Al Jazeera Balkans

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
MarcusM

#2326 Re: Al Jazeera Balkans

Post by MarcusM »

Al Jazeera Balkans je bez premca u ozbiljnom novinarstvu u regiji. Gledam upravo intervju sa Zubinom Mehtom, imali su i Olivera Stone-a, Williama Engdahla, Pierluigi Collinu, Petera Prevca, Angelinu Jolie, Ahmeta Davutogluoa i bog zna još kakvih svjetskih i regionalnih faca. Prenos događaja iz Turske je bio bez premca, čak je bilo malo međunarodnih stanica stanica koje su imale tako dobar i aktualan program iz Turske onu noć i dan.
N1 i CNN su bili katastrofa po pitanju Turske, ali to i nije prioritet N1. N1 ima dobre lokalne vijesti, tu im TVSA ili TV1 nisu ravni. Vjerujem da imaju dobre lokalne vijesti i u Hrvatskoj ili Srbiji. Njihovi gosti i teme su, također, uglavnom lokalni. Ne treba ih svrstavati u isti koš.
MOSALJOZE

#2327 Re: Al Jazeera Balkans

Post by MOSALJOZE »

Večeras u 18:00 uživo na Al Jazeera Balkans intervju sa predsjednikom Turske. Recep Tayyip Erdoğan govori za Al Jazeeru.
#AJB #Intervju
savsvoj

#2328 Re: Al Jazeera Balkans

Post by savsvoj »

Ne znam kako i zašto, ali Arduana je bilo odlična u svim javljanjima iz Turske. Sigurno bila na nekoj obuci. :-D
unix

#2329 Re: Al Jazeera Balkans

Post by unix »

Ima li boljeg pokazatelja o profesionalnosti, televiziji nego kad se odes na YT tacnije na ovaj link ovdje : http://www.youtube.com/watch?v=kIG7x0g5I7Y

Pogledati Arduanu kako to radi, novinari ne samo u BiH, nego i sire (mislim na regiju) znam da ima forumasa iz tih zemalja regije ovdje i nadam se da ce se sloziti samnom, treba da uce od ove novinarke, ali ima jedan problem u BiH kao i u regiji uvijek osporavamo kvalitet neceg naseg, tako da se cesto desi da moras biti najbolji, da ti priznaju prosjecnost. Uglavnom, Arduana je 'izrasla' u novinarku svjetskog kvaliteta, i mislim da se trebamo ponositi s njom. Bravo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2330 Re: Al Jazeera Balkans

Post by KatarinaKosaca »

Samo da jos ta novinarka svjetskog kalibra nauci da «vojni puc» nije ispravno, nego ili vojni udar, ili puc. Osjeti se na AJ da nema Hrge iako jos uvijek najbolja informativna TV bez konkurencije.
IgiPop

#2331 Re: Al Jazeera Balkans

Post by IgiPop »

KatarinaKosaca wrote:Samo da jos ta novinarka svjetskog kalibra nauci da «vojni puc» nije ispravno, nego ili vojni udar, ili puc. Osjeti se na AJ da nema Hrge iako jos uvijek najbolja informativna TV bez konkurencije.
:lol: :lol: :lol:

To je možda lapsus, stvarno nije loša...
unix

#2332 Re: Al Jazeera Balkans

Post by unix »

@katarinakosaca

Ne znam to za Hrgu ne bih se slozio, Hrga je ko Apple (brendirana) od strane naravno mase (naroda), tipa pogledaj u kini kakve sad telefone prave, razvaljuju sa performansama sto software sto hardware (mnogo bolji od apple-a), tako da i Hrga je precjenjena kao main stream faca, daleko od toga da nema kvalitete koje su tebe ocarele i mnoge druge, logicno je ne bi bila u Al Jazeeri, ali i ne bas temeljne da povrh svega ona bude mjera za 'izgled' i temelj AJB-a, kad si tako 'darezljiva' zanima me sta mislis o novoj 'akviziciji' Nensi (op. Nensi Brlek Blazevic).

I dobar ti pseudonim. :)
KatarinaKosaca

#2333 Re: Al Jazeera Balkans

Post by KatarinaKosaca »

Ne znam Nensi, nisam obratila pozprnost. Hrga je odlicno vodila emisije sa jednim ili dva ili tri sugovornika. Arduana nije losa. Ali nije bas svjetsks klasa, svakako bolja od Nadine Malicbegovic
m_l

#2334 Re: Al Jazeera Balkans

Post by m_l »

Ono sto mene odbija je ne bas dobra dikcija. Morala bi malo vise poraditi na tome. Ali, rijetki imaju jasan i cist govor.

Alma, voditeljica jutarnjeg programa na N1, pila afrikatima. :twisted:
quarterback

#2335 Re: Al Jazeera Balkans

Post by quarterback »

KatarinaKosaca wrote:Ne znam Nensi, nisam obratila pozprnost. Hrga je odlicno vodila emisije sa jednim ili dva ili tri sugovornika. Arduana nije losa. Ali nije bas svjetsks klasa, svakako bolja od Nadine Malicbegovic
maliČbegoviČ

:D
unix

#2336 Re: Al Jazeera Balkans

Post by unix »

KatarinaKosaca wrote:Ne znam Nensi, nisam obratila pozprnost. Hrga je odlicno vodila emisije sa jednim ili dva ili tri sugovornika. Arduana nije losa. Ali nije bas svjetsks klasa, svakako bolja od Nadine Malicbegovic
Pa dobro, ako ne znas Nensi, dakle i ne pratis bas medije (novinarske tokove), tako da i nisi bas neka mjera da kazes ko je svjetski a ko ne.
KatarinaKosaca

#2337 Re: Al Jazeera Balkans

Post by KatarinaKosaca »

unix wrote:
Pa dobro, ako ne znas Nensi, dakle i ne pratis bas medije (novinarske tokove), tako da i nisi bas neka mjera da kazes ko je svjetski a ko ne.
ko je mjera za sta?
unix

#2338 Re: Al Jazeera Balkans

Post by unix »

[/quote] ko je mjera za sta?[/quote]

Ti za novinarstvo nisi, ne mislim da sam i ja, ali bar sam upucen. A mjere, sirok je to pojam..
KatarinaKosaca

#2339 Re: Al Jazeera Balkans

Post by KatarinaKosaca »

unix wrote:
Ti za novinarstvo nisi, ne mislim da sam i ja, ali bar sam upucen. A mjere, sirok je to pojam..
Gdje sam napisala da sam ja mjera? Ali, ne moram to ni biti pa je usporediti sa Kristijan Amanpur, Martinom Belom i slicnima, pa se nasmijati. Ne losa, da. Svjetski kalibar, nikako. :mrgreen:
Srebrni

#2340 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Srebrni »

unix wrote:
ko je mjera za sta?[/quote]

Ti za novinarstvo nisi, ne mislim da sam i ja, ali bar sam upucen. A mjere, sirok je to pojam..[/quote]

Bože sačuvaj o čemu vi raspravljate...
savsvoj

#2341 Re: Al Jazeera Balkans

Post by savsvoj »

MarcusM wrote:Al Jazeera Balkans je bez premca u ozbiljnom novinarstvu u regiji. Gledam upravo intervju sa Zubinom Mehtom, imali su i Olivera Stone-a, Williama Engdahla, Pierluigi Collinu, Petera Prevca, Angelinu Jolie, Ahmeta Davutogluoa i bog zna još kakvih svjetskih i regionalnih faca. Prenos događaja iz Turske je bio bez premca, čak je bilo malo međunarodnih stanica stanica koje su imale tako dobar i aktualan program iz Turske onu noć i dan.
N1 i CNN su bili katastrofa po pitanju Turske, ali to i nije prioritet N1. N1 ima dobre lokalne vijesti, tu im TVSA ili TV1 nisu ravni. Vjerujem da imaju dobre lokalne vijesti i u Hrvatskoj ili Srbiji. Njihovi gosti i teme su, također, uglavnom lokalni. Ne treba ih svrstavati u isti koš.
Dobro rečeno! Doduše, nisam ni ja znao za većinu ovih intervjua, ali sam provjerio sada na youtube i stvarno su svi bili na AJB. :D
unix

#2342 Re: Al Jazeera Balkans

Post by unix »

Da malo ozivimo i ovaj forum u 'real time' okruzenju, AJB prati desavanja i u Njemackoj, tacnije u Minhenu

Uzivo, live blog
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uz ... a-u-bijegu

Bas visok stepen profesionalnosti, kao i u Turskoj, svaka cast!
MOSALJOZE

#2343 Re: Al Jazeera Balkans

Post by MOSALJOZE »

Pa intervju sa Recepom je bio vrh,domaća zadaća za sve,nešto što ostali mogu sanjati
Connaisseur Karlin

#2344 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Connaisseur Karlin »

unix wrote:Da malo ozivimo i ovaj forum u 'real time' okruzenju, AJB prati desavanja i u Njemackoj, tacnije u Minhenu

Uzivo, live blog
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uz ... a-u-bijegu

Bas visok stepen profesionalnosti, kao i u Turskoj, svaka cast!
ovo je profsionlanost:

http://www.breakingnews.com/topic/munich-bavaria-de/
Srebrni

#2345 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Srebrni »

MOSALJOZE wrote:Večeras u 18:00 uživo na Al Jazeera Balkans intervju sa predsjednikom Turske. Recep Tayyip Erdoğan govori za Al Jazeeru.
#AJB #Intervju
Organizaciono, produkcijski i u smislu pokazivanja moći - čista desetka.

Novinarski, nažalost, NULA BODOVA. Servilno se podilazilo Erdoganu (kao što je i tradicija za AJB) sa pitanjima koja su mu dozvoljavala da se predstavi kao mučenik i žrtva. To govori o objektivnosti, a ako ne o objektivnosti, barem os posbnosti novinara da pokuša da upita za stanje koje je prethodilo pokušaju puča.

S druge strane, Erdogan možda ne bi ni pristao na intervju da je mislio da će ga neko dobro "pritisnuti", ali u tom slučaju sam intervju postaje izlišan i sam sebi svrha, da eto pokažu kako mogu dovesti Erdogana.
Hakiz

#2346 Re: Al Jazeera Balkans

Post by Hakiz »

Srebrni wrote:
MOSALJOZE wrote:Večeras u 18:00 uživo na Al Jazeera Balkans intervju sa predsjednikom Turske. Recep Tayyip Erdoğan govori za Al Jazeeru.
#AJB #Intervju

Novinarski, nažalost, NULA BODOVA. Servilno se podilazilo Erdoganu (kao što je i tradicija za AJB) sa pitanjima koja su mu dozvoljavala da se predstavi kao mučenik i žrtva. To govori o objektivnosti, a ako ne o objektivnosti, barem os posbnosti novinara da pokuša da upita za stanje koje je prethodilo pokušaju puča.

S druge strane, Erdogan možda ne bi ni pristao na intervju da je mislio da će ga neko dobro "pritisnuti", ali u tom slučaju sam intervju postaje izlišan i sam sebi svrha, da eto pokažu kako mogu dovesti Erdogana.
To ti je kada forma zamijeni suštinu.

Nego, nije to ništa novo. Ima na AJ mnogo dokumentaraca. O svemu i svačemu. Ali nema o temama kao što su prava radnika, a naročito radnica, iz Azije u zemljama Bliskog istoka. I sličnim.

Na primjer, imaš na AJB istraživanje o tome kakve probleme imaju Arapi koji u velikom broju pokušavaju u BiH doći do nekretnine. Ali nemaš istraživanje o tome zašto je u zadnjih nekoliko godina drastično povećano interesovanje Arapa za nabavljanje nekretnine u BiH. Šta je pozadina tog interesa. Bilo taj interes benigan ili maligan, nije bitno, ali da znamo šta je u stvari razlog.

Tako da AJ, CNN, FOX, ovaj, onaj, svi su oni isti, ti samo pronađeš ko se od njih uklapa u tvoj svjetonadzor i počneš ga hvaliti.

Nema na planeti beskompromisnog medija, što elektronskog što štampanog, koji će pisati istinu, svu istinu i samo istinu i neće biti ili cenzurisan ili samocenzurisan.

Ta su vremena prošla, to se počelo mijenjati nakon Vijetnamskog rata, a nakon 1. rata u Kuvajtu (Buš stariji) je definitivno završeno stavljanje medija pod kontrolu.

Tako da su ti danas mediji samo reklamni panoi i megafoni interesa koji su iza njih, što političkih, što ekonomskih, što vrijednosnih.

Uključujući AJ (pa i B).
unix

#2347 Re: Al Jazeera Balkans

Post by unix »

Procitah ja svega ovdje, od analiza preko pohvala, kritika i cega vec ne..samo ne znam koliko pratite al jazeeru kao mrezu, odnosno kao main stream medij apropo ove price da slabo ima price o pravima radnika ili da se te vijesti narodski receno guraju pod tepih, pa malo da oborimo taj stereotip koji se stvorio ovdje:

Al Jazeera English - http://www.aljazeera.com/news/2016/03/a ... 27936.html

Al Jazeera America - http://america.aljazeera.com/articles/2 ... qatar.html

Al Jazeera Balkans - http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hr ... one-o-radu

Al Jazeera Balkans - http://balkans.aljazeera.net/vijesti/un ... e-u-kataru

Naravno, da je to problem niko ne bjezi odgovornosti i problema, kojem je mreza Al Jazeera dala medijski prostor, vjerovali ili ne vise nego neki drugi main stream mediji, koji su imali huskacku retoriku ponekad i nekim clankom sa 'bait' naslovom. Ali jednostavno, kada si prvi medju jednakima, mrlja je logican slijed, jer ipak je to Al Jazeera.
wolf07

#2348 Re: Al Jazeera Balkans

Post by wolf07 »

Hakiz wrote:
Srebrni wrote:
#AJB #Intervju

To ti je kada forma zamijeni suštinu.

Nego, nije to ništa novo. Ima na AJ mnogo dokumentaraca. O svemu i svačemu. Ali nema o temama kao što su prava radnika, a naročito radnica, iz Azije u zemljama Bliskog istoka. I sličnim.

Na primjer, imaš na AJB istraživanje o tome kakve probleme imaju Arapi koji u velikom broju pokušavaju u BiH doći do nekretnine. Ali nemaš istraživanje o tome zašto je u zadnjih nekoliko godina drastično povećano interesovanje Arapa za nabavljanje nekretnine u BiH. Šta je pozadina tog interesa. Bilo taj interes benigan ili maligan, nije bitno, ali da znamo šta je u stvari razlog.

Tako da AJ, CNN, FOX, ovaj, onaj, svi su oni isti, ti samo pronađeš ko se od njih uklapa u tvoj svjetonadzor i počneš ga hvaliti.

Nema na planeti beskompromisnog medija, što elektronskog što štampanog, koji će pisati istinu, svu istinu i samo istinu i neće biti ili cenzurisan ili samocenzurisan.

Ta su vremena prošla, to se počelo mijenjati nakon Vijetnamskog rata, a nakon 1. rata u Kuvajtu (Buš stariji) je definitivno završeno stavljanje medija pod kontrolu.

Tako da su ti danas mediji samo reklamni panoi i megafoni interesa koji su iza njih, što političkih, što ekonomskih, što vrijednosnih.

Uključujući AJ (pa i B).
Vrlo često, gotovo svakodnevno, pratim AJB i mislim da je to ponajbolja TV kuća u regionu iz mnogo razloga, ali moram priznati da je ovaj post koji je napisao @Hakiz u svega par rečenica objasnio šta je to novinarstvo danas i kako se došlo tu gdje smo sad. Uz sve pohvale koje idu na račun AJB iz aviona se vidi da nema ni riječi kritike prema vlastodršcima iz Zaliva, i to baš para oči. A znam iz prve ruke da recimo sirotinja iz Bangladeša, Pakistana ili sa Filipina krvavo radi u Emiratima za par stotina maraka mjesečno!
savsvoj

#2349 Re: Al Jazeera Balkans

Post by savsvoj »

bijela

#2350 Re: Al Jazeera Balkans

Post by bijela »

Ocekivala sam bolje od arduane, sta je ovo?!
Sta je htjela, isprovocirati ovog novinara, u potrazi za odgovorima? Los engleski, naglasavanje nekih nebitnih rijeci u recenice, neke nepotrebne mimike, smjehuljenja dok covjek odgovara?...
Samo me iznervirala :-)
Locked