Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Selmir_Tz

#2326 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Hvala na informacijama! Stvarno sam mislio da je sa ovim dizelom jednostavnije, posebno jer je u pitanju evropski motor i mjenjač ali cijene tih dijelova su nevjerovatne, kakav je to španed da košta 700KM!?

Mnogo sam razmišljao o Jeep-u u poslednje vrijeme. Znam da održavanje nije baš jednostavno a ni potrošnje nisu baš male ali stekao sam utisak da bi, sa mojim načinom vožnje i apsolutnim odsustvom vožnje po terenu (kad bih uzeo GC, najteži teren koji bi on vidio je snijeg zimi i možda ponekad makadam) potrošnja mogla biti podnošljiva - mislim da bih mogao da je držim ispod 15L plina.

Što se dijelova tiče, malo sam se "opustio" kada sam vidio cijene na rockauto, stvarno su banalne u odnosu na cijene dijelova novijih putničkih automobila kakvi se kod nas masovno voze.

Takodje,nadam se da bi mi i ljudi sa foruma pomogli oko nabavke dijelova iz USA pošto nikad ništa nisam tako kupovao.

Sve u svemu, mislim da ću na jesen ove godine postati član Jeep porodice.

Iz nekog neobjašnjivog razloga, dospio sam u stanje da auto kupujem srcem a ne glavom :bih:
relax11

#2327 Re: Terenci i mehanika

Post by relax11 »

Pozdrav!

Naljeto ako Bog da planiram uzeti sorenta 2003/4, x-trail 2003/4 ili tuscon 2005/6...

Sada ne znam ni ziv sta bi dizel ili benzin..

Najvjerovatnije ce sorento biti pa kontam da uzmem 2.4 pa da mu roknem plin ili da uzmem 2.5 dizel, onaj od 3.5 mi vec ne odgovara, sto je previse previse je...

Imam vitaru 2003 2.5 plin, gradska 12-13 sto u opste nije puno :)

POMOC OKO MOTORAA :)

:-) :-) :-) :-)
Selmir_Tz

#2328 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Ljudi, ajd malo objašnjenje. Kako se ovo čudo vozi tj. šalta?

Radi se o ovom vozilu

http://www.pik.ba/artikal/5076157/jeep-grand-cherokee/

Vidi se na jednoj slici (9/13) mjenjač i još jedna ručica, na mjenjaču ima P,R,D,N,1,2 a na ovoj drugoj maloj nešto 2,4,4,N i još nešto?

Pošto su veoma velike šanse da ću kad-tad (na jesen) kupovati Jeep-a, ajd malo pomozite da ne ispadne dud kad odem da probam neko auto. Jedini automatik kojeg sam ikad vozio je zetov Mercedes C(nešto), 2004. god sa nekim ogromnim motorom i kompresorom, samo ga odvezao na servis i vratio posle do kuće (jedva 20km). Tamo je bilo D za vožnju, R za rikverc, P je parking a N neki neutralni položaj te još nešto al se ne sjećam, nisma smio ništa ni da pipam da nešto ne zaje*em. Još sam vozio kao baba, čudno mi bilo vozi sa automatikom, ja malo po gasu a on samo ubrzava i ubrzava :lol:
broi01

#2329 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Prvo trebas linkove da stavis kako treba ovako svaki put mi moramo preko ID da gledamo koje je auto
Ja da kupujem ovo bi obavezno otiso pogledat to sam vec pisao o ovom autu.
Moras sve postove procitat od pocetka i sve je objasnjeno da se ne ponavljamo po 10x i kako se vozi u kojoj redukciji i uzbrdo i nizbrdo i sve sveee + naucices i procitat dosta pametnog.
I nasta se mora obratit paznja kad se kupuje i kako ga provozat i istestirat.
I molim te linkove stavljaj u URL
preludezalude

#2330 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Kad se budes odlucio za kupovinu Granda, zovi mene da ti malo pokazem kako to izgleda u autu, ispod haube i kako funkcionise automatski mjenjac.
zidodcigalah

#2331 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Jedno pitanje...

Jeep Wrangler 4.0 automatik 3 brzine, 1995. godiste, promijenjena sva moguca ulja, Lamba senzor, Map senzor, Katalizator, Ociscene dizne, Filter goriva i vazduha... Uzbrdo (ne sad nesto prestrmo) ne mogu 100 kmh da uhvatim i to sa kickdownom ili sa punim gasom.

Na leru pogotovu kad se ugrije cuje se neko kuckanje u motoru, kao na pisacoj masini da neko kuca. Izmedju 2000-3000 obrtaja je to kuckanje dosta cesto, kao da neko mnogo brzo kuca na pisacoj masini :lol: Kad sam u tom opsegu na leru ili pri ubrzanju taj zvuk je podosta jak

Pretpostavljam da to ima veze nekakve sa ventilima. Zanima me da li oni mogu toliko uticati na performanse?

Nisam nikad vozio nijedan Jeep bez Grand Cherokee (onaj 5.2 ) znam da je jaci od ovoga ali je ipak i tezi, pa ne znam da li je ovo sve sto mogu ocekivvati od mog Wranglera?

Zanima me ako ovdje ima ljudi koji voze ili taj wrangler sa 4.0 ili cherokee sa 4.0 koliko mogu izvuc uzbrdo itd...
Jos da dodam, nemam nikakvih modifikacija (nije podizan, gume malo vece od fabrickih umjesto 215 su 235) i to je to...
BISCANIN2

#2332 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Ne znam šta se dešava kod tebe ,ali je moj 4.0 iz 89 orao uz brdo .Više moje kuće je put prema Zavaljama ,staza ko mini Monte Karlo uz brdo ,sa provalijama ,drug i ja smo ga uz litru vodke smrirnof uznijeli na vrh ,ne vjerujem da je išta brže na 4 točka uzletilo gore ,brzina ne znam kolika je bila ali zakoni fizike i centripetalnih sila su nas spriječavali da ne idemo brže po krivinama.
Moć 4.0 baš što si i na otovorenoj cesti avion .
Rastavi ti njega i vidi šta se dešava .
preludezalude

#2333 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Treba mi objasnjenje za overdrive. Kad se koristi overdrive? Nekad sam imao auto koje je imalo automatski mjenjac i imao je dugme "S" za sportsku voznju i overdrive kod granda se ponasa isto. Da li je ovaj overdrive kod granda ista stvar? Jedan tip mi govori, kao na auto putu ukljucis overdrive i onda kruziras. Nema mi logike nikakve jer kad ga ukljucim mjenjac presalta u nizu i razvlaci brzine.
preludezalude

#2334 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Kreso, moze li se preko tebe nabaviti novih dijelova za granda?
Selmir_Tz

#2335 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

I mene je isto to zanimalo pošto vidim da se lik stvarno razumije u problematiku. Naravno, ta usluga bi i za njega bila korisna, ne bi to džaba bilo 8-)
Selmir_Tz

#2336 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Kako su se pokazali Jeep sa ovim motorom, prvi put ga vidim, 2.4 sa manuelnim mjenjačem i samo 108kW

http://www.autoscout24.de/DetailsSimila ... rc=st%7cfs

Kud je Jeep, kud je registracija jeftina jer ima manje od 110kW :run:
Kiberluskoni

#2337 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

preludezalude wrote:Treba mi objasnjenje za overdrive. Kad se koristi overdrive? Nekad sam imao auto koje je imalo automatski mjenjac i imao je dugme "S" za sportsku voznju i overdrive kod granda se ponasa isto. Da li je ovaj overdrive kod granda ista stvar? Jedan tip mi govori, kao na auto putu ukljucis overdrive i onda kruziras. Nema mi logike nikakve jer kad ga ukljucim mjenjac presalta u nizu i razvlaci brzine.
Bila je negdje tema o overdriveu. U pitanju je ili dodatni zupčanik koji je u minusu u odnosu na obrtaje motora. Tako ako se motor okreće na 1000 obrtaja, on na točkove prenosi 1200, recimo. Na automatskim mjenjačima je češće u pitanju kompletan sklop koji radi istu stvar, iskorištava obrtni momenat i smanjuje potrošnju. Na manuelnim mjenjačima je označen kao E brzina, ali je najčešće zadnji stepen prenosa. Na automatskim se uključuje.
Dakle, to kada ga "uključiš" je zapravo isključivanje u tvom slučaju koji si naveo. Osnovna namjena je autoput i smanjenje potrošnje. Mislim da čak ima verzija mjenjača koji koriste overdrive na svim stepenima prenosa, ne samo na najvećem i tako virtuelno dodaju još brzina na mjenjač (1. 1.+ overdrive, 2. 2.+overdrive itd...).
Selmir_Tz

#2338 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Selmir_Tz wrote:Kako su se pokazali Jeep sa ovim motorom, prvi put ga vidim, 2.4 sa manuelnim mjenjačem i samo 108kW

http://www.autoscout24.de/DetailsSimila ... rc=st%7cfs

Kud je Jeep, kud je registracija jeftina jer ima manje od 110kW :run:
Sad gledam malo cijene dijelova u Njemačkoj za ovakav Jeep, sve više mi se čini da će ovo biti moj ciljni model

Zupčasti sa španerom

http://www.ebay.de/itm/Zahnriemensatz-G ... 3764wt_952

http://www.ebay.de/itm/Lambdasonde-univ ... 35c1a4c99e

http://www.ebay.de/itm/JEEP-CHEROKEE-WR ... 484b0c0cc8

http://www.ebay.de/itm/Zundspule-neu-Mi ... 2921wt_952

Razvodni kablovi su jeftniji od onih koje sam jednom mijenjao na mom Fiatu

http://www.ebay.de/itm/Jeep-Cherokee-KJ ... 5aec5cecb1

http://www.ebay.de/itm/4-Original-Champ ... 837wt_1186

Poštaraine je otprilike 40E, kod vecine se svaki sledeći artikal doplaćuje jop 1 euro tako da to stvarno nije skupo, posebno ako naručuješ više dijelova.

Dajte neka mišljenja o ovom Jeep-u, po karakteristikama se savršeno uklapa, em je Jeep, em je registracija mala, može plin da se ugradi, mjenjač je manuelni pa je održavanje lakše (mada bih volio automatik al gdje to popraviti kad otkaže??).

Sad samo fali da mi kažete da je motor sranje i da se kvari ili on ili nešto drugo :evil:
Selmir_Tz

#2339 Re: Terenci i mehanika

Post by Selmir_Tz »

Našao sam moj traumauto, samo što je vjerovatno pod mahanu s obzirom na cijenu

http://www.autoscout24.de/Details.aspx? ... c=st|fs,sp
plucna mahramica

#2340 Re: Terenci i mehanika

Post by plucna mahramica »

Prodajem original champion RC12MCC4 svjecice za 4.7 - 70KM (8 komada)
preludezalude

#2341 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

plucna mahramica wrote:Prodajem original champion RC12MCC4 svjecice za 4.7 - 70KM (8 komada)
Ja cu ih vjerovatno uzeti. Posalji mi broj mobitela na pp pa se cujemo sutra.

Da li je ovo novo nekoristeno?
preludezalude

#2342 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Kiberluskoni wrote:
preludezalude wrote:Treba mi objasnjenje za overdrive. Kad se koristi overdrive? Nekad sam imao auto koje je imalo automatski mjenjac i imao je dugme "S" za sportsku voznju i overdrive kod granda se ponasa isto. Da li je ovaj overdrive kod granda ista stvar? Jedan tip mi govori, kao na auto putu ukljucis overdrive i onda kruziras. Nema mi logike nikakve jer kad ga ukljucim mjenjac presalta u nizu i razvlaci brzine.
Bila je negdje tema o overdriveu. U pitanju je ili dodatni zupčanik koji je u minusu u odnosu na obrtaje motora. Tako ako se motor okreće na 1000 obrtaja, on na točkove prenosi 1200, recimo. Na automatskim mjenjačima je češće u pitanju kompletan sklop koji radi istu stvar, iskorištava obrtni momenat i smanjuje potrošnju. Na manuelnim mjenjačima je označen kao E brzina, ali je najčešće zadnji stepen prenosa. Na automatskim se uključuje.
Dakle, to kada ga "uključiš" je zapravo isključivanje u tvom slučaju koji si naveo. Osnovna namjena je autoput i smanjenje potrošnje. Mislim da čak ima verzija mjenjača koji koriste overdrive na svim stepenima prenosa, ne samo na najvećem i tako virtuelno dodaju još brzina na mjenjač (1. 1.+ overdrive, 2. 2.+overdrive itd...).
Uuuuu, ja sam onda bio skroz uz zabludi. To nema veze sa sport voznjom. Ja to ponekad upalim po gradu da probam sta se desava.
plucna mahramica

#2343 Re: Terenci i mehanika

preludezalude wrote:
plucna mahramica wrote:Prodajem original champion RC12MCC4 svjecice za 4.7 - 70KM (8 komada)

Naravno... ko ce koristene svjecice kupovati :D ovo je za obicni, ako ti je H.O. onda idu druge (po fabrici).
preludezalude

#2344 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

plucna mahramica wrote:
preludezalude wrote:

Naravno... ko ce koristene svjecice kupovati :D ovo je za obicni, ako ti je H.O. onda idu druge (po fabrici).
Znam, znam.
Ja se mislim vec neko vrijeme da ih kupim pa nikako da se odlucim. Nasao sam u jednoj radnji po 5KM komad ali imaju samo 3 na stanju. :lol: :lol: :lol:
Kod mene su u grandu NGK trenutno, a ono sto sam citao navodno da su Champion najbolje. Nemam nikakvih problema sa ovim, ali djavo mi neda mira, ipak bi ubacio te champion.

A gdje se ti nalazis?
plucna mahramica

#2345 Re: Terenci i mehanika

Sarajevo... jeftino si nasao ako su to te, u njemackoj su skoro 4EUR komad.
preludezalude

#2346 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Ove od 5KM po komadu sam nasao u Kiseljaku, ali kad mi rece da ima 3 komada na stanju, kao da mi samar opali.
preludezalude

#2347 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

Kiberluskoni wrote:
Sad sam prebrao ovu temu i nasao dobra objasnjenja kako to funkcionise.
preludezalude

#2348 Re: Terenci i mehanika

Post by preludezalude »

preludezalude wrote:
Kiberluskoni wrote:
Sad sam prebrao ovu temu i nasao dobra objasnjenja kako to funkcionise.
Ima li ikakve svrhe i logike gasiti OD kod obicne gradske voznje? Danas malo probam ovako, onako. Cini mi se da su 1. i 2. brzna iste, 3. brzina ima maaale razlike (100-tinjak obrtaja vise kod iskljucenog OD), 4. brzina se razvlaci, a 5. nema.
Ima li razlike kod rada mjenjaca kad je u pitanju samo prva i druga brzina? Hocu li sta dobiti ili izgubiti ako drzim OD iskljucen kod gradske voznje do 50km/h?
plucna mahramica

#2349 Re: Terenci i mehanika

Ako je guzva u pitanju, bilo bi bolje iskljuciti OD radi manjeg zagrijavanja mjenjaca kako ga on ne bi sam stalno palio i gasio... isto tako i voznja uzbrdo. Jer cim predjes ja mislim 50km/h on se upali i ponovo se ugasi ispod te brzine... Ako vozis brzinom (i iznad) kojom je on upaljen - stedis gorivo, ali ako ta brzna vrlo brzo spadne pa se ugasi - habas mjenjac.
kreso_atac

#2350 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

u 95% uvjeta vožnje najpametnije je ostaviti OD upaljen. nikakva gradska vožnja, gužva itd ne mijenjaju to, i OD nema apsolutno nikakvog utjecaja na to, niti to na OD. ugasiti ga samo u slučaju tegljenja da bi se sačuvali okretaji u onom opsegu koji pruža najveći moment i snagu, i eventulno u slučaju duge vožnje uzbrdo "između brzina" recimo kada se mjenjač premišlja između druge i treće brzine i često vraća gore-dole, čisto i tu da ga vrati u drugu i vozi pri boljim okretajima. prebacivanje mjenjača i uključivanje/isključivanje OD lamela (onda kada elektronika odluči da je potrebno) nema veze sa vijekom trajanja mjenjača
Post Reply