mario001 wrote:
Nije to isto, koji je od "uvezenih" posebno od strane IZ pocinio neko sranje, osim odsjecanja glave cetnicima
Ne pravi se naivan.
-ko je postrojio, vise puta, jedinicu u kojoj su bili velikim dijelom ti arapski borci? Ko im je tim postrojavanjem, i dao legitimitet, i stavio pod zastavu ARBiH. Barem jednim dijelom.
-koliko ih je iz te jedinice napravilo zlocin u ratu? Koliko ih je iz te jedinice u toku rata, poslije rata...a i kasnije, 'misionarski' sirilo svoju nakaradnu i militantnu viziju 'islama'?
-koliko je puta ex. Reis Ceric, izjavljivao, parafraziram - to su neki novi muslimani, cesto i bolji od tradicionalnih, i onih muslimana na koje smo mi navikli....bla bla bla.
I kada im se pricalo da je to pogubno, da 'gaje zmiju u njedrima', koja ce neminovno prije ili kasnije poceti raditi sra.nja, bile su isprike, sve su to muslimani, malo drugaciji, al nasa braca, islamofobija..... bla bla bla.
I sada su se bas ti, kao sjetili i otrjeznili, i pricaju ono sto su, sada vec dvije decenije, negirali i relativizirali.
Ne pravi se naivan.
---------------------------------------
To se tice oruzija.
Mislim da je kljucni momenat da se uvede u zakon da svako pronalazenje nelegalnog naoruzanja, narocito kod osobe izvan kuce, ili u automobilu, automatizmom proizvodi neke bas drakonske kazne. Znaci bez prostora da Omar mhesecar & co.umanje, ispregovaraju, olaksavajuce okolnosti za taj prestup.
Imas pistolj za pojasom u gradu, u kaficu, u automobilu...bilo gdje, a nemas dozvolu za to = dvije godine zatvora, automatizmom.
Ne mislim da je kljucni problem oko ovih pucanja po gradu, i upotrebe oruzija, ovi ljudi sa dozvolama. Jer je 95% ovih pucanja sa nelegalnim naoruzanjem, i od strane ljudi koji nisu nikada ni aplicirali za dozvolu za oruzije. Mada bi i tu moralo da se uvede ozbiljna REVIZIJA izdatih dozvola, pod hitno, i poostre kriteriji za dobijanje novih dozvola.
Mislim da je kljuc svega drakonska kazna, i to brzo primjenjiva, za pronalazak nelegalnog oruzija, natocito u automobilima, ili 'za pojasom' po gradu. Na to se treba baciti poenta borbe.