GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#2326 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by HAVANA »

chuchumbamayumbe wrote:Sekiram se za sebe...nekako mi je lakše dok ih sve drže na okupu.
8-)
Cejeni odlaze,
Bez krvi, bez znoja
Bez placa udovica,
Osta pusta ledina

Premalo za dvoje

Sosoni se zbijaju,
Podmulo zuje
Kopita njihovih
Razjarenih konja

Cejeni odlaze,
Cejeni odlaze,
Cejeni odlaze...

Gvozdeni jahac
Ide bijelom ocu
U rukama koltovi,
U srcu ljubav prema domovini

Gvozden je ljut,
Planine grme
Otac obecava
Miran rezervat

Cejeni odlaze,
Cejeni odlaze,
Cejeni odlaze...

Imam prijatelja,
Stanuje kod Napredka
Ne znam kog je plemena,
Jer ne nosi ratne boje

S njim idem u lov,
U lov na bivole
I vidim Cejene,
Cejene kako odlaze

Cejeni odlaze,
Cejeni odlaze,
Cejeni odlaze...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2327 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by plain vanilla »

GRAS SE OGLASIO NAKON INCIDENTA: Putnicu Ševalu Nikšić optužuju da je nasrnula na mlađeg i krupnijeg dispečera

Nakon incidenta koji se nedavno desio u dispečerskom centru GRAS-a na Čengić-Vili u kojem su učestvovali putnica Ševala Nikšić i centralni dispečer Jasmin Lojić, iz Pres-službe ovog preduzeća stiglo je saopćenje u kojem se kaže da je putnica lažno prijavila dispečera da ju je fizički napao te su nju optužili da je, nakon što je neovlašteno ušla u službene prostorije, napala i povrijedila dispečera.

Tražio zaštitu

Iz GRAS-a navode da Ševali, navodno, ovo nije bio prvi napad na njihove zaposlenike te da je inscenirala cijeli slučaj i zloupotrijebila medije u cilju svoje odbrane. Kao veoma važan argument iz GRAS-a ističu da Ševala vrijeđa i maltretira službena lica GRAS-a, što jasno ukazuje da postoji sumnja da se radi o smišljenoj namjeri, a ne o slučajnom incidentu.

U dopisu se, također, kaže da se Ševala, nakon što je nanijela tjelesne povrede dispečeru Jasminu, razgovarajući na mobitel, hvalila nepoznatoj osobi kako je nekoga izudarala govoreći "kada sam ga uhvatila za jaknu, pa ga od zid, pa od vrata, beli sam ga izudarala", a sve je to, navodno, slušala vozačica tramvaja G. L.

U saopćenju GRAS-a navedeno je da je dispečer nakon navodnog Ševalinog brutalnog napada pozvao policiju da ga zaštiti, a oni su mu savjetovali da izvadi ozljedni list. U saopćenju se ne navodi kakve je povrede Jasmin zadobio.

Iznesene nebuloze

Ševala je u jučerašnjem telefonskom razgovoru za Dnevni avaz rekla da nakon incidenta uopće nije razgovarala na mobitel te da je u tramvaju stajala na zglobu razgovarajući s ostalim putnicima.

- To su nebuloze. Taj dispečer je mnogo viši, krupniji i mlađi od mene, zar mislite da ja mogu nekoga takvog pretući, to je neistina. Kada sam se branila od njega, udarila sam ga rukom. Ja tom čovjeku ne želim zlo. Ako je on protumačio da sam bila drska prema njemu, nije bilo razloga da me počne udarati. Želim mu da se opameti, da se tako ne ponaša prema građanima. Znam da sam ga, boreći se da se iščupam, udarila u vrat ili lice. Ima sud koji će riješiti ovaj slučaj. Žao mi je samo što nemaju videonadzor u toj prostoriji, koji bi to sve dokazao. Želim da građani znaju s kim imamo posla - kazala je Ševala.

Bez disciplinskog postupka

- S obzirom na to da se tokom provjere cijelog slučaja pokazalo da ne postoje elementi za pokretanje disciplinskog postupka protiv dispečera, cijeli slučaj bit će predat nadležnim organima radi provođenja postupka utvrđivanja odgovornosti gospođe Ševale Nikšić zbog fizičkog napada i nedozvoljenog upada u službene prostorije preduzeća. U slučaju da se pokazalo da postoje elementi odgovornosti dispečera L. J., protiv istog bi, kao i u drugim slučajevima, bile pokrenute sankcije u skladu s aktima preduzeća - saopćili su iz GRAS-a.
nosara

#2328 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nosara »

plain vanilla wrote:
GRAS SE OGLASIO NAKON INCIDENTA: Putnicu Ševalu Nikšić optužuju da je nasrnula na mlađeg i krupnijeg dispečera

Nakon incidenta koji se nedavno desio u dispečerskom centru GRAS-a na Čengić-Vili u kojem su učestvovali putnica Ševala Nikšić i centralni dispečer Jasmin Lojić, iz Pres-službe ovog preduzeća stiglo je saopćenje u kojem se kaže da je putnica lažno prijavila dispečera da ju je fizički napao te su nju optužili da je, nakon što je neovlašteno ušla u službene prostorije, napala i povrijedila dispečera.

Tražio zaštitu

Iz GRAS-a navode da Ševali, navodno, ovo nije bio prvi napad na njihove zaposlenike te da je inscenirala cijeli slučaj i zloupotrijebila medije u cilju svoje odbrane. Kao veoma važan argument iz GRAS-a ističu da Ševala vrijeđa i maltretira službena lica GRAS-a, što jasno ukazuje da postoji sumnja da se radi o smišljenoj namjeri, a ne o slučajnom incidentu.

U dopisu se, također, kaže da se Ševala, nakon što je nanijela tjelesne povrede dispečeru Jasminu, razgovarajući na mobitel, hvalila nepoznatoj osobi kako je nekoga izudarala govoreći "kada sam ga uhvatila za jaknu, pa ga od zid, pa od vrata, beli sam ga izudarala", a sve je to, navodno, slušala vozačica tramvaja G. L.

U saopćenju GRAS-a navedeno je da je dispečer nakon navodnog Ševalinog brutalnog napada pozvao policiju da ga zaštiti, a oni su mu savjetovali da izvadi ozljedni list. U saopćenju se ne navodi kakve je povrede Jasmin zadobio.

Iznesene nebuloze

Ševala je u jučerašnjem telefonskom razgovoru za Dnevni avaz rekla da nakon incidenta uopće nije razgovarala na mobitel te da je u tramvaju stajala na zglobu razgovarajući s ostalim putnicima.

- To su nebuloze. Taj dispečer je mnogo viši, krupniji i mlađi od mene, zar mislite da ja mogu nekoga takvog pretući, to je neistina. Kada sam se branila od njega, udarila sam ga rukom. Ja tom čovjeku ne želim zlo. Ako je on protumačio da sam bila drska prema njemu, nije bilo razloga da me počne udarati. Želim mu da se opameti, da se tako ne ponaša prema građanima. Znam da sam ga, boreći se da se iščupam, udarila u vrat ili lice. Ima sud koji će riješiti ovaj slučaj. Žao mi je samo što nemaju videonadzor u toj prostoriji, koji bi to sve dokazao. Želim da građani znaju s kim imamo posla - kazala je Ševala.

Bez disciplinskog postupka

- S obzirom na to da se tokom provjere cijelog slučaja pokazalo da ne postoje elementi za pokretanje disciplinskog postupka protiv dispečera, cijeli slučaj bit će predat nadležnim organima radi provođenja postupka utvrđivanja odgovornosti gospođe Ševale Nikšić zbog fizičkog napada i nedozvoljenog upada u službene prostorije preduzeća. U slučaju da se pokazalo da postoje elementi odgovornosti dispečera L. J., protiv istog bi, kao i u drugim slučajevima, bile pokrenute sankcije u skladu s aktima preduzeća - saopćili su iz GRAS-a.
A sto ga je pretukla...? :?

Jadan covjek... Ima li kakav fond za pomoc... Red je da se sakupe sredstva, jer ovi iz grasa nemaju zdravstveno...

'ajde merhametli gradjani metropole, pokazite svoje srce...! :lol:
BHF_Manijak

#2329 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Mene bi majkemi mile bilo stid izaci u javnost, da sam hrmaplija od 2 metra i da kazem da me zena prebila, ali jok, seljacka politika ide i dotle samo da istraje u svom i da se pokaze kako nije do njih. Fuj, svakim danom mi se sve vise gadi ta institucija, da Bog da se ugasili konacno! :x :x :x Nije ih stid izdati ovakvo saopstenje a poznato je kako se njihovi seljacki revizori odnose spram putnika!
Reglan

#2330 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Jel neko mozda slusao jutros temu dana na Kalman radiu?Bilo o grasu.Javlja se sad neki uposlenik grasa,kaze sto pricate o grasu,sto niste dosli da cistite sine,vozite se i vi javnim prevozom.Govori mu voditelj pa cistili su studenti i obicni gradjani vise nego vi.Onda ovaj govori sto vi stalno pricate o grasu,sto ne pricate o svojoj porodici u temi dana.A odgovara voditelj pa ne zove se moja porodica Kantonalna Javna porodica.Ja leg'o. :lol: :lol: :run:
Manic Psycho

#2331 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Manic Psycho »

a sta slusalac kaze nakon ovog zadnjeg. jel se poklopio. nek mu ga je sukno voditelj :thumbup:
Reglan

#2332 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Manic Psycho wrote:a sta slusalac kaze nakon ovog zadnjeg. jel se poklopio. nek mu ga je sukno voditelj :thumbup:
Otis'o onaj iz grasa.Koji papak moras biti pa reci sto niste cistili sine i vi se vozite tramvajem.Pa studenti im ocistili sve. :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2333 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

arshavin wrote:Jel neko mozda slusao jutros temu dana na Kalman radiu?Bilo o grasu.Javlja se sad neki uposlenik grasa,kaze sto pricate o grasu,sto niste dosli da cistite sine,vozite se i vi javnim prevozom.Govori mu voditelj pa cistili su studenti i obicni gradjani vise nego vi.Onda ovaj govori sto vi stalno pricate o grasu,sto ne pricate o svojoj porodici u temi dana.A odgovara voditelj pa ne zove se moja porodica Kantonalna Javna porodica.Ja leg'o. :lol: :lol: :run:
bože dragi :cry: :cry: :cry:
Filter

#2334 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

je li zavrsen kolektivni godisnji u grasu?
O'zone
Globalni moderator

#2335 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Filter wrote:je li zavrsen kolektivni godisnji u grasu?
Dok god je praška snijega na zemlji pola GRASA je na bolovanju :roll:
Mr.Penguin

#2336 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mr.Penguin »

GRAS-ova vozila sutra neće saobraćati?
Radnici GRAS-a su danas stupili u dvosatni štrajk kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnjeg isključenja struje uzrokavnog dugom od million i 100.000 KM prema Elektrodistribuciji, kao i svih problema koji su nastali posljednjih godina.
Predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović je kazao da vozači ne štrajkuju kako bi građani imali normalan gradski prijevoz. Štrajk upozorenja je organiziran zbog nepoštivanja odluka koje su dovele do prekida posljednjeg generalnog štrajka koji se desio u GRAS-u.

Direktor Haris Kadić je kazao i kako zbog isključenja struje sinoć nie bilo moguće izvršiti pregled i popravak vozila te da nije siguran da li sutra smije pustiti vozila u promet ukoliko večeras struja ne bude uljučena.

“Kompletna veza sa dispečerima je ukinuta, krug preduzeća je u mraku, sistem informisanja ne radi, kao ni grijači u skretnicama za remizu. Dovedeni smo u težak položaj. Ovaj mjesec nismo dobili ni marke od Kantona, a ne tražimo pomoć nego novac zarađen od prevezenih putnika. Nismo problem mi jedni drugima, odnosno sindikat i uprava, nego isključivo ministartstvo finansija", rekao je Kadić.

Kako je rekao, jučer su na Nadzornom odboru usvojili godišnji izvještaj gdje se vidi da su učinjeni određeni pomaci. Gubitak je smanjen za 2.300.000 KM i on sada iznosi 19.600.000 KM.

“Više nemamo gubitka iznad visine kapitala i GRAS ne može pasti u stečaj. Želim samo da kažem da je ovakva situacija i ponašanje Ministarstva finansija KS prema GRAS-u neodrživo. Jednostavno za GRAS nema novca. Osim ovih problema sa Ministarstvom imamo i stalne udare iz preduzeća Centrotrans koje negira našu prevozničku obavezu. Oni u cilju zarade žele urušiti našu djelatnost. Apeliram i na Skupštinu KS za obavezu o kupovini radničkih kupona, odnosno da se zna da su svi budžetski korisnici obavezni kupovati radničke kupone. Provedena je procedura o preuzimanju kreditnih obaveza GRAS-a, s tim da ona kasni već dva mjeseca i mi smo iz svojih sredstava tokom ova dva mjeseca morali izdvojiti 1.900.000 KM. Na sve načine se pokušava ugroziti djelatnost GRAS-a, a to nećemo dozvoliti. Mi ćemo struju platiti sutra, ili za dva mjeseca, ali ove stvari se ne mogu dozvoliti", rekao je Kadić
:lol: :lol: :lol:
The Realist

#2337 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Šta im znači da je gubitak smanjen za XXXXX, te da više nemaju gubitke iznad visine kapitala?

Šta, to oni imaju neke rezerve keša, pa mogu to pokrivati? Ako već imaju oko 100-120mio duga i napravio se gubitak od ca. 19mio, do je onda samo povećalo ukupno dugovanje. Raniji dug je već iznosio više, nego što GRAS vrijedi i ovaj je to mogao samo povećati.

Kako onda ne mogu u stečaj?
madner

#2338 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by madner »

Povecali su vrijednost svojih nekretnina tako da je ukupni dug manji, te sa godisnjim gubitkom ispod vrijednosti firme.
karanana

#2339 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by karanana »

madner wrote:Povecali su vrijednost svojih nekretnina tako da je ukupni dug manji, te sa godisnjim gubitkom ispod vrijednosti firme.
ne kontam bas. kako su povecali vrijednost? doveli vjestaka i on je povecao jeli? i sad je konto tog povecanja vrijednosti nekretnina ukupna aktiva veca od dugovanja?
madner

#2340 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by madner »

Ne znam kako su to tehnicki izveli ali to je srz. Ne radi se o maloj razlici nego gotovo 50 miliona.
The Realist

#2341 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

madner wrote:Povecali su vrijednost svojih nekretnina tako da je ukupni dug manji, te sa godisnjim gubitkom ispod vrijednosti firme.
Aha, to pojašnjava neke stvari.

Ali opet, nije mi jasna jedna stvar.

Recimo da je dug bio 100mio, a oni vrijedili 95mio (a mislim da je veća razlika bila).

Povećaju vrijednost i sada vrijede 145mio, ali istovremeno naprave gubitak od preko 19mio. Znači da je 119mio ukupni dug.

Zar to opet ne znači da se dobro približavaju cifri koja bi značila njihov "stečaj" (samo što mislim da su bliže toj cifri)?

Nisu bitne ovdje moje cifre i koliko su tačne, bitan je gubitak od 19mio (OK, smanjen za 2,3mio, ali to je presporo smanjenje) i onda izjava kako nema gubitka iznad visine kapitala i da ne mogu spasti pod stečaj.

Valjda misli da nemaju dugovanja ispod visine kapitala, ne gubitka!? Ali također, taj gubitak je tako velik, da im već sljedeće godine prijeti odlazak pod stečaj, jer nema šanse da njima više vrijednost može rasti, kad im se vozila raspadaju.

Doduše, ne znam kako on prikazuju te izvještaje, kolika je amortizacija i slične stvari.
amko76

#2342 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amko76 »

Frizirani izvještaji?
The Realist

#2343 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Ne vjerujem, prije bih rekao da ili onaj direktor, ili novinari ne znaju baš neke pojmove, a možda ih ja ne znam.
madner

#2344 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by madner »

Prije ce biti da je neko namjerno drzao vrijednost nisku kako bi mogao mestrovati u prodaji/iznajmljivanju.
The Realist

#2345 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

Dobro, što se tiče vrijednosti je druga stvar.

Meni je samo njegova izjava oko gubitaka nejasna bila. Trebao je i ukupna dugovanja spomenuti.
atko

#2346 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by atko »

GRAS-ova vozila sutra neće saobraćati?

Radnici GRAS-a su danas stupili u dvosatni štrajk kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog jučerašnjeg isključenja struje uzrokavnog dugom od million i 100.000 KM prema Elektrodistribuciji, kao i svih problema koji su nastali posljednjih godina...

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/saraj ... /120229097#

Odlicna prilika da ministar vanskih poslova izadje malo vani u carsiju i posjeti GRAS te razgovara o nagomilanim problemima ... svakako su drzava u drzavi i rade sta im je volja :wink:
Last edited by atko on 01/03/2012 01:02, edited 1 time in total.
Sa_u_srcu

#2347 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sa_u_srcu »

Gras je jedno veliko smece od kompanije, koje treba ugasiti i ispocetka napraviti...
Pa kako vas nije sramota vise? Ugledajte se na Centrotrans i naucite kako se vodi biznis...
Lako je gospodo,zaposliti i kuntu i pantu, ne pratiti ekonomske pokazatelje...jer ce uvijek biti vlada i porezni obveznici da vase gubitke poravnaju.... :x ma evo vam k..ac vise bjednici... Zakonski prijasnji menadzment treba odgovarati sto je doveo firmu u ovaj polozajj....glavni razlog...PREVISE UPOSLENIH...pa evo vam ku..c gospodo vise... :x
atko

#2348 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by atko »

jos malo pa ce uz vremensku prognozu ici i prognoza o GRAS-u :roll:

gras bi u jutarnjim staim mogao saobracati umjereno do pretezno dok se popodne ocekuje prestanak voznje tramvaja i trolejbusa u nizm predjelima dok je na padniskim djelovima moguca manja aktivnost kombija :roll:

znaci tuga :cry:
Baby Jane

#2349 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Baby Jane »

atko wrote:jos malo pa ce uz vremensku prognozu ici i prognoza o GRAS-u :roll:

gras bi u jutarnjim staim mogao saobracati umjereno do pretezno dok se popodne ocekuje prestanak voznje tramvaja i trolejbusa u nizm predjelima dok je na padniskim djelovima moguca manja aktivnost kombija :roll:

znaci tuga :cry:

:lol: :lol: :lol: :lol:

znaci, kralj!
Kinaski

#2350 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

Do kada cemo mi tolerisati ove njihove redovne strajkove ?
Post Reply