Spejs wrote:
Ova konstatacija ti je u najmanju ruku odvratna.
Kuba,Sjeverna Koreja pa i Libija su godinama pod teškim sankcijama i enbargom.
A sankcije sigurno nisu sami sebi nametnuli, ili jesu po tvom nekom izopačenom pogledu na svijet!??
Zamisli scenu da ja tebe zatvorim,tučem,izolujem,izgladnjavam...i onda ti dođem i počnem te zajebavati kako si bespomoćan,gladan,otrcan,siromašan...Ovako zvuči tvoj post.
I da, ako nisi znao u Libiji je bilo skoro 2 miliona stranih radnika koji su radili sve poslove umjesto lijenih Libijaca.
nije eNbargo, nego embargo. ne znam zašt se uvijek povlače paralele sa zemljama koje imaju skroz drugačiji background, od teme ovog topica

mislim, znam, tako se lijepo zaokruži slika o crno-bijelom svijetu, ugnjetaču & ugnjetavanom, ali nema potrebe da se forsira to toliko.
S. Koreja se za razliku od Libije ne izgrađuje. stagniraju zarad ćejfa čovjeka sa kompleksom niskog rasta. Kuba je najviše žrtva svoje geografske lokacije.
u Libiji ne žive samo lijeni ljudi, ima njih i vrijednih, ali ne znaju kako. koliko je Gadafi ulagao u obrazovanje, to ne bih znao, al' i pored svega rečenog, da je ostao na vlasti do smrti, sigurno je da opet ne bi bilo mirne predaje vlasti. jer sumnjam da bi od tolikih sinova, na vlast došao neki mlakonja.
samo želim da potcrtam svoj rezon glede ovog: želimo slobodu - *ebo materijalizam...
Šta će čovjeku sloboda kad je ne zna koristiti?
pitam 'nako iskreno, koliko stvarno vjerujete u izgradnju institucija države kod Libijaca? halo ba ljudi, ta je država nastala kao posljedica kolonijalizma. kada se uporedi Egipat i Libija, kao da uporedite S. i J. Koreju. kolektivna svijest svakog društva mora proći kroz određene faze da bi se došlo do nekog cilja, evoluiralo. mi smo (Bosanci) na daleo većem stupnju kolektivnog rezonovanja, pa opet...
revolucije su vodili visokoobrazovani ljudi, dosta idealista i nekoliko pragmatičara koji počiste idealiste kada se sve smiri. iza revolucije mora stajati kontekst. ja ga ovdje ne vidim... Egipat mi je bio jasan... ma i Libija mi je jasna. dojadio ljudima materijalizam.
borba protiv diktature... toliko uopštena, otrcana fraza. vjerujem da će ukinuti i plemenske diktatore...
btw, ne podržavam Gadafija, niti mi pada na pamet truniti o zavjerama i bjelosvjetskim kršćanskim ugnjetačima, al' isto tako, znam ko će ga najviše produvati kada se prašina slegne.