Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#23276 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

nije ljudi da ovi neće da formiraju vlast nego je dotle došlo da ne znaju i pored najbolje volje da se uvale u fotelje :-) :roll: :lol: :cry:

sad se moremo još mjesec-dva smijat al bome kadse dohavizaju i skontaju da ipak nije sve ko u kafani: hoćemo li još po jenu?!, ko što su obvikli...vego da imaju neki zakoni, regule.procedure itd. onda čemo plakati i to kako kukala nam majka :roll:
skupljac_zeljeza

#23277 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

Čovjek hoće do 2030 da iskorijeni siromaštvo u Bangladešu koji ima 160 miliona stanovnika i čudi se kako mi ne možemo sa par miliona.
Jedan od gorućih problema BiH je i nezaposlenost. Kako to riješiti?

Bosna i Hercegovina ima relativno malo stanovništva i sa samo nekoliko ispravnih odluka može se učiniti mnogo, što nije slučaj sa zemljama kao što je Bangladeš, u kojima imate 160 miliona stanovnika. Također, vi ste u samom središtu Evrope i možete učiniti šta god želite. Skoro da biste mogli napraviti listu najsiromašnijih i ići od vrata do vrata te pronaći način kako svakome od njih pomoći. Vjerujem da svaki pojedinac, svaka porodica, imaju moć kreativnosti i jedino što im treba jeste pomoći im da otkriju tu kreativnost i da je pretvore u biznis. Govorio sam ovih dana i kako jednostavnim potezima riješiti problem nezaposlenosti mladih.

Kako, otkrijte nam tajnu?

Ključno je da se u glavama mladih desi promjena, da jednostavno prestanu čekati posao i da ga počnu tražiti. Pa gdje postoji zemlja koja za vas traži posao? A mladi imaju ključnu ulogu jer mogu napraviti ogromnu razliku. Mislite drukčije ukoliko želite stvarati drukčiji svijet. To je cijela poenta i tajna. Nemojte se bojati misliti i raditi drukčije.

Ipak će većina ljudi u BiH reći da imamo lošu vlast i da je ona osnovna kočnica bilo kakve promjene i napretka?

Svaki narod misli da je njihova vlast loša zato što vlast ne radi ono što oni misle da je ispravno i da bi trebalo uraditi. I naravno da je opravdano kritikovati vlast i tjerati ih da rade ispravne stvari. Ali, prije nego što počnemo kritikovati mi bismo trebali početi raditi ispravne stvari. Ne možemo i ne smijemo čekati na vlasti da se promijeni i da promijeni stanje u zemlji. Da bi se desila promjena, moramo promijeniti sebe. Tada ćemo vlastima moći reći da čine pogrešne stvari i da se trebaju ugledati na nas. Svaka vlast je uvijek jedna mašina koja se vrlo sporo kreće. S druge strane, pojedinci su oni koji su dinamični, koji mogu učiniti neke male stvari vrlo lako. Kada učine te male stvari, onda mogu reći vlastima: “Evo vam primjer, vi ga sad samo umnožite”. Ključno je pokazati uspjeh i poručiti vlastima: “Uradio sam to i to, uspio sam, sada vi učinite isto na višem nivou”. Građani su kreativni dio društva, a ne vlast, a ukoliko oni ne budu kreativni vlast će sigurno biti neefikasna.
JoseMujica

#23278 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

đabe ti kreativni gradžani kada regule nisu prilagodžene njima vego hina što šjede na državnim jaslama, upravljaju i ćućaju krv ostatku
Skijaš

#23279 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Skijaš »

zashtitar wrote:
megaman4 wrote:
Ako znamo da je SDP doživio debakl na izborima, i da su izričito rekli da neće učestvovati u vlasti ako ih neko pozove u slučaju da fali većina, kako to DF misli izvesti, nije mi jasno nikako? :-)
Destabilizacija!
Nenasilna destabilizacija dosadašnjeg sistema nije najgore što se društvu može desiti. Na stranu sad DF, kakvu to stabilizaciju nude SDA i HDZ ? Bosanskohercegovačkom društvu su potrebne promjene, ne treba nam još četiri ili osam godina podijeljenih talova i privida stabilnosti.
dustaban

#23280 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

megaman4 wrote:Pa je li moguće da DF igra na kartu da preko SDP-a upravlja Federacijom i time blokira SDA i HDZ? :shock:
Svakakvih suludih teorija zavjere, ali ova je vrh!

Vi stvarno precjenjujete nase politicare. Prvo i prvo oni uopce nisu u stanju da isplaniraju takvu taktiku, a drugo i drugo... koja to taktika ovdje moze uspjeti. U ovom picwayzu ne mozes nasigurno racunati ni na vodu i struju, kamoli na to koja ce politicka struja voditi igru!
skupljac_zeljeza

#23281 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

JoseMujica wrote:đabe ti kreativni gradžani kada regule nisu prilagodžene njima vego hina što šjede na državnim jaslama, upravljaju i ćućaju krv ostatku
Pa nije baš skroz tako jer ako si juče slušao Novalića u Teleringu u TK ima još (čini mi se) 11 uspješnih firmi koje proizvode obuću čak za poznate svjetske brendove, ali samo Aidi ne ide. U Živinicima još desetak firmi najmještaja, ali samo Konjuhu ne ide.
Banksy

#23282 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

dustaban wrote:
megaman4 wrote:Pa je li moguće da DF igra na kartu da preko SDP-a upravlja Federacijom i time blokira SDA i HDZ? :shock:
Svakakvih suludih teorija zavjere, ali ova je vrh!

Vi stvarno precjenjujete nase politicare.
Notorna glupost.
Ovi, mamurni, ne znaju sabrati 2 Bošnjaka + 2 Hrvata, ovi im pridaju nadnaravne spsoobnosti ...
JoseMujica

#23283 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

skupljac_zeljeza wrote:
JoseMujica wrote:đabe ti kreativni gradžani kada regule nisu prilagodžene njima vego hina što šjede na državnim jaslama, upravljaju i ćućaju krv ostatku
Pa nije baš skroz tako jer ako si juče slušao Novalića u Teleringu u TK ima još (čini mi se) 11 uspješnih firmi koje proizvode obuću čak za poznate svjetske brendove, ali samo Aidi ne ide. U Živinicima još desetak firmi najmještaja, ali samo Konjuhu ne ide.
moje svega ti "uspješne firme" koje plaćaju 300KM na ruke i ne uplaćuju doprinose po deceniju...mjera uspjeha jedne firme nije samo profit koji pobere uska klika ljudi...za mene je uspješna ona firma u kojoj radnici mogu živit od svog rada
kox

#23284 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

Skijaš wrote:
Nenasilna destabilizacija dosadašnjeg sistema nije najgore što se društvu može desiti. Na stranu sad DF, kakvu to stabilizaciju nude SDA i HDZ ? Bosanskohercegovačkom društvu su potrebne promjene, ne treba nam još četiri ili osam godina podijeljenih talova i privida stabilnosti.
Nemamo mi trenutno kapacitet za ozbiljne promjene, izbori su sve rekli. Dovoljno je pogledati glavnu pozicionu i glavnu opozicionu stranku i sve je jasno.
kamen spoticanja

#23285 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kamen spoticanja »

Ja mislim da ovaj nije gladan...a ovakvih kod nas moze biti milion...samo sto treba kopat a djes to
http://mobile.net.hr/danas/novac/masala ... -unaprijed
daddy-kool

#23286 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

JoseMujica wrote:
moje svega ti "uspješne firme" koje plaćaju 300KM na ruke i ne uplaćuju doprinose po deceniju...mjera uspjeha jedne firme nije samo profit koji pobere uska klika ljudi...za mene je uspješna ona firma u kojoj radnici mogu živit od svog rada
I ti ga pretjera, čuj radnici da žive. :?

Bitno je smanjiti poreze i uplate za radnike, osloboditi poslodavce obaveza, smanjiti prava radnika ne bil' investitori narhupili kod nas ... Kada već sličan recept nije upalio u susjednim državama, zašto ga ne primjeniti i ovdje?
kamen spoticanja

#23287 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kamen spoticanja »

hoces da kazes da je df ustvari sdp drugacijeg imena?
menscini da je to bila moja hipoteza od kako je komsic formirao stranku
ali kad vidim kakvi su amateri mandarine,definitivno mi ta prica vise ne drzi vodu
Dr. Kuca

#23288 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Dr. Kuca »

:lol:
madner

#23289 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Jao koje driblanje, pa ovo je vrh.
kox

#23290 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

A u Bangladešu je poslovna klima vrh ?
JoseMujica

#23291 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JoseMujica »

realno Bangladeš ima bolju klimu za strane ulagače....daleko jefitniju radnu snagu, nema nikakvih regulativa o zaštiti na radu, uslovima rada, zaštiti okoliša itd.

dakle nemremo se ni s Banglom mjerit
zippoo87

#23292 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zippoo87 »

JoseMujica wrote:realno Bangladeš ima bolju klimu za strane ulagače....daleko jefitniju radnu snagu, nema nikakvih regulativa o zaštiti na radu, uslovima rada, zaštiti okoliša itd.

pa nama i ne trebaju takvi investitori...zasto od samih sebe da pravimo najjeftiniju radnu snagu ?
da biramo pametnije,da biramo strucnije ljude...koji ce investirati u znanje a ne u unistenje svega...pa da pare uzimamo na tehnologijama,mozgu,znanju...
evo ja prvi necu investitora koji nudi uslove rada kao u indiji...znaci gdje je radnik totalno nezasticen i kada mu se sta desi,jednottavno ga mijenja drugi
neka ti najjadniji investitori slobodno idu sto dalje od BiH...meni takvi ne trebaju
dustaban

#23293 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Mene interesuje postoji li nekakva egzaktna definicija sta je zapravo investicija?!

Koliko vidim ovdje se investicijom naziva otvaranje prodavnica, kupovina domacih nekretnina, resursa, privatizacije bez pokretanja proizvodnje...

:?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#23294 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

dustaban wrote:Mene interesuje postoji li nekakva egzaktna definicija sta je zapravo investicija?!

Koliko vidim ovdje se investicijom naziva otvaranje prodavnica, kupovina domacih nekretnina, resursa, privatizacije bez pokretanja proizvodnje...

Ulaganje novca u smislu njegove oplodnje tj. dobivanja profita. Logično da sobom vuče kreiranje radnih mjesta i nije uopće vezano isključivo u proizvodnju. Dapače, moderne zemlje uglavnom investiraju u tercijalne djelatnosti tj. usluge, turizam i sl.
madner

#23295 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Radna snaga moze biti jeftinija i ako je dobro placena, ako je dovoljno produktivna.

No ko god spominje strane investitore treba znati da bez ozbiljne reforme pravnog sistema nema vecih investicija, a da veca reforma pravnog sistema traje duze od njihovog izbornog ciklusa. :D
dustaban

#23296 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

KatarinaKosaca wrote:
dustaban wrote:Mene interesuje postoji li nekakva egzaktna definicija sta je zapravo investicija?!

Ulaganje novca u smislu njegove oplodnje tj. dobivanja profita. Logično da sobom vuče kreiranje radnih mjesta i nije uopće vezano isključivo u proizvodnju. Dapače, moderne zemlje uglavnom investiraju u tercijalne djelatnosti tj. usluge, turizam i sl.
OK, to je jasno. Profit se moze smatrati i samo rentanje nekretnine i on nije uopce upitan sa pozicije investitora (bolje reci kupca). Ali ja pitam sta je to investicija sa aspekta onog ko nudi (bolje reci prodaje) resurs, nekretninu, trziste... ?!
statixx

#23297 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by statixx »

Pa to ti je jedini nacin da u drzavi kakva je nasa dodjes do novca i pokrenes ekonomiju, narocito kada uzmes u obzir da imamo monetarnu politiku ogranicenu valutnim odborm. Politicke tenzije su ono sto brine investitora, a tu je i ona prica o rigidnom pravnom okviru kojim je uredjeno trziste.
kox

#23298 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

JoseMujica wrote:realno Bangladeš ima bolju klimu za strane ulagače....daleko jefitniju radnu snagu, nema nikakvih regulativa o zaštiti na radu, uslovima rada, zaštiti okoliša itd.

Onda mi imamo bolju klimu za strane ulagače od npr. Njemačke, po svim nabrojanim parametrima.
Last edited by kox on 23/03/2015 14:13, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#23299 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by KatarinaKosaca »

dustaban wrote:OK, to je jasno. Profit se moze smatrati i samo rentanje nekretnine i on nije uopce upitan sa pozicije investitora (bolje reci kupca). Ali ja pitam sta je to investicija sa aspekta onog ko nudi (bolje reci prodaje) resurs, nekretninu, trziste... ?!
Dobivanje "svježeg novca" i samim tim povećanje količine novca u opticaju. Zato, na primjer neke zemlje daju državljanstvo na kupovinu nekretnine skuplje od x eura.. Tako im pristiže novac koji nije "zarađen" na tržištu, a može se investirati..
dustaban

#23300 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

KatarinaKosaca wrote:
dustaban wrote:OK, to je jasno. Profit se moze smatrati i samo rentanje nekretnine i on nije uopce upitan sa pozicije investitora (bolje reci kupca). Ali ja pitam sta je to investicija sa aspekta onog ko nudi (bolje reci prodaje) resurs, nekretninu, trziste... ?!
Dobivanje "svježeg novca" i samim tim povećanje količine novca u opticaju. Zato, na primjer neke zemlje daju državljanstvo na kupovinu nekretnine skuplje od x eura.. Tako im pristiže novac koji nije "zarađen" na tržištu, a može se investirati..
OK, vidim da se ne razumijemo bas najbolje. Zato evo nesto konkretno: u cemu je otvaranje McDonaldsa investicija ? U redu tu se zaposli nekoliko domacih radnika, ali isto tako mu se preda trziste. Mi dakle ustupamo nase trziste u zamjenu za nekoliko radnih mjesta stranom "investitoru" umjesto da to sve odradimo unutar kuce jer tako, na sve pobrojano, zadrzavamo profit u kuci.
:?:
Post Reply