LIBIJA

Post Reply
JBL

#2326 Re: LIBIJA

Post by JBL »

-LIBERO- wrote:U krajnjem slucaju,sva ova sra*nja i ovolike zrtve pukovnik je mogao sasvim lagano i gospotski izbjeci. Zar je toliko tesko bilo organizovati parlamentarne izbore i uvesti nbarem neki najosnovniji oblik demokratije??
Al' jok,pukovnik je zelio sve u svojim rukama..ustava nisu imali nego se sve ravnalo po "Zelenoj knjigi".

Bas mi nije jasno kolika je zaludjenost naroda na ex yu prostorima i ideopoklonstvo raznim devijantnim vladarima,diktatorima i tiranima.

Nije ni cudo sto je ovakvo stanje na ovim prostorima.
To ce biti da si se ti danas probudio? A da filozofiraju o "najosnovnijem obliku demokratije" Kinezima? :D Da se ova silna briga za nenaoruzani narod podijeli malo i na Palestince (recimo). Bas me zanima koliko ce drzava priznanje
Palestine (koja muku pati vec godinama) i koliko je vec priznalo novu "vladu" iako se rat jos ni zavrsio nije.
Ako je taj Pukovnik tj. zli diktator tako fuj zasto mu je svaki zapadni politicar lizao g. prije godinu dana? Gdje je bila ta silna briga za narod? Za demokratiju?

Hebe se mi za Pukovnikom ali ovo sto Zapad servira je perverzno, pokvareno, nemoralno ....
Last edited by JBL on 26/08/2011 21:33, edited 1 time in total.
panzer

#2327 Re: LIBIJA

Post by panzer »

Chmoljo wrote:
ja bih volio da se taj narod tamo ne pokaje, i na kraju ne skonta da se džaba ginulo. i to govorim kao neko ko zna šta je rat (kao i većina forumaša). a to da će im biti lošije nego što je bilo, u to ni najmanje ne sumnjam.
Ništa ne treba dodati ni oduzeti. To je sve što mi trebamo u bosni trebamo reći. Ne možemo podržavati ni jednu stranu.

evo današnja slika "pogleda u budućnost".

Image
JBL

#2328 Re: LIBIJA

Post by JBL »

Nekad (ne tako davno):

Image

Image

Image

Da, da. Do Pukovnika je :lol: :lol:

Image

Gdje li je bila ta silna briga za osnovnom demokratijom, za narodom koji pati... Podupirati tiranina.... Nemres belivit! :cry:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2329 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

A sta mislite da onako dopustimo(a kao imamo mogucnosti da im zabranimo :razz: )da libijski narod,pa eto i ta plemena,odluci dal je zivio bas u takvom rahatluku i "medu i mlijeku",il' dali zele nesto drugo..pa sta god da je to.

Ja se vrlo cesto ne slazem sa nekim drzavnim uredjenjima,stavovima,politikama i sl. ali kada vidim da je to narod izabrao onda cemu daljna prica uopste??
Kao mi smo pametniji i racionalniji od njih,nije li to onako totalno pocjenjivacki prema njima,a totalno prepotentno sa nase strane??
Oni su ,kada im vec pukovnik i njegova oligarhija ne omogucise da izborima i parlamentarnom demokratijom (bilo kojim njenim oblikom )kazu svoj stav i misljenje,ovo sto su uradili na kraju i sa puskama su zapravo ti izbori koji su toliko bili potiskivani i onemogucavani.

Nisam ni ja poklonik imperilalistickih djela velikih sila (citaj S.A.D),al ne mozeme bilo koje n slaganje sa necijim interesnim politikama i djelima svrstati na istu stranu sa diktatorima i autokratama ..da n kzem nesto brutalnije od toga,a mislim da zasluzuje i brutalniju definiciju za svoj rezim i nacin vladavine.

U krajnjem slucaju sva ta nafta i sve to sto posjeduje Libija kao prirodne i sirovinske kapacitete je zapravo u vlasnistvu libijskog naroda,a ne Gadafija i njegovih pajdasa sinova,kcerki i familije. Tako da on sa svima njima pobrojanim,nista nije dao tom narodu sto i nije zapravo upravo od tog naroda.

Ne pocjnjujmo i ne omalovazavajmo cijele narode i drzave,to je tako naglasena generalizacija i predrasuda. Pustimo da vidimo sta ce se desavati u nastavku svega ovoga.

I da,svi spominju kako ce sada ova nova vlast plasirati svoje naftne kapacitete put amerike,zapada,Evrope...pa sta???
To isto radi 99% drugih velikih naftnih proizvodjaca pa pogledajmo na kojem stu stepenu ekonomskog prosperiteta i expanzije svi ti drugi,a na kojoj je bila ta "idealna gadafijeva Libija".

Neko od foruimasa (zaboravih ko :D ,a i mrsko mi sad traziti da citiram to) uporedi Norvesku i Libiju (pod Gadafijem). Odprilike su trebali imati po kolicini nafte i kolicini zarade izjednaceni prosperitet i zaradu,a pogledajmo onako na prvu sta je Norveska i koji je njen stepen razvijenosti ,a sta je gadafijeva Libija!!!
Ma ne uporedivo.
JBL

#2330 Re: LIBIJA

Post by JBL »

-LIBERO- wrote:A sta mislite da onako dopustimo(a kao imamo mogucnosti da im zabranimo :razz: )da libijski narod,pa eto i ta plemena,odluci dal je zivio bas u takvom rahatluku i "medu i mlijeku",il' dali zele nesto drugo..pa sta god da je to.

Ja se vrlo cesto ne slazem sa nekim drzavnim uredjenjima,stavovima,politikama i sl. ali kada vidim da je to narod izabrao onda cemu daljna prica uopste??
Kao mi smo pametniji i racionalniji od njih,nije li to onako totalno pocjenjivacki prema njima,a totalno prepotentno sa nase strane??
Oni su ,kada im vec pukovnik i njegova oligarhija ne omogucise da izborima i parlamentarnom demokratijom (bilo kojim njenim oblikom )kazu svoj stav i misljenje,ovo sto su uradili na kraju i sa puskama su zapravo ti izbori koji su toliko bili potiskivani i onemogucavani.

Nisam ni ja poklonik imperilalistickih djela velikih sila (citaj S.A.D),al ne mozeme bilo koje n slaganje sa necijim interesnim politikama i djelima svrstati na istu stranu sa diktatorima i autokratama ..da n kzem nesto brutalnije od toga,a mislim da zasluzuje i brutalniju definiciju za svoj rezim i nacin vladavine.

U krajnjem slucaju sva ta nafta i sve to sto posjeduje Libija kao prirodne i sirovinske kapacitete je zapravo u vlasnistvu libijskog naroda,a ne Gadafija i njegovih pajdasa sinova,kcerki i familije. Tako da on sa svima njima pobrojanim,nista nije dao tom narodu sto i nije zapravo upravo od tog naroda.

Ne pocjnjujmo i ne omalovazavajmo cijele narode i drzave,to je tako naglasena generalizacija i predrasuda. Pustimo da vidimo sta ce se desavati u nastavku svega ovoga.

I da,svi spominju kako ce sada ova nova vlast plasirati svoje naftne kapacitete put amerike,zapada,Evrope...pa sta???
To isto radi 99% drugih velikih naftnih proizvodjaca pa pogledajmo na kojem stu stepenu ekonomskog prosperiteta i expanzije svi ti drugi,a na kojoj je bila ta "idealna gadafijeva Libija".

Neko od foruimasa (zaboravih ko :D ,a i mrsko mi sad traziti da citiram to) uporedi Norvesku i Libiju (pod Gadafijem). Odprilike su trebali imati po kolicini nafte i kolicini zarade izjednaceni prosperitet i zaradu,a pogledajmo onako na prvu sta je Norveska i koji je njen stepen razvijenosti ,a sta je gadafijeva Libija!!!
Ma ne uporedivo.

Zapad je agresijom to vec odlucio. Da je on diktator (iako su ga do sinoc podupirali?!) i da on u biti nije za njih. Iako bi se to moglo odluciti jos nakojem drugom dijelu planete ali hebiga. Pukovniku treba zabraniti nesto sto uopste nije radio a Izrealcima omoguciti nesto sto rade vec decenijama.

Ovdje je valjda bilo jos nesto drugo u igri. Garant demokratija. Palestinci zive u logoru vec decenijama pa se Zapadu mirno hebe. A u Libiji je, e to je druga prica. Ova nova "vlada" jos nema jos uvijek nema ni svoje zgrade a vlade vec priznaju. A Palestincima isti ti demokrati prijete vetom ako budu trazili priznanje drzave. Iako su uradili sve sto je Zapad trazio, cak i odrzali tako vazne demokratske izbore. Na koje se Zapad inace pos... iako su bili po "zapadnim" standardima.
Last edited by JBL on 26/08/2011 22:17, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2331 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Ma ne ,bolje je da je Gadafi ostao.
Mozda bi se jos malo vise dionica kupilo u Juventusu,il bi neki od njegovih sinova napokon kesirao jedan od Engleskih fudbalskih klubova:

Nema sta,moralne vertikale,i pravicnost i harmonija na djelu...trebalo ga je klonirati ,pa da odradi jos jedan mandat od 40 godina(minimum).
JBL

#2332 Re: LIBIJA

Post by JBL »

-LIBERO- wrote:Ma ne ,bolje je da je Gadafi ostao.
Mozda bi se jos malo vise dionica kupilo u Juventusu,il bi neki od njegovih sinova napokon kesirao jedan od Engleskih fudbalskih klubova:

Nema sta,moralne vertikale,i pravicnost i harmonija na djelu...trebalo ga je klonirati ,pa da odradi jos jedan mandat od 40 godina(minimum).
Pa ako smo iskreni. Pukovnik nije prvi, zadnji ili najgori. Ako Zapad vec glumi demokraciju onda nek pocne (bar) tamo gdje pati vise ljudi. Na citavoj planeti se valjda najgore zivjelo u Libiji. Valjda su zbog toga stranci isli njima raditi i ne obratno. Ali nema veze. Sad ce demokatski Zapad planski zavaditi plemena koja ce za jeftino prodavat naftu za demokratsko oruzje sa Zapada. Pa onda obrucan. Bice demokracije, mira, rahatluka i srece za libijski narod u 3.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2333 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

-LIBERO- wrote:A sta mislite da onako dopustimo(a kao imamo mogucnosti da im zabranimo :razz: )da libijski narod,pa eto i ta plemena,odluci dal je zivio bas u takvom rahatluku i "medu i mlijeku",il' dali zele nesto drugo..pa sta god da je to.

ne, ja kad govorim, govorim kao neko ko je to sve vidio u svom dvorištu.

šta hoće Libijci? eto, hoće da Gadafi ode, i da ništa ne rade. ja mislim da oni generalno, ne žele državu. bar ne onakvu kakvu mi smatramo da država treba biti. a najjače države današnjice su se najbolje izgrađivale kroz veći ili manji stupanj diktature - od Viktorije (ili Cromwella možda), preko Napoleona, do Ataturka.

bolje da jedan uzima, nego milion njih, opet govorim iz vlastitog iskustva. i opet ti kažem da će biti u njihA: za vrijeme Gadafija i lijepih vremena...

a izbor naroda :oops: će biti i sudbina tog naroda, ali to ne znači i da je ispravna. dakle, ne pominjem Palestinu, Izrael, Kašmir, Afganistan, Iran, Somaliju,... govorim ti o konkretnoj stvari. i ti, i ja znamo da Libijci nemaju kapacitet da održe Libiju onakvom kakva je bila. a to znači još ratova kad Gadafi ode. jednostavno sad ne mogu vjerovati da će se iz ovog krvoprolića izaći bez neračišćenih računa među plemenima.

dodaj još brdo oružja koje sedole koncentrisalo... veselite se braćo, dobili smo novi Bliski Istok. samo malo južnije.
Hemel

#2334 Re: LIBIJA

Post by Hemel »

Chmoljo wrote:

ne, ja kad govorim, govorim kao neko ko je to sve vidio u svom dvorištu.

šta hoće Libijci? eto, hoće da Gadafi ode, i da ništa ne rade. ja mislim da oni generalno, ne žele državu. bar ne onakvu kakvu mi smatramo da država treba biti. a najjače države današnjice su se najbolje izgrađivale kroz veći ili manji stupanj diktature - od Viktorije (ili Cromwella možda), preko Napoleona, do Ataturka.

bolje da jedan uzima, nego milion njih, opet govorim iz vlastitog iskustva. i opet ti kažem da će biti u njihA: za vrijeme Gadafija i lijepih vremena...
a izbor naroda :oops: će biti i sudbina tog naroda, ali to ne znači i da je ispravna. dakle, ne pominjem Palestinu, Izrael, Kašmir, Afganistan, Iran, Somaliju,... govorim ti o konkretnoj stvari. i ti, i ja znamo da Libijci nemaju kapacitet da održe Libiju onakvom kakva je bila. a to znači još ratova kad Gadafi ode. jednostavno sad ne mogu vjerovati da će se iz ovog krvoprolića izaći bez neračišćenih računa među plemenima.

dodaj još brdo oružja koje sedole koncentrisalo... veselite se braćo, dobili smo novi Bliski Istok. samo malo južnije.
sve dobro receno... :thumbup:
mnogim zemljama sirom svijeta ne odgovara demokratija europskog modela. jednostavno, ljudi su navikli godinama, vijekovima da zive i da imaju vodju. kakvi parlamentarni izbori i bakraci. na svakim sledecim izborima zapad ce favorizovat svog kandidata koji ce da radi prvenstveno u njihovom interesu.

otice i mrski gadafi a taj narod nije navikao raditi. nece biti nezaposlenima 700 $, ozenio se par hiljada dolara, rodila, par hiljada dolara it.d it.d...

brzo ce se oni otrijezniti od revolucije a trebat ce im dobrih godina da se oporave...
ushtap

#2335 Re: LIBIJA

Post by ushtap »

Chmoljo wrote:
-LIBERO- wrote:Boze sacuvaj :shock:

Pojedinci ovdje prizivaju i prizeljkuju neki hazaderski potez ludog pukovnika ,kojim bi pobio barem par desetina hiljada ljudi.
Halo BA,shvatate li vi sta pisete uopste?????

U krajnjem slucaju,sva ova sra*nja i ovolike zrtve pukovnik je mogao sasvim lagano i gospotski izbjeci. Zar je toliko tesko bilo organizovati parlamentarne izbore i uvesti nbarem neki najosnovniji oblik demokratije??
Al' jok,pukovnik je zelio sve u svojim rukama..ustava nisu imali nego se sve ravnalo po "Zelenoj knjigi".

Bas mi nije jasno kolika je zaludjenost naroda na ex yu prostorima i ideopoklonstvo raznim devijantnim vladarima,diktatorima i tiranima.

ma znaš šta... među svim tim postovima, ima onih koji znaju s kojom će se gorčinom mnogi današnji pobunjenici prisjećati boljih vremena sa Ti... ovim, Gadafijem.

ovo nije socijalna revolucija, ovo je plemenski rat, potpomognut izvana. jedan prosječni Libijac je živjeo miljama bolje od jednog prosječnog Egipćanina. ili Tunižanina. ili Sirijca.

moj stari je dugo vremena radio tamo, i nažalost, konstatacija je da su Libijci mahom lijeni. nezainteresovani za rad. može im se, mislim, MOGLO IM SE. a i ta lijenost je više u skladu sa mentalitetom, nomadskim. pa nije ni čudo što su takvi. ali da će mnogi gorko zaplakati za ovom budalom, o vjeruj mi da hoće Libero, mnogi hoće.
Cmoljo, tacno u sridu. Ja bi Muameru dao ona zdanja na Marijin/Merjeminom dvoru, pod uslovom da "nastima" standard Libije prije ovog s.anja. I pola puna saka brade.
Spejs

#2336 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Pojedinci ovdje prizivaju i prizeljkuju neki hazaderski potez ludog pukovnika ,kojim bi pobio barem par desetina hiljada ljudi.

U krajnjem slucaju,sva ova sra*nja i ovolike zrtve pukovnik je mogao sasvim lagano i gospotski izbjeci. Zar je toliko tesko bilo organizovati parlamentarne izbore i uvesti nbarem neki najosnovniji oblik demokratije??

Gadafi je prije dva mjeseca kao rješenje ponudio raspisivanje izbora, samo što su pobunjenici(čitaj zapad) to glatko odbili.
sanaman

#2337 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

@bodkin

ja ne vidim da je guzva ispred ambasade kube, s.koreje i nikad nisam vidio guzvu ispred libijske ambasade. Ali ispred Njemacke, Austrijske, USA itekakoo...toliko o tome sta bi ko dao za sta.

Milion ljudi iz bivse juge su gasarbajteri u DEU, mora da su glupi kad su isli raditi...sto ne ode tih milion u Libiju...a da ne dodajem jos Svicarsku i Austriju. Valjda se ljudi stalno kleli u deutsch marku.

predlazem da anketu na pdf odlazak iz bih...uvrsti jos opcija npr. destinacija, da vidim cemu forumasi teze? Libiji?
Hodidid

#2338 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

Spejs wrote:

Gadafi je prije dva mjeseca kao rješenje ponudio raspisivanje izbora, samo što su pobunjenici(čitaj zapad) to glatko odbili.[/quote]

A supervizija izbora? Jel bio spreman i na to? Ili bi izbore organizirao i sproveo on?

Da se razumijemo jasna je i meni dvolicnost svjetske politike naspram Bliskog istoka i igra duplih standarda kad su u pitanju zemlje treceg svijeta.
Ono sto mi nije jasno je da dobar broj ljudi koji ovdje pise smatra da Libiji treba jedan lider, vodja ili jednostavno mali bog na zemlji koji ce ih voditi za ruku kroz zivot jer su sami lijeni i nesposobni da se izbore za zivot vrijedan covjeka.

Forumas Sanaman ,kojeg by the way ne poznajem, napise lijepo da ljudi tamo hoce ljudske i gradjanske slobode ili hajmo reci jednostavno im je dokundisalo biti u sistemu gdje ni pustiti goluba ne mozes a da vodja ne zna. Na to mu se replicira da im je Gadafi zato podario materijalne vrijednosti kakve mnogi negdje drugdje mogu samo sanjati.
Jeste, podario im je ali ne iz svog dzepa nego dao im je dio onoga sto im po prirodi stvari i pripada jer libijska nafta nije Gadafijeva babovina nego pripada libijskom narodu.

Kad je bio tako plemenit, sirokogrud i fleksibilan sto za ovih 40 godina ne dozvoli demokratizaciju drustva, stvaranje institucionalnog okvira u kojem ce se kretati i on ali i ostali?
Eto sto ne izgradi bar armiju koja ce braniti i njega i zemlju od vanjskog uljeza? Jel zato sto se bojao da bi to stvorilo osnovu mozda za neki novi vojni puc gdje bi ga se svrgnulo na isti nacin na koji je on svrgnuo tog famoznog kralja Idrisa?

Libija nikad nije bila demokratsko drustvo i racunati da ce to postati u kratkom vremenskom roku je iluzorno ali pruzena je sansa da se napravi jedan pozitivan iskorak u tom smjeru. Sansa je proizasla iz krvi i rata ali sanse da bi se to desilo na neki drugi nacin su bile mikroskopske. Gadafi mozda nije bio zlocinac poput Sadama Huseina ali brate nije bio niti cist od grijeha. Zamjerio se mnogima a kako stvari stoje i dobrom dijelu vlastitog naroda. Da im je bilo bajno i krasno kako neki ovdje nastoje prikazati stvari, ne bi se dizali toliki na noge protiv njega niti bi neko uspio u tako kratkom vremenskom roku mobilizirati toliku masu ljudi protiv njega.

Znaci da krupne stvari nisu stimale u sistemu a sve se prikrivalo medijskom instrumentalizacijom i kroz izoliranost zemlje od svijeta.

Naravno da ce ici jako tesko i bice hiljadu problema ali svaki porodjaj je tezak i krvav, u mukama i suzama a plod/rezultat porodjaja u kom pravcu ici je do roditelja odnosno u ovom slucaju libijskog naroda.
Ja licno ne vjerujem u iracki sindrom. U svakom slucaju ne vjerujem u iracki sindrom onih razmjera koje smo tamo imali prilike vidjeti.

Najveci problem je kako indoktriniranu masu koja je decenijama ucila iz Zelene knjige nauciti da postoje i drugi oblici razmisljanja. Kad je Gadafi dosao na vlast 1969, Libija je imala 2 miliona stanovnika. Danas je ta brojka 6,5 miliona ljudi sto znaci da otprilike 65 % libijske populacije je ispod 40 god. starosti i da nemaju blage veze o necemu drugom osim o Gadafiju. Istovremeno to su generacije s kojima se da raditi.
Chmoljo

#2339 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

sanaman wrote:@bodkin

ja ne vidim da je guzva ispred ambasade kube, s.koreje i nikad nisam vidio guzvu ispred libijske ambasade. Ali ispred Njemacke, Austrijske, USA itekakoo...toliko o tome sta bi ko dao za sta.

Milion ljudi iz bivse juge su gasarbajteri u DEU, mora da su glupi kad su isli raditi...sto ne ode tih milion u Libiju...a da ne dodajem jos Svicarsku i Austriju. Valjda se ljudi stalno kleli u deutsch marku.

predlazem da anketu na pdf odlazak iz bih...uvrsti jos opcija npr. destinacija, da vidim cemu forumasi teze? Libiji?
zato što je Jugoslavija imala ugovor sa Njemačkom. i nije ih otišlo milion nego negdje oko 750.000.

a radili su ljudi i po Libiji. i vraćali se sa brdom para. i što bi bila gužva pred libijskom ambasadom kad ti ni viza nije trebala?
Spejs

#2340 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Ova konstatacija ti je u najmanju ruku odvratna.

Kuba,Sjeverna Koreja pa i Libija su godinama pod teškim sankcijama i enbargom.

A sankcije sigurno nisu sami sebi nametnuli, ili jesu po tvom nekom izopačenom pogledu na svijet!??

Zamisli scenu da ja tebe zatvorim,tučem,izolujem,izgladnjavam...i onda ti dođem i počnem te zajebavati kako si bespomoćan,gladan,otrcan,siromašan...Ovako zvuči tvoj post.

I da, ako nisi znao u Libiji je bilo skoro 2 miliona stranih radnika koji su radili sve poslove umjesto lijenih Libijaca.
-LIBERO-
Čiča Gliša

#2341 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Chmoljo wrote:

zato što je Jugoslavija imala ugovor sa Njemačkom. i nije ih otišlo milion nego negdje oko 750.000.

a radili su ljudi i po Libiji. i vraćali se sa brdom para. i što bi bila gužva pred libijskom ambasadom kad ti ni viza nije trebala?
Jedno je otici raditi u Libiju,imam slucajeva i iz porodice koji su bili u toj prici,a drugo je teziti otici negdje i zivjeti.

Ogromna je razlika...a nesto ne znam previse ljudi iz Evrope koji su tezili da odu zivjeti u to blagostanje koje je Gadafi uspostavio. Opet kazem,druga stvar je otici i potpisati ugovore i odraditi sezonu,dvije tri..ili mjeec,dva tri.
mladtrek

#2342 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

zato sto ti za libiju nikad nije trebala viza i islo se preko firmi
tako da nije trebalo stajati ispred ambasade
mislim ako neznas da su nase firme (na prste jedne ruke ih izbrojat)
koje su iole vrijedile i mogle nesto konkretno uradit sve radile i imale svoje ogranke
u zemljama koje sad pljujes - kolko su nase firme (ne gastarbajteri - tj hamali
koji su dobri samo za klasican fizicki posao koji švabo i drugi nece da radi)
imali posla na zapadu da nesto konkretno odrade i konkretnu paru da uzmu
bilo bi bolje pitanje - neda švabo (i ostali) meda fukari
sanaman

#2343 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

Spejs wrote:

A sankcije sigurno nisu sami sebi nametnuli, ili jesu po tvom nekom izopačenom pogledu na svijet!??

Zamisli scenu da ja tebe zatvorim,tučem,izolujem,izgladnjavam...i onda ti dođem i počnem te zajebavati kako si bespomoćan,gladan,otrcan,siromašan...Ovako zvuči tvoj post.

I da, ako nisi znao u Libiji je bilo skoro 2 miliona stranih radnika koji su radili sve poslove umjesto lijenih Libijaca.
ah da opet je truhli zapad sjebao sankcijama itd. kako da ne :-) Ali oni imaju vodje koji ce ih izvesti na pravi put :D kako Gadafi kaze dok traje revolucija a ona traje vjecno :D

Jel to Catro predao vlast bratu zato sto su ga Ameri i sankcije natjerali ili zato sto su svi ostali Kubanci glupi pa ne razumiju revoluciju...ili mozda privatni posjeda pa da ostane u krugu porodice, mozda bi nedaj Boze dosli na ideju kapitalizma, gluho bilo.

Jel to kriva USA sto one budale u S.Koreji nedaju narodu da jede...sto im usjevi neuspijevaju. Ah da i ovjde se predaje stafeta drzave na sina.

Vjerovatno mislis na 2 miliona radnika iz crne Afrike, pa njima Libija dodje kao nam Njemacka. Konkretno sam ti rekao za nase ljude i nas prostor. Ca.1,5 miliona ljudi zivim u DEU, AUT i CH...valjda im je lose.

Naprosto sam zaprestan koliko ljudi mijenjau to opipljvio dobro TE MATERIJALNE VRIJEDNOSTI (stan, socijala, lova) u KOJE SE TRUHLI ZAPAD KUNE...za univerzalne vrijednosti koje se cak uce u skoli da je svaki covjek slobodan, ima pravo glasa..itd.
mladtrek

#2344 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

-LIBERO- wrote:
Chmoljo wrote:

Jedno je otici raditi u Libiju,imam slucajeva i iz porodice koji su bili u toj prici,a drugo je teziti otici negdje i zivjeti.

Ogromna je razlika...a nesto ne znam previse ljudi iz Evrope koji su tezili da odu zivjeti u to blagostanje koje je Gadafi uspostavio. Opet kazem,druga stvar je otici i potpisati ugovore i odraditi sezonu,dvije tri..ili mjeec,dva tri.
jednostavan razlog - mi smo evropeizirani i djaba kolko ti je zivot fin tamo
nema alkohola - trave droge diskoteka narodnih pjevacica kurvi i ostalih "ljepota" koje
prosjecan evropejac pa i mi uvrstavamo u definiciju dobrog zivota
pa se vjerovatno iz tog razloga nije islo dole zivjeti

probaj malo sire gledat kad o necemu pricas zašto i zato - ne samo iz svog ugla
Hodidid

#2345 Re: LIBIJA

Post by Hodidid »

buksna wrote:ja se smijem kladit u život da libija neće bit mirna i stabilna bar još narednih 10 godina 8-) i nek' neće... :dance:
nisu svjesni šta rade, al' kao što neko reče otrijezniće se oni ubrzo i vidiće šta su uradili sami sebi... Gaddafi je u toj priči najmanji problem, ako je uopšte problem... al' otom-potom... nakon njega ima sve da procvjeta...
a ove izjave da nafta nije Gaddafijeva babovina, da pripada narodu, da im nije Gaddafi dao ovo sve što imaju, nego je to oduvijek njihovo (naroda libije) su u najmanju ruku glupe :D eto vidićemo čije će od sad bit, neće ni Gaddafijevo ni nardono, i ko će im odsad davat, sad će za stanove, za liječenje, za studiranje koje im oduvijek pripada iskeširat dobrih para morat :D mislim ono, ni ex-Yu dobra nisu bila Titovo vlasništvo, nego od naroda oduvijek... baš me zanima zašto to ne važi ni u današnjem vremenu? Sad sve pripada narodu, al narod mora platit za to, dok prije narod nije imao ništa, al je džaba dobijao sve :S logika?
Trebao si se brate preseliti tamo pa uzivati u blagodetima tog drustva eto ni vize nisu trebale. Samo sjednes na avion i pravac Tripoli.
Chmoljo

#2346 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

Spejs wrote:

nije eNbargo, nego embargo. ne znam zašt se uvijek povlače paralele sa zemljama koje imaju skroz drugačiji background, od teme ovog topica :roll: mislim, znam, tako se lijepo zaokruži slika o crno-bijelom svijetu, ugnjetaču & ugnjetavanom, ali nema potrebe da se forsira to toliko.

S. Koreja se za razliku od Libije ne izgrađuje. stagniraju zarad ćejfa čovjeka sa kompleksom niskog rasta. Kuba je najviše žrtva svoje geografske lokacije.

u Libiji ne žive samo lijeni ljudi, ima njih i vrijednih, ali ne znaju kako. koliko je Gadafi ulagao u obrazovanje, to ne bih znao, al' i pored svega rečenog, da je ostao na vlasti do smrti, sigurno je da opet ne bi bilo mirne predaje vlasti. jer sumnjam da bi od tolikih sinova, na vlast došao neki mlakonja.

samo želim da potcrtam svoj rezon glede ovog: želimo slobodu - *ebo materijalizam...

Šta će čovjeku sloboda kad je ne zna koristiti?

pitam 'nako iskreno, koliko stvarno vjerujete u izgradnju institucija države kod Libijaca? halo ba ljudi, ta je država nastala kao posljedica kolonijalizma. kada se uporedi Egipat i Libija, kao da uporedite S. i J. Koreju. kolektivna svijest svakog društva mora proći kroz određene faze da bi se došlo do nekog cilja, evoluiralo. mi smo (Bosanci) na daleo većem stupnju kolektivnog rezonovanja, pa opet...

revolucije su vodili visokoobrazovani ljudi, dosta idealista i nekoliko pragmatičara koji počiste idealiste kada se sve smiri. iza revolucije mora stajati kontekst. ja ga ovdje ne vidim... Egipat mi je bio jasan... ma i Libija mi je jasna. dojadio ljudima materijalizam.

borba protiv diktature... toliko uopštena, otrcana fraza. vjerujem da će ukinuti i plemenske diktatore...

btw, ne podržavam Gadafija, niti mi pada na pamet truniti o zavjerama i bjelosvjetskim kršćanskim ugnjetačima, al' isto tako, znam ko će ga najviše produvati kada se prašina slegne.
sanaman

#2347 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

mladtrek wrote:

zato sto ti za libiju nikad nije trebala viza i islo se preko firmi
tako da nije trebalo stajati ispred ambasade
mislim ako neznas da su nase firme (na prste jedne ruke ih izbrojat)
koje su iole vrijedile i mogle nesto konkretno uradit sve radile i imale svoje ogranke
u zemljama koje sad pljujes - kolko su nase firme (ne gastarbajteri - tj hamali
koji su dobri samo za klasican fizicki posao koji švabo i drugi nece da radi)
imali posla na zapadu da nesto konkretno odrade i konkretnu paru da uzmu
bilo bi bolje pitanje - neda švabo (i ostali) meda fukari
Tesko je biti konkuent Siemensu...nego sta smo mi to pravili, mislim koja su to tehnicka dostignuca bila koja su mogla zadovoljiti zapad? Libiju i ostale zemlje nije bilo tesko zadovoljiti, jer se ipak radilo o nerazvijenim zemljama.

Sta, Yugo, Rudi Cajevec...sta? Pa ljudi nam iz vana donosili da vidimo sta je video-rekorder, jel to ima u domacoj izradi, halalite ako ima nisam znao.

Totalno smo otisli od teme. Niti je Juga tema, niti kako je bilo nit slicno.

Tema Gadafi, cinjenica da je bio 42 godine na vlasti i sinu htio dati drazvu u amanet. Eh, to meni nije normalno niti vrijedi nikavog, stana, para itd.

P.S. Posebno otovriti temu sta se treba placati a sta ne u zivotu. Ocigledno prevlada mentalitet da se nista ne treba placati. A znamo kako se odnosi prema tome sto svi placamo, propdne jer se ne odrzava, platice neko iz mase :-)
Chmoljo

#2348 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

-LIBERO- wrote: Jedno je otici raditi u Libiju,imam slucajeva i iz porodice koji su bili u toj prici,a drugo je teziti otici negdje i zivjeti.

pa naravno, ali to nema nikakve veze sa materijalnim, nego sa praktičnim - jel tebi privlačniji Berlin od Tripolija? Bavarska od Sahare? zelenilo od pustinje? plemenska država od uređene civilizovane evropske zemlje?

jedva čekam sada, da vidim kako idu ljudi u ovo blagostanje poslije Gadafija :oops: :mrgreen:
mladtrek

#2349 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

irvinx1 wrote:Problem je sto neko prizeljkuje da pobunjenike zajedno sa civilima, Gadafi u Tripoliju okruzi i pobije... A sve satro nesto Amerika vaka, naka :D
izbaci civile i imas moj glas
isti si MSM uzmes stvarnu recenicu dodas malo svog
i imas ono "ma mi idemo tamo radi naroda i civila - kaka nafta kaki bakraci"

a ko civile vise ubija vidimo i iz trenutnog primjera Libije
a i iz Afganistana i Iraka (cifre ti givire dovoljno - cak su i AlJazeera i CNN
i ostali radili procjene kolko je civila ubijeno od nato i koalicijski udara
a kolko od sadama i talibana i drugih pa se malo preiformisi sa svojih medija
da te ja ne upucujem na alternativne izvore medija koji nemaju interesa ni
za jednu ni za drugu stranu price
Chmoljo

#2350 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

sanaman wrote: Naprosto sam zaprestan koliko ljudi mijenjau to opipljvio dobro TE MATERIJALNE VRIJEDNOSTI (stan, socijala, lova) u KOJE SE TRUHLI ZAPAD KUNE...za univerzalne vrijednosti koje se cak uce u skoli da je svaki covjek slobodan, ima pravo glasa..itd.
a ja sam naprosto zaprepašten kultivisanošću našeg puka, koji je napustio ovo naše materijalno blagostanje i diktaturu i otišao na zapad, samo da može glasati, i biti... slobodan... :oops:
Post Reply