne komunikacije, do medijskog prostora koji im je dostupan.
Meni po svemu djeluje da je najveca kocnica u prije navedenim razlozima.
Po mom mišljenju najveća slabost kompletne opozicije pa tako i NS je što nemaju sluha za probleme ljudi. Evo, konkretno u Sarajevu nas potrova ovaj smog i nikom ništa. Naravno, od vlasti se ništa i ne očekuje, obzirom da su ovaj belaj i napravili (ukinuli subvenciju za plin, uništili javni gradski prevoz, "dovezli evropsko groblje od automobila u Bosnu" itd. itd.). A, opozicija, umjesto da na sav glas trubi o tome - šuti i čeka nove izbore :run:
sabina1

#23319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Hakiz wrote:
Ako cemo realno...
Način govora Peđe i ostalih iz NS-a je malo kultivisaniji, obrazovaniji. A to znači da prijeti opasnost da "običan" svijet vidi to kao elitizam. Ne zaboravimo da većinu glasača ne čine ljudi koji su pročitali sve od Dostojevskog i Bukovskog i diskutuju o porukama Langovog "Metropolisa".
Većina glasača nismo mi koji na ovoj temi raspravljamo. Lijepo je imati stranku koja nama leži, pa je kritikujemo jer bi voljeli da nam leži još više.
Da banalizujem, lijepo je vidjeti da u BiH još postoje ljudi koji kupuju ploče. Ali, koliku kupovnu moć oni imaju da bi se nekome isplatilo da ploče uvozi ili ih, (ne)daj bože, izdaje. Uostalom, kada danas vidimo nekoga ko priča o pločama, prva reakcija je "Hipster" i podsmijeh.
Još banalnije, glasač i/ili simpatizer, a pogotovo član NS-a bi trebao biti neko ko plaća kartu u tramvaju svaki put. Smiješno, zar ne.
Urbanost danas samo može biti pozitivna , u vulgarnom neetičkom svijetu prepunom neopotizma , štele , jaranstva , novca i kasabskih "pogađanja" oko bilo čega....taj "sevdah" neurbanog nam je legao na pleća.....nije više poenta što smo kulturološki i obrazovno ravni Moldavcima ili Albancima , poenta je što to sve previše košta....i mladih ljudi koji odlaze i zdravlja i para.....košta , košta....
A to sve ima veliku podršku nacional-religijskog šovinizma...jadno...
Dakle taj urbanizam može biti samo plus a nikako minus i samo zli jezici mogu tražiti minuse Dennisu ili Sabini ili kome se već šta prigovara...ne zbog toga što ti prigovori nisu opravdani , već zbog toga što smo u mnogo dubljim govnima od toga da se bavimo njihovim izjavama u kojima tražimo snobizam , urbanost ili možda provincijalizam.
A činjenica je da su stručni i da mogu donijeti suštinske - promjene , e u tom grmu leži zec , jer politički protivnik je dovoljno iskusan da vadi mač na minimalan trzaj...što je sigurno , sigurno je....
Peđa priča KONKRETNO , bez trunke populizma ili mistifikacije i zbog toga mi leži a ne zbog toga što je Peđa urban ili nije.
Peđa me savršeno ne zanima od onog trenutka kada prestanem glasati za opciju koju predstavlja ili vodi . Do tada njega i sve NS-ovce posmatram kao političare a tek onda kao sarajlije , željovce ili pitare ili ne znam kako...

Tražiti od Naše Stranke da promijeni politički diskurs da bi preuzela vlast joj mogu poželjeti samo oni koji joj ne žele dobro ili je mrze , a s obzirom da je ona nažalost zasada JEDINA POZITIVNA POLITIČKA PARTIJA U ZEMLJI to mogu poželjeti i ljudi koji ne vole ili mrze ovu zemlju.
Onog trena ako ideje i principi Naše Stranke budu rašireni u 51 % glasača , neka NS vlada.
Do tada , NS ima misiju koju je nažalost preuzela na sebe želeći se valjda pozicionirati u moru sivih i bezbojnih političkih klonova koji su u svom nastanku i opstanku samo tražili VLAST , a to je da predstavlja posljednji glas razuma i inteligencije i urbane i provincijske.Bitno je da misle svojom glavom i ostanu nezavisni.
Da li će ponekad biti dio neke koalicije ili podrška nekom zakonu je sasvim nebitno sve dok su u ovom omjeru i obimu potrebni zemlji.
A zemlja treba principijelnu i odgovornu stranku poput Naše Stranke.
Demokratska volja kaže da je to danas 5 %.
I više nego dovoljno.
Hakiz

#23320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

sabina1 wrote:
Hakiz wrote:
Ako cemo realno...
Urbanost danas samo može biti pozitivna , u vulgarnom neetičkom svijetu prepunom neopotizma , štele , jaranstva , novca i kasabskih "pogađanja" oko bilo čega....taj "sevdah" neurbanog nam je legao na pleća.....nije više poenta što smo kulturološki i obrazovno ravni Moldavcima ili Albancima , poenta je što to sve previše košta....i mladih ljudi koji odlaze i zdravlja i para.....košta , košta....
A to sve ima veliku podršku nacional-religijskog šovinizma...jadno...
Dakle taj urbanizam može biti samo plus a nikako minus i samo zli jezici mogu tražiti minuse Dennisu ili Sabini ili kome se već šta prigovara...ne zbog toga što ti prigovori nisu opravdani , već zbog toga što smo u mnogo dubljim govnima od toga da se bavimo njihovim izjavama u kojima tražimo snobizam , urbanost ili možda provincijalizam.
A činjenica je da su stručni i da mogu donijeti suštinske - promjene , e u tom grmu leži zec , jer politički protivnik je dovoljno iskusan da vadi mač na minimalan trzaj...što je sigurno , sigurno je....
Peđa priča KONKRETNO , bez trunke populizma ili mistifikacije i zbog toga mi leži a ne zbog toga što je Peđa urban ili nije.
Peđa me savršeno ne zanima od onog trenutka kada prestanem glasati za opciju koju predstavlja ili vodi . Do tada njega i sve NS-ovce posmatram kao političare a tek onda kao sarajlije , željovce ili pitare ili ne znam kako...

Tražiti od Naše Stranke da promijeni politički diskurs da bi preuzela vlast joj mogu poželjeti samo oni koji joj ne žele dobro ili je mrze , a s obzirom da je ona nažalost zasada JEDINA POZITIVNA POLITIČKA PARTIJA U ZEMLJI to mogu poželjeti i ljudi koji ne vole ili mrze ovu zemlju.
Onog trena ako ideje i principi Naše Stranke budu rašireni u 51 % glasača , neka NS vlada.
Do tada , NS ima misiju koju je nažalost preuzela na sebe želeći se valjda pozicionirati u moru sivih i bezbojnih političkih klonova koji su u svom nastanku i opstanku samo tražili VLAST , a to je da predstavlja posljednji glas razuma i inteligencije i urbane i provincijske.Bitno je da misle svojom glavom i ostanu nezavisni.
Da li će ponekad biti dio neke koalicije ili podrška nekom zakonu je sasvim nebitno sve dok su u ovom omjeru i obimu potrebni zemlji.
A zemlja treba principijelnu i odgovornu stranku poput Naše Stranke.
Demokratska volja kaže da je to danas 5 %.
I više nego dovoljno.
Možda se ne razumijemo. Ne kritikujem ja NS što je takva. Samo se pitam koliko će to biti produktivno. Kada će doći dan u kojem će ljudi iz NS-a reći da je bilo dosta i da treba i lično naplatiti sav trud. Bojim se da čekajući na glasače teško da će žnjeti rezultate svog političkog rada ubrzo.
sabina1

#23321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Hakiz wrote: Možda se ne razumijemo. Ne kritikujem ja NS što je takva. Samo se pitam koliko će to biti produktivno. Kada će doći dan u kojem će ljudi iz NS-a reći da je bilo dosta i da treba i lično naplatiti sav trud. Bojim se da čekajući na glasače teško da će žnjeti rezultate svog političkog rada ubrzo.
U kom smislu "naplatiti" ?
Produktivno jeste.
Dovoljno je da sa i ovako malim brojem poslanika NS ima mjesta recimo u komisijama.....neka ti ljudi u komisijama blokiraju neku lošu odluku ili slično....dobro je.
Svaki dalji politički napredak u smislu koalicije donosi ono što je najvažnije - promjene....
Puko statiranje znači političko samoubistvo i nestanak.
Toliko naivan ipak nije niko.....
Važno je biti protiv političkog protivnika a ne to biti proklamativno a u praksi se voditi interesima interešdžija , lidera , liderčića....
45cents

#23322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by 45cents »

sabina1 wrote: Ma svakako !
Samo Naša Stranka nema mnogo para ali nema uprljane ruke ili obraz pa njene izjave ma kakve bile su itekako bezbolne i nikoga nisu koštale.
Ni cvonjka.
A tornjevi se ne zidaju od izjava nego od para.
A toranj na Marin-dvoru možda od zlata , ko zna ?
A to nas je koštalo.
I još uvijek košta.
Moram iskreno reći "roditeljska pažnja"... Gubiš se!
Idemo ispočetka...
U okrutnoj zbilji kojom je okružena "Naša stranka" i još okrutnijim okolnostima pod kojima živi "obični glasač", "Naša stranka" odlučno djeluje posredstvom "prepametnih izjava za medije", sa naglašenim i vidjivim elementima političkog manekenstva (čak ni elitizam ovdje ne paše, ne može se uklopiti).
I tako, politički manekeni povremeno daju prepametne izjave za javnost i to je to?
Kako i kada adresirati potrebe većine glasača, na bitno drugačiji način koji nije viđen kod vladajućih stranaka (dakle, ozbiljno daleko od zahvatanja iz budžeta, od korupcije, od kupovine socijalnog mira izdvajanjima zbog kojih moramo podizati kredite...).
Ne, "Naša stranka" se ponaša kvazi-elitistički.. Obimno podržani od ino-donatora, povremeno se uslikaju za medije.. i to je to.
Poslije Sabine, iduće sedmice će Denis nešto pametno odvaliti, pa Peđa, pa sve u krug....

To je bila moja poruka..
Moja poruka nema nikakve veze sa tornjevima, sa Turskom, sa DF-om, ovdje razgovaramo o manekenskom profilu "Naše stranke", stranke koja je potpuno odlijepila... i živi negdje za sebe i za svoj vrh od 5 članova-šminkera.
sabina1

#23323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

45cents wrote: I tako, politički manekeni povremeno daju prepametne izjave za javnost i to je to....
Kako i kada adresirati potrebe većine glasača......
"Naša stranka" se ponaša kvazi-elitistički.. Obimno podržani od ino-donatora, povremeno se uslikaju za medije.........
Poslije Sabine, iduće sedmice će Denis nešto pametno odvaliti, pa Peđa, pa sve u krug.......
Aha.
Jbt , bolje je da ćute jel' tako ?
S obzirom da imaju "prepametne izjave" , a nisu pametni , bolje je da ćute ?
Bolje je da ne pričaju i Kifli i kiflićima o Sameru i samerčićima o Emiru i emirčićima o Faraonu i faraončićima....
Neka ćute. Neka se ne javljaju a neka nas Fikret Musić ubjeđuje da voda "mora poskupiti" jer "ide uzbrdo".
Kroz čitavu historiju , voda u sarajevskom vodovodu se spuštala "nizbrdo" a onog dana kada je Fikret odlučio da poskupi krenula je "uzbrdo".

Šta da rade , državni udar možda na kantonalnom nivou :shock: :shock: :shock: ?
Meni je tvoja pouka i poruka sasvim jasna. Osoba koju uopšte ne tangira "toranj , Turska , DF" nego "maneksnski profil Naše Stranke" koji je ključni problem društva odnosno opozicionog djelovanja
[quote="45cents"]Moja poruka nema nikakve veze sa tornjevima, sa Turskom, sa DF-om, ovdje razgovaramo o manekenskom profilu "Naše stranke", stranke koja je potpuno odlijepila... i živi negdje za sebe i za svoj vrh od 5 članova-šminkera.[/quote]

možda nam upravo maše sa nekog Tornja ili iz Turske.
Iz DF-a sumnjam , oni će ubrzo i bez mahača ostati....
Last edited by sabina1 on 14/12/2015 20:17, edited 1 time in total.
Hakiz

#23324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

sabina1 wrote:
Hakiz wrote: Možda se ne razumijemo. Ne kritikujem ja NS što je takva. Samo se pitam koliko će to biti produktivno. Kada će doći dan u kojem će ljudi iz NS-a reći da je bilo dosta i da treba i lično naplatiti sav trud. Bojim se da čekajući na glasače teško da će žnjeti rezultate svog političkog rada ubrzo.
U kom smislu "naplatiti" ?
Produktivno jeste.
Dovoljno je da sa i ovako malim brojem poslanika NS ima mjesta recimo u komisijama.....neka ti ljudi u komisijama blokiraju neku lošu odluku ili slično....dobro je.
Svaki dalji politički napredak u smislu koalicije donosi ono što je najvažnije - promjene....
Puko statiranje znači političko samoubistvo i nestanak.
Toliko naivan ipak nije niko.....
Važno je biti protiv političkog protivnika a ne to biti proklamativno a u praksi se voditi interesima interešdžija , lidera , liderčića....
Mislim da realpolitika ne haje mnogo za ideale.
Pedja Kojovic

#23325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Sa velikim zanimanjem pratim raspravu na posljednjih nekoliko stranica ali postovi otvaraju vise pitanja nego sto nude odgovora.
Naravno, nije prvi put, i ja to ohrabrujem kad god sam u prilici, da se prica o elitizmu NS-a, iako iskreno, ja ne znam odakle uopste ta ideja, odnosno, na koji se nacin taj navodni elitizam manifestuje.
Mi ne posjedujemo politicku moc i ne upravljamo drustvom u cjelini kako bi to kolokvijalno znacenje rijeci zahtijevalo.
(I kako je g. Izetbegovic govorio prije par dana u Briselu, kada je govorio kako politicke elite u BiH nece samoinicijativno promjeniti sadasnje stanje -ko ne vjeruje nek pogleda na nasoj stranici).
Takodje, koliko znam jedina smo stranka koja svoju kampanju vodi na ulicama i od vrata od vrata, u smislu da to rade sami kandidati.
Moj je utisak, a mozda u ovome grijesim, da smo najpristupacniji, gradjanima i za direktne i za indirektne(poput ovoga) kontakte.
(Svaki dan kroz stranku prodefiluje masa ljudi koji su dosli nesto da nam kazu ili "onako").

U jednom razgovoru osoba koja je zastupala tu tezu da smo elitisticni je to ilustrovala primjerom Sabininim vjencanjem u New Yorku.
(Po sopstvenom priznanju, nije ni razmisljala, dok je nisam pitao, da je to jedno od rijetkih mjesta u svijetu gdje se drzavljanin BiH i Kosova mogu vjencati).

U svakom slucaju.
Prilagodjavati principe i stavove ukusu, govoriti drugacije nego sto govoris u zivotu, bi po meni, bila prevara glasaca i u tome, barem ja, ne bih zelio ucestvovati. Na kraju krajeva, upoznavajuci ljude koji vode ovu zemlju tolike godine mogu samo reci da su oni upravo takvi, odnosno, da postoji znacajna razlika izmedju onoga sto oni misle privatno i onoga sto govore javno, upravo vodjeni pretpostavkom da su glasaci glupi, zaboravni i da se ne mogu oduprijeti zovu najnizih poriva.

I kao sto sam rekao bezbroj puta na ovom forumu, naravno, da je cilj svake pa i nase politicke partije osvojiti vlast i implementirati svoj program ali je isto tako, ako se gleda siroki kadara, vazno da se politicko raspolozenje zemlje reflektuje na sastave parlamenata i skupstina i da je svaka ideoloska skupina zastupljena srazmjerno. (Dakle, ako u BiH ima 10% socijal - liberala onda ih toliko treba biti i u parlamentu).
Mi, naravno, vjerujemo da ce doci vrijeme kada ce stavovi koje mi zastupamo jednog dana postati vecinski.
U medjuvremenu radimo na terenu i radimo sve sto mozemo da se to dogodi.
Da smo na dobrom putu pokazuje stalan i stabilan porast glasaca NS-a koji se manifestuje ne samo u odlicnom radu odbora koje smo ponovo startali - Bihac, Mostar, Tuzla - nego i u povecanoj hrpi pristupnica s kojima me nasa Amina svako jutro doceka u sjedistu stranke.

p.k.
Locked