Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
plain vanilla wrote:prijateljica mi je prf.jezika..jadna ona kad je udavim s ovim,
Udavi je i u moje ime
Ali pazi, u nasim jezicima zaista ima razlika, ja sam na forumu prvi put cula npr: ta haljina mi je za posla. Ovde se kaze: ta haljina mi je za posao. ili: nije on za zenidbe. Ovde bi bilo: nije on za zanidbu.
da, bas cu joj probati objasniti..a negdje sam zagubila pravopis, sad bih ja to malo prelistala
ne volim kad ne znam
sve rijeci koje sam provrtila u glavi, imaju mi smisla u genitivu...nemoguce da grijesim u svemu
plain vanilla wrote:prijateljica mi je prf.jezika..jadna ona kad je udavim s ovim,
Udavi je i u moje ime
Ali pazi, u nasim jezicima zaista ima razlika, ja sam na forumu prvi put cula npr: ta haljina mi je za posla. Ovde se kaze: ta haljina mi je za posao. ili: nije on za zenidbe. Ovde bi bilo: nije on za zanidbu.
U književnim varijantama nema razlike po tom pitanju. Kolokvijalne varijante, dijalekti i regionalni govor su nešto drugo. Padež u Valjevu o padež u Niš nemaju veze jedan sa drugim, a srpski i vamo i tamo. Ali i na Srpskom i na Bosanskom i na Hrvatskom će te razumjeti ako (književni nepravilno) kažeš: "Nisam ja od tog posla."
Srbi i Srbijanci u Srbiji su dva razlicita ali i slicna pojma.
Srbi u Srbiji su i Srbi i Srbijanci a sami Srbijanci su ustvari zajednicki termin za sve gradjane rodjene u Srbiji a koji pripadaju gradjanima i Srbima i Srbijancima iz razlicitih manjinskih ili vecinskih naroda. Naprimjer jedan etnicki Bosnjak iz Srbije se moze zvati u isto vrijeme i Bosnjak i Srbijanac sto u prevodu znaci da on nije Srbin nego etnicki Bosnjak iz Srbije. Isto kao sto je u BiH jedan po narodnosti etnicki Bosnjak u isto vrijeme i Bosanac ili kao sto su gradjani iz drugih manjiskih naroda rodjeni u BiH isto Bosanci i Hercegovci. Primjer, jedan gradjanin madzarskog porijekla rodjen u drzavi BiH ako su mu obadva roditelja Madzari je po narodnosti ili etnickom porijeklu Madzar (ako se ne izjasnjava drugacije) ali posto je rodjen u BiH on je u isto vrijeme i Bosanac. Ili ako je ovaj isti porijeklom Madzar rodjen u BiH mjesanog etnickog porijekla, majka etnicka Bosnjakinja a otac etnicki Madzar on je u isto vrijeme i mjesovitog etnickog bosnjacko/madzarskog porijekla ali u isto vrijeme i Bosanac posto je rodjen u drzavi BiH.