Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kluz franjo

#23276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

beniciodeltoro wrote:
kluz franjo wrote: Dragi benicio,
i upravo tu imamo problem. Ti ovaj skup i zajedničku izjavu nazivaš "teatralnom i isforsiranom", Cerićevo djelovanje kao reisa "nemarnim i neprofesionalnim", ali ti je istovremeno reakcija NS "anti-bošnjačka"!
Imam utisak da ti realno nemaš problem sa strankom koja je u FBiH dobila čitavih 1,54%, ti imaš problem sa IZ i izjavom u cjelini.
Dozvoljavam da mi je nešto promaklo u argumentaciji.
PS: Uvijek su uSti. UStikolina, UStiprača, UStirama...
Pa samo ti se kaže, teatralno i isforsirano kao posljedica nemarnog i neprofesionalnog djelovanja
Iz tvojih usta u Božije uši...
...ako je sav naš problem po ovom konkretnom pitanju u "nemarnom i neprofesionalnom" djelovanju bivšeg reisa i "anti-bošnjačkom" djelovanju NS... Potpisujem odmah.
Ali bojim se...
Good night and good luck!
mario001

#23277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

General War wrote:
beniciodeltoro wrote:
Reakcija NS je bespotrebna, užasan tajming, anti-bošnjačka, ne može pomoći, samo može naškoditi, niti će sa ovim izganjati pravdu, niti razotkriti išta u slučaju mudžahedin, obično pljuvanje, mahalanje koje bi da su veća stranka (a to nastoje biti kao i sve manje stranke) imala ozbiljne posljedice za nas.

Što se tiče ograđivanja, ja smatram da smo imali Kavazovića prije 15 godina mi se ne bismo danas trebali uopšte ograđivati od ičega. Ja Cerića ne smatram ekstremistom, niti opasnim, niti da je on ikoga finansirao ili pomagao ali je bio dosta nemaran i neprofesionalan. Mi Bošnjaci nismo stvorili sliku da smo teroriste ili da gledamo na svijet kao ISIL ali je Cerić propustio priliku da to bar formalno napomene i zato smatram da je zbog ovolikog zakašnjenja ovo okupljanje jednostavno moralo ovako alarmantno, teatralno i isforsirano ispasti.
Aman zaman do jucer je Avaz pisao ..nema sta nije pisao...Federalna TV je opsirno i detaljno pravila emisije o ovome sto je NS samo podsjetila opet...tako da nema se neka steta od toga proizvest jer svi koji trebaju da znaju-znaju..bilo se i u Hagu....zato nevidim nikakvu korist od toga sto zelis neke stvari da bacis pod tepih...korist je upravo suprotno...
Sto se tice Kavazovica, niko nije rijec rekao protiv tog covjeka...i slazem se, kamo srece da je kavazovic mnogo ranije dosao na ovu poziciju...ali da vidimo i neke druge politicare ne opterecene prosloscu da se posipaju pepelom kao ovi...a to cemo se nacekati.

Sta ona ima podsjecati, nije to njihov nivo uopste, nek se bave autobuskim i kombi linijama u gradu sta oni imaju sa IZ.
Banksy

#23278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

mario001 wrote:
Banksy wrote:
mario001 wrote:
Bilo bi dobro da ova kopilad iz Nase Stranke objasne koji su to uvezeni teroristi od strane IZ i SDA, te koji su tacno problem isti stvorili u Bosni, pri tome ne mislim na odsjecanje glava cetnicima koji su godinama pokusavali doci do nasih vratova.
uvezeni -> domaći
Na prvu, da ne guglam,
Handala, autobomba, Mostar,
Konjic, Topalović, Božić porodica,
Bugojno, bomba, policijska stanica,
Fis, Vitez, bomba, tržni centar,
Mevlid, Sarajevo, USA ambasada,
Zvornik, Nerdin, policijska stanica,
Rajlovac, Omeragić, vojnici OSBiH,
desetine u Siriji,
i još stotine sličnih, a potencijalnih širom Bonse,
itd.
Nije to isto, koji je od "uvezenih" posebno od strane IZ pocinio neko sranje, osim odsjecanja glave cetnicima
Nisi budala, biće da se samo praviš.
Drinski

#23279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Drinski »

Meni je samo zao sto nam ta TWRA nije ubacila ovamo jos vise oruzja.
kluz franjo

#23280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Poštovani gospodine Kojoviću,
čak i za internet prostranstva su bespuća BH zakonodavstva "crna rupa". Pokušavam pronaći važeći Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Pronašao sam neke kantonalne varijante npr KS (http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202007.pdf sa izmjenama i dopunama http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202010.pdf). Istovremeno vidim da se 2013. i na federalnom nivou razmatrao neki nacrt http://parlamentfbih.gov.ba/dom_naroda/ ... oruzju.pdf.
Nadam se da mi možete pomoći sa nekoliko odgovora.
1. Na kojem nivou vlasti je trenutno zakonski regulisano ovo pitanje i da li su Vam poznate neke zakonske inicijative koje su u proceduri, a tiču se teme?
2. Planira li NS predlagati neka konkretna zakonska rješenja po ovom pitanju (npr. na osnovu preporuka Savjeta za sigurnosna/bezbjednosna pitanja)?
Zahvaljujem na odgovorima.

Nadahnuti prirodom! Osnaženi vizijom!
Pedja Kojovic

#23281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Kantonalni zakon o nosenju....oruzja je bio u proceduri u proslom mandatu ali nije stavljen na dnevni red.
Ako vi mislite da je zbog (ne) bezbjednosti u gradu potrebno ici u reviziju tog zakona onda smo istomisljenici.
Predlozicu nasem savjetu za bezbjednost da predlozi rjesenja.
Vama hvala na sugestiji.

p.k.
General War

#23282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by General War »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo

Kantonalni zakon o nosenju....oruzja je bio u proceduri u proslom mandatu ali nije stavljen na dnevni red.
Ako vi mislite da je zbog (ne) bezbjednosti u gradu potrebno ici u reviziju tog zakona onda smo istomisljenici.
Vama hvala na sugestiji.

p.k.
Nije oruzje problem vec onaj ko ga koristi...nelegalno oruzje se najcesce koristi tako da poostrenja u smislu legalne nabavke i nosenja samo usloznjavaju i novcano opterecuju ljude koji se misle baviti rekreativno...Lopovima i kriminalcima nikad nije predstavljao problem zakona, tako da se to njih ne tice.
General War

#23283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by General War »

mario001 wrote:
General War wrote:
beniciodeltoro wrote:
Reakcija NS je bespotrebna, užasan tajming, anti-bošnjačka, ne može pomoći, samo može naškoditi, niti će sa ovim izganjati pravdu, niti razotkriti išta u slučaju mudžahedin, obično pljuvanje, mahalanje koje bi da su veća stranka (a to nastoje biti kao i sve manje stranke) imala ozbiljne posljedice za nas.

Što se tiče ograđivanja, ja smatram da smo imali Kavazovića prije 15 godina mi se ne bismo danas trebali uopšte ograđivati od ičega. Ja Cerića ne smatram ekstremistom, niti opasnim, niti da je on ikoga finansirao ili pomagao ali je bio dosta nemaran i neprofesionalan. Mi Bošnjaci nismo stvorili sliku da smo teroriste ili da gledamo na svijet kao ISIL ali je Cerić propustio priliku da to bar formalno napomene i zato smatram da je zbog ovolikog zakašnjenja ovo okupljanje jednostavno moralo ovako alarmantno, teatralno i isforsirano ispasti.
Aman zaman do jucer je Avaz pisao ..nema sta nije pisao...Federalna TV je opsirno i detaljno pravila emisije o ovome sto je NS samo podsjetila opet...tako da nema se neka steta od toga proizvest jer svi koji trebaju da znaju-znaju..bilo se i u Hagu....zato nevidim nikakvu korist od toga sto zelis neke stvari da bacis pod tepih...korist je upravo suprotno...
Sto se tice Kavazovica, niko nije rijec rekao protiv tog covjeka...i slazem se, kamo srece da je kavazovic mnogo ranije dosao na ovu poziciju...ali da vidimo i neke druge politicare ne opterecene prosloscu da se posipaju pepelom kao ovi...a to cemo se nacekati.

Sta ona ima podsjecati, nije to njihov nivo uopste, nek se bave autobuskim i kombi linijama u gradu sta oni imaju sa IZ.
Da ti probam najjednostavnije karikirati i onda stvarno se ne namjeravam natezati sa tobom: Podsjecaju na to; da si najeb'o ako ce te ovi cuvati kao i do sada..ako ti je mjerilo broj prerezanih vratova.
Saka

#23284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

General War wrote:

Vama hvala na sugestiji.

p.k.
Nije oruzje problem vec onaj ko ga koristi...nelegalno oruzje se najcesce koristi tako da poostrenja u smislu legalne nabavke i nosenja samo usloznjavaju i novcano opterecuju ljude koji se misle baviti rekreativno...Lopovima i kriminalcima nikad nije predstavljao problem zakona, tako da se to njih ne tice.
To isto govore godinama američki republikanci pa imaju kvotu 10,5 smrti od vatrenog oružja na 100.000 stanovnika godišnje. Uporedi sa Kanadom koja ima samo 2,2 (gdje je teško legalno kupiti oružje) ili Japanom koji ima 0.06 (gdje je skoro nemoguće legalno nabaviti oružje).

Dakle te prazne fraze pobija jednostavna statistika. Jeste problem i u legalnom oružju, a i u slabom sankcionisanju posjedovanja ilegalnog.
General War

#23285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by General War »

Saka wrote:
General War wrote:

Vama hvala na sugestiji.

p.k.
To isto govore godinama američki republikanci pa imaju kvotu 10,5 smrti od vatrenog oružja na 100.000 stanovnika godišnje. Uporedi sa Kanadom koja ima samo 2,2 (gdje je teško legalno kupiti oružje) ili Japanom koji ima 0.06 (gdje je skoro nemoguće legalno nabaviti oružje).

Dakle te prazne fraze pobija jednostavna statistika. Jeste problem i u legalnom oružju, a i u slabom sankcionisanju posjedovanja ilegalnog.
..Eno u izraelu sjetili se nozevima da napadaju u odsutnosti vatrenog oruzja.

A sto se tice Amerike:

Image

Salim se, sta hocu da kazem...ne moram ti objasnjavati da je BiH tj Balkan prepunjen oruzjem iz rata, za nas te brojke ne vaze...a da ne govorim o pravosudnom sistemu nakon pocinjenog krivicnog djela sa vatrenim oruzjem.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

mario001 wrote:

Nije to isto, koji je od "uvezenih" posebno od strane IZ pocinio neko sranje, osim odsjecanja glave cetnicima
Ne pravi se naivan.
-ko je postrojio, vise puta, jedinicu u kojoj su bili velikim dijelom ti arapski borci? Ko im je tim postrojavanjem, i dao legitimitet, i stavio pod zastavu ARBiH. Barem jednim dijelom.
-koliko ih je iz te jedinice napravilo zlocin u ratu? Koliko ih je iz te jedinice u toku rata, poslije rata...a i kasnije, 'misionarski' sirilo svoju nakaradnu i militantnu viziju 'islama'?
-koliko je puta ex. Reis Ceric, izjavljivao, parafraziram - to su neki novi muslimani, cesto i bolji od tradicionalnih, i onih muslimana na koje smo mi navikli....bla bla bla.

I kada im se pricalo da je to pogubno, da 'gaje zmiju u njedrima', koja ce neminovno prije ili kasnije poceti raditi sra.nja, bile su isprike, sve su to muslimani, malo drugaciji, al nasa braca, islamofobija..... bla bla bla.
I sada su se bas ti, kao sjetili i otrjeznili, i pricaju ono sto su, sada vec dvije decenije, negirali i relativizirali.
Ne pravi se naivan.

---------------------------------------

To se tice oruzija.

Mislim da je kljucni momenat da se uvede u zakon da svako pronalazenje nelegalnog naoruzanja, narocito kod osobe izvan kuce, ili u automobilu, automatizmom proizvodi neke bas drakonske kazne. Znaci bez prostora da Omar mhesecar & co.umanje, ispregovaraju, olaksavajuce okolnosti za taj prestup.

Imas pistolj za pojasom u gradu, u kaficu, u automobilu...bilo gdje, a nemas dozvolu za to = dvije godine zatvora, automatizmom.

Ne mislim da je kljucni problem oko ovih pucanja po gradu, i upotrebe oruzija, ovi ljudi sa dozvolama. Jer je 95% ovih pucanja sa nelegalnim naoruzanjem, i od strane ljudi koji nisu nikada ni aplicirali za dozvolu za oruzije. Mada bi i tu moralo da se uvede ozbiljna REVIZIJA izdatih dozvola, pod hitno, i poostre kriteriji za dobijanje novih dozvola.

Mislim da je kljuc svega drakonska kazna, i to brzo primjenjiva, za pronalazak nelegalnog oruzija, natocito u automobilima, ili 'za pojasom' po gradu. Na to se treba baciti poenta borbe.
Hakiz

#23287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

-LIBERO- wrote:
mario001 wrote:

Ne pravi se naivan.
-ko je postrojio, vise puta, jedinicu u kojoj su bili velikim dijelom ti arapski borci? Ko im je tim postrojavanjem, i dao legitimitet, i stavio pod zastavu ARBiH. Barem jednim dijelom.
-koliko ih je iz te jedinice napravilo zlocin u ratu? Koliko ih je iz te jedinice u toku rata, poslije rata...a i kasnije, 'misionarski' sirilo svoju nakaradnu i militantnu viziju 'islama'?
-koliko je puta ex. Reis Ceric, izjavljivao, parafraziram - to su neki novi muslimani, cesto i bolji od tradicionalnih, i onih muslimana na koje smo mi navikli....bla bla bla.

I kada im se pricalo da je to pogubno, da 'gaje zmiju u njedrima', koja ce neminovno prije ili kasnije poceti raditi sra.nja, bile su isprike, sve su to muslimani, malo drugaciji, al nasa braca, islamofobija..... bla bla bla.
I sada su se bas ti, kao sjetili i otrjeznili, i pricaju ono sto su, sada vec dvije decenije, negirali i relativizirali.
Ne pravi se naivan.

To se tice oruzija.

Mislim da je kljucni momenat da se uvede u zakon da svako pronalazenje nelegalnog naoruzanja, narocito kod osobe izvan kuce, ili u automobilu, automatizmom proizvodi neke bas drakonske kazne. Znaci bez prostora da Omar mhesecar & co.umanje, ispregovaraju, olaksavajuce okolnosti za taj prestup.

Imas pistolj za pojasom u gradu, u kaficu, u automobilu...bilo gdje, a nemas dozvolu za to = dvije godine zatvora, automatizmom.

Ne mislim da je kljucni problem oko ovih pucanja po gradu, i upotrebe oruzija, ovi ljudi sa dozvolama. Jer je 95% ovih pucanja sa nelegalnim naoruzanjem, i od strane ljudi koji nisu nikada ni aplicirali za dozvolu za oruzije. Mada bi i tu moralo da se uvede ozbiljna REVIZIJA izdatih dozvola, pod hitno, i poostre kriteriji za dobijanje novih dozvola.

Mislim da je kljuc svega drakonska kazna, i to brzo primjenjiva, za pronalazak nelegalnog oruzija, natocito u automobilima, ili 'za pojasom' po gradu. Na to se treba baciti poenta borbe.
Probelm sa drakonskim kaznama je taj što se desi da ljudi budu osuđeni, izdrže kaznu, a onda se otkrije da nisu bili krivi. Šta tad?

Št ose tiče nelegalnog oružija, to se slažem.

Iako, kao što i sam kažeš, ako neko hoće da nešto napravi, njega zakon ne interesuje, i nabaviće oružije i to uraditi. Pooštravanjem uslova za imanje oružija na kraju probelm imaju oni koji se brane.

Ja nemam vatreno oružije i što se mene tiče, imanje vatrenog oružija uopšte bi moglo biti ilegalno i trofejno i kao dobijeno kao poklon i bilo kako drugačije da se do oružija došlo. Ali ne kontam zašto bi ilegalno bilo imati sprej za samoodbranu ili taser. Jer, razbojnik će oružije koristiti bez obzira na zakon. A meni se smanuje mogućnost odbrane.

Slično ne kontam da odbrana mora biti srazmjerna napadu. Što se mene tče, neko te naoadne šakm, ti uzmeš kamen i ubiješ ga udarcem u glavu. OK. Ko ga je tjerao da napada.
mario001

#23288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mario001 »

-LIBERO- wrote:
mario001 wrote:

Ne pravi se naivan.

Ne pravi se naivan.

To se tice oruzija.

Jos nigdje ne procitah ni jedan dokaz tvrdnjama da ih je neko iz SDA ili iz IZ uvezao ili sponzorisao..
Ja imam oruzje, ne nosim ga po gradu ali imam sve sto mi treba da budem spreman. Nikada necu zaboraviti svoje komsije Srbe kako pred pocetak rata hodaju sa puskama dok ih mi gledamo u cudu, meni se to vise nece desiti i znam da nisam jedini
kluz franjo

#23289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

"Magla svuda, svuda oko nas..."
U poplavi "povijesno/historijskih" vijesti, "senzacionalnih otkrića zavjera" i "svakodnevne goloruke o(d)brane vjere i naroda od mučkih napadača", sluđena svjetina i ne primjećuje da je 10 do 120.
Naime, ostalo je još samo 10 dana do isteka krajnjeg roka od 120 dana, roka u kojem je još na snazi važeći Okvirni kolektivni ugovor, a samim tim i Granski kolektivni ugovori.
Debelo plaćena Ekonomsko-socijalna vijeća (koja btw. kao i ona Međureligijska imamo na svakom nivou) se ne sastaju. Vlada FBiH se ne oglašava, hoće li eventualno produžiti rok važenja postojećeg OKU (na što zakonski ima pravo). Udruženje poslodavaca mirno čeka, a sindikalni čelnici će se vjerovatno oglasiti negdje između Valentinova i 8. marta.
Sve po zakonu, sve po aĐendi...

Hakiz

#23290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote:"Magla svuda, svuda oko nas..."
U poplavi "povijesno/historijskih" vijesti, "senzacionalnih otkrića zavjera" i "svakodnevne goloruke o(d)brane vjere i naroda od mučkih napadača", sluđena svjetina i ne primjećuje da je 10 do 120.
Naime, ostalo je još samo 10 dana do isteka krajnjeg roka od 120 dana, roka u kojem je još na snazi važeći Okvirni kolektivni ugovor, a samim tim i Granski kolektivni ugovori.
Debelo plaćena Ekonomsko-socijalna vijeća (koja btw. kao i ona Međureligijska imamo na svakom nivou) se ne sastaju. Vlada FBiH se ne oglašava, hoće li eventualno produžiti rok važenja postojećeg OKU (na što zakonski ima pravo). Udruženje poslodavaca mirno čeka, a sindikalni čelnici će se vjerovatno oglasiti negdje između Valentinova i 8. marta.

Pa, zar nije cilj i bio da se ne dođe do ovog OKU-a, stari prestane da važi i da više ne bude OKU-a, ako ni ostlaih KU-a? Barem je to poslodavcima cilj.

Sindikat? Ne nasmijavaj me.

Vlada? Vidi pod sindikat.

Radnici? Ko nas jxxx.
kluz franjo

#23291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Hakiz wrote:

Pa, zar nije cilj i bio da se ne dođe do ovog OKU-a, stari prestane da važi i da više ne bude OKU-a, ako ni ostlaih KU-a? Barem je to poslodavcima cilj.
Radnici? Ko nas jxxx.
Ma jasni su meni poslodavci i legitimni u krajnjem slučaju. Pa neće se boriti za radnička prava ili veće korporativne poreze.
Sindikati... Stvarno sam mislio da će poučeni iskustvom prilikom usvajanja ZOR-a, puno pravovremenije, proaktivnije i konkretnije ići u pripremu novog OKU. Kad tamo ništa. Na web stranici imaju samo neki nekomentarisani prijedlog (http://www.sssbih.com.ba/index_files/Page1677.htm)... Radnici ako se nekada budu odlučili na štrajk i neku blokadu institucija, trebali bi prvo Dom sindikata blokirati.
Vlada, hmmm. Kompletan program Vlade, svi programi rada u ovom mandatu, kompletna koaliciona "logika" se bazirala i bazira na očekivanju novih jeftinih (i ako može dugoročnih) kreditnih sredstava međunarodnih kreditnih institucija (MMF, EBRD, IFC itd...). Sve pipe su im zavrnute dok ne pređu sa aĐende na konkretna djela. Mislio sam da će, ako ništa onda zbog toga pokazati neku pa makar i make-up inicijativu kod izrade OKU. Ništa...
Umjesto toga, izbacili su prijedloge budžeta za 2016. koji ni u jednom bitnom parametru ne ispunjavaju uslove iz Sporazuma za rast i zapošljavanje...
Sve u svemu, odron. Osim što su očigledno potpuno nekompetentni, čitava priča po mom mišljenju ima i niz političkih konotacija, ali to je neka druga tema.
Hakiz

#23292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote:
Hakiz wrote:

Radnici? Ko nas jxxx.
Ma jasni su meni poslodavci i legitimni u krajnjem slučaju. Pa neće se boriti za radnička prava ili veće korporativne poreze.
Sindikati... Stvarno sam mislio da će poučeni iskustvom prilikom usvajanja ZOR-a, puno pravovremenije, proaktivnije i konkretnije ići u pripremu novog OKU. Kad tamo ništa. Na web stranici imaju samo neki nekomentarisani prijedlog (http://www.sssbih.com.ba/index_files/Page1677.htm)... Radnici ako se nekada budu odlučili na štrajk i neku blokadu institucija, trebali bi prvo Dom sindikata blokirati.
Vlada, hmmm. Kompletan program Vlade, svi programi rada u ovom mandatu, kompletna koaliciona "logika" se bazirala i bazira na očekivanju novih jeftinih (i ako može dugoročnih) kreditnih sredstava međunarodnih kreditnih institucija (MMF, EBRD, IFC itd...). Sve pipe su im zavrnute dok ne pređu sa aĐende na konkretna djela. Mislio sam da će, ako ništa onda zbog toga pokazati neku pa makar i make-up inicijativu kod izrade OKU. Ništa...
Umjesto toga, izbacili su prijedloge budžeta za 2016. koji ni u jednom bitnom parametru ne ispunjavaju uslove iz Sporazuma za rast i zapošljavanje...
Sve u svemu, odron. Osim što su očigledno potpuno nekompetentni, čitava priča po mom mišljenju ima i niz političkih konotacija, ali to je neka druga tema.
Ozbiljne poslodavce veoma interesuje da su radnici zadovoljni. Nisu u googleu usovi za rad takvi kakvi su slučajno. Time se radnici motivišu da bolje i više rade (ovi u googleu ne moraju nikada kući ići, sve na poslu imaju, oni su, u stvari, stalno na poslu), a i kada radnika naučiš, uložiš u njegovu obuku, nećeš ga lošim uslovima otjerati i time baciti novac potrošen u obuku i tog radnika pokloniti drugoj firmi koja u njega nije uložila ništa.

Kod nas to ne vrijedi zato što su proizvodi i usluge koji se kod nas proizvode na tako niskom nivou kvaliteta da poslodavci nemaju potrebu obučavati i školovati radike da rade kvalitetnije i produktivnije, a onda nemaju ni potrebu uslovima zadržati radnika kojeg su skupo obučavali.

Poslodavci kukaju kako iz škola izlaze ljudi koji ne znaju raditi. Pa, majku mu, Volkswagen kada zaposli klinca koji je izašao iz njemačke srednje škole još ga 3 godine školuje u svojoj školi da bi taj klinac naučio raditi svoj posao kvalitetom koji Volkswagen traži. Ni oni ne dobiju instant obučenog radnika kada izađe iz škole.

Naši poslodavci bi da sve dobiju džaba, da im se smanje doprinosi, da su radnici malo plaćeni, da imaju malo neradnih dana (pa da posodavci ne moraju zapošljavati više ljudi), da ne ulažu u obuku radnika, neće ništa da se trude, samo kukaju. A hoće dobre radnike. Ne može.

I još nešto ne kontam. Pa majku mu, ako mene moj gazda slabo plaća, onda ja nemam para da kupim proizvod ili uslugu koju ti proizvodiš. A onda ni ti nemaš para da kupiš ono šta ja prodajem. I onda i tvoja i moja firma propadaju. A i ako me plaća, a radim mu od jura do sutra, onda neću kupovati tvoje proizvode jer mi ne trebaju, nemam vremena da ih koristim. A i u tvom slučaju ista stvar.

I naše gazde se dogovaraju kako da nas što manje plaćaju, a ne shvataju da su tim ponašanjem jedan drugom najveći neprijatelji.

Sindikati su dio političko-poslovne strukture, od njih ne treba ništa očekivati.

A političari su servis poslodavaca, ni od njih ništa.

Samo revolucija.
kluz franjo

#23293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

kako Vi iz NS volite reći: "Ovo nije trka na 100 metara, već maraton!". Evo, pokušaću i ja biti "dugog daha".
Na zadnjoj redovnoj sjednici SKS, Vaš kolega Forto je imao u skladu sa Poslovnikom jednu inicijativu (ukidanje paušala) i jedno pitanje (Trnovo na havi).
[youtube]https://youtu.be/0swuyjBcd50?t=172[/youtube]
U zvaničnoj statistici SKS se ne vidi ni pitanje, a ni odgovor.
http://skupstina.ks.gov.ba/pitanja-inic ... _value=All
Možete li nam reći koji je status ovoga?
S obzirom da je za sutra najavljeno (na neimenovanoj lokaciji) predstavljanje Regulacionog plana za "Integrisani turistički grad za 40.000 duša",
http://radiosarajevo.ba/novost/209582/i ... rnovo-foto
može li se putem poslaničkog pitanja Vladi KS na 9. redovnoj sjednici doći do sljedećih informacija:
- Da li je Pravobranilaštvo KS imalo uvid u predmetni ugovor, isti odobrilo i koje su obaveze Općine, Kantona i/ili Federacije po istom?
- Da li je Zavod za planiranje razvoja KS prilikom izrade regulacionog plana uradilo sve neophodne analize i elaborate ekološkog i hidrološkog uticaja izgradnje grada za 40.000 stanovnika?
- Da li je Zavod za planiranje razvoja KS prilikom izrade regulacionog plana tražio i u plan uključio mišljenje ViK, Elektroprivredu, Direkcije za puteve KS u dijelu izgradnje neophodne pristupne infrastrukture?
Naravno, ne očekujem da klub zastupnika NS ovo pitanje postavi, ako imate bolja i važnija pitanja u interesu građana KS. Ili ako ova pitanja, po Vašem mišljenju ne odražavaju politike NS.
A kako imate i 3 inicijative na raspolaganju, predlažem Vam inicijativu da Skupština KS usvoji dekleraciju o čestitki Premijeru povodom dobijanja "laskave" titule NAJPREMIJERA 2015. u organizaciji renomirane međunarodne agencije UBLEHOMETAR. U dekleraciji posebno da se istaknu zasluge istog za hrabro i odlučno pokretanje akcije "Imaš vodu, vrati struju!"
Zahvaljujem

kluz franjo

#23294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

I pored činjenice da nas evo već četvrt stoljeća vrlo uspješno drže što u realnom, a što u fiktivnom vanrednom stanju, da se pokušamo ipak vratiti svakodnevnici.
ovaj put Vašoj pažnji želim preporučiti tačku 9 ili 10 predstojeće sjednice SKS - Osnivanje privatne gimnazije Sarajevo School of Sience & Technology (SSST).

Ako se ne varam, u ovoj godini je ovo već druga privatna gimnazija/srednja škola koja traži saglasnost Kantona za otvaranje. Sama ta činjenica ne bi bila sporna, da tu neki generalni trendovi i tendencije nisu zabrinjavajući. Naime,
- u zadnjih deset godina imamo evidentan i kontinuiniran trend pada broja učenika i osnovnih i srednjih škola u KS (nadam se da Vam ne trebam prezentirati podatke)
- istovremeno u zadnjoj deceniji bilježimo stalni trend rasta broja uposlenih u javnom školstvu KS (čak je i za sljedeću godinu Nacrtom budžeta predviđen ponovni porast broja uposlenih u javnim osnovnim i srednjim školama KS) i
- istovremeno imamo rast broja privatnih institucija u osnovnom i srednjem obrazovanju u KS.
Tu nešto ne štima, zar ne?

Smatram da u gore opisanoj kombinaciji faktora, rizik elitizacije sa jedne i getoizacije sa druge strane ne smije biti zanemaren.
Pokušao sam naći u Vašim "Riješenjima za KS" neki stav, koji Vi po ovom pitanju zauzimate. Koliko razumijem, Vi se u tom dokumentu i niste dotakli pitanja privatno organizovanog obrazovnog sistema.
Dakle, jasno je da se od NAJPREMIJERA i njegovog kolege sa FASTO ne može očekivati neka strategija razvoja obrazovanja u KS. NS bi sa druge strane, a posebno imajući u vidu profile iz rukovodstva stranke, trebala biti u poziciji zauzeti strateški stav po ovom pitanju.
Za kraj, sam elaborat je sa gramatičko-stilsko-štamparskog aspekta poprilično aljkavo napisan. Prof. Pozder i prof. Ćudić ovakvom dokumentu bi sigurno barem po tom osnovu umanjile bodovanje. Kada smo već kod zastupnice Ćudić, siguran sam da će prilikom glasanja o ovoj tački dnevnog reda zbog potencijalnog konflikta interesa biti suzdržana.
Zahvaljujem

Izvori:
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... a_ssst.pdf
http://www.nasastranka.ba/nasastranka/w ... je_PDF.pdf
kluz franjo

#23295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Prije nego li krene opće mobiliziranje u cilju zaštite kriminalnih stranačkih oligarhija, da pokušamo dalje sa konkretnim problemima današnjice.
Gospodine Kojoviću,
za 17. ovog mjeseca je zakazana 7. redovita sjednica Doma naroda PFBiH na kojoj će biti razmatran i prijedlog proračuna FBiH za 2016. Sastavni dio rashodovne strane će biti i sredstva predviđena za PIO/MIO za uvezivanje staža radnicima javnih poduzeća, što je osnovna pretpostavka za odlazak u mirovinu onih radnika koji su za to stekli zakonske uvjete.
Ako se ne varam, trenutačna praksa federalne vlade je da u PIO/MIO uplati kompletan nedostajući iznos sredstava za individualne slučajeve. To je totalni nonsens i bespotrebno opterećenje proračuna, Ali da pojasnim...
Na današnjoj sjednici Vlade FBiH je za potrebe uvezivanja staža 37 radnika odobreno za PIO/MIO blizu 600.000 KM.
Ako polazimo od prosječnog iznosa mirovine od 366,38 KM, tih 37 ljudi će PIO/MIO "koštati" u sljedećih 12 mjeseci (366,38x12x37) nekih 162.000 KM. Evo da su te mirovine i 50% veće od prosjeka to je na godišnjem nivou opet oko 250.000 KM.
Sa aspekta likvidnosti i održivosti proračuna puno je pametnije i financijski realnije napraviti plan uvezivanja staža koji bi predviđao da Vlada FBiH garantira da za ove potrebe i po individualnom radniku za PIO/MIO odobri 50% nedostajućih sredstava odmah, 35% u roku od 12, a 15% u roku od 24 mjeseca od momenta odlaska u mirovinu radnika javnog poduzeća.
Na primjeru današnje odluke Vlade bi to značilo, da se moglo i sa 300.000 KM te ljude poslati u zasluženu mirovinu, a ostatak od 300.000 iskoristiti za programe stvaranja novih radnih mjesta, od kojih bi crpili nove dugoročne doprinose za PIO/MIO.

Izvori:
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 7_sjednica
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ak ... kt_id=5106
http://www.fzmiopio.ba/images/statistik ... 112015.pdf
http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/su ... dnog-staza
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#23296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Drug forumas :D Kojovic, veceras, sada, u 19.15 gost kod Senada na FACE TV.
kluz franjo

#23297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

-LIBERO- wrote:Drug forumas :D Kojovic, veceras, sada, u 19.15 gost kod Senada na FACE TV.
A zbog toga ne odgovara. :-D (Kakav je bio?)
S' obzirom da je cijenjeni kolega forumaš večeras opravdano odsutan, pažnji ostalih forumaša želim preporučiti tačku 4. predstojeće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 6_2018.pdf
U obrazloženju za ovaj prijedlog, stožerna stranka "hrvatskog nacionalnog jedinstva" i dvije stranke "historijskog bošnjačkog ujedinjenja" potvrđuju i preuzimaju odgovornost za činjenicu da građani Mostara (Mostar je grad u BiH, samim tim u Evropi) od 2008. godine NEMAJU demokratsku mogućnost biranja svojih lokalnih predstavnika.
Djeca koja su rođena 2008. godine u Mostaru su trenutno već u drugom ili trećem razredu osnovne škole. Njihovi roditelji i dalje nemaju mogućnost uticati na opremljenost škola, nemaju mogućnost biranja predstavnika koji će omogućiti postavljanje "ležećih policajaca" ispred tih škola, itd...
I umjesto da te "stožerne" i "ujedinjujuće" stranke riješavaju životne probleme te djece rođene 2008. godine, iste bacaju "dimne bombe" u stilu "Odlaganje lokalnih izbora 2016." i "Mostar - Glavni grad FBiH".
Sarajevske magle i Mostarske kiše.

palermo

#23298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

kluz franjo wrote:
iste bacaju "dimne bombe" u stilu "Odlaganje lokalnih izbora 2016." i "Mostar - Glavni grad FBiH".

Da mi je znati zašto je magla ovo -Mostar-glavni grad FBiH..........

I koje je to rješenje koje nije magla.....volio bih ga čuti predmijevam da se slažemo u tome da prazne floskule nisu rješenje
kluz franjo

#23299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

palermo wrote:
kluz franjo wrote: iste bacaju "dimne bombe" u stilu "Odlaganje lokalnih izbora 2016." i "Mostar - Glavni grad FBiH".
Da mi je znati zašto je magla ovo -Mostar-glavni grad FBiH..........
I koje je to rješenje koje nije magla.....volio bih ga čuti predmijevam da se slažemo u tome da prazne floskule nisu rješenje
Iskreno se zahvaljujem na pitanju.
Pratio sam i odgovarajući pdf i uzeću sebi slobodu da Vašu diskusiju i pitanja na tom pdf-u kao forumaš ocijenim kao vrlo korektnu.
Ali da se vratim na Vaše konkretno pitanje.
1. Kada Izetbegović i Čović kažu "Dobar dan", ja iz predostrožnosti otvorim kišobran!
2. U situaciji kada navedeni dvojac, krenu pričati o Mostaru kao glavnom gradu FBIH, a da pri tome već godinama nisu u stanju sprovesti/usaglasiti/dogovoriti implementaciju odluke Ustavnog suda, ja to nazivam maglom i kišama (a sada im se priključuje i cunami).
3. Ja lično/osobno smatram da Mostar/Mostar (a to je i postojeća ustavno-zakonska odredba) ispunjava sve uslove/uvjete da bude jedan od administrativnih centara FBiH. Ne fiktivno, nego faktualno.
4. Činjenično stanje je nažalost da je kompletna FBiH administracija (uz manji mostarski make-up) smještena u Sarajevu. Ova činjenica nažalost nije federativna ni po regionalnom, ni po nacionalnom ključu.
5. Izmještanje kompletne administracije u bilo koji drugi grad je za mene u ovom momentu prvenstveno finansijsko pitanje. Tj. zahtjeva analizu, hoće li Mostar više prosperirati činjenicom prelaska administracije ili ako sredstva preseljenja preusmjerimo u privredni/gospodarski oporavak samog grada i okolice.
6. Ja sam lično za varijantu decentralizacije u kontekstu primjera svih regionalno i/ili nacionalno uređenih federacija. To znači npr. sjedište PIO/MIO u Travniku, sjedište Fonda FBiH za okoliš u Bihaću, sjedište Ustavnog suda FBiH u Livnu, sjedište Vlade i Skupštine FBiH u Mostaru, sjedište Instituta za metalurgiju FBiH u Zenici, itd, itd... (mislim da bi se ovo čak i moglo pametno iskoristiti za racionalizaciju javne uprave).
6a). Nosioci ovakvog prijedloga moraju predstaviti i konkretan plan troškova i ušteda.
7. Kada Izetbegović i Čović kažu "Dobar dan", ja iz predostrožnosti otvorim kišobran.
Nadam se da sam dovoljno iscrpno izložio moj stav na Vaše pitanje.
PS: Uz lični osjećaj žalosti (znam Mostar i cijenim Mostarce), ali mislim da je kolega Fudo387 po ovom pitanju na odgovarajućem pdf-u dao poprilično iskreno bolan završni komentar.
PS2: Izvinjavam se, pitali ste i koje je to riješenje, koje nije magla. Po mom skromnom mišljenju, to je za početak da se odredbe postojećeg ustava počnu sprovoditi na svakom pedlju ove zemlje. Da su građani ove zemlje KONSTITUTIVNI na svakom milimetru četvornom. Da Kanton Sarajevo ne troši samo na administraciju više od ukupnog budžeta Tuzlanskog kantona, da Federacija i u svom administrativnom uređenju zaživi kako je to i u Ustavu FBiH zapisano, da građani Mostara dobiju svoje ustavno i demokratsko pravo IZBORA lokalnih vlasti, itd, itd... Kada se za početak prvo vratimo barem ovom "feleričnom" ustavu, tada možemo racionalno pričati i o drugim stvarima.
Izvinjavam se na opširnosti.
palermo

#23300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

kluz franjo wrote:
PS: Uz lični osjećaj žalosti (znam Mostar i cijenim Mostarce), ali mislim da je kolega Fudo387 po ovom pitanju na odgovarajućem pdf-u dao poprilično iskreno bolan završni komentar.
Osvrnut ću se samo na ovo, jer sve ostalo što ste rekli, podrazumjeva jednu široku diskusiju u kojoj nažalost opet nećemo doći do neke pametnog suglasja. Ali možda neki drugi put, kako se stvari okreću, opet će za par mjeseci, ili par godina biti neka tema, "Kako Mostar vratiti Bosni i Hercegovini ili tako nešto" pa valjda budemo spremniji za diskusiju.

Nego, oko ovog pasusa koji sam ostavio. Nekako postaje ružno, patetično, čitati izjave tipa, žao mi je Mostara i slično (ne apostrofiram sada posebno ovo vaše što ste rekli) naprosto to postaje način obraćanja mostarcima.....posebno Bošnjacima Mostara,i to ostavlja jedan prilično gorak okus.....rekao bih čak i gorči od onoga što ostave Bakir i Dragan..

A što se tiče Fudinog završnog komentara (pretpostavljam da se to odnosi na njegovu rečenicu," onda si izgubio") on zaista jeste sublimirao sav taj jad i bijedu odnosa Bosne i Hercegovine prema Mostaru.

Jer ni Fudo ne spominje tu da je možda izgubila Bosna i Hercegovina u Mostaru, ili da je jedan od njenih konstiututivnih naroda (kojem i Fudo pretpostavljam da pripada) takođe izgubio. Čak ni vi to ne spominjete, nego nažalost, i vi Mostar koristite kao priliku da još jednom iskažete svoja ideološka opredjeljenja
(naravno, na jedna pismen i kulturan način, ali opet način od kojeg Mostar zaista nema ništa)
Locked